Задължително е!
Преглед за печат
Задължително е!
За пръв път ми е да правя късни отводки, при пролетните така или иначе храня и ми стана интересно сега дали не мога да си го спестя./от мързел/:)
Чета тук една книжка на Бижо Бижев, та в нея пише да им се осигури вода в продължение на 6-7 дни, че е особено важно отводката да има 5-6кг. мед и при недостатъчно храна да се попълват запасите с мед или да се извършва подхранване със захарен сироп. Каква всъщност е целта на самото подхранване в случая?
Не знам как си направил отводките но ако няма летящи пчели няма кой и водица да им донесе подхранването се явява и лесен източник на паша не се бъхтят да летят разбира се ако има кой а само се качват до хранилката . Пчелите стимулират майката и тя снася.
С две думи докато трае реорганизацията на новосформираното пчелно семейство като възрастов състав и задължения трябва да се усигори леснодостъпен източник на храна и вода.
Аз съм им сложил достатъчно храна и и вода, а майка ще има живот и здраве по-късно, за снасянето ще е необходимо още време и късмет.:) Затова се чудя защо трябва да се храни. Специалистите по късните отводки може да споделят.
[QUOTE=siko13;101569]Да така е но, аз съм любител пчелар и само правя проверка какво би се получило при тия късни отводки.[/QUOTЩе се
Ще се получат майки, които са разработени и същевременно със запазен резерв за ранно пролетно развитие. Също така се използва по- рационално есенното подхранване. Сиреч, така и така ще храним- поне да изкараме и някоя друга отводка!
Ако отводката прави свищева майка а не силен кошер докато бъде запечатан маточника не се знае дали резултатът ще задоволи очакванията. Тоест за направата на свищева майка по това време (което е добро) трябва да се усигори лукс до запечатването на маточника.
Много пчели (можеш да наринеш от друг кошер) и постоянен източник на калориии (симулиращ паша). Тоест по изкуствен начин ти трябва да създадеш условия подобни когато имаш напролет подготовка на едно семейство за роене.
Ама аз нямам претенции за спец. по късни отводки просто така пише в литературата а на Бижо Бижев книгата може да помогне само за първоначална информация не се впуска в дебрите на пчеларството.
Дано съм бил полезен за мен е чест и удоволствие ако мога по не малко да внеса яснота по въпроса но ти препоръчвам да се вслушаш в създателя на темата като я препочетеш.
Но горният пост не е изчерпателен има врътки по изпълнението на някой от тях например подсилването става само с млади пчели или взети от три кошера за да няма бой.
А за заплождането все ще се намерят мераклии но има стари пчели,лястовици пчелояди и всякакви други напасти дебнещи около пчелина по това време на годината за това майките за заплождане се изкарват на полеви условия на няколко стотин метра извън пчелина един вид е по спокойно за да може да не се претесняват младите докато практикуват кама сутра.
Идеята ми е ако няма пило до средата на септември, да върна отводката при основното семейство.
Точно когато трябва да се намали яйцеснасянето, ти трябва да имаш усилено. Ако се убедиш,че е оплодена придай пило от други кошери и подхрани яко за запаси да я блокираш, да не снася тя много много. по това време, да може да натрупа мастно тяло за зимата. Така мисля аз
То това май е септемврийска отводка
Виж аз мисля че до запечатването на маточника трябва да се подхранва не само да се задоволят физиологичните нужди но и психологическите на пчелното семейство. Идеята е да се симулира паша тоест началото на благоденствие а не на оскъдица роенето обикновено е преди или по време на главна паша а не след нея.
Така поне си мисля.
А има хипотеза че майка до пронасане не се храни за да не я убият (честно казано нямам мнение по този въпрос) но аз говоря до запечатване на маточника.
Другата седмица се каня да направя към 40 отводки, който ще трябва да си произвеждат майки. В момента има все още търтей, надявам се да се запазят до Септември.
п.п. за пръв път ще пробвам а все не ми остава време да ги направя по рано. Надявам се да извадя меда до другата седмица .
Смело начинание tarty!За това което си намислил при липса на паша ще трябва яко хранене всеки ден.А за цветният прашец трябва да видиш по кошерите колко има и дали можеш да вземеш по малко от тях.
Тази година при формирането на нуклеуси нямало доста пити със зряло пило и накрая получих 4-5 свищеви майки. Работят не по лошо от други. Прочел тема и помислих - защо сега да не направя запасни (за зима) 10-15 бройки пак свищеви майки? Паша при мен още не приключила, имам доста търтеи и пило в плодници...
Да сложа в нуклеус по една пита с РАЗНО възрастно пило + медена с прашец + стръскам с една пита млади пчели + хранилка с разреден мед. След 3-и пълни денонощия махам всички запечатани маточници (изградени на късни ларви) и после след запечатване оставям 1-2 най хубави ... Преди това никога не правил майки в това време. Какво ще кажете колеги?
И това още не правил - нямало при мен запасни майки през зима. Имам ДБ кошери по 4-ри дву рамкови нуклеуса/корпус. Чух как зимуват запасни майки в Канада - пак 3-4-ри дву рамкови нуклеуса на корпус (ЛР/ДБ). След облитане придават на една миризма, слагат ханеманова решетка и един пълен магазин с мед. Успешно зимуват до пролет като едно семейство с 4-ри майки.
Възможно е пчелите да се съберат около една от майките и да изоставят другите. Възможни са 4 варианта. 4 майки - което ме съмнява. 3 майки - също. 2 майки - има вероятност и 1 майка което е най вероятно. 4 майки е възможно чрез плътна преграда или малки прозорци от мрежа през която да минава само въздух, но не и пчели.
Имам приятел които ги слага в ДБ с плътна дъска и с вход отпред и друг вход отзад казва че така зимуват, аз само веднъж пробвах и февруари беше останала само една майка обединих и това бе.
Има информация - кога повече от 2-ти миризми, пчели не се бият и лесно обединяват. Кога сменял майки тази година, не искал да убия с ръце стари майки (6 бр.)и пускал направо през прелка на ТЪРТОВКИ!!! След три дена намерих 2-е майки в кошера.
Не сигурен ако 4-ри дву рамкови изолирани нуклеуса ведин ДБ корпус мога да презимуват само с взаимно топлене. Мисля, ако не замръзнат - загинат от глад. А по тази информация (казва на мен авторитетен човек...) - правят едно кълбо през зима. Проверим с практика? :)
Ако са с плътна преграда или най - малкото прозорец с мрежа то тогава взаимно ще се топлят. Няма да замръзнат, а и няма да умрат от глад. Все пак пчеларя би трябвало да се погрижи да имат толкова запаси, колкото имат и другите семейства - пропорционална на семейството. Това до към края на зимата. След това чести грижи за подхранването им до пролетта.
Да допълня по горния си пост. Възможно е въпреки преградите пчелите да се прехвърлят пак при една или две от майките, чрез налитане отвън.
Ако приемем че са две майки дали ще е добре да са майка и дъщеря ако направим сега свищева то тя да зимува с майка си отделена с плътна преграда а прозореца да го отваряме чак когато решим да ги обединяваме.
По добре сестри.При различна възраст и количеството феромони са различни......
Може не знам.
Но някъде бях че че при обединение на 2 семейства се вдига температурата с няколко градуса за няколко дена когато са семейства на майка и дъщеря пак се вдига но с по малко градуси за по кратко време предполага се че основат е стреса от обединението.
Но нямам идея дали е така.
Аз направих това преди седмица, между 20-ти и 23-ти юли - 30 нови отводки, сега храня всичките 80 кошера и чакам да видя какво ще стане - ще се появят ли оплодени майки? Прочетох дотук написаното в темата по въпроса. Питането ми е - където оплодена майка не се получи, мога ли да направя нещо с такава отводка /напр. да придам майка, ако има откъде да я взема/ или да я обединявам с някой кошер?
Какво ще знам след три-четири дни? Ще са минали максимум 10 дни от създаване на отводката. Или казваш направо да отивам за оплодени майки, без да чакам дали ще се излюпят свищеви?
Е,неможах да дочакам мама да яхне новата рамка....и подрязах съседната.Всъщност майката си беше на съседната-демек,тук са последните снесени яйца.Лекичко отстраних майката от рамката и я изведох във отводка с 1 рамка пило(открито) и 1 маломедна+ пчелите от 3 рамки.На 4.08 ще унищожа вс. маточници по другите рамки,а на 8.08 ще правя отводки със заложените маточници.Утре смятам да изкарам още няколко майки във отводки и да оставя да си произведат свищеви..
Ще го бъде .
А , аз чакам Друмев да сподели какво направи .
Подхранването продължава до запечатване на маточниците.По принцип подхранвам със захарен сироп+търтиево млечице.В случая подхранвам медовик,който отглежда маточници ,но със меден сироп+търтиево млечице.
Здравейте
На 2-ри Август направих една отводка с 3 пити пилило и 2 с мед/прашец и една основа за градене още не съм проверил дали са приели придадената оплодена майка..., мисля утере сутрин да отворя и да погледна дали е всичко наред....подхранил съм със сироп но не го вземат, поне до вчера.
На 3-ти Август направих и втората отводка...,така стана защото установих доста запечатен мед в магазините, и не исках да го оставя и да подхранвам след това. Самите отводки са доста смирени, няма нападения при тях но не хапват ит сиропа.
На 2 от кошерите един до друг пчелите 2 дена не се беха смирили, има нещо като кражба ... една шепа избити пчели пред прелките им, съответно доста пчели насъбрани пред вече притвореният отвор на прелката и висеща брада от пчели, наоколо по ивиците на самия кошер чернилка от пчели...
Нямам много место за разместване...
Сиропът се взима-сваля предимно от летящи пчели.Отводките ти имат ли си летящи?.........
Да имат си, поне като слагах рамкуте бе ги тръскях а направо с пчелите ги сложих в новите кошери..., вчера даже по някоя влизаше с прашец в отводките. Претисняваше ме грабежа при донорите(на 2 от кошерите от които вземах пити) и да-неби да сам повредил майката при разбутването на питите...?!? Утре ще ги погледна пообстоино и ще погледна дали имма снасяно ...
Днес отворих отвотките за да погледнам дали са приели майките. Едната майка не са я приели...,и вече имаше запечатен маточник който го унищожих и оставих 3-4 похубави още не-запечатени маточници...
И как реши че са по-хубави?
Запечатетият маточник беше много малък, а и имаше 4-5 още не запечатени ...
Незапечатените маточници предполагам че ще бъдат подобро оформени след като са захранвани от помалки
Здравеите ,да питам възможно ли да се раздели кошер дадан блад 10 рамков на две да стане на две отдодки с плодна маика дали ще се получи разбира се с яко хранене после
Какво има толкова да му мислиш ,имаш ли майка и действаи.
Най-вероятно притеснението е свързано с това, дали ще оцелеят зимата
Както и очаквах...ще има поправителен.Всички маточници проядени.Забавянето,дори и с няколко часа е фатално за не защитените маточници...Подрязах рамка в друг кошер и на 20 август трябва да се правят отводки.........
А има ли достатъчно търтеи. При мен не забелязах да има търтеи и това ме притеснява, кой ще оплоди майките.
Не се притеснвай за търтеите,а по скоро за пернатите.....
Мерси,ще деиствам!!!
Не е ли малко късничко в края на август да се правят отводки,аз не съм от тези модерните пчелари,но обикновенно такива опити завършват със много разход за захар и други видове храни и нови отводки напролет.
Какво му е късното 10 то число е,като имаш готови майки изполваш пчелата до средата на Септември ще станат на 7/8 рамки.
За да станат на седем осем,зависи от това на колко рамки са направени и дали имаш готови майки. Но да чакаш на двадесети да ти се излюпат от маточници и тепърва да се оплождат е много много рисково начинание,което обикновенно умира януари ,февруари. А ако се уцели март да е с минусови температури са сигурни.
Това е мое мнение,аз съм си правил такива опити и не си заслужава,дори и да оцелеят е по добре да се направят пролетта,така или иначе няма да могат да хванат ранната паша. А за по късна ще са готови и пролетните отводки.
Нерентабилно е и не си заслужава риска.
Много от тях ги нападат още септември,а тази година и август и дори не влизат в зимния сезон. Повечето пчелари наесен намаляват семействата и напролет ги възстановяват.
Всеки си преценява риска от загуби и си действа както си знае,но мисля че е грешно да се дават акъли да се разцепват на две кошери по това време. Може да се получи от два напролет нито един.
Едната от моите отводки вече е унищожена от нападение. Причината вероятно е в мен, на същото място където сложих отводката, преди два месеца беше ограбена една търтовка.
Днес съм на ПОПРАВИТЕЛЕН.......Трябваше утре да правя отводките,но го дават да превалва и реших днес да ги спретна...
Ачка, то и аз къде ли се нахлузих по терлици в тази тема, ама гъдела дойде началото на август този път ! Пусти срам не ми даде да пиша !;)
Началото на август дръпнах 4 бройки на маточник ! Една ЛР на 6 рамки от които 4 пило и доста стръскана пчела . В момента е на 8 в 1-ви и има втори с 2 медови и 6 след центрофугата ! Една ДБ на 5 от които 3 зряло пило и към момента е на 6 с почти изградена основа! Тия въобще не ги мисля ! Следващите две ги направих в един разделен 10 р ДБ 2Х5 ! И в двете пита пило и пита меди прашец + маточник! След оплождането изградена в средата и вътрешна хранилка + сироп през вечер ! Норматива е 5 рамки с пчели до края на септември ! Много песимизъм в по - долните постове ! Ачка ако не изплуват зимата пролетта се надявам на репарации от твоя страна .:P Тъй де ти правиш теми за отводки през август !
Че аз през август станах "пчелар"......А,помниш ли миналата година,разправяше,че при теб "гроздето е кисело" и как таз година вече е сладко.Догодина няма да имаш търпение да стане август.....
48 часа след направата на отводките отворих прелките.Придадените маточници са приети.Неделя-понеделник майките ще се излюпят.Дано този път майките имат повече късмет при завръщането си от оплождане.....
Ачо, 22 - ри номер изглежда автентично на пчелина.;) Сигурно е от времето на Елин Пелин.:laughing: Шегувам се разбирасе и Аз имам такива реликви. За отводките поздравления , при тези дълги и топли есени ще се справят.Успехhi;
Най общо казано,при роевото състояние(начална фаза) има възможност семейството да се върне в работен ритъм-поява на паша,унищожаване на маточници,отнемане на 1-2 рамки пило,а при треската нещата са необратими въпреки появата на паша или др.мероприятия.С две думи в единия случай може да се запази цялоста на семейството,а в други не.
Адаш, съгласен съм с теб, но донякъде. И роевото състояние и роевата треска са предотвратими и обратими процеси. Роевата треска е процес на усилено роене, т.е излизане на повече от 3 роя от дадено семейство. Ако в периода на тази треска възникне или се симулира главна паша и в кошера има обем и пространство за развитие и строеж треската се прекратява, инстинкта за събиране на нектар взема връх и потиска инстинкта за размножаване.
Сигурен съм,че мнението ти ще еволюира....А между другото,изпадането в роево състояние на августовски майки е едва до 5%
Здравейте по колко сироп да давам на авгуски те отвотки давам им през ден по една хранилка свалят го но могат ли да го преработят отворите са на 5рамки има и слаб градеш но много слаб
По колкото взимат.....
Да не блокират майката? Това ме страх но ще почна всеки ден да им сипвам пак ще видя
По скороста на сваляне на сиропа може да се определи,кое семейство-отводка ще го бъде и кое не.Ако продължиш със сиропа най добре ги разшири с една рамка да трупат запас в нея.А след средата на септември изкарай една рамка зад преградна дъска,за да одебелят медените венци в гнездото.
Също така, по тази скорост, може да се прави извод за качествата на майката....Относно усвояемоста и преработката на нектар....
Ок благодаря ви за съветите
Точно това се случва .И да ги удавиш в сироп, то градежа пак ще е вял и ще налеят всичко по изградените пити ! Днес стигнах до там,че да монтирам по 2 магазинни перфектно изградени, в плодникова рамка ! Зор за изградени , иначе млади майки да дремят, точно сега не бива !
Адаш,августовската майка ще снесе 30000-40000 максимум яйца.Не е необходимо да я блокираш.А тоз юнак си рекламираше хранилката,ако не се лъжа..