Да знаеш, че туй е нещо като правило явно... При мен са 19 от 20.
А бе колеги да не са се издухали директорите на лудницата?
Преглед за печат
Искам.
Много колеги казват, че се местело кълбото назад. Аз такова нещо не съм наблюдавал. Стоят си в предната част на питите и си гледат малкото пило там и това е. Като е малко по топличко си попренасят обаче меда става все по далеч от тях и се правя на корав докато не кажат, че се очаква една седмица студ и удрям питките.
Ааааа, и ти чакаш значи? Та така. Аз не слагам питки. Това ми се е случвало преди доста години да слагам питки, като аз си месих тестото на ръка. Сега някой ще каже за 5-6 кошера какво толкова. Ха, ха... не са 5 -6. Та млад, луда глава и започнах. Направих ги, но след това ме боляха ръцете, няма мускул, няма стави, няма кости - всичко ме болеше. Сега с пушка да ме карат да ги правя - не, не и не. Оставям им меда в плодниците и до пролетта. Тази година имам загинала само една отводка която не си я биваше още есента, но аз не събирам две в едно. Който е кадърен - живее, който не - хайде при чичо му Дарвин да учи естествения подбор.
От броя кошери съдя, че пчеларстваш отдавна. Аз съм от скоро, но ще си позволя да споделя.
Щом говориш за венец при Л.Р., предполагам че ги държиш на един корпус. Заради топлата есен, че даже и зима / студа хвана след нова година/, венеца може да е дошъл малко и трябва да вземеш мерки /питки/.
Аз ги зазимявам на два корпуса. Горния е пълен с мед, а долния празен. Въпреки това се качват горе, но това не ме притеснява и нямам никакви проблеми. Меда от плодниковите корпуси се превръща в пило чак през април. До тогава си го има. Е, опита ми е от 4 години и то с 1, 3, а тази есен зазимих и 7 отводки - Общо 10, така, че може да не е общовалиден . Успех.
Ако имат достатъчно мед в кошера не мисля, че биха умрели от глад. Имат достатъчно топли дни да си пренасят меда където им е нужен. Преди им слагах мед в хранилките и за 20-30 дни си го примъкват. Щом го вземат от хранилката, няма причина да не го мъкнат и вътре.
А дали нещо не ги привлича на таванката?
И аз съм против това хранене ама шубето е голям страх:laughing:
Сега като гледам какво е положението си мисля, че тая година ще устискам без питкиblush;
Сега сериозно. Въобще не смятам, че се вади по-малко мед или нещо такова. Аз наистина ги давам от страх да не умрат.
Рости с отворени горни прелки ли зимуват?
При зимуване на горни прелки пчелите още от есента бутат меда в задния край и правят по-тънки венци. Ако още при есенното подхранване и запълване на запаси се затворят тези прели пчелите правят дебел венец като дъга и зимуват в центъра, по този начин където и да тръгнат имат мед. За разлика от начина със зимуване на горни прелки където още на есен са отпред и отгоре... и някой нещът и да мърдат на зад към меда.
п.п. Разбира се винаги има изключения!
Да ви е честито новото и възродено пчеларско дружество в Хасково! Поздрави и успех в начинанието! Много членове, верни на каузата пожелавам!
Преглед от днес. Слънчево, тихо 1-2 градуса.
Бях притеснен от един от фарарите заради многото късно пило и никакви запаси.
Е, запаси пак си няма... ама стиска зъби и кара на питка от десетина дни. Смятам да бъде най-продуктивното ми семейство този сезон и затова получи още една като бонус.
И като почнах та взех, че отворих още някой. Тези дето ще ме хулят за ровенето да не гледат ;) !
На 22.01.16 г.реших да посетя пчелина. Температура на въздуха около нулата. При прослушване на семействата се чуваше тих и равномерен звук, а при почукване избучаваха в хор за 3-4 секунди и пак утихваха. Подмор нямаше, както по дъната, така и пред кошерите.
Вчера ходих при моите. Имам няколко нуклеуса /самостоятелно зазимени/ по на една рамка ЛР - живи са. Намерих друго семейство с голям подмор. Останали бяха почти без храна. На две трети бяха загинали от глад. Имаше и загинало тук там запечатано търтиево пило. Майка не намерих.
Ситуацията от днес описана с една дума: Красота!
Налегна ме поезия. Пролет, жизнени пчели и първи прашец... Радост от това, че всички семейства са живи, с малко пило и много пчели.
Зима е..., но ще свърши.
Какво ми изпълва душата?...Надежда, най-вече! Надежда за новия сезон, да бъде по-добър, пчеларите да бъдат ХОРА.
Надежда... велика дума с дълбоко съдържание. Какво друго му е необходимо на човек... Риторично!
Ее, то пчеларите са хора, но има други хора, които не са хора.:bigsmile:
Тихо, топло, слънчево време.
Пчелите се облитаха и носеха прашец.
Фира няма.
Забелязах, че търсят вода.
Интересна работа!?
Аз зимата бира не търся, пък те - вода.;)
Симпатяга .
За пилото , приятелю.
Това е положението при мен, снимките са от днес. На места има и цъфнал дрян.
Като гледам прогнозата в руския сайт то пролетта е дошла вече.днес пчелите шеметно събираха прашец от леските.направи ми впечатление че имаше връщащи се пчели покрити целите с бял прашец.от кокичета ли е?инъче прашеца дето донасят е оранжев,жълт,бял като цвят на хартия.още малко и дряна ще цъфне.
И аз като гледам прогнозите за времето ще трябва да я подкарваме. Не съм превърженик на ранното развитие, но не пита.
И аз едно време, гледах прогнозите! Ама сега гледам индианците. А те поливат кокичета, минзухари, леска и бадем! И бъркат сироп.
Днес по Стара Зара вдиях първите цъфнали бадеми, леската е в апогея си, кокичетата завяхват вече. Минзухара се е жлътнал. Пролетта дойде сякаш :)
Днес беше около 15-16 градуса, но се усещаха като 30 гр. заради празника и виното. :) Пчеличките хвърчаха усилено и всяка трета - четвърта пчела носеше бледо жълт прашец. Видях, че има цъфнал дрян, но видях и доста пъпки на прасковите , които са готови до нялолко дни да цъфнат.
Голям късмет! И тук ме застигна пивко време,не само на северозапада......При прехода вчера от Видин до Раковски,цъфнали джанки видях само около Монтана и Враца.Цъфналите джанки около Враца са повече.Очаквах и тук да има цъфнали.но само дряна е напъпил,за джанката си трябва поне 20 дена.......
пп.Към момента температурата е 6 градуса и вали...
Това не е късмет, а направо орис!
Наборе и как се "бориш" с времето.Аз тъкмо обядвах печена риба и сега съм на вино с печени домашни фъстъци.Борба,какво да се прави,водим я с подръчни средства и материали....
Прикачен файл 6118
Вчера към един часа беше 10 градуса, облачно със слаб вятър. А тази пчеличка беше сама, ама много срамежлива. Три минути я преследвах да я снимам!
Днес е около 14 градуса с променлива облачност без вятър. Реших да прегледам на бързо семействата. Имат разновъзрастово пило на 2-3 рамки. Носят доста прашец. Със запасите за сега са добре, само на отводката сложих пак една питка. Една пчела реши, че имам нужда от пчелна отрова и ми направи сефтето за тази година.
Прикачен файл 6179
Прикачен файл 6180
А това е положението с прасковите.
Прикачен файл 6183
Рояк в центъра на Пловдив.
Снимката е от днес.
Пчелите покриваха 8 пити .
Ма той бил и жив. Чудно, според теориите на императора и председателя, трябваше вече да умрял от ....!
П.п. Какво ли мисли Слави 13 за размера и посоката на питите? Изглеждат ми като ниски и широки.
Благодарение на Величков имаме тая снимка . По негови думи в най - ветровито време вятъра е отнасял доста голяма част от пчелите. Сега обаче рояка е в перфектно състояние по мое мнение.
Те и в кошерите не винаги оцеляват. И то независимо от зимата.
Можеш да бъдеш спокоен - вече е прибран от някой който също много обича пчелите.:bigsmile: Особено такива които се реят волно още преди да е започнала пролетта.:bigsmile: Както и да е това, но искам да попитам - защо все пак се е роил този кошер? Някакви предположения?
Защото е видял някоя тумба сирийци! И на стадния принцип- след тях!
Виждал съм го, с една педя сняг.Отрицателни температури и вятър който отнесе кълбото.Останаха пчели само между питите.Снимката от днеска доказва,че за хиляди години еволюция пчелите не се нуждаят от нас за да оцелеят, ние се нуждаем от тях.Под дървото всеки ден има около 10-тина умрели пчели по които няма кърлежи!?! Рояка е там от юни месец 2015 година.Края на януари, началото на февруари изградиха питата от ляво 13-та. В момента са започнали да строят от двете страни.
Не знам дали е важно като информация,но ще го кажа. Вятъра там винаги духа от ляво както го виждате на снимката.Странично на питите.
В задния край има вградени три тънки клонки (колкото показалец) в питите. Намира се на около 10 метра височина.
ЕДИНИЧЕН СЛУЧАЙ НИЩО НЕ ДОКАЗВА, освен това че теорията на вероятностите допуска и изключения - такава е кривата на нормалното разпределение. То и при атомните бомби в Хирошима и Нагазаки има по чудо оцелели едва ли не в самия епицентър, но това не означава, че човек е издръжлив на атомни бомби. Просто са били късметлии и редица външни случайни фактори са им помогнали да се защитят и да оцелеят. Така е и с рояка - оцелял с вероятност 1 на милион, но нормалното разпределение добре обяснява тези случайни събития с много ниска вероятност.
Опитай се да повториш масово експеримента, и ще видиш къде е истината.
Иначе и аз миналата година наблюдавах няколко случая на пчелни семейства, останали живи след урагана, който унищожи над 50 мои кошера в пчелина ми на Етъра. Половината пчелин беше направен на трески, но въпреки това на поляната на земята сред камарите от разхвърляни и потрошени рамки имаше тук-там оцелели семейства, скупчили се на открито при минусови температури.
С две думи издържали са на открито на ураган, студ и дъжд, а после когато ги прибрахме обратно в топли кошери, някои от тях се изхитриха да умрат, а други се изхитриха да оцелеят. Ха сега де - какви изводи да си извадим? Издържат на открито на жестоки атмосферни условия, а после умират на топло и сухо в кошера.
Прикачен файл 6185
Има много рояци оцеляващи по този начин. И тук във форума имаше снимки и в ютуба има клипове за доказателство. Аз също съм виждал два, но не съм снимал.
В събота 27.ІІ. отидох да подхраня, в един от кошерите видях от горе търтеиво пило. Викам си: търтовка. Вдигам рамката, а тя с запечатано работническо пило и другата също. В района на Карлово. Никога досега,повече от 20г. не съм срещал в кошер, толкова рано запечатано търтиево пило!
Или е с стара майката!
Тея моите много жаднички нещо. Почват да ме съмняват вечер какво правят. Дали не са набарали буретата в някоя селска маза.
Колко литра е бидона и колко дни изкарва с едно зареждане?
До ръба 70 литра . Изкарват различно. Най големия им проблем са тея смотани кранове. Като са много пълни трябва да ги пуснеш да капят яко за да може като се поизпразва бидона да не спират да капят. Трябва да измисля някакво решение ама не съм се замислял сериозно. Ако някой е решил проблема да сподели. Средно изкарва 3-4 дни един бидон, ако успея да го изрегулирам правилно.
Рости опитай с венозна система ! Мисля ,че се регулира прецизно !
http://www.mkrepost-bg.com/?mod=catalog&show=24
Пробвах.
Зеленясва сериозно "разшерителния съд" на системата и чак хваща мини водорасли които запушват тръбичката. Такива водорасли се появяват и в крановете.
Мога да чистя крановете да сменям системите но си е половичато решение. Като ми дойде музата:laughing: ще го измисля.
Не съм много запознат с детайлите по капковите системи за поливане, може там да се крие лесно решение.
Нестава и система пробвал сам
:laughing: накрая праснах квадратен бидон от 1 тон с голям кран
До пчелина имам капково на градината и пчелите си ходят на него.Аз лично смятам,че един 120 литров бидон с отвит кран(напълно) и няколко метра маркуч за капково биха свършили перфектна работа.Дори и да няма голямо налягане към края,капки постоянно излизат.Маркуча е черен и водата е топла,а нивото на водата ще го поддържам с поплавък за казанче(при мен има ВиК).Така като гледам дъската която си нарязал на зигзаг,ако ковнеш по един пирон на всеки ъгъл и прекараш маркуча до долу,може и да си решиш проблема.
Пусни в бидона малко сребро и зеленясването и тем подобни изчезват...
Прикачен файл 6199
Не знам, колко добре ще видите на тази снимка, но и ние, след неколкократна смяна на пластмасови кранове и неуспешно регулиране, накрая сложихме неръждаема канелка за чешма и сега положението е много по-добре. Бидона е 110 литра и водата никога не свършва напълно за една седмица, през което време доливаме, проблема със зеленясването го решихме, с добавяне на тимол във водата, по споделен опит на колега от форума. Ще направя снимка от близо, за да се вижда по-добре, в края на седмицата.
Капещ кран на водопровода чрез тънък прозрачен шлаух подземно до необходимото място и излаз към дъската.Правиш и забравяш. За тези които имат ВИК наблизо разбира се.
Тези с ВиК няма какво да ги коментираме.... Аз на единия пчелин нямам ни вода ни ток, ни кладенец... гола поляна. Затова капещ не е оферта. Трябва разхода на вода да е от изпарение и от поенето на пчелите...
Прикачен файл 6246 Това кранче се регулира по-добре от пластмасовите.
В 13ч.30м. температура на въздуха - 3*с. Според accuweather.com трябва да вали дъжд и сняг, обаче не вали, дори е слънчево.
В неделя напълних хранилките със сироп 1:1, без сол.
Сега пчелите летят и носят прашец и нектар, въпреки ниската температура.
На поилката има много пчели.
Мисля, че пчелите са достатъчно, за да опазят пилото.
Това че са на два корпуса и корпусите са от фибран, мисля че им помага.
Защо летят при тази температура? Дали са намалели запасите или са надушили нектар?
При тези т-ри не знам какъв нектар може да има.
Мисля утре към 11ч. да им напълня хранилките със сироп 3:2 - захар:вода, а може да го оставя за четвъртък.
Тогава температурите ще бъдат малко по-високи.
Твойте са като хъски,при минус 3 градуса носят прашец!
Ееее,то както върви ако завали сняг ще трбва да слагате и магазини;)
Зависи от посоката на вятъра iliev .
Иначе времето днес беше хладно (8 градуса), но пък слънчево. В момента цъфтят глог, круши, овчарска торбичка и т.н. Бадема е почти на привършване.
Само две снимки се отварят последните!
И при мен отваря само последните две.
Потвърждавам че вчера сутринта към 9,30 имаше доста добър летеж при температура 3,8 градуса. Не бях виждал такова нещо. Имаше пчели и по близките джанки което още повече ме учуди.
В Хасково по това време беше 4- 5 градуса, тъй че и да бърка rosty, не е с много.