Калоянов нали питаше за повече от един магазин как се работи:
Прикачен файл 11412Прикачен файл 11413Прикачен файл 11414
Преглед за печат
Калоянов нали питаше за повече от един магазин как се работи:
Прикачен файл 11412Прикачен файл 11413Прикачен файл 11414
Браво на теб, аз също вадя днес. При мен също има доста мед. Аз на един път го вадя. Направо кръста ме заболя, докато махна питите и ги закарам в склада с една количка. Имам един клип на кошера с 3 магазина, ама там няма много какво да се види. Може би не беше правилно. Третия магазин е изграден само в средата на 6 пити и е заложен мед, но не напълно .. И сега се чудя какво да го правя, оставих го и тоя магазин по късно ще го махам.. Явно няма да е на един път. От тези 8 кошера. Рояка от отводката ми направи 5 пълни пити запечатани магазинни. Отводката е капо, но поне е развита на цял плодник. Кошера без майка - един пълен магазин. После още един кошер дето беше слаб пролетта - 7 пълни пити магазинни. 3 кошера по 2 пълни магазина и 1 кошер магазин и половина.
Сега ще почина малко да обядвам и после продължавам, ебаси и бъхтенето, чак отпуска съм си пуснал. Леле а как ме заболя кръста. А от критовалутата, дето бях купил на най-ниските цени, само от вчера съм с хиляда долара отгоре, седейки и пърдейки. После що света отива на майната си ..
А мойте пък кротки пчелите. От единия вадих направо без да подпушвам, понеже го забравих, че не съм извадил меда, и си угасих пушалката преди това :)
Нема време бе... Тука Началството нали каза че зарад мене ше отдаде приказ да се пише поне един път у месеца и аз бързам да направя нормата, хаха.
не се оплаквам никак даже, засега всичко е ОК.
Кажете как се качват снимки бе, забравил съм май:( Да ви покажа какви кочовати зайци съм завъдил, голям смях...
Калоянски, ако бройката 5-7 ти се явява оптимум /така си мисля/ щом веднъж изпролетят няма какво да им се чудиш толкоз. кой с майка па кой без, па някой се роил - голям праз, гледай да са долу горе равни по сила и да имаш един-два сандъка с някоя и друга скована рамка в резерв. Събирай, разделяй и владей, тва ти е играта.
А, и внимавай със здравето, другото е бошлаф.
Ще пиша утре. Днес се съсипах, чак сега 22:30 приключвам и то не напълно, оставих си центрофугата да се доизтече и имам пити да връщам, восък да измивам ... Трябва да има по лесен начин. Виждам къде се бавя. Не може за 100 кг мед, може и малко повече, да ми отнема толкова много, даже от време на време сестра ми помагаше.
Аз съм стигал сам до 250 кг/ден, но когато има много мед. Хамалогия си е наистина. При ваденето оптималното си е трима човека, но колкото повече толкова повече :)
При мен това което ме тормози е че нямам станок/вана, а го правя мега импровизирано, самото разпечатване и това ми отнема страшно много време. Правя го над един дълбок стоманен леген .. Отделно и центрофугата ми е за 4 пити ДБ ръчна изработка и се върти на ръка и тн ... Може би трябва да направя нещо по въпроса и да си създам малко удобства. Така става сложно .. Вече втори ден пък се занимавам да почистя и измия.
П.С - само да кажа че при мен може би слънчогледа е 50-60 процента. Понеже след акацията не съм вадил, а те са натрупали от дъба мана и отделно на това разни други хиляда неща и меда е уникален. Този от маната (ако е мана) бая трудно излизаше.. едвам едвам .. Мислех да го разделя меда първоначално, обаче вчера толкова напредна времето, че въобще не съм го мислил. Както дойде всичко накуп. Отделно на това имам още по магазините останал мед .. И ще трябва по -късно да го вадя, освен ако не си го приберат пчелите, което е по-добре за мен.
