Това е точно за теб.:bigsmile:
http://hicomm.bg/web/files/articles_...0_honeytap.png
Преглед за печат
Това е точно за теб.:bigsmile:
http://hicomm.bg/web/files/articles_...0_honeytap.png
Един приятел пчелар твърди, че едновременно сменя майките на всичките си кошери всеки сезон. После, казва, като проверя няколко кошера, знам какво трябва да направя с всички останали, т.е. смятам, че са изравнени. Дори да сбъркам при няколко от тях, спестения труд си заслужава загубата. Засега не мога да го опровергая
Чакай сега, при толкова лоши мнения аз амитраза ти искаш да кажеш, че предпочиташ да минеш кошерите за 10 мин., вместо да загубиш 2 часа да накапеш ок примерно? И това ти оправдава загубите и отслабените семейства. Малко тва "на бегом" за 60 кошера е неоправдано. Бих поспорил и 200 дори, щото после чакаш от тях да се развият я за мед, я за отводки и т.н.
Ако беше за "на бегом" работата, всеки щеше да е с 300+ кошера и да върти синджира по цял ден...
Горното, май е за друга тема! ;)
Що касае смъртността, за което съчувствам на колегите, но си мисля, че има хиляди причини, за нея.
С риска, тия колеги, да ме турят на ченгела, ще споделя, че в голяма степен вината е в тях. Защо ли, ами защото въпреки предупрежденията, за продължителни студове, колегите не са си направили труда да обгрижят подобаващо семействата с превантивна цел. Забравили са - "Ранъта, прай борбъта". Пловдив, Благевград - там не са виждали, а камо ли чували, за такива студове и то не само пчеларите, а и пчелите, които нямат необходимата адаптация.
Говоря за една от причините, която считам за основна!
Знам ще кажете, ами дерматити, ами хербициди, и т.н., но не само при вас ги има. Факт е обаче, че на север няма такава смъртност!
Жълта статия отвсякъде - медиите обичат да драматизират максимално, за да има кой да им чете тъпотиите....аз също съм в тази отчайваща класация с ДО 50% смъртност - от вчерашното дъ файнъл каунтдаун, съм с 6,67% смъртност, т.е. съм в границите до 50%....има време още до пролетта - но чак такива общонационални трагедии да се публикуват - много плитко.
Умрели са от глад според мен, набили са се в полупразните пити, където се е формирало кълбото...и по-точно - не са успели да се преместят в-у съседните пити пълни с мед - това е моето скромно мнение, но дали причината е студът, или някакъв ген, който им пречи да се местят в-у пълните с мед пити - не знам!
По тази логика - загинали поради студеното време - в северните страни не трябва да са им останали живи колонии.
https://beecare.bayer.com/media-cent...ter-bee-losses
Последно време все повече харесвам сентенцията - "кое ни е в ред, че "оная работа" да ни е отпред"
При мене беше голям студ,но моите сигурно са свикнали на ниски температури и са OK.
При мен 3 семейства са загинали от глад!4 пити с набити в килийките пчели и 5 пити 2/3 ДБ пълни с мед около тях!Прави ми впечатление ,че килийките така грубо са разпечатани /все едно са дърпани със зъби:)! Един много интересен,повдигам таванката и под найлона гледам кълбото,на 5 междурамия/половината живи половината не/3 междурамия към меда живи и 2 набити в килийките от страна към преградната дъска без мед!
"Дърпаните със зъби" са посещавани от крадци. Споменатото от теб, е следствие на "добрата" пчеларската работа есента, което е успокоение и ... това е резултата!
До колкото си спомням, тук имаше голям спор от какво умират пчелите - от глад или от студ. Четете!
Още няколко такива специалисти и лабораториите ще затворят, разните -там Гургулова, Караджов ...ще умрат от глад.crying;
...откриване на нозематоза и АГ -по слух.:bigsmile:
http://beehoneyportal.com/library/ka...a-prez-zimata/
Няколко кошера умрели от глад без да докоснат питката която им сложих преди коледа Защо не са яли Другите семейства ядат нормално
Природата се е доказала през еволюцията .
Не всяка майка, която е достатъчно добра за едно семейство е достатъчно добра за пчеларя. Може да поддържа в продължение на няколко години едно семейство без особена намеса на пчеларя или дори никаква, но продуктивноста й да е много ниска. Тогава тази майка добра ли е и ако да за кого?
Слънчо , попита - правят ли пчелите някакъв избор ?
Според теб , правят ли ?
Дали селекцията не ускорява еволюцията или поне да я насочва в определена посока?
Под селекция разбирай истинска селекция, а не българска.
Здравейте колеги!
Миналия уикенд (+ 12 гр), направих преглед - минус 5 семейства, замръзна. Грешка на есен - не стесних с преградни табли. Мед по 12-15 кила и повече , имат всички (и загиналите също). При зимуване на отворени мрежисти дъна, без стесняването - ЛИПСВА на доста брой пчели на есен (август разделих основни семейства на 2-3 нови) НЕ КОМПЕНСИРА с доста медени запаси.
Внимавайте - НЕ правите мои грешки.
Успех в нова пчеларска година!
Много си БЪРЗ, верно е...
Грешката ти е в разделянето на семействата август месец.
Поздрави.
Е що така мислиш.
http://pchelari.com/forum/showthread...B4%D0%BA%D0%B8
Бърз мисля че работи с ЛР , ДБ не е проблем да го " разцепиш " на две Август ( ако храниш обилно и ако имаш оплодена майка ( това според мен де ) ) .
Тук във Варненско не валя една капка дъжд от края на юни до края на септември. През август и септември нямаше почти никакъв прашец и мисля, че в това се корени проблемът на колегата. Някои семейства не са успели да отгледат достатъчно качествени зимни пчели заради липсата на прашец.
Аз давах на отводките пити с перга от други семейства и питка с прашец освен сиропа.
Не че, не си прав за прашеца. Ама не е лошо, връз него да има и малко нектар. Че да ферментира пустия му прашец, и да стане фактор за оцеляване през зимата. Така си мисля?
Моите мрежести дъна ги затварям есента. Отворена е само долна прелка. Преградни дъски не слагам. Питите в страни на кълбото играят ролята на преградни дъски.
Може би КАС81, не унищожава достатъчно акара. Годината беше тежка - голяма суша. Захарта не съдържа витамините и минералите от нектара, в същото време липсва и прашец. При такава година е нормално да има някакви загуби.
На 04.02 установих 3 бр от 21 умрели, предполагам, че е от външна намеса. Един от кошерите беше пробит с две дупки колкото юмрук. И трите са отводки. Повечето мед останал и го прехвърлих в 3 12-рамкови. Аз не стеснявам и не свалям магазините.През зимата слагам кристализирал мед в хранилките.
Каква е дебелината на стената ?
При стари и прогнили кошери всичко влиза .
Здравейте колеги,
благодаря за отговори!
Прав си. Има такава приказка при нас - «Поспеши́шь — люде́й насмеши́шь» :)
В втората моя зима, 3-4 рамкови отводки, със смешни запаси на мед, НО стеснени на 4 пити с преградни табли (с гумички по ръбове), не само ВСИЧКИ презимували, но и още бил принуден да преместя тях на нов пчелин - точно след Нова Година (при минус 10 градуса). Затова, мисля че проблем в липсва на доста брой пчели на есен
Аз не "разцепих", а разбомбих тях - 4-е семейства на 3 нови, всички други на 2.
Колкото не търсих акар, при почистване на дъна, на умряли - не намерих. Сега докато не изядат ВСИЧКО от КАС (по 3-4 пити преработени и запечатани ) - няма да третирам с нищо, сигурно стане чак на есен. Освен това, искам от 5 март до акация (50 дена) давам един стимулиращ състав (там също има връхчета от борчета и пелин)
Извинявай - не вярвам в лоши години, само в лоши пчелари. :)Цитат:
Първоначално публикувано от zapstojan
Специално!!! оставих семействата без стесняване, на всички пити, с отворени мрежести дъна, НО!!! с по 16-18 кг мед. Стимулирал и захранвал от края на август (след разделение) до 22 септември. Средно - на 5-6 междини биха в края на октомври. Всички майки били нови (отбелязани), при преглед намерих 2-е не отбелязани - сигурно смениха сами.
На кратко - мислих ако има доста мед, то няма проблем с зимуване на средни-слаби семействата. Обаче....:(
При един моя колега (в Русия) зимуват САМО добре стеснени късни отводки, на 4-е пити с нови майки. При минимално есенно захранване и 60-70 кила мед печалба, в края на следващия сезон - той смята този начин, като най икономичен. Колкото пчелари - толкова технологии....
Аз разцепих всичко на 2 Август месец , имам майка която пронесе на 1 Септември ( една част ги правих с оплодени майки , друга с мои ) . Работя с ДБ10 , при първи признаци на сериозен студ съм сложил питки , преди това обилно съм подхранвал със захарен сироп ( при максимум 2 месеца зима който иска да ползва инверт ( не е луд който и т.н. ... )) . Към момента имам 0 смъртност . Нямам семейство зазимено на повече от 7 рамки . Имайте предвид , г-н Бърз , че България ( като климат ) дори не е близо до Русия - и в този смисъл , припомнете си че повечето български автори , непрекъснато , припомнят че майката почва да снася рано при честа и голяма разлика между дневни и нощни температури . Сега , аз съм си момче от Варна ( ако и да ме закара живота на румънската граница ) и според мен , трябва да имат варненските колеги поне 2 рамки ДБ пило ( +/- 1 рамка в зависимост карника / италианка / местна ) . И в този смисъл пак казвам - обилно хранене и не трябва да се разчита , че една отводка , ще издържи на собствени запаси ( без значение какво смятаме ние като пчелари ) . Имайте предвид че една отводка не е пълноценно семейство , и това което знаем за зимуването на пчелното семейство , не се отнася за отводка .
И пак да кажа за ЛР и ДБ ( просто моето мнение , нямам намерение да коментирам коя система е по-добра ) - по-високата ДБ рамка позволява едновременно отглеждане на пило и складиране на мед и по-добра реакция при рязко застудяване , по-ниската ЛР рамка обратно - това сериозно намалява възможността на ЛР семейството ( главно при наличие на късно пило ) да реагира на застудявания . При ЛР отводка която не изпълва цял корпус ( без питка или какво да е допълнително подхранване ) при тази зима ( близо 40 дни без облитане ( бъкфастите се облитаха на 8 градуса :) )) смъртта е гарантирана без съответна реакция . Това си е лично мое мнение разбира се .
Късна отводка - до 15 юли от друга страна, няма нищо общо с "разбомбен" кошер в края на август.
Добре е, че към момента нямаш смъртност защото тази зима е "перфектната буря". Отводките тепърва има баир да катерят. Началото на април ще видим кое е по-добре, кошер на 8 рамки или 2 отводки с по 2 шепи пчели.
Ето го проблема за мен ти сам го написа СМЕНЕНИ МЛАДИ МАЙКИ (НЕКАЧЕСТВЕНИ МАЙКИ СЪОТВЕТНО СТАРИ ПЧЕЛИ)
Миналата година и в нашия край не станаха хубави майки.
И веднага се търси под вола теле.
Пчелите зимата правят кълбо което затопят а дали си ги стеснил или не ще го направят това им е природата.
Никога не бих оставил отводка с млада майка,изведена през втората половина на лятото да"катери баир" на пролет.На пролет,бих я превърнал в основно семейство.....Сега се сещам нещо за брат Адам-изпитва младите майки,като ги оставя да презимуват в слаби отводки......
Ех, както го грабнахте проблема ще го разбиете.:bigsmile: Не съм останал с впечатление, че колегата ( Бърз) е новобранец. Още повече, че е във форума от 5 години, та по-яваш.
Изказвайте си мненията без генерални заключения.:)
пп. моля.
Г-н. Бръз напълно съм съгласен с вас.
Доколкото знам има такава система на работа (вие знаете много по добре на Улянов ли беше не помня точно преди години съм чел за нея),е разбира се има и с-ма на зазимяване и на силни пч. с-ва. например с-мата на Цебро. Но всеки сам си преценява както казахте. Например имам познат които вади всичкия мед дава захар и заземява само на един ЛР корпус но ги слага в помещение с строго определена температура заради разхода на мед.А и по необясними за мен причини (противно на всякаква логика) в разговори с колеги разбирам че основно умират семейства който са били силни ноември месец а кекавите отводки си живуркат.Аз също зазимявам с-ва. с по малък брой пчели (запасни майки и пенсионери)
Няма логика но съм чел че по време на 2 световна при гладуване са умирали първо дебелите защо не знам.
П.П. Желая ви успешен сезон както на вас така и на всички пчелари.
Сега се замислих друго защо някой майки спират да работят много рано есента.
На мен миналата година 3-4 майки още от август - септемрви спряха да работят а пчелите не заложиха за самосмяна. Кошера силен и започва да се топи с бързи темпове и по летежа на пчелите личи че кошера не работи и веднага сменям майката и всичко си идва на мястото. Аз си мислех че нещо майката се поврежда, ама защо тогава не залагат маточници.
Здравейте колеги.
Искам да споделя какво да направих с пч. семействата, а по точно това кое от тях остана, след първия преглед (миналия уикенд) след зимуване. Приветствам критиката. :)
***В 10 рамкови корпуси (ДБ) имам вградени нуклеуси на 2 рамки. Стената на нуклеус от шперплат, дъно от ламарина, въртяща прелка навънка и още една вътре - за присъединяване на майки/отводки. И става 7-ем (ДБ) пити за плодник + 2 рамки за нуклеус.***
Сложих в нуклеус:
1. една пита на 50% мед с прясно пило/яйца и майка
2. една пита на 100% мед + отворена вътрешна прелка.
3. на рамки питка от пресен(замразен) прашец разбъркан в медени разпечатки, завит в вестник.
В плодника:
1. 3 пити на 100 % мед
2. преградна табла + 2 пити на 50% мед.
3. почистих и затворих мрежести дъна
С една дума - направих стесняване по метод на Блинов. Така стана (с червено отбелязани пчели/кълбо) -
https://s24.postimg.org/xhsqu3uyp/image.png
До сега никога не съм губил семейство зимата, но по принцип есенно време постоянно следя летежа и сменям майката ако нещо не ми харесва. Действително хубави майки на много силни кошери дефектират и пчелите не залагат за самосмяна и ако не вземеш мерки губиш семейството.
Здравейте колега. Ви правилно разбрали - майка с 70% пчели намира в малко отделение (нуклеус, или джоб - *карман* на руски).
Тоя *карман* така изглежда, като на видео (от 4:50 ) https://youtu.be/7cVmA8dsn_M?t=4m50s , само мои имат на шперплат не изрез долу, въртяща вътрешна прелка.
По метод на Блинов - стесняваме с преградни табли семействата на пролет на 50%. Ако имаме 4-и междини пчели, то стискаме до 2-е пити (с пило, майка, малко мед) а пълно медени пити (до 3 броя) махаме зад преградна табла. Вътре на 2 пити става много тясно (и ТОПЛО за пило!) а останали пчели съдят зад преградна табла, распечатват и пренасят мед. Майка, при такъв температурен режим, има възможност да снася от летвичка до летвичка, а пчели добре хранят ларви.
В моя случай стисване на 2-е пити станало с нуклеуса. През отворена вътрешна прелка 30% пчели кои не влизат в нуклеуса, съдят в основния плодник. А тези 3 броя пълно медени пити аз ограничих с преградна табла. Зад нея, за бъдещи расширения (като резерв) още 2-е мало медени пити. Така ще седят докато стара пчела не се сменя на нова, а 3 броя пълно медени пити в плодника бъдат покрити с пчели (пораснат) - после ще правя разширение. Сигурно стане чак не по рано от месец и половина. Имам още пресен (замразен) прашец - пак ще дам в края на февруари питка.
***Извинявайте за моя развален български.
Здравейте колега. Не искал да правя нищо, обаче бил принуден - семействата (а по скоро отводки) отслабнали, а в половина от тях намерих прясно пило и яйца. Ако така бих оставил, то сигурно (при тези минус 4-ри градуса сега, след +10+12 миналата седмица) до март нищо бе не намерил.
Е къде го видя тоя мед. Една крайна пита и половин кило от горе. Няма що. Не могли да стигнат до меда. И как да стигнат ? Отвсякъде новоизградени ПРАЗНИ пити, как да стане? Да ги прескочат? Абсолютно пчеларска грешка.
Абсолютно на 100% съм на същото мнение!!!..за да няма някакви съмнения....зазимил съм 4-5 ЛР кошера на 2 корпуса със втори корпус пълен на 100% с мед - даже не съм и слагал питки - никакви подхранванния, пчелите жужат долу някъде - при положение, че имат 20-25кг при зазимяването...силните ЛР кошери много бързо се САМОзазимяват явно - просто нищо не правя, като видя, че втория корпус е пълен с мед....и изобщо не ги ровя надолу.
Колега Илиев, не разбрах много поста ти...
Защо си ги оставил с толкова мед? Каква е причината за да ги оставиш с толкова храна, по-бързо развитие напролет или друго?
А защо пчеларя сътворил клипа, не е подхранил зимъска, само можем да гадаем. Това е втората му грешка, първата вече я спомена Юрката. Въпреки пропуска есента, ако беше направил нужното зимата, щеше да е живо семейството. Да се надяваме, че това са грешки, от които ще се поучи.
В случая, количеството мед, в крайните пити, е без значение .
Здравейте на всички - искам да питам.Имам три умрели семейства,мога ли да ползвам питите и какво трябва да направя след почистването им от умрелите пчелички?Предварително благодаря
Обгори сандъците вътрешно и ги боядисай външно,сложи по един парцал напоен с мравчена киселина вътре и чакай пролетта за да ги населиш с отвоки,не мести рамки от тези кошери по другите живи кошери!
Колега 25 кила мед ми се вижда много. Вярно, че не съм работил със системата на колегата Илиев, но пак ми се вижда много това, та затова попитах, а и казах, че не разбирам защо е така.
Като се има предвид, че през зимните месеци пчелите изразходват по 800 г. мед си направете сметката. По - малкото мед е рисково при евентуално проължителна зима, но и в обратния случай е същото. Според моя скромен опит ще кажа, че 8-10 кг. са напълно достатъчни.
При мен така се получи от само себе си с тези 5 ЛР семейства, всички сем-ва ги хранех еднакво през есента - по една хранилка пред ден-два( стандартните - 0,7 литра зах.сироп). Като ги зазимявах окончателно всички през ноември, тези 5 сем-ва бяха напълнили по 8-10 пити във втория корпус на по 100% всяка пита, и затова реших изобщо да не ги ровя надолу в първия корпус, останалите ЛР на два корпуса не бяха в това състояние, и там падна "играчка" по подреждане на гнездото с пълни пити, тях ги оставих на 1 корпус, при ДБл-ата е ясно. В един стар руски учебник по пчеларство четох, че ЛР семействата се зазимяват на 2 корпуса, като през време на една от главните паши се отнема един пълен корпус, който по-късно ще послужи като хранителен запас при зазимяването, и се поставя като втори корпус през есента. При мен се получи нещо подобно без да искам, по случайност, и нарочно реших да не ги ровя в първия корпус, за да видя как ще иззимуват при този лесен и бърз начин на зазимяване - просто един бърз преглед отгоре на втория корпус, всички са живи на 100%.
Сега ми стана ясно. :)
Ние зазимяваме ДБ семейство на 8-9 пити в зависимост от силата на семейството, като стесняваме с преградна. До сега не е имало проблем с изимуването и развитието после, хващат си рапицата, ако има /при нас е веднъж на петилиетка да има рапица/ и т.н. Смъртноста от години на 40+ кошера е почти нулева или макс 1, като разбира се подхранваме около 10-15 януари с кило твърда храна, без да ги ровим. Обикновенно март месец имат останал мед на около 2 пити, които пчелите използват до първата паша, ако трябва разбира се може да подхраня, но не се е налаголо до сега. Зазимяваме ги с празните магазини без нищо между плодника и магазина и няма проблеми.
За мен няма смисъл да ги оставям с 20 кила мед, защото нали се опитваме да гледаме пчелите с комерсиална цел. Предпочитам да подхранвам с твърда храна отколкото да оставям мед и после да разпечатвам та да го вземат и преработят, а и стеснето семейство изимува по-добре според мен.
Разбира се не казвам, че съм прав на 100%, но за сега така правим.
Тази зима много смъртност има по нашия край /централен северен/, над 30% имат колеги, а достига при някой и към 70%. Да чукна на дърво ние имаме само 1, който беше жив на 14 януари, сложихме му питка, ял от нея, но явно са били останали с шепа пчели и при следващото застудяване не са успели да издържат. така ги намерихме на малко кълбенце под ядената пика.
Миналата година в един 8 рамков фибранен кошер оставихме една отводка на 6 рамки за зимата. Изимува си семейството и сега е направо супер. Прави ми впечтление, че излиза сутрин около 40-50 мин по рано от другите и от там неговото развитие изпреварва доста. Явно фибрана си държи по-топло от дървото и пчелите дърпат доста пролетта от това.
Моля някой който има фибранени и дървени съндъци да сподели дали има такива наблюдения.
Стиропорните и пласмасовите кошери винаги поддържат по добър микро климат, а от там и по бързото развитие. По мое скромно мнение трябва да има най малко 20 кг мед(храна независимо да ли е от мед или захар), за да чуства семействито изобилието на храна в кошера. Другото е да има и необходимия обем, за да може майката да има каде да снася.
Как точно семейството чуства, че има изобилие на храна в кошера?
Все си мисля, че пчелите не им пука дали има 5кг или 50 кг в кошера мед. Важното е да има мед и те го трупат безотказно, ако има паша независимо дали има или няма мед в кошера! А техният инстинкт е да трупат запаси, да се грижат за майката и да отглеждат пило, после да се роят! Нашата роля в този цикъл е буквално да ги крадем, защото който и каквото да ми говори всички ние ги гледаме с комерсиална цел, иначе за кеф по - лесно е да гледаме земни пчели! Според мен, зазимяването с повече от 14 кг мед е неоправдано икономически за пчеларя.
Дори някъде бях чел някакво изследване, че колкото с по-малко мед ги държиш по време на медосборният сезон, продуктивността за събиране на мед се увеличва.
И като примерно от откомври до края на март изядат 10-12 кила мед, а ти си ги зазимил с 20 кила другите какво ги правиш на пролет слагаш ги на отводки или?
По мое скромно мнение ако есента ги оставим с 20кг. и както казаха колегите до края на март изядат 10-12кг. и останат примерно 8кг. и 2кг перга. то това ще им стигне до към 10май. Май при мен има паша но април не винаги и не кой знае колко от върболяци треволяци и овошки. Времето не винаги април е хубаво като миналата година има и дъждовни и студени дни и притока на нектар е непостоянен. И по мое скромно мнение въпреки че се твърди че захарният сироп стимулира пчелното семейство и при принос на прашец не се изтощават пчелите (по мое мнение повтарям не го налагам) март и началото на април предпочитам да разпечатвам мед или да го слагам зад тънка преградна дъска за да не се налага кърмачките да се включват в преработката и инвертирането му и от там на закърняване на жлезите отделящи секрет за млечицето и развиване на тези произвеждащи инвертаза. Знае се че най много пчелите се изтощават от паша но и отглеждането на пило не е лесна работа за пчели които не са първа младост и затова мисля че да ги натоваря и с преработката на захарен сироп допълнително не е желателно, също така пчелите усещат запасите (дали ги смятат не знам но се твърди че около 5кг. трябва да има запас). Това го разбират като възрастните нектаросъбирачки имат нужда от пчелно млечице за натрупването на Витологенин в тялото си и не открият кърмачки около пилото и там няма прашец те разбират че трябва да се насочат за прашец а не за нектар та и спрямо приноса на нектар и запасите може да правят някаква връзка.А и тези излишни 8кг. ни спестяват ровенето на пчелите 1месец.
П.П. Нямам претенции за достоверността на гореизложеното това е теория прочетена от пчеларската литература а и не виждам практически как мога да го докажа без необходимите изследвания но не е и нужно други хора са го направили като това им е било работата и държавата или някой друг им е плащал заплатите.
За фибрановите кошери е точно така. В момента са може би с около седмица две напред в развитието спрямо дървените. По-активно внасят прашец и може би са започнали по-рано с пилото. Освен това ми е правило впечатление,че във фибрановите смяната на пчелите става по-плавно, няма го това рязко увеличаване на броя на пчелите след 5-10,04 като в дървен кошер
Това съм видял при мен и при моя район
Ами, липсата на мед може да е фатална, докато наличието в повече, едва ли!
Аз залагам на наличието на мед! Пролетно време, когато им е най-критично и гоним рязко увеличение на пило, най-лесно е да разпечаташ една рамка от наличния мед и да я сложиш между пилото! След няколко дена нова, в зависимост от силата на семейството и усвояването на меда, който се превръща в пило! Дори и да застудее, меда е в центъра на кълбото и за пчелите няма да има проблем и гладуване!
Това е моето скромно мнение, а и колегата по-горе се е изказал в същият дух! А подхранването със захарен сироп /не инверт/, го отлагаме за малко по-късно, когато вече имаме достатъчно нова млада муха и изтощаването И с преработката му, няма да е фатално!
Според мен, ако изобщо не подхранваме зимата, и сме ги зазимили есента с 20кг. мед, в началото на април и почти всичко ще е опапано.
Мисля че много хора под зазимяване визират различни неща спрямо района си и начина си на работа. и от там идват недоразуменията с килограмите. Например аз за нормалните семейства (не включвам отводки и запасни и деруги приумици) за зазимяване визирам от края на пашата при мен началото на август до долу горе средата на април (но тук имаме есен зима и пролет)като и февруари давам питки за всеки случай. Но при мен особено тези в гората април има само буреняци но пчелари по морето слагат магазини за рапица също така нормално при мен средата на септември спира яйцеснасянето. Другото започнах да слагам магазиините под плодника с незапечатан мед август за имитация на паша и обем. Нормално една рамка ДБ е 3,5кг. та 6 пити са около 20кг. ама тука имаме и перга залята с мед а тя е по лека 3/4пити е под кило та сметките леко варират но остават 4 бр. ДБ пити по теория с 8хил. годни килийки за снасяне това прави 32хил. майката есента снася 500яйца на ден да приемем че е много добра стават 1000хил. (за мойте си мелези говора за иаталианки Бъкфаст и др. не знам) та за 21дни са нужни 3 пити и има 1 резерва. На теория е така но аз се подсигурявам и със магазина от долу за всеки случай.
Няма нужда да пита човек пчелари ли сте или не. Четете ги някои неща из дебелите книги, но явно не сте ги виждали на пчелините си. Та като се казва, че в една пита ДБ има 3,5 кила мед ми се иска да попитам. Кога ще се получи такава пита и ако се получи то колко пити ще са така изпълнени в целия пчелин та да ги сложим на всеки кошер по четири? Кога майката изпълва питата с всичките и 8000 килийки? Това са все събития различни по време. Специалисти. :bigsmile:
Ами то е ясно че няма по това време на годината пита с пило от горе до долу както е ясно и че пита с мед от горе до долу я има 2-3 я няма имаме ги като крайни и в средата венец и пило. Но погледнато като общ обем на гнездото си е така това е площа а как са разположени меда и пилото е друг въпрос и по важното дали правилно се изчислява килограмите силно ме съмнява пчеларри да вземат да мерят и смятат по скоро е окомерно и приблизително но все пак човек може да направи разлика между 10 и 20кг.
Колега, а когато запълнят плодника с мед и запечатано пило как процедираш.Защото аз съм новобранец и винаги пълнят плодника и после се чудя какво да правя.Благодаря ти предварително.