Прикачен файл 9769 Прикачен файл 9770 Прикачен файл 9771 Прикачен файл 9772
Преглед за печат
Идеално. Затваряш ги като отгоре върху питките запълниш празното пространство със затоплящи материали. Работят върху питките и изхвърлят части от нея. Това се вижда по дъното.
Трендафил Дончев, благодаря за съветите ти които ми помагат и отделно стимулират ;)
Здравейте. Искам да си направя подобни надставки само, че от дърво, да мога после да ги сменям с подкапачните табли. Въпроса ми е, ако сложа от долната страна мрежа от тези за комарниците и върху нея да слагам питките, ще е проблем ли за пчелите да я вземат през мрежата? Идеята ми е да ги поглеждам от време на време без да се притеснявам щото...е ..страх си ме е. Става въпрос за десетина кошера. Благодаря.
Ами точно по това време най-обичат да ми благодарят, та да го отложим за....юни да речем...
С ламперия или дюшеме закупени от магазин или склад няма ли да свърши работа става бързо и не е скъпо Повдигал съм с ламперия рутови корпуси за дадан блатови рамки но все пак е от долу и тежестта ги държи .
Дюшемето не е баш евтино но иначе е идеално и за кошери и магазини. По широка самозалепваща лента от външния край хем ще уплътнява хем ще ги държи.
Питките досега дето съм купувал, са плоски с около сантиметър дебелина, като им махна полиетилена от долната страна мисля,че няма да остават джобове. Едва ли ще има толкова топлина, че да се разтече опасно.
Ами "ако" падне метър сняг при мене, ще ви извъртя едно теленце на чеверме и ще ви поканя на гости. Ракията и виното от най-слънчевата част на България. "Ако" не сложа " подпорки" на питките, не виждам как ще останат във въздуха. Навеждането все още не ми е проблем, зависи за какво е:bigsmile: Все пак ще го пробвам.
Атанасов, колкото и да се получат дупки и мостове все пак ще има някаква част която ще е допряна в мрежата. Като изчоплят и тази част то на друго място ще се допре до мрежата и те така. Да не забравяме, че има и влага която спомага за слягане на питката. Абе, питка да има. За да предотвратим номера с единметровия сняг поставяме две питки по 2,5 кг. като колегата Кристян и ОК.
От Крумовград съм. Къщата ми е на кроя на града на един южен склон и пчелите са ми в двора. Сняг при нас много рядко задържа. Последните години климата се промени, студове и да има то са за кратко а през деня и малко да напече, при мене се затопля и пчелите започват да шават. Знам, че това не е добре за пчелите но е такова. Запасени са долу-горе добре но все пак се притеснявам да не останат гладни а не ми е проблем да ги подхранвам. Миналата зима слагах питките направо върху рамките, понеже са с подкапачни табли, не се затварят добре. Пробвах в хранилките и под хранилките, пак има проблеми, като напече се разтичат, като застуди се втвърдяват. Някои го вземаха други не и не бях сигурен защо не го вземат. Затова искам да направя надставки/не ми е проблем имам и материал и машини/ а искам да са с мрежа за да мога по-спокойно да ги проверявам. Отгоре ще ги затварям или с фибран или възглавнички пълни с перлит. Все пак съм новобранец и все още работя със страх от пчелите пък когато няма приход май не са много любезни. Разбирам, че за вас професионалистите това са излишни упражнения но ..кво да се прави. Моля само да кажете дали ще се получи и дали няма да стане фал от престараване. Благодаря.
Да, ама нали му виждаш снимките, половината храна разпиляна по дъното и навън. Това според мен е защото питката подсъхва и тогава стават джобове. Писах : да сложи мрежата отгоре. Добрата питка не се разтича -не и трябва мрежа, а и се реже отдолу по определен начин.
Здравейте!
Аз действам така.Есента слагам наставки които са високипо2,5-3см.Върху тях наелон ,подкапачната табла и затоплящи материали.Когато взема да храня с питки махам таблата и наелона-слагам питката върху рамките и благодарение на наставката подкапачната табла си ляга нормално.Ако искам да проверя колко са изяли се вижда през прозрачният наелон.
Поздрави:Цветан Димитров
Аз понеже съм мързелив и не ми се занимава с още инвентар действам така. Оставям достатъчно мед на семействата, вярно губя няколко хилки, но нямам грижи. Понеже с доста семейства си казваме- ЧАО още началото на август и не ги знам какви са ги вършили, 20.01--10.02 (на следващата година )слагам питки 0.400кг. Ей така за подсигуряване до първия преглед. После е лесно, защото в повечето случаи имат мед за още една зима, само трябва да се подреди.
Прикачен файл 9773
И аз съм от тези глупци, които хем са сиромаси, хем отърват готова пара в ръцете си, но просто така и не успях да си накривя на душата, че когато семействата си иззимуват на техния си мед, техните си запаси да си имат предостатъчно, пролетното им развитие е много по- различно. Това не знам как да го сметна на счетоводната книга, ала и да е на загуба, трудно ще се реша да променя тази си практика. Знам, че има държави, в които обичайната практика е да доят до капка и после сиропи/ питки/ пасти/ каши, ама ....... да не виждах после пролетта тази разлика, да се съглася.
