Заложили са за самосмяна, защото им дърпаш пилото. Както каза колегата усещат, че поколението е малко и залагат маточници да сменят мама,която според тях вече не става, защото снася малко Това също така действа много сполучливо и с "кроене" на майката! Ако пчелите отказват да я сменят след кроенето се дърпа запечатано пило от кошера!
Твойте са, не са чужди. Научете веднъж за винаги,че се махат рамките със повече запечатано пило и маточници, а не майката. Майката може да си е оставите само на основи, без никаква изградена рамка.
Колега миналата година направих така и нямах нито един рой след това от тези семейства плюс това при направата на отводките съм взел по 4 пити с пило от всеки кошер .На тяхно място съм поставил основи и много стари пчелари викат кошер без майка не гради да ама не от 30 април до сега са изградили тези основи че и в магазините градят магазинни.
Нещо не мога да разбера? Какво си направил миналата година? Как си направил отводките? Какви са точно семействата които градят магазини? Имай на предвид, че никой насила не карам да прави това което пиша. Всеки си има глава на раменете да мисли, но всеки после си сърба попарата.
Миналата година правих отводки от две такива семейства в роево състояние по същия начин с отнемане на майката и нямах такива проблеми .А градят семействата които съм оставил само на маточници в момента и от които явно са роевете.Остави това има ли начин да спра това роене от тях.
Да ,има. Остави някоя рамка с мед,друга с прашец, една рамка с 1-2 маточника и рамките с пило,но без маточници. Всичко друго местиш в друг кошер. На тяхно място основи. Можеш и да унищожиш повечето маточници, като оставиш 1-2 броя и се молиш да не излети едната майка.
На единият ми кошери пчелите не искат да се качват и да градът магазините рамки .Какво да направя да ги кача във магазина ?
Късмета на начинаещия умирам от кеф.След вчерашните премеждия от яд отидох да кося овошките .Около обяд баща ми се обади че на едно дърво виснал рояк.Звънях на кой ли не но едно святсно момче с 6 кошера се отзова и ми помогна да хвана първия си рояк.Първо момчето ми прегледа вчерашната отводка и се оказа че някак си съм успял да преместя в новия кошер 1 пита с мед и прашец и 2 пити с прясно пило та нещата е могло и да се получат.Въпреки отводката днес при първото хубаво време е излетял и рояка . Напръскахме отводката с ракия и към нея добавихме и рояка с млада майка.Интересното беше че в сандъчето вкарахме половината пчели а другата половина се закачиха на по високо та се наложи и клонче да режем.Сега новият ми кошер е под дървото с около 5 рамки пчели.Довечера като се по успокоят ще ги преместя на постоянното ми място.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))