Готвя се за цепене от самото начало - само дето за да ги разцепя ми трябват съндъци - идеята ми беше да ги натикам в стари, обаче в последствие реших да са нови и чакане за тях 12 дни и после боядисване - каквото ще се случва ще се случи в средата на другата седмица - въпросът ми е на две или на три?
Току що прегледах и ситуацията е следната. В плодника от 12 пити четири са с пило от двете страни по около кръг с диаметър 20 см. На едата от тези пити от едната страна прогризваха в момента. И четирите пити са с корона, запечатан мед. От другите имаше две с наскоро излючено пило и запълваха паузите му с нектар. Останалите шест пити са пъни на 2/3-ти с мед и сироп, и мъничко перга. Долните третини от тези пити е или празна или с малко нектарче. Пчелите покриват и 12-те пити, но най-плътни бяха на питите с пилото. В суматохата забравих да погледна за прясно осеменени килиики...
В магазина са започнали да градят на двете средни пити - изградени килийки до половината на около една пета от двете магазинни пити.
Настъргах им восък в предното отделение на хранилката, докато се запълни изцяло. После им го подсладих със захарен сироп, а те глупачетата, започнаха да мъкнат нарендания восък на прелката и да го изхвърлят навън!!! Щура работа... Веднага след като ми изсъхнат кошерите - вторник, сряда другата седмица ще ги цепна - поръчал съм три кошера, но не е проблем и единия да остане в склада. Ако кажете на две, на две ако кажете на три на три - бърза работа нямам, пък и да не взема да се поос*ера от бързане за умножаване на кошерите...
В момента се двуумя за боядисването - оказа се че имало и по-голяма екстра от боята на марсел, а именно течна гума. Някой опитвал ли го е това? Първо се нанася някаква ленена основа и отгоре две ръце от гумата. Отвътре кошерите ще ги импрегнирам с разтопен восък.