Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 18 от 419 ПърваПърва ... 816171819202868118 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 171 до 180 от общо 4186
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    На старите кошери горе има мрежа.Твоите нямат ли!

Наблюдател
    Регистриран
    07.04.2014
    Пчеларски район
    попово
    Цитат Първоначално публикувано от БУТАНЯ Виж публикацията
    така ще бъде колега дорде не спрат субсидията на тез земеделци те станаха много алчни а ние да си берем ядовете
    в случая доколкото разбирам човека няма вина уведомил е , а и сигурно е пръскал с разрешени препарати

Наблюдател
    Регистриран
    07.04.2014
    Пчеларски район
    попово
    В гр. Попово от два дена кръжат самолет и въртолет из околието. Незнам каде и с какво пръскат но ако има някой наоколо дасе пази. Пръскат вечер.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от iskren78 Виж публикацията
    в случая доколкото разбирам човека няма вина уведомил е , а и сигурно е пръскал с разрешени препарати
    Точно така. Арендатора ми e приятел и специално за това пръскане ме е уведомил много отдавна и после в предишния ден пак. Каза ми районите, където ще пръскат. За съжаление тези райони засегнаха 3-километровата зона на 5 мои пчелина. В последния момент се обади и кметицата на селото, в което са ми майкопроизводствените пчелини (те са два един до друг) и каза, че Октопода също ще пръска. Общо станаха 7 пчелина за затваряне на прелките и маршрут за обхождането им от почти 30 километра. Това са 3-4 часа работа. Затова и започнахме затварянето още предната вечер, но така пък се навъртяха много часове в затворено положение и пчелите се задушиха.

Сега като се замисля - не съм имал никакъв шанс да се справя. Единствения подходящ МОМЕНТ за затваряне на прелки е сутрин рано на развиделяване. Нарочно написах МОМЕНТ с големи букви - защото това наистина си е МОМЕНТ. Няма как да го разтегля този момент до 3-4 часа. Следователно по време на пръскане имам шанс да затворя прелките само на един единствен пчелин. Ако станат два - вече съм в издънка. Явно ще трябва да отделя по-голямо внимание на автоматизацията за ЕДНОВРЕМЕННО ДИСТАНЦИОННО затваряне на прелките на всички пчелини.

Втория момент е времето за пръскане, определено от арендатора. Той ми каза от 1 до 5 часа след обяд и аз си замълчах, а трябваше да се опълча и да го накарам да пръска сутринта, за да мога по обяд вече да съм отворил прелките. С втория арендатор - Октопода - нещата са още по-зле. Той въобще не беше определил време, което предполага, че си е резервирал целия ден.

И третия момент - пчелите. В опитите си да излязат те стават агресивни и са в състояние да си прегризат отвор през дърво, стиропор или плегсиглас. В състояние са също така да запушат огромно решетъчно дъно с размери 40х40 сантиметра. Какви шансове имам да слагам още отвори за проветряване - никакви. Щом пчелите са запушили такава огромна площ, какво остава за малките допълнителни дупчици.

И последния момент - от задушаване ли са упрели пчелите или от ПРЕГРЯВАНЕ????? Когато са нервни те отделят голямо количество допълнителна топлина. Пилото например беше почти опечено, иначе щях да спася поне него. Склонен съм да си мисля, че причината е прегряване, а не липса на кислород. Какво - вентилатори ли да слагам на всеки кошер? Това си е направо налудничаво.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Като цяло си направих следните изводи, с които да минимизирам или дори да премахна жертвите от задушаване (прегряване):
    1. Затварянето на прелките трябва да става сутрин рано, а не вечер късно.
    2. Прелките трябва да се затварят едновременно по всички пчелини - автоматично или ръчно с много бригади по всеки един пчелин.
    3. Арендаторите трябва да пръскат сутрин, а не през целия ден.
    4. Максимум на обяд прелките трябва да се отварят.

Това за мене лично, но има и още:
    1. Кметовете на селата трябва да се предупредят да изискват от арендаторите и ЧАС НА ПРЪСКАНЕ.
    2. Този час трябва да е СУТРИН напр. от 8:00 до 10:00.
    3. Пчеларите (и аз) трябва да притежават директните телефони на пръскащата фирма, за да могат да съгласуват с нея действията си.
    4. Законодателно този проблем трябва да се реши.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    С какво пръскаха, самолет или трактори. В разтвора имало ли е инсектициди.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    В закона за пчеларството ясно е написано, че медоносни насаждения не трябва да се пръскат по време на цъфтеж! Ако това се спазва, затваряне на кошери няма да е необходимо, особено ако пръскането е с наземна техника.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Трябва да има задължително и отвори по таблата и капака за да става течение и проветрение. Някои ползват 2-3 сантиметра горен ринг със странични замрежени отвори по 3-4 на всяка страница.
    Мислех си ако се захлюпят с нещо като найлонов похлупак с мрежести части (като мини парник), така ще могат да излизат от кошера да правят брада. Нещо като гигантска тръвна върху кошера.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.01.2011
    Пчеларски район
    Свищов
    Матеев, ти сам виждаш, че за два часа не можеш само да затвориш прелките на кошерите си, а как си представяш арендатора да напръска хиляди декари за два часа. Като знам и при него каква организация на работата трябва да се създаде при едно пръскане му влизам и на него в положението.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Ако се забрани пръскането със самолети и се спазва наредба 15, даже и в сегашният си вид няма да има масови натравяния на пчели
    .

Страница 18 от 419 ПърваПърва ... 816171819202868118 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •