Годишните разходи са около 7-8 хил. ако не правиш инвестиции.
Преглед за печат
Годишните разходи са около 7-8 хил. ако не правиш инвестиции.
Въпрос на гледна точка. И моите кошери са на баир и тая година средния добив ми е 15кг. Не съм взел нито една стотинка от държавата, не съм и искал. Лично аз предпочитам 15кг., но събиран от диви растения, които никой не е пръскал с химикали, отколкото 50кг. от пълни незнайно с какво земеделски култури.
Говоря за 200 кошера на едно място в планината.
Пазарната икономика е ЖЕСТОКА, така че недейте да очаквате милост от нея. Основното свойство на пазарната икономика е ИЗХВЪРЛЯ ОТ БИЗНЕСА тези, които не могат да се приспособят към съществуващите дадености. Самите вие също сте ЖЕСТОКИ към производителите на кошери, рамки и пчеларско оборудване, и въобще не ви пука, че повечето от тях изнемогват и някои от тях фалират. Защо тогава очаквате милост от изкупвачите? Такава няма да има, защото се свършиха глупаците на този свят.
Единственият начин човек да оцелее в пазарната икономика е ДА СЕ СТЕГНЕ ВЪВ КРЪСТА, и да започне ден и нощ да мисли КАК ДА ПОВИШИ СОБСТВЕНАТА СИ ЕФЕКТИВНОСТ. Това от години ви го разправям във форума, и ви дадох стотици добри идеи, но кой ли ме слуша ........ И после си търсите някой друг виновник за собствените си грешки .........
Разберете веднъж завинаги - или ставате високоефективни в организацията на собствения си пчеларския си труд и пчеларска технология, или е въпрос на време да бъдете изхвърлени от този бизнес. Милост не чакайте от никого.
Прав си човек но това твоето го пробвах тази година и жена ми (те жените са по пазарно ориентирани) предварително ми каза да тук е много красиво и ако извадиш мед ще е много хубав но хората който ще го купят да ли ще могат да го оценят и да направят разлика с този от 8лв. дали хората не гонят цена .
За жалост се оказа права и за мен истински Български балкански мед могат да си го позволят по заможни клиенти. Да дава господ на всички български производители на този вид мед такива клиенти. Аз нямам такива и за мен тази пазарна ниша е утопия ще пробвам и тази година и яко не извадя 15-20 кг. среден добив оставам в гората 5-6 кошера за моето семейство и как казва Слънчо - И те тека....
Прав си човек но това твоето го пробвах тази година и жена ми (те жените са по пазарно ориентирани) предварително ми каза да тук е много красиво и ако извадиш мед ще е много хубав но хората който ще го купят да ли ще могат да го оценят и да направят разлика с този от 8лв. дали хората не гонят цена .
За жалост се оказа права и за мен истински Български балкански мед могат да си го позволят по заможни клиенти. Да дава господ на всички български производители на този вид мед такива клиенти. Аз нямам такива и за мен тази пазарна ниша е утопия ще пробвам и тази година и яко не извадя 15-20 кг. среден добив оставам в гората 5-6 кошера за моето семейство и как казва Слънчо - И те тека....
Между другото Доналд Тръмп ако не бъркам човека е заложил на стока предназначена за богатите.(строителство на луксозни апартаменти с перила от златно покритие) и е успял сега е милярдер и може и да стане президент.
Ще ви кажа още едно свойство на пазарната икономика. Нека само за момент да приемем, че утре държавата или евросъюза или дори по погрешка пазарната икономика вдигне изкупната цена на меда 2 пъти. Знаете ли какво ще стане? Пак няма да забогатеете, защото сектора веднага ще бъде напъплен от десетки хиляди нови "пчелари", които ще видят големия келепир. И те моментално ще сринат цената до ниво, до което отново целия сектор ЩЕ ИЗНЕМОГВА.
Не разбирате ли, че пазарната икономика АВТОМАТИЧНО ДЪРЖИ ВСЕКИ ЕДИН СЕКТОР НА ГРАНИЦАТА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО? И вътре в този сектор оцеляват НАЙ-ЕФЕКТИВНИТЕ, на които им излиза сметката, и фалират всички останали НЕЕФЕКТИВНИ, които си мислят че някой друг им е длъжен да се грижи за бизнеса им. Запомнете го и този закон -
ЕФЕКТИВНИТЕ ВИНАГИ ОЦЕЛЯВАТ, НЕЕФЕКТИВНИТЕ ВИНАГИ ФАЛИРАТ !!!
Всичко останало са само моментни дадености. Докато има пчелари, които си пилеят времето по пчелина, мислейки си че труда им струва нула лева, ще има и мрънкащи и фалиращи пчелари. Нещата ще се оправят тогава, когато всеки един пчелар хване молива и започне добре да си прави сметката, и след това да изхвърли неефективните пчеларски операции от портфейла си. И най-важното - когато осъзнае, че никой няма да му помогне, ако той сам не си помогне.
През 20 век имаше 2 икономически системи с 0 % безработица страните който ги използваха бяха най силните но и двете пропаднаха под напора на неолибералната пазарна икономика. До миналия месец учех задочно финанси но се отказах няма време няма пари лоша година бе и неизкарах достатъчно мед .
Каква ефективост... като след няколко години системата като се взриви пак ще ви вземат парите? От електронни пари до липса на пари разликата е един бит от 1 в 0 или обратно.
Вие гледате високите изкупни цени в други страни, но забравяте, че там средното ниво на заплатите е по-високо, и това предопределя по-високите изкупни цени. Не ви се вярва, че това е първопричината, но ДА, ТОВА Е ПЪРВОПРИЧИНАТА. Там също се е задействувала автоматиката на пазарната икономика и също е притиснала сектора НА ГРАНИЦАТА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО. Просто тази граница е на по-високо ниво от нашата, защото и нивото на заплатите е по-високо.
В тези страни обаче редовите пчелари СЪЩО СЕ ОПЛАКВАТ и най-неефективните от тях СЪЩО ФАЛИРАТ. Които обаче са ефективни успяват в бизнеса И СЕ РАЗРАСТВАТ. Тези процеси текат както при тях, така и при нас. Да сте чули случайно Бормалийски да се оплаква, или например Софрон Софрониев? В България също има ВИСОКОЕФЕКТИВНИ ПЧЕЛАРИ, и те се РАЗРАСТВАТ и смело могат да се похвалят, че БИЗНЕСА ИМ ПРОЦЪФТЯВА.
Та цената на меда ли е виновна, или НИСКАТА ЕФЕКТИВНОСТ на мрънкащите пчелари?
Аз съм свръх неефективен. Миналата година извадих за първи път мед и по груби сметки, един буркан ми струва към 250лв.
Тази година ще съм още по-неефективен, защото ще строя помещение за пчеларски нужди.
Високо в гора съм и добивите са малки, но това не ме спира. Медът, обаче, е с уникален вкус и качество. Не може да се сравнява със слънчогледовия тебешир, рапици и пр.
Подарих всичкият си мед на близки и приятели, но ако трябваше да го продавам, със сигурност цената му ще бъде над 10лв за буркан...
Аз също най-хубавия си мед го запазих за себе си и за моите приятели и познати. И това го правя вече години наред. При това положение защо се сърдим на Германците, когато казват че Българския мед е посредствен. Ами че то наистина си е така - най-хубавия те не го виждат, не го чуват, не го помирисват и не го опитват.
Не знаеш в България колко много са ПЧЕЛАРИТЕ-ТАРИКАТИ, които нагло се опитват да пробутват захарен или фалшифициран по друг начин мед. Тези пчелари, които продават качествен мед, всъщност подобряват качеството на меда на ТАРИКАТИТЕ. До Германия в никакъв случай не достига качествен мед. Всеки по веригата се опитва да преметне другия - както пчеларите, така и прекупвачите. Далаверата се прави дори и от Полските или Германските фирми, които купуват на едро. Едно е ясно още от сега - Германците НЕ ЯДАТ КАЧЕСТВЕН МЕД, а някакъв бъркоч, сглобен от всички тарикати по веригата.
Например един колега пчелар, бивш работник при един от изкупвачите от Ловеч, ми е казвал, че във всеки един хомогенизатор те са доливали по 400-600 литра вода. Това е било уж за да го докарат до необходимото водно съдържание, което го изискват германците.
Ако човек се замисли, всеки един параметър на меда, който е далече от своята граница, се явява предпоставка изкупвача да направи някаква химия, пробутвайки по-некачествен мед в хомогенизатора. Къде мислите отиват всички некачествени медове, които изкупвачите са се прекарали да ги закупят? Ами малко по малко те се пробутват във варките с качествен мед.
Аз съм на такова място, че без да искам меда ми е БИО, но цената ми е 8 лв., а на едро е дори по - ниска от на някои колеги на които го изкупиха по - рано, а нашия все още дреме в тенекиите. За това не съм виновен аз, че ми го вземат сега. Да се бия ли за да съм измежду първите? Моя мед, на зуница, на еди кой си е за повече от 10 или 15 лева, но хайде иди и го продай за толкова.
Гледам много хора има тука но има един с едни ръчички го няма. Ааааа тука бил
Какво значи хубав мед? Кой мед е хубав и кой не? Всички видове мед са хубави, но произведени по друг начин, а този начин всичко го знаем, но малко са тези които го спазват. А след като не се спазва този начин започват да се получават огромните количества мед от кошер, а такъв мед не е мед. Мед е този който не надвишава една тенекия от кошер, че и по - малко. Това го казвам за кошер който не се форсира.
А знаете ли защо не можем да продаваме директно на германски търговци без нашите прекупвачи?
А регистрираните като био-пчелари, имат ли право да подхранват със захарен сироп или не, че знам един био-пчелар, който дъни здраво със шекер, и ако не знае - та да му кажа, че няма право да го прави!:laughing:
Не че съм био,но био пчеларите са длъжни да купуват био захар,внасяна от двама в България.Интересното е,че единия вносител много ги плюеше миналата година,пък те завалиите от него са длъжни да купуват.Иди,че го разбери.
От къде тръгна темата до къде стигна. Какво излезе ние вадим слънчогледов тибешир, гаден кориандър, гадна рапица всичко де що е на полето .... Изобщо всичко ни е гадно, да махаме кошерите и да гледаме пеперуди .... Малко по сериозно с изказванията, защото ако вие бяхте в такива райони и бяхте заобиколени от тези паши нямаше да говорите така. Всеки си има определени предпочитания към някой вид мед но това не означава че другите трябва да ги отрича. Честно да ви кажа аз меда от кориандър не мога да го сравня с друго и клиентите са повече от доволни. От не масовите медове ако мога така да се изразя мога да отлича драка, липа и кестеновия мед! Напълно съм съгласен че цената им дребно трябва е двойна на слънчогледа но все пак ..... Лично аз се засегнах незнам за другите колеги ... Голямо мерене!
всичко е шменти капели
Ще избоя субсидията за крава за тази година ! ДЕМИНИМИС 100ЛВ ЗА РЕФЕРЕНТНА ДАТА190ЛВ, ЗА ОБВЪРЗАНА ПОДКРЕПА 250ЛВ ЗА СЕЛЕКЦИЯ 360ЛВ ЗА КВОТНО МЛЯКО И ГЛОВА ПО ОЩЕ 60ЛВ за паша 10дк по 30лв.НЕДЕИ ДА КАЗВАШ САМО ЕДНО ОТ ПЛАЩАНИЯТА ЗАЩОТО НЕ СИ ПРАВ.Ако не можеш да ги вземеш всички си е твои проблема ВАЖНОТО Е ,ЧЕ СЕ ПРЕДОСТАВЯ ТАКАВА СУБСИДИЯ И КОЙТО Е ДЕЕН ГИ ПОЛУЧАВА! А ЗА ОВЦЕТЕ САМО ЩЕ СПОМЕНА ,ЧЕ ДО 50БРОЯ Е 98ЛВ А ЗА ОСТАНАЛИТЕ С ВКЛЮЧЕНА СЕЛЕКЦИЯ Е 160ЛВ ТАКА ЧЕ НЕ ДРЕМИ А ДЕИСТВАИ АКО ИМАШ ОВЦЕ.При пчеларите има само деминимис 7ЛВ Говоря за директни плащания.
Извинявам се че непълно цитирах данни .
Не участвам за никаква държавна програма защото нямам животни. Защо в първия си пост не обясни че на това имат право а дали могат да ги вземат е друг въпрос и че тези пари започнаха от 2015г. за обикновения човек отглеждащ с.с.животни. че животните трябва да само под селекция (в моя район от 2500 овце най много са 100-150 бр.) че за мляко трябва да е ферма 1 категория и да има изграден млекопункт (струващ хиляди левове) , че да зима тези пари дори да е пенсионер трябва де се самоосигурява и др. и др..
Още веднъж се извинявам ако съм те обидил но както аз не уточних конкретно така и ти го направи.
Исках да кажа че една баба на село отглеждаща 20 овце ще вземе около 900лв. и от тях ще върне част на държавата под форма на осигуровки.
В този пост който те раздразни толкова много аз писах че при пчеларите е многократно по малко. Парите за който говориш един обикновен селянин не може да ги вземе колкото и да е деен (трябва да е доста подплатен материално с имоти и сгради и животни от преди това) по твоята логика има пчеларски програми за хиляди левове това означава ли че не ги зимаме защото не сме деини и чакаме на деминимис 7ЛВ
Ние всички който отглеждаме селско стопанска продукция няма значение овце, крави ,пчели, домати, краставици и т.н. трябва да бъдем дотирани от държавата защото в по горните постове г-н. Матеев ясно обясни защо сме на границата на оцеляваме. И аз се радвам за обикновените хора отглждащи животни че за пръв път от 25 г. Демокрация взеха някакви що годе пари но болшинството не са взели тези пари за който ти казваш само защото имат право да земат.
Почти всяка седмица ходя в земеделската служба служебно повтарям обикновенните баби и дядовци не взимат пари за селекция , ливади . млечно направление за който ти говориш. В околните 20 села има само 3-4 ферми за мляко.Тук категорично не говоря за големи ферми и сериозни фермери отглеждащи по 100-200 крави и няколкостотин овце.
Имаше някъде цитат кога, защо и какъв е ефекта от спиране на субсидиите в Нова Зеландия. Която между другото като площ е почти колкото половин Европа ако не се лъжа.
Аз пък знам едно друго нещо. Какво е това раздаване на пари? Равен старт за всеки. Който го може - продължава, който не - вън от състезанието. Раздават едни пари на едни които се чудят вече какви коли, яхти, самолети и какви ли не изгъзии да си купуват, но не и да се използват по предназначение. Не казвам, че всички го правят, но повечето са тъй. Никакъв контрол. След като ги дават тези пари за говеда, овце, кози..... след това, защо тези животни не се поставят под наблюдение? Като гледам какви хилтаци вървят около пчелина ми. Умрели от глад, а тези хора вземат хей такива пари. Знам какъв ще е отговора. За по - бързо развитие. Да, да. Повярвах.
А тоя образ с ръчичките пак дойде. Който на един обикновен въпрос на Илиев изпадна в бяс.
Образа с ръчичките е навсякъде /като Левски е/. И е голям бързак, направо ме кефи.
Това, че си избухнал няма никакво значение. Бабата от селото няма да мине покрай моя пчелин с яхта, но може да мине от някъде и може да няма какво да яде, че си е дала и последните пари от пенсията за фураж на тия 20 овце. И защо го казвам това? Защото тази баба или дядо не знае къде се намират местата за подаване на документи, а дали изобщо знаят как да ги подадат тези документи. Такива документи се подават от разни хитраци които грабнат парите и ходят да гонят к*рвите с мерцедесите. А така жадуваното развитие го няма. Тук там има някоя ферма за толкова години в която има що годе някой честен човечец подлъгал се, че ще се получи нещо, но то докато се получи той предал богу дух, а синове и внуци в чужбина и хал хабер си нямат за неговия хъс да гледа крави или каквото и да е там. И от фермата остават да стърчат само коприва и шипки.
Миналата година когато Матеев организира митинг в подкрепа на пчеларите аз не отидох предполагам че мнозинството от форума не отиде Още от 1 клас учиме за завета на хан Кубрат и въпреки всичко не отидохме . Между другото Жечо Мурзов най големия производител на прашец казва че сме на това положение защото няма овце който да пасът детелината и от там да имаме мед.
Донякъде си прав но познавам и обикновени хора който взеха накой лев и се радваха това го видях за пръв път от 25 години.
Между другото съм работил за ОДБХ от 95 до 2014г. И идваха и обикновни хора да си подават документите както овчари така и пчелари. Аз не съм филантроп но искрено съм се радвал когато те вземат пари.
Пример за ена овца може да се вземе около 160лв,за крава около 1000 а за земята надхвърля 30лвна дк.
Спора започна от тук.
Разбрах аз от къде започна спора, но спора е за друго. Защо се дават толкова пари? 1000 лв. за крава, че тази крава за тия пари трябва да е като слон, а не да залита все едно има високо кръвно. Това беше същността на спора. Докога ще се раздават едни такива безконтролни пари на сулю и пулю?
обикновения селянин взима и то от миналата година мисля че около 280лв. а не 1000 затова започна спора
Това беше същността на спора. Докога ще се раздават едни такива безконтролни пари на сулю и пулю?
Моля те конкретно кого имаш в предвид сулю и пулю?
Но това което аз знам е че за овца до 50 бр. е осемдесет и няколко лв. а над 50бр. трийсет и няколко но въпреки всичко те се неколкократно по голями от парите за пчели.
Това е част от поста ми не разбирам защо искаш да кажеш че съм защитавал безконтролно раздаване на пари.
Не мисля че МЗХ то така отпуска пари безкконтролно на обикновените селяни. Казвам за законните положения а не за мафия подкупи и др.
Хора рекламата прави всичко , а и ми хрумна една идея защо не си направим една марка и да продаваме директно на европейците да видят що е качествен мед .
Мисля че най добре да спрем по този въпрос започва много да се овърта и излиза че съм на страната безаконието и т.н. Не мисля че трябва да се чувствам виновен че съм казал че селяните не взимат толкова пари колкото цитира господина а той си помисли че съм пчеларо -овчар или спяща клетка на овчарското съсловие.
Моята логика вярна или не е такава. Ние като страна членка на ЕС си плащаме вноската която е около 800 милиона зависи от БВП. Ние България я плащаме и ако може да си върнем част от тези пари под формата на усвояване на еврофондове аз съм на 100% за, ако не ги усвоим ги губим а си цакаме за членството.
Винаги досега от програмния период се облагодетелстваха големите играчи сега за пръв път и по обикновенни хора (пчеларите защо ги няма не знам а също съм пчелар вярно с 30 кошера но нито съм регистриран нито съм взимал пари)
Ако цената ти кореспондира на качеството, както пишеш по-горе, тогава не виждам защо трябва да се засягаш от двойно по-ниската стойност на слънчогледовия мед. Предполагам, не се засягаш и когато получаваш значително по-големи добиви, заради условията в които работиш, респективно пари след това. Аз сега да седна да се засягам, защо при мен пашата е слаба, а при теб е в изобилие. Изобщо по-полека със засягането, никой не ти обижда меда, за всички има място под слънцето, както и факти, които ни се налага да приемем.
Такаааа. Значи само и само да ги усвоим трябва едва ли не да ги натоварим на един камион и с една вила да ги разхвърляме по улиците, защото няма добре изграден план как да се вкарат в действие? Иначе се цакаме? Че то и сега се цакаме, а някой им пада манна небесна, но не както пише в библията - на гладните, а на хитраците. Държава за чудо и приказ.
Прав си спор няма но спора започна от некоректни цифри и нямаше въобще в предвид това той сложи всички под един знаменател
Колеги лека вечер ви желая извинявам се за досадните си постове да даде Господ на всички ни добра и медоносна година и ще минем и без Деминимус както и досега без да е нужно да завиждаме на овчарите и краварите.
Това че някой пчеларства в Добруджа не означава автоматично високи добиви. На много места кошерите са твърде много на едно място и разчитат на един слънчоглед и се радват ако изкарат по 30 кг от кошер... Имам познати пчелари с по 150 семейства които не минават 3 т мед на година (20 кг/семейство).... А ако няма дъжд и слънчогледа не пусне нищо, тогава вместо да вадиш може да се наложи да храниш...Така че нещата са доста относителни... Проблема на повечето от тях е че не искат да се приспособяват (както и Матеев е казвал не веднъж) карат си както знаят, чакат държавата да им даде, и все някои им е виновен за положението и не на последно място завиждат и плюят по всеки които е малко по-добре от тях да речем...
Не познавам колегата (и в никакъв случай не искам да го обидя) за които се спомена че има 7 кг добив и при това положение няма как да издържа семейство - възможно е не съм запознат със условията му при които работи. Но все пак меда не е единствен продукт.... варианти как да подобриш приходите си винаги има.....
Сламки не,ами цели греди плуват във всеки кошер:laughing:.Прашец,прополис ,восък,пчелно млечице,търтиево млечице,"малки пчелни семейства" и т.н.Въпроса е дали ти се занимава.Пазар за качествен продукт се намира.Въпроса опира до колко време си склонен да отделяш на пчелите.
И каква стана тя? Нали вадихме по 100 и кусур килограми от кошер? В балкана не можело, че няма такива паши, а ето сега и в Добруджа не можело, че имало само слънчоглед. Дори, ако нямало и дъжд трябва и да се храни. Това, че малка част от семействата надхвърлят възможностите си съм съгласен, но да се каже 80 - 100 кг. среден добив си е пълна лъжа. Та както каза зуница - приказката беше за цената на меда.
Бой с пчели (нали вече има с петли , бикове и т.н) , само най смелия и силен ще оцелее :bigsmile:
Че си прав,прав си.Ключовата думичка е адаптация.Аз няма как да знам какво би било изгодно за добиване в твоя район,но мога да ти гарантирам,че ако предложиш нещо за продаване което ти е в излишък,аз бих го купил веднага.За цената ще се разберем като дойдеш в Китен.Гледай да си замезил добре,да няма после оправдания - ти ма напи,пък аз не разбрах,че цената е за тон...:laughing:
Затова, не е лошо когато някой реши да прави пчелин. Първо да провери има ли терен дето, има налични условията за които говори Зуница. А не в двора, а около него 500 кошера. И се почва с въпросите, че и се докачат някои от по- младите. Демек изпървом аз като почвах първо помислих за реализация на тоя мед . После, коя е най- масовата система в района. Намерих условията за непрестанно развитие от март до септември. И сега задавам въпроси на колеги....
Току що разгледах брошурата на Кауфланд.Промоция на мед от 26,02 до 28,02 цена за килограм 5,99.
Моля ви, не линчувайте вестоносеца.
Спокойно! Ниската цена ми подсказва, че и процента на меда в опаковката не е достатъчно висок.
Те без основателни причини едва ли ще правят промоция.
Хората,за да оценят качественият мед,трябва да опитат некачествен.Нека не се сърдим на веригите.Ако не бяха те,трябваше на всяка сергия да поддържаме по един буркан с фалшив мед и като опитват,да им обясняваме какво не може да се нарече мед.Това,те ни го спестяват.Който е свикнал да яде боклуци,ги яде цял живот и не прави разлика.Все едно на алкохолик да предложиш 100 годишен арменски коняк.
На етикетите в Кауфланда мисля, че пише пчелен продукт, а не мед, така че това е, така да се каже подвеждаща информация, но се оказва, че не лъжат, и съответно не може да им се търси отговорност....както се казва - кьорав на карти не играе!
Аз пък дочух, за изкупна цена на едро 6 лева за кило.
Сладка тема, като мед.Чета и се кефя, как хора дето са изкарали мед, колкото да си намажат една филийка, определят качество ,цени ,переспективи в бранша и т. н....hi;:bigsmile:
Колко пъти ? Само 2 пъти от Кумова срама и след това ти стават кумири и идоли за подражание .Защото те са бъдещето на нашата кретаща икономика .Следваме пътя на хората на които искаме да приличаме.''............................. и други вземат ."'–че сложи им вето,щом си в такава държавна служба.Нали за това си там и получаваш заплата от нас ,данъкоплатците .Ами стегни се малко ,удари с юмрук по това златно ,доходоносно бюро и кажи НЕ .Или ако го направиш ще изхвърчиш на плочките ,и тогава глад,глад,ама много глад ?:laughing:hi;
Аз написах работих от 1995 до 2014г в ОДБХ (бях съкратен защото съм ветеринарен техник не съм доктор) , сега от две години не съм на държавно бюро ти казваш че бе златно заплатата ми бе чисто бе 412лв. ако за теб това е злато здраве му кажи. Поста който заемах помощник на официален вет. лекар никога не е имал впрочем както и на официалния лекар правомощията да решаваме какви пари кой да взема. Програмите за който се вземат много пари Сапард и т.н. въобще не минават през нас. и не ветеринарите определят парите. Ние осъществявахме контрол от ветеринарна гледна точка за изпълнение по ЗВД . Програмите и парите и задълженията са на инспектори от МЗХ. Ние са занимавахме точно по ДЕНИМИНУС там няма такива кандидати за който говориш а в 90% са хора с 5-6 крави и до 50 овце както и пчелари.Това не са хора с яхти канута и прочие и аз не виждам нищо лошо да взимат пари.
Аз изказах моята логика а тя не е в защита на олигарсите по добре да се взимат пари и от дребните фермери въпреки че се облагодеталстват някой други в големи размери. Ти щом ми пишеш така или предпочиташ никой да не взима или всички да взимат(всекиму спрямо потребностите му) и аз искам да е свобода равенство и братство но това в отворена пазарна икономика невиждам как ще стане.
Защото те са бъдещето на нашата кретаща икономика .Следваме пътя на хората на които искаме да приличаме.''............................. и други вземат ."'
Искам да те попитам защо преди 91г. имаше банани само по коледа въпроса е свързан с икономиката и отговора е част от моя мироглед спрямо икономиката на една държава.
Приятелю, случай от 2015г.
Стационарен пчелин с 140 кошера в селски двор. Район с 2 паши, рапица и слънчоглед. Добив на стоков мед за сезона 8,5 тона. Сам сметни какъв е средния добив. И още едно уточнение, през годината на пчелите не е даден и един грам захар, инверт, питка или тем подобни.
8500х5,5=46750лв.Дори това и горното да е вярно, моля да бъде изтрито.В противен случай рискуваме, не само всички зърнари да станат пчелари, ами и всичкото ром, авганистанец, сириец и др.Също така ще бъдат спрени всички програми за бедния Български пчелар.:(crying;:ae:
Преди да напишете нещо такова, вземете в ръка калкулатора!
Имате ли си представа колко печели един зърнар "средна ръка"?
Нека приемем, че сее 5000дка с пшеница.
Среден добив - 600кг/дка
Средна изкупна цена - 200лв/тон
5000*600=3000т
3000*200=600000лв
Към тези пари прибави и всичките субсидии, начислени за тези 5000дка!
И ти очакваш той да стане пчелар за смешните 50000лв, добити изцяло с ръчен труд???
Твоя калкулатор редовен ли е. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1467217
Що питаш мен ве.Чети нагоре и си отговаряй.:bigsmile:
И на какво да си отговарям? Тези данни са на база ожънати 15% ранни сортове. Погледни после: http://www.fermer.bg//%D0%B2-%D0%B4%...news14203.html
Ха сега сметни спрямо 500кг/дка пак за какви пари става дума. И вие се самонавивате, че тези хора ще станат пчелари, за да извадят с много повече ръчен труд много по-малка печалба??? Това е смешно! Някои дребни риби може и да си направят по едно малко пчелинче от 20 кошера, не толкова за мършавата субсидия, колкото да си уплътни свободното време и да изкара гарантирано чист мед за семейство и приятели. Ама за тези със средните и големите площи - забравете! Кой ще си сложи таралеж в гащите за да сее и гледа 100дка лавандула или мента, която иска също много ръчен труд? Да не е луд?!?
Разположение и големина на пчелина. Ако има малко акация и липи да ги стимулират тия 2 месеца, става. В слънчогледа като им сложи 3 магазина... или 2 корпуса...става. А, и да няма “много“ чужди кошери наоколиш......
Ама колеги, вие тази сутрин пихте ли си кафето.:bigsmile: Четете ли постовете или-не.Къде се самонавивам ,аз -лично.hi;
Кафе се пие до 9 от 9 до 11 бира , после кой каквото обича ;)Цитат:
още едно кафе
В пиринския край съм виждал пчелини от по 200 семейства и пчеларите са твърдели че вадят по 10 тона мед на година сред каманаците където са пчелите т.е. средно по 50 кила на кошер. Как да вярвам после че всички в този край вадили по 5-10 кг мед на година. И трябва ли да слагам под общ знаменател всички пчелари в пиринско в случая, както няколко страници по-назад направиха колеги. Щом си в Добруджа значи имаш високи добиви и вадиш мед които е боклук.... А понеже знам как ги вадят тези 10 т мед от камъните трябва ли на свой ред щом чуя е някой е от Пирин и веднага да казвам "А, аз вас ви знам ....".
Мога да дам и обратен пример при това личен - 2001-2002 година около пчелина 6 000 дка слънчоглед - купувах захар да храня защото пчелите щяха да умрат от глад, а край мен жълто море което не даде и капка мед ... както и преди това написах нещата са малко относителни в Добруджа има пчелари които вадят по много но има и такива които вадят и по-малко а факторите определящи това са доста...
На каква надморска височина са тези "медоносни" камънаци колега и има ли друго освен тях. Аз съм бил с пчели на 1000м НВ и знам колко се изкарва ако разбира се не им осигуриш други "медоноси". Тази легенди че "силното семейство от камък мед ще изкара ...."
Не е важно кои какво твърди .Има статистика в мзх която казва ,че средния добив на мед в България е 18кг от семейство.И аз познавам хора който по време на медозбора казваяха ,че са извадили по 40кг но като почнахме да продаваме се оказа ,че са извадили по 12кг тая тодина ама от един кошер бил изкарал 3 магазина.
В едно състезание, винаги има пръв и последен. В пчеларското състезание- също. Няма как да се сравняват майсторите, с калфите и чираците. Но, когато последните станат първи, тогава е редно да кажат едно благодаря! Както казва Сокола- едно е да искаш, второ да можеш, трето да го направиш, а четвърто да ти го признаят! А както казва нашия форумен лидер- време е да започнем да калкулираме коректно цената на собствения си труд. Ако го правим по европейски цени и цената на меда ще се движи в тая посока. На запад, а не към Балканите! Извинете за това словоизлияние, ама ме напъна отвътре!
Бат Тянко , обърни внимание на интервюто от 8-та минута нататък .http://bnt.bg/part-of-show/chetirina...te-v-gr-pleven
Тя статистиката е странно нещо
Статистика на МЗХ
За 2013 - пчелни семейства 541 564 / мед 10 065 тона - 21,13 кг/среден добив
за 2014 пчелни семейства 577 304 / мед 9 268 тона - среден добив 18,1 кг
Пак по статистика на пчеларския бранш
2013 година - пчелни семейства около 450 000 / мед 12 000 тона приблизително - идва около 22 кг
2014 година - пчелни семейства 380 000 / мед 11 000 тона приблизително - идва около 28-29 кг ср.добив
та къде е истината не знам...
иначе за второто изречение си е много вярно и аз познавам такива...
Ето и още малко статистика - Всички знаем цените
Реализация на пчелен мед и средни продажни цени
Директни продажби на краен потребител
2012 год. - 2 321 тона/ средна цена 5.79 лв./кг
2013 год. - 2 388 тона / средна цена 5.96 лв./кг
2014 год. - 1 867 тона /средна цена 7,08 лв.
Продажби на преработвателни предприятия
2012 - 3 704 тона / средна цена 4.06 лв.
2013 - 4 889 тона/ средна цена 4.21 лв.
2014 - 4 888 тона/ средна цена 5.01 лв.
За собствена консумация и подхранване на пчели
2012 - 2015 тона
2013 - 2142 тона
2014 - 1 710 тона