Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 620

Преглед на хибрид режима

Не съм толкова опитен колкото колегите, но от 5год. слагам найлон м\у плодника и магазините а съм с плътни чамови дъна без никакъв отвор освен долната прелка и тази в средата на плодника (ДБ), като оставям 3-4см. отвор от предния край на найлона. Влага съм забелязал, че се получава в края на януари месец, но като му сложа питка и тя изчезва( може би я поема не знам).Не мисля, че е от найлона. Имам подобно загинало семейство, само че ноземата не е в толкова напреднал стадии ( съвсем малки петна) мисля, че е липсата на достатъчно млада пчела (говоря за моето загинало семейство). Може да е маломедна питата на снимката, ама има мед.

Почетен Автор
    Регистриран
    02.02.2015
    Цитат Първоначално публикувано от _Александър_ Виж публикацията
    Не съм толкова опитен колкото колегите, но от 5год. слагам найлон м\у плодника и магазините а съм с плътни чамови дъна без никакъв отвор освен долната прелка и тази в средата на плодника (ДБ), като оставям 3-4см. отвор от предния край на найлона. Влага съм забелязал, че се получава в края на януари месец, но като му сложа питка и тя изчезва( може би я поема не знам).Не мисля, че е от найлона. Имам подобно загинало семейство, само че ноземата не е в толкова напреднал стадии ( съвсем малки петна) мисля, че е липсата на достатъчно млада пчела (говоря за моето загинало семейство). Може да е маломедна питата на снимката, ама има мед.
    Разликата между твоето поставяне на найлон и неговото е огромна, но едвяли найлона е с първостепенна роля загиването, по скоро е изиграл в неговия случай второстепенна роля. А иначе без изледване е тото, не че със изледвяне не е. Може би някой който е имал същия проблем може да предположи с известна точност. Просто не е имал достатъчно пчели подготвени за зимуването, според мен.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Всеки един пчелин има различна влажност и за това на едни места може найлона да не пречи но на други е трагедия. После зависи и от кошера, каква вентилация има и други неща, просто всичко е комплексно и всеки трябва сам да прецени кое как да прави. Това че при едни е така не значи че на всякъде е така.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Моето мнение е че семействата са били слаби и след слагането на найлона меда е вкиснал понеже семействата не са били в състояние поддържат нормална влажност в кошера. Много колеги в желанието си да помогнат на слабите семейства като ги затопят с найлон или стиропор ги убиват.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Моите всичките са с найлон, прелките са на 4-5 см., горните са затворени и са на плътно дъно. Няма влага. Ха, ха... за сега.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Ето ги запасните майки, есента бяха на 1 рамка пчели. Нямат никаква изолация само едно парче плат, капак и стени с 2 см. дъски. Ама похапват за 20 дена килограм и нещо
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри WP_20190104_003.jpg‎  

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Ето ги запасните майки, есента бяха на 1 рамка пчели. Нямат никаква изолация само едно парче плат, капак и стени с 2 см. дъски. Ама похапват за 20 дена килограм и нещо

Брях, те твоите се развъдили в меката есен. Браво и за рекламата на апифонда.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Всеки един пчелин има различна влажност и за това на едни места може найлона да не пречи но на други е трагедия. После зависи и от кошера, каква вентилация има и други неща, просто всичко е комплексно и всеки трябва сам да прецени кое как да прави. Това че при едни е така не значи че на всякъде е така.
    Ник,във видинско,кошерите ми бяха на стотина метра от Дунав.Имало е периоди с мъгли по 2 месеца,влага колкото щеш..Зазимявал съм не малко августовски отводки на по рамка.2,3,както с найлон,така и без,както с мрежесто дъно,така и с плътно.....Сега са в сух раьон и смея да твърдя,че НЕ найлона е проблем за зимната смъртност.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Ник,във видинско,кошерите ми бяха на стотина метра от Дунав.Имало е периоди с мъгли по 2 месеца,влага колкото щеш..Зазимявал съм не малко августовски отводки на по рамка.2,3,както с найлон,така и без,както с мрежесто дъно,така и с плътно.....Сега са в сух раьон и смея да твърдя,че НЕ найлона е проблем за зимната смъртност.
    Аз съм пробвал да сложа найлон и потече вода от прелката а вътре беше мухъл плесен смрат, и край с найлона. Един колега умори 50 кошера след слагане с найлон и добре че му е свършил за последните 20 та поне те оцеляха, на дъната на умрелите имаше басейн. Също познавам много колеги който 10 години работят само с найлон за това казах всеки си има глава на раменете и сам си преценява

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •