3 отводки(търтовки) по 6 пити ги сложих в един 2ву корпусен кошер без да ги пръскам с нищо, върху корпусите мрежа и клетката с майката. Исках само да усещат феромоните но да нямат контакт с нея. След 24 часа пуснах майката и я приеха като тяхна.
Преглед за печат
Питам, защото мисля стратегия за действие с едно семейсто, което беше в роево. Направих първоначално една отводка с майката. След това се наложи да направя още едно разделяне, като отделих в едно фибранено сандъче 5 рамки с пчели. Част от тях се върнаха в основното семейство, което до момента все още няма оплодена майка, докато пчелите във фибраненото сандъче(намира се до другото семейство) вече имат оплодена и работеща майка, но пък там пчелите покриват горе долу 2 рамки. Та ако и този уикенд при прегледа няма работеща майка в основното семейство ще се наложи да ги обединя, за да не стане търтовка основното, което е горе долу цял корпус с пчели.
До момента мислех директно да ги обединя с вестник между двата корпуса, като преди това ги напръскам с нещо за уеднаквяване на миризмите, но сега може да им сложа за едно денонощие мрежа между двата корпуса, но без да отделям оплодената майка да е сама в клетка, защото това ще ме затрудни, а да си стои с пчелите, както са в момента. В основното семейсто дори и да има неоплодена майка да се надяваме, че ще я убият като усетят феромоните на оплодената.
От моите опити съм стигнал до заключение, че тървовка се оправя лесно със стара майка. Не знам дали е така, но съм пробвал няколко пъти и винаги се е получавало. Тази година стигнах до заключението, че при пчеларството няма 100% успешна практика, всичко е сбор от много неизвестни, като най важното е времето. Миналата година спирах ровото с налитане от раз, тази година докато не тръгна паша нищо не работеше. Но от 31 в роево допуснах само 1 стара майка да рой, за сметка на това 5 отводки роиха, но по тях не съм работил понеже не съм очаквал такова нещо.
Делфи, вестникът е по-добрия вариант, спестяваш си махането на мрежата и създаваш на двете семейства обща работа. Но не стана ясно - старото семейство с какво е било последно - майка, маточници, пило? Много е вероятно да си има вече и то млада майка и ако си стигнал до там, редно е по някакъв начин да оползотвориш труда на пчелите по отглеждането й. Една бърза проба с прясно пило ще покаже как е хавата /ако при прегледа няма яйца де/. Мисля и че трябва да направиш някакво преразпределение на наличните пчели.
На 24 Май направих разделянето, като не съм търсил майка, а в сандъчето прехвърлих от друг кошер еднодневни яйца, а в основното семейство оставих един маточник, който беше пред излюпване по моя преценка. Е, оказа се, че в сандъчето съм прехвълил майка, която миналия уикенд се оказа, че се е оплодила и работи, видях я - много добре изглеждаше. В основното семейство обаче мисналия уикенд нямаше работеща майка - този уикенд ще видим какво ще е положението. Може да му дам и още една седмица шанс, ако има майка да се оплоди и заработи и чак след това да го обединявам. Проба с контролна пита с яйца не ми се иска да правя. За изравняването на количеството пчели си прав - ще го имам предвид.
Аз правя така. Слагам вестник м/у двата корпуса, 2-3 дупки с върха на ножката и над вестника една глава лук нарязана на дребно. След няколко часа изхвърлят лука през входа. Почнат ли да изнасят лук работа е станала вече. Ако имам време след ден-два махам каквото е останало от вестника. Лука ми се вижда лесно и безвредно.
В началото и аз използвах вестник, ракия, лук и други работи за оедняквяване на миризмите, но вече не ползвам нищо. Повечето пъти направо обединявам, никакви проблеми. А ако преценя че може да има прблем съм си направил мрежи подобни на ханеманова с които се работи с голяма лекота слага се и се маха за секунда. Така работя аз с моите пчели, колеги казват че при тях не става.
А ако не ти се уеднакваява миризмата или с мрежа взимаш от над 3 кошера пчели майката под в карцер 24 часа биеш един два шута на кошера да се ошашават и немаш грижи (при търтовки от незаплодени майки действа поне при мен)
Те т`ва е положението в Видин. Това е най-слабия от 4 четирите семейства който ползвам за материал и отглеждане. От тях са дръпнати две отводки. Кошера не е отварян за последните 5-6 дена. Снимката е от трети корпус. До преди седмица майките бяха ограничени само в първи корпус. Където да бръкнеш в него всичко е пълно, а където не е - тече. От останалите - два са започнали да запечатват. Ако пашата продължи така за още 7-8 дена от тези семейства ще се дръпне по около 40 кг средно, до момента!!! Сега цъфтят аморфата, липата, каталпата и ливадата.
Прикачен файл 6881
На пчелина положението съвсем не е такова. В събота ги попрехвърлих и там положителното е, че не трябва да ги храня. Направили са добри медови венци около пилото и запълват настрани и нагоре. За вадене на мед към момента и дума не може да става. На пчела и пило са - мн. добър 5. Виж тук в града, положението е съвсем различно, чак и аз бях приятно изненадан.
Тази година ще се продава мед сорт Захарни заводи Горна ореовица
Днес повдигнах на няколко кошера таблите и вече има присъствие в магазините, значи има надежда за слънчогледа.
От 2рото зареждане майки вече има оплодени.
Направих някоя снимка от телефона, но духаше вятър и не излезна нищо.
Тамън са започнали да се люпят пчелите на средата.
Това е най-добрата снимка на вятър, която съм виждал! :bigsmile:
Започнах да обединявам от днес и ме изненадаха с доста мед. Аз гледам че няма много пчели в магазините и мисля че няма мед, но сега като отворих кошерите гледам всички свалили майките в 1ви корпус а 2рия изцяло мед, като на 60% запечатани питите.
Дайте съвет какво да правя, да освободя ли място на майките да снасят или да не ги закачам а само да слагам магазини на горе за слънчогледа.
Така като са блокирани майките ще има повече работнички, а това е последната паша.
Зареждай магазините. За майките долу им стига, пък и след слънчогледа имаш много време.
Ходих да гледам слънчогледа , но тази година ще закъснее. Много валя и закъсняха със саденето, премина глушината и сега няма много паша.
Тъкмо да си освободят място за пило.
А от това няма ли?
http://bilki.bg/userfiles/editor/image/bosilek_.jpg
Ливаден конски босилек (SALVIA PRATENSIS)
При мен са полудяли по това на снимката, а липата също цъфти в момента.
Абе те си знаят какво им се яде. :)
Това от снимката не съм го виждал, може да го има по поляните, но не остава време за разходки. Липа нямам в района 10 тина дървета за мирис някъде.
Пчелите работят, ние работим и на края не можем да реализирме прдукцоята поне на минимална печалба.
Този мсец имам 3 оферти, но не сме на едно мнение. Двама ми се обаждаха и ми дават 4лв. и го изкарват, че като ми купуват меда на тази цена ми правят услуга за която цял живот трябва да съм и благодарен, другия каза цена която ме изненада приятно, но до там.
Жалко, че моите са на 50 км. разстояние. Прикачен файл 6984
Прикачен файл 6985 Прикачен файл 6986 Прикачен файл 6987
Някой има ли на идея какво е това растение , расте по синури и ниви , много посещавано от пчелите ?
Бяла комунига.
Тия дни мина през село някакъв киселинен дъжд и почти всичко е попарено, градините на хората поляните и царевицата. Слънчогледа няма много поражения само точки по листата, което за мен е добре, че разчитам на него. Иначе обединих всичко, придадох всички млади майки, старите майки ги сложих на мястото на отводките да правят пило за зимни пчели. И от тук на татък чакам слънчогледа, свърших си работата на време.
Вчера и днес кошерите имаха бради, което го виждам за 1ви път след като смених дъната с мрежа преди 2 години.
Не е Бяла комунига , съцветията са като възелчета през 3-4 см. При дъждовна година след прибиране на житни култури буквално израства на целите площи и е пълно с пчели. В района в който работя местните му викат " Бела трева " , но не намирам нищо което да прилича на него sweating;Цитат:
Бяла комунига
Прикачен файл 7006
Прикачен файл 7007
Прикачен файл 7008
Ето по-детайлни снимки
Не само пожълтяват а нашраво изгарят. Някой хора ги оскубаха и садят на ново. Поляните изгоряха все едно е края на август. Изглежда че ще има хранене след слънчогледа, само да не се съсипе и той. Носих снимки на градината на агроном да ми каже какво да правя, но не можа да ми помогне.
БЯЛ ПРЕШЛЕНЕСТ КОНСКИ БОСИЛЕК-но не мога да бъда категоричен.
Да , много прилича на това , но като гледам на моите снимки от всяко съцветие излизат по две листенца а на снимките които откривам в нета няма такива. Но най-вероятно е някаква разновидност или снимките които гледах в нета са от друга фаза на развитие.Цитат:
БЯЛ ПРЕШЛЕНЕСТ КОНСКИ БОСИЛЕК-но не мога да бъда категоричен.
Семейство устоцветни - някоя разновидност на ментата е. Прилича на дълголистна мента.
Прикачен файл 7013Това е положеноето при нас, хората казват че е от пръскане с пестициди, но аз мосля че е от киселинен дъжд понеже всичко изгоря след един обеден дъжд.
Това което си показал на снимката се получава при пръскането на царевицата за плевели ,при самото пръскане има значение фазата на растението ,температурата на въздуха и дозировката на препарата.Самия препарат унищожава плевелите но действа и на царевицата като забавя временно развитието но след това растението успява да навакса.
https://www.google.bg/search?q=stachys+annua&biw=1366&bih=673&tbm=isch&i mgil=N39taAGAOEFi1M%253A%253BL7fZmArU_PgBAM%253Bht tp%25253A%25252F%25252Fbotany.cz%25252Fen%25252Fst achys-annua%25252F&source=iu&pf=m&fir=N39taAGAOEFi1M%253 A%252CL7fZmArU_PgBAM%252C_&usg=__XsyGC8qwf4FXzqAO7 tptvccjLoE%3D&ved=0ahUKEwigwsCJvcHNAhVBsRQKHYFVA74 QyjcIJw&ei=oZRtV-DtKcHiUoGrjfAL#imgrc=gDtrKStuCTrIRM%3A
Чистец едногодишен според този албум https://archive.org/details/AlbumNaL...aVBulgaria2015
Не е това, вчера говорих с арендатора. Действително проблема е от пръскане с препарат но на рапицата. Щетите са от Монтана до Плевен. Нанесени са големи щети на земеделците в тези райони. А понеже е пръскано е било със самолет във вертовито време има поражения и на селата в близост до пръсканията. А и последствалия дъжд е свалил всичката химия. Единствено хубаво е, че птепарата не е толкова вреден за пчелите.
Колеги цъфна ли слънчогледа ?
Първо това което съм написал в предния пост се отнася конкретно за показаното на снимката и информацията е с цел единствено за обща култура понеже и аз съм си задавал същия въпрос като теб и съм получил тази информация.Сега ти на кого ще повярваш си е твои проблем но логиката е такава - във ветровито време не се пръска с техника по въздух, дори когато се отнася за хербициди, както е в момента е опасно да се пръска и с наземна техника и в краен случай трябва да се оставя голямо разстояние от границата със съседния имот.От икономическа гледна точка как го виждаш един арендатор да хвърля пари за пръскане и препарат на вятъра та той ще фалира доста бързо.Това със рапицата изобщо не го вярвам защото тя няма нужда от пръскане по това време с хербицид, как мислиш ще вирее ли нещо при тази гъста и висока рапица.
Чувал съм че по това време рапицата се пръска с раундъп.
Има зрели и не зрели шушулки,докато зелените узреят,зрелите се разпукват и семето пада,.Убивайки растението,зелените узряват з зрелите вече не се разпукват до жътва
Колеги при Вас пчелите гонят ли вече търтейте? При съботния преглед го забелязах.
