Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 781

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Здравейте колеги.
    Искам да споделя какво да направих с пч. семействата, а по точно това кое от тях остана, след първия преглед (миналия уикенд) след зимуване. Приветствам критиката.
    ***В 10 рамкови корпуси (ДБ) имам вградени нуклеуси на 2 рамки. Стената на нуклеус от шперплат, дъно от ламарина, въртяща прелка навънка и още една вътре - за присъединяване на майки/отводки. И става 7-ем (ДБ) пити за плодник + 2 рамки за нуклеус.***
    Сложих в нуклеус:
    1. една пита на 50% мед с прясно пило/яйца и майка
    2. една пита на 100% мед + отворена вътрешна прелка.
    3. на рамки питка от пресен(замразен) прашец разбъркан в медени разпечатки, завит в вестник.
    В плодника:
    1. 3 пити на 100 % мед
    2. преградна табла + 2 пити на 50% мед.
    3. почистих и затворих мрежести дъна

С една дума - направих стесняване по метод на Блинов. Така стана (с червено отбелязани пчели/кълбо) -

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
    Здравейте колеги.
    Искам да споделя какво да направих с пч. семействата, а по точно това кое от тях остана, след първия преглед (миналия уикенд) след зимуване. Приветствам критиката.
    ***В 10 рамкови корпуси (ДБ) имам вградени нуклеуси на 2 рамки. Стената на нуклеус от шперплат, дъно от ламарина, въртяща прелка навънка и още една вътре - за присъединяване на майки/отводки. И става 7-ем (ДБ) пити за плодник + 2 рамки за нуклеус.***
    Сложих в нуклеус:
    1. една пита на 50% мед с прясно пило/яйца и майка
    2. една пита на 100% мед + отворена вътрешна прелка.
    3. на рамки питка от пресен(замразен) прашец разбъркан в медени разпечатки, завит в вестник.
    В плодника:
    1. 3 пити на 100 % мед
    2. преградна табла + 2 пити на 50% мед.
    3. почистих и затворих мрежести дъна

С една дума - направих стесняване по метод на Блинов. Така стана (с червено отбелязани пчели/кълбо) -
    Има разминаване между:
    1...
    2...
    3...
    +
    1...
    2...
    3...
    и
    картинката.
    От обясненията излиза, че майката е оставена в малкото отделение, а на картинката е показано точно обратното.

Заслужил Автор
    Регистриран
    11.11.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    От обясненията излиза, че майката е оставена в малкото отделение, а на картинката е показано точно обратното.
    Здравейте колега. Ви правилно разбрали - майка с 70% пчели намира в малко отделение (нуклеус, или джоб - *карман* на руски).
    Тоя *карман* така изглежда, като на видео (от 4:50 ) https://youtu.be/7cVmA8dsn_M?t=4m50s , само мои имат на шперплат не изрез долу, въртяща вътрешна прелка.

По метод на Блинов - стесняваме с преградни табли семействата на пролет на 50%. Ако имаме 4-и междини пчели, то стискаме до 2-е пити (с пило, майка, малко мед) а пълно медени пити (до 3 броя) махаме зад преградна табла. Вътре на 2 пити става много тясно (и ТОПЛО за пило!) а останали пчели съдят зад преградна табла, распечатват и пренасят мед. Майка, при такъв температурен режим, има възможност да снася от летвичка до летвичка, а пчели добре хранят ларви.

В моя случай стисване на 2-е пити станало с нуклеуса. През отворена вътрешна прелка 30% пчели кои не влизат в нуклеуса, съдят в основния плодник. А тези 3 броя пълно медени пити аз ограничих с преградна табла. Зад нея, за бъдещи расширения (като резерв) още 2-е мало медени пити. Така ще седят докато стара пчела не се сменя на нова, а 3 броя пълно медени пити в плодника бъдат покрити с пчели (пораснат) - после ще правя разширение. Сигурно стане чак не по рано от месец и половина. Имам още пресен (замразен) прашец - пак ще дам в края на февруари питка.

***Извинявайте за моя развален български.

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Абсолютно на 100% съм на същото мнение!!!..за да няма някакви съмнения....зазимил съм 4-5 ЛР кошера на 2 корпуса със втори корпус пълен на 100% с мед - даже не съм и слагал питки - никакви подхранванния, пчелите жужат долу някъде - при положение, че имат 20-25кг при зазимяването...силните ЛР кошери много бързо се САМОзазимяват явно - просто нищо не правя, като видя, че втория корпус е пълен с мед....и изобщо не ги ровя надолу.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Колега Илиев, не разбрах много поста ти...
    Защо си ги оставил с толкова мед? Каква е причината за да ги оставиш с толкова храна, по-бързо развитие напролет или друго?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от Трендафил Дончев Виж публикацията
    С идеята да чуя/видя/прочета различни мнения. Иначе 3-4 кила мед има и сега.
    А защо пчеларя сътворил клипа, не е подхранил зимъска, само можем да гадаем. Това е втората му грешка, първата вече я спомена Юрката. Въпреки пропуска есента, ако беше направил нужното зимата, щеше да е живо семейството. Да се надяваме, че това са грешки, от които ще се поучи.
    В случая, количеството мед, в крайните пити, е без значение .

Заслужил Автор
    Регистриран
    12.07.2013

Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Колега Илиев, не разбрах много поста ти...
    Защо си ги оставил с толкова мед? Каква е причината за да ги оставиш с толкова храна, по-бързо развитие напролет или друго?
    А според тебе колега nikawr, колко мед е необходим на едно силно семейство, за да преживее зимата без проблеми.
    "Колкото повече,толкова повече". - Мечо Пух

Почетен Автор
    Регистриран
    05.10.2012
    Колега 25 кила мед ми се вижда много. Вярно, че не съм работил със системата на колегата Илиев, но пак ми се вижда много това, та затова попитах, а и казах, че не разбирам защо е така.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от nikawr Виж публикацията
    Колега 25 кила мед ми се вижда много. Вярно, че не съм работил със системата на колегата Илиев, но пак ми се вижда много това, та затова попитах, а и казах, че не разбирам защо е така.
    Като се има предвид, че през зимните месеци пчелите изразходват по 800 г. мед си направете сметката. По - малкото мед е рисково при евентуално проължителна зима, но и в обратния случай е същото. Според моя скромен опит ще кажа, че 8-10 кг. са напълно достатъчни.

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •