Ефекта е върху тялото или тялота ?
Преглед за печат
Ефекта е върху тялото или тялота ?
В понеделник, 19.09, аз също продадох моя мед на Апитрейд, с които работя от няколко години. Коректни както винаги. Доверих се на прогнозата им, че не се очаква покачване на изкупната цена и не съжалявам. Приемам реалността, че цената е пряко свързана повече с конюктурата на международния пазар и почти никак с ниските добиви и неблагоприятната година у нас. По-голямата част от нашия мед отива за износ, консумацията в страната е малка и зависимостта на цената му от тия международни пазари е неизбежна. Затова считам, че бойкотиране на изкупуващите фирми не би довело до никакъв резултат. Възможно е и да греша, затова пожелавам на колегите, изчакващи по-добри цени успех!
Прикачен файл 7485
Ех цени, цени.
Цените добре, ама къде е опашката пред сергията?
Стига с тия опашкаи бат тянко. Пред кита за тест за опаразитяване, да не би да имаше опашка?
Ти не гледай каква е сергийката, а гледай цените на меда. Тук и в лева не можем да ги докараме до толкова, камо ли в евро. А как са братята гърци? Честно да ти кажа - едва дишат от кеф.
https://www.youtube.com/watch?v=Lswf...ature=youtu.behttps://www.youtube.com/watch?v=pGb2P_atJuA&feature=youtu.be
Та снощи се заплеснах по тия наредби дето ще унищожат пчеларството в България......За фирмата от Раковски, в Бяла Слатина, преди месец са обещали 5лв. за кило мед и са взели проби. След 20 дни, като са излезли пробите са рекли, че ще плащат 4,50. Аз не участвам в тия сделки, казвам само какво чух от колегите по сергиите. И никой не продава, САМО ПСУВА.
П.П. Неведнъж съм казвал, че един от най-големите проблеми у Бг пчеларството е цената на продукцията. ТА, пак да кажа, трябва да се направи нещо по въпроса. Пред(със) ДФЗ, МЗХ, БАБХ.....и т.н. Не да се “избием“ едва ли не за едни табелки и номерации.:yo:
Не знам какво става с тази цена, ама всичко съм задръстил с мед, ако и тази година не се продаде няма къде де го складирам следващата. Не че имам много мед около 2 тона, просто нямам помещения. На дребно по 1-2 тенекии в месеца слаба работа. Работя на 2 места и жената работи и вместо трудът ни да се отплаща ние взимаме пари от банката.
Повсеместно е колега за съжаление имаме висок праг на търпимост. Този факт добре се разбира и злоупотребява
Как добре го е казал
"България има лозя, градини, масло и малини. Тя има ягоди и вино, хубаво вино. А където има вино, там има и всичко друго за ядене. И той-великият ще иска да го храните със зеленчуци и плодове. Той току тъй не влезе в България, знаеше, че влиза в блажен оазис. Ето защо той няма да допусне България да му се изплъзни. И ще ви насилва, без да разберете. Но аз няма да го видя..."
Може би ще ви е интересно да узнаете:
FOB цени на естествен мед Индия за 2016 година за 1 кг
януари - 7,42 $ (12.93 лв.)
февруари - 2,45 $ (4.27 лв.)
март - 3,88 $ (6.76 лв.)
април - 4,27 $ (7.44 лв.)
май - 3,78 $ (6.59 лв.)
юни - 4,55 $ (7.93 лв.)
юли - 6,2 $ (10.81 лв.)
август - 3,82 $ (6.66 лв.)
септември - 3,33 $ (5.80 лв.)
Основния износ е за САЩ 71,8 %, Мароко 11,7 % и Кувейт 5,4 %
Цени на китайски мед внос в Европа към 26 септември 2016 година - 1,75 $ (3.05 лв.) :mad:
Аржентина сваля цените от 3,30 през февруари/март 2016 година до 2,53 $ (CIF) в опит да си върне част от европейския пазар.
От 2014 насам Аржентина и Мексико намаляват продажбите в Европа заради високата цена на техния мед и се ориентирват основно към САЩ. Китай с помощта на Англия - увеличава вноса в Европа. Което води до допънително понижаване на цените в Европа през лятото на 2016 година. Италиянски и Испански евродепутати повдигат въпроса пред Европейската комисия и са поискали защита за европейските пчелари но според ирландския еврокомисар Фил Хоуган (Селско стопанство) твърденията на европейските пчелари че в китайския мед е с ниско качество и цена заради подправянето му с захар и други подсладители, пречистването му и липсата на пчелен прашец в него са неубедителни и не са достатъчни за въвеждане на нова забрана за внос на китайски мед в Европа. :mad:
http://www.chinaagtradefair.com/honeybeeshow.html
http://www.chinaagtradefair.com/honeyimport.html (обърнете внимание кои е на 18 позиция в таблица 1 и 2 това са обобщени данни за 3 години до май 2015)
http://www.chinaagtradefair.com/chinesehonemarket.html
за които не знаят език гугъл преводача върши що годе добра работа
Още нещо интересно от 2.09.2016 година за Канада
http://www.huffingtonpost.ca/2016/09..._11841394.html
http://www.cbc.ca/news/canada/calgar...ices-1.3746822
Борка, като гледам вноса, че това не е ли половината от това което произвеждме ние?
ей така за по лесно и нагледно
USD QYU/T единична цена 1 New Zealand 43022011 1 New Zealand 2372622 18.13 2 Australia 7023795 2 Malaysia 1093762 6.42 3 Germany 2803413 3 Thailand 700216 4.00 4 Thailand 2688439 4 Australia 611465 4.40 5 Malaysia 2300011 5 Canada 288071 7.98 6 Canada 2183301 6 Germany 286428 7.62 7 France 1852016 7 Russia 277126 6.68 8 Spain 1243385 8 France 213019 5.84 9 Greece 1225404 9 Spain 171335 7.15 10 USA 890084 10 Greece 139989 6.36 11 Russia 771234 11 Mexico 107880 7.15 12 UK 418555 12 USA 99169 4.22 13 Mexico 409005 13 Taiwan Region 57155 7.16 14 Turkey 397184 14 Turkey 48550 8.18 15 Taiwan Region 395091 15 Kyrgyzstan 47020 8.40 16 Swiss 393006 16 Swiss 35849 10.96 17 Denmark 288788 17 UK 35062 8.24 18 Bulgaria 203551 18 Bulgaria 31606 6.44 19 Italy 199098 19 Denmark 31589 6.30 20 Austria 178703 20 Brazil 31372 5.70 21 Brazil 159550 21 Austria 23581 6.77 22 Poland 147518 22 Poland 23244 6.35 23 Kyrgyzstan 115811 23 Chile 19979 5.80 24 Hungary 103740 24 Italy 18450 5.62 25 Chile 82305 25 Hungary 11786 6.98 26 Portugal 33779 26 Portugal 5004 6.75
Ирландския еврокомисар му е през онази работа за европейските пчелари. Ирландските пчелари са си супер. До вчера бях в Ирландия. Безкрайни пасища препълнени с детелина и живи плетове за огради от цъфтящи храсти, сеят и рапица. Вали по 5-10 пъти в денонощието. Лятото около 22-24 градуса зимата 2-5 градуса. Среден добив от кошер по официална статистика 25 кг. ИРЛАНДИЯ ПРОИЗВЕЖДА КОЛИЧЕСТВО КОЕТО ЗАДОВОЛЯВА ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ И НЕ ВНАСЯ МЕД. Цената на кг на дребно е 17-20 ЕВРО ЗА КИЛОГРАМ.
http://www.ahpanet.com/page/IntlHoneyMarket
Статията е изключително интересна и обеснява защо въпреки повишеното търсене на мед цената е ниска.
Ако някой знае перфектно английски и има желание да преведе статията и пусне тук предполагам че много хора ще са му благодарни. Наистина си струва...
Преводът не е "перфектен", но ще свърши работа. Ако някой намери в какво се изразява "resin технологията" или "Sunresin Special Adsorbent Resin for Honey Treatment", още неща биха се изяснили.
Прикачен файл 7506
По БНТ са давали предаване/репортаж за цените на меда и вноса на Украински мед в България. Не съм го гледал.:yo:
resin технология.... Значи това е сравнително ново от последните 3-4 години (дори мисля и Матеев е пускал тема за нея и че са му предлагали) За какво става дума - Това е разработка на китайците които чрез използване на смола пречистват меда включително от антибиотици, пестециди, полен, захар, HMF. Китайците основно го използват за да прикриват произхода на меда, да подправят меда, фалшифицират за да могат да го продават в редица страни където има забрана за внос на китайски мед или високи мита. Такъв мед няма мирис, нито вкус а цветът му е светъл (много често го наричат белия мед) В повечето случай се опитват да го продават като amber light honey.
Като пример може да се посочи Индия която продава такъв преработен китайски мед като свой...
Sunresin е фирмата - Special Adsorbent Resin for Honey Treatment - наименованието на продукта и технологията (специално абсорбираща смола за пречистване на пчелен мед)
Склонен съм да си мисля, че китайският мед е СИНТЕТИЧЕН МЕД (изкуствено създадена химия, която много наподобява меда). Иначе къде ще му излезе сметката да правят такива сложни филтрирания и други обработки. По-скоро медът е фалшив, и европейските вносители много добре го знаят това, но тях ги интересува преди всичко цената. И ако към този фалшив мед добавим и малко Български, и ето ти го продукта, който го лапат европейците, че дори и си облизват пръстите.
Българският супер мед. :) Казаха ми, че в Европа никой не иска Български мед.Понеже инфото е от търговец, човек да не повярва, но като знам какво е говорил Стефанов и недомлъвките за върнати тирове, май си е чиста истина.Та жална ни майка на нас и на сектора.crying;:(
Цената му е добра на българския мед.Днес ходих на пазаря под 10лв няма.
Аз мед нямам, но следя пазарите и тържищата.:bigsmile: Ето примерно в Елена падна цената с един лев за последния месец.:bigsmile: При тая слаба година може да са вкарали resin технология, но малко ме съмнява защото в Елена китайци няма, само бежанци има.:bigsmile:
Аз там не продавам защото още нямам кошери.Но на пролет ще правя як дъмпинг като направя новия пчелин.Се пак сме колеги:bigsmile:
Започва нова атака. Преди няколко месеца тук във форума беше подхвърлена информация от Апитрейд за изследвания на меда за глифозати (активни вещества във хербицидите). Още тогава ми светна че това ще са поредните лъжи на изкупвачите с цел сваляне на цената. Цената се задържа ниска и не им се наложи, но сега когато малките производители си продадоха продукцията, а по едрите стискаме се получи дефицит. За да не се повиши цената номера с глифозатите изкача с нова сила. Кампанията се подхваща от Драгомир Драганов от Асоциацията на преработвателите. Излиза в списание Агрозона със статия. Ако не са ви хлъзнали вече по тази пързалка очаквайте още от утре да се почне.
Пълна простотия.
Ето наслаждавайте се
http://agrozona.bg/opasnost-med-s-gl...na-pchelarite/
https://www.google.bg/url?sa=t&sourc...Yc1psVerY_tjgQ
Не мога да кача линк, не знам дали защото съм с тлф, но глифозат е открит във всеки десети човек! Какво да говорим за меда!
Тя темата е нарочно забулвана и ако някой е нарушил цензурата явно не са му запушили устата :
http://www.dw.com/bg/%D1%82%D1%80%D0...%82/a-19104070
http://www.zoomania.org/%D0%B3%D0%BB...8%D0%B2%D0%B0/
Много от земеделците ползват глифозата не само за трева, но и за постигане на еднакво и едновременно узряване на пшеницата. И от там направо в хляба!
САМО ЕДИН ПЪТ ЩЕ ГО КАЖА:
Този препарат го откриха в меда от САЩ. FDA е американското БАБХ. Те откриха в почти всички проби този препарат, а в САЩ има нулева толерантност, докато в ЕС той е позволен!!! ПРОБЛЕМЪТ е, че този мед не може да бъде внесен в ЕС, защото нивата на препарата в пробите са над нормата. Тоест, меда от САЩ се счита за замърсен с този препарат и не могат да го внасят в ЕС, а в САЩ този мед се води негоден за употреба и следва да бъде унищожен.
ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЦЕНАТА НА МЕДА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПО-ВИСОКА, ЗАЩОТО МЕДА ОТ САЩ Е ПРОБЛЕМЕН.
В случая тази българска фирма не лъже. Мед с този препарат се открива, но не в България. А дори и да се открие такъв мед, то той е ПОЗВОЛЕН. Ако нивата му в меда са високи, да ходят и да съдят арендаторите, които са превишили дозите и са пръскали въздушно. Ако в млякото открият препарат за растителна защита във високи дози, кой е виновен?!?! Животното пасе, а виновен е арендатора, които е пръскал при силен вятър.
Кажете кои са фирмите които "откриват" глифозат. Нека да видим кои са фирмите, които се опитват да лъжат пчеларите.
Съжалявам че не успях да намеря статията и да пусна линк затова ще я карам по памет...
Много накратко водещи новозенландски пчелари отиват на делово посещение в Китай по повод износ на манука мед за Китай и описват това което са видели...
Основен съвет към новозенландците - никога не си купувайте мед от Китай колкото и да е примамлива цената в магазина особено ако е в пластмасова опаковка...
Онова което запомнил от разни източници - пчелният мед се вади неузрял с водно съдържание 30-40 % и във фабриката изпаряват водата за да докарат нужното водно съдържание. Изкупната цена едро беше около 1 лв. при средно годишна заплата в частния сектор от 7488 лв (624 лв./месечно) - (като сравнението беше че толкова взима чистачка в Тайланд).
А може ли глифозата да е попаднал в меда заради пръскането на пчеларите на тревата около кошерите?
Няма как да стане това за да се натрупа в стоков мед трябват декари а не няколко кв.м. около кошерите. При нас доколкото знам го използват да пръскат с него пшеницата, ечемика и рапицата - само от последното би могло да влезе в стоков мед. Но е доста пресилено дори съмнително ако имаше нещо подобно в рапичния мед чак сега да се сетят за това и да бият тъпана....
Интересно как нашите прадеди са се справяли със земеделието без да използват препарати за растителна защита?
Интересно как нашите прадеди са се справяли с животновъдството, без да използват антибиотици?
Причината според мене се състои в това, че земята е пренаселена, и всичките тези 7-8 милиарда гърла трябва да се изхранват. Това принуждава правителствата по света да толерират интензивното земеделие и животновъдство, като дават субсидии, и като официално разрешават да се трови с пестициди храната, която ядем.
Това според мене е и причината пчеларския сектор в България и в Европа да е захвърлен в 9-та глуха. Медът, колкото и да е полезен, не е основна храна. Един човек изяжда за 1 година около 1 тон храна. За 7 милиона човека в България това прави 7 милиона тона. От тях меда е само 1000-2000 тона или това прави 0.01-0.02%. Тоест това е едно нищо. С него или без него - все тая.
Това обяснява и тровенията на пчелите от арендаторите, пръсканията за нодуларен дерматит и въобще всичко лошо, което се случва със сектора. Да, властимащите знаят за проблемите на сектора, но когато алтернативата е да се избира между 99.98% храна, па макар и леко натровена, и 0.02% мед, кажете ми какво е разумното решение?
Ако авторът на тази статия не представи доказателства в подкрепа на твърденията си за наличие на глифозат в българския мед, е за съд! Въпросът е кой трябва да го съди? Според мен, това трябва да е пчеларска организация или асоциация. От друга страна обаче, всеки преработвател на мед би могъл да добави малко глифозат в някоя проба и да представи доказателства в своя подкрепа.
Здравейте,
Виждам, че отново се нажежават страстите, но в грешна посока. Понеже се спомена и нашето име, а ние празни приказки не говорим - копирам ви резултат от анализ на Глифозат на една от последните ни проби:
Прикачен файл 7511
Както виждате, глифозат има, но той е точно на границата на лимита на детекция (15 микрогр./кг), а допустимата концентрация на глифозат в КОНВЕНЦИОНАЛЕН мед е 50 микрогр./кг. Затова и заключението отдолу е, че пробата отговаря на законовите разпоредби. В биологичния мед обаче се прилага правилото за нулева толерантност към замърсителите като глифозат, кумафос и т.н., тоест няма допустима концентрация и в доклада трябва да пише n.d. - в противен случай медът не може да се продава за био. Ако концентрацията е над 50 - не може да се продава въобще.
Ние не сме членове на асоциацията на преработвателите и аз самия нямам представа кои членуват там. От изброените от г-н Александров фирми няколко отдавна не фунцкионират. Но казаното от Драганов не е лъжа и не търсете под вола теле. Преди месеци ви бях писал в една тема относно зараждащия се проблем с глифозата, но тогава никой не обърна внимание - дори ви бях качил един кратък текст от една от лабораториите. В началото на лятото в Германия се разрази широка публична дискусия за замърсяването на храните с този препарат и както винаги медът го обира пръв, защото той е пример за здравословна и полезна храна. Следователно изследванията за глифозат веднага започнаха да стават задължителни и проблемите не закъсняват. Този замърсител се изследва от няколко месеца и от време на време се появява в пробите. Досега ние не сме имали стойности над лимитите, но при колегите може да е различно.
Както някой преди мен спомена - замислете се колко пчелари си "косят" тревата в пчелина с Раундъп.
Не се изненадвайте от постоянно появяващите се нови и нови анализи и изисквания за стоката, с която работим. Медът се асоциира със здравословна и чиста храна и винаги е сред първите продукти, подложени на стриктен контрол при появата на някакъв "новооткрит" замърсител. Така беше и с антибиотиците, така беше и с пестицидите, и с ГМО - едва ли ще свърши с глифозат.
Използвам случая да благодаря на Борислав Александров за статията, която публикува - ако бях го направил аз, тук отново няколко форумни капацитети щяха да се нахвърлят как ги манипулираме и лъжем. В тази статия можете да видите нещата, които ви говорех преди месеци относно ситуацията на пазара, изследванията с ЯМР и т.н и т.н. черно на бяло. Който иска може да си направи изводи, който не иска - нека продължава да обвинява износителите в картел.
Пазарната ситуация в момента е следната - търсенето на български мед букет клони към 0. Това е така не само за български, а за румънски, сръбски и унгарски букет. Причината - големите европейски преработватели си напълниха складовете главно с украински букет на цена 1.60 - 1.70 евро за кг доставено до техен склад. Разбира се, внася се и мед от Южна Америка - главно Аржентина, на малко по-висока цена. В сегашната ситуация повечето чужди фирми нито имат нужда да купуват, нито виждат възможност да печелят, ако го правят, защото нагласата е цената да върви надолу всяка следваща седмица. Времето ще покаже как ще се развие пазарът от тук насетне.
Поздрави и горе главите - такива моменти има винаги в бизнеса. И не взимайте заеми, както ви съветват във фейсбук :bigsmile:.
Име: ДРАГОМИР СТОЯНОВ ДРАГАНОВ, Герада ООД
Длъжност: Председател , Роля: Управляващ
Име: СИМЕОН ПЕТРОВ СТАНЧЕВ, Апимел Органик
Длъжност: Член , Роля: Член на управителен съвет
Име: МАРИЯ СТЕФАНОВА КУРДОВА,.................
Длъжност: Член , Роля: Член на управителен съвет
И като съм започнал с песимизма, да продължа до края. Какво ще се случва според мене за в бъдеще?
1. Населението на земята ще продължава нараства експоненциално до момента, до който се пукне балона?
2. Земеделието и животновъдството ще стават все по-интензивни?
3. Употребата на пестициди ще нараства все повече и повече.
4. Почвата ще се изтощи напълно, така че ще се наложи и масова употреба на все повече и повече синтетични торове.
5. Тровенията на пчели и дори хора ще станат ежедневие.
6. Проблемите с изхранването на населението ще стават все по-тежки и по-тежки, като за справянето с тях ще се наложи да се предприемат все по-драстични мерки. Това, срещу което ритаме в момента, ще изглежда като РОЗОВА ИДИЛИЯ на това, което ни предстои да видим за в бъдеще.
И всичко това предстои да се случи в рамките на 1 човешки живот, така че по-младите пчелари ще имат нещастието да го видят със собствените си очи.
Има ли начин да се разрешат тези проблеми? Ами не знам, но знам че те няма да продължат вечно. В точка 1 намекнах, че има един балон, който рано или късно ще се спука, защото не може да бъде надуван до безкрайност. Как точно ще изглежда това спукване - ами не знам и не искам да знам, но със сигурност няма да е приятно за тези, които преживеят това спукване.
ПС: С молба да не ми слагате отрицателни ръчички, защото това е един много реалистичен сценарий, към който бодро крачим с големи стъпки.
Мога да потвърдя това което са написали от Апитрейд
Дискусията за глифозат наистина я има и поне за момента не се знае как ще завърши всичко. Европейската комисия е за разрешаване на използването му до 2031 година (заради лобистки интереси) докато някой страни от ЕС са против и искат пълна забрана от 2017 година, към тях са пресъедениха и природозащитниците. Именно последните ни го .... да се изследва меда за глифозат а че такъв може да има в него е разбираемо впредвид масавото му използване.
Факта че някой фирми изкупуващи пчелен мед ни купуват меда като конвенционален с изисквания за био мед за да могат след това да препродават като био е съвсем различна тема. И ако има интерес би могло да се обсъди има какво да се каже по въпроса.
Друг факт е че от 2015 година насам има нещо като война за пазари между големите и те драстично свалиха цените на своя мед което рефлектира по веригата надолу и най-ощетени сме ние обикновеите пчелари. Това че има натрупан излишак от мед също е факт и големите анализатори в сектора не случайно определят сегашното положение като аномалия на пазара. Търсенето на мед е стабилно дори е с тенденция да се повишава, а се отчитат излишъци и сваляне на цените... Поне го определят като временно явление и че цената рано или късно ще започне отново да се покачва но само ако САЩ и Европа най-накрая успеят да се справят с нелегалния внос и фалшифицирането на меда. И вече съвсем открито заявяват че не малка вина имат и няколко големи компании в САЩ и Европа които активно подпомагат търговията с нелегален мед.
Испания, Италия, Франция, Полша, Унгария, Румъния все по често повдигат въпроса за цената и качеството на внасяния мед от някой германски компании и искат защита на европеските пчелари. Защита която на този етап е отказана с предтекста че няма сериозни доказателства за влошено качество. Като европейската комисия използва услугите на германски институт за които все повече се твърди че обслужва лобистки интереси на големите германски компании в сектора. А в същото време се налагат все по строги изисквания за качество на европейските пчелари, нещо което ги прави неконкурентни. Както вървят нещата ще трябва да произвеждаме само био мед ако искаме да имаме пазарна ниша в ЕС. Като освен всичко друго тук голямо влияние оказват и чисто политически интереси относно Украйна и Китай.
Но общо взето каквото и да си пишем за международния пазар на мед и за формирането на цените ние винаги ще сме най-потърпевши и с чувството за най-прецакани...
п.п. Само да вметна за разлика от българските фирми износители които обвиняват пчеларите за редица неща публично може би в стремежа си да свалят цените и като резултат имат добър принос за очерняне на българския мед... то техни колеги от Румъния, Унгария, Франция и думичка не казват срещу своите пчелари с които работят и чиито мед изнасят, дори напротив защитават ги че те нямат вина за появата например на глифозат в меда защото не пчеларя прави меда а пчелата или го използва за да пръска нивите си а фермера и повдигат съвсем други въпроси... Да не говорим че напоследък някой все повече се преоринтирват относно пазарите... мога да дам пример с Румъния която само за няколко години успя да се изкачи до пето място в Европа и се превръща в фактор на европейско ниво....
Вие можете да го потвърдите, но вече е изтрито :laughing:. Интересно ми е защо, бих искал да получа аргументиран отговор кое правило е нарушено. Явно част от хората тук много държат да живеят в заблуди и не само това, но да въвеждат в тях и останалите читатели. Разни хора, разни идеали!
Останете си със здраве.
Здравейте,
Не смятам да коментирам в детайли изтритото мнение на г-н Дамянов, в което с главни червени букви ни нарече олигофрени - това, изречено от него, не ни обижда, а поражда снизхождение. Бихме се радвали то също да беше останало, за да видят повече хора какво е нивото му на общуване, а пък нека всеки сам да си прави изводи кой и как манипулира и лъже. Едно е да имаш 20-30 кошера и да не те интересува много - много кога ще продадеш меда и дали ще вземеш 200-300 лева повече или по-малко, съвсем друго е да разчиташ на този доход за издръжка на семейство. Спирам до тук.
Поздрави
Не смятам да коментирам мнението на г-н Апитрейд, само ще кажа, че става все по-трудно да се манипулират пчеларите. Колкото по-информиран е един човек, толкова по-трудно могат да го манипулират.
Колкото повече се опитват да лъжат пчеларите, толкова по-зле за тях. А истината може да я види всеки с малко по-задълбочено мислене, колкото и да ви редактират мненията по поръчка.
За доходите ми не се притеснявайте, гладен и жаден не съм останал. Имам достатъчно средства и не завися от волята на изнудвачи.
До някъде си е прав човека да ви е гневен на вас.Не може да продавате меда на качество ,а да се изкупува на количество.Моя мед 50 полени на бай Колю 20 полени и една и съща цена.Лошото в случая е ,че само вашата фирма пише в сайта.Следователно всички негативи ги отнасяте вие.Забележете някой път г-н Матеев като съобщи някоя лоша новина какво се случва с него:bigsmile:/да убием вестоносеца/.
Бог да го прости българското пчеларство. Амин.
Беше добър бизнес.
Ще оцелеят само пчелни стопанства които се субсидират от собствениците си или с своя подценен труд или със спестени пари/ програми/. Които разчита само на приходи от пчели ще фалира за 2-3 стопански години. Китайското супер менте никой няма интерес да го спре на пазара. Най-последна помощ очаквайте от бюрокрацията. А може би вече има risin технологията в БГ ?
Така е колега Енчев,всичко е порнография с голямо П.Ако искаш друг пример - понеже всички са загрижени за бебетата да не се тровят с Бисфенол от пластмасовите шишета за хранене,създадоха пластмаса без въпросното съединение,съответно на по-висока цена,НОО водата която е подходяща за приготвяне на тяхната храна странно защо,ОТЛЕЖАВА ЦЯЛА ГОДИНА В "PET" опаковки и ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ ЗА ТЯХ.При условие,че храната в шишетата престоява най-много час,а водата-една година,не смяташ ли,че трябваше да почнат с амбалажа...:(.
За глифозата - получава се натрупване в почвения слой и от там със соковете,"обогатява" всяка растителност която вирее там.След време растителността изчезва,познайте защо.С пръскане около кошерите не може да бъде внесен освен ако има твърде много медоноси и твърде много глифозат в почвата.Ползвал съм го няколко пъти при лозята,но това бяха екстремни ситуации,при които не може да влезе машина в редовете.Ползвам ВИНАГИ минималната доза за три пъти по-голяма площ и върши работа.Дозировките според мен са умишлено завишени,за да се харчи повече.
Това мнение го писах миналата година:
"Почти всички семена в селското стопанство са предварително третирани(накиснати) с химикали,които бавно се освобождават по време на растежа.Отделно от това,всички пестициди оставят трайни съединения в почвата.Ако се направи подробен почвен анализ,ще се види цялата менделеева таблица - всичко оставя следа след себе си.Нашите почви са сравнително чисти в сравнение с интензивно ползваните,но е въпрос на време да изравним резултатите.
Ето нещо малко за размисъл : http://www.dnevnik.bg/zelen/2013/06/...at_e_otkrit_v/"
Да не забравяме,че синтетичния мед е на финалната права и е време лайнометите да заработят(не говоря за открития глифозат,а по-принцип).Грозното в случая е,че създателите на този хранителен "изрод" са създателите на пестицидите заради които твърдят,че меда е замърсен и вреден.Жалко,че хората не са много интелигентни и все по-трудно виждат връзката.С изчезването на старото поколение и израстването на новото,бъдете сигурни,че синтетиката ще се шири навсякъде.Пчеларя ще стане представител на изчезващите занаяти.Това е песимистичния сценарий.Оптимистичния е - с повечко акъл,труд и честност,нещата ще си дойдат на мястото drinks;.
Като се замисля, от една година всеки познат/а, който разбера, че се е разболял, все е от РАК. То другите болести изчезнаха, остана само една.
Моля да ме извините, че първото изречение от цитата ми звучи манипулативно в следните насоки:
1. Пчеларите по-скоро да си продадат меда.
Моля дайте възможност на пчеларите сами да РЕШАВАТ, кога и на каква цена ще продават!
2. Разделение м-у пчеларите.
Всеки честен и достоен пчелар иска да получи достойно заплащане с-у произведения от него продукт, независимо дали пчеларства с 30 кошера или с хиляди.
Радвам се че спряхте до тук.
Поздрави.
Имаме сериозен проблем. Консумацията на мед в бившия източен блок е доста ниска, а производството голямо. В развитите силни страни от ЕС (бившия западен блок) консумацията е голяма, а производството малко. Точно това са и стараните, които ръководят политиките в ЕС. Тамошните пчелари нямат проблем в сегашната ситуация. Те си продават меда на дребно на мнооого достойна цена без никакъв проблем. Тамошните пчелари на протести няма да излязат, а нас кой ли ни слуша. Унгарците ходили да протестират пред централата на ЕС и за това научаваме от американска статия. Дано скоро извънземните лаборатории успеят да открият надежден начин за разпознаване на този "истински-фалшив" мед, защото иначе ни очакват мнооого трудни времена.
Бих искал да се обърна към n_markov а и всички останали.
Уважаеми колега и колеги, Ако бях повярвал на този пост, това щеше да ми струва над 8 000 лв. загуба. Пари които щях да загубя заради твърдението че цената ще достигне 6 лв. Тя не само че не стигна но и значително падна. Още тогава попитах откъде автора на поста е убеден в това но отговор не получих. Едва ли ще получа и сега или просто ще чуем нещо от рода на ами не съм уточнил годината, ами пошегувах се....
Щях да съм убеден че колегата ме е подвел и да имам въпрос как ще ме компенсира за загубите. И дали ще се чувства поне малко виновен....
Затова моля ви не пишете подобни неща.
Темата е пълна с измислици, самозаблуди, грешни разсъждения, грешни твърдения и всякакви други подобни недомислици или дори безсмислици. Умният човек обаче трябва да може да лавира между тази плява и да открива зрънцето истина, която от време на време се появява публикувано от отговорни и сериозни хора.
Вижте колко е дълга темата - 327 страници, 320 от които са ненужен спам, спорове, емоции и конфликти. И това при положение, че поне още 320 страници са били изтрити от модераторите през годините.
Общо 500-600 страници недомислици, а трябваше да са само 7-8 страници статистическа информация как са се развивали цените на меда през годините. Към днешна дата тази тема от уж най-полезната се е превърнала в НАЙ-БЕЗПОЛЕЗНАТА от целия форум. Никой никога не се е връщал да я чете от самото начало, защото това е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА.
Чудя се дали да не я прехвърля в Свободния раздел или дори в Кошчето, и на нейно място да създадем нова тема с лимитиран достъп за писане в нея така, щото наистина човек да може да влезе в нея и да получи интересуващата го ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЦЕНИТЕ НА МЕДА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ.
Според мен темата трябва да се прочисти от откровените глупости и да се раздели на две:
1. Цена на меда - факти, анализи и прогнози (ограничен достъп на писане)
2. Цена на меда - свободни коментари, предвиждания и информация. (свободен достъп за писане)
Ако във втората тема се появи наистина сериозна и проверима информация, тя може да се прехвърли от модераторите и в другата тема.
Матеев, това е форум, а не официален сайт на НСИ (или както там се казва сега). Би било чудесно ако не изтриете нищо.
А щом искаш, нищо не ти пречи да си направиш една заключена тема само със статистика.
Макар че ще има пак "против" или "за", то аз също съм за прехвърлянето и в свободния раздел и създаването на нова или две нови както е предложил tsc1 (като тази може да си остане за коментари както и досега)... мотива ми за предложението е абсолютно същия като на Матеев
Аз предлагам да се създаде правен раздел от който човек да може да тегли всички бланки необходими при контакт с БАХ,министерсто на земеделието,общини и други държавни организации свързани с пчеларството,в този раздел да се публикува съответната нормативна база данни и съответните промени в нея.
Здравейте колеги!.Следя темата от начало.За мен цена под 4 лева означава да зарязвам този занаят.Всичко отгоре е бонус.Този сезон стартирах с 126 семейства и въпреки лошата година,ниските цени на меда-спрямо миналия сезон -продадох 50 малки пчелни семейства,добих средно по 30 кг мед,смених 80% от майките(някои от най-добрите развъдници,вкл.Матеев),изгр адих към700 рамки,експериментирах нови технологии и към момента са 140 + 10% запасни майки-доволен съм.Всичко третирано,запасено и ври от пчели.
Искам да уточня,че съм доволен от свършената работа и опита и познанията които придобих този сезон,а не от цената към този момент-при 4.20 като го декларирам съм вътре с двата крака.Ако благоволят разбирасе госродата преработватели да го закупят.Според мен скоро няма шанс скоро цената да се вдигне.Други години съм чакал до пролетта и само,, затягането на колана" зимата ми е останало като ,,бонус".
Е последно, продаде или не? Щото Александров ЩЯЛ да продаде, ЩЯЛ да загуби, пък се оказва, че е продавал преди 10 години.sweating;
Ако не се лъжа, Б. Александров бе споменавал преди доста време, че се е преборил и си изнася сам собствения мед. Не го продава в Бг. Та и за това така ти е отговорил.
И като супер мод, ако смята, че му "адвокатсвам" неправилно нямам против да ми забърше поста.
И пак не разбрах как и защо е щяло да има......хиляди левове загуба. Ма както и да е. А, и не ми харесва назиданието.....да не прогнозираме, да не вярваме на прогнози........sweating;
Мисълта ми е когато давате такива прогнози да имате впредвид че това може да бъде взето за чиста монета и прибавено към приказките че годината е лоша,няма мед, цената ще се вдигне и т.н.
Някой наистина може да повярва и това да му коства не малко пари. Ако мислите че едва ли има такива хора, може да се изненадате...
Average Retail Price per Pound across all reporting regions - Data from Bee Culture magazine used by permission. Based upon average price across all reporting regions. Assumes various sizes sold at the same rate.
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec 2016 $6.74 $6.91 $6.79 $6.79 $6.72 $7.12 $7.01 $6.88 $6.88 $7.12 2015 $6.65 $6.43 $6.57 $6.49 $6.52 $6.56 $6.73 $6.75 $6.63 $6.69 $6.92 $6.79 2014 $5.98 $6.17 $6.17 $6.04 $6.40 $6.32 $6.18 $6.32 $6.37 $6.38 $6.31 $6.34 2013 $5.67 $5.83 $5.68 $5.73 $5.87 $5.81 $6.00 $5.97 $5.82 $5.97 $5.92 $6.04 2012 $5.26 $5.43 $5.42 $5.56 $5.65 $5.32 $5.67 $5.59 $5.73 $5.57 $5.63 $5.78 2011 $4.94 $5.02 $5.10 $5.22 $5.19 $5.04 $5.23 $5.17 $5.17 $5.23 $5.22 $5.31 2010 $4.82 $4.62 $4.73 $4.60 $4.66 $4.81 $4.91 $5.04 $4.98 $4.91 $5.08 $5.06 2009 $4.50 $4.51 $4.46 $4.44 $4.64 $4.68 $4.74 $4.60 $4.80 $4.74 $4.85 $4.87 2008 $4.14 $4.07 $4.19 $4.22 $4.27 $4.25 $4.42 $4.40 $4.47 $4.39 $4.56 $4.60 2007 $3.99 $4.00 $3.89 $3.92 $3.94 $4.03 $4.17 $4.29 $4.27 $4.19 $4.16 $4.22 2006 $3.88 $3.75 $3.76 $3.82 $3.82 $3.76 $3.88 $3.83 $3.91 $3.89 $4.01 $3.91
International Bulk Prices
Total Average Bulk Prices per pound of Honey Imported from Four Countries. Source: U.S. Department of Commerce, as reported monthly in the USDA National Honey Report using c.i.f. import value and therefore excluding U.S. import duties
2013 Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Canada $1.95 $1.91 $2.10 $2.10 $2.18 $2.12 $2.24 $1.98 $2.01 $2.26 $2.26 $2.24 Mexico $1.51 $1.45 $1.60 $1.74 $1.67 $1.60 $1.56 $1.60 $1.47 $1.53 $1.81 $1.80 Argentina $1.38 $1.40 $1.49 $1.52 $1.53 $1.57 $1.57 $1.62 $1.66 $1.67 $1.67 $1.78 China $1.26 $1.75 Average $1.61 $1.59 $1.73 $1.79 $1.79 $1.63 $1.79 $1.73 $1.72 $1.82 $1.92 $1.94
2014 Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Canada $2.14 $2.25 $2.13 $2.25 $1.98 $2.22 $2.25 $2.14 $2.17 $2.16 $2.13 $2.05 Mexico $1.79 $1.61 $1.75 $1.75 $1.84 $1.83 $1.85 $1.73 $1.78 $1.75 $1.82 $1.83 Argentina $1.82 $1.79 $1.75 $1.76 $1.81 $1.87 $1.90 $1.92 $1.99 $1.97 $1.95 $1.93 China Average $1.92 $1.88 $1.88 $1.92 $1.88 $1.97 $2.00 $1.93 $1.98 $1.96 $1.97 $1.94
2015 Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Canada $2.08 $1.95 $1.97 $1.92 $1.94 $2.00 $2.02 $1.91 $1.75 $1.65 $1.66 Mexico $1.86 $1.86 $1.69 $1.87 $1.90 $1.80 $1.70 $1.54 $1.65 $1.58 $1.28 Argentina $1.93 $1.93 $1.88 $1.87 $1.82 $1.78 $1.74 $1.71 $1.63 $1.59 $1.51 China $3.07 $1.16 Average $1.96 $1.91 $1.84 $1.89 $1.89 $2.16 $1.82 $1.72 $1.68 $1.50 $1.48
2016 Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Canada $1.46 $1.40 $1.14 $1.11 $1.20 $1.10 $1.11 Mexico $1.29 $1.76 $1.57 $1.54 $1.73 $1.64 $1.61 Argentina $1.43 $1.27 $1.10 $1.07 $1.08 $0.91 $0.88 China 25.11 $2.71 Average $1.39 $1.48 $1.27 $7.21 $1.33 $1.22 $1.58
Може ли да помоля да ми напишете последователността на това което трябва да направим ,за да изпратим проба в тази лаборатория ? Кога и как се заплаща ?Коя форма първо трябва да се изпрати и как ? Извинявам се ,но нямаме човек който да преведе всичко това. Благодаря.
Александров, били дал малко разяснения по тази таблица. До колкото разбирам става дума за усреднени цени на едро, но за коя държава, или става въпрос за световни цени? И това цени от производител към търговец (изкупвач) ли са или са цени за вече хомогенизиран мед съответно търговец към търговец?
Виждам категорична тенденция на растеж с години наред и ако има едно леко заклащане назад август и септември 2016 то е толкова смешно, че въобще не дава повод за якото падане на цени през тези месеци в БГ.
Преведи си изреченията над таблицата. Аз го разбирам като цени от региони, от където се изнася/транспортира, в САЩ. Според някакво пчеларско списание. Още повече, че цените са в долари.А, и са за паунд, Pound. Каквото и да означава това.
П.П. И не мисля, че много-много ни грее кво става у САЩ!:yo:
Усреднени цени на дребно в САЩ. Цената е на която американския пчелар продава своя мед на дребно и е за 1 pound = 0,450 кг (или както казваме ние 450 грама). Списанието ползва информация от министерството на търговията и щатски пчеларски асоциации които извършват проучвания/наблюдение на цените на местния пазар на дребно. Което означава че са достоверни. Отделно и от друг източник (директно от пчелари) потвърдиха цените - според тях средна цена на дребно е 6,50 $ за pound и 5.05 $ за pound на едро. Като важното уточнение е че говорим за американски мед.
Цените на едро са ето тези:
Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec 2016 $5.04 $5.15 $5.04 $5.20 $4.97 $5.19 $5.09 $5.01 $5.10 $5.31 2015 $5.00 $4.78 $4.97 $4.84 $4.84 $4.96 $4.94 $5.09 $4.95 $5.09 $5.13 $5.14 2014 $4.41 $4.58 $4.67 $4.11 $4.84 $4.75 $4.79 $4.75 $4.98 $4.83 $4.81 $4.79 2013 $4.23 $4.27 $4.24 $4.35 $4.43 $4.41 $4.42 $4.40 $4.52 $4.46 $4.49 $4.53 2012 $3.94 $4.10 $4.17 $3.92 $4.01 $3.97 $4.02 $4.18 $4.16 $4.11 $4.25 $4.29 2011 $3.72 $3.51 $3.64 $3.78 $3.73 $3.75 $3.77 $3.91 $3.79 $3.88 $3.78 $4.12 2010 $3.47 $3.53 $3.44 $3.41 $3.62 $3.49 $3.45 $3.50 $3.51 $3.57 $3.82 $3.66 2009 $3.27 $3.37 $3.23 $3.20 $3.34 $3.32 $3.54 $3.46 $3.33 $3.35 $3.45 $3.51 2008 $3.04 $2.84 $2.93 $3.09 $3.04 $3.18 $3.21 $3.20 $3.27 $3.41 $3.41 $3.27 2007 $2.81 $2.70 $2.77 $2.79 $2.87 $2.87 $3.02 $3.01 $3.01 $3.20 $3.02 $2.92 2006 $2.74 $2.69 $2.70 $2.57 $2.67 $2.76 $2.66 $2.59 $2.80 $2.82 $2.82 $2.81
но и тук важи правилото за потребителя - предпочитат да купят първо своето на по висока цена (местно производство и качество), после онова на което имат доверие, след него всичко останало и накрая от няма и къде китайски мед от супермаркета...
А тенденцията е само в една посока - търсенето и цената да се повишават
Валентин е писал че нас това не ни грее и може би принципно е прав на нас американска фирма никога няма да ни плати толкова колкото на американски пчелар. Но прогнозите за американските пчелари никак не са оптимистични поне за промишленото пчеларство. Според това което съм чел напоследък въпреки износа които имат САЩ изпитва все по-голям дефицит на мед (говорим за качествен мед) и вноса се увеличава непрекъснато. Дори има прогнози че до няколко години САЩ ще разминат Германия по внос на пчелен мед за да задоволят собствения си пазар. Към април 2016 годин според статистиката американския пчелар успява да задоволи едва 30 % от търсенето на качествен мед (непреработен от големите компании). Това създава условия за по-дребни "играчи" да навлязат на техния пазар. Такъв дребен играч сме и ние.
Пример от статистиката
През 2012 Украйна е внесла в САЩ 1 302 тона мед през 2015 година вече са 11 411 тона. Турция през 2012 - 1 073 тона през 2015 - 5 179 тона. Тайланд от 258 тона през 2012 до 10 791 тона през 2015. САЩ от 2012 до 2015 година е увеличила вноса на мед с над 34 000 тона мед (2012 - 141 016 т до 175 455 тона 2015) и изобщо не смятат нелегалния внос на китайски мед. Данните са от април 2016 година.
Колега Александров правиш грешка. Тези цени на едро са за преработен и хомогенизиран мед предлаган на пазара в САЩ, във варели от 200 до 300 кг. Фирмите изкупуват от пчеларите меда между 1.6 до 2 долара за паунд в САЩ.https://usda.mannlib.cornell.edu/usda/ams/FVMHONEY.pdf
Е на това му се вика наглос по сергиите и магазините меда на дребно се вдигна
а на едро спада КАКВА Е ТАА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА? ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ,ЧЕ ДОБИВИТЕ СА МНОГО НИСКИ А ЦЕНИТЕ НА ЕДРО ДА СПАДАТ А НА ДРЕБНО ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ТОВА СЕ НАРИЧА ПОЛИТИКА! Та това е убиство на производителите за смедка на търговците.
Преди два месеца ми взеха проби от Масларево - за 4,20. Звъни вчера - 3,50 и щяла да пада още надолу. Звъни втори - пак същия разказ с добавката, че цената щяла да се задържи такава, години напред. Сетне - ма какъв голем келепир имало в пчеларството ....... е има де, има: добре, че са европрограмите, налЕ. (;
Е сори - ма поне за сега ще стискам, са озъбя, като куче с запек у царевица, ала под 4лв да си дам меда, го преживявам, като подигравка. Няма никакъв смисъл някой да ми вади от сто кладенеца вода в обяснения, колко била реалната цена - колкото ще да е, но със сигурност е над 4лв.
С всеки изминал ден меда намалява и то драстично. Доста често чувам колеги да казват: свърших го. Аз такава търговия на дребно като тази година не съм имал. Бурканите ми свършиха и се чудя как да си изпълнявам поръчките. А цената пада? :boi:
Аз не виждам да се качват на дребно цените вчера в фейса всички обяви за пчелен мед на буркан които разгледах бяха на цени от 5,50 лв/кг до 8 лв./кг като масовата цена е 7 лв./кг, тук таме някой пуснал на по 9-10 лв. И на всички меда им от най- та по най- а искат цена отпреди поне 8-10 години на дребно (5-6 лв./кг) На тенекия 5,20 лв. до 6 лв. .....
5,5лв знаем кой продава Борка основната цена 7,5-8,0лв е на дребно.Важното е че прекупвачите търпят загуби нямат избор или да дигнат цените или да купуват проблемен мед.Браво на колегите задържат стоката и продават който където може на дребно.
Прекупвачите, не решават сами? На тях, както и на повечето от нас, други определят цените. В момента, крайната изкупна цена е под 4 лева. Ако няма прекупвачи, колегите които произвеждат големи количества, ще бъдат принудени да продават на дребно. Но, някои нямат подобна възможност! Защото са в малки населени места, например. Тук, настъпва момента да проявим креативност, и единомислие. Моя мед, свърши, но на колегите не. Започвам да продавам от техния. А сезона тепърва предстои! Успех на всички!
Не мога да се оплача от пазара си на дребно, общо взето върху това трябва да се фокусира всеки пчелар с добив до 2-3 тона. Разработи ли си пазара на дребно няма да се вълнува много много от цената на едро. Много зависи от града в който продава но и на това има алтернативи, доста колеги продават през интернет и то значителни количества. Защо да не си продадеш единия един тон за 8000 лв като приспаднеш 500 лв капачки,етикети и буркани ти остава едно добра сума ... Не го разбирам това, колеги с 1 тон мед се притесняват какво ще го правят тази година меда а даже не си правят труда да си разработят пазар на дребно, сигурен съм че до Коледа ще са го продали ...
Пак да кажа, С ДИСАГИТЕ НЕМА ДА ТРЪГНА! Обявил съм, че продавам и през интернет. И познай колко кандидати има! А предположи и колко ще има до нова година! И пак да кажа, НЕ СРАВНЯВАЙТЕ БУРГАС СЪС НИКОПОЛ, ВАРНА С ЛОМ, ПЛОВДИВ С ВИДИН! НИЩО ЛИЧНО!
П.П. Най-близкия ми голям град е Плевен. По пазарите там на 8-10лв буркана си седи. На ден 5 буркана ако продадат хората е добре. По дребните градски-селски пазари МАКС цена е 8лв. Така седят хората сега да мръзнат за 2-3 буркана на седмица. Не сравнявайте курортите със селата.
Валка прав си,че не могат да се сравняват градовете,но кибрит не продават само в Костенец.Човек за да продаде 1т мед му трябват контакти,а сега с тоя интернет дал господ.В София има много пчеларски магазини които предлагат мед за продан.Но човек трябва да отиде и да ги попита да ли ще искат да му продават меда и какви са условията.
Не сравнявам курортите с селата! И колега си мислеше че няма файда в интернет продажбите но след седмица е на друго мнение ... Aз съм разхвърлял чрез познати и в други градове ... Всичко е въпрос на желание ... Има групи из фейсбук с 20-25000 потребители главно жени (домакини) и поръчват доста, не само мед а каквото се сетиш, някой дори кисело зеле си поръчват :D