Защото силния инстинкт за роене се наследява. Взимам материал само от майки развиващи силни семейства и нямащи желание за роене. Какво става с татковците не знам и затова процеса ще е дълъг. За съжаление се налага и да купувам майки и от там не знам какво ми идва на главата, но ще се опитам да постигна целта, която съм си поставил. Няма да е лесно и бързо.
Да приемем че е така, но като взимаш яица за апарата от къде знаеш какъв е роевия инстинкт на майката. После по големия % гени идват от търтейте а около теб пълно с чужди търтей предполагам. Аз имам и роеви и свещеви и самосмяна, купувах от 2 места и до сега не съм видял разлика. Ако е силно семейството и няма паша всичко роява. Един пчелар от село пчеларства 25 години и той праевше същото като теб, но миналата и тази година над 90% роево.
От 23 кошера реално съм вадил мед, 47 тенекии слънчоглед-букет. Отделно \някаква\ акация и ливада. На слабите от миналата година им смених майките, та за догодина да са НАМБЪР ЛАМ. Плюс няколко нови отводки и хванати рояци. Сега трябва да продадем продукцията и да вземем парите.![]()
Миналата година и аз се радвах на подобни кошери.След дългите разговори във видео чата с ПОЖАРНИКАРЯ се стремя да не допускам това макар,че е трудно в тая жега.
От фотографията си личи,че са гледанани добре тия семейства.БРАВОС!
Правя сравнение между тази година и миналата при направата на отводки с купени майки(миналата година) и с роеви маточници(тази година):
Отводките са направени горе долу по едно и също време и двете години.
- Миналата година с купените майки отводките се отчетоха с малко по-малко от 1 магазин мед. В началото на тази година почти всички такива отводки изпаднаха в роево.
- Тази година с роевите маточници отводките се развиха много бързо и не ми остана време да си боядисам магазините на кошерите и ги сложих небоядисани. Напълниха по 2 магазина и се наложи да вадя магазинни рамки и да слагам празни, с други думи между 2 и 3 магазина мед. Не мога да бъда точен, защото още не съм центрофугиурал всичко.
Какви са ми изводите - че догодина дори и да им се прояви предполагаемия по-висок роеви ген на тазгодишните отводки и всичките да изпаднат в роево поне ще съм напред с повечето изваден мед от тази година
п.п. Вярно, че извадката ми не е много представителна поради това, че бройката отводки не е голяма, но все пак е нещо.
Догодина, ако имам семейства в роево пак няма да купувам майки!
При пчелите има мед, защото има ред!
Здравейте колеги.
Относно роева треска. Използвал (НЕ намалявал!) тази година, роева енергия за развиване на пчелни семейства, защото били много слаби на пролет. "Метода на Александър" (извинявайте, не намерих на български) - http://mwob.com.ua/showthread.php?t=2242
Като резултат - най ройливи, станали най силни и продуктивни.
Успех!
В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))