Как да не вярвам нали са ми далечни роднини....;):laughing:
Преглед за печат
Да му ....... на правилата! На 29 Май на 2 пъти виждам новоизлюпени майки да се показват на пр. дъска. Помислих, че е излетял рой и съм го изтървал. Днес отварям кошера, старата майка там, нащъкала разнорородно пило на 7-8 рамки, над 30 излюпени маточници, от майките няма и следа, кошера бъка от пчели. Успели да запечатат 1 магазин, запечатват 2-ия.
Какво стана с пълзящите пчели?
Нямам точно предположение, но това е против всичко, което съм виждал, чел или чувал. Може би, когато е трябвало да излети 1-ия рой времето не е позволило, след това ги е хванала акацията и са се увлекли в нея, но ......при излюпени майки, не знам това дали е възможно. Даже, докато не намерих питата с маточниците, ми мина през ума, да не съм объркал кошерите.
PP. Семейството не показваше никакви външни признаци на роене. Ще ми е полезно до прочета мнение на някой по-опитен колега.
Може пък самосмяната да в ход.
Грешиш Дончев. Поне при мен от седмица майки си летят и си кацат върху кошерите, и по земята. Внимавам къде стъпвам и като видя майка си я вземам и си я слагам, където аз преценя. Общо взето ми избягаха пет парчета, от тях два роя хванах, а другите са бегали, когато ме е нямало. Но майките са доста и ако случа на късмет си я вземам и влиза, където има нужда от майка. Само днеска след обяд, по време на облитането, хванах цели четири. Не е обезателно да се задържат в новите кошери. Често се връщат в старите кошери или пък въобще не се връщат никъде и отиват в човките на пчелоядите.
Серия «Профессиональное мастерство»
Лети, пчела!
В.Н. Корж
основы
ПЧЕЛОВОДСТВА
Ростов-на-Дону
«Феникс»
2008
,,От гледна точка на запазването на вида на медоносната пчела, роенето (по-точно възпроизвеждане на семейството) е много целесъобразно и полезно явление. Всъщност, само благодарение на роенето, един от най-старите видове насекоми на Земята не само оцеля, но и значително разшири местообитанието си. Поради тази причина инстинктът за роене е „записан“ много здраво в генетичния код на пчелата. За човек, който се занимава с пчеларство сравнително наскоро (в исторически аспект), първоначално роенето беше много желано явление.,,
,,Днес повечето пчелари споделят мнението, че съществува проблем на рационалното пчеларство, чиято същност е, че, от една страна, роенето е нежелано явление, а от друга, борбата срещу това генетично програмирано явление е много трудна .,,
,,,,Когато правите изявление за съществуването на такъв проблем, трябва да имате предвид само рационално практическо пчеларство. Ако говорим за романтиците на пчеларството, опитвайки се да правим всичко „както в природата“, то те позволяват роевата свобода и за тях горният проблем не съществува. Също така, очевидно, тъй като няма въпрос за рентабилността на бизнеса, с който са ангажирани. Във връзка с това можем да кажем, че разнообразието от подходи към пчеларството само разкрасява пчеларството и всеки пчелар има пълното право да избира такива методи на пчеларство, каквито смята за необходими.,,
Сега вече си разбрала,че понякога притесненията ни са напразни.Догодина ще погледнеш на подобен проблем от съвсем друг ъгъл. Но бдителността не трябва да закачаш на пирона,защото това пълзене се припокрива и с друго пълзене,но в по–ранен период. Успешен сезон ти пожелавам.
Пълзенето спря роенето. Октомври пълзенето ще даде началото на края.
По мое мнение прекомерно много внимание се обръща на майка тя е важен фактор но е безгласна буква но има едни едни книги де се пишат в услуга на интересите на рептилите. Там пише че майки на 1година са древни, пише роеви маточници да не се използват че се унаследява роенето, заклеймяват баш свищаците и разбира се услужливо ти предлагат майки който по същество са свищаци ама карай.
Ма тая материя ми е тъмна Индия.
Но има и друга литература един вид любителска там понякога се използва един термин ,,тихо роене,,.
Дойде време според моите разбирания за отводки.Липата почва и против вскаква логика пчеларска,аз почвам да правя отводки.Според вазе колеги грешно ли е или правилно?:bigsmile:
Моите пчелни семейства събраха по един магазин мед от акация. Изчаках още една седмица за по-сигурно узряване и запечатване на питите. Като започнах да вадя меда, установих, че повечето ми пчелни семейства са се роили, без да забележа това навреме. Кошерите бяха полупразни откъм пчели. В плодниковите пити имаше малко запечатено пило и никакво открито пило. Маточниците, където имаше такива, бяха празни.
Не смея да напиша кои семейства ми се роиха...;)Днес проверих кулите и останах много дуволен 0 роево,но и медът на 0.:bigsmile:Липата се усети вече,но като не заливам ще чакам...;)10 часов работен ден правят децата и това ме кара да мисля,че ще има лев от мед.От 7 кули 6 са с над 15рамки на които има пило.Семействата са на 5-6кила пчела,но акар дал господ.:bigsmile:
,,Днес проверих кулите и останах много дуволен 0 роево,но и медът на 0.:bigsmile:Липата се усети вече,но като не заливам ще чакам...;)10 часов работен ден правят децата и това ме кара да мисля,че ще има лев от мед,,
Ценен източник на информация за всички, които се интересуват от философия или по скоро от метафизика
Амиииии,обездвижването е равносилно на 155 от кошер.
Честита нова година. Днес отворих да изрязвам СР и ги намерих пълни с мед.:bigsmile:
Ако киларите не бяха ги натровили малко миналата седмица и слънчогледа неги направи толкова агресивни бих казъл,че понашия край годината е перфектна.Толкова мед не съм имал от 10г,но и толкова пчела не съм виждал от толкова.Градеж няма да коментирам да не ме изскара някой фантазьор или лъжец.
https://youtu.be/RCxmFRNYvio
Локумчета:
https://youtu.be/k9QfYwlLZZM
Здрасти, ще кажеш ли какво имаш предвид под "киларите" и също така това "и слънчогледа неги направи толкова агресивни ". ... Защото и при мен откакто дойде слънчогледа, някои семейства са по зли..... Аз също имам поне 4 рояка много развити и понеже бях в швейцария една седмица, утре ще ги гледам. Като погледнах на камерата при нас има втори слънчоглед който тъкмо зацъфтява и отново се хващат на работа. Сега времето стана и хладно и е подходящо като че ли, обаче от вторник сряда пак ще стават страшни жеги.
П.С - а ще имам малко повече мед от слънчоглед, някой има ли идея какво мога да го направя, ще раздам където мога, но пак ще ми остане . Става ли да оставя на пити, да го съхранявам за подхранване, понеже нали се захаросва след време ..
Да не се хващаме за думите, имах предвид “кристализира” :)
Става за подхранване аз си ги зимувам на слънчоглед напролет си го ядът без проблем.Ако ти се занимава слагат се питите на скара от долу гореща вода и са завити после се разпечатват и пръскат с вода и се раздават.Не съм го правил но аз съм си търтей от класа.
Този "втори слънчоглед" съм се оказал в дълбока заблуда и той е прецъфтял .. Има още съвсем малко, не съм махал магазините още и мисля да го направя чак след 1ви август, понеже го дават голяма жега, поне 40 градуса тук, да не ги стеснявам отсега още. Затова че ги оставам засега така, освен ако не е грешно, но вие може да кажете това. За меда, се чудех как най-добре се съхранява, понеже тези молци не прощават. Сега съм взел едни пласмасови кутии, които се затварят перфектно, обаче сигурно заради херметизацията, пак няма да е добре и това, понеже няма да има приток на въздух, така като се замислих.
П.С - сега и аз разбрах. Аз ги стеснявам и слагам зад преградната дъска. Обаче тази година ги разширих на максимален обем без преградна и сега есента като сложа преградна дъска и стесня, няма да може всичките да останат в кошера и ще трябва поне няколко да пренеса в склада. Така като се разширява на максимален обем, като че ли е по-неудобно за работа. Ако е 9 + 1 преградна дъска, има място за манипулации. Не знам кое е по-добре. Но ако са 9 пити + 1 преградна дъска за 10 рамков даданблат, става по - удобно за манипулации.
По моите виждания и очаквания, излезе добра година. В миналата зима влязох с 16 семейства, иззимих 15. От тях извадих, средно по 39 кг. мед, 4 кг. прашец, имам да претопявам още разпечатки, но чистия восък, ще излезе около 7-800 гр. И 6 отводки. Три остават за мен, другите три са подарък за приятел мераклия. Магазините от вчера са под плодниците, предстои третиране с лютива мента и след това с йод.
Мислих, че вече са почнали да гонят търтеите, а те тук там в магазините нацвъкали търтиево пило.