п.п. наистина са няколко хилки, но за това и арендатор не става от мене. Пръскай, цеди, дои, всичко на макс, че и отгоре - ам то душманска работа, какво са ми виновни пчелите, че човешката ни икономика е идиотска. То, че всички сме егоисти, егоисти сме, ама чак пък толкоз, то вече да нямаш уважение към себе си.
Kando, и ние искаме като вас да го правим ама не можем бре. Не го правим от лакомия а от простотия. Хокайте ни подигравайте ни ама казвайте какво и как да правим , пък ние полека лека или ще се научим или ще се изроим, друго решение няма.
Нямам претенции,че съм чел и чул много за това,какви,,храни и лекарства"се приготвят и дават на пчелите,но и това е достатъчно,да се стресне човек.
Днес се вкарах във филм! Разхошдаме се из овощната градина и жена ми вика - я, една торба сме я забравили при брането на дървото - отивам да я взема и що да видя, торбата жива и жужи. На 300 метра от градината кошери и собственичката си копае в парцела. Бабо, ела да си пребереш пчелите, а тя - дятото се занинимава, а сега е в болница, нека си идат със здраве! Веднага ми дойде идеята да ставам мухар и това беше моя шанс! Грабнах ги с клона и ги вкарах в един кашон. Сдобих набързо изоставен кошер Дадан-Блат 12 рамки и ги набутах вътре. В кошера имаше 7 рамки само с тел и една преграда. Разцепих ги на половина - преграда >три празни рамки>четири паузи>четири празни рамки>. В празното в седата набутах клона заедно с рояка, на дъното на кошера сложиш около 200 грама мед в тавичка (да не гладуват гадинките) отгоре един стар чаршав и покрива. Каквото остана в кашончето го изсипах на кацалката и те бързо-бързо си влязоха в кошера. После затворих кошера и сега нощуват така. Всичко гореописано направих по интуиция и седнах да се образовам.
Та въпроса ми е какво от тук нататък? Във вторник ще взема рамки за да запълня празното - рамките само с основи ли да са или с изградени пити? Кога да отворя кошера - да му дам ли два, три дни да свикват с новия дом или още утре, при положение че се задава студ? Как да ги поя щото няма естествен водоизточинк наблизо? Тая тема я изчетох цялата и това, че Кристиян не пише ме води на мисълта, че презимуването не е било идеално, а аз ако не успея да иззимувам този кошер май няма да стана пчелар, та затуй искам съвети отрано - мед нямам намерения да вадя, ама поне да ги запася здраво искам. Чакам отговори с благодарност...Прикачен файл 10007Прикачен файл 10008
Прикачен файл 10006
Роя ми се струва много малък. Сложи им 2 рамки с основи и преградна дъска на първо време и задължително хранене със захарен сироп 1:1.
Ако ги изградят за 3-4 дена добави още една -две. Кошера ти трябва да има хранилка над пчелите- ползвай я.
Всички други рамки ги махни или сложи зад преградната.
пп
Честно казано и 2 рамки с основи ми се струват много на първо време за това ройче.
Да питам какво значи "зад преградната дъска" - тя не стига до дъното на кошера и спокойно пчелите си минават под нея т.е. ще си докопат рамките било в ляво или в дясно от нея - това нормално ли е? ако сложа пет паузи или рамки с телчета >преградна дъска>две рамки с основи >четири паузи или празни рамки, как ще разберат пчелите кое е зад и кое е пред преградата. Двете основи които ще сложа в центъра на кошера ли трябва да са или до стената му? Примерно 9 паузи > преграда> две основи > стената на кошера или с паузи от двете страни?
Постави две пити или рамки с основи/каквото имаш по ръка/ в лявата страна на кошера и до тях преградната дъска. На свободната страна поставяш празни рамки или само горни летви, завиваш с платно или каквото имаш. Дупка за хранилката, която логично трябва да е над гнездото и през ден наливаш по 500мл. сироп. Като изградят основите и в тях да има снесено почти половината пита им поставяш нова и те така.
Вчера като го отворих да сложа двете основи, бяха почнали да строят пити върху теловете на празните рамки - две питки горе-долу колкото длан всяка. До стената на кошера останаха двете дето си строяха, след тях сложих двете основи, после преградната дъска и нататък всичко останало - надявам се това да е правилно - ако съм сбъркал ми кажете да го коригирам. Взех си рамка за хранилка и хранилка, върху горния край на рамковите дъсчици сложи чаршаф, направих му дупка и отгоре рамката на хранилката - после като четох видях, че под хранилката трябва да има повдигащи летвички, а аз не сложих такива - това проблем ли е? Вчера заредих хранилката догоре със сироп, днес по обяд бяха изпили минимално количество. Имаше няколко удавени пчели в хранилката - това редно ли е? Гледах ги половин час как пият сироп и забелязах, че пчелите се плъзгат по хранилката топват се в сиропа, излизат от него доста трудно и после другите ги облизват. Почвам да си мисля, че съм объркал нещо за да се случва това, или си е нормално? Ще отварям пак след 4 дни да видя какво става и ще пиша, дотогава се надявам да получа отгвори на горните въпроси.
След като пронесе майката, ще го вземат по бързо, иначе не би трябвало да е проблем една хранилка сироп за 1.5до 2кг рой, ама знам ли
Наклонената част, по която се спускат пчелите и цопват в сиропа, ако е гладка, вземи някаква едра шкура и я надери за да могат да се захващат. Също и разделителната преграда, сложи я на най- вътрешното деление, към тази наклонена част и си мисля, че ще изчезне проблема с давещите се пчели.
Току що отворих и прегледах - изградили са двете пити, които им сложих с основи, другите две, на които хванах роя и останаха без основи,Прикачен файл 10017 са изградени до половина. Мислех да ги махПрикачен файл 10018на тези Прикачен файл 10019и да им сложа две основи на тяхно място, обаче роякът е основно върху тези две полуизградени пити без основи и непосмях да пипам. Кошерът оставих на четири пити, като мисля че няма нужда от допълнителни основи докато не запълнят и доизградат? Или да им сложа още две основи да си градят? Видях няколко килиики с нещо течно вътре - вероянто е мед, а имаше и други с нещо твърдо, оранжево-кафяво. Никакви ларви, никакво пило? Реших че нямам майка и гледах докато намеря нещо по различно от пчели и търтеии. Това, което намерих е следното ама не съм убеден че е майката. Ако все пак това е майката може ли да ми познаете дали е новоизлюпена или е дърта?
Прикачен файл 10024 Прикачен файл 10025 Прикачен файл 10026
Малеееей. Много жълти. Майката е прекрасна. Остави ги да изградят още - почти да стане 2/3 от питата и постави тогава основа.
Сега виждаш това:
Прикачен файл 10020 и това Прикачен файл 10023
След известно време ще трябва да видиш това:
Прикачен файл 10021
и след 5,6,8 дни това:
Прикачен файл 10022
Надявам се да съм помогнал.
Да! Помогна ми много! И ме зарадва за майката - само не разбрах млада ли е или ще трябва да я сменявам скоро? В събота докато припичаше преброих за пет минути над 50 търтея да се върнаха в кошера. Това нормално ли е? Не трябва ли да си стоят вътре?
Търтеите по това време на годината са приемани от всички семейства радушно.Не е задължително да са само от семейството в което са родени.Ядат на корем и обикалят за моми.;)Търтеи! Свърши ли последната паша изпадат в немилост навсякъде и от всякъде ги гонят.Първо навсякъде приети , после от всякъде гонени.Нерадостна съдба.crying;
В някои случаи в семейства със стари майки се случва и да презимува по някой търтей.То бабите са по-милостиви от младите булки.:laughing:
Излапват 750 мл. захарен сироп 1:1 за 12 часа, аз хвърча като финикиец за да не им остава празно - има ли опасност да ги прехраня?
В петък им хакнах трета основа - гледах дълго и внимателно - яйца и пило не видях - майката си обикаляше. Сложих новата основа до двете рамки с теловете, който вече бяха готови на 70 процента. Другите две основи бяха изградени изцяло, като в долните им крайща килииките бяха по-плитки. Имаше само мъничко мед по горните килиики на новоизградените върху основите пити, около 5 см от върха и не всичко запълнено - надолу празно. А едната пита имаше малко прашец, но само по дъната и то в средата. Няма да ги закачам една седмица и после ще гледам - дотогава съм им приговил още десет кила захар...
И още едно въпросче - от де да си купя пророй - видях още едно рояче ама беше много на високо и нямах куража да се катеря на десетметрова върба заради него - мислех да отрежа цялото дърво ама то като падне от тая височина предполагам ще стане мазало... та трябва да го прилъжа с нещо - явно ще има още рояци - в селото е пълно със сдаващи багажа дядовци пчелари. Единия е имал 40 кошера, преди 5 години и понеже не можел да ги гледа викнал зет му, та с негова помощ в момента са му останали само три слаби кошера и стари празни кутии на воля - дава ми всичко за 500 лв. и се чудя дали да вляза в сериала...
Със стария инвентар трябва да се подходи внимателно, разгледай темите за дезинфекция на кошери, когато започнах с пчеларството, събрах от къде какво ми попадне (приятели си изчистиха дворовете и таваните от стари сандъци), сега аз се чудя как да се изчистя. Колкото и да е евтино понякога, някои оферти по добре да се прескочат
как да позная пчела с пълна гушка от пчела с празна гушка и като отлети на паша една работничка тя само прашец носи, само нектар или и двете едновременно?
Току що отворих. Две пити яко тежки и доста запечатани, ама не съм убеден че е пило и се притеснявам да не е мед. Майката не я видях, а гледах десетина минути... От едната пита капеше нещо бяло прозрачно? Пускам снимки с въпрос това в средата запечатано пило ли е или запечатан мед?
Прикачен файл 10056Прикачен файл 10057Прикачен файл 10058
Мерси за радостния отговор - в суматохата на търсенето извадих едновременно три пити и после не помня коя къде сложих, нито ляво/дясно - това крие ли рискове някакви? Първата пита е която си я градиха без основа - тя си стои празна и изградена на около 70 процента. после следват четири с пило и мед, които явно съм ги разджуркал в случайна подредба. После им сложих две основи за градеж и преградната дъска на осмо място, та има ли ядове ако съм набутал пилото към средата на кошера? Десетина пчели вентилираха на кацалката, а вътре капеше нектар при външна температура 24 градуса. Кошера който взех при улавянето на роя ДБ12 беше с прогнило дъно и му заковах 6 см дебела борова дъска за ново дъно, отгоре на плодника няма втори отвор, нито дупка за вентилация на капака. Кошера е поставен на покрива на складово помещение - циментова плоча, която я припича цял ден. Има ли вероятност да им е жега на пчеличките или те си обичат жегата? Да продължавам ли със захарта - вече глътнаха 8 кила? Не ми е проблем да им дамо още 58 до есента ама в момента е акацията нацъфтяла и мъкнат здраво? Страх ме е да не им прецакам меда със захарта и да им кристализира за зимата и да не могат да го кльопат в студа? Празните килиики всред пилото вече излюпени пчелички ли са, или загинали ларви? Да им давам ли захар докато напълнят 12те рамки или да ги оставя да се борят сами?
Много въпроси. ;) Няма много голям проблем, че си разхвърлял питите, но си има начин на преглеждане. Отваряш кошера и вадиш най крайната пита от която и да е страна, но предимно е дясната. Оставяш я в преносно сандъче или облегната до кошера и започваш подред, като втората извадена поставящ на мястото на първата извадена. Следващата на мястото на втората и така прегледаш целия кошер. Тази която си извадил първо може да я поставиш като последна или да я върнеш на предишното и място, но трябва да избуташ всички пити обратно. Така прегледан кошера няма вероятност да объркаш коя пита къде е била.
Циментовата плоча не е за предпочитане, но става. Малко ще им е горещо. ;)Захарта може да я спреш вече. Виждам, че имат запаси вече, а и акацията след като цъфти е добре малко да поработят самостоятелно, а ти да си гледаш кефа и да им се радваш. Празните килийки са дефектни ларви, които са премахнати. Понякога са и признак за заболяване. Тези които са празни, но образуват линия е от това, че там минава тела на питата, а там не отглеждат пило. Ако си с иноксов тел, този проблем го няма.
Вече сме на 10 рамки всички покрити с пчели, четири рамки с пило три с мед и другите тук-таме перга, мед, нектар, тук-таме паузи. Равносметката е 19 кила захар за 40 дни - от хващането на рояка. Явно на плочата им харесва да се множат... В момента съм в дилема дали да слагам магазин или да разцепя кошера на две? Предпочитам второто, само дето не знам ако взема четири пити с пчели от този и ги соложа в нов от де да го сдобия с хубава оплодена майка - в нашия пчеларски магазин майки не продават... Та ако някой може да ми продаде майка, вманячена в снасянето, нека пише тука и да ми обясни как ще я транспортираме до Кюстендил. Отворен съм и за други идей за бъдещето на кошера, стига да са градивни. Възможно ли е да си купя маточник, ама не свещови, и да го хакна на една от четирите пити дето ще местя? Това колко време ще ме забави и ще мога ли до ноември с маточника да направя втория кошер на достатъчно пити и пчели за зимуване?
Производители бол.Лицензирани, нелицензирани, всякакви. Контрол върху производството и търговията с пчелни майки у нас няма.Така, че пиши в търсачката " пчелна майка" и избор голям.За качество не казвам нищо. Избираш като билет от лотария и ти пращат с куриер.Успех!
Преди 2 години се убедих, че за да бъда успешен пчелар, трябва да мога да си размножавам сам пчелите, особено при тези символични изкупни цени на меда, поне да не давам пари за пчели и майки със съмнително качество...и затова почетох малко литература, и се пробвах да пренасям личинки, за да си направя майки...вярно е, че пожертвах най-силните си семейства, за да ги направя отглеждачи, но понатрупах скромен опит, и нещата потръгнаха - особено с двукратното пренасяне се получават най-добри и едри майки - в Календарния Справочник всичко е описано....просто трябва да се опита/пробва ....има толкова много пчелари, които никога през живота си не са пробвали/опитали да си произведат сами Майки по някой научен/класически начин, а само са се надявали да им се роят пчелите, че да си направят отводки.
Напъхах и 12тата рамка - не всичко е пълно, но има много пчела. Ще цепя кошера на две и имам редица въпроси по тази процедура. Реално ли е да го разцепя на три? На пръв поглед ми се вижда лесно - купувам нов кошер, купувам си късметлийска майка, вземам шест пити с пчели, без майката да е на тях и ги натиквам в новия кошер, после им пускам новата майка и готово? Какво пропускам? Какво мога да объркам? Трябва ли да сменям местоположението на стария кошер и да сложа новия на негово място? После здраво хранене със захарен сироп за да набъбнат до зазимяване. Чакам мнения и съвети...
После се придава по някоя от процедурите за придаване. Самият аз все още не съм го правил, тъй като от тази година се занимавам, но останах с впечатление, че стандартно се отчупват капачетата на входовете и се запълват с храна, така че пчелите сами да освободят майката. Може би вече го знаеш това, но реших да се обадя в случай, че не го...
С риск да попадна в класацията на Дончев "незнаещи дето се правят на знаещи", ще споделя какво бих направил аз :
1 делиш майката с две пити пило предимно запечатано и две с храна и стръскваш още две, за да има покритие други те ги оставяш да се оправят след месец проверяваш за пронела майка;
2. Правиш две отводки на по 3 рамки с нови майки(предвид малкото ти готов инвентар не ти го препоръчва), не че няма да стане ама..... Трябва да сложиш и храна разбира се.
