Прикачен файл 8253 Прикачен файл 8254........
Тия от Практикер все едно са правили брошурите за осмачета.:bigsmile: Стават и за десетаци де.:bigsmile:
Преглед за печат
Прикачен файл 8253 Прикачен файл 8254........
Тия от Практикер все едно са правили брошурите за осмачета.:bigsmile: Стават и за десетаци де.:bigsmile:
Чакаме облитане...?Подядох козите с една баля слама,дано ми простят някога...
Днес като се разхождах се натъкнах на това
Прикачен файл 8282
за съжаление рояка бе напуснал далаците, вероятно през есента, защото имаше малко следи от восъчен молец, пило и остатъци от прашец.
Утре планирам да отскоча до пчелина, за да видя как се справят с питките и какви са им отзивите за тях.
За съжаление много лошо време днес, не се сбъднаха тези 12 градуса :( След обяд няколко кошера опитаха облитане, но заваля дъжд и съсипа работата и до вечерта пръска.
Надявам се утре най на края да има слънце че имат нужда от облитане а идва новата порция студ.
При нас времето днес следобед около 15,00 ч се разгърна и температурата се вдигна, но нямаше как да отида да видя пчелите. За събота и неделя дават затопляне и дано са познали с прогнозата, защото скоро не са се облитали. Единия ден облетят ли - прескочили са зимата.
Днес след обяд доста се затопли (стрехиге масово започнаха да капят), но до облитане и при мен не се получи, може би утре или в други ден. Иначе днес сложих вторите питки за сезона (този път от по килограм) че в края на другата седмица пак го дават да застудее...
Сигурно не съм чел внимателно - кога сложи първите?
И днес вали и не са се показали,ако до понеделник не се облетят ще звъня на Марешки
Вчера сложих първите питки за сезона от по килограм. Аз съм любител и живея далече от пчелите. Имам въпрос, кога да отида да сложа следващите? След седмица или две седмици? Мислих да махна мишепредпазителите, но някакво животно е ровило под двата полистиролни кошера. Не знам какво е то и отложих махането на мишепредпазителите за до следващите питки. Бях направил табла от депрон, която да поставям в улеите на дъното с цел контрол на акара и затваряне на вентилацията на дъното. На втората снимка се виждат парчета от таблата.
Вчера бях при кошерите обл.Велико Търново от два дена времето е страхотно,кълбото са го пръснали облитат яко и сложих питки нападнаха моментално,засега нямам нито една загуба семействата са силни и здрави засега,дано на всички колеги е така и сезона да започне с пълна сила:)
2 дена ги чакам да се облетят да им се порадвам а то се продъни небето, не спря да пръска. Днес съм на работа и колега ми се обажда че ври и кипи на пчелина, поне се радвам че свършиха работа :)
"Пожълтиха" снега пред кошерите и освободиха напрежението.
Таблата от депрон я бях сложил на земята под кошера. Парчетата са от нея. По това, което е останало от нея се виждат следи от остри нокти. Кошерът е здрав, за сега. Интересното е, че това животно е ровило само под полистиролните кошери, при положение, че те не са един до друг. Между тях има дървен ЛР кошер на висока метална стойка.
Влязло е от доло да спи на по топло може да е някоя бялка.Аз така си мисля следи нямаше ли около кошера .Щяхме да разбереме какво е.А че не е язовец е 100% ако беше нямаше кошера да е там :)
Ако има следи от остри и дълги нокти означава, че е язовец според мен. Имах такива следи в двора тази есен и в съчетание с поразиите по лозето/гроздето - това е язовец сигурен съм, по-мин.г. хванахме един в двора на съседа до мен с капан-клюса...ако няма кучета в пчелина или други животни, заложете 2-3 клюси и сложете по половин ябълка в капана.
Следите от бялка са нещо подобно на това: : : : : :
Днес навестих пчелина-3 седмици след поставяне на питките. Още със слизането от колата чух радост за моето ухо, а след това и за моето око х 2. :bigsmile: Към 11,15 ч температурата бе около 10-11 С и голяма част от семействата облитаха, макар и не така бурно. Пред голяма част от тях забелязах по няколко загинали пчели. Вероятно същите през последените 2-3 по-топли дни са се бяха облитали вече. Отворих и прегледах отгоре всички. Намерих още един загинал от серията "Живите мъртви" с което към момента загубите при мен станаха 2,5% от 80 бр. зазимени. С храната се справят различно според силицата им. На 5 бр. им додадох по една рамка с медец + около 0,3-0,4 кг. от резервните питки. Ето кратка илюстрация на описаното.
Прикачен файл 8292 Прикачен файл 8293
Прикачен файл 8294
Следващо отваряне в началото на март.
Това са следи от белка:
Прикачен файл 8295
Прикачен файл 8296
Колега следата на язовеце е много подобна на тази на мечка.Погледни в интернет,тя е закръглена и ясно се виждат пръстите и ноктите.. Приятна вечер
Има заложени и търтей....
Майката е от 2015г. след слънчогледа. Тогава остана запасна на 3 пити във фибранено сандъче и сега 2016 след акацията я придадох. Не мисля, че е стара, пък и в сандъчето не е снасяла много. Е това е според мен де. В неделя и понеделник прегледах набързо 4 кошера. Няма запечатено пило, само осеменено и захранено. На тоя с търтеевото са изяли и венеца, и във венеца има участък с търтееви килийки и там са осеменени и захранени. Подадох им набързо и питки.:yo:
Прикачен файл 8300
Това е от неделя след обяд. На външния пчелин стигнах от третия опит. На места имаше над 40см сняг. И на външния всички са живи. :yo:
Утре 10.02 във връзка с деня на пчеларя от 19 часа в ресторант Рафаело, ще се събираме пчелари от Враца и региона. Да се чувстват поканени всички колеги! За заявка се свържете с мен на лс.
Другата седмица го дават около 20 градуса. Ще отворя един кошер, че ме сърбят ръцете. И тази година нямам загинало основно семейство, за 4 зими пчеларстване нямам загуба, дано така продължи и за напред. Имам и 4 млади запасни майки ако се наложи ще помагам ако има някой осиротял.
Oфициално сезона при мен е открит :) Днес носеха оранжев и черен прашец, започна работния процес вече. Пожелавам успешна година на всички!!!
Баси , все е едно друга северозападна България. При мен още правят снежни човециЦитат:
Днес носеха оранжев и черен прашец, започна работния процес вече
Прикачен файл 8354
Някой са си започнали питките , други още им се чудят.
Прикачен файл 8355
Вчера и при мен така сняг и студ цял ден. Коренна разлика само за няколко часа. Но аз тамън използвах момента и преместих кошерите които бяха се наклонили малко и нивелирах плочките под тях. 3та година слагам пясък и се надявам вече да сляга по малко. Всичко трябва да е префектно :)
Днес се разцепиха от прашец, носят всички цветове, но предимно оранжев. Затворих прелката да може да ги снимам, че влитат направо вътре.
Колко градуса беше температурата?
Колега и при мене в русе носеха яко.Температурата беше 13 градуса.
Това ранно развитие не знам добре ли е или не. Ще ги гоня пак по клоните.
„Скубането“ е един от най добрите противороеви методи, но какво правим когато дойде момента в който няма как и къде да пласираме новосъздадените семейства (т.е. те вече не ни трябват и никой не ги иска)? Може би трябва да се молим за една балансирана зимна смъртност ???
От какво трябва да ме е срам. Нито съм откраднал нито съм измамил, всичко съм постигнал с работа. И не уча никой, само казвам какво правя когато ме попита някой. А колко добив имам не е важно нали ти казах че съм калпав ама пчелите ми са ройливи и работливи и въпреки моята некомпетентност събират много мед.
Днес сутринта навестих пчелина. Прегледах набързо всички семейства за храна, влага и това дали са спокойни или не. Не открих проблеми освен още една жертва, която бе отписана още при предното отваряне. До сега 3 от 80 зазимени. От тук нататък не очаквам да има други. На по-яшните им дадох по половин питка. При мен към момента активно внасят жълт и бежов прашец. Три средни по сила семейства ги прегледах по-основно, но и в трите не намерих запечатано пило освен по 20-50 килийки. Майките обикаляха чевръсто и снасяха яйца, но и захранените ларви не бяха кои знае колко.
Прикачен файл 8364
Прикачен файл 8363
При мен 4 без маики crying;
Е, то това при мен е само на първ прочит. Впоследствие при пролетния преглед може да има майки спрели да снасят, снасящи само търтиеви яйца или такива от късна самосмяна или спасителни които не са успели да се оплодят есента. Практиката е виждала различни случаи.
Аз пролетен преглед не правя, направо април със ротацията. И следя поведението на пчелите, ако има прблем с майката се познава лесно. Ще отворя някой кошер само да не ме забравят :)
Сега започват да ми се въртят антироеви експерименти в главата, че до сега все неуспешни. Като цяло съм забелязал че силно и здрави семейство като достигне 8-9 рамки запечатано пило изпада в роево ако няма силна паша да се занимава, без значение колко е разширено семейството. При мен пролетта има богат принос на прашец и бурно развитие на семействата което допринася за роевото. Сега ще пробвам да кача мед от корпуса над магазините за създам много работа на пчелите но не вярвам да има успех. Другото е да отнема пити с запечатано пило, но там идва проблема с ранните майки защото нямам такива а времето е студено и трудно се правят. Мисля също да пробвам да направя нови семейства само с запечатано пило без майки и след като се излюпят пчелите да им дам рамка яйца да си произведат майка, нещо като стартер. И друго мисля ама ще видим какво ще стане.
Браво !
Учудвам се . Друго мнение имах за теб .
Сега ще приложиш стандартните противороеви методи .
Успех в работата !
Ник,сложи на няколко млади майки магазин от долу в/у дъното да обере прашеца,за да остане място за повече пило в корпусите.....
Мерси за съвета, ще пробвам ако ми дойдат поръчаните магазини. Защото сложа ли ги там ще изкарат до есента понеже съм калпав с кръста и избягвам вдигането на цял корпус а магазините не ми стигат.
Това може да има и друг положителен ефект ще пробвам да видя как ще е.
Нормално по сила пчелно семейство, подготвено за акация е готово и за роене, ако времето се влоши за по-дълъг период от време преди цъфтежа на акацията. Ако въпреки влошаването на времето. то не изпадне в роево настроение, значи че не е било готово за добив на акациев мед. И при нормално време, такова семейство не би могло да се представи добре в събирането на акациев мед.
Кошерите са полудели, такъв работен процес токова рано не бях виждал. Отворих един среден кошер за информация около 8кг. мед от питката останал само найлона, една пита запечатано пило 2 отворено и 4 полирани готови за осеменяване като става въпрос за 2-3 от питите в останалата 1/3 от зад има мед. За силните семейства не и се мисли какво е. Отваря се работа а аз загазих с кръста по сериозно и направо се чудя какво ще става.
Фарар, пусти му Фарар. Тежи само 15 кг магазина :-):-):-):-)
Някой те е излъгал с тези килограми. hi;Твоя Фарар май беше с 8 корпуса, умирам да те видя как сваляш най горния ( пълен) от метър и половина височина.
пп. ето ти справка. :)https://www.youtube.com/watch?v=NsGegI1XebA
Атанасов , не си работил с тази система и отново коментираш !
На всичко си спец .
Пак си измисляш , иначе какво да споря, колегата ти го показва нагледно.
пп. аве гледай какво ти се казва. https://www.youtube.com/watch?v=NsGegI1XebA
Aз имам 5 магазина с пити за бракуване за това съм решил ги слагам при първата ротация и есента направо ги претопявам. И там да правят каквото искат, ако искат да гризат восък ако искат да слагат прашец. Есенно време няма да складират там прашеца, така мисля да ще видя какво ще стане.
Като бях на пчелина през тези почивни дни, съседа като ме видя ми каза: Храни си пчелите! Гладни са. Аз като сложих храна за овцете (предполагам че е сложил трици от жито), и твоите пчели се натрупаха върху храната за овцете и овцете гледат и не искат да ядат!
Така е пчелите натискат на фураж в момента:) На мен ми се излюпиха 5 пиленца преди 3 дена, пчелите са на хранилката им и пилетата ги е страх да се хранят, като кацне пчела на някое пиле понеже е брашнено то започва да пищи, вчера се смях с тях. Иначе ходих до комшията да меля понеже няма къде и той вика само нощем че денем няма влизане от пчели и вярно вътре имаше цял рояк.
Търсят прашец и взимат брашното като негов заместител, но дали е има някава хранителна стойност?
Абе щом го взимат,вероятно им върши някаква рябота.И при мен е лудница,кози,кокошки,нямат отърване.
Вчера махнах пликовете от питките да не им пречат и наредих хранилките, скоро ще почвам да им давам сироп. Времето беше ветровито и отнесох 1вите 2 жила за сезона :)
Ник,спомена,че имаш проблем с кръста.Пробвал ли си с пчелички-апитерапия.
Няма как да помогне, имам малоформации на прешлените от L2 до L6, като между L4 и L5 е около 50% най зле а пчелите нямам как да върнат нормалните разстояния между прешлените. Сега съм на инжекции и после какво ще става не знам. Прещипани са ми всички нерви в тялото :) Другата седмица като мине терапията ще ходя при невролозите да видя колан ли ще ми изписват че съм за никъде.
Сигурен съм,че биха(пчелите) облекчили,поне болки,ако имаш.
Може, не знам ще видя какво ще правя.
По-добре си наемай работници, че .... да не стане по-лошо. Не се мъчи!
Иди при Др.Росманов плевен.Той оперира жена ми.Не можеше да върви от болки.
Ако искаш пиши на лични. Аз бях много зле с кръста ходех с патерици и искаха да ми правят операция. Сега съм добре. Оправи ме Стоян Павлов без никаква операция, само с масаж. Гогле: "стоян павлов боуен". Той бачка в Павел Баня.
К,во да кажа пък аз.Цял ден стържа ту на циркуляра,ту на планията,на щрайхмуса,на бора.Целия съм в стърготини,само очите ми се виждат,бялото де.Вечерта реших да изчистя работилницата и к,во да гледам–чиста,грам стърготини няма.Всичко изнесли,направо изметена.Така видях първата файда от моите пчели тази година.Сега остава и с меда да са така бързаци:laughing:bow;:yo:
Здравейте,
И аз съм в същото положение. Правих си дисколиза 2010г. Предупредиха ме да не вдигам повече от 3кг. в едната ръка. Това при нас няма как да стане! По добре съм, но......... няма оправия! От края на януари съм възпалил някакъв нерв, и десният крак ми е тотална "фира", а за болките да не говорим. Пих някакви лекарства, и сега съм малко по-добре, ама още не съм в ред. След дисколизата си купих един ластичен колан френски, ама като го сложа имам усещането, че сърцето ми идва в гърлото! Отдавна не съм го слагал, ама май ще се налага!
Поздрави, Г. Георгиев
Преди години, баща ми получи възпаление на нерв и го болеше десния крак денонощно. Не можеше да спи. Докторите му поставяха някакви инжекции, от които получаваше временно облекчение, но проблемът си стоеше. През лятото бе на вилата. В стаята влезе стършел и почна да се блъска в стъклото на прозореца, при опит да излезе навън. Баща, за да не го убива,смело го хвана с носна кърпа и се опита да го пусне през прозореца, при което получи ужилване по пръста на ръката. На следващия ден, баща ми бе изненадан, че кракът му вече не го боли. Но не само, че не го болеше, но и никога повече не го заболя. Лечението на стършела бе напълно достатъчно и трайно.
На едни помага едно на други друго, на трети нищо не помага. В България докторите гледат на теб като касичка която трябва да изтупат през пътека и нищо друго. Четох за озона, и за други методи но за сега ще пробвам с колан и упражнения.
ПС : Видях първата цъфнала джанка в моя район, но не снимах защото 2 дни не спря да вали и не ми се занимаваше в това врвме.
Имам същия проблем с кръста,предгледи правя само по необходимост(слабо семейство),при вадене на мед свалям целия медови корпус и издухвам пчелите от него за да става бързо и да не стоя много време в наведено положение,от 2 часа на ден повече не работя по кошерите,и ако всепак ми се появят някакви болки пия Диклак.
Почти същото. Прегледи не правя, по летежа може да определя всичко което ми трябва, по добре за мен и по добре за пчелите. Ротации само частични пролет и есен, не се навеждам всичко е вдигнато на стойки. За ваденето на мед си взимам помощник. След като спрях прегледите и ротациите започнах да вадя и мед :)
Имах един колега от Ямбол.Като го среже кръста се лекуваше с ...заема положение за лицеви упори и така стоеше,без да помпа, до като издържи...В последствие и аз го изпитах тоз метод с успех и продължавам да го правя(понякога),но нямам вашите проблеми..