Обещах снимка на пилото, ето я.p1.jpg
Обещах снимка на пилото, ето я.p1.jpg
Няма му нищо на пилото, няма болест по него, просто ларвите и почти зрелите пчели, са умрели от студ. Това снощи го каза и Трендафил. Друмев, задаваш много и хаотични въпроси!
Съдейки по написаното от теб, стигам до извода, че липсва зимната пчела и/или имаш някакво заболяване, което не може да се установи по картинка. Що касае "дрискането", за което говори и Рости, т.е. нозема, си мисля, че не е това основната причина, поради която са умрели пчелите.
Този пост е редактиран от Трендафил Дончев; 04.01.2019 в 20:37.
Няма да цитирам, но пак ви призовавам : като пишете " нозема " , уточнявайте коя от двете имате предвид. Според мен това е много важно.
,,Семейството като биологичен обект процъфтява само с изобилие от храна в гнездото. Всички жизнени процеси в семейството са съизмерими с обема на меда и пергата. Пчелите дават мед, а медът произвежда пчели. Силата на семейството винаги е пропорционална на количеството храна, което е мощен инструмент, който определя скоростта на растеж на семейството. Изследванията са установили, че майката слага яйца в пълна сила, а пчелите захранват максималното количество пълноценно потомство само ако в гнездото има най-малко 12-16 кг мед и 2 кг перга. С оскъдни запаси от мед, по-малко от 8 кг, насекомите преминават в икономичен режим и неизбежно регресират семейството. Основното правило на пчеларството е контролът на запасите от мед, като се поддържа изобилието на мед в гнездото през цялата година. ":
Беше писано, че това е отводка от 01.05. имала е достатъчно време да се развие ако това горното е вярно /вярно че е за друг район и за семейство а не отводка/ най вероятно нямаше да се стигне до:
Безмедица /интересна руска дума/ е постоянен стрес, на фона на който се развиват всякакви болести.
Сигурно е така Гоше, но последните снимки са в близък план, при който не се виждат запасите от мед. В предишните снимки се вижда, че по протежение на рамките назад и напред, има още мед. Ако е така както казваш, демек поради липса на медови запаси, тръгнат към регрес, не би следвало и да заложат пило.
Имах в предвид от по рано отводката е от о1.05. а от 10-15 .08. до 10-15.09 се излюпват основното количество пчели дето формират зимното кълбо ако тогава са действали на ръчна спирачка то сега по това време на годината са се опитали от зор да компенсират нещо щото имат проблем най вероятно малко пчели дето не са преставали да отглеждат пило цяла есен и това е довело до изразходване на запасите в мастното тяло ако въобще се е формирало такова и от там са стнали жертва на всякакви патпгени например Нозема Апис с тази диария или интоксикация от прокиснал мед от висока влажност или нещо друго.
Знам ли и аз ама това може с лабораторно изследване да се разбере.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))