Има един куп условности, като паша, брой рамки с пило, но нека не ставам отегчителен.
Препоръчвам темата на Ангел Йосифов за късните майки и отводки
Старая се да съм доста словоохотлив, че да мога да наваксам невъзприемчивостта на други./справка другия форум - дядо Боян/
Нали трябва да се развличам, а и вършейки още куп работи през това време/няма да изброявам/, дори чакам някой като теб само да натисне бутона. Четвърт - кой ще те чака вечно бре?:bigsmile:Цитат:
С теб се комуникира лесно, понеже зацепваш на четвърт оборот
Благодарско за съветите - вземам ви ги всичките и цепя на три! Мога да сдобия лесно два стари празни кошера. Вторият вариант е да купя нови чамови на 3.5 дебелина. Трети вариант ПЕНО ПВЦ от тази обява: https://www.olx.bg/ad/ppoizvodstvo-n...tml#b080e5ee29 Твърдо ДБ 12 рамки, даже ако се намери някой да предлага ДБ на 15 рамки съм готов да им дам простор? Дайте съвети кое да избера. На 850 метра от двора има 20тина декара слънчоглед и тъкмо цъфна - как да разбера дали мойте пчели го посещават? Някой да ми предложи две хубави, млади, оплодени майки? Сертификати и тем подобни не ми трябват - искам само качество и носливост...
Ако не ги разделиш, роенето ти е в кърпа вързано, догодина де:bigsmile:
Намери 2 или 3 оплодени майки. Раздели на 2 или три и придай майките. Центрофугирай медовите пити да има къде да снасят майките. Подхранвай през ден с по 200 мл сироп. Сложи и по една основа. Подхранваш със сироп до края на август след това с инвертиран до края на септември. Проверяваш запасите и ако няма достатъчно, запасяваш.
Купи си ДБ 10 но най малко с два полукорпуса/ магазина/ па нека и да са 25 мм. стените. Питите са ти ДБ затова ти препоръчвам същия тип. Успех.
В момента съм в приключение с поръчка на два кошера. Проблемът ми е дъното - решил съм да са с дълбоко дъно след продължително четене тук, само дето нещо не мога да си обясня. Хубаво то дълбоко, дълбоко ама от долу има две подложки - едната е изцяло с мрежа, а втората е дъсчена с малко мрежа в нея, та през зимата на минус 18 -20 градуса тая дъска с мрежа??? Той кошера си е буквално отворен за студа? Нещо не ми се връзва? Аз го поръчвам 35 милиметров та да им е топло, а отдолу 50 квадранти санта отвор за да им фука виелицата? Това не трябва ли да има с какво да се запуши през зимата или така трябва да си стои за да няма конденз? Ума ми го непобира!
От страх да не се разроят, докато се боря с новия им дом, днес им забодох магазин - хич да не го напълнят поне ще изградят питите... Затова ми трябва тайминг - в момента мъкнат здраво от слънчогледа, сутринта на влагата се връщаха целите опретани в жълто. Колко време ще цъфти слънчогледа и дали няма да се заплесна с магазина и да се забавя с разцепването? После магазинните пити мога ли да им ги сложа октомври зад преградната дъска на плодника за да си пренесат меда от тях за зимен запас? Заедно с магазина им напълних и храниката - НЕ ЩАТ СИРОП!!! Явно са се зарибили по олиото! Това нормално ли е? Чакам отговор за дъното че сън няма докато не си го представя това...
Топлото отде ще дойде? Пчелите ли ще си го произведат? В този форум, ако го прочетеш по-обстойно, ще намериш данни за топлинната мощност на пчелното кълбо и топлинните загуби през стените на кошера в студено време. Сметките казват, че през зимата им е все едно колко изолиран е кошера, само да са на завет, течение да няма. Виж, пролетта е друга работа, топлото е важен фактор. Тогава, ако имаше как, като пекне слънцето, кошерите да стават топлопропускливи, а като залезе - топлоизолиращи, щеше да е най-добре.
Благодаря, поръчах си вече три кошера - с 2,5 см стена ще са. Боядисването се пада на мен и питам какъв е проблемът ако ги боядисам с блажна боя? Тя нама ли да е с по-добра влагоизолация от тази на водна основа? Трябва ли да сложа някакъв грунд под боята? От вътре трябва ли да ги боядисам? Моля за конкретни отговори и стига сте ме мъмрили... с пчели се занимавам от няма и три месеца и как да изчета целия форум за това време. Поне като ме сръфате че съм малограмотен, както РуменГГР, после ми дайте един линк да знам точно де да чета.
Ех "младеж"! Много бързаш да станеш пчелар. Апетита идва с яденето бе човек. Както казва доктора от Павликени: "Човек трябва да извърви своя пчеларски път".
Сега към въпроса за боята. Не се занимавай с блажна боя, вземи си акрилна ( на водна основа) и импрегнатор за нея. Много бързо съхне и има голяма покривност. Да, цената е различна, но си заслужава. Марсел на Нинахим, синия цвят е с най-добра покривност и на по-добра цена. Решението е твое!
Не се боядисва вътре, а само от вън, но и на местата, където дървото е в пряк досег с атмосферата, т.е.и на местата, които не ги вали и грее слънце, но пък контактуват с въздуха, който в дадени моменти от годината е с висока влажност. Вътре пчелите го "опаковат" с восък и прополис, който изолира влагата и тя не пропива в дървесината.
Вече ядох една пита директно(без центрофуга) от кошера ми и беше много сладко, малко меда имаше арамат на захар, ама така е с начинаещия... После ми стана леко солен и като се зачудих защо, се оказа, че имало малко килиики с пило сред меда. Така че апетита е налице и е вълчи даже. Мерси за съвета, с марсел ще ги боядисам.
Не съм я ароматизирал, обаче нямаше аромат на мед, а на вкус мязаше на захар.
Имам проблем - докато си чакам кошерите сложих магазин с 12 рамки. Това е преди два дни - днес гледам не са почнали да градят върху основите в магазина, а са ръфали от тях и на няколко основи ъглите ги няма? Долу всичко е изградено и е манджа с грозде - по всички плодникови пити е разпръснато пило, мед, перга и сироп - това нормално ли е? ще почнат ли да градят горе? и как да ги принудя?
Явно броя на пчелите е намалял. Ти как преценяваш на пръв поглед съпоставяйки видяното преди и сега?
Това е нормално за сезона, което ще рече, че пчелите се стягат за зимата. Така предполагам, защото не съм жив свидетел на видяното, но и при мен е така. Пчелите залагат на запаси, а не на градеж. При липса на популация в момента, трудно можеш да ги принудиш да градят в магазина. Има начин, но не си заслужава.
Има изобилна паша от слънчоглед на 850 метра от кошера - летежът е повече от добър и носят постоянно. Не че държа на магазина и мед, но се притеснявах да не влязат в роево докато ги рацепя. При това положение рентабилно ли е да ги разцепя на три? Имам малко восък - мога ли да им го бутна в кошера за да си го използват? Да храня ли на фона на слънчогледа? Дъжда преди няколко дни намокри кошера и целия беше подгизнал (стар небоядасан кошера неползван 5-6 години, с олющена боя и прогнило дъно, само това намерих спешно като хванах роя - само заковах дъска отдолу за дъно и са още там) възможно ли е влагата и студа да е причината? Докато беше мокро нещяха захарен сироп, като просъхна го изгълтаха на момента. Станаха и агресивни - днес две ме праснаха по челото само защото стоях до кошера и им се любувах... в момета съм китаец, рогоносец... това е то несподелена любов... Медудругото, нормално ли е да ми се затворят двете очи от две ужилвания по челото?
Трендафиле, де изчезна? Трябват ми отговори!
Прикачен файл 10112 за това питам дали е нормално от две жила в челото? Да не се окаже че съм алергичен?
Как ще ти се роят сега пчелите в слънчогледова паша трябва тотално да е здръсрено семейството и пчелите да са с ген на зайци та да ти се роят.Моите пчели и зиме и лете все са на мрежесто дъно а в Врачанскуя балкан зимата не е топло е не е Сибир ама си е студ ди преди 2-3г. ги затварях все едно ще мътят зимата, ама нагазините са ми под плодниците физични някакви работи де не им разбирам.Друго ами не се сещам.
А сега попрочетох по подробно в паша да храниш е глупаво няма да взимат сиропа то не че слънчогледа не е само захароза ама , восък се стърже с ренде за градеж ама су е щуротия щото градежа е съвкупност от няколко фактора.А защо ще ги цепиш каква е идеята.
Извинявам се за правописа ама с пусти китайски телефон и с дебелите пръсти толкова си мога.
Кошерите ще са ми готови в следващата неделя и докато ги боядисам ще мине още ден два - това си бяха 12 дни на пълни 12 рамки - затова се притесних че съм ги задръстил и им сложих магазина. Не чакам мед, достатъчно ми е да изградят основит в магазина и ако напълнят една пита ще е доволно... та това ми беше логиката, ама те вместо да градят взеха да ядат основите? Цепя ги щото съм начинаещ и само за един кошер е лудост да имам - та смятам да зимувам три... пък на пролет ще му мислим какви ще ги вършим.
Де да им настъргам восъка? Имам следните варианти: 1. вътре в хранилката в тясното отделение. 2 Между питите - ама част от него ще падне на дъното, а там е мазало - заковах им едно парче памучен плат на дъската която сложих на мястото на изгнилото дъно и сега изнасят плата конче по конче. 3. Отпред на прелката? 4. Да ги оставя да си гризат основите и после да им сложа нови?
Дайте ми линк де да прочета за факторите за градеж, че рова вече 20 минути с тъсачката във форума и нищо конкретно не намирам.
И в устата да им даваш восъка, няма полза. Както ти казах в предходен пост, просто пчелите са намалели. Градежа е факт при обилна паша и достатъчно на брой пчели, предимно млади. Да, има изключение, но това е друга бира. При теб най вероятно майката е "блокирана" с нектар и това са последствията.
Добре, утре ще прегледам обстойно и ще дам пълен доклад за състоянието на плодника... Прегледа се провали - вали и духа...
