Междодругото Faytona измежду десетките постове има и един два доста добри въпроса, но ако се върнем назад в годините сме писали невъднъж и по тях. Интересни са дотолкова каква е разликата от преди 5-10 години и сега...
Лично аз не съм превъженик на де минимис и пчеларската програма и не съм участвал... впрочем един единствен път реших да се поразходя до Земеделието за де минимис и след това си казах че повече няма си причиня подобно нещо... да не говорим колко изненадана бе служителката че за първи път кандидаствам за каквото и да е било и веднага ми направиха проверка...
Де минимис е минимална помощ и не бива да дава предимство на един или друг подпомаган пред останалите в сектора и честно казано не мога да разбера някой колеги пчелари (тук в Добрич) дето едва ли не са спали пред банкоматите в очакване на 400-500 лв. де минимис. Лично аз не виждам с какво толкова биха им помогнали тези средства още повече че не ги харчат за пчелите (за толкова години ни един не е казал че е взел де минимис и е купил примерно захар за пчелите...) За големите пчелари известни като "профита" и "програмисти" при тях парите са малко повече но да кажем 7 лв. х 200 пчелни сем. са 1 400 лв. (ако разчитам на 1 400 лв. за да оцелея с 200 сем. то по-добре да отивам да работя на някого...) Незнам до колко кошера се дава де минимис ма ако някой "профи" с няколкостотин кошера ми каже че парите от де минимис му трябват за да оцелее - толкова е и профи и разбира от пчеларство и пчеларството като бизнес - смешна работа
Всеки сам си решава колко семейства да гледа - подмятания ти що не гледаш по 1 000 и повече не са много уместни, всеки си има глава на раменете...
Общо взето всеки си е прав за себе си и може би Чанко е много прав че гледал сейра, ма както знае и той самия ние сеир можем си спретнем по всяко време и за всичко дори и за най-безобидното изречение на пръв поглед - които го може го може
Всъщност тези които дават мило и драго за де минимис трябва се радват че изобщо им дават пари. Защото помощта де минимис не е задължително да е във вид на пара кеш на ръка... може да е като данъчно облекчение, ваучери, консултации и т.н. Например във Финландия де минимис за първичната преработка (в това число пчеларство) де минимис няма, в Англия е в определени категории и графства не получават всички при това те рядко взимат кеш... да не говорим че критериите са много по строги отколкото тук...
Освен това при нас има нещо сбъркано особено при "големите" пчелари с многото бройки. Не познавам "едър пчелар", "профи", "програмист" и т.н. с над 500+ семейства които да разчита бизнеса му (с пчели, мед и т.н.) да оцелява и да се развива самостоятелно т.е. да генерира достатъно приходи така че да се самоиздържа и да остава печалба. Всички разчитат на някоя програма и държавна помощ за да оцеляват. На някой това дори им са основни приходи 90 % от тия големите ще фалират за 1-2 години ако им се врътне кранчето на помощи и програми.... да не говорим че поне едно 40 % не са и чували за бизнес план или икономика на пчеларството (нищо че като са драпали по програмите са представяли бизнес планове - които не са писали те а в повечето случай дори и не са чели какво са обещали да правят и после са крайно изненадани че трябва да връшат пари...)
Накрая извинявам се че ви досадих карайки ви да четете...