Той кара по инерция и няма да се усети.:bigsmile:
Преглед за печат
До тук не се разбра повода за който си влязъл във форума. Единствено да хленчиш, че някой бил хленчел. Задай си въпросите, какви са ти исканията, какви насоки имаш за пчеларството, с каква база разполагаш и най вече какъв ти е капацитетът знания за пчелите( за друго не е толкова важно, може и да се преглътне), за да знаем с майстор ли комуникираме или някой надъхан хвалипръцко? От твоя страна нищо, а си тръгнал да вадиш очите на другите. Сега, ако на теб нещо са ти изкривени рогата, ние специално не сме ти виновни, но можем да ти помогнем и мисля, че ще съумеем да го направим. Затова е необходимо от твоя страна да изчистиш постовете си от баналните глупости и да синтезираш въпросите си и мненията си в главата и ясно да ги представиш. Ще се изненадаш от резултата колкото и скептично да си настроен. В другия случай, горе, дясно, Х и чао.;)
Ей, тоя братчет файтонджията бая преувеличава не 4 бимбона, а три. Бая приравняване е ударил. Няма да стигнат за екзотична екскурзия :bigsmile:
Е ти пък чак се и чудиш. Щото са от една кръвна група. И двамата са цапнати в устите;). Просто единия е простак и го афишира, а другия или не е такъв, или не го показва, или пък сме му свикнали:laughing: Дето има една приказка "Краставите магарета през девет баира се намират".;)
Тоя Орбан е от малкото политици с "топки", другия е Тръмп, ама него така го бие сачмата, че няма накъде повече:bigsmile:
Дай по-добре "хооп" и да станат 500 000 000 . Тогава деминимиса май на всички ще им е по вкуса:laughing:
Аз още не разбирам какво не му харесвате на Файтоня!?;)
Каква е хронологията
1. Човека т.е. Файтоня се включи в темата.
2. После се наложи да обясни, че си защитава тезата.
3. След това обясни каква му била тезата.
Сега някой ще каже: то па една теза... Вярно - една е, ама е теза! Абе, то па една теза...!!!
Някой бил хленчил. Голяма работа, важното е че Файтоня си има теза,а оня нека да си хленчи.
Темата от една страница нарастна на 21стр., 'щото Файтоня си зашитавал тезата.:tres:
Каква ли му е била тезата!?!?
... Ти можеш да сложиш само спирачка на глупостите, които пишеш, на елемтарните си егоистични мисли които изразяваш и на самохвалния и надменен език които използваш.
... Кой си ти с кирливите си усрани цървули да ни даваш наклон и да ни слагаш спираки...кой си ти бе мъжки ... и от къде се пръкна такъв знаеш и можещ. Кои те избра да бъдеш коректив на пчеларите и да ни казваш какво да правим?
...Относно закоравелия хамут - предложение: идваш при мен и правим видео запис на закоравелите ми хамути, които използвам и след това аз идвам при теб и правя видео и запивам колко далеко си се развил и какви извънземни технологии използваш. След това ще пуснем видеото в youtube и ти ще бъдеш пример за подражание на желаещите развитие пчелари.
Приятелче, нямам намерение да си го меря с теб, признавам те "ГОУЕМ СИ" ;) Ти и другата част от шепичка не сте ми важни да ви гледам как подскачате като пуяци!!! Важна ми е свежата кръв, случайно ако ви чете хленча, да ги предпазя от болеста с която ги заразявате да реват като бити магарета ;)
А за чий си нагазил у гъбите? С тоя не искаш да се мериш, с друг не искаш да се мериш, тези си имал, ама не ги разбрахме, защото не искаш да ги споделиш. Е, 'що искаш тъй и не разбрахме. А, да Деминимис трохите ти добре дошли. Преди време един ми звъня по телефона, да ми обяснява как биото като се развие, щало да помогне на конвенционалното пчеларство, поради което да не негодуваме. Вече шест години чакам да се случи, ама... Ти, сега, искаш да спрем отново да негодуваме, защото...така и не разбрах. Хайде, казвай, какво и защо те дразни нашето негодуване за това подиграване от страна на ДФЗ, а ти му се радваш като бебе на биберон.
Ами с кой да се мери - може би с този :
Местоживеене:СфПчеларска информация
Пчеларски регион:Слънчева с-маПчеларски район:планета ЗемяБрой пчелини:1Брой кошери:5Система кошери:Дадан-БлатПчеларски стаж в години:3
Става дума за Перката :bigsmile: Търсите инфо за файтоня, а за другите.hi;Е, говорите за обиди, аз да му отвърна ли на перко или да си трая, щото трябва да съм коректен и интелигентен, като калински.:bigsmile:
Ами като иска да се мери, нека се мери, ама не по начина, който са го правили в пещерния живот.
-Де Мата?
-Ето Мата.
-Бата Мата в устата.
Още с първия си пост в ТЕМАТА, нарече Niki1313 "плиткоумно пчеларче" и това ми било "право Куме в очи".
Добре дошъл, заповядай, покажи, че си диалогичен, дипломатичен, човек с който можем и ще водим градивен диалог. А той с всеки свой пост сипе обиди, задава въпроси, на които му отговаряме, но наши въпроси не иска да отговаря, че били махленски. Е, ние да не сме на разпит. Не човек, а желязо - казал агента фашист. Тихо мъртвия казал: Не, комунист.
Чанко, наливаш масло в огИня, ама да не сбъркаш тубите. :)
Господа Модератори - тоя Fayton се изчерпа и то само за 3-4 дни. От самото начало използва обидни квалификации. В разрез с правилата пише с големи букви. С думите "хленч" и "плач" му се изчерпва "богатия" и цветущ речник.
До вчера бе интересен. Провокирахме го да сподели опит, практики, знания, умения ........... и той издиша - поредния балон или въздух под налягане.
Ваше е решението дали е време да му изпуснете вентила.
Явно има работа по пчелите - голям майтап. Тоя и пчели, ако има, здраве му кажи. Поредния лигльо, който докато чака буля да си Умий дупето, решил да се драка с нас. Явно е предприел тактиката да пусне един фишек на ден и после да се кефи, колко е велик. Май наистина е време да спрем да му обръщаме внимание и без това се изчерпа. Ама то как да е иначе - толкова му е мощността. Аз лично съжалявам, че не можа да устои. А как започна само - Плодовитата циганка, била по-полезна от яловата българска. Аш колусун бе!
ОК, нека така да бъде:)
Next steps
Сериозна част
1. Да си изкаже мнението за програмите и помощите:
- ползи
- неползи
Забавната част
2. Да се опитаме да му направим профил.
Започвам аз:
- 30-35 годишен юноша бледен (на възраст зрял, на мисли - твърде зелен);
- работил е 3-5 години във Великобритания, като мияч на прозорци или чинии;
- Завършил е посредствено образование, като компютърен специалист, но поради липсата на талант не е успял да се развие в тази област;
- Захванал се е с пчеларство от 3-4 години и веднага започва да играе по програмите;
- При подаването на документите за помощи е спекулирал с броя на семействата си;
- Склонен е към даване и вземане на подкупи - подкупна личност;
- От скоро семеен;
- Прочетени книги - 2 и половина ама само увода, че няма време за програмите.
Това са моите усещания за Fayton
Можем да допълним профила...
Ебъ ти му и де минимиса.За 5 дена сте изписали сума ти мастило и цели 22 страници.И за какво? За някакво недоносче на земеделските бюрократи там горе.40 години и кусур като не съм им ползвал и стотинка от техните подаяния/защото това си е чисто подаяние и замазване на очите/, какво е станало.Пак си ги гледам,пак си продавам меда и каквото остане си е за мен.По добре я спрете тая препирня.Само се изнервяте един друг.Файда няма от това.
п.п. Изразходих си 30 -те минути да ги прочета тези 22 страници.Утре ще четем другите теми и дано да няма толкова много диалози .Лека вечер на всички!
- Ценностна система - хич я нЕма.
- като малАк, бая бой е отнесъл, а сега си връща на всички
Така доволен ли си файтоне
Абе , тази вечер да не дават кюфтаци на Орлов мост. Бая народ -липсва.:bigsmile:
...Дай обратна връзка, нали и на теб ти подарих, но ти си алчен и ми поиска още...
Сериозно - това не е бизнес, защото сметката е "Взел Колю, дал Колю". Аз не съм егоист и това, което съм направил е било и е само и само да се опитам да помогна на колегите в нужда. Който ме познава, а има и такива сред форумниците, може да потвърди.
Дали работи - да, има полза от файдата.
Постовете ми били кисели - не съм сигурен, колко може да направиш разлика, между заядливи (кисели) постове и водевилни такива. Опитай се да ме опровергаеш с някое твое изречение със съдържание повече от 5 думи.
Пет пъти вече те цитирах. Начесано ли ти е егото вечеdrinks;
То това изречение, че е някакво мъждене е ясно, но очаквам още да разкриеш от профила си. Давай не се терзай...стреляй смело и безотговорно...така очаквам да лъснеш още повече.
...Ама ти пропусна в това изречение да използваш думите плакане и хленчене - моля те, бъди себе си. Не изменяй на богатия си речник.
ето дипломат човек, няма да се дърли, ползва президентски думи като недоносче, за да изрази своето несъгласие с мен ... учете се шепичката подскачащи пуйчета от него! Друг е въпроса че ползва думи за оръжие на позорен човек и срам за историята на България!!! Гоги, оценявам те с по висок потенциал от другите по активни ;)
Бих добавил към профила на Faytona
- От някое село е между София и Враца, но временно е на квартира в София, защото има велики планове от програми, скоро да се сдобиеш с апартамент, който е на час-час и половина от центъра на столицата.
Кулине, Калине, Малине ли какъв си, малак ли си, голем ли си, не знам, а и не искам да знам ... "бади такав какавто си", потърси кой е написал това пожелание ... малко по грамотен си от него ;) Един комплимент да ти направя, защото е извеснтна личност ... а и да е като игра, да изпуснат напрежението нашите колеги и твои събратя ;)
То целия пост е от главата за краката и обратно, ама за това "... ползва президентски думи като недоносче..." ще трябва отново специално разяснение.
Човече - препоръчвам ти да изгледаш филма "От Глупав по-глупав", пък може и да ти помогне да намериш себе си.
За да не претоварим клона...Ариведерчиhi;. Ще си взема някой ден отпуск от форума, защото виждам, че нивото пада със Файтона...Пък и току що заваля дъжд и се очаква, че ще има повече работа на пчелите.........И в тази връзка ще си позволя да изпусна една подсказка към Файтона:
- най доброто време за третиране с ОК е дъждовно или облачно време. Очаквам и ти да изпуснеш някоя пчеларска сламка sleepy;
Дадох ти възможност да започнеш нормално да комуникираш с колегите, но не виждам такова развитие. Давам ти още едно денонощие да се вихриш, независимо по какъв начин - положителен или отрицателен. Утре точно в този час ще ти наложа БАН, ако няма някакво изменение.
тЮх, язък за четата, а можеше да ни освободи от пчеларските мъки……
Един като плюва без задръжки, предизвиква същото у събеседниците си и те падат до нивото му, да им се чуди човек на акъла. Не се случва за първи път в този форум. Какви християни сте, бре - като ви ударят по едната буза, обърнете се да ви ударят и по другата - ама с любов, с любов!:laughing:
Малаче съм, малаче! А ти вероятно се имаш за бивол. Случва се, техниката модерна, прави автодовършване на започната дума, ама няма програма за словореда.
