Градски, ЛР или ДБ?
Градски, ЛР или ДБ?
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
В Ловешко са ЛР, а в Габровско - предимно ДБ.
Е освен мед през този период направих и около 500 отводки, които по пазарни цени са еквивалентни на 10 тона мед. Ако това го признаем за печалба, тогава средно от кошер вече имам еквивалента на 15 килограма мед, което си е едно доста добро число за първа паша. Произведоха се и около 500 майки извън майките от маточници при роенето, което е еквивалент на още 2 тона мед. Абе не мога да се оплача, въпреки че ми се искаше малко повече...........
И най-важното - натрупа се много опит, което означава, че направихме много грешки, особенно в майкопроизводствената част. Ще ги отстраним и живот и здраве напролет дано вече нещата да потръгнат в предварително заплануваните релси....
на какво се дължи това на системата кошери или на местоположението?
Идеалната година за стационарен пчелин е горе доло 3 магазина и 1 отводка от кошер. Какво повече да искам от едно семейство...
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Привет на всички.Не бях си посещавал пчелина отдавна,и днес дойдох с цел да разширявам семействата с втори корпус,защото си мислех .,че в следствие на цъфтежа на липата имат нужда от втори корпус.И какво се оказа-мед в корпусите няма.Венци също.След внимателен преглед установих ,че е настъпил масов глад.50% от майките са преустановили снасянето,има усилен летеж, но мед няма.
Пчеларствам в района между Ловеч и Троян вече 6 години и досега празна година нямам.Акация и да изпусна, липата се е отчитала.Но тази година от акацията 25 кг мед от 22 кошера/15 МК,7 ДБ/,но от липата няма да има и толкова.Освен това ми се струва ,че трябва да купя 500 кг захар за зазимяване.Даже днес си мислех,че нещо аз съм сбъркал,но виждам ,че и Матеев се оплаква.Ако някой също е в района-моля да сподели какво става при него,липата дава ли нещо.Даже си мислех ,че още не е цъфнала, но в селото видях дървета който са вече прецъфтели.
почти на всякаде положението с меда е проблем.принас в шабла благодарение на кориандъра има мед в силните по слабите трябва да им се помага .след отравянето април едва сега започват да се вдигат.заради наводненията земеделците започнаха да плачат и да искат помощи .със сигорност ще им дадат а за нас нищо .но господ вижда .остава само той да ни помогне на слънчогледа
В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))