А пък лично аз, като стигна 200 кг от кошер(за сега съм около 180-те), ще го продавам безплатно у маалъта, да се блажат малките ...чета. Иначе работя по метода на крайните елементи и за сега съм много доволен.
Преглед за печат
А пък лично аз, като стигна 200 кг от кошер(за сега съм около 180-те), ще го продавам безплатно у маалъта, да се блажат малките ...чета. Иначе работя по метода на крайните елементи и за сега съм много доволен.
Всичко е много добре написано, ама не е за БГ!!!
Принципно когато пазара е наситен, цената пада! А тук в БГ е още един повод за извиване на ръце...
Държавен контрол няма въобще, или ако има е за дребния производител и като го набарат в крачка, жална му майка!!!
Изкупвачите си се договорят още зимата сигурно каква ще е цената и толкова. Отделно като си набавят мед от Украйна, Китай и т.н. меска с нашия....
Пример е Био меда. Къв е тоя био мед от слънчак а? Био само на хартия! Комшията ми е Био пчелар. Вади същия мед като качество както и аз, ама моя на 4 лв а неговия на 9 лв. примерно, после прекупвача всичко минава за био. Контрол от Държавата йок!
Докато всеки гледа да се спасява поединично ще е така! И със сигурност нещата няма да са по-добре и тази година, въпреки значително по малкия добив!
Ей погледнете цените на изкупвачите, разлика с миналата година има ли, даже надоло.... :(
Да информацията,може би е най скъпата стока....,но нека се чете и втората част от изречението на моя пост,че във пловдивско нещата не са като по дунавско....В интерес на математиката,рамките в магазините са с една по малко и са дебели по 4см.,а от плодниците ще изкарам и по мин.4рамки......
Доколкото знам, био-сертифицираните могат да хранят само с био подхранки, восъка за основи трябва да е био-сертифициран и тн. Нали всички тия био допълнения му струват по-скъпо на био пчеларя. Даже инспекциите на сертифициращите си ги плащаш... Та от там идва разликата - за да добие 1кг био мед - разхода му е примерно 50% повече от разхода за 1кг конвенционален. Пък и био пчеларите би трябвало да пчеларстват в отдалечени от земеделие райони, където добивите са 1/3. Ако има био пчелини в населени места и около ниви, не знам що за инспекции им се правят?
2 майчините семейства дръпнаха останалите много бързо след махането на дъската. Зимата ще подготвя повече инвентар и ще направя половината пчелин така.
Тази година само 10 кошера. Иначе при мен пашата намаля въпреки че слънчогледа още цъфти. Иначе до сега 2 магазина средно за няколко дена.
Но пак не си укусил./майтапя се/:bigsmile:
Щом е хубав кошера и има паша където и да сложиш магзина ще го напълнят. Иначе по мой наблюдния ако разделиш меда в 2та магазина, така много бързо усвояват и двата. Аз съм пробвал всички варианти но на края добива няма сериозни различки. А аз нарочно не слагам магазина под 1вия, защото трябва да вдигам евентуално цял магазин пълен с мед а това не е добре за дефектния ми кръст.
Прикачен файл 8786
Можеше да поеме още 3 магазина. Ама да му бях сковал рамки...
Мога да покажа снимки на няколко корпусни кошера с една майка без подсилване и разкарвани на подвижно, които в момента са на 5 корпуса. Имам и 3 двумайчини на 6 корпуса на които вече взимах веднъж от слънчогледа. 90% от останалите са на 3 корпуса пълни с пчели.
За три дни летежа спадна осезаемо, вече няма висящи пчели по кошерите. Жегата им такова мамата...
И нещо интересно-на ремаркето понеже сандъците са близо (на около 8-10см един от друг) два съседни кошера като направят бради, пчелите им се смесват и захващат едни за други... Все едно се обединяват. Няма да се бият...и други подобни.
Аз ти обещах, но забравих да ги снимам с дъската. Другите са 2 корпуса и 2 или 3 магазина.
2 майчинте или по скоро работа с помощно семейство се оказаха много сполучливи, защото след разделянето не съм ги гледал повече за роево (много по малко работа) а сега дадоха и много добри резултати а също ще зазимя и силни семейства. За моя район това е сполучливо.
Супер, дай някоя снимка да се порадваме, аз никога не съм правил такива силни семейства.
И окосих да спиш спокойно :bigsmile:
Иначе при мен цъфнаха още 2 блока слънчоглед, но пчелите от 3-4 дена спряха да работят. Фермера каза че е същия сорт, но пчелите не го посещават.
С една майка без подсилване.
Рости, ти направо им разказа играта на някой хора в тоя форум. Толкова време загубиха да пишат, че не е възможно такова развитие на семействата, а ти за капак снимки. Сега ще кажат, че горните са празни.
Готино, но отзад много ниски.
- :bigsmile:
Кефиш, колко семейства са така, дори и да е истина.
- :cool:
Е и как е ?
- blush;
Прикачен файл 8795
Тези ги смятам много лесно.blush; Осем рамков ДБ с магазин и ЛР корпуси. Магазина остава за зимата, корпусите са=на две тенекии мед.:bigsmile:
Защо, някой казват, че три коруса ЛР стигат на кошер.
Заиграх се да изрязвам снимките, но не мога да ги кача ако не го бях направил. Първата е от 02.05.17, а втората е от 31.05. 17Прикачен файл 8796
Това е втората снимка Прикачен файл 8797 Всички останали кошери са по ниски с един до два магазина.
Да покажа на не вярващите, че е възможно такова развитие на семейство рано пролетта и то не на един, два а на всички.
tarty, като гледам и виждам какъв е деня и на двете снимки, като гледам прелките, като гледам тревата пред тях, като гледам колко пчели излизат от кошерите и си мисля, че си ги сложил тези корпуси само да се подпираш. Ако този кошер е пълен както ми говориш, в този слънчев ден пред него трябва да има 3 /три/ метра опашка.
Винаги съм се чудил от къде идват тия 10 рамкови рояци при мен.:bigsmile:След видяното вече знам.:bigsmile:/шегувам се/
Определено това са изключения и са 1-2% от общата маса. Просто при тези са минали противороевите мерки добре и не се е наложило делене или роене. Бройката на такива рекордьори може да е значително по-голяма ако роенето не съществуваше ама то тогава и само от такива щеше да има смисъл защото цената на меда щеше да е мега смешна (не че сега не е ).
Правя и едни експерименти с двусемейни които се превръщат в двумайчини за слънчогледа и след това се трансформират в две много силни отводки и силно основно семейство ама ще видим какво ще стане. Тях не съм ги снимал ама днес може да ги щракна. На 6 корпуса са и преливат от пчели. Миналата седмица им взех по два корпуса мед и остана по още два. На единия сложих един празен (стана на 5к-са),а на другия два празни(остана на 6 к-са). Работят се задължително от двама човека, но ти се "напълва душата" като ги отвориш.
Малка ти е висулката.:bigsmile:При мен бяха изградили и 3 далачета под капанчето.18дневен рояк е вече с 10 рамки пило.Довечера ще покажа клипа за не верващите.
Слънчогледа дотук се отчете повече от добре. Три поредни дни вадих и към момента средния добив от него е над 30 кг от семейство. Останаха още 17-18 кошера които ще преслушам тези дни, най-вероятно в четвъртък. Иначе въпреки, че преди седмица цъфнаха още два блока на около 2 км от пчелина, летежа и приноса спаднаха значително. Дано след някой ден да превали отново.
Дано да си им дал достатъчно обем за работа, защото може да изгубиш част от добива. Като гледам при мен тези които ги имах за по-слаби и оставих на 2 корпуса запечатаха втори от летва до летва, а някои дори блокираха маиките в първи. За следващата година ще вкарам допълнително по един магазин за по-голяма гъвкавост при пашите и според развитието на семействата.
Здравейте,
В крайна сметка: Добива е в резултат на технологията, а за да я прилагаш си трябва и инвентар!
Поздрави, Г. Георгиев
Най важното е че тогва ми свършва пашата. Август си е нормално време за вадене на мед няма нищо чудно. Иначе гледам да се оправя по рано и заради третирания и есенно подхранване.
Прикачен файл 8811
Започнаха да ни нападат всякакви гадини.
Sceliphron caementarium - не е опасна за пчелите. Храни ларвите си с... паяци ;)
Почивката приключи и сега отново на работа. Минах през пчелина да видя какво става, новия инвентар който наредих преди да тръгна няма и капка мед в него. Нещо не сме се разбрали, трябваше аз да почивам а те да работят а не и те да почиват. :) Пашата както започна ударно така и завърши.
Кажи защо? Аз не забелязах никакъв проблем така, но може да съм пропуснал нещо.
Вече извадих от тези от снимката. Единия даде 3 корпуса + няколко пити от плодника (беше с ХР над втори корпус) всичко запечатано от летва до летва. На другия майката беше затворена на първи корпус и даде 4 корпуса мед, но на втори корпус средните пити бяха пълни но имаха запечатан само венец. Извадих и от двусемейните, които в началото на пашата се превърнаха в двумайчини. Уникален добив. Единия даде 5 корпуса, а другия 6. Най-интересното е че почти в края на слънчогледа има свалих по два корпуса и им върнах празни. Сложих празни и на много от другите кошери за да не пропускам от пашата. На нормалните семейства корпусите си бяха с една две напръскани рамки, а на двумайчините лудница. Единия запечатал и двата без три средни пити, които си бяха пълни и запечатани на венец, а други запечатал единия и сериозно запълнил другия, но без никаква запечатка. Тези кошери "и от камъка мед вадят".
При мен 2 майчините имат два пъти по голями добиви от другите, но са на половината на rosty_sz.
До сега 34 тенекии, ще почина няколко дни да минат жегите и продължавам. Трудно се работи има много крадци около кошерите, трябва да помисля за шатра. Доволен съм от кошерите, имат повече от очакваното а работиха 10 дена за цялата година, но тия 10 дена наливаха меда с кофи в кошера :)
Днес при нас на сянка 42гр.Пролетта цепих повечето кошерина три и тия 24 тенекии са ми един голям бонус.Малко и прашец,сега са на ход мрежите за прополис.Забелязвам също че сем.с роеви майки са видимо по добре от тия с купешки,правени по едно и също време.На две отводки прекалих,дълго не успях да ги погледна,роили са може би повече от веднъж и сега са за обединяване.Общо взето съм доволен от годината.
Роевите майки са много качествени, все пак това е естествения начин на размножаване.
След пролетната разпродажба от 130 останали семейства 110 тенекии букет + 2 пити за отводки (акацията не я броя, беше почти нищожно количество), сега за първи път съм решил да извъртя и по една пита (където може) от плодника и да видя какво ще стане след това....
Г-н Иван Иванов ако разбере как вадих днес мед от люцерна ще има да злорадства.:bigsmile::bigsmile::bigsmile :
Защото силния инстинкт за роене се наследява. Взимам материал само от майки развиващи силни семейства и нямащи желание за роене. Какво става с татковците не знам и затова процеса ще е дълъг. За съжаление се налага и да купувам майки и от там не знам какво ми идва на главата, но ще се опитам да постигна целта, която съм си поставил. Няма да е лесно и бързо.
Да приемем че е така, но като взимаш яица за апарата от къде знаеш какъв е роевия инстинкт на майката. После по големия % гени идват от търтейте а около теб пълно с чужди търтей предполагам. Аз имам и роеви и свещеви и самосмяна, купувах от 2 места и до сега не съм видял разлика. Ако е силно семейството и няма паша всичко роява. Един пчелар от село пчеларства 25 години и той праевше същото като теб, но миналата и тази година над 90% роево.
Здравейте колеги.
Относно роева треска. Използвал (НЕ намалявал!) тази година, роева енергия за развиване на пчелни семейства, защото били много слаби на пролет. "Метода на Александър" (извинявайте, не намерих на български) - http://mwob.com.ua/showthread.php?t=2242
Като резултат - най ройливи, станали най силни и продуктивни.
Успех!
От 36 оцелели-22 в роево,нацепени на три.Останалите 14 отказаха да роят,може би защото бяха най слаби.Само един рой излезе (със старата майка),но го хванах и сега е на два корпуса.Знам че това не е добра стратегия за умножаване на семействата но до толкова ми стигат силите.Определям се за ''хокане'',но догодина ще е по добре,очертава се да зазимя средни и силни сем.,за разлика от миналогодишните отводки,освен това имам вече доста изградени празни(изцентрофужени) рамки и 93 пити с мед за пролетта.
Преди три дни ги прегледах(покрай поставянето на лентите).Повечето са на втори,като долния е полу празен-малко мед и прашец.Пилото е от 3 до пет рамки,има и площи.Започнах подбудителното,но като се сетя че лани пилото беше на 1 до 3 рамки се замислям дали не си хабя захарта и времето.Останах и без кръст.
Не четете внимателно. Написал съм, че СИЛНИЯ роеви инстинкт се наследява. Всички знаете, че някои семейства влизат в роево по трудно, залагат по-малко маточници, роенето се прекратява по лесно. Аз да не падам от Марс, че да си мисля че има пчели които не се роят. Всички се роят, но при някои е по различно. Та търсим тези които по-трудно влизат в роево и по лесно прекратяват. Иначе е безсмислено да работим. Ако всяко силно семейство иска да рои то с кои ще работя тогава. Всеки един сериозен пчелар трябва да полага усилия да работи с възможно най-малко ройливите пчели иначе е обречен на тотален крах.
От 23 кошера реално съм вадил мед, 47 тенекии слънчоглед-букет. Отделно \някаква\ акация и ливада. На слабите от миналата година им смених майките, та за догодина да са НАМБЪР ЛАМ. Плюс няколко нови отводки и хванати рояци. Сега трябва да продадем продукцията и да вземем парите.;)
Много си прав, но все пак се замисли, колко циганина висшисти познаваш:laughing:
Ако носят гена на висока ройливост то до достигане на състояние крачката е мнооого малка, а това създава много неприятности на пчеларя. Ако не са силно предразположени генетично до роене пак ще се стигне, но ще са нужни "няколко крачки" (натрупване на фактори или грешки на пчеларя). Така или иначе с вторите се работи по лесно. Аз съм решил да пробвам и съзнателно да подменям всички ройливи майки или такива които са "плод" на изпуснато роене и мисля, че ще има резултат още следващия сезон.
П.П. Споделям мнението, че роевата майка която от самото начало гледана за майка в условията на силно семейство със пълен набор от всички "видове" пчели би следвало да работи прекрасно. Цялата и работа обаче се обезсмисля ако иска постоянно да рои от май до юли. По друг начин стои въпроса ако принудиш майка с нисък роеви инстинкт да влезе в роево и да и вземеш маточниците.
От дадения пример който аз също щях да ти дам, но в друга посока се вижда, че с генетиката си на ВИЕ. Дори малко се учудвам, че като знам колко си навътре в пчеларството и броя на кошерите с които разполагаш, просто мислиш малко наивно. С това не искам да те засегна, а да ти обърна вниманието както казах към другите фактори, които ти прекрасно знаеш за да не допускаш семействата до състояние - роене. Но пък от друга страна докато си играеш ще стигнеш пак до този факт, че това е безсмислено, но през това време ще натрупаш неимоверно много опит.
Към послеписа. И в двата случая става много лесно. За първия дори говорихме. Точно с теб.
Факт е че има силни семейства който не се роят и голям процент от тях са от естествена самосмяна.Ген да не се роят по логика няма защото най общо казано в Гена се предава информация която се предава в следващото поколение.Не може да се предаде нещо което го няма, по скоро нещо което е по слабо изразено поне така мисля.
Идентичен случай в две семейства. Миналата седмица при прегледа в две семейства установих, че са направили самосмяна. В семействата нямаше яйца, но видях майките и излъскани килийки и реших да ги маркирам. В петък прегледах семействата и установих, че няма яйца. Днес при прегледа и в двете семейства намерих немаркирани майки, които се разхождаха спокойно и оглеждаха килийки за снасяне. И в двете семейства не видях яйца. Маркирах и двете майки отново с жълто.
Прикачен файл 8852 Мислиш ли че някое ще се изрои.
Миналата година и аз се радвах на подобни кошери.След дългите разговори във видео чата с ПОЖАРНИКАРЯ се стремя да не допускам това макар,че е трудно в тая жега.
От фотографията си личи,че са гледанани добре тия семейства.БРАВОС!
Правя сравнение между тази година и миналата при направата на отводки с купени майки(миналата година) и с роеви маточници(тази година):
Отводките са направени горе долу по едно и също време и двете години.
- Миналата година с купените майки отводките се отчетоха с малко по-малко от 1 магазин мед. В началото на тази година почти всички такива отводки изпаднаха в роево.
- Тази година с роевите маточници отводките се развиха много бързо и не ми остана време да си боядисам магазините на кошерите и ги сложих небоядисани. Напълниха по 2 магазина и се наложи да вадя магазинни рамки и да слагам празни, с други думи между 2 и 3 магазина мед. Не мога да бъда точен, защото още не съм центрофугиурал всичко.
Какви са ми изводите - че догодина дори и да им се прояви предполагаемия по-висок роеви ген на тазгодишните отводки и всичките да изпаднат в роево поне ще съм напред с повечето изваден мед от тази година :ae:
п.п. Вярно, че извадката ми не е много представителна поради това, че бройката отводки не е голяма, но все пак е нещо.
Догодина, ако имам семейства в роево пак няма да купувам майки!
При мен пък тая година майките са по къси и по дебели в задницата. За разлика от други години...
Без значение роеви или самосменни.
А може и да няма място за тях,затова да са отвън.......или ....По това време на годината,веднага бих им намерил работа..
Ако си мислиш че е само от вентилация.Прикачен файл 8854