Най-голямата грешка е когато сами си усложняваме живота. Но нищо де, да допуснем, че така се трупа опит.
Преглед за печат
Как може да се разбере едно яйце от майката или от пчела е снесено?
Какъв микроскоп? Спиралата, 6-тицата или 9-ката са с размери поне педя на педя.
Прикачен файл 6679
От няколко дена съм решил да преправя моите кошери.Кошерите са Дадан блат 10 рамкови и са цели 2 броя.Мисля таблата над плодника да я повдигна над питите с около 10мм за да може зимата по лесно да слагам пити за подхранване.За целта ще закова по краищата на таблата летвички.Обаче не знам дали това няма да пречи на пчелите . В момента разстоянието е много малко, даже ми се струва че когато слагам таблата убивам и пчели.Зимата като слагам питите не мога да затворя кошера,като слагам лентичките против паразити също е мъка.
Между рамките и таблата разтоянието трябва да е 8 мм, но моите са 10 и няна проблем.
При мене не е повече от 4 мм.Май не съм купил хубави кошери.
Това не е критерий за качеството на кошерите. Просто така ги правят.
На моите купени кошери също приковавах летвички към подкапачната табла за да се надигне.
Направи каквото си намислил и Успех!
За целта се използват така наречените хранителни надставки, които са с височина 7 см. Същата при нужда може да се използва за да направиш от магазин ЛР корпус и от ЛР корпус ДБ плодник.
Здравейте на всички , за първа година ще вадя мед , а има нещо което не ми е ясно , магазинните рамки имат пило около длан всичко друго е запечатан мед , как да процедирам в такъв случай , центрофугирам внимателно и леко или да изчакам да се излюпят пчелите ??Благодаря
С каква система работиш? ДБ или фарар, може би? Ако си с ДБ каква е причината да имаш пило в магазините?
п.п. Сега видях в профила ти, че си със система ДБ...
ДБ 10 рамкови и 12 рамкови , мн. странно , че на 10ките няма пило в магазина ,а в 12ките има ....
Не ги центрофугирай тези с пилото.
А какво да ги правя ?
Остави ги да се излюпи пилото. Майката едва ли ще се качи пак. Рашири ги с още един магазин над плодника.
На 2 магазина са , не разполагам с други.... чакам да се излюпи и тогава го вадя ,благодаря.
Виж от плодника също може да центрофугираш някоя рамка, която е само с мед. Явно майката е задръстена за да се качи в магазина или ако е било студено(като гледам кой район си) гнездото се е свило в магазина, където е било по-топло и затова майката е осеменила и магазинни рамки.
Благодаря ти !
А някой знае ли дали 7 дни ще са достатъчни за да се преориентира семейството преди да го върна на два километра от мястото на което е било?
Можеш да изчакаш да се излюпи пчелата, а ако те притеснява нещо - например да речем, че е рапицов мед - тогава просто не разпечатвай пилото и след като извъртиш питите, същия ден ги върни.
Банда още един тъп въпрос от мене.Четох че пчелата събира мед на около 2 км от пчелина,,,,предполагам че това е в едната посока или си бъркам.
На 3 км. в едната посока за цъфнал слънчоглед със сигурност ходят.
При опити поръсени с брашно в местност в която има нива с цъфнала гречка на 8 км. в едната посока пчелите са отишли там.
Kando , С една дума не е проблем да въртя пити с пило в центрофугата . Благодаря
Благодаря за отговорите.Цял ден обикалям по трънаците за да видя горе долу каква паша има около къщата на баба ми.Ябълките са може би 2000 дървета,Череши около 1000 сливи круши също доста.За жалост акацията е около 100 дървета,слънчоглед и рапица няма.Различни пущиняци и тръни доста..Дали ще има хляб за двайсетина кошера.Забравих че река Струма е наблизо тоест има доста Върби и Тополи малко Липи малко Черници също.Малка борова горичка на около 2км от къщата.Чудя се дали е удачно да по развия малко стратста си към пчелите в този раийон
Колеги и аз от миналата година се занимавам с няколко кошера ,но от пчелари с много дълъг опит не съм чувала да се центофугират пити с пило .И аз съм имала такъв случай.Майката се беше качила и осеменила .До като не се излюпиха ,не пипнах питите с пило .
Преди 3 седмици направих отводки,гледам днес от там от където съм взел 3 рамки с пило заложили по 1 маточник голям.Това нормално ли е или да го премахна?
Нормално..
да го премахна или да оставя майката да свърши тая работа?
Остави го.Пчелите си знаят работата.
Щом са заложили маточник(ци) значи си има причина за това. Може да си пренесъл майката с рамките,които си взел за отводките. Погледни в отводката има ли заложени маточници ? Ако там няма такива и имаш прясно пило значи всичко си е наред и майката е в новата отводка. Ако и там има маточници най-вероятно се е случило нещо с майката ,когато си правил отводката.
Аз на по-стари майки съм го правил това, и се получават много добри дъщери. Ако ти е добра работещата майка ползвай майчилото за отводка...... Но ако го оставиш да се излюпи, бъди сигурен, че старата ще замине......
П.П. Друг път дърпай само по 1 пита с пило. Сега казваш, че си дръпнал 3, и затова са заложили самосмяна. Усещат, че няма пило и си мислят , че майката е дефектирала нещо и залагат.
Като виждам какви въпроси се задават ,тръгнах да надигам главата , и да изпъвам врата .Успокоих се 99 % .
Усещат, че една трета от бебетата им са изчезнали....... Усещат всичко пущините. Споко, това е много добър начин за самосмяна. Ако искаш ги остави така и ще видиш как след време, маркираната ще изчезне.
П.П. Самосменните са ДО 3-4. Може и само 1..... Пчелите преценяват.
Аз мисля,че това се дължи,че са много засенчени и не се развиват бързо.
Заложили са за самосмяна, защото им дърпаш пилото. Както каза колегата усещат, че поколението е малко и залагат маточници да сменят мама,която според тях вече не става, защото снася малко Това също така действа много сполучливо и с "кроене" на майката! Ако пчелите отказват да я сменят след кроенето се дърпа запечатано пило от кошера!
Не само към теб - начинаещите във всеки един занаят чуват много неща, но и е редно някои от тях лично да ги проверят, само с чуване не става, трябва и опит да се трупа т.е. дори и да загубиш, то със сигурност няма да фалираш, ако пробваш на две- три семейства да извъртиш и онези пити, в които има пило, така вече няма просто да разчиташ на чутото, а ще знаеш от лична опитност.
Здравейте колеги, по миналата събота на 30.04 като преглеждах моите се оказа че пет от тях са в роево състояние.Направих отводки със старите майки а на кошерите оставих по два три маточника,Имаше и запечатани имаше и незапечатани.Този вторник хванах рой с нова небелязана майка на около 6 ДБ пити.Не видях от къде дойде или дали е от моите.Днес обаче преди малко същата работа влязох да обядвам но нещо ме човърка и излизам нов рой и той същата големина и него не го знам мой ли е чужд ли е .И той с нова небелязана майка видях я на влизане в сандъчето.Та въпроса ми е може ли да се роят тези кошери с маточниците понеже аз така знам че отнемеш ли плодната майка преди запечатването на маточника кошера не рои но знам ли.И ако е така как да разбера кои са се роили и има ли някакъв начин да спра това и с другите.Забравих другите кошери са проверени и изключвам рой от тях а вчера при преглед на тези с маточниците тоест на магазините им чух квакането и изобщо не търсих за прогризани маточници.Пиша след двадесет минути намерих още един рой на клон и хванах и него.Чудно капана стои на пет метра от пчелина напрскакн с пророй а те тичат по клоните.
Твойте са, не са чужди. Научете веднъж за винаги,че се махат рамките със повече запечатано пило и маточници, а не майката. Майката може да си е оставите само на основи, без никаква изградена рамка.
Колега миналата година направих така и нямах нито един рой след това от тези семейства плюс това при направата на отводките съм взел по 4 пити с пило от всеки кошер .На тяхно място съм поставил основи и много стари пчелари викат кошер без майка не гради да ама не от 30 април до сега са изградили тези основи че и в магазините градят магазинни.
По кое време на деня е най удачно да окося пред кошерите.Ръчна коса ли да използвам или тримера.....на последното косене се наложи да бягам и то няколко пъти
Нещо не мога да разбера? Какво си направил миналата година? Как си направил отводките? Какви са точно семействата които градят магазини? Имай на предвид, че никой насила не карам да прави това което пиша. Всеки си има глава на раменете да мисли, но всеки после си сърба попарата.
Кося с моторна коса Хускварна. Дразни ги жестоко. Но, на ръцете и краката слагам нещо по- дебело. Предпочитам хубав слънчев ден и безветрие. Пред прелката, излизам изотзад. Изкосявам и веднага се местя на следващия. Ако имам помощник, пушенето помага. Понякога бягам, понякога не!
Миналата година правих отводки от две такива семейства в роево състояние по същия начин с отнемане на майката и нямах такива проблеми .А градят семействата които съм оставил само на маточници в момента и от които явно са роевете.Остави това има ли начин да спра това роене от тях.
Да ,има. Остави някоя рамка с мед,друга с прашец, една рамка с 1-2 маточника и рамките с пило,но без маточници. Всичко друго местиш в друг кошер. На тяхно място основи. Можеш и да унищожиш повечето маточници, като оставиш 1-2 броя и се молиш да не излети едната майка.
Да се пробвам да затворя прелките рано сутрин или късно вечер дали ще има ефект при косенето
Напълно съм съгласен с Тарти макар да имам скромен практичен опит мисля че предлага едно от най добрите пршения. Майката на основи със старите пчели.
Старите лъвове във форума много добре го знаят ама да го обяснят трябва си писане и обяснения не че е толкова сложно и в действителност е много по лесно и просто и ефективно от седмичното ровене в плодника и рязане на крака криле и маточници т.н.
За да се спре роене при запечатани маточници трябва да се справи човек със старите пчели начини много казват че голият рой е най ефективен а и той се прави по няколко начина.
Тук ще копирам един по интересен метод малко по сложен не съм го практикувал ако се повтарям предварително се извинявам ако някой го е практикувал ще го помоля да сподели мнение разбира се ако има време.
Най – добър резултат получавахме, когато на мястото на роевото семейство поставяхме отводка с млада, плодна майка, (отводката е в голям кошер), запълнен с качествени маломедни пити и с вощина, като е оставено място за рамките с пило на рояващото се семейство. Готовото за рояване семейство го пренасяхме на мястото на отводката. Пчелите и на двете семейства ги тръскваме пред кошерите. Всички летящи и младите с по – голяма възраст пчели се връщат на старите места и се оказват в чужди семейства. При това роевите пчели попадат в неустроено гнездо почти без храна с неголямо количество пило и млада, енергична майка и пристъпват към създаването на необходимите жизнени условия.
Роевото семейство, изгубвайки болшинството летящи пчели на по – млада и по – голяма възраст, преминава на положението на отводка. Няколко дни в нея няма пчели, които да могат да излитат за нектар и вода. Естествено роевото настроение угасва. Пчелите сами унищожават роевите маточници и преминават към работа. Важно е да се отбележи, че в гнездото остава много запечатано и открито пило, което отслабналото семейство не е в състояние да изхранва и да сгрее, затова в същия ден част от него го пренасяхме в новото семейство, което за сметка на това и енергичната работа на младата майка, бързо набира сила и събира много мед. Като резултат се съхранява и силно семейство – медовик и отводка, която добре се развива.
Ако на пчелина няма отводки, постъпвам по друг начин: Сменям местата на рояващото се и силно но не рояващо се семейства с млада майка и така също, както и в първия случай, изтръсквам пчелите. Младите, нелетящи пчели, които не са готови за излизането с роя, ще влезат в своите семейства, а пчелите на по – голяма възраст и летящите ще се върнат на старите места и ще попаднат в чужди семейства.
Роевите ще ги посрещнат в новото жилище енергично работещи пчели и активно снасяща яйца майка. Те пристъпват към работа по отглеждане на пило, събиране и преработка на нектар и прашец, роевото настроение е погасено. В роевото семейство ще влязат и пчелите, които до този момент активно са работили. Изпълнявайки нужните в дадения период работи, те въвличат и роевите пчели. Важно е в деня на преместването на кошерите да се унищожат маточниците и да се смени старата майка с млада. След денонощие, двете семейства трябва да се прегледат и да се отрегулира количеството на пилото.
Всички тези дейности провеждам в средата на деня в топло, слънчево време.
Своевременното провеждане на тези приеми позволява с минимални загуби на труд да се избегне или да се спре рояването и пчеларя да има през цялата година силни, здрави и високопроизводителни семейства. Такива приеми (методи) се използват на пчелините на Киргизия много години с отлични резултати – възвръщат на семействата работното състояние.
Ще си позволя да цитирам един колега написал поста преди 2 години дано не се разсърди но ми допада краткия опис на този казус признавам че ровенето в архива на форума коства усилия и реших да облекча някой начинаещи колеги.
Niki1313
25.05.2014, 20:57
Ако пчеларя е достигнал максимума на кошерите и не иска да увеличава бройката.
Тогава как може да се спре роене без да се дели семейството.
Просто, просто та дрънка.
Семейството, което ще се рой се вдига на втори етаж (без значени на системата кошери) или се премества с все пчели и кошер на друго място в пчелина. На мястото на преместеното семейство се поставят неисградени пити (наполовина на рояващаото се семейство). на следващия ден се намира майката от преместеното семейство и се поставя на восъчните основи. Преди да започне следващата паша се обединяват, като със старата майка може да експериментираш.
1. Спира се роенето
2. Изграждат се перфектни пити
3. Създава се мощно семейство за следващата паша
Клипа потвърждава това, което сам си го открих, а именно:
РОЕВО НАСТРОЕНИЕ СЕ ПРЕКРАТЯВА ПОСРЕДСТВОМ ОТНЕМАНЕ НА СТАРИТЕ ЛЕТЯЩИ ПЧЕЛИ, а не посредством отнемане на пити с пило.
С главни и червени букви нали не се пишеше.
РОЕВО НАСТРОЕНИЕ СЕ ПРЕКРАТЯВА ПОСРЕДСТВОМ ОТНЕМАНЕ НА СТАРИТЕ ЛЕТЯЩИ ПЧЕЛИ
С годините практика ще се убедите, че не сте били прав.
Другото ценно, което се казва в клипа е, че докато голия рой чака раждането и оплождането на майката от маточника, ние всъщност имаме на разположение 1 или 2 седмици, през които ако намерим/купим готово оплодена майка, можем да я придадем веднага и тя ще бъде приета на 100%.
Не пробвайте този вариант - само ще загубите или пробвайте за да се убедите
.....[QUOTE=Mateev;39365]Колкото до опитите да се спре роевото настроение и семейството да се запази ЦЯЛО, щото да започне да работи за мед - такова чудо може и да е възможно, но със сигурност ще коства на пчеларя много труд, време и нерви с нищожен шанс за успех. Не знам струва ли си въобще да се правят опити в тази насока. Ако човек има само 10 кошера и е склонен денонощно да бди над тях - може би си струва. Ако обаче кошерите са стотици, тогава е нужен бърз и 100% надежден метод, който го описах по-горе........
Метода, който описвам по-горе е именно за хора, които отглеждат много семейства. За около час се оправят около 20-30 семейства. Метода е прост бърз и надежден с две малки условия - само восъчни основи и само старата майка на восъчните основи със старите пчели.
Успех.
Ти хубаво копираш най-важното, но обикновенния пчелар иска да има повече работа по пчелите, затова си я създават. Кажеш ли им обаче, че не работят правилно, все едно отваряш кутията на Пандора.
Колега разбирам какво казваш но имам опит само две години и има много да уча но решението което предлагаш както разбирам е ако все още няма излюпени млади неоплодени майки а щом кошерите се роят явно има.Ами ако се върне тази майка от полет и влети в кошера с плодната какво става плодната просто няма шанс.
На теория кошер в роева треска може да се рой след унищожение на маточниците майката снася яйце и пак се рой.
Виж нещо не разбрах това с майките но каза че си направил отводки преди по принцип се прави разделение на летящата пчела на 2бр. на другия ако искаш на още 2бр. по този начин:
Разделянето се извършва в празен кошер със същата форма и цвят. Поставяте го до кошера със семейството, което ще делите. От него изваждате половината от питите с меда, пилото и пчелите по тях. Внимавате в кой кошер ще попадне майката. След като ограничите гнездата с преградните дъски, кошерите, вече затворени, отстранявате на равни разстояния от около 50 см от предишното положение на входа на разделяния кошер. Цялата манипулация извършвате в обедните часове, когато повечето от пчелите са навън. Връщайки се, те не намират входа на старото му място и се устремяват към входа на единия или другия кошер. Ако в единия навлизат повече, изместете го малко встрани. Вечерта на семейството без майка давате съешена майка или зрял маточник. През следващите дни отдалечавате постепенно кошерите един от друг, докато достигнат на определените им постоянни места.
При този начин на изкуствено роене се получават жизнени семейства с пчели от различна възраст.
След това ако някоя майка не се заплоди обединяваш ако искаш и всичките зависи от целите. И това е желателно да се прави при запечатан маточник.
Колега отводките ги направих с плодните майки още на 30 април като отнех по 4 пити с пило на кошер и на тяхно място сложих да градят като в кошера оставих по 2-3 маточника а може и да съм пропуснал някой но плодна майка няма в кошера .Кошерите някои бяха с два магазина и много силни но пуст дъжд.И от вторник ловя рояци та кошерите са явно с излюпени майки и твоят метод май не става.Разделяне на кошер съм правил но има излюпени вече млади майки.Въпроса е дали мога в това състояние да спра роенето-в книгите пише да отворя кошера и да орежа всички маточници без един но колко има излюпени в него!!
Да метода за който говорих е преди запечатване на матояниците преди излитането на роя. Ти говориш за роева треска.
От една година пчелите са ми слабост обаче като работя около тях още имам някаква нервност даже малко страх.Адреналина ми се вдига доста.Въпроса ми е дали е нормално или вече трябвяада съм им свикнал
Това е също,когато си отишъл на училище без домашна или не си си научил урока.....Като си "напишеш" домашната и "научиш" урока сам ще разбереш,че пчелите не са толкова страшни.
Колега, ако играете на гоненка из пчелина, може и да ти се вдига адреналина. :laughing:
Вече трябва да те мързи още преди да си вдигнал първия капак :bigsmile:
Страхът от пчели се лекува като си намажеш ръката със сироп, държиш на прелката и чакаш пчелите го изчистят.
Жилят ме като ровя в плодника или ако някоя заблудена се удари в мен, но никога досега не се е случвало да ме нападат докато си седя мирно.
Така е много грешки правя .Днес отидох да окося късно вечерта затворих прелките но явно едната не както трябва когато моторната коса чукна по кошера прелката се отвори.....е не знаех че имам толкова пчели в този кошер.Интересното е че винаги този кошер ме напада другия няма проблеми с мене.
Вече съм почти сигурен че единия кошер е агресивен...всичките ми ухапвания са от него .Въпроса ми е какво се прави с агресивен кошер
Ясно ще я сменя но догодина трябва ми още опит.Иначе наистина е по силния кошер
Колега спазвай 2 прости правила и живота ти ще е по-лесен.
Не дръж слаб кошер в пчелна си.
Имаш ли агресивен кошер сменяш му майката по възможно най-бързия начин.
Това е като А и Б.
След рапицата направих отводка на 3 рамки защото семействата бяха много силни и немога да ги наблюдавам за роево редовно да си спестя транспортни разходи както и увеличаване на бройката майка нямаше откъде да купя и те си заложиха няколко маточника. Майката се излюпи и до ден днешен не се е оплодила говорим за 1 седмица вече от излюпването. След акацията направих втора отводка с купена майка приета е и няма проблеми с нея, но тук голяма част от пчелите са се върнали не е като при първата и е доста слаба. Искам да ги обеденя и да си остава купената майка, но немога да намеря другата майка след като не е оплодена и явно и по-дребна не я различавам голямо търсене беше, но така и не я видях. Мисълта ми е ако ги събера има ли риск за купената майка след като немога да отстраня неоплодената.
Не ги обединявай.Първата майка ще пронесе до края на следващата седмица.После(след месец) в началото на слънчогледа можеш да ги обединиш ако не си размислил.
Колеги ,моите семейства 5 на брой не събраха нищо от акацията ,а липата е след 10-15 дни. Чудя се дали да ги подхранвам? Постоянно вали .
Неоплодената майка е много бърза и по малка и като нямаш опит трудно ще я забележиш. Не го ровичкай много, защото при стреса пчелите могат да убият неоплодената майка. Все пак тя няма толкова силни феромони като ОПЛОДЕНАТА, а и при ровичкане може да попречиш на майката да се прибере в кошера от брачен полет!
Здравейте! Един от кошерите беше заложил един запечатан маточник за самосмяна преди 7-8 дни. Аз взех старата майка и направих отводка с нея с две пити пчели и пило, понеже ми харесва как работи. Преди 2-3 отворих кошера и един маточник беше прояден, съответно бяха си направили и други маточници. На следващия ден, отново го отворих да видя дали са премахнали останалите маточници, нямаше премахнати, но имаше още един прояден. Въпроса ми е, възможно ли е да има две майки или е станало нещо с първата и защо не чистят останалите маточници след като може би има излязла вече?
Ето снимки от първия прояден...Прикачен файл 6724Прикачен файл 6725
http://olx.bg/ad/triramkova-tsentraf...tml#bbff75382c Такова чудо намерих за 100лв втора ръка .Дали си заслужава и върши ли работа
На такава цена... Обади се и я купувай веднага!
Ники аз давам 100 евро ,стига да ми я отстъпиш.Ти явно си късметлия ,ще си намериш друга .Помисли си .
Аз мислех че е самоделка преди да я намеря в олх казаха ми че е за 6 магазинни или 3 плодникови пити
Точно същия модел купих наскоро за 80 лв(без пазарлък).
Ама си беше късмет-отидох на обява за стари магазини, а си тръгнах с центрофуга. Човека каза, че са заводско производство от комунизма. Има малко луфт и дървената ръкохватка липсваше.
Тази дето гледах си има всичко само не знам с какви материали е направена...продавача твърди че е алуминии ама не вярвам.
Неръждавейка е нова 350лв върви.
Да най вероятно е неръждавейка...продава ми я колежка от фабриката намерила я в старата къща на родителите си ,колежката не е пчеларка
По това което показваш –проядения е нефелен т.е. не става .Над него ,долепения също е брак . От цялата пита имаш 2 бр които стават . Провери си пчелите за акар .Толкова много дефектни маточници ! ? . Трябвало е да оставиш старата докато се оплоди новата от хубавия маточник–от самосмяната .Тези са свищеви ,аварийни .Провери за акар !