То да не знае човек кое е за добро, топло ли да е студено ли. Те прискърцат слабаците, от тех по една отводка и догодина пак така, агония.
Преглед за печат
В случая е по - добре да няма големи студове. Не трябваше да е топло преди два месеца, но вече топлото е за предпочитане. Има и един друг момент - при топла зима се получава хладно и дъждовно лято. Ха дано да позная, че ако ни лепне пак някоя жега и ....не знам.
Така де, ама по принцип като има доволно студове(не че при мен е имало скоро), обере слабаците а с тея топли зими всичко преминава в следващата година и така, или поне си мисля, че е така. Ама както казва един Известен Пчелар Майстор"ако искаш да ги видиш силни отвори ги на топло време"
Все пак е по добре да минат зимата повече от 75%. Слаби не слаби ще им се сменят майките, ще се подсилят, с една дума ще се вземат някакви мерки отколкото да останат 25% и да се чудиш какво да правиш от тях. И другото което е, че няма да се занимаваш с пити които да ги ядат молците. Което е един малък плюс, но е плюс. И т. н..
Съгласен, не съм против, но не знаейки защо се стигна до това масово заслабване на семействата(тази година бях с убеждебието, че ще са много силни за зимата ама Не), какво да предприемем за догодина. Аз ще опитам да вкарам повече помощни семейства които да обединявам с основинте, ама още бистря технологично нещата.
От какво са слаби питаш? Ми от липса на паша. То беше пустиня. Тук там може да е било по - добре, но на повечето места си беше пълен крах. Сега формула не може да се даде, но всеки може сам да намери някакъв начин който да му отговори на семействата и на района за доброто развитие на семействата.
При мен една жертва засега( от 28....тва за Североизтока)...повечето пчели на дъното, останалите набити в килийките в 2 полупразни пити, а отстрани 3 пити на 50% с мед - предполагам от глад, и че не са успели да се прехвърлят на медените пити.
Понеже имаше около 100 пчели набити в килийките, останалите на дъното, и бях чел преди, че ако има набити пчели в килийки, означава, че са умрели от глад...на едната пита имаше запечатано пило към 30-ина килийки, това го забелязах още средата на октомври - среден по сила кошер, а имаше още открито пило, и оставих питата с пилото естествено...и си мисля, че са се закотвили на пилото, и не са могли да се преместят после върху питите с мед.
При мен от юли не е валяло, но на 20тина километра от мен целия юли си прекапваше всяка седмица по час два, но и там картинката не е по добра. Питам в четвъртък 25 души пчелари как са им пчелите ссички си мълчат, аз им казах, че моите са по слаби от други години, ама тр си мълчат. Казвам значи всичко си ви е наред, супер грешката си е при мен. На другия ден засичам един пред детската градина и ми казва "а бе на мен от 12 само 4 са ми останали" друг идва на пазарчето дето продавам и ми разправя "А бе то на мен от 48бр ми останаха до сега 22". Айде единия го знам той нещо подценяваше акара, другия май си третира с химия.
Не съм я търсил - утре мога да поровя да я потърся, но си беше хубава, едра майка.....и един рой бях хванал с майка белязана в жълто, питах - казаха, че е от 2017г. - вчера го почуках - бръмчът яката...значи и стари майки могат да окретват засега...ще го следя до пролетта този кошер с 2 и зайде годишна майка дали ще оживее.
Големи спецовеbow; , работят само с млади майки. 2017г. била стара, ами тя е работила две години. На такива дърти майки им режа края на март крило /крила / и заден крак, и я сменят още през май. Залагат няколко чудесни маточника, част от тях ползвам за отводки и смяна на негодни майки. Сезона си протича без никакви сътресения.
Напротив! А "продукцията" е функция на основната пчелна дейност. Опрашването! 2018 миналогодишните майки на пчелина през септември бяха на поне 5 р. запечатано пило. През 2019 всички майки бяха сменени. Септември бяха жив зян! Сушата им разказа играта! Относно изкупуването на продукцията в обозримото ни бъдеще не виждам решение. Има начини, но те ще отнемат доста пропуснато време. Първия е да се копира чуждия опит. А той започва с една пчеларска организация положена върху законова рамка.
Не съм съгласен на 100% с теб, колега.Миналата година имах 2 семейства, които иззимуваха с много малко пчели, но с млади майки.Подпомогнах с по една пита люпещо пило април месец, след което станаха силни семейства от които вадих мед.В момента и двете семейства са със същите майки от 2018 г. и са с достатъчно пчели.
Знам максимата,че щом майката не е успяла да си направи достатъчно пчели е калпава, но невинаги е така.
Успех!
И аз така практикувам и съм доволен от резултата, колкото и нехуманно да е. Но нямам сантименти. Вчера си гледах пчеларския дневник и видях,че имам още 5 майки от 2017 г. но напролет задължително ще ги сменям.Просто семействата си бяха отлични и не съм ги пипал.Дано да иззимуват.
Тянка, майките от 2018 г. не струваха не знам по каква причина.Тази година смених няколко от 2018г а оставих няколко от 2017 г. Мнението не е само мое , а и от колеги. Имам все още няколко 2018 г. които смятам да сменя напролет, живот и здраве.Та мисълта ми беше, че не е само сушата причината, но тя е основната.
Друго ми направи впечатление, че ноември имаше пило в повечето семейства с майки 2019, не знам как да го анализирам.Даже и в момента голяма част от семействата гледат пило, като е рано.
Прогнозите за климатичните промени в световен мащаб и тези за България, ме карат да се замисля дали да не проучим по - детайлно начина на отглеждане на пчели в Северна Гърция. Може да има някакви специфични особености за времето на зазимяване, развитие на семействата и т.н. А технологично май ще наблягам на отглеждане в лежак с магазини и зазимяване на отводката до основното семейство, с цел подсилване на основното за пролетните паши (ако ги има).:icon_confused:
Прикачен файл 10283
Това е след есенно третиране с небезизвестни ленти ... Всъщност това е 6-то по ред третиране за сезона ... :)
Опитвал съм доста пъти съкращаване на крайници на майката, но освен, че тормозя добичето други резултати не съм видял. Само си губя времето и си отварям работа. Ако ще трябва нещо да се сменя, то премахвам майката и до 20 дни всичко е ОК/не оксалова/;). Сега ще кажем, че самосменните маточници най - хубавите;). Казвал съм какво ми е мнението за развитието на майките, оплождането и работата им от какво зависи.
Това с разните ми там организации ми се струва пунта мара. Само създаване на някакви мързеливи структури и намиране на работа на некадърници. Ако ще има такива, то да си вършат работата както трябва, без постоянните задни мисли, което няма как да стане. Ще дам един пример от близкото минало. Имаше един човек който минаваше по улицата всеки ден и викаше: - ица берееем, ица берееем. Та този човек носеше и едно еталонче с което събираше Ицата по качество и съответно вадеше парите и плащаше на място. 5-7-10 стотинки. Еееее, що сладолед съм опапкал от друг такъв пък търговец на сладолед с мотор - слагайки сладоледа на око, но никога като, че не ни лъжеше, а дори и повечко слагаше. Та каква организация трябва да има? Остави хората да работят без да им се месиш кой знае колко в работата и след това като искаш мини по улицата с камиона и: - мед събиииирам, меееед събирам. И изкупуваш меда с еталончето, а не да го грабнеш както винаги на цената на полифлорен, макар, че не ми е ясно защо полифлорният да е с най - ниска цена? Ако ме пита мен някой, аз бих казал, че този мед трябва да е най - скъпият. Но както и да е. Та не се искат кой знае какви структури, а се иска СЪЗНАТЕЛНА/СЪВЕСТНА работа. Хайде стига, че стана нещо като утопия.;)
Една снимка от преди 10 минути буквално, температурата навън е 5-6 градуса, едно от силните ми семейства, фъркат единични пчели навън-навътре....според мен кълбото е леко поразпуснато, но не му разбирам много-много.
Прикачен файл 10284
Веднага ще те отворя. Ама вземи попорочети как функционират въпросните организации в Европата. Недей чака все наготово. А цената е въпрос на мениджмънт, който в момента е невъзможен. Най-малкото защото няма контрол. В този ред на мисли би ли споделил с какво си третирал противоакарно?
Да струва ми се разбира се! Но докога всички си мислим, че ще продължим така? Ние дори не сме уцелили посоката! Камо ли да поемем пътя. Докато има такива, които се чудят защо по целия свят единомислещите се обединяват в организации, нямаме шанс. Без ред и правила ще се затрием още по-бързо.
Уж веднага ще ме просветляваш, а веднага ме прати на майна си райна. Европа, па Европа, ще ви избоде очите. Тази Европа дето ви е легнала на .....се е развивала, когато ние бляхме баирите. Там нещата / пазара / са се развивали по естествения си път от памти век. Няма място за сравнение.
"цената е въпрос на мениджмънт, който в момента е невъзможен." Туй поне би ли ми разяснил и за какъв контрол мечтаеш.
пп. веднага---оксалова киселина.
Така са разсъждавали и ранните болшевики. Накрая - разколниците победени, една единна ленинска партия. Може ли все пак да оставим на пчеларите избор да съществуват и извън някоя казионна организация? Защото един път да хванат юздите на обща организация нашите "политици" /няма да е трудно/, после пускане няма. Справка - ТКЗС, задължителните камара на строителите, камара на инженерите, камара на нотариусите и т.н. - всичкото задължително, свобода наужким. И демокрацията ни е наужким, а ние продължаваме да си искаме батюшката командир да ни управлява /и командира на пчеларската организация съответно/. Без мен, ако може.
Така разсъждават днешните псевдодемократи. Без обединение няма спасение. В цяла Европа имат по една централна организация. И тук е така. Защо ли, нашата цена е най-ниска?
Болшевики! Не ти възприемам примера. Бъркаш демокрация с религия. Комунизма си е почти религия. ТКЗС няма частна собственост, а всеки пчелар е частник. Май е по-добре да се огледаме в съвременните модели, щом не сме измислили свой. Свободата, колкото и да е псевдо я имаш във момента. Къде е просперитета тогава?
Най-проспериращото общество от гледна точка на свобода на отделния човек е САЩ. Защо не копираме тях? Какво не им харесваме на съдебната система ?Нашата по-добре да я няма .Такава каквато е служи като репресивен орган ползван от олигархията.Свободата на бизнеса е също свързана с правосъдието.Къде сме по свобода на бизнеса? Лична свобода? Свобода на пресата? Освен празни приказки и декларации нищо.В момента в който управляващите се издънят и запрягат репресивния апарат.Скорошни примери бол. Е ? Защо не взаимстваме от САЩ?
Най-изненадващо за мене прозвучаха думите на Путин, на Путин: "Ние трябва да се стремим да достигнем свободите на гражданите на САЩ."(Свободен цитат.) И в най-не демократичните страни виждат прогреса чрез копиране опита на САЩ.А нашата ЕвроГейска демокрация налага "пролетарска" диктатура на "джендърите" на всички нива на живота.
Постарах се да се поровя из дебрите на американското пчеларство. Намерих сайта на тамошната пчеларска асоциация. Влизам сайта и най отгоре се мъдри следния въпрос-защо, аджеба да стана член на ABF? И защо ли? Чанко сигурно ще стане за да получи повече пари за кило медец ? Агро няма да стане, защото не ще хомот. Обаче драги колеги, оказва се че когато станете член, ще подпомогнете(а организацията ще работи заедно с вас)оцеляването на НАЙ-ВАЖНОТО НАСЕКОМО НА ПЛАНЕТАТА!!!!!!!!!!!! Сиреч ще работите заедно за пчелите, а не за себе си! Защото изчезнат ли те, ще изчезнем и ние! Амин!
Между впрочем, средната заплата за работещите в професионалното пчеларство в Канада и Щатите е около 70 000 гущера........
Щом отглеждаш пчелите за пари,значи много добре си правиш сметката.Никой не работи на загуба.Просто фалира.Та в тая връзка не се очаква и да искаш от най-голямата организация държавата да ти се бърка в сметките като ти дава някакви пари под различна форма.Никаква намеса на държавата.Държавата трябва да дава пари , помощи за запазване на био разнообразието, сиреч пчелите.И от това следва , че парите трябва да идат само при тия що отглеждат пчели от любов към природата.Тая логика май е по нормална.Бизнесът си има свои закони и намеса на държавата в него не бива да има.Ама у нас май нещата са на обратно.Тия с над 20 кошера получават.А се очаква тъкмо те да изкарват пари от дейността си, бизнеса и да плащат на държавата данъци.Вместо това държавата плаща на бизнеса.Дали в САЩ има такъв случай държавата да плаща на бизнесмен за да си развива бизнеса?Или казано направо има ли там бизнесмени хрантутници на държавата?
Ние сме ужасно далече от самосъзнанието на цитираните по-горе народи, особено европейските. Там такива организации са създадени с ясната убеденост, че ще са от обща полза. Това се следи от всички "под лупа" и горко му, който кривне от общото благо. У нас такива организации бързо се оглавяват от кариеристи мошеници поради липса на обществено съзнание у българина. Особено ако са задължителни, особено ако събират и членски внос. Интереса на водената от тях политика веднага се насочва към присвояване и към обслужване интересите на ръководството, инсталирано там от по-маститите и богати членове. Не е като да не сме ги гледали тези филми цял живот. Бях член на камарата на строителите /задължително/, аз строях обектите, но всички договори и пари минаваха първо през строителна фирма първа категория /която само обработва документите/ и до мен каквото стигне. Мерси на такваз професионална организация, не ме организирайте да си се занимавам с пчелите. Скоро беше проекта на нормиране на опрашването, представен и написан от Евден Николов, ако си спомняте. Там ясно беше заявено как щяло да се нормира разстоянието между пчелините. Което, при замисляне, води след себе си едни много неприятни последици. Имаше пчелари, които споделяха тази мракобесна идея. Не сме дорасли ние за единна организация - нямаме нужния морал да управляваме подобно нещо.
А е пропагандирано като доброволно обединение на частни собственици, собствеността на които се води в регистрите на съответното ткзс. После сопата и - на ужким собственици, на практика ратаи на държавата/партията/. Така ще стане и при единна задължителна пчеларска организация - на ужким полза за всички, на практика само за някои.
Задължителна пчеларска организация не може да има. Аз само искам да дам пример, че всеки за себе си не ставаше до сега. И за това може би трябва да опитаме всички заедно. За себе си проблема съм го решил. Но без закон и ред просперитет не може да има. Ние самите не искаме да плащаме дължимото на държавата, а искаме тя да плаща на нас? Просто предлагам алтернатива. Иначе само мрънкаме и намираме кусури на всички около себе си. А това не е градивно според мен. Предлагайте варианти за развитие и може и да изровим кучето. Без констатации на жестоката българска действителност.
Положението е безвъзвратно изтървано, констатация от личен опит. Живеещите в един вход не могат да се обединят около етажната собственост, в която живеят, какво остава да искаме от тези хора да се организират в нещо повече от това. Трябва да си минем по реда, да ни пати главата и ако оцелеем като нация - току-виж ни узрели тиквите за общи каузи и цели. Пак за Мойсей се сещам.
1. Щом най-отгоре се мъдри подобен въпрос, най-вероятно членството не е задължително, иначе подобен въпрос е излишен.
2. Чувал съм, че американците били доста прагматични и "ще работите заедно за пчелите, а не за себе си", не би ги мотивирало да си помръднат пръста, още по малко да си надянат хамут.
3. Появят ли се природни предпоставки да изчезнат пчелите, никой не може да ги спаси.
4. Ако не си виждал живи китайци: https://www.youtube.com/watch?v=awCudS3HBzA гледай след 5м. и 30с. това е шега разбира се.
5. Защо пчеларите да работят за пчелите, а не земеделци и овощари? Нали последните ги тровят?
Ново броене.
1. Искаме правила!? А сега де!? Какви правила и Защо правила? Да не би да си пречим един друг и искаме да се елиминираме чрез "правила"?
2. Като сме се навъдили толкова много, че да си пречим, защо искаме субсидии? За да не бил загинал сектора. Каква загриженост за "сектора"!:laughing:
Нали като загине "сектора", аз (примерно) ще остана сам и ще се ширя и пространствено и ценово колкото ми душа сака. Какво по хубаво.
Да. Искаме същото, но не чрез премахване на субсидии и помощи, а чрез измислени правила. Ама се правим на загрижени за сектора.inlove;
4. Когато османската империя завладява тези земи, османските турци налагат правила в-у местното население. По-късно някои българи искат да отхвърлят въпросните правила, казвайки, че се борят за свобода. А ние сега спорим: Турско робство ли е било или Османско присъствие? И в същото време искаме правила.
:tres: thumbdown;:rtfm:
За съжаление си прав! Но както виждаш от сегашната дискусия всеки търси кусури в другите, но не и във себе си. Никой не предлага решение, а само пита и чака наготово да започне да дрънка. Ще видя ли поне едно смислено предложение? Не! Българския пчелар е царя на питането. Дай му да задава въпроси и му гледай сеира.
Дават се решения и то много, но като че ли не ги виждаме. Така ни е по - изгодно. Пример: - дава се предложение да не се раздават субсидии. И то много хора са против. Дава се предложение да се дават по малко, но на всички - е, пак не се чува. Та, има всичко, но търсим само което ни е изгодно.
Е нали и аз току що предложих същото? Явно не четеш внимателно.
Докато някои дърпат чергата към себе си, а не търсят справедливост /равнопоставеност, обединение няма да има.
Точно субсидиите изкривяват всичко.
Нали искахме пазарна икономика, защо ревем за социални помощи ( субсидии )?
Опитах се но не мога да се сдържа.
От любов към пчелите бих гледал една котка или едно куче, ако ще един хамстер или един аквариум декоративни рибки.
Доколкото знам Атанасов има над 100 кошера.
Това не е просто любов към пчелите. Това е голяма любов...или хамалогия...sweating;:bigsmile:
Бих го перефразирал: Създадем ли си природни предпоставки и хората няма какво да ги спаси!
"На 18.10.2018 г. в Сочи се проведе международния дискусионен клуб "Валдай". На него участва лично президентът на Руската Федерация Владимир Путин. Отговаряйки на въпрос той заяви че в случай на ядрена война руснаците ще попаднат директно в рая, а всички останали просто ще умрат." crying;
Ореваха орталъка за последните 50 лв. Обаче ако това стане сигурно маститите български бизнесмени ще имат нужда от психиатри:
https://m.24chasa.bg/novini/article/8073477
Няма! Те отдавна са освидетелствани НЕЛК. Болеста на Чичо Скруч ги мъчи по рождение и до живот. А на някои им личат и отклонения в интелектуалното развитие.Предполагам от годините прекарани по "партийните школи" , ДС и АОНСУ.
По скоро управляващете ще им спретнат една "Де минимис" за компенсиране на щетите от това "природно бедствие" наречено "Да плащаш за това ,което получаваш".Някои може и по-сериозно да се поболеят и да напуснат в "неизвестна посока" с това що могат да налапат.
a\ vhttps://www.*vesti.bg/sviat/obshta-m...otkoga-6104447
А тези са написали - вижте от кога. Гледам, гледам, но така и не видях ОТ КОГА. ;)
Доскоро отговарях за работата на до 50 човека. Това с минималните заплати никога не ме е засягало - кой е този работодател, дето официално плаща предимно минимални работни заплати? Има минимални заплати по длъжност и бранш, които са по-високи от мрз и са задължителни. Това, че хората не вярват в пенсионната система и не желаят да наливат парите си в каца без дъно е съвсем логично. Работодателите просто им уйдисват на акъла.
