Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 327

Преглед на хибрид режима

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    А има ли значение разстоянието между кошерите и ако го увелича, дали няма да намаля кражбите?
    Друг проблем са хранилките - използвам милерови или табли с отвор в средата и отгоре обикновени пластмасови. И при двата вида, ако рамките не са под отворите на хранилката (за милеровата трябва да са поставени всички рамки в кошера), остава непокрит част от отвора на хранилката от другата страна на преградната дъска. Това допълнително улеснява натрапниците, които като преминат входа, имат директен достъп до сиропа...
    Христо Йорданов

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Ristis Виж публикацията
    А има ли значение разстоянието между кошерите и ако го увелича, дали няма да намаля кражбите?
    Друг проблем са хранилките - използвам милерови или табли с отвор в средата и отгоре обикновени пластмасови. И при двата вида, ако рамките не са под отворите на хранилката (за милеровата трябва да са поставени всички рамки в кошера), остава непокрит част от отвора на хранилката от другата страна на преградната дъска. Това допълнително улеснява натрапниците, които като преминат входа, имат директен достъп до сиропа...
    Направи си нови отвори с една бургия и си примести хранилките отгоре семействата,в момента наистина създаваш предпоставка за кражби.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    ....
    Освен това кражба би предизвикала една капка сироп върху някой кошер, но една кофа далече от него няма как да насочи крадците в някаква друга посока.
    ....
    По време на паша може да омацваш колкото си искаш всичко с мед, НО въпреки това накапалия мед сигурно ще бъде там и на следвашия ден. ЗАЩО???? За да стигнат до източника на паша всяка пчела трябва да измине стотици метри, а в същото време тя игнорира мед/нектар от същия източник само на няколко метра от нея!?

Цитат Първоначално публикувано от Ristis Виж публикацията
    ......
    Ти как мислиш? Кошерите са вече маркирани, а ограбваните семейства вече нямат охрана на входа. Без значение е къде точно в пчелина ще бъдат преместени - разузнавачките ще ги намерят. Все пак зависи на какво разтояние смяташ да поставяш кошерите един от друг, просто няколко метра няма да свършат работа.

На първо място те не би трябвало да могат да преминават през входа. Ако охраната не си свърши работата, веднъж преодоляна, останалите пчели в кошера са беззащитни :
    https://www.youtube.com/watch?v=4CvyL2HEiWU
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Дъжда добре им дойдеIMG_20150826_233303_189.JPG

Заслужил Автор
    Регистриран
    07.02.2013
    Трета година мъча пчелите, и най-накрая мога да се похваля малко. За мен годината е успешна.
    В пролетта влезнах с две семейства, като бях решил тази година едното да е помощно, а не да вадя мед от всички. От помощното взимах пило на няколко пъти, после резнах майката да предизвикам самосмяна и го разцепих на 3 с прекрасни маточници. От подсиления кошер извадих над 40кг ливаден мед, последно въртях преди няколко дни, за да освободя място в плодника. Можеше и още, но прецених, че е по-добре да им го оставя.
    Все още има принос на нектар от ливадите и тук таме някой окъснял слънчоглед.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Ебраво!, както казва един гологлав дълъг шоумен. Държиш вярна посока
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Автор
    Регистриран
    08.07.2014
    Пчеларски район
    Трънско
    Кръстоносните походи на крадците продължават и една от отводките ми даде фира, въпреки че и бях намалил отвора до минимум (колкото за 2-3 пчели).
    Направих една друга "цака" - съвет от местен пчелар, която за сега дава добър резултат и удържа положението на слабите ми кошери.
    Набих във входа една тръбичка от накрайник от туба за силикон, колкото да минава ЕДНА пчела. Крадците ги е страх - влизат няколко сантиметра, но не продължават и се връщат. Кошерите са с мрежесто дъно, тръбичките стоят вече близо две седмици и ми беше любопитно как се справят пчелите с преминаването през тях...:

Христо Йорданов

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    На 50км западно от Иво и аз очаквах такова време. Уви, в 14:00 едва 5 градуса, безветрие, препръска дъжд. Наблюдавам отводките, които не са добре запасени. Една от тях вече е на горните летви и получи храна.Дано да е навреме.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
    На 50км западно от Иво и аз очаквах такова време. Уви, в 14:00 едва 5 градуса, безветрие, препръска дъжд. Наблюдавам отводките, които не са добре запасени. Една от тях вече е на горните летви и получи храна.Дано да е навреме.
    Румба сори за спама,но Иво е поне на 80-100км южно от теб,пролета идва поне 15тина дни по рано отколкото при теб и мен.При мен последното облитане беше около 26-27.12 .15

Почетен Автор
    Регистриран
    21.10.2014
    Пчеларски район
    Община Драгоман, Софийска област, 615м. надм.вис.
    На около 650м.н.в., в един от най-студените краища на страната, на Петльов ден, темпетатурата в 14:00 беше 16*С.
    IMG_20160203_122510.jpg

Всички са живи. Внасят прашец с жълт цвят. Леската все още не е отпуснала ресите. Интересното за мен е, че семейството, което първо спря пилото, първо го е започнало и само то има запечатани двайсетина килийки.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •