Минаха и сега чета.:bigsmile:
Преглед за печат
Бат Янчо всички те разбират, но не искат да те признаят. Щом Атанасов те следи от 5 години какво да говорим повече.:bigsmile:
Няма да се ядосваш Атанасов.Аз като имам да не съм обул червени гащи.:bigsmile:Не ти требва система на теб, а схема.;)
Бат Янчо нищо няма да правиш докато не пуснат видео чата.:bigsmile:
А то щом съм го пропуснал е било маловажна работа.:bigsmile:
Не говоря за такова нещо, това и аз си го правя. Иска ми се, вместо питки или сироп в хранилка, като му дойде времето, да сложа един корпус с рамки, пълни със сироп, който максимално прилича на пчелен мед - 20 % влага, съотношение на захарите и т.н. Хем кълбото да има накъде да се качва, хем в него майката ще си намери топло място да започне да снася, като поизядат малко от средните пити. Така няма да мисля колко мед да им оставя есента, а направо ще знам колко храна съм сложил. Съществената разлика ще е, че няма да е запечатан и ще изсъхне и кристализира може би. След това пчелите може да не го ядат, а да почнат да го изхвърлят. При някоя от ротациите пролетта ще отиде отдолу и неизяденото ще го пренесат нагоре, ако все още им харесва.
Съдържанието на меда какво е, захароза, фруктоза и глюкоза.
Не знам ама това дето го описваш освен пчелният мед било той и от захар се сещам единствено за Глюкоза ама нямам ни най малка идея дали става за храна за пчели разни там ХМФ и други такива нито съм чувал нито чел.
Ама не разбирам защо ти е такава храна има си мед пчелите това си ядът дори и от чукундур да е.
Тези с по-големи прелки дали започват с пилото по-рано. А тези със затворени прелки дали въобще снасят пило? Очевидно не си наясно и с продължителността на деня. От 24 декември до 28 декември денят нараства с общо 2 минути, или средно с половин минута за денонощие.
Големината на прелката няма значение, важна е продължителността на деня, силата на семейството, запасите от прашец и мед, топлоизолацията. Затворени прелки ли? Ти как си го обясняваш това?sleepy; На 100%? Ха, това не трябва да се случва. Ами, какво става с онези семейства, които са захванати на клон на дърво или ниша в скала? Те кога почват да снасят според теб?
Да, в първите три дни след 24 декември имаме почти незабележимо увеличаване на деня като време, ама след това, какво става, като знаем, че всеки ден изгрева на Слънцето изпреварва с три градуса от небесната сфера предходния ден? Това в минути, колко е?
Не правете толкова тънки сметки,просто гледйте пчелите ви да успеят да видят пролетното слънце:laughing:
Атанасов видя ли тема за видео наблюдението?:bigsmile:
Е аз за какво го карам да види темата.Много е изостанал щото я кара още по стария начин.:bigsmile:
Нищо не е изтрито. Една част от мненията са преместени в настоящата тема. ;) А той, Янчо споделя, но малко объркано, а и не всичко казва.
Както и ти предположи, работи с фарар с пластмасови магазини на Никот. Предоставя голям обем за развитие на семействата. Има една паша - мана, която мисля, че е през юли. И други подробности, които не издава. :)
Разбрах от видеото му, че работи с фарар на Никот. Впечатлен съм от демонстрацията, пиша му 6+!hi;
Разбрах и че предоставя голям обем на семействата, храни още през зимата като за световно /е то друго не може и да се очаква при силни семейства/, но подробностите са важни; не е ясно ползва ли ханеман, какви са му майките, през лятото разпечатва ли запечатания мед вместо да подхранва възбуждащо с рядък сироп, и най-вече семействата двумайчини ли са.
Абе ако тръгне дискусия ще го питам още по една камара въпроси, щото ще възникнат много питанки. Ама дали той ще отговори? А сега де...sweating;
За кое от всичкото
- няма да мога да издокарам сиропа с близки до меда характеристики?
- няма да се качат в сиропения корпус?
- като престои, сиропа ще кристализира до степен пчелите да не могат да го извадят от килийките?
- нещо друго, което още не съм го научил?
-
Мисля, че сиропа няма да се получи, макар, че вече има изкуствен мед. Както пишеш и кристализация може да се получи, защото сиропа е по податлив отколкото меда. А общо взето целия процес на работа ми се струва малко как да го кажа... фантастичен. Пък знае ли човек? Ти си насреща и ще го покажеш метода, ако се получи.
За мен пълненето на пита със сироп е по-лесно от месенето на питка. И двете стават както изцяло ръчно, така и механизирано. Поставянето на корпус отгоре също ми се види по-лесно от поставянето на питка. При второто разбутвам пчелите и ги опушвам, за да не ги смачкам с питката, после вадя разръфан найлон от целия кошер. И в крайна сметка пак пристигам с новия корпус, да го сложа отгоре за разширяване. А е могло да го сложа от есента, пълен със сироп и да обера всичкия мед. Греша ли някъде в разсъжденията си?
Виж мога само да предполагам
ако е имало по късна паша може да не го запечатат /има редица условия за восъкоотделяне/.