"някой знае ли от къде има млади липи за засаждане, но не на космически цени от 7 лв." ;)
Па в вразка с игръта ти, бих казъл - присмял си хърбел на щърбел. За ритни топковците мий думата, да не мислиш, че теб имам предвид. Ти си мноого, много образУван. :laughing:
А, интересна работа. Къде оня с гъзобола? Таман се настроих да водим нормален спор, а той...неще. Че как да ще, то гъз, глава затрива. Язък. :bigsmile:
Междодругото Faytona измежду десетките постове има и един два доста добри въпроса, но ако се върнем назад в годините сме писали невъднъж и по тях. Интересни са дотолкова каква е разликата от преди 5-10 години и сега...
Лично аз не съм превъженик на де минимис и пчеларската програма и не съм участвал... впрочем един единствен път реших да се поразходя до Земеделието за де минимис и след това си казах че повече няма си причиня подобно нещо... да не говорим колко изненадана бе служителката че за първи път кандидаствам за каквото и да е било и веднага ми направиха проверка...
Де минимис е минимална помощ и не бива да дава предимство на един или друг подпомаган пред останалите в сектора и честно казано не мога да разбера някой колеги пчелари (тук в Добрич) дето едва ли не са спали пред банкоматите в очакване на 400-500 лв. де минимис. Лично аз не виждам с какво толкова биха им помогнали тези средства още повече че не ги харчат за пчелите (за толкова години ни един не е казал че е взел де минимис и е купил примерно захар за пчелите...) За големите пчелари известни като "профита" и "програмисти" при тях парите са малко повече но да кажем 7 лв. х 200 пчелни сем. са 1 400 лв. (ако разчитам на 1 400 лв. за да оцелея с 200 сем. то по-добре да отивам да работя на някого...) Незнам до колко кошера се дава де минимис ма ако някой "профи" с няколкостотин кошера ми каже че парите от де минимис му трябват за да оцелее - толкова е и профи и разбира от пчеларство и пчеларството като бизнес - смешна работа
Всеки сам си решава колко семейства да гледа - подмятания ти що не гледаш по 1 000 и повече не са много уместни, всеки си има глава на раменете...
Общо взето всеки си е прав за себе си и може би Чанко е много прав че гледал сейра, ма както знае и той самия ние сеир можем си спретнем по всяко време и за всичко дори и за най-безобидното изречение на пръв поглед - които го може го може :)
Всъщност тези които дават мило и драго за де минимис трябва се радват че изобщо им дават пари. Защото помощта де минимис не е задължително да е във вид на пара кеш на ръка... може да е като данъчно облекчение, ваучери, консултации и т.н. Например във Финландия де минимис за първичната преработка (в това число пчеларство) де минимис няма, в Англия е в определени категории и графства не получават всички при това те рядко взимат кеш... да не говорим че критериите са много по строги отколкото тук...
Освен това при нас има нещо сбъркано особено при "големите" пчелари с многото бройки. Не познавам "едър пчелар", "профи", "програмист" и т.н. с над 500+ семейства които да разчита бизнеса му (с пчели, мед и т.н.) да оцелява и да се развива самостоятелно т.е. да генерира достатъно приходи така че да се самоиздържа и да остава печалба. Всички разчитат на някоя програма и държавна помощ за да оцеляват. На някой това дори им са основни приходи 90 % от тия големите ще фалират за 1-2 години ако им се врътне кранчето на помощи и програми.... да не говорим че поне едно 40 % не са и чували за бизнес план или икономика на пчеларството (нищо че като са драпали по програмите са представяли бизнес планове - които не са писали те а в повечето случай дори и не са чели какво са обещали да правят и после са крайно изненадани че трябва да връшат пари...)
Накрая извинявам се че ви досадих карайки ви да четете...
