Първоначално публикувано от
scutellator
За мен е интересно как с помощта на електрониката лесно и на време да диагностицирам опасността от възникването му. За да има време да се вземат мерки, преди да е станало късно.
Роенето в днешно време е нещо от миналото, казвал съм го много пъти, архаизъм. В днешно време противороевия контрол е нещо толкова излишно колкото и 100W крушки. Никой механичен метод за "разрояване" не може даде задоволителни резултати (в най-добрия вариант, при демарирането са нужни приблизително 10 дни пчелите да бъдат "разубедени" от това да се роят - 10 дни, които те изпускат от главната паша). Да, знам какви резултати се постигат понякога от подобни "свръх" силни семейства след демариране, но колко пъти някой се е замислял какви биха били добивите ако тези същите семейства никога не бяха изпадали в роева треска? Да възможно е.
Механичните методи не могат да бъдат решение на проблема. Едвали някой иска в пчелина си семейства които "дишат на батерии", а се роят по няколко пъти. Другата противоположност също е повече от реална.