Теренът е наклонен напред, а дъната са нивелирани с достатъчна точност. Капаците са наклонени назад, понеже не виждам логика да капят над прелката.
Преглед за печат
Теренът е наклонен напред, а дъната са нивелирани с достатъчна точност. Капаците са наклонени назад, понеже не виждам логика да капят над прелката.
Бате, извинявам се, че и на тая манджа ще бъда мерудия, но! Теренът ти е напред, скат на покрива-назад /логично/, това е ясно по стеничката отзад. Колегите, а и аз /щото не си спомням дали си на мрежести/, се притесняваме наклона на дъната на къде е? На мен още в първата година един стар пчелар ми направи забележка - дъното трябва да е напред! Вода да влезе, влага да кондензира, ако щеш мед да потече - по-добре да бяга напред. Аз го приех за правило и гледам да го спазвам.
Батка, нямаш грижи, нали вече си ВИП. Иначе снимките са затова - като не мога да споделям опит, поне да става дискусия. Дъната са ми с мрежа 25-30% в задната част. Сега са изцяло отворени и на Зарезан ги затварям с по една ламарина да не им вее до Гергьовден, че имам доста празни буркани и ми пречат.
За наклона - дъната са по-скоро напред, сещам се как течеше захарен сироп от прелките миналата пролет....
Да,да става дискусия,но jordanov е прав.Може би затова ЖЪЛТУРКО дава фира.По снимката се вижда ,че той е с най –голям наклон назад/дъното/.Покривите на 2,3,4 са с обратен наклон,така че ,можеш да ги пуснеш 2–3 см. надолу,да не влиза вода вътре.Открит мед+влага=диария.За хигиената ,наклона не играе роля."Робушките" си знаят работата–всичко негодно ,вън от кошера!Все пак,кошерите са твои и правиш това което на теб ти се струва правилно.
[QUOTE=BateMisho;51865Зарезан ги затварям с по една ламарина да не им вее до Гергьовден, че имам доста празни буркани и ми пречат. ..[/QUOTE]
Бате,знаеш ли колко медопрашецови запаси имат?Ако са под 10кг,по добре ламаринката я сложи за заговезни-да не бързат с пилото.
Зависи за кой Зарезан говори, щото ако е по стар стил на 14 февруари, то не е много преди Заговезни тая година - месни Заговезни е на 15 февруари...
Ейй, като заговорихме за дати, сещам се че тая година "домакините" от Плевен, ще трябва да ни посрещат с "Валентинки" и винце...
Жълтурко ако е дал фира (не е ясно ) е от грешка описана по назад от Бате Мишо,колкото до наклона -грешка няма,чорбаджията пише ,че кошерите са нивелирани при това условие наклона на покрива е назад и ако не е пробита някъде ламарината няма как да натича вода.
Яко оспамихме темата. Но Владо и Ангел Йосифов всъщност са прави - жълтуркото замина поради моя грешка описана по-горе, кошерите са нивелирани, а Зарезан наистина е може би малко рано за затопляне. Проверих в тефтера - през 2014 е имало сняг между 16 и 20 април.
Аз малко след 20 април лани вадих мед от рапица. Ако тогава ще ги затопляш.....
Аз даже не бих казал че тук имаме грешка, с това обречено семейство. Все пак преди 2 седмици имахме кълбо пчели около пита с мед и две празни отстрани, отгоре питка, ако не ме лъже паметта. Ако кълбото беше около празна кафява пита, от двете страни затиснато с пити с мед /преграда/ и храна отгоре, щеше да живее малко повече, може би. Това са само теории де, крайният резултат зависи и от други неща.
Според мен грешката ти беше, че въобще го пипа. Зимата не е подходящо време да се пренареждат питите само се поставя храна над кълбото. Семейството е слабо и са били подготвило някакви запаси а ти си им разбъркал всичко. Щом при мен едно много слабо семейство още се държи, но не го ровя.
Ник, по-горе писах - семейството беше разсипано от подмор и останаха една шепа пчели очевидно поради захаросан мед. Но може би си прав, щеше да си замине и без моя помощ.
Жив и здрав ще го направиш пак.
Аз нали съм си малко тъп, та не мога да разбера какъв е проблема със захаросания мед. Та нали всички през зимата храните със захаросан мед и къде по сухи и твърди питки, било то домашни или купешки.Ако могат да усвоят питките, защо да не могат да усвоят кристализиралия мед в килийките. Естествено както каза и колегата Йорданов , при много ниска влажност е трудно, ама има начини това да се промени. Също така се чудя на тази шепа пчели ако им беше дал течен мед от Хималаите например (демек 100% натурален, екстра био и т.н.) дали щяха да устискат до пролетта?
На 780 м надморска дрянът още не е цъфнал но и това ще стане :) https://www.youtube.com/watch?v=MC_RY-MDSR0
Това е днес при мен,вчера в Сф.беше 12-13градуса а за днес "синоптиците" го даваха по топло.Отидах да правя основен преглед,за момент си помислих и сироп да давам!Да ама не,около обяд беше 8-9гр,задуха вятър,опитваше се да вали и въпреки това пчелите носеха по малко прашец,джанката леко напъпила.
Събота - 11.04.2015
Слънчево около 18-20 градуа с пориви на вятъра, пчелите носят малко светъл прашец. Цъфнали са някакви цветчета и дрянът, останалото е на пъпки и трябва поне седмица топло време за цвят.
Пчелите с на 3-4-5 рамки, пило и яйца около длан по на две-три рамки. Тегава работа...
По слабичките остават с все по малко стари пчели който да покриват пилото.И при мен е така,но от петък от както започна да се затопля майките са започнали сериозно да снасят.Ако не застудява времето,мисля края на май за акацията да сме ок,всичко зависи от Началника отгоре
При нас е по важно лятото да не е много сухо,има ли дъждец от време на време,ще си дадат по два магазина.
На 860м са цъфнали единствено дрян и върба, гората е мрачна и кална. През ноща чешмите по северния склон замръзват. Пчелите са нервни и имат пило. Всичко се развива много бавно, дърветата вървят с поне 3 седмици назад спрямо по-южните и топли региони... Днес беше слънчево, духаше силен студен вятър и малка част от пчелите бяха навън...
На 1000м. само дрян и леска.Ивата още спи.Носят по малко прашец, но повече се въртят пред кошерите.Сиропа със зор го взимат.Питките и на тях не наблягат.Мед и пило имат.Още си е студено.До Великден нощем си беше под нулата , а денем 5-6 градуса.Слънцето грее, но като духне от високото и замирисва на зима.Грубо, сме месец назад.Дано поне лятото е влажно.Иначе тая година ще е само на изваждане.
Никога не съм пчеларствал при такива условия, но така като ви чета си мисля следното. Кошерите ви трябва да са с висока степен на топлоизолация. Плодникът преди началото на сезона трябва да е по-малък от общоприетото за страната, или двумайчино. Хранителният режим, ясно - трябва да е съобразен с природните условия. Теоритизирам.
Като цяло си прав! Аз като занимаващ се по сериозно с пчели от четри години си водя записки за времето.При мен зимата не е по студена от колкото е в северна Бг,но доста по бавно идва пролетта. Минала година беше на едната крайност,джанката цъфна около 18март,но след средата на април беше дъждовно и студено.Тази година наближава 18април джанката още не е цъфнала.Определено закъснява пролета с 10-15дена.Ако се затопля както е тръгнало ,мисля ще наваксаме закъснението.Трябва да имат достатъчно мед ,прашец и млади и дебели пчели при зазимяването.Дъната втора зима са на мрежа,но края на февруари ги затварям,до май .Много добре зимуват така.Колкото до обема на плодника...тази пролет ще достатъчно показателна, за сега е без значение дали са в осмак или в лежак,фактор е силата на семейството,от тук нататък ще се разбере.Между другото онзи ден прехвърлих две по късни отводки на по рамки в фарарови корпуси 10рамково,ограничих ги с преградна дъска и продължавам с опитите.
Много дълга зима за Радомирско. При мен пчелите престанаха да летят в началото на Октомври. Имаше паша, но беше студено 8-10-12 градуса. Пчелите само се облитаха. После яка зима. Пролетта беше студена до Великден. Джанката не е цъфнала. По мои изчисления около шест месеца и половина - зима.
И аз съм на линия и можем да продължим. Важното е че се включиха и "заслужилите" /ъъ, артисти;)/, с точни записки и наблюдения. Та точно това имам предвид и аз. Вашата зима в общия случай не е нищо особено - лека и приятна, а пък и повечето тук знаем, че пчелата не само че не и пука от студената зима, ами даже и така и е по-гот. Дотука никакъв проблем на какъв обем е, на какво дъно и на какви стени, може и в сандък от фазер. Обаче пролетта ви е различна, явно. Мине ли Зарезан, ний се кръстим, че и свещи палим Малък Сечко да не се покаже по-ербап от Батя си и питки месим и бъркочи разни. И докато си сверим часовниците у форума и си полафим с някой новобранец, и хоп рапицата цъфнала. А при вас бавна и студена пролет, на пчелите им се иска, пък не могат... Определено детайлите ще са в март и април.
Тая година април и май.
То пролетта ще дойде и дърветата ще наваксат, и ще цъфнат.Те, тия цветове от лани си ги готвят и само чакат топлото.Лошото е, че пчелите не са си подготвили от лани запечатаното пило, та като цъфнат дърветата да излязат и множеството работнички.Докато се развие семейството и юли отминал.Дошло засушаване и жега и почва подготовката за следващата зима.В това е "малката" разлика в климатичните условия за равнинно и планинско, и полупланинско пчеларстване.Дано Дядо Господ се смили и ни даде топло и влажно дълго лято.В това е надеждата да наваксаме изоставането.А ако пусне и малко мана в гората на есен... Мечти-и-и, мечти-и-и...
Такива ми ти работи, jordanov.;) А при вас рапица, овошки, акация, ливади, слънчоглед, сигурно някоя паша пропуснах и пак чета недоволстват колеги.Благодарност трябва.Благодарност към Дядо Господ. За това което дава.Ако не можем да си го вземем Той не ни е виновен.:bigsmile:
До сега годината не е добра в моя район. Ще стане още по-лошо ако температурите изведнъж станат летни 25-30 градуса. Всичките овошки ще прецъфтят за 2 седмици, а ако удари и суша след това…. край на годината.
Положението на югоизток:
Прикачен файл 4051
Положението на югозапад:
Прикачен файл 4052
Дано идната седмица цъфнат поне джанките...
В събота прехвърли мокър снежец.Ей, така от серсемлък.Вчера след обяд се очовечи и пчелите излязоха на разходка.Днес сутринта беше - 2 градуса. Дърветата ги е страх да зацъфтят.Дано от сряда натам да цъфнат, че после го дават дъждовно.
Цъфна джанката! Ура! Почна се! И нашата улица дойде пролет.
Ще,ще...последните първи!
Колеги,днес поставих магазини на най-силните ми 6 кошера .Нека е Аирлия годината!Прикачен файл 4113Прикачен файл 4114Прикачен файл 4115Прикачен файл 4116
Градинар, поздравления! Къде ти е пчелина - някъде наюг или по планините западно от София?
Аз все още изпълвам плодника, нощите са хладни и не смея да слагам магазини...
Имам и едно семейство на 3 -4 рамки и ще му подстрижа майката през уикенда, че се е умързеливила нещо.
9 май - разрази се лятна буря и следобяд температурите паднаха до 12-13 градуса. Разминах се с отварянето на кошерите, но обиколих района и не видях нито един поставен магазин. Хладната пролет си казва думата...
Цитат:
Първоначално публикувано от BateMisho
Здрасти! Ела да видиш поставени магазини:laughing:! Сложих рамки с пластмасови основи в тях, за да премина от ДБ към Фарар, да видим дали ще стане.
При мен цъфнаха ябълките, череши, круши, сливи, глухарчета, но пчели по трасето много рядко се забелязват. Тези дни духаше силен студен вятър, температурите нощем са под 14 градуса. Не виждам пчелари от района, които да са поставили магазини. Аз най-вероятно ще изчакам още седмица за по-силните семейства и две и повече за останалите, преди да надграждам. Има много прашец, градят здраво основите, мед за сега няма.
Меда в магазините ще дойде с акацията. Ти обаче проверявай за нектар и мед в плодника, защото пчелите могат да задръстят майката и така семейството ще отслабне. Освен в крайните пити и венеца отгоре при ДБ, мед и нектар не трябва да има никъде другаде. Ако има в централните пити, трябва да ги вадиш и да ги сменяш с ВО. През сегашния период от време майките снасят бясно, и пчеларя трябва да се грижи винаги да има минимум по 1-2 пити със свободни килийки или с ВО.
Поне при мене сега само това правим - непрекъснато изземваме пити с мед от плодниците, който си нямам представа откъде го носят, и слагаме ВО. Даже утре мислим да оцапаме центрофугата.
Ха-ха .... Преди 2-3 седмици заредих със строителни рамки (горната половина е с ВО, после летвичка и в долната половина - за търтееви килийки). Идеята беше да се сдобия с много търтеи за оплождане, а през юли и август да ги ползвам като строителни рамки. Глупавите пчели изградиха всичко както си му е реда (отгоре работнически, а отдолу - търтееви килийки), но след това веднага напълниха с мед както горните (работнически), така и долните (търтееви) килийки. Ха сега де ....... как да ги накарам да гледат търтеево пило?
Сложи ги в средата щом искаш търтеи.
Ха-ха .... Преди 2-3 седмици заредих със строителни рамки (горната половина е с ВО, после летвичка и в долната половина - за търтееви килийки). Идеята беше да се сдобия с много търтеи за оплождане, а през юли и август да ги ползвам като строителни рамки. Глупавите пчели изградиха всичко както си му е реда (отгоре работнически, а отдолу - търтееви килийки), но след това веднага напълниха с мед както горните (работнически), така и долните (търтееви) килийки. Ха сега де ....... как да ги накарам да гледат търтеево пило?[/QUOTE]
Матеев защо не каза по рано щях да ти ги подаря ! А и са расови Старопланински :bigsmile:
http://s6.postimg.org/ph0romn71/Picture_003.jpg
Никой не се обажда в югозападния...
При мен мед почти няма, събраха малко от акацията и това беше. Трябва им над месец да запечатат питите. Сега са по бялата детелина, ливада и малко липа - изкарват колкото за тях. Ниски са температурите, особено сутрин и няма нектар. Ако не вали, е студ. Налага се да увеличавам семействата и подхранвам отводки.
Здрасти! Не знам аз в югозападния ли се водя. Вчера извадихме от 9 кошера средно по 5 рамки и ги изпръскахме - около 50кг мед. Днес ще довършим останалите 5 кошера.
Пролетта беше студена и все още нощите са студени - 12-14 градуса. Акацита прецъфтя, но не хванах нищо поради застудяванията, а и вятърът не спира в моя район. Вчера отварях, да видя каква е ситуацията в ДБ12 - един магазин вече изграден и залят с нектар, добавих втори магазин с основи под първия и качих 3 рамки със запечатано пило. Долу сложих основи и празна рамка. Ливадите са в цъфтеж, а липата тепърва започва. Температурите са не-повече от 26-28 градуса, но вятърът не спира. Имах и самосмяна в един кошер, та си направих и две отводчици. В общи линии съм обнадежден от видяното след месец отсъствие. Но толкова ветровито не помня да е било досега...
Да, доста е ветровито, аз съм в долина на река и миналата седмица например духаше много силно. Дано сега в горещините успеят да хванат нещо от по-късните липи. Съседът пчелар тотално се отказа от меда за тази година и от две седмици разделя всичко наред. Микроклимата в региона е много важен, само на 10 тина километра от нас, други пчелари се хвалят с пълни магазини.
judas, при мен количеството на меда е малко под кило от магазинна рамка.
Аз общо взето съм доволен,от Акацията събраха малко, Кестена е към своя края, събраха от него къде по един магазин къде по два. В общи линии това е.
Те тука е заровено кучето. При полет на пчелата от 3-3,5км, разстояние от 5-10км е от значение - микроклимат, насаждения и т.н.
Надеждата ми е да врътна някоя рамка след седмица - две, а след това да изкарам малко и от слънчогледа наоколо. В минали години слънчогледът цъфтеше втората половина на август и въртях до към 15 септември.
Тая сутрин видях първите отворени цветчета на липата.Обикновено вадя мед след като прецъфти.Сега нека работят.Времето се затопля така , че има надежда.hi;
Ristis, аз съм в твоята община при мен е малко по-добре от при теб, но пак слабо. И аз като BateMisho го отдавам на много студените нощи. Следя прогнозата ежедневно и до скоро беше с нощни температури 6-8 гдаруса. Тази събота центрофугирах. От 10 кошера 60 литра, което е около 85 кг. За сравнение миналата година извадих от 4 кошера това количество.
Въпреки това не съм се отказал. Оставих магазините. Ливадата едва сега набира сила, времето се стопля и има усилен летеж от ранните часове (6-7), което ми дава надежди, че в края на месеца може да вадя пак някоя и друга рамка. Ако не...здраве да е :)
Микроклимат!
На Стефаново до Радомир, само веднъж е косена ливадата. Навсякъде вали, само там не вали. Тревата изгоря. Мед - какво беше това?
Миналата година косихме 7-8 пъти.
Суша,и по ливадите и в магазините.
И на високото се очертава суша.Липата почна да съхне още неотворила цветчетата.sweating;
Дъ-ъжд, дъжд няма-а...Имаше някога такава песен на "Диана Експрес" .
https://www.youtube.com/watch?v=3ckxkIDAPhA
Тая сутрин видях първите отворени цветчета на липата. Обикновено вадя мед след като прецъфти. Сега нека работят. Времето се затопля така, че има надежда.
И на високото се очертава суша. Липата почна да съхне още не отворила цветчетата.
Извинявай, че малко ти редактирах постовете. Грешките са недопустими за толкова ерудиран човек. :bigsmile:
Сушата не е проблем за липата.Проблема се явява ниската нощна температура.Например,темпе ратурата таз сутрин на кота+50м (Видинско) беше 13градуса,а при теб на кота+1000м колко ли е била?Ниска нощна температура+ висока дневна...и цветовете "линеят"...Ниските температури не са проблем само на липата...Така мисля.
Преди няколко години липата въобще не отвори цвят.Цветовете изсъхнаха преди да се отворят и листата почнаха да жълтеят и опадат .Сега на една млада череша листата вече жълтеят.Има силно опадане на неузрели ябълки.За мене това е индикатор , че не върви на добре.Като добавим и , че само с едно окосяване около кошерите е чисто от тревички и те дори не помислят да растат. Пчелите налитат поилките и всяко влажно петно.
Температура не съм мерил, но нощем е по-добре да излезеш с пуловерче, отколкото с тениска.Другото лошо в планината е , че почвения слой , който би задържал влага почти липсва.Скала, до педя рохкава пръст и пясък окоро речното корито.Суша.Ако задържи така ще пропуснем центрофугирането.crying;
Цялата година беше гадна. Да си спомним, студ до 15 април, после валежи на облак. Не навсякъде е зле, но там където не е валял дъжд...около пчелите...лоша работа. Тревата не расте на поляната пред къщата, изгоря.
Май трябва да се районираме по-добре, при нас от тия дъждове и джанки даже няма.
Дъ-ъжд няма-а ... А по прогноза, дори до август няма да вали.sweating;
Явно трябва да се измисли автоматизирана система за равномерно разпределяне на облаците.;)
Ливада 2015,слабо но благо!
Прикачен файл 4852
Бравос! С тънката летва май добре ти се получава? Само да има кой да пълни...
Браво, Владо, екстра изглеждат! Какъв цвят ти е меда? Моят е с червеникав отенък...
За сега са ок,единствения проблем е ,че като е по слаб градежа ,режа основата по вътрешния размер, парчето което остава трябва да го наставям с лентичка около 2,5 см .Когато градят силно режа основата на равни части-лепят я до долу без проблем.
Браво Владо!
Около 25-ти изкарах 18кг тъмен ливаден мед от най-силния си кошер, като останаха рамки за центрофугиране в плодника, които имаха и доста пило. Тръгна и слънчогледа и предвиждам още едно въртене, някъде около 20 август.
За твое успокоение можеш по време на цъфтежа да подхранваш със захарен сироп.
Ок.Плодниците не съм ги пипал,с малки изключения, и за сега са добре заредени.А този слънчоглед не е много и е дребен,но ...страх лозе пази!Реших да питам.
Ливадния явно червенее на всякъде . Предполагам се дължи на детелината . В равнините части където пашата е само ливадна добивите са слабички , по-слаби от миналата година . За сметка на това в гората се сдобихме с много акация и още по - много манов мед средно 35-40 кг от семейство общо което за региона е доста добър добив за стационарен пчелин .Говоря главно за Кюстендилско . Маната е нож с две остриета особенно за новосъздадените отводки които са се запасили изцяло с мана , така че внимавайте как ще зазимите !!!
Страшни разбойнически групи плячкосват наред. Отглеждам престъпници. Слабите отводки, на по 2-3 рамки едвам удържат фронта. По-слабите - не успяват. Слаб/силен кошер - няма значение, нападат се поголовно. Направо не знам какво да ги правя, стесних всички входове до минимум. Преместих най-слабите отводки извън пчелина, на около 200 метра от него, чудя се колко време ще им трябва да ги надушат и ликвидират. Майките вътре едвам оцеляват и няма никакво пило, а подхранването направо ги унищожава, защото веднага налитат натрапници. Вчера валя, днес само се мръщи, но така или иначе всичко е изгоряло.
Аз мисля да пробвам, с поилки тип обърната кофа,поставени на десеттина метра от кошерите, в които да слагам подсладена вода с малко тимол, за да не вкисва. Така поилките ще привличат крадците и те няма да се завират в по-слабите кошери.
Засега е само идея, която не съм пробвал.
По-добре да е на 100-ина, така ще имитираш паша иначе ще предизвикаш нападения, особенно и с тази миризма на тимол. Недостатъкът е че ще отнеме време на разузнавачките да намерят източника, после няма проблем.
Единственото разрешение на проблема с нападенията е пчела, която умее да си охранява входа (ще ти е полезно и за в бъдеще). Недостатъкът е че тези пчели обикновенно също са крадливи (повече от това с което сте свикнали). А най-лошата комбинация е крадлива пчела, която пък не умее да си защитава гнездото - тогава настава сеч.
А има ли значение разстоянието между кошерите и ако го увелича, дали няма да намаля кражбите?
Друг проблем са хранилките - използвам милерови или табли с отвор в средата и отгоре обикновени пластмасови. И при двата вида, ако рамките не са под отворите на хранилката (за милеровата трябва да са поставени всички рамки в кошера), остава непокрит част от отвора на хранилката от другата страна на преградната дъска. Това допълнително улеснява натрапниците, които като преминат входа, имат директен достъп до сиропа...
Прав си, че по-далече си е по-сигурно, но логиката ми е, че крадците нападат привлечени от миризмата на мед в другите кошери, ако има постоянна залъгалка, която да ги тегли към себе си, еднакво далече от всички кошери, не биха рискували да минават през охраната, дори и тя да е слаба. Освен това кражба би предизвикала една капка сироп върху някой кошер, но една кофа далече от него няма как да насочи крадците в някаква друга посока.
И пак казвам не съм пробвал да правя това, да не се подведе някой. Просто разсъждавам.
По време на паша може да омацваш колкото си искаш всичко с мед, НО въпреки това накапалия мед сигурно ще бъде там и на следвашия ден. ЗАЩО???? За да стигнат до източника на паша всяка пчела трябва да измине стотици метри, а в същото време тя игнорира мед/нектар от същия източник само на няколко метра от нея!?Цитат:
....
Освен това кражба би предизвикала една капка сироп върху някой кошер, но една кофа далече от него няма как да насочи крадците в някаква друга посока.
....
Ти как мислиш? Кошерите са вече маркирани, а ограбваните семейства вече нямат охрана на входа. Без значение е къде точно в пчелина ще бъдат преместени - разузнавачките ще ги намерят. Все пак зависи на какво разтояние смяташ да поставяш кошерите един от друг, просто няколко метра няма да свършат работа.
На първо място те не би трябвало да могат да преминават през входа. Ако охраната не си свърши работата, веднъж преодоляна, останалите пчели в кошера са беззащитни :Цитат:
Друг проблем са хранилките - използвам милерови или табли с отвор в средата и отгоре обикновени пластмасови. И при двата вида, ако рамките не са под отворите на хранилката (за милеровата трябва да са поставени всички рамки в кошера), остава непокрит част от отвора на хранилката от другата страна на преградната дъска. Това допълнително улеснява натрапниците, които като преминат входа, имат директен достъп до сиропа...
https://www.youtube.com/watch?v=4CvyL2HEiWU
Дъжда добре им дойдеПрикачен файл 4926
Трета година мъча пчелите, и най-накрая мога да се похваля малко. За мен годината е успешна.
В пролетта влезнах с две семейства, като бях решил тази година едното да е помощно, а не да вадя мед от всички. От помощното взимах пило на няколко пъти, после резнах майката да предизвикам самосмяна и го разцепих на 3 с прекрасни маточници. От подсиления кошер извадих над 40кг ливаден мед, последно въртях преди няколко дни, за да освободя място в плодника. Можеше и още, но прецених, че е по-добре да им го оставя.
Все още има принос на нектар от ливадите и тук таме някой окъснял слънчоглед.
Ебраво!, както казва един гологлав дълъг шоумен. Държиш вярна посока;)
Кръстоносните походи на крадците продължават и една от отводките ми даде фира, въпреки че и бях намалил отвора до минимум (колкото за 2-3 пчели).
Направих една друга "цака" - съвет от местен пчелар, която за сега дава добър резултат и удържа положението на слабите ми кошери.
Набих във входа една тръбичка от накрайник от туба за силикон, колкото да минава ЕДНА пчела. Крадците ги е страх - влизат няколко сантиметра, но не продължават и се връщат. Кошерите са с мрежесто дъно, тръбичките стоят вече близо две седмици и ми беше любопитно как се справят пчелите с преминаването през тях...:
https://www.youtube.com/watch?v=CA67...ature=youtu.be
03. ДЕКЕМВРИ. Цъфтят глухарчета, пчелички носят прашец и ...... гледат пило :crazy: . Следва, януари магазините и за Трифон зарезан центрофугите, а на море... със ски. ”Измения са вримината.”:)
И при мене в Габровските ми пчелини е нещо подобно. Вече е хладно и пчелите не летят, но кошерите са задръстени с мед. Това го установихме по време на прегледа преди 1 седмица. Има много повече мед, отколкото им оставих за зимата. Явно са намирали нектар и са мъкнели в кошера още и още и още. Ако не ме беше срам да го кажа, наистина мога сега да събера по 2 пити от семейство (над 5 тона мед) и да въртя центрофугата.
Чудя се дали да не го направя това в ранна пролет. Пробвал ли е някой от вас пролетно време да изземва многото останал мед и да го подменя с изобилно подхранване със захарен сироп?
На пролет има голяма вероятност този мед вече да е кристализирал. Все пак кълбото няма да покрива точно излишния мед.
Ако само кристализирането е проблема, лесно ще го разреша. Просто ще го декристализирам, преди да го изцентрофужа. Ще загрея някое помещение до 35 градуса и предполагам, че за 2 денонощия безопасно ще се декристализира.
Според мен точно пролетта не е момента да изземваш меда, дори и 1 2 пити най добро пролетно развитие на семействата оказва именно меда и то постепенното им разпечатване до пилото, до първата паша всичкият мед трябва да е станал в пило. Аз така процедирам ранна пролет 1-ви март да кажем според зависи и от времето а може и по рано почвам с захаросан мед в хранилките , като го вдигнат пак и така няколко пъти , според зависи от времето по нататък почвам да разпечатвам пити с мед и до пилото , след което продължавам с сироп през ден , за да бъдат готови за рапицата която обикновено при
мен цъфти края на април. Но по добро от меда за пролетно развитие на семействата няма :)