Таз година търтеите са в изобилие.Да гонят ги,но и продължават да отглеждат..
При мен Плевенско слънчогледа е цъфнал от 4-5 дни има много блокове който са на етапи 3 големи блока са на различни етапи ще се застъпват, но при прегледа преди 1 седмица в кошерите нямаше къде да хвърлих игла сега от 12р дб покриват едва 9 с пчели, а в магазина няма никой явно е имало брутално ръсене защото семействата ми не са се ройли. При прегледа също и аз видях как 3 работнички влачат търтей, а пред кошерите в тревата имаше 2-3 пълзящи търтей. Слънчоглед много, но пчелите ми ги няма 30%-40 просто ги няма незнам какво е станало.
Да слънчогледа цъфна но няма кой да го опрашва и да събира нектар
И при мен е така,Ново село-Русенско.Преди седмица и нещо вреше от пчела в магазините,а преди 2 дни едва се забелязваха пчели в магазините,летежа умряла работа.
Липата преминава и вчера за първи път видях пчели по детелината, явно до момента не и обръщаха внимание заради липата и глушината.
Слъчогледа при мен цъфна преди 5-6 дена.За сега съм доволен от към принос.
Незнам при вас как е . Нещо много интересно . Слънчогледа ще прецавти за 10,15 -дни а преди години изкарваше 20,25 . Хибрит номер 99 за уснова използван цвете .
При мен още не цъфнал, слънчогледа. Очаквам го след седмица, две.
При мен семействата са средна хубост в момента на 2 корпуса и 1 магазин някъде. Имаше сериозен спад според мен от роевото, но може и да са им помогнали и постоянно кръжещите селскостопански самолети. Сега се възстановиха, но ги няма тия пчели от миналата година на 2 корпуса и 3 магазина. С 20те отводки подсилих по слабите и сега всички са почти еднакви по сила. Иначе валя хубав дъжд преди ден и вече чакам слънчогледа.
Е незнам дали съм късметлия ама 200 000 дка без пръскачки не се оправят. Това първо. После, пчели има (верно не са като ланшните силни кошери, ама пак биват) ама в тия НЕНОРМАЛНИ жеги преди няколко дни, слънчогледа почти замина в историята. По 1 магазин и блокиран плодник за сега дадоха. Ако капне още нещо, ще плескаме с ръце.hi;
Ник ,хубаво е че чакаш слънчогледа .Но ако е като при мен ,не му се надявай . МЕЛЕЗ !!!!! Само прашец ,нектар –ниц . А така му точех зъби ,след като кориандъра се провали .Впрочем да спра да се оплаквам ,че гледам коректора по мненията , също участва в темата и няма никакви проблеми с пръсканията ,кой да му събира медец , въобще няма никакви проблеми .Шапка на тояга ......... Дано при теб слънчогледа да е нектародаен ! За мен тази година си е загубена за мед.
Слънчогледа от много години е главна паша за пчелите в България тази година стеблата му са дебели и питите ще пускат нектар обилно дори и да се засуши корените му дърпат от дълбоко и нектар ще има кои сее мелези когато трябва да плащаш дебела рента нямаш право на грешки и сееш добри семена ,това че някои си е объркал пчелите си е негов проблем не му е виновен слънчогледа то бяха хибриди които не давали нектар сега мелези все нещо пречи на слабите пчелари.
Модератор: Моля, спазвайте точка 19 от правилата на форума!
Утре че друсаме първия магазин от слънчогледа...... Ако напълнят и втория магазин тия дни-ЕКСТРА.
А бе Валко ,най –напред се научи да пишеш правилно .Що–годе .Просто ме принуди да ти го кажа сега ,защото в поста ти има само 2 главни букви/НАЧАЛО НА СЛОВОИЗЛИЯНИЕТО ТИ и България –добре че поне това знаеш–започва се с главна буква изречението и имената се пишат с главна буква / А ПОСТА ТИ Е ГОРЕ –ДОЛУ ОТ 6–7 ИЗРЕЧЕНИЯ .Или трябва да имаш толкова главни букви .Засега това е по граматика от мен .За в бъдеще ,специално теб ще продължа да те ограмотявам,защото неграмотния писател става за посмешище на целия форум. А това няма да ''позволя''. А сега за слънчогледа–тук вече проявяваш и незнание за значението на думите.Има речници в които се обясняват тия неща,но трябва да се знае.Та, хибрид и мелез е горе– долу едно и също –едното по книга,научно :другото –по народному .Как ли да ти го обясня нагледно и по–простичко за да го разбереш –ах,да.а..ааа ,сетих се – КАТЪР . Сега би трябвало да си го разбрал. Рентата няма нищо общо с това дали катъра пуска нектар или не.Може и да му повиши уражая ,но на пчелите да не пусне и капчица нектар .Ти знаеш ли има слънчогледов сорт /мелез ,хибрид или КАТЪР / на който килийките са толкова дълбоки ,че пчелите въобще не го посещават .Едро семе/10–14 мм./ и е наш ,български .Използваха го 5–8 години ,и след това изчезна .
Аз имам друго становище за слабите пчелари .Слабия пчелар не търси оправдания защото това е признание ,а гледа да компенсира като ходи по горите да гони рояци и ройчета ,защото е некадърен да си ги създаде .Доколкото си спомням ти беше такъв ловец на дивото .И може би затова имаш афинитет към моите писания,разбира се, че е отрицателен.Впрочем, ти разбираш ли какво ти пиша? Попитай ,все някой ще ти го обясни по –простичко.Та, такива ми ти работи с хибридите и мелезите Валко .Едно въпросче ,не в темата –тази година колко ройчета хвана в Стефан Караджовската гора ? Ако не е тайна, разбира се .
Гогол явно си почитател на литературата и то руската ,ще пиша както си искам роевете са както обикновенно над 100 всички са на магазин чети не само руска литература и там пише кои маики са по-хубави роевите или тези които се мъчеш да си произведеш ,долече съм от Стефан Караджово .Виждам че искаш да си велик пчелар и никои да не ти протеворечи но дразниш . ще пиша както си искам като учител по литература може ида си бил добър но като пчелар си нула ,натровиха ме слънчогледа не пуска ,спри да хленчиш ами бръкни в тия кошери ,пчелите искат работа в ямболско имам приятели всички се хвалят с пълни магазини само гогол не пуска мелез ,от години сеят катър магарета и коне няма виждам че си израснал на село.
Модератор: Моля, спазвайте точка 19 от правилата на форума. Без коментари, подклаждащи към конфликт.
Днес повъртях малко и изкарах половин тенеке от 4 броя. От рапицата половин и сега половин скалъпихме едно тенекенце. Слънчогледа сега започва да цъфти, има още един блок не много голям за след 2-3 седмици.Принос има някакъв, ама не ходих до слънчогледа да видя от него ли е. Като цяло складират повече долу в плодника. Аз лично съм се настроил това да е за тази година откъм мед, но дано ме изненадат.
Ачка ти изкара ли нещо от липата,защото при мен кръгла нула? Въздушно сме горе- долу близо на 10-на км и питам за да сравня.
Абсолютно невярно.
1 Няма как в един регион с 40 пчелина всички да са слаби пчелари.
2 С очите си съм виждал 2 блока със слънчоглед които ги дели един черен път. На единия пълно с пчели на другия няма 1 пчела ЗАЩО ЛИ?
3 Не случайно хората на подвижно се интересуват какъв е слънчогледа.
При мен 3ти ден паша и отделя добре, утре половината кошери ще получат 2ри магазин а другата 3ти. Само 4 броя които сменяха майки останаха една идея по слаби защото продадох 10 помощни семейства и не остана с какво да ги засиля. Но поне изкарах за море понеже не се знае меда кога ще се продаде. Това помощните семейства са голяма работа, като взема по 2-3 пити с запечатано пило и ги бутна на кошер започва да работи яко.
Около 100 магазина имам и ги съхранявам на комини от по 10бр., няма проблеми с молеца до сега, като не съм ползвал никакви препарати. Имах един комин с плодникови пити, който стоя до преди дни, там имаше молци тук там, но питите не са съсипани(тегли молеца тигел 5см. и до там). Една единствена пита я бракувах заради молеца.
С медовите магазини няма никакви грижи при съхраняване. А тия четирите, дето са сменяли М, що не ги трансформира и тях в два медовика и два помощника?
Щом не е гледано пило в рамките не са сладки за молеца. Помощните ми семейства са ми във военни сандъци и тях ги ползвам за донори, за майки за контролно пило абе за всичко и в основните кошери почти не бъркам за нищо само давам. Можеше да прехвърля както казваш, но сега майките снасят от 2-3 седмици и не искам да им спирам устрема :) има достатъчно за мед. Всички стари майки ги сложих на местото на продадените и сега ще работят до зимата когато ще станат донори на зимни пчели. Всичко се използва до край.
Точно така.
И на морето не се увличай - докато се печеш, на тях да не им стане тясно;) На зима ше почиваш.
Е..ех Валко ,Валко ! Освен че си неграмотен ,но си и много дебелоглав .Искам да ти помогна ,момче . Един неграмотник винаги става за посмешище на всички .Обещах ти , да те ограмотявам Ще спазя обещанието си .Това ще е полезно не само на теб.Да започнем –Последният ти пост е съставен от 14–16 ОТДЕЛНИ изречения ,а си използвал само 3 главни букви. Трябва да знаеш –ВСЯКО НОВО ИЗРЕЧЕНИЕ ЗАПОЧВА С ГЛАВНА БУКВА ! Написал съм вариативно броя на изреченията ти защото последните 2 реда на блудкавото ти словоизлияние е просто неразбираемо –това е резултат от неграмотността ти . Сега още нещо свързано с твоята неграмотност –неграмотния индивид не може да направи разлика между граматика ,български език и литература .Трите неща са различни по само себе си ,но са взаимно свързани . Разбираш ли това което ти пиша / питам те ,защото от предходния на този ти пост ,разбирам, че ти не знаеш значението на думите мелез ,катър и т.н. и затова словоизлиянията ти остават неразбираеми и за най–добрия лингвист./ Валко ,не съм бил учител по литература /във форума има учител ,от Варна ,но не зная по какво преподава .Независимо от това ,научи се да уважаваш учителите –те наливат с фуния знание и грамотност на такива неграмотници ./ Всичките ми образования са технически .Просто правописа ,правоговора ,синтаксиса го правя интуитивно . Е...е до 8 клас ,разбира се попивах всичко още в часа, защото имах само 1 тетрадка от 100 листа. Нямаше пари за втора.Сега имате пари за всичко ,но останахте неграмотни и донякъде неуки .Обърни внимание –не казвам прости ,а неграмотни и неуки . Всички които посещават или пишат във форума са умни , но много от тях /макар и с висше образование ,а някои и с 2 / са неграмотни .Да Валко ,чета РУСКА ЛИТЕРАТУРА .обожавам я !!!Може да не съм точен ,но 45 % от световната класика е от руски автори .Ти прочел ли си нещо от Достоевски, Толстой ,Гогол /не аз/М.Горки ,Висоцки /за мен и той е класик/,но защо ли да ги изреждам като ти не си чувал нищо за тях ,а камо ли да си чел . Не ВАЛКО ,аз не съм велик и ни най –малко искам да се правя на такъв .Просто искам да поставя такива като теб /всезнайковци/ на мястото им.От многото бъркане в кошера има само вреда–и това ли не го знаеш ?Твоите приятели от Ямболско може да са ти пуснали кьор –фишек ,пък може при тях нещата да са добре.Хленченето не ми е присъщо ,освен ако приемаш споделянето за хленчене.
ДА Валко ,роден съм в село ,първите 4 години съм расъл на село ,селянче съм и се гордея.За мен'' селянин '' не е обида .Има селянчета ,които са много по– грамотни от ''гражданчета '' като теб /дядо ти и баща ти ,кой знае от коя секия са / Пази боже ,сляпо да прогледа ./Н.П./Валко, опитах се да ти отговоря на всички не досмислени въпросчета в не досмисления пост. Продължаваме с ограмотяването .
Модератор: Благодаря за направените заблележки, НО това е работа на модераторите. Моля, без мнения, които могат да бъдат възприети като обидни. Моля, въздържайте се от мнения, които създават конфликт.
Като си почнал с ограмотяването обясни на неграмотните какво означава слънчоглед-мелез и какъв трябва да бъде истинския слънчоглед които пуска нектар.
Няма начин, това е точно така. Щом и в Библията го пише...
Значи аз много пъти съм казвал у форума - грубо казано началото на септември един магазин със светли медови пити отива на склад. Другият/ите магазини с проблемни /по моя преценка/ остават на кошера до ноември, декември. Тогава и те влизат в склада, до къмто април месец. Не ме бърка и целогодишно да са на кошерите, но така съм си свикнал. Зимно време хвърлям по някое око отвреме навреме и така, това са ми грижите по съхраняването и което трябва се топи на восък. Та казвам, че няма никакви грижи, сравнено с плодникови пити /в които е люпено пило/ или па има прашец, медец и т.н. Не сме ортодоксални и ако молецът вземе че мутира нещо или па зимите станат топли, ще променим каквото трябва в технологията.
Преди препинателен знак НИКОГА не се слага интервал, а след препинателен знак ВИНАГИ се слага интервал. Така е не само във Българската, но и в Руската литература, а и във всички останали латинско-пишещи езици и литератури. Не е необходимо човек да го знае това, защото ако наистина много чете, би трябвало подсъзнателно това елементарно правило да се е набило в главата му.
ПС: Нека тези "уж полезни" спам мнения на тема правопис да останат ден-два във форума, а после някой модератор да ги замете под килима, защото там им е мястото.
Интервал (шпация) се поставя винаги пред тире, "", (), []. Тирето се отделя винаги от двете страни. Останалите двойни знаци се използват така, както съм написал в първото изречението. Моля ерудитите да отварят и по някой правописен речник (и не само).
Написаното от мене се отнася за следните препинателни знаци:
точка (.), запетая (,), въпросителна (?), удивителна (!), многоточие (…), точка и запетая (;) и двоеточие (:).
Те се слагат веднага след текста и след тях винаги има интервал или нов ред.
За останалите препинателни знаци интервала трябва да се слага пред тях:
кавички („…”) и скоби – главно кръгли скоби (), но има и квадратни ([ ]), ({ }) и ъглести (< >).
Тиретата са по-специални - в зависимост от контеста може както да има, така и да няма интервали от двете им страни. Вижте как оформих предишното изречение - в него ги има и двата случая.
Справка:
Препинателни знаци: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F...B0%D1%86%D0%B8
Пунктуация: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F...86%D0%B8%D1%8F
На когото му е сложно да запомни всички правила, просто трябва да чете малко повече книжки, и правилата сами ще влязат в неговата глава. Всъщност тази дискусия се разрази именно защото Гогол твърди, че е чел много книги, а 100-те грешки в написаното от него показват, че не е чел нищо. Перфектен правопис и в същото време 100% грешки при употреба на препинателните знаци - наистина странна комбинация, освен ако не е направена нарочно.
Това е форум за пчеларство , а вие сте го обърнали на БФ .
Какво сте се захванали с Гогол или Валко ?
А , колко други трябва да критикуваме?
Моля Матеев , на всички да промени имената на български език .
Моето е Петър Иванов .
Не можем от всички да искаме перфектен правопис, а и това е невъзможно. Всеки греши повече или по-малко - важното е да се разбира какво е написано. В случая с Гогол обаче аз просто не можах да изчета целия текст до края, защото ми се налагаше да го сричам като първолаче. Още на втория ред се отказах и така и не разбрах какво е искал да напише.
Не го обвинявам, но и не мога да му изчитам постингите му до края. Нека да не ми се сърди .....
Вече май всички спамят барабар с модератори и администратори! Време е да си припомните името на темата, а и на форума!