Той си става на мед просто не е запечатан.
Аз мисля че особено рано на пролет като се появи влага ако има големи площи с незапечатан мед той ще поеме влага и ако му се вдигне водното съдържание ще вкисне. Ако няма влага не мисля че има проблем че не е запечатан.
Ама това са само предположения нямам идея реално какво ще стане.Чел съм мнения в руски форум точно затова ама ми е в мъгла медът отделя влага но може и да поема.
Грешиш още от Есента.
Става дума да се напълнят пити със сироп, който да има поведение на пчелен мед при престоя си в кошера, докато го изядат пчелите. Т.е. да не вкисне, да не изсъхне, да не кристализира повече, отколкото естествения мед, да не отделя излишна влага в кошера. С една дума - изкуствен мед. Първо, ще е стерилен, второ, ще може да се изземе истинския мед, който е по-скъп, трето, ще може предварително да се знае със сигурност без много-много ровене из кошера с колко мед влиза семейството за зимуване, четвърто, ще може да му се сложат нужните микродобавки и лечебни препарати, ако е нужно. Напролет, като почнат да носят нектар достатъчно, сиропените рамки може да се извадят, ако не са изядени, защото ще са белязани. Въртя, суча, все гледам нещата с по-малко труд и по-универсални да стават. Минаваш из пчелина и раздаваш наред по един корпус. Където е нямало нужда, просто един ден си го прибираш почти неизяден и съдържанието му влиза за ново използване.
Де са излъгах пак да пиша тука, хубаво само си четях ама на, господ ми даде нещо в ръцете, а аз не искам само да вземам, а и да давам и давам с каквото мога на хора търсещи , а такива са най вече новобранците пчелари. Като толкова много въпроси имаш, запали колата и ела в Бургас да се срещнем, а ако мислиш, че ще се набуташ с много пари аз ще платя кръчмата:).
Всичко е ясно и добре познато на всички. Сиропа, сиропа е важен. Ха, кажи какъв ще е той. Ако го откриеш, ще отървеш милиони от къртовска работа, ще забогатеят от количеството мед, което ще изваждат, а ще лъжат пчелите с този. Не, че и сега няма с какво да се лъжат. Откритието ще ти донесе големи печалби............но не в България.
Първо говориш, че “сиропения“ корпус ще замени питките. Сега пък го искаш още есента. Мое ли да те разбере човек. Ако го искаш да замени питките Януари и Февруари, слагай “сиропения“ корпус още есента. Пчелите ще се запасят, и пчеларя няма да ги мисли как са с Мамбото. Ако искаш да научиш пчелите да ядат сироп и захар, пък за теб да ти заделят меда-сори, не съм по тази част.
В тази връзка колегите, които зазимяват с платно или найлон отгоре, пробвали ли са когато слагат питки Февруари. Да издърпат платното назад 5-10см и върху платното да сложат питката. Така вероятно няма да се разбута кълбото и няма да се мачкат пчели. Това ми дойде сега като идея.
Изопъчихме я тази тема.Защо не се преместим всички в /Свободни теми/.Какво ще кажите.
Явно след някоя и друга годинка, ще трябва и твоя “мед“ да подобряваме.
Не би трябвало да е трудно. Захарните разтвори са добре позната материя, меда също не е нещо неизследвано. Въпрос за професионалист в областта на захарните разтвори. Наличието на инвертаза се избягва чрез работа с имобилизирани върху твърд носител ензими. Пишеше някъде из темите апиинверта колко вода съдържа, но забравих къде го четох.
То знае ли човек какво ще стане утре.
Ама се чудя защо пчелите запечатват меда и ако на есен се сложи цял корпус с сироп, инверт дори и разпечатан мед какво ще стане до пролетта.Ама нещо си мисля че ако е кило две няма проблем ама ако се вземе всичкия мед и се замести със сироп.
Защо не се сложи началото на август след главната паша запечатват го пчелите и късно на есен го слагаш отгоре не е ли по естествена тая работа
Колеги моля ви съжалете малко от малко модернизатора.Цяла вечер два поста не е написал от това да прехвърля постове на ляво и дясно.:bigsmile:Съжалете човека сам работи на 3 места.:bigsmile:Благодаря ви за разбирането.
Ей такива приятели и колеги ни трябват.Ние да пием те да плащат.:bigsmile:
Атанасов ти вода в къртична наливал ли си някога?:bigsmile:
Те Апита-та може скоро да се продават под формата на запечатани пити, знае ли човек докъде ще стигне техниката.
Ако се вкисва - не става. Въпроса е може ли да се забърка така, че да не вкисва. В хранилките гледам, че на моя инверт нищо му няма. Като му се поизпари водата, кристализира и става бяла кашеста маса, която е по-мека от кристализирал мед. Освен това може допълнително да му се повиши съдържанието на фруктоза по подобие на високофруктозните сиропи за сладка и безалкохолни. Нищо не ми пречи да си експериментирам следващата зима с десетина кошера. Ама питам, защото някой вече може да е минал по тази пътека и да сподели ценен опит.
Консервиращото действие на меда
автор Д-р С.Младенов