Абе човек това е нормален подмор при това късно пило.Когато ти остане 1 капачка от 5л мин вода пчели е проблем това е в норм.
п.п.Би ли споделил дебилината на венците с мед да сметнем колко мед си им оставил?:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Преглед за печат
За акар съм тртирал както всички с-ва, храна имат както всички с-ва, пръскане при мен няма / гр. София/, проблема е при 4 от общо 17 с-ва .
Друмев, ти една лопата пчели за нормално ли го смяташ? Ми тя зимата не е почнала бре, убосник.:bigsmile:
Колега Янев, малко подробности от земеделец.
Всички семена се обработват с инсектициди срещу складови неприятели при съхранението. Преди сеитба се обработват с фунгициди и инсектициди срещу почвени патогени и неприятели. Преди или след сеитба, почвата се третира с хербициди срещу плевели. По време на вегетацията се третира с хербициди срещу вторично заплевеляване и с фунгициди и инсектициди за борба с болести и неприятели. Използват се селективни хербициди, почвени или листни със системно действие т.е. чрез листата или корените навлизат и се разпространяват по цялото растение. Фунгицидите и инсектицидите също имат системно действие, по ефективни са от контактните. И плевели и патогени и инсекти много лесно придобиват резистентност, затова постоянно се повишават дозите и се използват все по нови и по-силни препарати. Карантинните срокове и разпадането са парлама, успокоение и оправдание на използващите ги. Прочутите неоникотиноиди се използват точно за третиране на семената, и се запазват в почвата и се откриват в растенията 4 години след използването им. Всичките тези химии ги има и в полена и в нектара и...в "био" меда. Една мравчена и една пчелна колония са почти еднакви. Ако вземете флакон "Райд" клекнете над мравуняка и три дена пръскате, ще унищожите моментално всички показали се мравки, но мравуняка ще оцелее. Ако натровите храна и я сложите до мравуняка, мравките ще го внесат вътре и мравуняка ще загине. Нещо подобно става и с пчелите в райони където се използват химии. А те ще се използват, легално или не, неизбежно е. Ще дойде момент когато и те няма да помагат и ще минем на следващия етап- ГМО. Тогава със сигурност ще има услуга " опрашване" но по-вероятно е тази услуга да я вършат самолетите.
Такова е положението и май нищо не можем да променим. Земеделците в Европа искат да отпаднат забраните за пестицидите. Баер също. В тях е и силата и парите, ще спечелят те а не пчеларите. Любители, професионалисти, промишлени, нерегистрирани, регистрирани, лицензирани, сертифицирани и още и още. Всички на нож едни с други. Защо? Ами такива сме си. Потвърждаваме си старите поговорки и сентенции.
В неделя отварях моите. В началото на септември бяха по на 6-7 междурамия пчели и имаха пило запечатано и не, приблизително 20-25 000. Третирани са с ленти варостоп и един път подпушвани с амитраз. Подмор няма, рядко се виждат отделни пчели умрели на дъската. Храна имат всичките и всичките останали по няколко шепи пчели или поне отгоре така изглеждат, кълбо около 12-13 см. Сложих им по половин кило питка върху рамките и това е, дано оцелеят. А нямаме масова употреба на химии както и болести. Не знам нормално ли е това, че са толкова малко.
Наясно съм кога и как се обработват семената и по късния (отложения) етап на действие на препаратите със които са третирани семената! Темата тръгна че са пръскани вече засяти площи през есента! През есента не се пръска със никакви инсектициди житото! Останалото което съм писал важи за пролетта пък който както иска да го разбира. И за неоникотиноидите мога да говоря но няма смисъл... Забраняват се а реално контрол никакъв. Пак ще кажа знам какво е да ти изтровят пчелина и да почти да го ликвидират! Всичко беше черно от умрели пчели по земята! Добре ли е от дадан блат кошери с по два магазина фул с пчели да ти останат по 3 рамки пчели да не могат да си покрият пилото! Направо беше трагедия! Още два пъти ми е падала само летящата пчела, но на това вече не обръщам внимание! Защото мога да се оплача само на арменския поп! Това е болка която всеки колега в полето е изпитал! А е непонятна за колега от гората! Обикалям блоковете повече от колкото карам по пътищата! Особено когато пръскат! Винаги вървя в ръка с данните на препаратите който пръскат, на абсолютно всеки който пръска в района! Един път съм викал и растителна защита! Въпреки че никой не ме кара звъня на абсолютно всички колеги в района науча ли че ще пръскат ! Не говоря на изуст, пък който разбрал разбрал!
Може ли малко инфо, колко акар падна след амитраза, защото ако е паднало много то в пилото е останало повече. Аз тази година третирах с някакви руски ленти и след това като накапах с ОК падна много акар. А колега пуши 3 пъти с амитраз и след това от ОК не падна почти нищо.
Няколко колеги те попитаха:
С какво и кога третира против акар?
С какво и кога третира против нозематоза?
Подхранва ли есенно, с какво, кога и колко?
Колко са силни семействата?
Това са въпроси за да се придобие бегла картина макар че по снимка трудно се поставя диагноза, но поне някой може да те насочи към нещо.
Аз както гледам подмора не е толкова фрапиращ, ако са силни кошери това може да са стари пчели и в хубавото време да го чистят. Виж да няма много влага от найлона защото при мен има влага ако сложа найлон става лошо, все едно си ги къпал.
Дано всички иззимуват и успех!
Един загина . Прегледах го. Храна мноооого, но захаросана. Малкото пчели набити в килийките, влажни и почернели. Наийлона мисля /за първи път слагам/ е изиграл лоша помощ.
Аз мисля, че не е найлона, но както прецените.
Махам найлона на другите и слагам платно и питка храна.
Да.Не разбирам от химия,но,,Амитраза" е страшна и затова може би ефикасна.Тази година септември ползвах ленти,а ноември подпуших два пъти,като втория,почти излишно.Така че,тежък избор!
Амитраз или Тактик което се ползва при кучета и други животни за външни паразити е едно и също. Наистина както си констатирал и ти втория път е било излишно да пушиш със него. Толкова е силен че и след еднократна употреба всичко пада. Като цяло няма безвредна химия но амитраза е от най тежките. Аз не бих го ползвал но все пак всеки си преценя
То всички препарати са на основата на амитраз и камуфос другия вариант био. За мен камуфоса е много по силен но и много по вреден, там умират и младите пчели и се разпада след години докато амитраза няколко месеца. Аз съм ползвал 2014 супер стрип защото ножа беше опрял до кокала. И видях за какво става въпрос и се надявам повече да не се налага да ползвам тази силна химия. От тогава ползвам предимно ОК и съм много доволен.
Ник няма безвредна химия, дори ОК не е толкова безвредна. В случая трябва да избираме между по малкото зло
2012г.и 2016г. ме занули акара,понеже използвах варостоп или варотом плюс пробиотици.И миналата и тази вече с тактик третирах.Повече не си правя екперименти и още се въстановявам.Тактика се разпада след 6 месеца,и не е в наличност в меда който остава за зимуване.За восъка не знам как е .
Напълно съм съгласен, нали трябва да убива акара. Нещо което убива е вредно и трябва всичко да се ползва умерено. И да, всеки сам си преценява какво да прави. Аз се опитвам да избягвам химия, но ако видя че има много акари няма да се поколебая да използвам, защото умрелия кошер не е приятна гледка нито за окото нито за джоба!
Още един загина. От прегледа , както предполагах установих - ПИЛО/под микроскопа в стомахчетата имаше прашец/. Потова време пило ?!? Малко са позацапали питите, но това е логично.Прикачен файл 9845Прикачен файл 9846Прикачен файл 9847Майката е от 2018г. Проблемът е с кошерите , които им сложих найлон /за първи път в моето пчеларстване/. Дали това е причината за гибелта им?crying;
Картинката е същата както и при мен от преди години. Лошо и ще става още по - лошо. А зимата започва от днес.
Да.До сега тепературите бяха относително високи.Не сдупчи ли с игла найлона,поне в предния край?
Отначло найлона беше плътно от край до край , като забелязах мако влага го стених на 3/4. Не помогна.:(
Колега,сигурен ли си,че тая майка е 2018г?
Питите са си техните. Не съм човъркал по килйките.
Края на септември правили някакви прегледи макар бегли?
Мъртво запечатано пило и яко осрани рамки. Лошо, лошо.
Точно това наблюдавах и аз, миналата зима умря един цял ред от 12 кошера. Тогава ме карахте да пусна снимки, но ме беше яд и ги разтурих, преди да снимам. 120 кила мед, започнал да прокисва пролетта, отиде за ракия от тези кошери. Тази зима очаквам повторение, да видим колко броя ще отпаднат. Каква е диагнозата в този случай?
Сега не ми се чете назад, но по спомен колегата е с плътни дъна, найлоня затруднява пчелите при това положение (и аз съм го правил), третирал е с нещо ама с какво, не се знае, и още куп други спомагателни фактори като са налице и ето ти проблем. Ама няма проблем, нали все пак аз съм Мушморок. И не се правя....
На мен ми изглежда като заболяване на пилото което е основната причина. На снимката не се вижда хубаво, Nilak ако имаш възможност бръкни в продупченото пило и виж какво има вътре.
Майката я намерих на дъното. Дъната са с мрежа , но пчелите я заклеиха и оставиха /Ф10 см/ само. Акар няма. Бацили на Нозематоза не открих. От 17 семейства само 4 на които сложих найлон са проблемни/2 вече ги няма/?!?
При мен в килийките на мъртвото пило имаше оформени млади пчели, някои още бели, други вече напълно оцветени. Все едно са започнали да излизат от килийката и дотам. Килийки със загинали ларви не видях
Питите са целите осрани. Диарията е видима от 100 км. а вие не и обръщате внимание.
Е сега ще ни обиждаш ли?:bigsmile:Ние дупчицата от акар видяхме ти да не видим диарията.:bigsmile:Но като си рекъл да зададем въпроса каква му е била последната паша на колегата?Спомена,че не е подхранвал есента.Макар,че втория ми Брат 10л инверт ги няма вече/неги брои/ за подхранване.:bigsmile:
Аз на такива маломедни пити не бих оставил да ми зимуват семействата, едната пита е и много стара, така че не се знае какъв е меда, може да е станал бетон.
Не съм толкова опитен колкото колегите, но от 5год. слагам найлон м\у плодника и магазините а съм с плътни чамови дъна без никакъв отвор освен долната прелка и тази в средата на плодника (ДБ), като оставям 3-4см. отвор от предния край на найлона. Влага съм забелязал, че се получава в края на януари месец, но като му сложа питка и тя изчезва( може би я поема не знам).Не мисля, че е от найлона. Имам подобно загинало семейство, само че ноземата не е в толкова напреднал стадии ( съвсем малки петна) мисля, че е липсата на достатъчно млада пчела (говоря за моето загинало семейство). Може да е маломедна питата на снимката, ама има мед.
Разликата между твоето поставяне на найлон и неговото е огромна, но едвяли найлона е с първостепенна роля загиването, по скоро е изиграл в неговия случай второстепенна роля. А иначе без изледване е тото, не че със изледвяне не е. Може би някой който е имал същия проблем може да предположи с известна точност. Просто не е имал достатъчно пчели подготвени за зимуването, според мен.
Всеки един пчелин има различна влажност и за това на едни места може найлона да не пречи но на други е трагедия. После зависи и от кошера, каква вентилация има и други неща, просто всичко е комплексно и всеки трябва сам да прецени кое как да прави. Това че при едни е така не значи че на всякъде е така.
Моето мнение е че семействата са били слаби и след слагането на найлона меда е вкиснал понеже семействата не са били в състояние поддържат нормална влажност в кошера. Много колеги в желанието си да помогнат на слабите семейства като ги затопят с найлон или стиропор ги убиват.
Моите всичките са с найлон, прелките са на 4-5 см., горните са затворени и са на плътно дъно. Няма влага. Ха, ха... за сега.
Ето ги запасните майки, есента бяха на 1 рамка пчели. Нямат никаква изолация само едно парче плат, капак и стени с 2 см. дъски. Ама похапват за 20 дена килограм и нещо :)
Ник,във видинско,кошерите ми бяха на стотина метра от Дунав.Имало е периоди с мъгли по 2 месеца,влага колкото щеш..Зазимявал съм не малко августовски отводки на по рамка.2,3,както с найлон,така и без,както с мрежесто дъно,така и с плътно.....Сега са в сух раьон и смея да твърдя,че НЕ найлона е проблем за зимната смъртност.
Аз съм пробвал да сложа найлон и потече вода от прелката а вътре беше мухъл плесен смрат, и край с найлона. Един колега умори 50 кошера след слагане с найлон и добре че му е свършил за последните 20 та поне те оцеляха, на дъната на умрелите имаше басейн. Също познавам много колеги който 10 години работят само с найлон за това казах всеки си има глава на раменете и сам си преценява
Ник страничните рамки беше ли ги махнал или всичките бяха вътре?:bigsmile:
Обещах снимка на пилото, ето я.Прикачен файл 9856
Няма му нищо на пилото, няма болест по него, просто ларвите и почти зрелите пчели, са умрели от студ. Това снощи го каза и Трендафил. Друмев, задаваш много и хаотични въпроси!
Съдейки по написаното от теб, стигам до извода, че липсва зимната пчела и/или имаш някакво заболяване, което не може да се установи по картинка. Що касае "дрискането", за което говори и Рости, т.е. нозема, си мисля, че не е това основната причина, поради която са умрели пчелите.
Няма да цитирам, но пак ви призовавам : като пишете " нозема " , уточнявайте коя от двете имате предвид. Според мен това е много важно.
,,Семейството като биологичен обект процъфтява само с изобилие от храна в гнездото. Всички жизнени процеси в семейството са съизмерими с обема на меда и пергата. Пчелите дават мед, а медът произвежда пчели. Силата на семейството винаги е пропорционална на количеството храна, което е мощен инструмент, който определя скоростта на растеж на семейството. Изследванията са установили, че майката слага яйца в пълна сила, а пчелите захранват максималното количество пълноценно потомство само ако в гнездото има най-малко 12-16 кг мед и 2 кг перга. С оскъдни запаси от мед, по-малко от 8 кг, насекомите преминават в икономичен режим и неизбежно регресират семейството. Основното правило на пчеларството е контролът на запасите от мед, като се поддържа изобилието на мед в гнездото през цялата година. ":
Беше писано, че това е отводка от 01.05. имала е достатъчно време да се развие ако това горното е вярно /вярно че е за друг район и за семейство а не отводка/ най вероятно нямаше да се стигне до:
Безмедица /интересна руска дума/ е постоянен стрес, на фона на който се развиват всякакви болести.
Сигурно е така Гоше, но последните снимки са в близък план, при който не се виждат запасите от мед. В предишните снимки се вижда, че по протежение на рамките назад и напред, има още мед. Ако е така както казваш, демек поради липса на медови запаси, тръгнат към регрес, не би следвало и да заложат пило.
Имах в предвид от по рано отводката е от о1.05. а от 10-15 .08. до 10-15.09 се излюпват основното количество пчели дето формират зимното кълбо ако тогава са действали на ръчна спирачка то сега по това време на годината са се опитали от зор да компенсират нещо щото имат проблем най вероятно малко пчели дето не са преставали да отглеждат пило цяла есен и това е довело до изразходване на запасите в мастното тяло ако въобще се е формирало такова и от там са стнали жертва на всякакви патпгени например Нозема Апис с тази диария или интоксикация от прокиснал мед от висока влажност или нещо друго.
Знам ли и аз ама това може с лабораторно изследване да се разбере.