Спокойно , има за теб и за тях .
Никой не помни 2014 как беше ?
Вярно , фокусът е винаги пред нас .
Преглед за печат
Спокойно , има за теб и за тях .
Никой не помни 2014 как беше ?
Вярно , фокусът е винаги пред нас .
8 тенекета от 17 сем. е към 10-12 от сем. Ако наистина имаш още МАЛКО не виждам как ще стигнеш 25-30кг от сем.
И при мен е много слабо. С почти двойно повече семейства едва ли ще достигна миналогодишния добив от слънчоглед, а за годишния добив не ми се помисля въобще. ТРАГЕДИЯ.
2014 беше тежка ама на края наваксахме. Спрямо сега е като децка игра.
При мен 2014г. беше ТРАГЕДИЯ главно заради акара. Сега опаразитеността е в нормални граници.
Колега, ние в Троянския балкан при добив 25-30 кг от кошер си мислим, че сме хванали Господ за... Какво да се прави, нямаме рапица, когато цъфти акацията е студ или вали. Разчитаме на липа и билки. Нямаме и слънчоглед. И слава Богу... :) Както някой мъдър човек беше казал - човек е щастлив, когато е доволен на това, което притежава.
Тотевски , там вадите най-хубавият мед .
Малко , но качествено .
Така е. Аз под 10 лв/кг на дребно не продавам.
Приключих с ваденето от 41 кошера 19 тенекии и половина. Като цяло слънчогледа не пусна почти нищо а меда е предимно от ливадата, освободили да полдниците и са качили в магазините. Най силните ми кошери от които вадих ливадата преди да почне слънчогледа нямаха почти нищо.
Такава хубава година а вие мед не може да изкарате. Днес връщах магазини а в събота трябва да вадя още 40 корпуса, почна вече да ми писва, че и помощници няма тази година. Накрая заради меда, няма да мога да направя отводки :-):-):-) втора година се каня и пак може да не успея.
Супер пчеларски ден!Към момента(16ч.) влажноста на въздуха е 56%,29*C,без вятър.Пчелите хвърчат,като на акация.Слъчоглед-няма......Видинският мед ще се вади,чак когато медовиците си произведат нови майки-около 20 август.Надеждите са за към 1/2 от миналогодишния добив.
Янчо на малко места в страната има мед. И аз не се оплаквам от към добиви но пък при колегите с който си помагаме да вадим меда не е така. Не са им слаби семействата но няма, е вчера помагах на колега 30 кошера, 130 кг мед ... А в момента е такъв глад, само да вдигна капака и идват като кученца! Но така или иначе сезона приключи, центрофугата е измита, кошерите са рутирани и третирани. А за средния добив на кошер ще говорим на по кафе, форума и фейса не е място за изнасяне на данни! Иначе идвай помагай така и ти няма да се мъчиш сам ;)
Да тези които работиха по метода на професор Лейков.
Не миналогодишните ми августовски отводки пролетта бяха слаби и не се ройха от тях извадих мед.
Един познат в район само със слънчогледова паша с около 15бр. кошери (не искаше да ги увеличава) слагаше по две ДБ строителни рамки по този начин ги отслабваше (ройха му се само 2бр.) а в момента другите му са с 2магазина пълни и блокиран плодник. Но кошерите му са на 10метра от масивите със слънчоглед.
Не винаги силни семейства рано напролет в последствие от слънчогледа дават мед.
Като бях млад и прост съдействах на един човек да си купи крава от един дрът образ по време на пазарлъка младият кандидат фермер попита старият тарикат колко литра мляко дава на ден животното.
Отговорът бе:
-Е па оно добичето си е добро ама да ходиш с кофата отзаде (да дой) требе преди това да минеш с кофата отпреде(тоест да и дава фураж)
Човека купи кравата и бе доволен ама ми викаше абе то това много яде па даже и четох че и много пърди и от ЕС искат да ни сложат данак за вредни емисии (метан).
И аз така съм решил, само чакам след седмица да врътна последния мед да кача пилото в 2рия корпус и тогава ще сложа лентите.
Тази година ми се струва че акара е доста по малко от предни години но това ще стане ясно след като сложа контролните листи когато ги пръскам. И сега съм сложил на 10-тина да видим какво ще излезе. Единствения ми проблем беше че 6-7 бяха останали без майки, една част обединих с отводки а на други бутнах майки. Днеска нахраних пчелина за втори път и видях че всичко се е обединило или приело. От тук нататък само мастика да има ;)
Аз лично съм много доволен от първата ми година пчелар! Започнах да подхранвана март за около месец, след това по 1-2 хранилки през акацията която при мен я нямаше заради лошото време . И накрая резултата е 240 кг. От 5 кошера . Много колеги подхранваха само април-май по 1-2кг. сироп ,а други и толкова не даваха и много се оплакват добив 15-25кг на кошер.
Сега ако кажеш ,че не са и ти се роили.Направо си ударил 6+1 тази година
Преваля през нощта, дано съживи малко ливадата.
Само един кошер го хванах в крачка и си смених 4 майки със маточниците. Разцепих го на 2 и направих отводка на 6 рамки с 4 междурамия пчели.
Вчера обединх един кошер останал без майка с едно помощно семейство, но не се съобразих че момента не е много подходящ и не затворих майката в клетка. Може да я убият а съм останал само с 3 млади оплодени майки.
И защо да не е подходящ момента?
Няма да имаш проблем. Аз обединих четири отводки с вестник, всичко е прието. Не съм затварял майките в клетка
Ами сещаш се ама май вече те натиска рутината, хаха. Нали няколко пъти се попохвалваш, че обединяваш без застраховка, ся да не ти покажат кон боб яде ли? Затуй друг път не си забравяй вестника и глава лук, Клетка изолатор - не. Макар че си мисля че и тоя път късмета ще ти проработи;)
Без значение кой как се хвали няма застраховки при обединяване и придаване на майки. Лично аз имам семейство което до сега два пъти го обединявам и днеска при проверката пак не видях яйца (майката не съм я и търсил) и сега съм решил да го разформировам, явно тоя № кошер му е на карък тая година???
При мен обединяването е детска игра, започнах да действам много безотговорно последно време и ще ми пати главата.
Ники, не мисля че това е проблем. А паша макар и манимална все още има. Стига да има открито пило за което да се грижат пчелите.
Утре ще разбера какво е станало. Направило ми е впечатление, че когато пчелите са спокойни приемат майка с лекота а когато сложих майката бяха раздразнени. Но не видях борба на прлката та може би няма да има проблеми.
Е ти не си ли обедилил двете семейства с вестник?
Е ти си го ударил съвсем мързеливата. Рискуваш майката.
Този номер го правих няколко пъти тази година и наблюдавах какво се случва.
Работничките на майката правят мини кълбо, колкото голям орех върху нея и така я пазят от евентуално нападение от другите. Кълбенцето е толкова стегнато, че не успявам да го разтуря, бутайки го с клечка. На следващият ден майката спокойно се разхожда и снася. Само в един случай кълбенцето стоя и на следващият ден, но майката също си е жива и здрава.
п.п. Става въпрос за обединяване на две помощни семейства, едното с майка, а другото осиротено!
Нали това написах и аз, че действах по инерция без да мисля и рискувам майката. Юни прирадох така 20-30 майки и сега като вадих меда видях, че всички са приети. От 41 кошера само 1 без майка (от 2015г.) не от придадените. Обаче в оплодните сандъци вече 6 майки изчезват, оплодят се работят 1 месец и изчезват (сигурно умират).
Майката е приета, ще взема да пробвам с оса следващия път да видя дали приемат всичко:)
Майките на Дони, вече на 3 години в момента имат по 10 рами с пило повече от младите ми майки. Мислех тази година да ги подменя, но те си работят перфектно а и пчелите нямат никакво намерение да ги сменят.
Ако си производител на пило, това е супер. Дай инфо семействата с тия майки какъв доход са ти донесли, съпоставено със семействата с други майки, за целия период. Оттам сметни и рентабилността - какво си вложил и какво получил и дай инфо.
Не водя статистика за това няма как точно да кажа, но за 2015 дадоха над 10кг. повече добив . Стига да не е лоша годината веднага си връщаш инвестицията. Тази година вобще не мога да хвана края защото обединавах много и не стартираха при равни условия.
Аз съм доволен, хубаво зимуват, лесно се работи с тях понеже работят цяла година на 2 корпуса.
И така приключих с ваденето на мед за тази година още 10 тенекии дадоха та достигнаха 28кг. от кошер което е идеално за тази лоша година. След това ги зазимих с по 20 кг. мед пило от 4 до 7 рамки и вече ги оставям на спокойствие. Сложих ленти хербал и след час-два имаше по 100тина паднали акари през мрежите всичките живи, мравките май си правеха пир с тях. Сега остана само 4 подбудителни подхранвания с витамини, 2 с нозевит и ОК ноември.
Сега се сетих :)
Направи ми впечатление че пчелите са много спокойни. Понеже не вдигам цял корпус а правя ротация като вадя 5 пити и вдигам половината да не тежък, разхвърлям кошера на всякъде, няма крадци да се въртят въобще. Робота беше много приятна не се налагаше да бързам и да крия пити, взех си един плажен чадър и под него се работи съвсем различно. А всичко е изгоряло, освен да има някъде цъфтящ блок.
Тъй, както е заваляло ще вадя мед Септември !
За втора поред година през Август забелязвам в плодника централната пита блокирана с мед и перга. Пилото разделено от двете страни......... А днес даже на един 2 пити в средата блокирани и от едната страна 2 пити пило от другата 3. Това на ДБ 10 и 8. Доста противоречи на всичкото инфо за пчелите........ Оставям ги така..... Нали така казват- пчелите си знаели най-добре.
Много рано почнаха да се зазимяват добре че падна дъжд да се активизира ливадата
Понеже ми "отесня" помещението ще се наложи да складирам десетина магазина навън, бихте ли споделили с какво да третирам против молеца.
Моите зимуваха на вън , наредени на комин с мрежа отдолу и отгоре.Под навеса, без никакво третиране.
Орехови листа по рамките
И моите зимуват под един навес, само мрежа отгоре и отдолу. Нито молец имаше, нито мишки.
Зимата каква паша да има. Иначе след последното вадене, ги връщам за подсушаване и после на комин под навеса.
Нали има мрежа от долу и отгоре, пчелите няма как да влезнат. Аз така държа и пити с мед и няма проблеми, пчелите се въртят около комина първия ден и като видят че няма как да влезнат повече не ходят. Това е най лесния и сигурен начин за съхраняване на пити а също не слагаш химия. Но е важно да става течение.
Вчера тръгнах да вадя от магазините рамки с мед за последно центрофугиране и където няма мед да слагам магазините под корпусите, но в някой от магазините имаше доста незапечатан мед и в един момент прекратих процедурата. Все пак центрофугирах няколко магазина - а останалите след като ги запечатат. На няколко семейства сложих магазините под плодниците, но днес на път за работа видях нов току що цъфнал блок слънчоглед. На гугъла ми излиза на 2,8 км по въздух та, дали да не връщам магазините пак отгоре още повече след приятния дъждец дето вали последния час и нещо ?!?
Всъщност не съм сигурен дали този късен слънчоглед въобще отделя нещо, но в магазините нектара е доста повече в сравнение с преди седмица и в момента го вентилират, защото капеше от питите, така че приток има...
Всичко това освен всичко друго отлага и августовското третиране срещу акара за началото на Септември.
Фирма от Раковски предлагала тук при мен 5лв/кг на едро. Да сме мислели до сряда, щото от 1 септември давали 4,50. Измислих го на момента.
Няма по-големи мошеници от тея. Така и не им научихте номерата. Няколко пъти съм ви писал. Силни са на обещанията и никакви ги няма при изпълнението. Тази година са решили да шетат из северна България и вече месец взимат проби, а закупен мед няма. Запазват си количества по този начин. Нямат никакво намерение да дават по-висока цена от останалите изкупвачи. Пък при няколко стотин проби все ще мине и няколко пъти номера с открити антибиотици, ГМО, глифозати и т.н и т.н.
Да откриват "проблем " в меда е дългогодишна практика на тези мошеници.
Е нали от това печелят
Тия дни ще вземат проби. Аз отказах. Всеки си преценява. На 5лв чисти щях да клекна, ама сега като си спадна 20ст данък ми остава 4,80. макс. Почти всички се записаха. Дилемите са 2- Дали да сме единни и да “държим“ за по-добра цена или пак да сме единни и да предложим количества(които количества БИ трябвало да доведат по-добрата цена)......... Всеки си преценява.
Относно пробите които исках лично аз да си направя на моя мед, отговора от БАБХ Плевен беше: цяла северозападна и северна централна България се обслужва от лабораторията на БАБХ в Габрово. Другия вариянт е “Алименти“ Пловдив. Обикалят и из страната и може с уговорки за дата.....да вземат проби.
в тази връзка миналата седмица имаше събиране на пчеларите от цялата община нещо което се случва сигурно за първи път от '90 години насам и където ми е единия пчелин. Хубавото е че поне 90 % от колегите уважиха поканата, а единствената тема бе изкупната цена. След дебат на места малко по-разгорещен накрая всички се обединиха около мнението че никой пчелар на територията на общината няма да продава мед под 5-5.20 лв. Разбира се остава да се види дали ще се удържи на дадената дума. Дори кмета на Община обеща да предостави помещение и охрана ако се налага да се събере меда на едно място както и пълната си подкрепа....
Вчера проверих 2те най калпави майки, поддържат 4 рамки с пило. Значи има хубав принос.
А при мен има следния случай,една супер калпава и прошарена майка която смених преди месец с друга,от същия производител,ми направи впечатление че много бавно сваля сиропа.Днес я отворих и същата работа,половин рамка прошарено пило и мноого празни килйки,май ще я обединявам.Язък че и двете майки бяха/са тазгодишни.
И нещо друго забелязах, осите са в пъти по-малко от лани. И са едни такива тънички, слабички.... Лани бяха дебели, едри....и много, много.
Пръсканията за Дерматита - останали са по издръжливите в концлагерите първо давали фира по пълните цигулявите по малко
То затова в другата тема постат за световно абе по страшно и от вегани
Ами много-много не ме вълнува защо е така. Просто се набива на очи. А мисля, че природата си знае какво и как. Па ако верно се замисля, най-вероятно е от скапаната година. Май беше хладен(да не кажа студен). Няма плодове, сега вече е 2 месеца суша. За пръскания против дерматит по говедата, нямам информация да е правено в моя район, така че това отпада.
П.П. А някой има ли инфо за биологията и развитието на осите?
Третирай против акар незабавно /може и неколкократно, зависи с какво и как/, прехвърли й от различи семейства 1-2 рамки със затворено пило и по възможност подхранвай поне две седмици - два пъти седмично с по 300-400гр. сироп. П.С. Имах няколко такива които от 10 дена се пооправиха и вече са по-добре и на пчели и на пило. Провери и за варовито пило, но при силна опаразитеност, пилото е много прошарено и е възможно да се заблудиш за качествата на майката.
Силно прошарване на пилото особенно през август е сигнал за две други заболявания преди силна опаразитеност. Не я изключвам от възможните причини но ...
ВНИМАВАЙТЕ КАКВО ПРАВИТЕ И ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ .
Варостопа го сложих на 2. 08.Днес правих тест за опаразитеност на 5 кошера,от 70 до 100 пчели.Няма нито един акар.Ще му придам две рамки с пило и ако пак е така ще дам проба за изследване.Съмнява ме за остър паралич.Със сироп подхранвам от началото на август през ден по 200 гр.Другите семейства го опоскват за секунди,а въпросното за 36 часа.