Ето ги и на 4 етаж на терасата.
Преглед за печат
Ето ги и на 4 етаж на терасата.
Здравейте,
Ангеле, по важно е,че са вътре!!! Успех, дано да успеят да се развият за слънчогледа.
Поздрави, Г. Георгиев
Да Боби със сигурност ще се развият ама за акацията...
Здравейте,
не съм опитен с хващането на рой(от 3 години се занимавам с пчеларство), но реших тази година да се пробвам с капан на дърво и с шишенце Пророй с фитил.
Вчера го сложих (представлява 5 рамков нуклеус от фибран), днес като си тръгвах от село реших да проверя .... за моя изненада влизаха пчели ( за 5 мин, можах да проследя 20-30 пчели) нямах време и трябваше да тръгвам затова оставих така нещата.
От това се пораждат два мои въпроса, за отговорите ви ще съм благодарен:
1. Ако е рой до другата събота какво ще стане с него (в нуклеуса има две стари рамки с малко мед, една основа и две изградени но с дупки на места по тела)?
2. Възможно ли е да са пчелите просто да са надушили малкото мед и да идват да си го консумират?
Поздрави,
Ако е рояк ще е там и ще е изградил основата и почистил рамките, ако са дошли за мед който има по питите, ще са го обрали и няма да има нищо. Което както писах по горе ще е вярното. Надявам се този път да съм го написал по ясно и да си ме разбрал, ако не си, ще опитам пак.
Геле, на 4 'етажа' ли е вече?:)
Не,капака е малко по дълбок.
Колега Иван_Барабан, видиш ли и една пчела макар да носи прашец в капана, значи е влязъл рой - гаранция....другото, което съм забелязал, е насочения/целеустремен летеж на пчелите, ако е рой...иначе се мотат като развалени пършинги напред- назад хаотично, тогава няма гаранция, даже по-скоро не е рой.....на няколко пъти така ме лъгаха миналата година, и тази тоже един път, някакви малки общества от по 50-100 пчели се настаняват в капана, и си живеят така дълго време, без майка....странна работа!
"Малките общества" се наричат разузнавачки-чистачки.Когато пч.сем. изпадне в роево състояние отпуска много-повече разузнавачки(няколко групи) да търсят и почистят бъдещето жилище.Всяка група подготвя и защитава отделно"жилище".Когато роят избере и влезе на новото място,другите завардени жилища се освобождават......Иначе ДА най сигурният белег,че в капана има майка е вкарването на прашец.
Здравейте,
Ангеле, Б Р А В О !!!!!!!! Много ме кефиш!
Успехи в развиването! То дали за слънчогледа, дали за акацията, важното е да стане, и да няма фира.
Поздрави, Г. Георгиев
До колегите от Видин. Малко предистория от миналата година си взех две семейства, тази още две, разделих ги и сега имам в 9 сандъка пчели.Случайно видях на едно място в града къде се подвизава едно семейство и по летежа на пчелите със сигурност не е рояче от тази година. Нямам опит в ловенето на рояци и ако някой е навит ще го заведа на мястото. Мисълта ми е това да бъде с учебна цел, а ако му се откъсне някоя пчела добре дошла за мен.
Малко пояснения-пчелите се намират в една липа тръгнала да съхне засадена отстрани на пътя със средна натовареност на движение.Дървото не може да се реже, защото е част от парковата растителност и според мен ще има някакви санкции от общината. Входа на хралупата е с формата на женски полов орган (пиша го да добиете най-ясна представа) с дължина на око 30 см и ширина 10 см.
Едно телефонче от мен 0896 47 67 47.
Хахахахаахахахаха...
Млад индианец отишъл при вожда и се примолил:
- Велики вожде, дай на Млад войн жена. Млад войн вече достатъчно голям за жена!
- Дааа - мъдро казал вождът - Млад войн голям и силен, ама глупав още. Той не знае какво точно се прави с жена и ще я похаби. Затова Млад войн да отива в гората и десет дни да тренира на хралупи. След това вожд ще му даде жена.
Нямало как, отишъл Млад войн в гората и десет дни усърдно тренирал. Върнал се след това и велик вожд му дал жена - хубавата Малко цвете. Млад войн хванал Малко цвете за ръката и я отвел във вигвама. Малко цвете се съблякла и Млад войн я помолил да се наведе. Малко цвете се навела с готовност и зачакала трепетно. Млад войн застанал геройски зад нея и ѝ нанесъл свиреп шут в задника. Малко цвете отхвръкнала почти до тавана, приземила се нескопосано в купчина кожи и промълвила уплашено със сълзи в очите:
- Защо Млад войн бие Малко цвете? Нима той не я харесва?
- Напротив, много харесва - отговорил Млад войн - но Млад войн вече не е прост, той първо проверява за пчели!
Дамянов , паднах .
Бях го забравил този стар виц.
Но и характеристиката за хралупата си е номер 1 за месец юли .
Направи нова тема, но само някой да не се обиди.
Свободна тема
Аз нямам нищо против.
"Еднорамковите отводки" вече имат на три рамки пило,а пчелите изпълват кошерчетата.В близост има още 40-50 декара слънчоглед ,който цъфти в момента.Голямо рамо за развитието им оказаха софорите,които цъфтяха цял месец.До сега не са подхранвани,но като прецъфти слънчогледа и това ще стане.Третирани са с варостоп.
Прикачен файл 4868Няма да успеят да напълнят една тенекия,но килограмите няма да се по малко от 20кг.
Обясних на колегата,как да отвори капак във дървото.Обясних му,че е по добре да изкара роя в края на март.Ако е мераклия няма да ме послуша.Хралупата е в основата на липата,но липата е на ръбъ на асвалта,а "прелката" гледа към улицата.Опасно място.Две коли ако се разминат за пчеларя няма да има място......Така че от тази вагина,вместо мъзга може да изкара шкурка....
Здравей Ангеле, вагината си седи девствена. Не, че нямам мерак, но нямам време. Две седмици ме нямаше в града, сега събота пак тръгвам за седмица и нямам време да се обърна.Имам други по неотложни задачи и няма как , а и прецених да те послушам за март месец.Лиших се от хобито си (лова), заради тая работа така ,че наистина нямам време. Има и друго нещо, като не съм гледал на живо как става нещо несе навивам , защото не знам как ще се справя.
Споко ще се справиш.Вагината няма зъби.Да,най-добрият момент за вадене наистина е март.Ако все още съм във Видин ще ти помогна.
Вижте какво открих, когато реших да сменя гумата под един кошер със стойка. В кошера има късен рояк.
Прикачен файл 5187
В този вид се боя, че няма да изкара зимата.
Мислите ли, че е възможно да се прехвърли успешно по това време на годината в кошер?
Присъедини го към друго слабо семейство. Така ми се струва, че е прекалено малко да изкара зимата, дори в кошер. Ако го обединиш и вълка сит и агнето цяло...
Не изглежда зле.Колко цола е гумата ? Аз бих му заредил кошер с 5-6 рамки + достатъчно запас и вътре.Ако можеш да го настаниш в друго семейство с тънка преграда между тях и отделен вход ,ще е перфектно.Имам такива 2х5 рамки и 3х5 и зимуват успешно.
Можеш да импровизираш - слагаш гумата с пчелите върху друга и поставяш отгоре шперплат и ламарина и ето ти зимуване на дълбоко дъно ;). Напролет местиш в кошер и развиваш семейството или го присъединяваш.
Атанасов, дай малко повече подробности за зимуването на две семейства на 5 рамки. Тази година разделих един ДБ12 с табла и мрежа в конфигурация 5+6 за проба с две семейства.
Първо и аз помислих за присъединяване, но така губя едната майка.
Гумата не е малка - поне 15 цолова.
Иначе да, импровизирах - под него сложих друга гума и мрежа между двете, върху него сложих един корпус с рамки с мед и съм оставил съвсем малък отвор. Идеята ми беше без да се намесвам да дам възможност да се качи в корпуса, ако поиска (за което обаче имам съмнения).
Помислих го и това, просто реших първо "да ги замоля". Ще почакам още малко - по-вероятно е вече да нямат пило, а и се очертават топли дни.
Проблемът е, че в гумата не е хигиенично - на дъното се събира вода и боклуци, не мога да разбера каква храна имат, не е удобно да ги третирам и т.н.
Щом имаш празен кошер и подходящи пити, защо просто не го сложиш на това място и да стръскаш пчелите в него.
Основно исках да поизчакам да приключат с пилото, ако имат. А и се боя от случайно повреждане на майката.
Абе в крайна сметка не съм допрял до това семейство, но ако може да се спаси - защо пък не?
Пчелите в рояка са подготвени физиологично за зимата по добре от тези в кошерите.Спокойно могат да изимеят в гумата.......Като ги местиш ще останеш учуден от малкото мед-около кило.Аз съм местил рояк и в началото на ноември.
Не бих се учудил, понеже виждам, че по външната част на питите няма мед.
Разделил съм ги с вертикална дъсчена табла дебела 15мм, която има отвор 10х15см и две мрежички от всяка страна. Входовете са от различни страни на кошера и са боядисани с различен цвят. Направи ми впечатление преди 2 седмици, че кълбата са подредени в средата на всяка половинка, а не в средата на кошера. Дъното е с 1/3 мрежа и е отворено.
Аз предлагам да се направи така: Вземаш един кошер - както разбрах от горните постове имаш такъв. Поставяш пити с мед и прашец, ако има от къде да се вземе. Изрязваш далаците от гумата и ги поставяш в страни до питите. Хей така на пода, малко раздалечени за да не се мачкат пчелите. Тези няколко дни го дават времето да е топло и пчелите ще се преместят на питите. Ако има запечатан мед по далаците го разпечатваш, но по - малко. Те ще го вземат и ще го качат на питите. След като почистят далаците ги махаш и стесняваш гнездото.
Сигурно ще предприема прехвърляне и ще споделя. Ако мине успешно, в кошера ще им е по-добре.
Е, прехвърлих го. Хубавото е, че видях майката и я преместих благополучно. Имаше малко съвсем прясно пило, а във вътрешната част на далаците и доста мед, но липсваше прашец. Гледам другите носят прашец, дано и това да успее да посъбере.
Мислех и това да напиша, но останах с впечатление, че все пак знаеш нещо. Ееееее. Точно това пило щеше да накара пчелите да се качат на рамките. Ако го беше боднал макар и с една клечка и този далак да го сложиш някъде из рамките...(средата):bigsmile: Останалото щеше да стане от раз. Така. Тази грешка е поправима. Значи нарави това което написах в по - предния ред. Пчелите ще са там където е пилото.
Нещо май не обясних добре.
На мястото на гумата сложих кошер с пити с мед. Извадих далаците един по един и стръсках пчелите вътре, така че вече са преместени.
Нямаше как да им сложа преди това пилото, за да ги примами нагоре, тъй като днес го открих на един от вътрешните далаци в гумата.
Или да и сложа номерче и да я запазя за рояци догодина...
Колеги,време е за капаните.Рояците няма да чакат акацията....
Как ви се струва някой да си слага капаните много близко до твоя пчелин под оправданието, че като гледал как си гледат кошерите хората защо да не им обере рояците за мен не е много лоялно.
Незная за рояци, но шамарите ми със сигурностще ги хване. А и без капани ще остане...
Който хване рой - негов е!
Който позволи да му се роят пчелите, да се сърди на себе си!
Аз слагам роеловките след 15 дни, сега съм ги сложил на слънце, и под навес, на сухо, за да загубят лоши миризми. Успех на всички в лова на роевете! Наслука - това е лов, все пак!
Уж гледам да се имаме помагал ми е ама ми вика: глей тва ремарке човек кога ще го напълня нямам време тази година го искам готово наред с другото ми за слънчогледа :bigsmile: аз му викам хубаво де ама толкова близо до мойте напръскани питите вътре с примамки некакси е тъпо, той вика човек те като са ти тръгнали вече нема спирка защо да се изгубят поне при мен да дойдат. Хората са станали много брутални и луди за пари пари и пак пари всичко е пари би му мамата няма човечност вече няма нищо
Варненска му работа....
Преди два дена сложих първите три,разузнавачките цъфнаха веднага.Не гледайте природата,гледайте развитието на семействата.
Много им се точите на тез рояци. Не знаете ли, че вече има и нова Развъдна асоциация. От там си закупете лицензирани, стига с теза андрешковщина. Срамота. :ae:
Това е ловна страст колега,не е андрешковщина.:ae:
Уж всички сме големи пчелари , пък се плашим от роене!
Нямам нищо против да слагат около мен капани. Ще хванат оная ми работа .
Всичкото хубаво на едно място няма как.На уролог може да отидеш и заради собствената жена.В крайна сметка какво е живота без малко тръпка.Я си представете всичко подредено,натамънено,без издънки и проблеми.Егаси и тъпия живот ще бъде това.Като роботи изпълняващи нечия програма.Парадокса при повечето хора е,че се стремят именно към нещо такова и не осъзнават колко тъпо ще им стане,ако се осъществи.
Павка, за гнилец ли говориш или за гинеколог?
Днес ходих до пчеларския магазин продавача еди унил няма работа ама като ви чета скоро ще потрива доволно ръчички като 2014г. тогава и восъчните основи бая скочиха.
А и стартовита го преебали няма го дават заместители.
Жоро, на рояците основи не им трябват . Градят и без тях. .
Рояка е осмото чудо на света работя с роеви майки и ми се роят яко (съботно неделен пчелар съм) просто сега е април а за май месец не ми се мисли.
Жоро , натовари ги с повече градеж и работата може да ти олекне!
Предполагам,че повечето колеги са чели книжката на Тейбър.Там на едно място споменава,как като е работил като пожарникар,често са го викали да сваля роеве и той бухал по 5-6 в един кошер.Накрая равносметката я пише в книгата.Аз не бухах по 5-6 ама по два средни или три слаби,тоест пълен корпус с роеви пчели.Имам заснети и много големи роеве - цял корпус 10рамки плътно покрити.Младите майки ги оставям да се разберат помежду си.Здраво хранене и след това три магазина и си свиркаш.Говоря за късна горска паша.
Ха, ха .... не знаех че като хванеш жената на съседа ,получаваш камъни в бъбреците или някакъв нефрит и трябва да ходиш на УРОЛОГ.Ако е това за което намекваш че комшийката ще ти накачи ,би трябвало да посетиш кабинета на ДОКТОР –ВЕНЕРОЛОГ .От ясно –по–ясно .:laughing::ae:
Това твоя колега е пълен смешник - бизнес ще прави, занаятчия се пише, пчели ще гледа, ремаркета ще пълни и как: като пасивно лови рояци от другите пчелари хахаххахахахаххахахахах речи му да си сложи и кранчета на кошерите, щото голям берекет го чака. То вярно, че в България все се опитваме да таковаме дявола у въздуха, ала някои хора се опитват и във пъклото да го онодят. Честно - изумен съм. За такъв филм сефте чувам - да си заложи капани до кошерите ми, че да хваща рояци ...... ако иде реч за мене, никви шамари, никакви разправии, ще стоя, ще се хиля и ще се подигравам, ама до дупка и непрекъснато ще подпитвам "как е колега - колко рояка хвана днес".
Няма как да не се похваля -и аз хванах рой.:bigsmile:
Прикачен файл 6843
Бааго, вий с въдиците ли почнахте да ги ловите бе!?
П.п. За интернет поколението - методът е описан в "1001 въпроса и отговора по пчеларство", също и на други места.
Като няма дунавска скумрия и сафрид, ша хващаме рояци.
- :laughing:
Прикачен файл 6930
Сефте от три години насам.
Прикачен файл 12362
Прикачен файл 12363
Новия сезон започна:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Прикачен файл 12391
Прикачен файл 12392
Ванкооооооо,обърна ли внимание,колко малко мед имат подготвено за зимата?
Струва ми се,че си обърнал наклона на килийките с 90*,амаааа ще го преживеят.
Успех!
п.п.като се загледах,наистина си завъртял далака с 90*.