Прелките са стесняват като свърши пашата за предпазване от нападение,зимата няма никакво значение ,това е мое мнение.
Аз от три години практикувам така:края на септември,началото на октомври затварям прелката на дъното изцяло и ги оставям само на дупките на корпусите. След две седмици затварям прелките на долните два корпуса и оставям отворена само на 3 корпус-най горният.Причината-вечер семейставата образуват кълба и не могат да защитават прелката на дъното.Осите влизат и излизат на общо основание.Така загубих няколко семейства.Сега имат само един вход-там където е семейството.
Минусът е ,че не могат да чистят подмора, но това го правя аз напролет.
Кошерите са ЛР на 3 корпуса,дъното е мрежа.
Аз не мога да изкажа мнение,моите ДБ-10 са само със мрежесто дъно,миналата зима от 14кошера оцеляха всичките,сега ще видя от 36бр.дано оцелеят пак всичките.Единственото което направих в тежката зима миналата година беше,малко да поразчистя снега,нямаше намиране на кошерите
Но пък имам друго наблюдение през сезона имам 4кошера на прошарена сянка от асмите,и са по-силни и повече мед носят от другите.
Ще оцелеят и още как.Изградил съм си мнение за теб,че си перфекционист.Изпипваш нещата.
Нормално е това което си наблюдавал при тези 4 кошера и не трябва да те учудва.Прошарената сянка им освобождава много пчели–вместо да вентилират отвън и вътре в кошера,те носят нектар или гледат пило.А те не са малко,особено през големите жеги миналия сезон.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))