Сто пъти го казвах и пак ще го кажа. Защо ще се раздават пари под каквато и да е форма, когато всички са под еднакви условия спрямо природата? Искат се всички кошери да са регистрирани. Добре, регистрираме ги. Трябва да са пререгистрирани. Пререгистрираме. Трябва да сме ЕТ, ЕФ, ЗП, ЖО, ЕАД, ООД........и тогава ще получиш на некому дедовия. Ееееееее, а стига де. Та значи регистриран ли си в кметството, оттам нататък всичко трябва да е пределно ясно. Връзката пчелар - кметство, кметство - пчелар трябва да е винаги в ред. Има пръскания - кметството да е в час, има подпомагане - кметството да е в час, всяка година пчеларя да внася актуална информация за броя на кметството и доктора в даден ден да ги проверява. Нима тези правила ще са валидни само за катаджиите? 'Що те не ме заебат и да си карам както аз си знам, а са тръгнали подир задника ми денонощно, езичасно, ежиседмично.......? Иначе всички сме регистрирани. Примери много. Значи аз нямам подпомагане и моите пчели са лекувани, нахранени, а на сулю са изоставени и мрат през зимата, а след това той реве като вдовица за ....нали? И не стига, че ще му дадат пари, които той явно ще профука за каквото и да било, но не и за пчелите, ами ще заразява и моите пчели с пчелина си който ще е много ясно в близост до моя, твоя, вашия. А аз ще се чудя защо се получава така, че доктора, ама хич не му пука за мен и дори не знае, че съществувам. Като има закони - спазвайте ги, като ги спазвате, спазвайте ги еднакво за всички.
Ники, ники, друго мнение имах за теб благодарение на изпусната " сламка " . Благодарен съм ти, но :
Първото ти изречение е лъжа и пълни глупости. Нищо не си ми подарявал и нищо не съм ти искал.
Грижата ти за бедните колеги при нужда ,я разправяй на баба злата, аз съм ти виждал бъркоча в ценовата листата на пч. център-Русе.
Работи ??? да ама друг път.
Кисели постове, ами това е много възпитано от моя страна. Истината е че незнаеш , какво пишеш. Дълъг и объркан изказ.Няма реакции, защото никой не разбра, какво искаш да кажеш.
пп.Май стнанаха не 5 думи, а цели 5 изречения. Дано си доволен и като се появиш тук, да не пишеш дивотии.kiss;
Принципно погледнато си прав, но тук въпроса за реализацията отива малко към политиката или някаква утопия за нашите разбирания. Иначе това си съществува като система и при това е ефикасна и връзката пчелар - ветиринар - кметство е основна... колкото до сульо - едно телефонче до кмета и ветеринаря и му конфискуват пчелите в полза на местната общност, отделно го лишават от правото на каквито и да е помощи, а и няма как да ги получи - заличават му регистрацията ...
Браво Боби, харесвам твоето мнение макар да не съм съгласен напълно с теб ...
"Лично аз не виждам с какво толкова биха им помогнали тези средства" - това е разковничето за което се изразявам по остро към другите колеги, а при теб го няма тоя хленч за разлика от тях с киселите и многобройно дребнави въпросчета ... а с какво ти пречат тези средства бих те питал по мил начин? а иначе този въпрос го задавам под различна форма от самото начало, но добавям и по някой домашен любимец за декор на многознаещите активисти, банери и подскачащи пуяци ;)
Защото пчеларя е професия, а може и да бъде хоби! За всяка светла професия се плащат осигуровки! Ти и другите подскачащи не сте по големи хитреци, от мен и други които ги плащат за професията пчелар! Това че лапкаш от няколко ясли и не искаш да си платиш още 1300 лв осигуровки си е твой проблем. Ти си избрал да си пчелар на хоби принципа за което няма лошо! Лошото е че хленчиш и волно или неволно искаш да си по-голям хитрец от пчеларя плащащ осигуровки и си е заложил дупенцето на една ясличка!!!
А на теб какво ти пречи да си на повече ясли? Явно, че причината се корени в неспособностите ти, намерил лесните пари и включил доилния апарат, после малките му виновни. А вземи си разгледай постовете от преди няколко години. Как си негодувал срещу "големите"пчелари, а сега друга песен пееш.
Това със зърнарите не е база за сравнение. Хиляда пъти съм го казвал - дали ние ще вземем или не, за тях винаги ще има, защото те имат лоби, което ние нямаме, произвеждат или по-точно стоката им има стратегическо значение за държавата. Това оправдание е като на Нане, което е меко казано неиздържано логически.
ами оставай с хамута в браздата и това е, друго не мога да ти препоръчам, освен с хленча, но няма да го споменавам да не те обидя и съответно банера да ме пощади ;)
За банера не се коси, и това може да настъпи. Карай право Куме в очи, и там нещо за гъза.
Чудя се друго аз. Как така едни могат да градят и експлоатират нещо без помощи, а други немогат. Това ме навежда на мисълта, че или са неспособни, или имат стремеж към бързо забогатяване, гледайки зърнарите, или ... или... Допълвай ти!
И аз се чудя немците защо са много по зле от нас, а то защото били неспособни едновременно да са пчелари, дървари, стругари, рудари, електричари ... благодаря ти че ме светна :laughing: хитреци сме си по порода, дано съумеем да го скрием този трик от немците, че да не го копират и съответно да ни догонят ;)
Ее..ее,те тука не позна.Ама хич не съм дипломатичен.Особено към такива като теб. Просто исках да ти помогна да излезеш от ситуацията в която си се насадил.Мога да ти кажа ,че ти си едно тужарче,не ,ти си хавелче спрямо всички които обиждаш,принизяваш ,иронизираш и ред други блумащини/ако не знаеш какво означават тези мои сравнения спрямо теб,питай твоя приятел Чанко.Това са изрази от Бургаския регион от време оно–някъде около 1974–78 година.Тогава копах улиците на Бургас /безплатно от Университета/ да го телефонизираме и там ги научих.
Не мога да ти влезна в амплоато,защото не разполагам с толкова време за стоене пред компа като теб.А за такъв като теб трябва повече стоене пред монитора и клавиатурата.Впрочем, времето го имам–цели 24 часа,но .......о не и пред компютъра.Не е здравословно.За мен.Сега съм чрезвичайно,за да ти отговоря на едни величаещи ме словоблудства,а следтова зариващи ме в говната словоблудства.Аз използвам по прости словосъчетания–НАЛИВАШ МУ ЛИМОНАДА В ГЪЗА,А ТОЙ ДЗИПА ЛИ ДЗИПА.Ко ши кайш ти,а? Мога да подходя и така аркадаш.Хубаво е да се снизиш по близо до земята,та като паднеш да си по–малко насинен по дупето,а може и някое краче да счупиш,много високо си се качил.
Ей на, свършиха ми 30–те минути за пред екрана,а исках да почета и нещо по–смислено в другите теми.Жалко,остава за утре.Лека вечер на всички!
Не ми пречи че някой е взел пари а аз не. Дали ще си направя труда да отида да кандидатствам или не това е личен избор и си е мое решение. Ако не съм взел не виждам причина да се сърдя на някого а и не е редно. Всеки прави избори поне според мен е редно да се уважава това решение.
Повечето колеги едва ли имат нещо против че някой е взел. Но имат против (поне така смятам) за начина по който се разпределят средствата - всички са пчелари.
Държавата казва ЗП са пчелари а останалите сякаш не са т.е. тук е основната причина и поне според мен в очите на онези които са взели останалите пак мрънкат...
Въпроса има най-различни аспекти и те многократно са обсъждани....
Държавата казва и други работи по мярката КOVID:
Чл. 5. Допустими за подпомагане по чл. 3, ал. 1, т. 1 са земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) (Наредба № 3 от 1999 г.), които отговарят на поне едно от следните условия:Допустими за подпомагане кандидати
1. кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020;
2. кандидатствали и одобрени за предоставяне на държавна помощ de minimis за подкрепа на пчеларите през 2019 г.;
3. бенефициенти с действащ договор/ангажимент или одобрено заявление по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г.
Лошо впечатление ми направи това. Регистриран пчелар съм, ЗП, регистриран и по ДДС, но не съм кандидатствал за пари от ПРСР или де минимис досега. Ерго - нямам право на пари от мярка KOVID - 19. Нямаше да отида да ги търся, но ме дразни - аз по-долна категория пчелар ли съм и защо? Един вид - който взел досега, пак ще му дадем, който не е - да е взел.
Може би изхождат от идеята че ако не си кандидатствал за помощи за да оцелееш то се справяш идеално и не си закъсал за помощ и по ковид....
Да, но вирусът да не би да пита кого да удари. Ако те тръшне / или някого от близките/, оживееш след усложнения и поради това дълго време не си погледнал пчелите - какво значение има дали преди това си се справял и дали си искал пари? Ама то всичката ни работа е такава - мислена, недомислена, парата повече в свирката, на хартия подражаваме на европейците, практически не съвсем и даже изобщо не.
Нали се сещате, че тия правила не са минали без одобрение или съгласуване с пчеларските вождове, така че, според мен, целта е да бъде свита бройката на желаещите, за да има за по- малка група пчелари и то свързаните с лидерите.
Не мисля, че е това. По-вероятно на чиновниците не им се занимава със съвсем нови кандидати. Трябва да правят нова база данни заради тях. По-лесно им е да карат направо по съществуващите списъци. Прилича ми на предложението за нова конституция - преписват старата за по-лесно.
Всяка професия изисква професионализъм от упражняващите я.Нали това имаш предвид като говориш за професия?За съжаление до момента не виждам нищо професионално в доводите и тезите които защитаваш. Нали ако си плащам осигуровките за лекар това не ме прави професор доктор лекуващ хората? За съжаление през последните години много хора решиха , че могат да си купят "професионализъм". И ефекта от това май се усеща от всички.
Искаш ли да говорим професионално за пчеларство или ще я караш "профански"? Тоя форум май на времето го започнахме като пчеларски, а то както е тръгнало...
С мене точно, много трудно може да се премери:cool:
1: уставно съм отговорил на всички питанки на Матеев за разлика от повечето
и 2: цялата информация е истина, при мене нема ала-бала;)
не бе, ти само кажи, ако трябва ще напиша и ЕГН, точен адрес, телефони за свръзка и актуални координати по GPS:laughing:
Който каквото съм преценил - знае. А за останалите, това е напълно достатъчноkiss;
https://bnr.bg/post/101336587/pchela...cETDOteso-C2Ug
Хайде на лесните пари.:yahoo:
Е, те нали само за малките стопанства?:(
Четейки, се чудя тия във форума ли са хортувари - И.К. сподели: чува се че ... Какво значи чува се? Че буля Пена, спала с дяда Иван или, че... Може ли да се обосноваваш като на селския мегдан - чува се, оня каза, че чул.... Тайничко се надявам това да е "украшение" на журналята, ама едва ли.
Някой да е чул, че ще се събират? Някой случайно да е присъствал? Сигурно е било тайно събрание?! ................Егати мъглявината е туй пчеларство и най - вече ръководните му структури. ;)
Някога при липсата на каквато и да е комуникация са успявали от ухо на ухо да се справят, да се събират, да правят събрания, сега за секунда цял свят може да научи и - нищо. Това повече ми идва като - аз да се вмъкна някъде по веригата, по - лесно да оправям моите работи, а другите да вървят в тръните. Да ме извиняват някои мои познати и колеги, че бях обещал да не се занимавам с това, но в крайна сметка за какво обединение говорим? Те нямат за цел да ни обединяват. Та, много си прав в случая Атанасов за последното. Келепир да има. ;)
А ето и потвърждение на думите ти:https://youtu.be/MyJeMpneVt4?t=154
а след много приказки, след 33:08 мин. е виждането на "ръководителите" за бъдещето на сектора и извода, че "така нареченото самостоятелно пчеларство не е жизнеспособно в България". (Това Файтона май не го е гледал...) И тук опираме до въпроса, защо тогава се натискат да водят хората, които се надяват на по-добри переспективи за развитие?!
Ти си отговорил, де...
Изгледах цялото интервю. Беше ми интересно да чуя набелязани проблемите и казусите в опрашването и тенденциите в новата селскостопанска политика, касаещи пчеларството. Специално моето пчеларство със сигурност е нежизнеспособно, ако чакам оттам да ми дойде заплатата. Предполагам и при много други е така, затова и се наричат хоби пчелари. Това, което Илиев казва, се отнася за професионалните пчелари, които чакат дохода си от пчелите. Ако продължават да се занимават само и единствено с пчелите, неминуемо ще бъдат изместени от фермери, които комбинират пчелите с останалата част от фермерското си стопанство - например с овощни насаждения. Може да има и други комбинации - пчелини, които се развиват в посока предлагане на преработен краен продукт - прашец, прополис, восъчни изделия и т.н. Такива комбинации рано или късно ще изтикат класическите пчелни ферми към нерентабилност. Аз по тази причина от няколко години, макар и бавно и без пари, чопля проблема с приложението на съвременните технологии в пчеларството. Имам си концепция, проверката на която на практика обаче изисква неоправдано големи за мен финансови средства или пък ще се проточи прекалено много във времето. За мен, докато с една чанта инструменти един занаятчия /водопроводчик, електротехник, заварчик и какъвто се сетите/ изкарва повече пари от един пчелар със 100 кошера, пчеларството си остава губеща или хоби дейност. Пчеларите или трябва да направят дейността си по-доходна, или да останат в зоната на хоби пчеларството, но там няма как да чакат подпомагане.
Нова мярка за пчеларите със загуби на пчелни семейства.
Компенсират пчеларите с 3 млн. лв. за сушата през 2020 г. | Държавен Фонд Земеделие (dfz.bg)
Поредната схема? Или простотия,която някой е сънувал,унищожени от сушата. Риба ли ?
Така. Обявявам. Но някой трябва да дойде да провери. Да, но аз ще си разхвърлям из пчелина всичките празни кошери, и ако евентуално някой ми дойде на проверка ще му ги предоставя да ги опише. Така, но този който ще ми ги описва и хал хабер няма да си има от това което се извършва. И ще пише като писател изпаднал в патос. След това, ако си и малко вещ в документацията, и си в играта.
Значи на всички пчелите опрашват родната ни природа, а само някои ще обират парите.
До кога ще се получава това? Толкова ли е сложно, всички кошери/пчелини да се регистрират в кметствата, както си беше и си е. Всеки кошер, всеки пчелар да е значим. Всички допринасят за благата, всички да ползват при несгодите. Ако се полага един лев на кошер, човека с един кошер да си го получи, а този с 500 ще получи 500 лв. Ние обаче си играем на регистрации, на пререгистрации,..... и за чий ..... го правим? Само да се намираме на работа и да показваме на ЕС, че правим нещо, а всъщност - НИЩО.
П.П. Знам, че това го пиша за кой ли път, но ще го пиша, че току виж някой се вслушал в това що думам. ;)
П.П. Аз, от кога ли съм започнал да вярвам в таласъми? :bigsmile:
А да криеш зимна смъртност добре ли е?А всичката Акация да е БИО добре ли е...?;):bigsmile:Ся като лапна 3 1/2 бомбона немож да ме стигнеш.Даже за догодина мисля да увелича зимните загуби.Шегувам се разбира се.:laughing:Аз като ти думах,че това ще ми е най силната година ти ми думаше ФАНТАЗЬОР.:bigsmile:
Що се нервиш?Погледни и от хубавата страна.;)Време е вече да се обявява и зимна смъртност.Така институциите ще почнат да работят и ще има черно на бяло какво е състоянието на Българското пчеларство.До сега какво беше?Всеки крие за пари или да не го изкарат калпав пчелар...:bigsmile: