Първоначално публикувано от
Mateev
Тука не съм съгласен с тебе. Направих си труда да посмятам малко и получих следните резултати:
Задание:
1. Наличие на достатъчно мощен двигател на кораба, щото да е в състояние да осигури ускорение от порядъка на 1.2g за дълъг период от време. По-високо ускорение е възможно, но трудно ще бъде понесено от екипажа на кораба. Дори и при това ускорение членовете на екипажа ще развият мускули, по-големи от на Арнолд Шварценегер.
2. Кораба може да се ускорява до скорост, равна на максимум 1/2 от скороста на светлината. По-висока скорост дори и да приемем, че е възможна, силно ще засили релативистичните ефекти, което ще обезсмисли начинанието и бъдещата комуникация между земята и екипажа на кораба.
Резултат:
1. При така зададените параметри кораба ще достигне зададената скорост за малко повече от 1 година.
2. След изтичане на първата година кораба ще изключи двигателите си и следващите 20-30 години ще се движи по инерция.
3. В края на пътуването отново ще включи двигателите си и отново ще загуби 1 година за намаляване на скороста с отрицателно ускорение от -1.2g.
В радиус от 10 светлинни години има 15 други звездни системи. Всичките те са достижими в рамките на 1 човешки живот. Например Алфа, Бета и Проксима от Кентавър са на около 4.2-4.3 светлинни години. Това означава, че до тях нашият звездолет ще пътува около 9-10 години, което е един напълно разумен срок. До Звездата на Барнард в Касиопея ще се пътува около 14 години. До Wolf 359 в Лъв - 17 години. До Lalande, Сириус А и Сириус Б - около 20 години. Има поне още 10 звезди, до които може да се достигне за период от около 25 години. А ако увеличим периода от време до 50 години, звездните системи, до които можем да достигнем, стават почти 100.
Ето това е потенциала за достигане до други звездни системи, и аз съм почти сигурен, че в следващите 50 години човечеството ще направи първия си опит. Дори и да приемем, че кораба ще може да се ускорява само до 5% от скороста на светлината, пак най-близките звездни системи могат да бъдат достигнати в рамките на 1 човешки живот. Нашите деца, които се раждат в момента, със сигурност ще станат свидетели на излитането на първите междузвездни космически кораби.