Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 279 от 683 ПърваПърва ... 179229269277278279280281289329379 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,781 до 2,790 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от nikolai_kn1979 Виж публикацията
    Вече съм почти сигурен че единия кошер е агресивен...всичките ми ухапвания са от него .Въпроса ми е какво се прави с агресивен кошер
    Сменя се майката. Само, че моите агресивни кошери отдавна са на 2 магазина! Тоест агресивното семейство най много работи.

Почетен Автор
    Регистриран
    06.05.2015
    Пчеларски район
    с.Дебнево,общ.Троян,обл.Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от nikolai_kn1979 Виж публикацията
    Вече съм почти сигурен че единия кошер е агресивен...всичките ми ухапвания са от него .Въпроса ми е какво се прави с агресивен кошер

Сменяш майката!

Ясно ще я сменя но догодина трябва ми още опит.Иначе наистина е по силния кошер

Почетен Автор
    Регистриран
    19.05.2011
    Пчеларски район
    асеновград
    Колега спазвай 2 прости правила и живота ти ще е по-лесен.

Не дръж слаб кошер в пчелна си.
    Имаш ли агресивен кошер сменяш му майката по възможно най-бързия начин.
    Това е като А и Б.

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    След рапицата направих отводка на 3 рамки защото семействата бяха много силни и немога да ги наблюдавам за роево редовно да си спестя транспортни разходи както и увеличаване на бройката майка нямаше откъде да купя и те си заложиха няколко маточника. Майката се излюпи и до ден днешен не се е оплодила говорим за 1 седмица вече от излюпването. След акацията направих втора отводка с купена майка приета е и няма проблеми с нея, но тук голяма част от пчелите са се върнали не е като при първата и е доста слаба. Искам да ги обеденя и да си остава купената майка, но немога да намеря другата майка след като не е оплодена и явно и по-дребна не я различавам голямо търсене беше, но така и не я видях. Мисълта ми е ако ги събера има ли риск за купената майка след като немога да отстраня неоплодената.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Не ги обединявай.Първата майка ще пронесе до края на следващата седмица.После(след месец) в началото на слънчогледа можеш да ги обединиш ако не си размислил.

Наблюдател
    Регистриран
    28.01.2016
    Колеги ,моите семейства 5 на брой не събраха нищо от акацията ,а липата е след 10-15 дни. Чудя се дали да ги подхранвам? Постоянно вали .

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от npachovski Виж публикацията
    След рапицата направих отводка на 3 рамки защото семействата бяха много силни и немога да ги наблюдавам за роево редовно да си спестя транспортни разходи както и увеличаване на бройката майка нямаше откъде да купя и те си заложиха няколко маточника. Майката се излюпи и до ден днешен не се е оплодила говорим за 1 седмица вече от излюпването. След акацията направих втора отводка с купена майка приета е и няма проблеми с нея, но тук голяма част от пчелите са се върнали не е като при първата и е доста слаба. Искам да ги обеденя и да си остава купената майка, но немога да намеря другата майка след като не е оплодена и явно и по-дребна не я различавам голямо търсене беше, но така и не я видях. Мисълта ми е ако ги събера има ли риск за купената майка след като немога да отстраня неоплодената.
    Неоплодената майка е много бърза и по малка и като нямаш опит трудно ще я забележиш. Не го ровичкай много, защото при стреса пчелите могат да убият неоплодената майка. Все пак тя няма толкова силни феромони като ОПЛОДЕНАТА, а и при ровичкане може да попречиш на майката да се прибере в кошера от брачен полет!

Наблюдател
    Регистриран
    14.06.2014
    Пчеларски район
    Монтана
    Здравейте! Един от кошерите беше заложил един запечатан маточник за самосмяна преди 7-8 дни. Аз взех старата майка и направих отводка с нея с две пити пчели и пило, понеже ми харесва как работи. Преди 2-3 отворих кошера и един маточник беше прояден, съответно бяха си направили и други маточници. На следващия ден, отново го отворих да видя дали са премахнали останалите маточници, нямаше премахнати, но имаше още един прояден. Въпроса ми е, възможно ли е да има две майки или е станало нещо с първата и защо не чистят останалите маточници след като може би има излязла вече?
    Ето снимки от първия прояден...1.jpg2.jpg

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от SD_ Виж публикацията
    Здравейте! Един от кошерите беше заложил един запечатан маточник за самосмяна преди 7-8 дни. Аз взех старата майка и направих отводка с нея с две пити пчели и пило, понеже ми харесва как работи. Преди 2-3 отворих кошера и един маточник беше прояден, съответно бяха си направили и други маточници. На следващия ден, отново го отворих да видя дали са премахнали останалите маточници, нямаше премахнати, но имаше още един прояден. Въпроса ми е, възможно ли е да има две майки или е станало нещо с първата и защо не чистят останалите маточници след като може би има излязла вече?
    Ето снимки от първия прояден...1.jpg2.jpg
    ПРояден е от страни, и така пчелите са убили ларвата в майчилото. Трябвало е да направиш отводката с майчилото, а майката да си остане където е. Или да си ги оставил да заработят и двете.

Страница 279 от 683 ПърваПърва ... 179229269277278279280281289329379 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 20 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 20 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •