Грешиш Дончев. Поне при мен от седмица майки си летят и си кацат върху кошерите, и по земята. Внимавам къде стъпвам и като видя майка си я вземам и си я слагам, където аз преценя. Общо взето ми избягаха пет парчета, от тях два роя хванах, а другите са бегали, когато ме е нямало. Но майките са доста и ако случа на късмет си я вземам и влиза, където има нужда от майка. Само днеска след обяд, по време на облитането, хванах цели четири. Не е обезателно да се задържат в новите кошери. Често се връщат в старите кошери или пък въобще не се връщат никъде и отиват в човките на пчелоядите.
По мое мнение прекомерно много внимание се обръща на майка тя е важен фактор но е безгласна буква но има едни едни книги де се пишат в услуга на интересите на рептилите. Там пише че майки на 1година са древни, пише роеви маточници да не се използват че се унаследява роенето, заклеймяват баш свищаците и разбира се услужливо ти предлагат майки който по същество са свищаци ама карай.
Ма тая материя ми е тъмна Индия.
Но има и друга литература един вид любителска там понякога се използва един термин ,,тихо роене,,.
В момента има 10 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 10 гост (и))