Напротив! А "продукцията" е функция на основната пчелна дейност. Опрашването! 2018 миналогодишните майки на пчелина през септември бяха на поне 5 р. запечатано пило. През 2019 всички майки бяха сменени. Септември бяха жив зян! Сушата им разказа играта! Относно изкупуването на продукцията в обозримото ни бъдеще не виждам решение. Има начини, но те ще отнемат доста пропуснато време. Първия е да се копира чуждия опит. А той започва с една пчеларска организация положена върху законова рамка.
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
Тянка, майките от 2018 г. не струваха не знам по каква причина.Тази година смених няколко от 2018г а оставих няколко от 2017 г. Мнението не е само мое , а и от колеги. Имам все още няколко 2018 г. които смятам да сменя напролет, живот и здраве.Та мисълта ми беше, че не е само сушата причината, но тя е основната.
Друго ми направи впечатление, че ноември имаше пило в повечето семейства с майки 2019, не знам как да го анализирам.Даже и в момента голяма част от семействата гледат пило, като е рано.
Това с разните ми там организации ми се струва пунта мара. Само създаване на някакви мързеливи структури и намиране на работа на некадърници. Ако ще има такива, то да си вършат работата както трябва, без постоянните задни мисли, което няма как да стане. Ще дам един пример от близкото минало. Имаше един човек който минаваше по улицата всеки ден и викаше: - ица берееем, ица берееем. Та този човек носеше и едно еталонче с което събираше Ицата по качество и съответно вадеше парите и плащаше на място. 5-7-10 стотинки. Еееее, що сладолед съм опапкал от друг такъв пък търговец на сладолед с мотор - слагайки сладоледа на око, но никога като, че не ни лъжеше, а дори и повечко слагаше. Та каква организация трябва да има? Остави хората да работят без да им се месиш кой знае колко в работата и след това като искаш мини по улицата с камиона и: - мед събиииирам, меееед събирам. И изкупуваш меда с еталончето, а не да го грабнеш както винаги на цената на полифлорен, макар, че не ми е ясно защо полифлорният да е с най - ниска цена? Ако ме пита мен някой, аз бих казал, че този мед трябва да е най - скъпият. Но както и да е. Та не се искат кой знае какви структури, а се иска СЪЗНАТЕЛНА/СЪВЕСТНА работа. Хайде стига, че стана нещо като утопия.![]()
Така разсъждават днешните псевдодемократи. Без обединение няма спасение. В цяла Европа имат по една централна организация. И тук е така. Защо ли, нашата цена е най-ниска?
Задължителна пчеларска организация не може да има. Аз само искам да дам пример, че всеки за себе си не ставаше до сега. И за това може би трябва да опитаме всички заедно. За себе си проблема съм го решил. Но без закон и ред просперитет не може да има. Ние самите не искаме да плащаме дължимото на държавата, а искаме тя да плаща на нас? Просто предлагам алтернатива. Иначе само мрънкаме и намираме кусури на всички около себе си. А това не е градивно според мен. Предлагайте варианти за развитие и може и да изровим кучето. Без констатации на жестоката българска действителност.
Положението е безвъзвратно изтървано, констатация от личен опит. Живеещите в един вход не могат да се обединят около етажната собственост, в която живеят, какво остава да искаме от тези хора да се организират в нещо повече от това. Трябва да си минем по реда, да ни пати главата и ако оцелеем като нация - току-виж ни узрели тиквите за общи каузи и цели. Пак за Мойсей се сещам.
На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
"Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин
Веднага ще те отворя. Ама вземи попорочети как функционират въпросните организации в Европата. Недей чака все наготово. А цената е въпрос на мениджмънт, който в момента е невъзможен. Най-малкото защото няма контрол. В този ред на мисли би ли споделил с какво си третирал противоакарно?
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))