Здравей Младенов! Извинявай, ако съм те засегнал с написаното от мен! Не ми е цел, бъди сигурен. Пчелите са дошли без време за подготовка и сега въпроси, бол. Ще се оправиш. Бъди търпелив и питай за всичко неясно, че няма много време. Аз бих разделил на две! Колегите с дадани ще помагат. След удар в десетката е нормално да се подуеш така, а ти си понесъл два! Натрошен лед в кърпа и налагаш, докато се понася. Оставяш да се затопли и пак налагаш. Терапията студено-топло-студено-топло-.... е отдавна прилагана в спорта. Ще съкратиш с поне ден възтановяването(личен опит). Форумните търсачки не са най-добрите. Малко за четене, ако ти е интересно: нещо линка ми се бъгна. Търси в гуглето ”Термология на зимуващите пчелни семейства”. Ще ти е от полза.
За боята също е писано доста. Аз използвам акрилна(две ръце след грунд) от 2015г. и все още не се налага пребоядисване. Грундирай обилно. Не се разправям с разредители и за един ден грунда и боята са положени, а ако е жега и кошера е населен. Още веднъж, не се сърди. Обясненията, наблюденията на начинаещ не винаги са обективни и често заблуждават отговарящия. Снимките помагат. Успех!
Без да натрапвам мнение, тва цепене на три ще ти се получи доста трудничко. Даже и на две се съмнявам в резултата. Не за друго, ами защото като чета напред си задръстил всичко със сироп, сега върви слънчоглед и какавото се излюпи сигурно се залива с нектар. За да разцепиш семейството ти трябва пило, и то колкото повече, толкова повече. Имай предвид, че пчелите които са на пило в момента най-вероятно ще отгледат последното поколение лятна пчела, която ще ти отгледа зимната. Затова направи всичко възможно тея десет-дванайсет дена докато станат кошерите и тръгнеш да ги цепиш, да имаш в коша максимално количество пило.
Той въпроса с цепенето беше преди точно месец. Сега вече разсъжденията са съвсем други. Влака мина.;)
16.06.2019, 08:37 #251
Вече сме на 10 рамки всички покрити с пчели, четири рамки с пило три с мед и другите тук-таме перга, мед, нектар, тук-таме паузи. Равносметката е 19 кила захар за 40 дни - от хващането на рояка. Явно на плочата им харесва да се множат... В момента съм в дилема дали да слагам магазин или да разцепя кошера на две? Предпочитам второто, само дето не знам ако взема четири пити с пчели от този и ги соложа в нов от де да го сдобия с хубава оплодена майка - в нашия пчеларски магазин майки не продават... Та ако някой може да ми продаде майка, вманячена в снасянето, нека пише тука и да ми обясни как ще я транспортираме до Кюстендил. Отворен съм и за други идей за бъдещето на кошера, стига да са градивни. Възможно ли е да си купя маточник, ама не свещови, и да го хакна на една от четирите пити дето ще местя? Това колко време ще ме забави и ще мога ли до ноември с маточника да направя втория кошер на достатъчно пити и пчели за зимуване?За този пост става въпрос в цитата ми.
За този пост става въпрос в цитата ми.
Готвя се за цепене от самото начало - само дето за да ги разцепя ми трябват съндъци - идеята ми беше да ги натикам в стари, обаче в последствие реших да са нови и чакане за тях 12 дни и после боядисване - каквото ще се случва ще се случи в средата на другата седмица - въпросът ми е на две или на три?
Току що прегледах и ситуацията е следната. В плодника от 12 пити четири са с пило от двете страни по около кръг с диаметър 20 см. На едата от тези пити от едната страна прогризваха в момента. И четирите пити са с корона, запечатан мед. От другите имаше две с наскоро излючено пило и запълваха паузите му с нектар. Останалите шест пити са пъни на 2/3-ти с мед и сироп, и мъничко перга. Долните третини от тези пити е или празна или с малко нектарче. Пчелите покриват и 12-те пити, но най-плътни бяха на питите с пилото. В суматохата забравих да погледна за прясно осеменени килиики...
В магазина са започнали да градят на двете средни пити - изградени килийки до половината на около една пета от двете магазинни пити.
Настъргах им восък в предното отделение на хранилката, докато се запълни изцяло. После им го подсладих със захарен сироп, а те глупачетата, започнаха да мъкнат нарендания восък на прелката и да го изхвърлят навън!!! Щура работа... Веднага след като ми изсъхнат кошерите - вторник, сряда другата седмица ще ги цепна - поръчал съм три кошера, но не е проблем и единия да остане в склада. Ако кажете на две, на две ако кажете на три на три - бърза работа нямам, пък и да не взема да се поос*ера от бързане за умножаване на кошерите...
В момента се двуумя за боядисването - оказа се че имало и по-голяма екстра от боята на марсел, а именно течна гума. Някой опитвал ли го е това? Първо се нанася някаква ленена основа и отгоре две ръце от гумата. Отвътре кошерите ще ги импрегнирам с разтопен восък.
Брат, голямо хранене! Ти направи си ги разцепил от захар!!! Пчела да си при теб! ;) В момента храниш и те градят магазина уж, задръстват плодника с нектак, както и предположих сутринта. Ако питаш мен, сваляй магазина, извади две пити от плодника със захоромед или там каквото е, и ги прибери на хладно! После сложи две основи от двете страни на пилото, защото като ги разцепиш ще са ти нужни изградени пити, а предполагам нямаш!
Въпреки съветите на колегите да не стържеш восък, все пак не си ги послушал и сега се чудиш що го изхвърлят?! Шашава работа а? ;)
Само не разбрах, като ги разцепиш другата седмица на 2-3, майки ли ще купуваш или?
Аз съм с ДБ 10. По напред в темата му описах как да го направи, но явно не му е харесало. По миналата година четири слаби семейства разделих на две в края на юли. Придадох им оплодени майки. Два месеца внимателно подбудително подхраване, да не ги задръстя, че бяха само с по 5 пити затова им сложих и основи, изградиха по една и втората отчасти и оцеляха всички. Миналата година до края на май същите дадоха по 25 кг средно за семейство мед.
Миналата година от осемте взех по две рамки пило и направих 4 сборни отводки около 15 юли, като им придадох запечатани маточници и по 4 медови пити. Зазимиха много добре, но впоследствие двете останаха без майки, декември видях едната, януари другата, прибрах си рамките и толкоз. Миналата година бяха много по-силни от предишната и сиропа им беше повече но градеж нямаше. Стана въпрос по назад в темата, не винаги когато има сироп има и градеж. При мен разликата беше във валежите, първата преваляваше втората беше сушава.
На 260 м. над морето съм и доста на юг около Крумовград. Евентуалната паша започва рано и рано свършва. Ако нямам рано силни семейства, изтървам влака, затова залагам на късните отводи. Проблема при тях е, че ако стане гаф с майката и нямаш резерва, а такива хобита като мен никога нямат, губиш и отводката. Това е от мен.
Абе човек, не се занимавай с тия течни гуми - няма смисъл, а и са от "бюджетните" покрития. Вътре няма смисъл да правиш нищо по кошера, те пчелите си знаят работата, твоята работа е отвън!
Ти май не се всулшваш в съвети. Тия дни ти писах, че няма смисъл да им даваш восък, ти обаче си направил точно обратното. Който ти свирне и се обръщаш. Само незнам кой те е съветвал да им даваш восък в хранилката. Това, че пчелите понякога ползват стар восък, вземайки го от друго място ли те подведе да им стържеш в хранилката.
При нас е весело! Приключението завърши. Изпълнението беше от типа "току що прохождащо слонче в стълкларски магазин"! Отворих за втори път днес, горките пчелички, взех им магазина и подредих плодника: Първо пита от захаромеден сироп, после восъчна основа за градеж, следват четири пити със запечатано пило, на седмо място още една основа за градеж и после пет пити с всичко в тях. Едва намерихир две пити без пило за изваждане - навсякъде по петте последни пити има разпръснато пило но по много малко примерно 30-50 килийки от едната страна на пита. Пергата ми се вижда малко, а нектар има много. По средата на прегледа ритнах покривната дъска и разсипах хранилката та стана мазало. На финала мих плочата от разсипания захарен сироп. Восък повече няма да видят от мене - да си го правят сами! Докато ги разцепа (на две ще бъде, да не оплета конците пак) няма да храня - после ще храня и двата кошера колкото ми кажете, нито грам повече.
Следва фотосесията: първо две от четирите пити с пило:
Прикачен файл 10118 Прикачен файл 10119
Следват двете извадени пити:
Прикачен файл 10120 Прикачен файл 10121 Прикачен файл 10122
Имам въпросче за двете извадени пити - ако ги сложа в прегледното съндъче и после в мазето има ли опасност да прокиснат за 8-9 дни, докато ги върна в новите кошери. Имам опция да включа един стар хладилник за тях и да ги пъхна вътре, но необходимо ли е?
Поръчал съм майката - във следващия вторник (не утре) е при мен. Решил съм да направя следното: каквото има останало от пило го разпеделям по равно в двата кошера - до стената салагам по една от задръстените пити, после рамка с една изградена основа, после пилото, после две рамки с основа за градеж, още две пити с мед и преградна дъска. Ще се узоря докото открия майката, но ще се наложи да я видя - тя с рамката си отива в единия кошер. За другия как да процедирам? Да запушвам ли клетката с храна и да я вкарам вътре да свикват с новата докато изядат храната или дирекно да я изсипа върху рамките? Нужно ли е да я духам с ракия за да я приемат? Трябва ли да държа известно време прелките затворени след разцепването? По обяд ли да го правя това или вечер като са се прибрали пчелите? Двата нови сандъка на различни места ли да са от мястото на стария или единия да да сложа на същото място? Леле колко съм любопитен - ако бях аз отговарящ, щях да си тегля една...
Благодаря на всички ви че ме изтърпявате. Румен Г. да не се притеснява, не съм сръдлив. Трендафил да ми каже как да си сменя подписа, че от този пчелите ще ми хванат диабет.
Как да съхранявам магазинните основи - има ли опасност да ги изяде восъчния молец след като са съвсем малко изградени?
Баш сега требе да раниш по малко, за да изградят двете плодникови, особенно в тез ниски температури дет са до четвъртък петък... хахаха... :) Храненето се прави с цел, а не ей тъй колкото да се намираш в разход... ;)
Тез пити няма да покиснат до пролетта :), а тая с прашеца дет си им я взел, не е баш много добре, но дано да имат и друга с прашец. :(
За придаването на майката, нека някой друг колега да каже, че да не излезна за всичко само аз виновен.... ;)