Аз съм казвал някъде напред у Форума - едно време като почвах и се чудех как ще го вадя /медът:) / комшията да е жив и здрав - това викаше - те само да го съберат ний ако трябва и през нощта ще го извъртим. Действително, първо вадене средата на юли, вечерта на лампа и радиоточката дъни Музикална стълбица... Незабравимо, вече 25 години.
Ти, Калоянски тепърва ти предстои оптимизация в много посоки, нали ми виждаш подписа втори ред? Много би било добре да имаш помощник на центрофугата, за мен даже е задължително. той да разпечатва и да върти, ти вадиш питите и пренасяш, евентуално правиш и бегъл преглед на кошерите да следиш как вървят нещата. Центрофугата, ако си струва и ако позволява тунинг - може да я правиш радиална даже електрифицирана /имаме тука теми по тия въпроси и богато инфо/, това спестява доста време. Въртиш само магазинни рамки / половинки ДБ/ зареждаш по един магазин и канализираш нещата малко по-малко. Станок и вана не са кой знае какво подобрение, ако няма да прекарваш тонове продукция така че там може да импровизираш. През активния сезон недей оставя запечатан мед по магазините, по-добре го сваляй редовно. Пак като почвах едно време дядките на село ми викаха - колко повече вадиш, толко повече носят пущините, алегория някаква ама има нещо вярно. Сега че има в магазините - нищо лошо - или ще си го вземат ако продължи сушата, или ще допълнят ако рече Горния. Не ти знам района, но при нас както е сега такова времето, случва се и август, че даже и септември да има принос, тъй че магазини трябва да има отгоре.
Чесно казано не помня преди време ламтях за пило сега не, предпочитам мед.Идеята е от проф. Кашковский (Господ здраве да му дава) а ние с К.Барков я приспособихме за наши си условия преди време.За него не знам но аз сега се ограничавам до около 5 рамки 2-3 отдолу и 2-3 В.О. Та позна наистина се движи около 5.Може и с 7-8 ама много пило много пчели а мед няма това е за Данчо работа да се намира у работа заблуда работи за лудо не стой
Ето и при мен как е...:laughing:
Прикачен файл 11427Прикачен файл 11428
Долу пълно, горе празно...
Добре де, какви са тези системи с тези 3 магазинни пити на едно ?
Благодаря за обратните мнения. Района е такъв че остава някаква приходяща паша, колкото пчелите да не бездействат и да не им трябва подхранване. Обикновено последните години откакто се занимавам, след слънчогледа около този период, се свалят магазините, маха се меда, преглеждат се семействата и се третира против вароатоза с ленти, които си стоят около месец. Тази година обаче имам повече незапечатан мед и мисля да оставя по един магазин, който да махна по-късно. А пък прегледа да си го направя и третирането, към края на месеца. Не знам дали е правилно. Сега не ми се и занимава с преглед, защото следващите две седмици ще са температури от 35 до 38 градуса и камък ще се пука.
Строителна рамка, прихваната с две миши опашки за долната летва на магазинна рамка. Спускам я през магазина, за да мога, когато искам, да я погледна без да свалям магазина.Е, поне долния магазин, горния се сваля.Като престанат да отглеждат търтеево пило, я запълват с мед.
Оу че добре така, аз като пуснах през магазина, обаче после по-трудно става, защото дефакто далака остава без рамка, а тук при теб си строят далака в рамка, има долна летва ... Иначе цигарата вместо пушалка ли я ползваш ? :) Ти дрехи други не слагаш, с несесера през кръста и памучен анцунг :) в тая жега.
А ти търтеевото пило си го изрезваш, като се запечата нали така ? И го даваш на кокошките. Аз тая година така направих и те кокошките бая го харесаха :)
Малко ще заспамя темата, но съм направил цяла поредица на този приятел, понеже е изключителна рядкост да се случи по този начин. :) ... Това няма нищо общо с пчелите, освен аномалиите.
https://drive.google.com/file/d/18cI...ew?usp=sharing
Аз за догодина нещо такова обмислям да си скова... Може би малко по-малко, зе един работник и с възможност за втори... Ще видим де, на зима ще го мисля.
П.п. Абе кога я махнахте тая система с палче нагоре палче надоле!? Браво, одобрявам :)
Навремето май бях опозиция, хаха, няма начин.
На баща ми, само му трябват идеи, отличен майстор е . Но аз просто не искам да се ангажирам, това с пчелите ми е може би десетото занимание освен работа. Затова се опитвам да е максимално минимално, за момента. Въпроса е че то не пита. Другите неща с които се занимавам, мога да ги планирам и да казвам кое как горе долу да се случва. Но тук поне за тези 4-5 години, пчелите ме водят и ми казват кое как ще правя. И това е нещо което аз не мога да избера, не зависи от мен. Даже не съм си и мислил, да ги продам кошерите или да ги махна. За добро или лошо, това е нещо повече от мен и моите намерения за живота.
Ако желаеш ще дам един съвет.;) Може и друг да го ползва. За един човек е. Та, вземат се 4 винкела от 15/15 с удобна на вас височина. 8 еднометрови и 4 бр. 60-70 сантиметрови. 2 - 20см. и 2 - 10 см.. Сглобява се паралелепипед, като долната основа се заварява на около половин метър от земята. След това се заваряват еднометровите в горните ъгли, а долу в другия край се заваряват тези от 20 и 10 см във формата на правоъгълник. Образува се обърната пресечена пирамида. Страните и се затварят с фазер. Отвора отдолу се затваря с неръждаема ламарина с дупки. Това се завива с найлон на който се пробива дупка и се издърпва към малкия отвор на пирамидата и оттам ще изтича прецедения мед. Отдолу трябва да може да се поставя кофа. За рамката се изработва на струг една част подобна на пластмасова тапа с ф 30-35 и 20мм. дълбока. Заварява се на една шина, която се заварява в средата на единия горен винкел. Шината трябва да стига почти до средата.
Как се работи? Взема се пита, единия край и се вкарва в "тапата", другия се държи с ръка. Изрязва се с нож едната страна, завърта се на 180° и се изрязва от другата страна. Восъка пада в найлона/фазера/обърнатата пирамида и се оттича през отвора в кофата. След свършване на работа на другия ден ще се е отцедил и може да го промиете, претопявате, изхвърляте...ваша си работа. Найлона за покриване на кошера, парника....ваша си работа;), а устройството от винкел поставяте, където най-малко ви пречи. Те това е. Надявам се да разберете какво съм написал. Успех. Който не е разбрал да пита. Отговарям на момента.
Много хубаво си спя на обед
Прикачен файл 11432Прикачен файл 11431Прикачен файл 11430Прикачен файл 11433
Прикачен файл 11434.........
Това пак направено с отпадни материали без найлона но върши работа макар, че тая година са ми смотани доматите
Прикачен файл 11435Прикачен файл 11436Прикачен файл 11437Прикачен файл 11438
Това не е баш с отпадни, ама и то върши...:bigsmile:Прикачен файл 11439Прикачен файл 11440Прикачен файл 11441
Браво, браво, мераклийска работа. Но това което ми прави впечатление е, че сте и на хубави места.
Не знам, какво точно имаш в предвид под хубави места. Пещта е на овчарника ми, а камината в къщи, правил съм я 2003г. От тогава се топля с нея. Зимата си готвя боб в гърне или в менче и други разни чорби. Слагам скарата на живия огън и така...
Много се отплеснах от темата, ама...
Малко ъпдейт, това е прословутия кошер без майка. След като му дадох читава пита с пило, на 18ти Юли имаше вече много запечатани маточници. Повече не съм го барал. Вчера на 2ри като отворих, видях тези маточници са излюпени, обаче майка не видях и няма яйца . Пчелите ми се сториха послушни и ми прилича да има майка. Не знам какво да правя, ще го оставя така. Септември ако не се е оправил, ще ида да го тръсна по натам в полето над нас.
А това което направих е че сложих Варостоп и прегледах семействата, всички са добре. Обаче за първа година съм им оставил магазин отгоре, даже в някои семейства си е баш тежък има мед. .. Той е събран преди да сложа лентите. Нарочо оставих магазина, да имат мед и да не им е задух. При мен пашата е почти нулева вече. Дали има нещо да носят, малко се съмнявам.
Та въпроса ми по принцип този мед ще е годен ли за употреба, или има проблем вече като се сложат лентите. Освен това да ви питам, редно ли е сега в топлото да има затварям дъната, за да няма "кражби", аз мисля да ги оставя отворени, по причина понеже няма покрай мен други пчелите и най-важното, тази година са много кротки. Дали щото имат повече мед, или по-нашироко съм ги оставил.
Миналата година по - това време, като вадех слънчогледа, не даваха да ги пипна. Сега са кротки като агънца. Само крайния, малко го избива на агресия, обаче той гледа много пило. 9 рамки с пило, това нормално ли е за този етап от годината. И други имам такива. Досега не съм виждал толкова пило по това време на годината. За първи път работя без ръкавици, сега когато има още доста пчели.
Гого, пак си излишно скромен бе да го...! Т'ва са перфектните домати бре! Да видиш моите какви са жалки. Тая година градината ни като цяло е много зле. Аз и не се напъвам много де. Догодина може тотално да я отсвиря. Доматите от 60 корена напролет, на тръгване за морето ги преброих - 16 останали и то и те нямат никакъв вид.
Обаче пък напълних големия си казан с мед, беше ми мерак откакто го купих:
Прикачен файл 11532
на 31.07 и 01.08 за два дни го извъртяхме слънчака, "гъс" мед дето викат някой, отново скъсани новоизградени пити 5 или 6 броя. Много ме беше яд. Мислех че с новата центрофуга няма да се получава, но уви. На 3-4 ден беше вече мътен и започна да се сгъстява. Жената обаче много помага и двата дена, решил съм да я взема на пчеларската сбирка другия път. Впрочем в момента съм на Св.Влас, някой от обичайните заподозрени ако е наблизо, да се обади да пийнем по една кола:bigsmile:
Ооо Перо, 'де се затри, като старите пари? :)
За центрофугата си спомням, че ти давахме доста съвети. В крайна сметка човек се учи най-добре от собствените си грешки. Спомням си, че ти казах за оборотите, че се настройват според това какъв е меда - гъстотата и че тия автоматики в случая са напълно излишни.
От "заподозрените" вероятно съм и аз, но си ми далеко - при Бат Тянков съм в момента. Утре ще прескоча до Ахелой, да се видя със стари познати, но не ми се бие още път.
Пък за домата - с тая цена на водата, поне при нас 5.35 лв си е немислимо, ако нямаш кладенец.
Ние гледаме домати от 40 години, не професионално, но за нас си, мога да ти дам някои основни неща, които да помогнат. Иначе слънчогледовия мед и при мен захароса почти вече. За доматите особено ако си на топли и сушави места си трябва поливане и най-важното защита от слънце. Нямаш ли мрежа или оранжерия, нещата са трудни. Освен това трябва да се пръска, това е положението. В момента така е за всичко. Особено като местните устойчиви сортове са изместени и премесени от доста време. Освен това и климата постоянно се мени и става доста неблагоприятен.
При нас около Плевен тази година гроздето не може да наедрее, доматите горе долу са добре, краставиците не са добре, чушките са дребни и така ..... суша и жега, както и да го мъчиш не става, а пък заболяванията си стоят ...
ПС. - аз никога не съм имал проблеми с ръчната центрофуга. В началото въртя бавно, после завъртам питите, пак въртя бавно. И вече повторно засилвам оборотите, когато питите са по-леки.
П.С - щях да забравя, доматите които сме ги сеяли по-рано са добре, хората които са го правили по-късно нямат нищо. По-тази причина и ние няма да ядем домати и септември както други години.
Слънчогледа е още по-зле, където е сят по-късно нищо не е станало. Тези които го направиха навреме имат горе-долу.
С центрофугата проблема е комплексен- гъстия мед + новоизградените пити + жега + бързане + обтелване
За почивката на юг - весело изкарване ти пожелавам, само умната с рускините и украинките, че са много спинозни :(
За домата - така е. Аз съм към водопровода с капково, но и при нас я вдигнаха и започвам да се замислям. Имаме геран, но няма кой да полива. Може да си преправя системата, има варианти, но вече мерака почва да ми отминава, а и не ми се занимава да хвърлям още пари за простотии с неясен краен резултат. Верно, колкото и да е зле, домата дето го ям от градината направо отвява тея от магазина, но то пък и не става само с ядене друже, требе си и пиене:laughing:
Това, че изгарят от слънцето самите плодчета не ме тревожи, не им пречи на вкуса, но болестите пренасяни от насекомите са ми проблем.Тая година разредихме ходенията заради бензина и положението е плачевно. Изтрепвам гадовете и докато отида другия път пак са се навъдили. Миналите години като ходех по 3-4 пъти в месеца и пръсках всеки път, нещата бяха значително по-добре, но и никога отлични. Просто самия район е тегав за отдалечено градинарство. Може и да звучи налудничаво, но имам чувството, че проблемите започват след като почна да ги култуча...
Ааааашшколсун Гога!!!
Така се решават проблемите на обществото-по ленински:bigsmile:
А не, снимките на далаците и доматите са собствено производство а на кюфтета са от заведение тоест вестника подложка е имитация но със скрит намек вероятно за атракция но да не забравяме фразата на ,,Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма. Всички сили на стара Европа са се съюзили за свещена хайка срещу тоя призрак: папата и царят, Метерних и Гизо, френските радикали и германските полицаи.,,
-Написано през декември1847 – януари 1848 г.Източник: Маркс К., Енгелс Ф., „Избрани произведения в десет тома“ С., 1984 г. т. 1 стр. 37-73.
https://www.marxists.org/bulgarsky/m.../manifesto.htm
П.П. Кюфтетата са от конско и не са лоши най вкусния суджук де съм ял е от конско -телешко и сланина
Садил съм Рио Гранде , Пинк Фреш но Сан Марцано (колов и безколов) и Ръгби по ми допадат въпрос на личен вкус а и Марцаното го ползвам за сушени домати по мое мнение е баш за тая работа от тия сортове де съм пробвал.
П.П.Не съм пробвал но казват, че тия ашфалдисваните Пинк Рок на подложка Армстронг били и здрави и вкусни но нямам опит с тях.
Гого, Ник е прав. Засадих 20 корена марцано на малко по-сенчесто, нали каза, че понасят слабо засенчване, към края на Юни всичко бях изскубал. Там съм садил рио и беше по-добре. Имах омешани марцано 5-6 корена при другите домати - от там откъснах няколко домата, та да ги опитам, но и те са болни, а не ги колтуча. Има едни черни мушици им разказват играта+миниращия молец! Но и тия гадинки са божии творения, какво да ги правиш, всеки се бори за оцеляване...
Тия далачета са ти от плодниковите рамки в магазините, нали?
Иначе вестника цепи, четеш си, боцкаш си и прокарваш с биричка:bigsmile:
За далаците е точно така не ползвам СР тя е дело на Лукавия, Сан Марцаното боледува разбира се дали е по кекаво от Риото нямам идея.
Лично на мен биволско сърце ми е фаворит а тия експерименталките имат поддържаща роля.И при доматите е като пчелите кога е добра годината и сме пчелари и градинари като не е, си е просто не е.Та тази година сме голями пчелари и калпаци градинари догодина ще е обратното.Всичко е в божиите ръце ние бедните мравинци какво и да пресмятане си е все тая щото дейностите са свързани с климата а него нещо много взеха да го базикат тия въртоглавите омразе
И аз съм пробвал много сортове, но вече садя само Ръгби в парника за ядене и Рио Гранде за консерва. Ако обичаш сладки домати Афен F1 са такива, все едно си ги поръсил със захар, но каквто каза, въпрос на вкус. Важно е да е домашен, че на пазара все някакви гумени.
От пчелите съм доволен, добре са, наред са. Долу горе около 40 кила добив берекет версин, че и роене имаше. Длъжен съм да кажа че са миналогодишни отводки от с. Присово - аплодисменти!
За доматите допреди 5-6 години си мислех че им разбирам, сега вече - не. Не е пълен провал, но не е добре. Живот и здраве ще ги пробвам тия сортове горе дето ги казвате, но сладки само в краен случай. Българският домат е сладко-кисел давайте идеи за сортове и технологии. Обаче ги казвайте тия неща в градинарските теми че тука и без това много се оливаме.
Прикачен файл 11554
Биволско сърце Ред Пеър и Сан Марцано
Сан Марцано безколов и Сан Марцано колов за сушене и лютеница няма и култучене
Прикачен файл 11555Прикачен файл 11556
Това трябва да е Финал ако не бъркам, че съм си на възраст вече снимката е на приятел де му давах разсад а от зад мяза на ред Пеър или Албенга или Сърцето на АлбенгаПрикачен файл 11559 ранен родовит сорт ама на вкус не ми допада
Свински джолан добра притурка за доматите полезен за дископатия заради колагена
Прикачен файл 11560
Прикачен файл 11562
Джоланите са в историята, но от другото има, колкото да се застъпи.:bigsmile:
Биволско сърце два модела тия са ми любимитеПрикачен файл 11572Прикачен файл 11573
Значи несполуката при този кошер продължава. След като му оставих всичките маточници за втори път, видях че са се излюпили, семейството се беше успокоило. Отварям до днес и пак няма пило и бръмчи. Не е станал и търтовка, обаче майка няма. Не мога да си обясня какво се случва. А първия път като му дадох пита с пило, то беше изчезнало. Втория път, имаше маточници, излюпиха се майка и пак нищо ... Не знам какво да го правя вече ..
Натам отиват нещата, но аз просто се чудя как е възможно и какво се случва. Писал съм .. Може да обобщя цялата информация за този кошер. И да я пусна. ................. Последно съм решил да пробвам да придам майка, въпреки че още предния път Трендафил ми каза че не е добра идея и да дам пита с пило. Въпреки че го правих 2 пъти нищо не стана. Сега с майката най-много да се набутам, ама я поръчах и просто ще пробвам, да видя какво ще стане.
На 90 процента съм сигурен че е най-добре да ходя да ги тръсна.
Друго нещо което стана при мен е че от тази седмица пият много по-малко вода от поилките отколкото преди това.
Тука тази жега не спря, 35-36 градуса, но мисля че след 2-3 дни, времето най-накрая ще започне да се пооправя, но всичко е изсъхнало. Аз съм ги оставил на плодник и с по половин магазин мед тази година . Реших по - късно да махна тези магазини. Все си мислех че ще приберат меда от магазините докато гледат пило, ама засега има още, почти не са пипали, а паша няма никаква.
26 Юни за първи път е заложил свищеви маточници. Не успя да си направи майка, после по някое време му дадох пита с пило, която изчезна след 2-3 дни, просто пилото изчезна. След това му дадох още една пита с пило, там си заложи маточници и се успокои. Обаче сега като го отворих пак бръмчи на умряло и няма ни яйца , ни пило, нищо.
Ами другите са добре, гледат си пилото. Само този който е без майка има около 6 пити пълни с мед, обаче на другите 4 има празни килийки.
Да това е добра насока, обаче проблема е че пчелите бръмчат жално и вират пак задниците. Мисля че вече този признак не мога да го сбъркам. Така бяха и преди да си направят свищеви маточници, след като ги заложиха последния път и се излюпиха, в този момент станаха спокойни. А сега пак бръмчат така ..
Добре, само да попитам, при положение че имат много мед, задължително ли е да се подхранва малко в това топло време, за да снася майката ? Не може ли и без подхранване ?
Края на август, при липса на паша майките спират да снасят. Подаването на рядък сироп с цел стимулация се препоръчва.Ако пък и запасите са малко сиропът е като за попълване то им.
А прашец носят ли?
п.п. Ако силно подпушваш пчелите могат не само задници да вдигнат , но и да излязат пред кошера.Та и това е от значение за "вдигнатите задници".
Мерси за съветите, но както винаги аз пак избързах. Понеже майката дойде , не ми остана време да сложа пити с люпещо се пило, навсякъде пише че така трябва. Това кое ми направи впечатление като взех майката от еконт, е че е същия размер като новородените и с едни светли крачка. Понеже много съм ги наблюдавал такива из мооите кошери, ми прилича на млада неоплодена майка. Ама дано да не е така, аз за първи път купувам майка от лицензиран майкопроизводител.
Иначе пръснах малко транспортната клетка с апирой и я сложих отгоре на рамките да видя какво ще стане. Ами дойдоха няколко пчели и започнаха да си подават хоботчетата, без никаква агресия да проявяват пчелите. Това което направих след това е от една пита на кошера взех мед и малко я намазах и я сложих за 48 часа. След 48 часа ще счупя капачето. Чел съм че клетките имат уж два изхода и двата се чупят. Ама тая клетка е една жълта правоъгъла и ми се видя само от едната страна да се освобождава, там е и храната сложена.
Но със сигурност няма майка, защото днес отворих кошера без да подпушвам и пчелите си жужаха в един глас тревожно и пърхаха с криле.
:) Май вече е излишно да питам за още съвети и какво да правя, след като нищо дето сте ми казали не съм направил ? :)
П.С - тъкмо щях да кажа че този кошер е без никакви млади пчели , обаче се сетих че 2 пъти съм давал пити с пило. Последната от която отгледаха маточници беше на 12-ти юли.
Ето това е клетката ..
https://www.balmina.bg/product/1021/...-za-mayka.html
Като гледам се отчупва само отдолу, поне така ми се видя.
"От това което сте ми казали, нищо не съм направил"
И аз така забелязах още по отрано, че питаш, обяснява ти се, а ти правиш точно обратното или каквото ти дойде на ум. Е, няма как да стане, колкото и да искаме да ти помогнем. Иначе пък погледнато от друга страна си мисля, че от такива корави глави стават добри майстори след като минат по трудния начин. Ако евентуално си вадят правилни изводи, разбира се. В другия случай се казва:-луд умора няма...;)
Виж сега, аз досега правих това което ми казахте. Обаче просто трябваше да изчакам малко преди да купя майката. За да мога да сложа 2 пити с люпещо се пило, преди да я сложа. 5-6 дни ... Аз вече 2 пити залагам за спасителна майка и нищо не става. Даже те си бяха заложили края на юни. След това аз пак съм им давал пити, понеже нищо не стана, ама има мого врабчета, отделно тук по нашата къща има поне 20 гнезда на лястовици и тн .. не знам дали има общо. Но е факт че си изкарваха майка, успокояваха се и после пак оставаха без такава. .. Сега просто реших да експериментирам да видя какво ще стане, преди да ида и да го тръсна в нивата. Яд ме е че избързах да поръчам майката, а трябваше първо да сложа люпещо се пило, както ми каза колегата. Поне да има смисъл от цялата работа :)
П.С - я да ви питам понеже знаете тези работи, така както плюснах майката в такова семейство и без никаква подготовка, какво ще стане според вас ?
Относно съветите, зависи какви са. Не знам дали съм го споменавал, обаче за някои съвети човек трябва да узрее преди да разбере какво му се пише. Защото повечето пъти, особено ако не се разясни кое какво е, човек освен че чете измежду редовете, не разбира и каво го съветват :) Но това си е отделна тема и важи за всичко.
По важно е, да има ларви за които се грижат редовните пчели и по край тях да се включат и търтовъчните пчели.И като се изправи семейството, да видиш работа, лудо носене на пращец/ако има де/.И кой вход/изход в долния край не видя на клетката, широкия или тесния?
Няма ларви, няма яйца, няма нищо, това съм го писал вече. Иначе ето я клетката и овала който съм сложил показва къде може да се счупи и къде е храната. Само там го виждам аз, в другия край не ..
Прикачен файл 11580
След 48 часа и двете отделения ли да счупя, аз това не разбрах да ти кажа. ?
Капачетата се чупят при поставянето на клетката в кошера. Идеята е да се прояде храната първо в малкото отделение и пчелите да влизат и излизат от там, да хранят майката и да разнасят феромоните и из кошера. В по-голямото отделение храната се прояда по-бавно и майката излиза от там.
Тъй де, сега да ви кажа как стана работата. Големи жеги тука, чакам вече от утре най-накрая да се пооправи. Понеже времето взе да се развал , реших към 18.00 часа , да счупя пластмасите на клетката. За по сигурно съм прикачил клипче, горе долу от 2 мин и 50 секунди вдигам клетката. Ще видите че навсякъде е барут, всичко изсъхнало.
На 2 минута и 50 секунди като извадя клетката, понеже и е за първи път не мога да преценя отношението на пчелите, обаче ми се сториха спокойни. Държал съм я клетката ден и половина а не 48 часа, защото ми се стори, че утре сутрин може и да е лошо времето. Освен това като налях сироп, не са и чули да го пият, не го барат.
По - другата тема да ви известя. Защо аз съм вече уникален пчелар. Това е като при танците, музиката , изкуството и тн ..Като погледнеш отстрани си личи, кой е роден за певечц, кой за танцьор и кой за пчелар. Аз пипам с голям табиат, не че имам опит, но ми идва от вътре. Едни такива плавни движения, които не се учат, те ти идват отвътре. Понеже не мога да го обясня точно.
На клипчето след 3 мин и 30 секунда си личи, но малко е скапано понеже му смалих качеството, да се отваря по-бързо. Сигурен съм че ще оцените по достойнство моята сръчност !!!
https://drive.google.com/file/d/17KH...ew?usp=sharing
Недей да се ядосваш за "сръчността" си, на всеки се е случвало да изпусне нещо в неподходящ момент... И заради това "позициониране" на майката толко надолу между питите се наложи да вадиш пити и да разместваш. Ако я беше пъхнал отгоре между питите (клечката лежи върху две рамки), шансът за приемане нямаше да е по-малък...
За сиропа: (колегите вече го споменаха) като го проверяваш освен големия, бива да надникваш и под малкия капак на хранилката, че много обичат да заклейват процепа между двете отделения и сиропа просто не достига при тях..
Както се казва, човек се учи цял живот...
Ако работиш с помощни семейства, няма да имаш подобни проблеми. Правиш ги пролетта, от тях теглиш пило ако ти трябва, преди пашата пак взимаш запеатаното пило и на края имаш резервни майки. Обединяването става лесно, приемането при мен е 100%. На 70 кошера, 30 помощни са ми достатъчни.
Самото име, помощни семейства говори само по себе си. Използваш за ги за всичко и няма нужда да притесняваш другите кошери. Има доста методи на работа, може да ги направиш върху основния кошер (двусемейна технилогия) с вход на 180 градуса, може и като отводка до кошера. Аз винаги правя помощни семейства, когато мога. Ако се продадът добре, ако не и не ми трябва вече, ги обединявам. Бонуса млада майка винаги е наличен. Сега в пчелина имам 2 майки 20г., 10 майки 21г. и 58 от тази година. Останаха ми само 6 помощни и за това двете най добри майки 20г. извадиха късмет. Самото обединяване го правя така: Основнато семейство мрежа и върху него помощното, след 24 часа, повдигам корпуса за секунда, махам мрежата и връщам корпуса, след което 10 дена не пипам.
Системата е без значение, но с ДБ е много тежко и трудно. Работата с тази голяма рамка е кошмар, точно за това се отказах. Според мен работата с 1 ДБ е колкото 5 ЛР, аз ги гледам без ротации и без стесняване, само пролет и есен по едно подреждане на гнездото и определяне качеството на майката и изхвърляне на бракуваните рамки. От тук на татък помощните семейства ги правя след или преди акацията зависи от годината. До края на август може да правиш отводки и тук пак всичко зависи от годината. От 1 кошер може да извадиш от 1 до 5 отводки, вече зависи каква е целта.