Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 781

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Здравейте колеги!
    Миналия уикенд (+ 12 гр), направих преглед - минус 5 семейства, замръзна. Грешка на есен - не стесних с преградни табли. Мед по 12-15 кила и повече , имат всички (и загиналите също). При зимуване на отворени мрежисти дъна, без стесняването - ЛИПСВА на доста брой пчели на есен (август разделих основни семейства на 2-3 нови) НЕ КОМПЕНСИРА с доста медени запаси.
    Внимавайте - НЕ правите мои грешки.
    Успех в нова пчеларска година!
    Моите мрежести дъна ги затварям есента. Отворена е само долна прелка. Преградни дъски не слагам. Питите в страни на кълбото играят ролята на преградни дъски.
    Може би КАС81, не унищожава достатъчно акара. Годината беше тежка - голяма суша. Захарта не съдържа витамините и минералите от нектара, в същото време липсва и прашец. При такава година е нормално да има някакви загуби.

Наблюдател
    Регистриран
    28.02.2016
    Пчеларски район
    Sredets
    На 04.02 установих 3 бр от 21 умрели, предполагам, че е от външна намеса. Един от кошерите беше пробит с две дупки колкото юмрук. И трите са отводки. Повечето мед останал и го прехвърлих в 3 12-рамкови. Аз не стеснявам и не свалям магазините.През зимата слагам кристализирал мед в хранилките.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Каква е дебелината на стената ?
    При стари и прогнили кошери всичко влиза .

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Здравейте колеги,
    благодаря за отговори!

Цитат Първоначално публикувано от evgeni.filimonov Виж публикацията
    Много си БЪРЗ, верно е...
    Прав си. Има такава приказка при нас - «Поспеши́шь — люде́й насмеши́шь»
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Аз НИКОГА, НИКОГА не стеснявам и нямам проблеми, даже обратното. Търси проблема другаде. Възможно ли е при деленето на семействата в някой кошери да са останали предимно стари пчели или стари майки.
    В втората моя зима, 3-4 рамкови отводки, със смешни запаси на мед, НО стеснени на 4 пити с преградни табли (с гумички по ръбове), не само ВСИЧКИ презимували, но и още бил принуден да преместя тях на нов пчелин - точно след Нова Година (при минус 10 градуса). Затова, мисля че проблем в липсва на доста брой пчели на есен

Цитат Първоначално публикувано от old_greyish Виж публикацията
    Бърз мисля че работи с ЛР , ДБ не е проблем да го " разцепиш " на две Август ( ако храниш обилно и ако имаш оплодена майка ( това според мен де ) ) .
    Аз не "разцепих", а разбомбих тях - 4-е семейства на 3 нови, всички други на 2.

Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Може би КАС81, не унищожава достатъчно акара.
    Колкото не търсих акар, при почистване на дъна, на умряли - не намерих. Сега докато не изядат ВСИЧКО от КАС (по 3-4 пити преработени и запечатани ) - няма да третирам с нищо, сигурно стане чак на есен. Освен това, искам от 5 март до акация (50 дена) давам един стимулиращ състав (там също има връхчета от борчета и пелин)
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan
    Годината беше тежка - голяма суша...
    Извинявай - не вярвам в лоши години, само в лоши пчелари.
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Аз не можах да разбера къде е грешката,за да не я повтарям.Ако ти е трудно да се изразяваш на Български,пиши на Руски,за да разбера грешката.
    Специално!!! оставих семействата без стесняване, на всички пити, с отворени мрежести дъна, НО!!! с по 16-18 кг мед. Стимулирал и захранвал от края на август (след разделение) до 22 септември. Средно - на 5-6 междини биха в края на октомври. Всички майки били нови (отбелязани), при преглед намерих 2-е не отбелязани - сигурно смениха сами.
    На кратко - мислих ако има доста мед, то няма проблем с зимуване на средни-слаби семействата. Обаче....

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.07.2013
    Извинявай - не вярвам в лоши години, само в лоши пчелари.
    В добри години и баба знае. Август месец се обединява не се дели.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от seto4e Виж публикацията
    В добри години и баба знае. Август месец се обединява не се дели.
    При един моя колега (в Русия) зимуват САМО добре стеснени късни отводки, на 4-е пити с нови майки. При минимално есенно захранване и 60-70 кила мед печалба, в края на следващия сезон - той смята този начин, като най икономичен. Колкото пчелари - толкова технологии....

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    При един моя колега (в Русия) зимуват САМО добре стеснени късни отводки, на 4-е пити с нови майки. При минимално есенно захранване и 60-70 кила мед печалба, в края на следващия сезон - той смята този начин, като най икономичен. Колкото пчелари - толкова технологии....
    Г-н. Бръз напълно съм съгласен с вас.
    Доколкото знам има такава система на работа (вие знаете много по добре на Улянов ли беше не помня точно преди години съм чел за нея),е разбира се има и с-ма на зазимяване и на силни пч. с-ва. например с-мата на Цебро. Но всеки сам си преценява както казахте. Например имам познат които вади всичкия мед дава захар и заземява само на един ЛР корпус но ги слага в помещение с строго определена температура заради разхода на мед.А и по необясними за мен причини (противно на всякаква логика) в разговори с колеги разбирам че основно умират семейства който са били силни ноември месец а кекавите отводки си живуркат.Аз също зазимявам с-ва. с по малък брой пчели (запасни майки и пенсионери)
    Няма логика но съм чел че по време на 2 световна при гладуване са умирали първо дебелите защо не знам.

П.П. Желая ви успешен сезон както на вас така и на всички пчелари.

Автор
    Регистриран
    19.02.2016
    Пчеларски район
    Добруджа
    Аз не "разцепих", а разбомбих тях - 4-е семейства на 3 нови, всички други на 2.
    Аз разцепих всичко на 2 Август месец , имам майка която пронесе на 1 Септември ( една част ги правих с оплодени майки , друга с мои ) . Работя с ДБ10 , при първи признаци на сериозен студ съм сложил питки , преди това обилно съм подхранвал със захарен сироп ( при максимум 2 месеца зима който иска да ползва инверт ( не е луд който и т.н. ... )) . Към момента имам 0 смъртност . Нямам семейство зазимено на повече от 7 рамки . Имайте предвид , г-н Бърз , че България ( като климат ) дори не е близо до Русия - и в този смисъл , припомнете си че повечето български автори , непрекъснато , припомнят че майката почва да снася рано при честа и голяма разлика между дневни и нощни температури . Сега , аз съм си момче от Варна ( ако и да ме закара живота на румънската граница ) и според мен , трябва да имат варненските колеги поне 2 рамки ДБ пило ( +/- 1 рамка в зависимост карника / италианка / местна ) . И в този смисъл пак казвам - обилно хранене и не трябва да се разчита , че една отводка , ще издържи на собствени запаси ( без значение какво смятаме ние като пчелари ) . Имайте предвид че една отводка не е пълноценно семейство , и това което знаем за зимуването на пчелното семейство , не се отнася за отводка .
    И пак да кажа за ЛР и ДБ ( просто моето мнение , нямам намерение да коментирам коя система е по-добра ) - по-високата ДБ рамка позволява едновременно отглеждане на пило и складиране на мед и по-добра реакция при рязко застудяване , по-ниската ЛР рамка обратно - това сериозно намалява възможността на ЛР семейството ( главно при наличие на късно пило ) да реагира на застудявания . При ЛР отводка която не изпълва цял корпус ( без питка или какво да е допълнително подхранване ) при тази зима ( близо 40 дни без облитане ( бъкфастите се облитаха на 8 градуса )) смъртта е гарантирана без съответна реакция . Това си е лично мое мнение разбира се .

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от old_greyish Виж публикацията
    Имайте предвид че една отводка не е пълноценно семейство , и това което знаем за зимуването на пчелното семейство , не се отнася за отводка .
    Късна отводка - до 15 юли от друга страна, няма нищо общо с "разбомбен" кошер в края на август.
    Добре е, че към момента нямаш смъртност защото тази зима е "перфектната буря". Отводките тепърва има баир да катерят. Началото на април ще видим кое е по-добре, кошер на 8 рамки или 2 отводки с по 2 шепи пчели.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от seto4e Виж публикацията
    Отводките тепърва има баир да катерят.
    Никога не бих оставил отводка с млада майка,изведена през втората половина на лятото да"катери баир" на пролет.На пролет,бих я превърнал в основно семейство.....Сега се сещам нещо за брат Адам-изпитва младите майки,като ги оставя да презимуват в слаби отводки......

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •