Какво е растението?Не съм виждал такова
Преглед за печат
Какво е растението?Не съм виждал такова
Аморфа.Много е разпространено и нектаро-прашецодайно.Отлична паша.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Да,чувал съм го.В нашия край го няма и за това не го познавам.
Много лесно се развъжда. Даже го водят към агресивните видове, които изместват другите. На есен събирам семена и ги сея. Поникват масово. Тази есен насадих едни по-дребнички край оградата на пчелина. Не вярвах, че ще се хванат, но едното дори е пуснало два цвята.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
колега можеш ли да ми изпратиш малко семена
Ако можеш и на мен прати,да го развъдим и из нашия край!
Снощи преваля дъжд и днес магазините са пълни с пчели. Пиша това, защото много колеги питат, защо не се качват пчелите в магазина. drinks;
А стига ве, твойте само след дъжд ли се качват?? Майтапа настрани, ако е така сменяй майките.
Здравей колега,аз го намерих тук по нашия край и в момента цъвти. Можеш ли да ми обясниш как се събира семето и кога. Много ще съм ти благодарен.Цитат:
Първоначално публикувано от Светозар Каменов
Семето се събира на есен. Става светлокафяво. Също и лесно се сваля от клонките, прост го рониш. Сял съм го на есен, но мисля, че и пролетта ако се сее и се поддържа нормална влага няма да има проблем с поникването. На следващата есен го садиш.
Малееее... къде е това?
И при нас в Русе валя и духа, даже още се святка, ама за щастие градушка нямаше. Дано и на село да се е разминало sweating;
Там е работата, че и в Русе е имало градушка.Тази сутрин ми казаха колегите, че в квартал Дружба е паднала градушка снощи, в моя район само буря и дъжд.
Голям град сме wink; в един квартал вали, в друг-не :D
Букет акация и аморфа - божествен.
http://s8.postimg.org/tpn4cnydd/IMG_0539.jpg
Две седмици слънчоглед. Ще има и трета. По-миналата неделя в дъжда извадих по шест пити от кошер /към начинаещите - не правете това в къщи! /, вчера по още шест. Засега удържам положението , но стъпвам по ръба на бръснача :D Ситуацията в трети и втори магазин от птичи поглед :
http://s14.postimg.org/601ruy8wd/P1030180.jpg
И нали и тази година не им пипах прашеца ми обещаха по един магазин късна ливада. Заръчах им дива мента да сложат и повечко бодилец да има, че да не си разваляме достлука cool;
Очертава се една много много добра година откъм реколта.
защо е червен букета от аморфа и акация?
Заради аморфата.
При мене годината приключи. Както в Ловешко, така и в Габровско, вече няма никаква паша, освен разбира се някаква дребна ливадна, която им намира работа на пчелите, колкото да не е без хич. Годината за мене беше много тежка предвид слабите семейства и лошите майки, с които започнах бизнеса преди 4-5 месеца. Наложи ми се да изградя хиляди рамки и това беше приоритет номер едно. Рапицата я пропуснах, но поне тя успя да подсили около 100-150 семейства, от които успях впоследствие да извадя мед от Акация, Липа и Слънчоглед. Общо - около 4 тона. Последните пити ги изцентрофужих вчера.
Равносметката за годината:
При около 300-350 закупени семейства през март-април и още около 150 заупени отводки след това, към края на слънчогледа имах вече към 600 семейства, защото правих допълнителни отводки след края на всяка една паша. Освен това след последната паша в началото на август направих офанзива с над 300 нови отводки, като част от тях бяха тип РОЯЦИ - стара майка и стари пчели, сложени в празен кошер с голи восъчни и пластмасови основи. Към днешна дата имам около 900 семейства, които интензивно ги храня със захарен сироп и от време на време с Апиинверт.
С две думи - в рамките на годината успях да си удвоя семействата, да изградя над 5000 нови рамки и да извадя 4 тона мед. Това с меда е скромно, но ако добавя и 450 отводки, излиза че 450 кошера са ми донесли приходи от около 45 000 + 4000*4.20 = 51 800 лв. или по 115 лв. на кошер. Предвид огромния организационен хаос през тази първата година, все пак считам, че това си е някакъв сериозен успех. Все пак да не забравяме, че само преди 7-8 месеца аз не знаех що е това ПЧЕЛА и има ли тя почва у нас.
И пу, пу, пу - да не ми е уроки - нямам болести, молец почти не съм виждал, акара ми е под контрол, майките ми в момента са силни, семействата процъфтяват. Нямам нито един умрял кошер през годината, освен 6 броя, които голямата пролетна буря в Габрово ми ги натъркаля и разпердушини.
Ааааа..., забравих - имам и около стотина нуклеуса с резервни майки, които ще прекарат зимата на 3 или на 6 рамки - както се случи. Вече чакам с нетърпение следващата година, като този път вече цялата организация ще е планомерна и с много по-малко гафове от тазгодишната. Надявам се .............
Интерсно ми е ,за такава голяма бройка кошери колко човека са необходими да се грижат?
Зависи от пчеларите не мислиш ли.
По скоро от техниката.
В Ловешко - двама пчелари и един шеф (организатор), а в Габровско - четири пчелари, един шеф и аз. Габровския екип от време на време помага на Ловешкия, особенно при направата на отводките и ваденето на меда. Допълнително и в двата града има временни екипи от по 3-5 човека, които създават нови пчелини - косят, правят стойки, слагат ограда, засаждат акации и пауловния, поливат и т.н.
Съществуващия персонал освен за кошерите, се грижи и за направата на восъчните основи, а през зимата ще се занимава и с обтелване на поне 30-40 000 рамки, както и с разфасоване на меда в малки опаковки. Догодина планирам със същия екип, без да назначавам нови хора (или най-много още 1-2 човека) да увелича 900-те кошера на 2000. Ще използвам обаче много повече техника (която не я икономисвам), както и подвижно пчеларство. Сигурно ще има и временно назначени за 4-те летни месеца. Такива всяка година наемам поне по 5-10 човека, и те не остават без работа. Тази година например 2 месеца боядисваха и сглобяваха финландски кошери, а сега се занимават с почистване на имоти около мене, за да може наесен да засадя акации и пауловнии.
Браво Матеев ,браво .Теб трябва да изберат за пчелар на годината .Мисля обаче ,че трудностите ти предстоят ,а това е-ЗИМАТА .
Да ти кажа честно, и аз много се притеснявам от тази зима. Особенно като знам какви снегове валят тука, не мога да си представя как ще пробиваме един километър пъртина на ръка в еднометров сняг, за да се доберем до някой пчелин и да почистим кошерите.
Поздравления Матеев!Предполагам, че сега с нетърпение очакваш следващия сезон :).Според мен, той ще ти е по голямо предизвикателство и ще ти бъде по интересен.Сега вече нещата ще зависят изцяло от теб, стъпваш на създаденото от теб, през първата година.А и за тази година, научи много повече от други, за цял живот пчеларстване :)!
Доста професионално всичко звучи.Пожелавам ти пълен успех!Защото за това което си се захванал рискуваш много пари,и на човек му е нужна смелост да пристъпи така смело с двата крака в област в която му е била чужда до преди няма и година.
Колеги, приключихте ли със зазимямането? Аз -да.
Обаче, голям проблем имам с осите. Днес, на всеки капан имаше по 30-ина оси вътре и 15-20 отвън.
приключих с заземяването но три кошера още имат пило и не съм ги третира с ОК
Тази вечер, в 18,40 часа, станах свидетел на интензивно облитане на пчели от един кошер. Първоначално помислих, че е нападение, но реших да понаблюдавам и разбрах, че се облитат. Температурата беше около 27-28 градуса, пчелите излизаха от кошера и започваха да летят в кръгове. След 20-ина минути(по здрач) всички се прибраха в кошера и нямаше помен от еуфорията им преди минути.
Храна за пчели - Апиинверт някой ползвал ли е тази храна може ли да сподели мнение имам няколко кошера които трябва да дохраня сега може ли да давам от нея
Давай, без да се притесняваш. Използвай последните дни с хубаво време.
Зазимяване 2013г.
- ДБ - пълните пити в топлата страна, една-две рамки от студената - навън.
- ЛР - в горен корпус шарения - цвят на рамки и съдържание на мед/прашец.
Зима 2014, преди Йордановден.
- ДБ - кълбата в средата и студената половина. Няма пило. До края на месеца сигурно няма да ги мисля.
- ЛР - кълбата горе, в средата и топлата половина. Има пило. Трябва да следя прогнозите и май ще почвам да ги мисля.
- ЛР - кълбата горе, в средата и топлата половина.
При мен е същото , не съм поглеждал вътре но има много конденз в хранилките и вероятно гледат пило. Затова поставих първите питки
Докато е топло, ще качват отдолу. Като застуди, ще им слагам шапката.
Януари. Неделя към обед. Някъде в Централна Северна България.
Радиация, аерозоли, HAARP и цъфнали кокичета. Другари, как е възможно това !?
Прикачен файл 616
Седя и се чудя. Рецепти за тесто ли да търся или да кова магазини. Комшията не се чуди, ами вече измете паяжината от центрофугата. Накрая ще взема да питам в "бг. мама" какво да правя.
За втора година си имам веселяшки експеримент. Късна сборна отводка, сама да си създава майка. Поглеждам я и без да искам почвам да си тананикам песничката на Юри Никулин.
А нам всьо равно
а нам всьо равно
отводка мъничка сме ний сега
а нам всьо равно
щото знаем как да пазим ний меда
а нам всьо равно
а неканения гост
всьо равно, всьо равно
ще го направим на л.., ъъ петно
а нам всьо равно, всьо равно.
Прикачен файл 617
Оппа, там на прелката, видяхте ли ? Джентълменът с черните очи ?
Прикачен файл 618
Смело скочи на тревата, отъркаля се като самодива срещу Енювден и отлете, та са не виде. Е сега се разсмях на глас.
Януари. Най-българския месец, по Радичков.
И при мен има търтеи цяла зима в една такава късна отводка и си летят и прибират,скоро ще почвам да правя майките :D
Колега Йорданов,ако се сещаш още декември поставях въпроси при такова евентуално развитие на времето.Аз от три седмици обикалям с кофата и големия черпак и пълня.При мен е доста топло,вече и прашец носят от минзухарите и глухарчетата.Дано времето не прецака плодните дръвчета,че тогава ще дъвчем вносни боклуци,а пчеличките ще дъвчат...каквото има.Според мен ще трябва повече храна от обикновено.Аз съм на югоизток,поздрави.
;-)
Ще внасяте качественни плодове от области с относително стабилен климат, кат при нас - поне за сега...
;-)
Ще направим бартер тогава-от мен гроздова и мед от кокичета и див шафран,от вас кайсии и кайсиева.
Колега Павел. Една от моите лични константи с пчелите е - има ли за тях, има и за мен. Това го разбрах долу-горе на половината си пчеларски живот и съм много доволен че го спазвам. Сега, дали ще има за тях, казва Началника. Кой съм аз, че да казвам? Не съм нито професионалист, нито бизнесмен, аз съм много дребен. Мое задължение е да не допускам глад. Есента съм преценил, че имат достатъчно храна, при всички положения. Значи няма да храня. Ще подхранвам като му дойде времето и то само защото имам рапица. Пък най-обичам мед смеска рапица с акация. Поздрави.
Колега Йорданов,обичам да говоря на ти,но поради липса на имена се обръщам по този начин.Иначе аз съм неопитен пчелар.Пчелите много ми паснаха на душата. И аз като теб смятам че трябва да има първо за тях,а след това ще е за мен.Тази година зазимих ДБ с над 25кг. а ЛР с около 30кг.Поради моята несигурност и отчасти поради изключително топлото време в моя район имам притеснения за развитието на семействата.Затова подхранвам.Не искам да опрат до минимума от 4-5кг и когато свалят темпото,да започна с храната.Това което пиша се отнася само за мен.Просто изказвам моето мнение и се надявам досега да не съм подлъгал колеги които четейки моите коментари може да допуснат грешка.Иначе за кайсиите и ракията съм сериозен:).Сушени срещу гроздова(засега).
Ако си зазимил с 30 кг. и говорим за нормални семейства няма начин да "опрат до минимума от 4-5кг" дори и в края на февруари. Интересно ми е дали кълбата ти са във втори корпус? Предполагам, че си стоят в долния. Това пък ако застудее продължително ще се превърне в проблем. През тази откачена зима пчелите могат да вземат храна подадена над втори корпус дори и кълбото да е в първи, защото всеки ден разпускат кълбото и шетат из целия кошер, но в една нормална зима зазимяването с 30кг. мед би създало проблеми, които няма да се решат и с хранене. Имай предвид, че меда който сега пестиш се захаросва и ще ти донесе повече проблеми на пролет от колкото ползи.
Лангстротите са се качили във втория още от преди седмица.Имам дори един за който писах-май има нещо италианско,защото кошера ври от пчели и конденза по хранилката е доста.При облитането беше огромен облак.Иначе за меда е така,само че при мен е изцяло билков-миналата година акация и драка,който кристализира трудно.Ако го държа на стайна температура,му трябват 2 години за кристализация.С мановия е същата работа.Налага се да обяснявам на приятели,че е чист,без захар и т.н.:).Свикнали са с кристализирал мед.Вадя само от магазинни пити.В книгите са добре описани тези процеси.
А при мен половината семейства така и не се качиха в 2ри корпус, но са свалили повече от половината мед от корпуса в 1вия.
2рия корпус го изградиха изцяло на слънчогледа, а 1вия е с по тъмни пити и предполагам че това може да е причината.
И при мен е така.Днес ги подхранвах с питки и някои от тях не се бяха качили във втори корпус.Сложих питките на вторият корпус с идеята да се качат.Но горе имаше 20-30 пчели.Има ли шанс да се качат или да свалям пити с мед във първи,и там да слагам питката.Мисля да ги изчакам още 10 дни.ДАИТЕ СЪВЕТ
Колега Павел. Във форума има двама души с които съм на Вие, не виждам причина ти да си третия. Определено считам, че многото мед в кошера не е от полза на никой. Това по всяко време на годината, а пък сега в сезона, както каза и колегата по-горе, може да стане проблем. Зазимявам на око, да речем с по 15ина кила, често пъти и с по-малко. Това при положение, че от дете си познавам района, отчасти пчелите, а и всяка седмица мога да ги атакувам, ако се наложи. Препоръчвам ти да потърсиш мненията на колегата derventliev тук или в другия форум. Само за обща култура, и ако не си ги чел, разбира се. По спомен, той пишеше, че си зазимява ЛРите с 4-5 кг мед и през декември почва с меда отгоре. Това въобще не е за всеки, разбира се, просто за размисъл. За бартерите не се огъвай, чакаме мед от кокичета, чували сме че има и мед от череши...
Ще ги прегледам.Не съм ги чел,но съм засичал такива мнения и ми е интересно.Изобщо не твърдя че съм улучил най-добрата схема.За мен е важна логиката на всички схеми.Само тогава може да се правят някакви изводи.За бартера съм корав-гроздова има,само да сваря кокичевия и съм готов:).Нали имаше "мурсалски мед",те като него ще е.Павка ми викай.
Голям сняг, голям комат!!!
Честит Св. Трифон Зарезан на всички!
Таз година го празнувах Св. Трифон с ЛРите по новия стил и им лепнах застраховките отгоре. С ДБ ще го празнувам на 14, както знам от дядо от време оно. Кълбетата са екстра и са на правилните места.
5kov, къде са стиропорените кошери ?
На другия пчелин са полистироловите.
Прикачен файл 765
Интересно ми е към днешна дата има ли разлика в количеството пило и количество подмор в двата вида кошери? Жалко че са разделени по видове и ням как сравнението да е съвсем обективно, защото живеят в различни условия. Ако Матеев разполага с двата вида кошери на едно място също ще е интересно да подели. Според производителите в периода до 15-20-ти вече трябва да виждаме голяма разлика в количеството пило.
За съжаление нямам дървени кошери, така че няма как да направя сравнение. Количеството на пилото също не го знам, защото все още е студено и не смеем да вадим питите. Нека да се постопли и тогава периодично ще ви информирам как се развиват всички кошери и ще правим сравнение с кошерите на други колеги от форума.
Все се надявах да си запазил някой дървен сандък за сравнение. Жалко. Информацията от други места не върши добра работа защото се получава голяма разлика в приноса на прашец, а както знаем той е мощен стимулатор. До момента не съм видял моите да внесат нито едно зрънце прашец. От мъглите не е цъфнало абсолютно нищо. Само на 15 км. по права линия още преди 15 дни 80% от пчелите се прибираха с прашец. Съответно моите нямаха никакво пило, а другите, над една длан от двете страни на една пита.
В Северна Централна България в равнините рапицата вече е цъфнала. Арендаторите се активираха и започнаха да пръскат. Само за последните няколко дена в едно от селата в Ловешко заявления за пръскане едновременно са подали няколко арендатори, като са си обявили дати в 5 последователни дена. Ха сега де - цяла седмица ли трябва да се държат прелките затворени? При това по време на най-силната паша?
При това в заявленията бяха обявени часове за пръскане ПРЕЗ ДЕНЯ. С част от арендаторите се разбрахме да пръскат през нощта, но с другите нещата се закучиха. Колегата ходи до областния шеф на БАБХ и му занесе копия от заявленията за пръскане. Оказа се, че част от тях са фалшифи, и не са минавали през неговата служба. Заформи се скандал. Шефа на БАБХ извика арендаторите при него, но дойдоха само техните агрономи. Прочете им по едно конско и като цяло нещата се наредиха, но какво щеше да стане, ако си бяхме траяли?
Този път може би ни се размина. За всеки случай ще дежурим по пчелините през следващите няколко дни, но още от сега треперя какво ще стане следващия път - дали ще бъдем предупредени и дали ще имаме чак толкова много късмет авансово да предприемем някакви действия?
Днес случайно се срешнах с единия от агрономите на арендатора в района. Той ми каза, че е наложително да пръскат рапицата отново следващата седмица. Пръскането щяло да бъде след 19.00 часа. Аз му отговорих, че точно тогава рапицата ще е в усилен цъвтеж и не се знае, какъв ще е резултата за пчелите на следващия ден. Той се съгласи с мен и каза, че в такъв случай ще се наложи използването на препарат с по-къс срок на действие. Надявам се, че не се помъчи да ме заблуди, защото му посочих примери от предишни години, когато колеги имаха доста щети, а и арендатора ми е съсед и добър познат.
П.П.извинявам се, че не случих темата. Модератора да измести поста, ако смутне за необходимо.
Колеги дано в района на пчелините ви да няма рапица на фирма ОКТОПОД - пръскат от 12 до 18 часа само със самолети или хиликоптери.Нямат никави разрешителни и не уведомяват.
Ако можеш да го придумаш да е след 20.00 часа за теб ще е идеално. Ще мине супер без дори да затваряш пчелите. По важния въпрос е какъв ще бъде препарата. Все пак той ще попадне в отворени цветове от които на другия ден пчелите ще отидат да събират нектар. Ситуацията е доста тъпа защото ако му правиш много спънки другия път няма да те предупреди въобще пък и колкото и спънки да му направиш пак ще напръска.
При мен ситуацията е следната:
3бр 10ДБ по 8 пити с пило(е не от рамка до рамка де) само в крайните мед и доста прашец;
2бр 12ДБ съответно по10 рамки с пило (даже при единия и в 1-та крайна имаше) и пак доста прашец;
3бр миналогодишни отводки които бяха на по 5-6 рамки в момента са на 7-8
Семействата ми изградиха вече по 2-3 рамки и всичко вървеше много добре, но продължилите няколко дена дъждове ме карат да се притеснявам. Пълни кошери с пчели, а нямат работа. Дали няма да решат да се роят?
Нека има два три дни лошо време, за да изпапат малко от прашеца и от внесения нектар, а иначе силните семейства си се развиват нормално, въпреки аномалиите във времето. Роевия период започва в началото на май. Сега трябва по често да се преглеждат семействата, за да не се изпуснат. Да се разширяват своевременно и да им се създава работа.
Кофти работа. Лошите дни вече отиват 12-13. Почвам сериозно да се притеснявам вече :(
Тука в Северна Централна България почти всяка нощ има бури, ветрове, дъждове и дори градушки - абе направо потопи....... Това е лошата новина. Хубавата новина е, че денем обикновенно пече слънце и пчелите се скъсват да летят. Акацията е цъфнала почти навсякъде, с изключение на регионите с над 550 метра надморска височина. Аз живея в такъв регион и точно под прозореца ми има едно разкошно акациево дърво сигурно по-старо от мене. Очите ми се изгледаха да се взирам в него, но все още не е цъфнало. Иначе в равното в Ловешко и в Габровските села акацията цъфти от 3-4 дена и вече в по-силните семейства имам по един напълнен корпус. Вярно е, че не е запечатан, но аз не чакам - слагам по втори корпус, а в Ловешко дори имам няколко кошера с по 3 медови корпуса.
Пу, Пу, Пу - да не му е уроки. След тоталния провал на рапицата, от която дори и не можах да извадя една пита (въпреки хилядите декари около мене), сега на акацията нещата май потръгват. Дано господ да се смили и да даде още няколко слънчеви дена...............
Ситуацията с отводките също е добра - вече имам направени почти 300 с роеви маточници, като в част от тях майката вече се е родила и оплодила.
Ситуацията с майкопроизводството е малко по-трагична. Имам заселени около 140 двойни оплодни сандъчета, като тия дни очаквам първите оплодени майки. Загубите по време на оплождане са големи (20-30%), но нека не забравяме за това, че в продължение на 20 дена нямаше нито един свестен слънчев ден. Иначе първите 10 оплодени майки, надлежно маркирани със зелен свят, ще ги получа още утре в кутийки, и ще заселя с тях 10 Фарарови отводки. Не се занимавам с Фарар, но обещах на един колега Фарарови отводки, и сега трябва да си спазя обещанието. В рамките на годината планирам да произведа над 2000 майки за лично ползване и тотално да подменя майките на 100% във всичките си семейства. Сигурно ще остане и някоя друга за продан или подаряване, но само на приятели. Междувременно смятам и да купувам майки, особенно от моя приятел Scutellator. Няколко пчелина ще ги обзаведа на 100% с негови майки, пък да видим как ще се представят.
Като цяло годината не се развива чак толкова зле. Зимата я изкарах само с 15% смъртност. Към днешна дата нямам никакви болести. Семействата процъфтяват. Ако котка не ми мине път, до наесен ще си удвоя кошерите и ще произведа за продажба още поне 500 или 1000 отводки. Част от тях вече са заявени от приятели, за останалите чакам заявки на ЛС без никакви ангажименти за дата и без никакво предплащане - просто искам да си направя някакъв план, колкото и неточен да е той.
Моите пчели като че ли хванаха треската за евроизборите.Слабо работят,прескачат от клон на клон,роят се,въпреки че отводките станаха колкото основните.Ако така върви ще зимуваме с мнооого армия.
Днеска съм в траур .................
Вчера арендатори пръскаха из региона. В началото бях щастлив, че си направиха труда да ме предупредят. Разпоредих се да затворят прелките на кошерите, но това трябваше да стане на 5 пчелина едновременно. За да успеем, започнахме още от предната вечер. Отне повече от 3 часа - до сред нощите и с прожектор. Вчера пръскаха, а тази сутрин отваряхме прелките. И ооооо ужас ....... 12 семейства бяха мъртви. Бяха се задушили и умрели от липса на кислород, въпреки че кошерите ми са с огромно мрежесто дъно. В опитите си да напуснат кошера пчелите са се струпали на дъното, и понеже са много, сами са си задръстили достъпа на кислород.
Сега съм в траур - загинаха много добри семейства в разцвета на акациевата паша.
така ще бъде колега дорде не спрат субсидията на тез земеделци те станаха много алчни а ние да си берем ядовете
На старите кошери горе има мрежа.Твоите нямат ли!
В гр. Попово от два дена кръжат самолет и въртолет из околието. Незнам каде и с какво пръскат но ако има някой наоколо дасе пази. Пръскат вечер.
Точно така. Арендатора ми e приятел и специално за това пръскане ме е уведомил много отдавна и после в предишния ден пак. Каза ми районите, където ще пръскат. За съжаление тези райони засегнаха 3-километровата зона на 5 мои пчелина. В последния момент се обади и кметицата на селото, в което са ми майкопроизводствените пчелини (те са два един до друг) и каза, че Октопода също ще пръска. Общо станаха 7 пчелина за затваряне на прелките и маршрут за обхождането им от почти 30 километра. Това са 3-4 часа работа. Затова и започнахме затварянето още предната вечер, но така пък се навъртяха много часове в затворено положение и пчелите се задушиха.
Сега като се замисля - не съм имал никакъв шанс да се справя. Единствения подходящ МОМЕНТ за затваряне на прелки е сутрин рано на развиделяване. Нарочно написах МОМЕНТ с големи букви - защото това наистина си е МОМЕНТ. Няма как да го разтегля този момент до 3-4 часа. Следователно по време на пръскане имам шанс да затворя прелките само на един единствен пчелин. Ако станат два - вече съм в издънка. Явно ще трябва да отделя по-голямо внимание на автоматизацията за ЕДНОВРЕМЕННО ДИСТАНЦИОННО затваряне на прелките на всички пчелини.
Втория момент е времето за пръскане, определено от арендатора. Той ми каза от 1 до 5 часа след обяд и аз си замълчах, а трябваше да се опълча и да го накарам да пръска сутринта, за да мога по обяд вече да съм отворил прелките. С втория арендатор - Октопода - нещата са още по-зле. Той въобще не беше определил време, което предполага, че си е резервирал целия ден.
И третия момент - пчелите. В опитите си да излязат те стават агресивни и са в състояние да си прегризат отвор през дърво, стиропор или плегсиглас. В състояние са също така да запушат огромно решетъчно дъно с размери 40х40 сантиметра. Какви шансове имам да слагам още отвори за проветряване - никакви. Щом пчелите са запушили такава огромна площ, какво остава за малките допълнителни дупчици.
И последния момент - от задушаване ли са упрели пчелите или от ПРЕГРЯВАНЕ????? Когато са нервни те отделят голямо количество допълнителна топлина. Пилото например беше почти опечено, иначе щях да спася поне него. Склонен съм да си мисля, че причината е прегряване, а не липса на кислород. Какво - вентилатори ли да слагам на всеки кошер? Това си е направо налудничаво.
Като цяло си направих следните изводи, с които да минимизирам или дори да премахна жертвите от задушаване (прегряване):
1. Затварянето на прелките трябва да става сутрин рано, а не вечер късно.
2. Прелките трябва да се затварят едновременно по всички пчелини - автоматично или ръчно с много бригади по всеки един пчелин.
3. Арендаторите трябва да пръскат сутрин, а не през целия ден.
4. Максимум на обяд прелките трябва да се отварят.
Това за мене лично, но има и още:
1. Кметовете на селата трябва да се предупредят да изискват от арендаторите и ЧАС НА ПРЪСКАНЕ.
2. Този час трябва да е СУТРИН напр. от 8:00 до 10:00.
3. Пчеларите (и аз) трябва да притежават директните телефони на пръскащата фирма, за да могат да съгласуват с нея действията си.
4. Законодателно този проблем трябва да се реши.
С какво пръскаха, самолет или трактори. В разтвора имало ли е инсектициди.
В закона за пчеларството ясно е написано, че медоносни насаждения не трябва да се пръскат по време на цъфтеж! Ако това се спазва, затваряне на кошери няма да е необходимо, особено ако пръскането е с наземна техника.
Трябва да има задължително и отвори по таблата и капака за да става течение и проветрение. Някои ползват 2-3 сантиметра горен ринг със странични замрежени отвори по 3-4 на всяка страница.
Мислех си ако се захлюпят с нещо като найлонов похлупак с мрежести части (като мини парник), така ще могат да излизат от кошера да правят брада. Нещо като гигантска тръвна върху кошера.
Матеев, ти сам виждаш, че за два часа не можеш само да затвориш прелките на кошерите си, а как си представяш арендатора да напръска хиляди декари за два часа. Като знам и при него каква организация на работата трябва да се създаде при едно пръскане му влизам и на него в положението.
Ако се забрани пръскането със самолети и се спазва наредба 15, даже и в сегашният си вид няма да има масови натравяния на пчели
.
При арестуване на силно семейство, трябва и много добра вентилация. Само през дъното не е достатъчно, дори и да е изцяло от мрежа. Сам си се убедил. На времето, ДБ по стандарт беше с 2/3 мрежа покривната табла, която се отваря при транспорт или затваряне заради пръскане. За ЛР се ползваха изцяло мрежести покривни дъски. Ама сега всеки сам си прави модели и стандарти и се скъсва да убеждава, колко са му добри кошерите.
Да, ЛР се окомплектоваха с мрежести покривни табли, но пък дъната им бяха плътни, без никаква мрежа.
От тези дъна стават добри прашецоуловители,по метода на Жечо Мурзов.
А бе я някой инжинер да ме светне, че хич не ми спореше физиката навремето. Мрежа на тавана или мрежа на дъното трябва за лятото? Това за да не се сваряват пчелите.
И двете ........., като на тавана е най-добре да е прополисова решетка.
Ако на пчелите не им харесва, те сами ще запушат с прополис това, което им е излишно и ще си оставят толкова площ, колкото им трябва. За големите летни горещини точно това е спасението, и точно тогава е момента да се сдобиете с големи количества прополис.
В полето прополисовата решетка не върши работа.
И тая година въпреки лошата пролет и големите мераци за роене пчеличките се отчетоха добре на аморфата .
Леле колко много мед - да не би да имаш 1000 кошера? Щото аз от 9 пчелина в Габровско едвам събрах 30 корпуса с мед и сега се чудя да цапам ли центрофугата или не......
Другарю Матеев , започна все повече да заприличваш на пожарникара. Какво лошо има колегата да се похвали?
Моят постинг е ирония не към колегата, а към мене самия. Наистина от 9 пчелина в Габровско едвам събрах 35 корпуса с акациев мед, а в Ловешко, където имам пчелини в центъра на акациеви гори от по 1500 декара - ами там събрах общо около 70 корпуса.
Общия ми добив на акациев мед от всички кошери е средно по около ......... 2 килограма мед от кошер. Не знам да се смея ли или да плача.........
Градски, ЛР или ДБ?
В Ловешко са ЛР, а в Габровско - предимно ДБ.
Е освен мед през този период направих и около 500 отводки, които по пазарни цени са еквивалентни на 10 тона мед. Ако това го признаем за печалба, тогава средно от кошер вече имам еквивалента на 15 килограма мед, което си е едно доста добро число за първа паша. Произведоха се и около 500 майки извън майките от маточници при роенето, което е еквивалент на още 2 тона мед. Абе не мога да се оплача, въпреки че ми се искаше малко повече...........
И най-важното - натрупа се много опит, което означава, че направихме много грешки, особенно в майкопроизводствената част. Ще ги отстраним и живот и здраве напролет дано вече нещата да потръгнат в предварително заплануваните релси....
на какво се дължи това на системата кошери или на местоположението?
Идеалната година за стационарен пчелин е горе доло 3 магазина и 1 отводка от кошер. Какво повече да искам от едно семейство...
Привет на всички.Не бях си посещавал пчелина отдавна,и днес дойдох с цел да разширявам семействата с втори корпус,защото си мислех .,че в следствие на цъфтежа на липата имат нужда от втори корпус.И какво се оказа-мед в корпусите няма.Венци също.След внимателен преглед установих ,че е настъпил масов глад.50% от майките са преустановили снасянето,има усилен летеж, но мед няма.
Пчеларствам в района между Ловеч и Троян вече 6 години и досега празна година нямам.Акация и да изпусна, липата се е отчитала.Но тази година от акацията 25 кг мед от 22 кошера/15 МК,7 ДБ/,но от липата няма да има и толкова.Освен това ми се струва ,че трябва да купя 500 кг захар за зазимяване.Даже днес си мислех,че нещо аз съм сбъркал,но виждам ,че и Матеев се оплаква.Ако някой също е в района-моля да сподели какво става при него,липата дава ли нещо.Даже си мислех ,че още не е цъфнала, но в селото видях дървета който са вече прецъфтели.
почти на всякаде положението с меда е проблем.принас в шабла благодарение на кориандъра има мед в силните по слабите трябва да им се помага .след отравянето април едва сега започват да се вдигат.заради наводненията земеделците започнаха да плачат и да искат помощи .със сигорност ще им дадат а за нас нищо .но господ вижда .остава само той да ни помогне на слънчогледа