Не може. Има определени минимални заплати по длъжности и браншове. Много малко от тях са равни на официалната мрз. Няма как някой на длъжност стругар официално да получава мрз. Има си определен браншов минимум. Не че и с това не може да се играе, но е уязвимо, и то много. Глупак би го правил.
https://kik-info.com/spravochnik/mod-2020.php
1.49 - Отглеждане на други животни (пчеларство) 0.9%
755 лв. 709 лв. 673 лв. 610 лв. 610 лв. 610 лв. 610 лв. 610 лв. 610 лв
- Ръководители
- Специалисти
- Техници и приложни специалисти приложни специалисти
- Помощен административен персонал
- Персона, зает с услуга за населението, търговията и охраната
- Квалифицирани работници в селското, горското, ловното и рибното стопанство
- Квалифицирани работници и сродни на тях занаятчии
- Машинни оператори и монтажници
- Професии, неизискващи специална квалификация
Стига си заблуждавал, няма такова нещо като "минимални заплати по длъжности и браншове". Ти въобще правиш ли разлика между минимална работна заплата и размер на задължителен осигурителен доход? Изпадаш в положението на несведущ с нещата, който не прави разлика между двете и си мисли, че задължителния осигурителен доход задължава работодателя да поставя минимален размер на заплащането според таблицата за задължителния осигурителен доход.
По принцип нещата стоят масово така - сключва се трудов договор за минимална работна заплата, но осигуровките върху съответната длъжност и, респективно върху същата минимална работна заплата по абсолютно същия трудов договор, са според таблицата за задължителния осигурителен доход според бранша на длъжността, които са равни на МРЗ за съответната година или често надвишават минималната заплата. В резултат имаме по договор минимална работна заплата, но вече изчислени осугировки не според нея, а според таблицата за задължителния осигурителен праг, която таблица пък се променя всяка календарна година с актуализирането на закона за ДОО. Анадън му? Понял?
Туй, че си отговарял за 50 души, въобще не значи, че разбираш как се правят заплати. Аз пък, за разлика от теб, две години бях в НОИ инспектор по пенсиите, т.е. приемах документи за всякакъв вид пенсии, след това ги обработвах и подавах данните в централната система на НОИ за изчисляване, а цели четири години след това бях ТРЗ /труд и работна заплата/ във фирма с поделения с още пет подфирми и съм изчислявал заплатите, с текучеството, на до 250 души с възнаграждението и осугировките на изпълнителния директор. След това пък две години бях касиер-счетоводител в ловно стопаство, което включваше и ТРЗ. Разбираш ли, имам реален стаж от цели осем години, свързани с осигуряването върху доходите на населението в България.
Ако пък случайно поназнайваш повече от мен за трудовото законодателство, свързано с трудови договори, хайде кажи на всеослушание какъв е тоз закон в Република България, в който фигурират тез прословути твои определения за размери на минимални работни заплати по длъжности и браншове? Ако има такова нещо, за което твърдиш, задавал ли си си въпроса, защо, аджеба, от Живково време в България я има институцията наречена Минимална Работна Заплата, която никое правителство след началото на демокрацията не смее да отмени, и ако наистина има такъв закон, наредба или подзаконов акт, МРЗ въобще за какво е? И то добре че я има, я гледайте какво става централата на Европейсйкия Съюз, с една дума доста напред сме пред тях.
Недей заблуждава народонаселението с констатации по въпроси, които не разбираш!
Ей инспекторе давай я малко по-спокойно де. Не е нужно да изхарчиш всичкото гориво само за тоя пост. Благодаря ти за експертното пояснение все пак. Ние не разбираме много от тия неща. Аз се ядосвам щото по статистика сме в челните позиции поне според премиера. А всъщност качеството ни на живот, респективно заплатите клонят към нула. Даже по размер по-скоро приличат на пенсии или на някакви социални помощи.
Пред мен никога не е стояла дилемата - плащам минимални работни заплати, а осигурявам хората върху доход, който е задължителен по браншове и длъжности и надвишава мрз, понякога с много. Точно обратното, хората вземат повече от браншово определената длъжностна заплата, но не желаят да им бъдат внасяни осигуровки върху реално заработеното, а предпочитат да вземат разликата "на джоб". Те просто не вярват на пенсионната ни система. Ако работодателя им настоява да е така, значи е глупак. Разликата ни с тебе е във възприятието - на предприемача, грижещ се за плащане на заплати и на чиновника на държавна заплата като теб, работещ с документи. Това ти го казвам след 20 години стаж като работодател и още 5 години преди това като самоосигуряващ се. А че има работодатели и работодатели - спор няма. Има едни, които крадат от държавния бюджет /от нас/, ама това аз не го броя за работодатели.
Хм... Предполагам знаеш, какви следствия има в закона, ако реално нещата се осъществяват така, както си ги написал? За тебе, ако това е нормално, сполай ти! Ей заради това сме на тоя хал, от турско време все някой да прекара другиго, шибан манталитет!
Ама хубаво си беше живковото време, имаше държавност, който изклинчи, тежко му, ама пък имаше и пари за добри пенсии, та затова пенсионерите живееха доста сносно, в сравнение с просешкото време днес.
Янчо,аз нямам проблем с нито една пчеларска среда.А според мен,по-голяма пчеларска среда от форума няма.Другото са сбирки..Ама и на колкото сбирки съм бил,пак не съм имал проблем.Не,че съм 1,9м,90кг,руса коса(канадска ливада),сини очи,с 40 сантови бицепси,ами просто съм толерантен.Не всички сме с еднакво мислене.
Таааа,как се развиха таз годишните късни отводки при теб?При мен всичко е на линия-от 2междурамия до пълни корпуси.Миналата събота им раздадох дажбите,въпреки,че само 2 сем. имаха нужда от храна.На тях,освен питки добавих и по 5-6кг мед на рамки.Определено,останах очарован от видяното.
Днес запуших два кошера, но третия не успях, защото ме изядоха. Оглеждайки ги викам си опа -още един. Заставам отзад, махам капака и вдигам парцала от хранилката да видя и чуя нещо. Чукам отстрани и пак не чувам нищо. Свалям таванката и виждам няколко разхождащи се пчели. Аха , май са крадци и решавам да сваля магазина / кошера е ДБ 8 с магазин /. Още с отлепването ми скочиха, веднага го пуснах, но отнесох 5-6 жила в коленете. Сега си пия бирата , радвам се , че нямам ревматизъм и си тананикам : С хубаво време и с резерви навреме, въобще не ми дреме. drinks;
Да така си е Ачка. Подхранката създава предпоставки за ранно развитие. А пълномедните рамки в края на гнездото ще послужат април. Стопли се и колегите, които не са се отчаяли започнаха да подбуждат. Кой с мед, кой с готова храна. За съжаление обаче вече доста започнаха да се оплакват от зимните загуби. Някои винят метода на третиране, други нещо друго. За мен обаче причините са комплексни. Някои от тях са акарите, времето и пестицидите. При мен е сушата. Умори ги, а аз нямах възможност да поя. Искам да дам кураж на всички, че нещата няма да се все така. Защото след всеки баир има надолнище. И преди ни е било трудно ама оцеляваме. Успех на всички през настоящия сезон!
... със сироп да подхрани.
При мен също беше много сухо,закъсняха много със пилото,направиха малко зимна пчела,въпреки че успях да подхраня в началото на септември с по 3-4 л сироп. Но това не е проблем със нашите местни пчели,поне по мойте наблюдения. Колкото и да са слаби,ако са на сухо,ще избутат до пролетта.Стига да е третирано успешно за акара.
Мастер си явно, с молитви ги лекуваш.
Щот сме търкали билетчета от Лотарията. Па, който не е търкал... ша трие кълките.
Колко е нужно да се произведе зимна пчела? Колко струва? Как да се направи?
Не ги разбирам тяа работи, ама се уча...
Сигурно е така като чета напоследък...
Да ни е честит първия дъжд!