Ако си бил свързочник, можеш ли по снимките да разпознаеш кои са радиостанциите?Цитат:
Първоначално публикувано от syzi
Преглед за печат
Ако си бил свързочник, можеш ли по снимките да разпознаеш кои са радиостанциите?Цитат:
Не.Ходих да си купя такъв фургон,но в момента нямаше с антени,а и тарикатите,които ги продават са ги махнали и ги продават отделно,почти на цената не "голия" фургон.Имало два вида антени.Иначе фургоните не са изтърбушени отвътре,инсталациите стоят,поне на тези,които видях аз.
Да, така е. Едните се вдигат с механика, другите с пневматика. На твоя фургон има ли основание (или стойка за такова) за щир антена за КВ станция?Цитат:
Аз слагам по един подпис на всяка рамка от вътрешната страна с маркер.
Само не знам дали няма да се заличи с времето.
Мисля, че са от "Деймос"Цитат:
Ако си бил свързочник, можеш ли по снимките да разпознаеш кои са радиостанциите?
[url]http://kis.start.bg/
Матеев bow; bow; bow; нямам думи.Цитат:
Първоначално публикувано от Mateev
Можеш ли да ми дадеш инфо от къде мога да си поръчам и аз. Ако има в България още по добре
Купувам от тези китайци:
http://www.zotei.com/index.html
Много търсих и други големи фирми-производители, но изглежда тази е световен лидер с възможно най-ниските цени. Друга толкова добра и толкова евтина фирма не намерих. Разгледай им сайта - ще се загубиш в него. Има от пиле мляко - всичко, което е свързано с RFID технологиите го имат.
Избираш си една мацка от списъка в дясно и влизаш в комуникация с нея. Задаваш си въпросите и тя ти отговаря. После си правиш поръчката, плащаш с PayPal и колета ти тръгва. Досега от тях съм получил няколко колета. Всичко си е наред както с качеството, така и с количеството. Тоест може да им се вярва.
Единствения проблем, който имах досега е, че комуникацията върви малко трудно, защото първо това са мацки с лоша техническа грамотност и второ не са чак толкова добри с английския. Гледай да не им задаваш сложни въпроси със сложни термини и всичко ще е наред.
Много ти благодаряЦитат:
За да не загубиш един месец в ровене на сайта, давам ти линк директно към това, от което се нуждаем за маркиране на рамки и кошери:
http://www.zotei.com/RFID_label/RFID_Inlay.html
Има всякакви размери лепенки. Просто си избираш този размер, който ще ти пасне на мястото, където ще го криеш. Има дори и много малки, но имай предвид факта, че колкото е по-малка антенката, толкова по-малък е радиообхвата на сканиране.
Също така в таблицата с цените има цени за DRY и за WET лепенки. DRY са сухи и не знам как ще ги прикрепяш, а WET са малко по-скъпи, но имат нанесен слой лепило. Аз купувам WET. За мене си съм си избрал ALN 9610 и ALN 9620 за кошерите, защото ми пасват на отворите с които става сглобката, и ALN 9640 за рамките, защото са тънки и дълги и идеално се наместват под притискащата летвичка от горната страна на рамката (аз притискам восъчната основа отгоре с една летвичка).
drinks; drinks;Цитат:
Матеев,
От какво разстояние могат да се четат тия лепенки? Може ли да става без отваряне на кошера?
Всяка лепенка има оригинално ID нали? Ако тази практика стане по-масова, при различни ID, притежавани от един пчелар ще настане хаос и ползването им ще се обезсмисли. Как ще се доказва кое чие е, ако няма регистрация? Според мен преди да се прилага системата трябва добре да се обмисли и поеме от една организация, а един пчелар да получава лепенки за маркиране с едно (уникално за него) ID.
Голи ID-та има само в най-старите видове RFID тагове на 125 kHz. Тези, които аз използвам са последен писък на модата и освен ID-то имат памет от поне 1к. В толкова много памет можеш да запишеш цялата си автобиография. За нуждите на идентификацията обаче е достатъчно да запишеш данни за фирмата и/или за човека, като в тези данни присъствува и ЕИК или ЕГН. След това тези данни се заключват с парола, която само ти знаеш. Това означава, че всеки ще може да ги чете, но само ти ще можеш да ги променяш. ID-то също може да се записва. Може да записваш и всичко друго, което сметнеш за разумно. Например можеш да си водиш дневник по дати с проверките на кошера, със състоянието на майката или семейството и т.н. Всичко е въпрос на желание и игра на софтуер.
Колкото до разстоянието за четене - при Mifare чиповете на 13 MHz това разстояние е до 5 сантиметра, което е предостатъчно за външна лепенка или карта. При UHF лепенките разстоянието е голямо и може да стигне до 20 метра с подходящ четец с остронасочена диаграма на излъчване. С нормален четец се постигат 50 сантиметра до 1 метър. От такива големи разстояния четенето на лепенките вътре в кошера се извършва групово, като има специални алгоритми за избягване на конфликтите.
Разгледах pdf файла им. Това ALN-9640 наистина е подходящо за рамките!
С други думи ако се ползват UHF тагове технически проблеми не би трябвало да има. Остават организационните и правните проблеми да се решат:
- унифициране на информацията;
- регистрация на уникално ID за всеки регистриран пчелар;
- признаването на намерено имущество - рамки, кошери и др. маркирани с твоето ID в чужд пчелин за доказателство за кражба.
PS Имаш ли подходящия дивайс за четене и запис на таговете?
В момента се разработва. Ще отнеме време - може би няколко месеца.
Иначе настолен четец/програматор може да се купи от eBay и с някакви команди от ниско ниво пак може да се свърши работа. Но за да стане User Friendly трябва сам да си напишеш софтуер, който ще управлява четеца/програматора през API.
Не съм много на ясно как става това с лепенките и как излъчват сигнал,така че имам няколко въпроса.
За да излъчват сигнал не трябва ли да имат батерии?
Сигналите които излъчват не биха ли причинявали някакво негативно влияние за пчелите?
Уникално ID всеки пчелар ВЕЧЕ ПРИТЕЖАВА - това е идентификационния номер на пчелина.Цитат:
Първоначално публикувано от tsc1
Колкото до признаването в съда - това става лесно, ако в лепенката има няколко държавно признати уникални идентификатори - ЕИК, ЕГН, БУЛСТАТ, регистрационен номер на пчелина и т.н. Това са все номера, за които вие притежавате документ.
Как се доказва собствеността върху крадена кола - по номера на двигателя и шасито. Как се доказва собственост върху крадена техника - по номера на производителя, който фигурира във вашите документи (гаранционна карта). И при кошерите ще е същото - важното е да има записан номер, за който вие притежавате документ.
Какво ви пречи директно да запишете вътре в интегралната схема следния текст:
Този кошер и рамките в него са собственост на фирма ХХХХХХХХХ ООД с ЕИК 123456789 и Управител Иван Драганов Петканов, ЕГН 3333333333, лична карта номер 123456789 издадена на 06.11.2005 г. от ОУ на МВР гр. Ямбол, адрес с. Горно Нанадолнище, общ. Карнобатска. Кошера се намира в пчелин номер 1234567890, регистриран на 28.11.2009 г. от областната ветеринарна служба на гр. Сливен с протокол номер РД-1235-18-56. Тази информация служи за доказване на собствеността върху кошера и рамките в него, в случай че бъдат откраднати.
20.12.2009 г.
Иван Драганов
Управител на ХХХХХХХХХХХ ООД
Лепенките са пасивни - тоест нямат батерийно захранване и в нормално състояние не излъчват нищо, така че са напълно безопасни за пчелите.Цитат:
Първоначално публикувано от ivootur
Представляват една интегрална схема и свързана към нея бобина при HF лепенките или антена при UHF лепенките. Вътре в интегралната схема има един кондензатор, в който се натрупва енергия. Когато до лепенката се доближи четец, този четец подава високочестотна енергия, която зарежда кондензатора, и после лепенката излъчва записаната в себе си информация, ползвайки енергията на заредения кондензатор. Целия този процес трае милисекунди, така че това излъчване също е безопасно за пчелите. Ако не знаете - една единствена светкавица излъчва в целия електромагнитен спектър енергии, милиони пъти по-големи, и досега пчела не е умряла от това. Така че не се безпокойте за безопасноста.
цената за 1 бр ли е ,в смисъл 1бр за 0,88 долъра
Цената е за един брой - 0.088 $ или това е някъде около 13 стотинки. Заедно с транспорта и митото стига до 15-16 стотинки, а като добавиш и ДДС-то - 19-20 стотинки. Не е много, при положение че цената на една качествена рамка с восъчна основа надхвърля 2 лева, а ако е изградена - 3 лева, а ако ти я откраднат заедно с меда или пилото - над 10 лв.Цитат:
Първоначално публикувано от medunqk
Благодаря!Много интересна информация!
По същия начин ли маркират някои от стоките в магазините,като на излизане писва алармата?
Да. Има магазини, които използват истински RFID лепенки против кражба с интегрална схема вътре в тях и уникален идентификатор, записан в тази схема.
Повечето магазини обаче използват едни още по-евтини тагове, вътре в които има две магнитни пластинки, които при намагнитване се слепват и така им се променя резонансната честота. Тези евтини тагове всъщност помнят в себе си един единствен бит информация - намагнитен/ненамагнитен. Те не са подходящи за нашите цели.
Лепенки от нашия вид се използват в големите системи за документооборот на много западни компании и държавни служби. Лепят се на всеки един документ или всяка една книга/папка. Например разхождаш се в библиотеката и на екрана ти тече информация кои книги в момента се намират по рафтовете. Другото им приложение е в системите за инвентаризация по западните корпорации. Лепят се на всяка една мишка, компютър, телефон, принтер и каквото друго там притежава компанията. Влизаш в стаята с четец и веднага на екрана се появява списък с наличния в тази стая хардуер или инвентар. Една мишка да се опиташ да си откраднеш и датчика на портала моментално ще те засече и ще писне.
@Mateev,
Ако правилно съм разбрал нещата, проблеми няма и може да започне масово внедряване на системата за идентификация на пчелините и тяхното имущество?
Ами аз вече го правя ........
Технологията е достатъчно добре развита на световно ниво, на нас само ни остава да се опитаме да я усвоим и да я използваме в някакво практическо приложение. Според мене е въпрос на време да стане масова практика и в България. Просто няма друга по-добра технология, така че тази ще е ........
Остава само фирми като твоята и моята да понапишат малко софтуер и да започнат да предлагат на пазара завършен продукт. Сигурен съм че и други фирми ще се включат и в един момент ще осъзнаем, че това е поредното високотехнологично чудо, което се е намесило безвъзвратно в нашия живот.
Правил ли си си труда да прочетеш колко микропроцесора има в твоята къща. Ако ти кажа че са над 100, няма да повярваш.
Аз съм убеден от самото начало, че си прав. Остава да се убедят в това и пчеларите.
Ами дай им завършен продукт. Тяхната работа е да разбират от пчели, а не от електроника.
Ами това е твоя идея, дай им го и ги убеди. Аз не съм пчелар, а и уважавам авторското право върху добрите идеи. На мен решението ми хареса и за това проявих интерес към детайлите.
Аз нямам амбицията да ставам продавач на каквото и да било. Най-малкото не и на този етап. В момента ме интересува основно пчеларството като процес и технология и най-вече как да го индустриализирам (с по-малко труд да постигам по-големи резултати).
Пиша за тези играчки по форума, само защото някой проявява интерес и ми задава въпроси - иначе щях да си трая.
Sharing is Everything-Споделянето е всичко !!! wink; http://sharingiseverything.blogspot.com/
Така е, но не трябва да се прекалява, защото иначе се получава като самохвалство. Сподели идеята и ако се появят въпроси - отговаряй. Ако обаче никой не се интересува, глупаво е да се продължава да се пише. Тази идея с RFID-a се разви като тема именно защото имаше въпроси и трябваше да им отговарям. Иначе не бих посмял да пиша, без да знам има ли интерес или не.
Не е самохвалство ,хубаво е да има с какво да се похвалиш по -някога стига да е за добро wink; ,много е полезна тази тема ,дори и за хора който не биха ползвали тези неща пак е хубаво да се знае за тях ,много съм доволен от информацията drinks;
Чисто умозрително ми се струва, че бъдещето е в подвижното пчеларство. Иска повече инвестиции, но пчелина винаги може да е там, където е най-добрата паша за сезона.Цитат:
Та в този дух - купуваш си една композиция бракувани или ненужни товарни "конски" вагони (или само платформи)и един дизелов локомотив и си правиш подвижен огромен пчелин. Добавяш към тях още три вагона за персонала - един "ресторант-вагон" с кухня, един спален вагон и един "сервизен" с малка работилница за текущи ремонти, генератор за ток и т.н. и си готов. Изоставени гари с коловози за "паркиране" дал Господ из страната, линии също из цяла България. А десетина души персонал с желание за чергарски живот винаги ще се намерят.
Сладък е номадския живот http://www.iainmckell.com/newgypsies/ втория линк е много як http://www.huffingtonpost.com/evelyn..._b_936297.html това с композицията е най-яката идея която съм срещал тук ,АДМИРАЦИИ
Матеев, окомплектовай цялата система и давай цена, аз съм ти първия клиент
Нищо не разбирам от тази материя, но ми се вижда читава идеята. Една груба сметка прави около 200 лв за такива лепенки за всички рамки на 100 кошера. Сигурно ще има и още разходи, но в крайна сметка не е нещо, което не може да си позволи човек и да си защити собствеността. Друг е въпроса, че ако ти откраднат кошерите къде ще ги търсиш с четеца.
Когато стане готов четеца и програматора, ще пиша във форума. Засега чакам разработката да приключи и да се направят тестове.Цитат:
Първоначално публикувано от bobi mitrev
Четеца ще може да ги чете и при затворен кошер. Подаваш оплакване в полицията за кражбата и после заедно с един полицай обикаляте всички пчелари в региона. Приближаваш се до всеки един кошер и за 1 секунда проверяваш. Ще отнеме 5 минути за целия пчелин. За 1 ден можете да обиколите 100 пчелина.Цитат:
Първоначално публикувано от Светозар Каменов
И в момента при кражба полицаите обикалят по пчелините, заедно със собственика, така че за тях нищо не се променя, освен това, че вече имаш сигурно доказателство кое е твое и кое - не.
Лепенките имат и превантивен характер - когато се похвалиш на пчеларите в региона, че имаш маркирани рамки, от този момент нататък посмъртно никой няма дори и да си помисли, че може да краде от тебе. Сложи и табела на пчелина за тези, който не са разбрали.
ОКЦитат:
За кога се очаква да са готови? Софтуера за писане вие ли ще правите или ще се купи готов?
Нямам представа - месец, два или три - при разработките знаеш как са нещата. Базови четци ще купим готови и към тях има API, но трябва да се напише някакво програмче, което да преобразува секторите в паметта заедно с нулите и единиците в по-човешки (пчеларски) вид. Програматора ще настолен и можем да използваме готов, но за четеца ще се наложи да разработим и някакъв по-мобилен хардуер.
Освен това трябва да се напише програмче и за MIFARE картите - както за програматора, така и за GSM-a под Android операционна система.
Нещата стават бавно, защото се разучават стотици листи документация - на чиповете, на четците, на програматорите, на Android и т.н. Знаеш как става с новите неща - усвояването им губи много време.
Г-н Матеев ако разработите технологията до ниво за ползване от масовият пчелар Аз мисля че това ще е немалък принос към пчеларството в България!!!Доста се заинтересувах от тая технология и бих желал и аз да я ползвам,но при мен засега стои проблема с англииският език,софтуера и други такива!Мисля че няма да е никак лошо да опитате да я пусните на пазара като готв продукт,кит или нещо подобно,смятам че ще имате добър пазар!Поздрави!!!
Така е, спор няма! Който не се е занимавал с разработки, само той не знае колко подводни камъни могат да изскочат. Нямам представа колко голям Ви е екипа, който работи по проблема, но работата никак не е малко по обем. Като минимум половин година до завършено изделие. А може би е добре това време да се използва за официализиране на инициативата в пчеларския съюз и министерството на земеделието. При всички положения трябва да има оторизирана организация, която да води регистър на раздадените уникални ID, за да може да се признават после от съд и полиция като доказателство. А и самата легализация на системата ще има вече голям възпиращ ефект сред самите пчелари да налитат на чужд труд.Цитат:
Ако не е тайна, каква ще е ролята на GSM с Андроид в цялата система?
Вече писах някъде по-назад в темата, но ще повторя отново:
Аз деля маркировката на кошерите на две части - скрита и открита. Скритата е против кражба и се състои от евтини UHF лепенки, които се крият вътре в рамките и в сглобките на корпусите. Тя се чете групово с UHF четци от растояние например 1 метър.
Откритата маркировка се слага от външната страна на кошера. Тя се състои от PVC карти за маркиране на всеки един корпус, дъно, капак, хранилка и т.н. В нея има идентификационни номера, които служат за пчеларска информационна система. Идеята на пчеларската информационна система е бързо и лесно да се казва на четеца (а от там и на компютъра) следното:
1. От кои корпуси е съставен в момента дадения кошер.
2. В каква последователност са наредени тези корпуси отдолу нагоре
3. Кой номер семейство в кой номер кошер се намира
4. Каква е силата на това семейство в момента
5. Каква е майката на това семейство. На колко години е
6. Има ли болест и каква
7. Колко процента е пилото, меда, прашеца
И т.н и т.н. - всичко което си измислим като параметър може да се обявява в компютърната система кошер по кошер. След това на база на натрупаната информация компютъра ще може да планира задачи от типа:
1. Днес върви в пчелин номер 17 и сложи рамки за изграждане в кошери 2314 и 5213.
2. Провери семейство 241 за акари
3. Вземи 2 рамки с пило от сем. 435 и ги сложи в 142.
4. Направи сборна отводка с по 2 рамки от 234 и 345 и ги сложи като ново семейство 932.
Това е в общия случай идеята. Целта е в пчелините да се влага точно толкова труд, колкото е необходимо, а не както е сега - отварят се всички кошери подред, а действия се извършват само по част от тях.
Та аз съм решил да си имам собствена номерация на всеки един корпус, който притежавам. Отвън слагам PVC с напечатания номер на корпуса и вътре в тази карта записвам същия този номер. Отделно ще има и номер на семейство, но той ще е с едни кръгли тагове, които лесно могат да се местят от един кошер на друг - така както е и със семействата. Под кошер ще разбирам номера на неговото дъно. Този кошер се състои от няколко корпуса с каквито номера там се случат и компютъра ще знае в каква последователност са наредени, така че да може да планира и тяхното разместване. Въобще колкото повече неща знае компютъра за текущата конфигурация на пчелини, кошери, корпуси, рамки, семейства, майки, и историята на всичко това, толкова по-много неща ще може предварително да планира и от там да облегчава труда на пчеларя. До даден пчелин и даден кошер ще се ходи само тогава, когато препоръча компютъра. Нито ден по-рано, нито ден по-късно.
Та именно тази откритата маркировка за пчеларската информационна система ще е с карти и шайби формат NFC, който може да се чете от съвременните GSM-и (напр. Samsung Galaxy Note), което означава че четец и програматор ще е GSM-a на пчеларя. В момента в който той приближи GSM-a до даден корпус автоматично ще се прочита номера на корпуса и ще се изпраща през интернет до пчеларската информационна система. Секунда по-късно на екрана ще получи инструкци какво трябва да се прави с този кошер.Цитат:
Ето няколко примера за работа. Например проверяваме силата на семействата. Отстрани на едно картонче има три тага, на които е написано слабо, средно и силно семейство. Посочвам с GSM-a тага средно семейство и след това посочвам номера на кошера. Тоест за две секунди информирах компютъра че на еди коя си дата в еди кой си пчелин еди кое си семейство е разположено в еди кой си кошер и в момента го класифицирам като слабо.
Или пък след размяната на корпуси искам да информирам компютъра за новата конфигурация. Приближавам GSM-а до кръглия таг с номера на пчелното семейство и след това изреждам всички корпуси, започвайки от дъното и стигайки до капака. Общо 5 секунди и компютъра вече знае, че в резултат на някакво разместване или добавяне/махане на корпуси към днешна дата семейство номер едикое си се намира в кошер едикойси с подредба на корпусите едикаква си.
На практика може да се организира проследяване чак до ниво една рамка в кой корпус се намира (ако искаме). Можем да водим история на пчелното семейство през годините. Можем дори да знаем колко мед сме получили от това семейство, ако сложим един кантар на разпечатващата машина и след като претеглим съответния корпус да изтиткаме номера му с GSM-a. По номера на корпуса компютъра ще открие номера на кошера и на семейството. Можем да местим кошери и семейства между пчелините - компютъра няма да се обърка. Можем да обединяваме семейства, можем да разделяме и въобще всичко, което го правим, можем да информираме компютъра за 1 или 2 секунди. И понеже сървъра ще е WEB базиран, достъп до него едновременно ще имат много пчелари, които работят едновременно в много пчелини. В секундата, в която нещо се случва, ще го научава и шефа (аз или там който ползва системата) или например счетоводството на дадената фирма. Ако искам ръчно да въведа някава задача, след 1 секунда ще я научат всички пчелари по пчелините.
И сега най-интересното - ако всичко това го направя за мене си и започне да функционира, за сървъра няма да има никакво значение дали работи с 1000 кошера или с 1 милион. Тоест в момента в който това заработи за мене, то все едно е заработило и за всички пчелари в България. И всеки един от тях би могъл да се възползва от пълната мощ на една такава система срещу някаква дребна сума абонамент. Но това е в много далечен план и не се знае кога ще стане и дали въобще ще стане. Целта обаче е ясна и в момента съм отделил екип, който да работи по нея.
Та искам да кажа, че защитата против кражба ще е най-дребното нещо, което могат да ни дадат тези RFID тагове. Истинската им сила всъщност ще си проличи именно след интеграцията им в една единна пчеларска информационна система, която да спомогне за силно редуциране на количеството на пчеларския труд и транспортните разходи и въпреки това нищо да не се забравя и всичко да се прави навреме.
Освен това по примера на руските програми ПЧЕЛА в алгоритъма на работа на сървъра ще може да се въведе и прогнозиране на развитието на семействата, което пък ще спомогне да научаваме предварително например кога има опасност дадено семейство да се рои или пък ще ни спомогне да планираме труда си до 2-3 седмици напред в бъдещето. Например още от днес ще знам че след 5 дена требва да ходя на Яворец да добавям корпуси, а по обратния път да мина през Градище да сложа например рамки за градене.
Добре си го замислил като информационна система. Друг е въпроса, че това отново е насочено към огромни пчелини, с добро планиране и управление и достатъчно подготвени млади хора, които да го прилагат. Ще трябва май в класификатора на професиите да се добавят такива като "Сисадмин на пчеларска система" и пчеловод-информатик. :D
Някъде около 80-85г, когато започна по-масовата обработка на информацията с ЕИМ се шегувахме, че краварите ще се прекръстят на "Оператор на биологична единица" drinks;
Нищо не казваш за идеята за "Влака-пчела"? crying;
Ами да, така е. Навсякъде, където се управляват много ресурси, има информационни системи с гигабайтови бази данни. Как мислиш че се оправяме в козметиката със складовото стопанство, в което има 10 000 наименования на материали и суровини и по всяко едно от тях има някакво движение, планиране, доставки, влагане в производството, продажби, изтичане на срок на годност, бракуване и т.н.
Сложните процеси не са страшни, ако внимателно се обмисли тяхната логика на движение и промяна и след това се създаде и поддържа вярната база данни. Милиони фирми по света ежедневно се занимават с такива неща и милиони програмисти по света ежедневно програмират и създават такива системи. Има си разработени софтуерни инструменти, с които това да става сравнителни лесно и бързо. Измислят се верните SQL таблици с верните полета и след това се прави подходящия WEB интерфейс и готово. Не е чак толкова страшно.
Страшно е не създаването, а внедряването и стриктното изпълнение на правилата, без които всяка една сложна система се бъгва и започва да пречи, вместо да помага. Особено в тоя "занаятчийски" бизнес, какъвто е сега пчеларството.
Ами ако в този ден вали като из ведро или се случи нещо с пчеларя? wink;Цитат:
Ако нещо се обърка - каквото и да било - то тогава задача на компютъра е за 1 секунда да изчисли нов план, в който закъсненията така да са разпределени, щото да нанасят минимални щети на всички останали пчелини.
Така или иначе няма пълна яснота какъв ще е алгоритъма. С течение на времето при всеки един конкретен случай ще му мислим как да го отработваме.
Позволявам си да се самоцитирам, за да не се прекъсне логиката на постовете.Цитат:
Опитните образци на системата са вече готови!
Ще я опиша накратко и ще посоча най-важните и параметри.
Тя се състои от три основни части:
- главна станция
- датчици
- захранване
Главната станция е разработена на базата на серийно произвежданата от нас вече 4 години система HG07A. За да изпълнява основната си функция - охраната на кошерите, в нея е вградена допълнителна платка с ресивър и процесор за обработка на постъпващата информация. Предвидено е да се произвежда в два варианта
- BeeG 13-M1 - нехерметичен в метална кутия с вграден оловен гелов 12V/7Ah акумулатор;
- BeeG 13-M2 - херметичен в лята алуминиева кутия с вграден Li-Ion 12V/4Ah акумулатор.
Основните параметри са:
- 4 цифрови входа
- 4 релейни изхода
- приемане на сигнал от неограничен брой датчици разположени в кошерите
- обхват на уверен прием на сигнала от дачиците 800-1000м в радиус около нея
- контрол на мрежовото напрежение (ако има такова)
- контрол на заряда и състоянието на вградения акумулатор
- контрол на температура в кутията
- контрол на околната температура с изнесен датчик
- контрол на температура и влажност в два кошера
- захранване от всички възможни източници - мрежа 220V/50Hz, соларен панел, външен мощен акумулатор
- време за автономна работа без външно захранване - 4 денонощия за нехерметичния вариант и две за херметичния
Главната станция покрива пълния набор от възможности на HG07A, с които можете да се запознаете тук: http://www.tscommunication.com/files.../HG-07A_BG.pdf
Датчици
Основен датчик за кошерите е MD-1RF. Датчика реагира на всеки опит за въздействие върху кошера - силен удар, опит за отваряне на капака или друга част на кошера, опит за преместване или повдигане на кошера. Свързва се с главната станция по кодиран радиоканал и излъчва само 1-2сек. Захранва се с две алкални батерии размер ААА и с тях може да работи до една година. Срока на работа с един комплект батерии зависи от тяхното качество и честотата на задействане.
Към главната станция могат да се свържат и всички датчици, ползвани от охранителните системи - PIR, контактни, бариери за периметрова охрана и т.н.
Захранване
Предвидено е главната станция да може да се захранва от:
- мрежа 220V/50Hz
- соларен панел с контролер и акумулатор
- външен мощен акумулатор 12V.
За сега е предвидено системата да се произвежда по индивидуална поръчка. По-късно ще опиша как ще се правят поръчките, сроковете за доставка и други допълнителни подробности. Ценова информация и оферта може да се получи след запитване на мейл: tsc@netissat.bg
Кажи нещо повече за датчика MD-1RF. На какъв принцип работи - вибрационен или акцелерометър или звук?
Няма ли опасност силна градушка да предизвика стотици фалшифи задействия и от там навъртане на сума ти пари от SMS-и?
Какви са габаритните размери на датчика и къде се монтира? А на предавателя?
Има ли някакви стърчащи антени или всичко е прикрито?
Батериите лесно ли се сменят?
Само 1 бит ли излъчва предавателя (ON/OFF) или може да предаде и някаква друга информация вътре от кошера?
Кажи нещо и за цената. Пусни и някоя снимчица. Имам още поне 1000 въпроса, но засега стига. Аз съм готов да ти стана клиент първо с една тестова бройка, а после може и с по-много, но дай малко повече информация около датчиците.
За базовата система вече изчетох всичко от сайта ви. Там също има въпроси като например има ли някакъв начин да се сложи GSM интерфейс на 1 компютър и той едновременно да мониторва и управлява например 20, 50 или 100 пчелина. Сам разбираш, че цъкането по клавиатурата на GSM-а не е решение при много на брой ваши устройства. Трябва да има някакъв начин нещата да се следят или управляват групово.
Има решения за мониторинг на съобщенията. Софтуера се закупува от разработчиците. Ако има интерес можем да разработим и наш, но за сега не си струва труда.Мисля да покажа нещата на срещата в Етъра. Там може и да запознаем. Има много за коментар, което не е за форума.Цитат:
Всички въпроси около цени, комплектация и срокове вече са изяснени. Поръчки за първата серия ще се приемат от днес до 15 юли. Срок за доставка на заявените системи - 15 септември. За всички въпроси свързани с получаване на оферта, уточняване на конфигурации и количества и поръчки моля пишете на мейл адреса ни: tsc@netissat.bg.
Тези, които вече направиха запитвания днес ще получат оферти.
Някой пробвал ли е с с с тази камера http://www.aliexpress.com/store/prod...564807169.html
Качвам обещаните снимки.
http://s10.postimg.org/jxz6wl5dh/SV1_2975_1.jpg
Главна станция - нехерметичен вариант
http://s10.postimg.org/9ze8a3vxx/SV1_2960_1.jpg
Главна станция - херметичен вариант
http://s14.postimg.org/52tyzpq7x/SV1_2964_1.jpg
Датчик за кошери
Имах късмета да присъствам на една презентация на тази система. Честно да си призная преди да се запозная на живо с подробностите, бях малко скептично настроен. Мислих, че това е поредната приспособена за нашите цели система. Грешах. Убедих се, че тази разработка е изцяло направена за целите на пчеларя и останах доста очарован. Би било добре, колегата да направи подобна презентация и тук. Аз лично сериозно се замислям да отделя средства и да си закупя такава система за новия пчелин. Понеже предполагам, че ще бъда обвинен, че правя реклама, категорично заявявам че не е така. Споделям впечатления.
Датчик MD-1 RF - 26лв.
Само в-прос?
Да ли не ште тази електроника да смјата за орентиране на пчелите???
ПС. мобилната телефонија има влијание в-рху тех???
Нова, по-добра оферта за системата:
http://dox.bg/files/dw?a=314303c565
http://dox.bg/files/dw?a=bae38358fc
На 13.02 четвъртък от 18.00 в читалището в Стара Загора ще се проведе презентацията на
"Охрана и мониторинг на микроклимата в отдалечени пчелини чрез системата BeeG 13 на ТСК-1 ООД"
Входа ще бъде свободен за всички желаещи. Добре ще е да ми пуснете до 03.02 ЛС при интерес за да можем да предвидим приблизително колко голяма зала да ангажираме.
Към TSC1:
Отдавна съм ти поръчал една такава система за тестове, но до ден днешен не си се обадил, че я имаш в редовно производство. Тогава на срещата у дома ми показа само някакъв образец.
Въпроса ми е: Системата има ли я вече готова за продан и кога мога да получа един комплект за тестове?
Да, системата вече е в редовно производство. Изпратих ти още тогава проформа фактура, но може да не се е получила.
Моля те, уточни пак конфигурацията.
http://www.tscommunication.com/index...roducts&view=5
TSC-1 Oferta_BeeG.pdf:
http://dox.bg/files/dw?a=314303c565
Потвърждавам ти офертата, но искам херметичен вариант и 5 броя датчици за движение. Изпрати ми на мейла проформ фактура - мисля че имаш данните на фирмата ми.
24V соларна система. Ама ти го направи с каквото напрежение ти е удобно, пък аз ще си сложа DC-DC преобразувател. В eBay ги има в изобилие по 1-2 долара парчето.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trks...at=0&_from=R40
В такъв случай ще ти трябва външен акумулатор с по-голям капацитет. Вътрешната Li-Ion батерия е 4Аh, но с нея може да изкара най-много 48часа ако няма слънце. А и с капацитета им знаеш как е. Ще махна трафа и батерията и половината кутия ти остава празна. Ще можеш да монтираш направо контролер за управление на АБ. По начало така съм го предвидил при захранване от соларен панел. Утре ще пратя снимки.
Не ви знам каква охранителна техника предлагате,...но мисля,че това е най доброто,което се намира в природата.Лошото е че трябват поне 50 пчел.сем. да работят за поддръжката на алармата http://vbox7.com/play:9bab2f53b9 :bigsmile:
От този артикул нямаме поради трудната подръжка и голямата енергоемкост.:laughing:
А и зимно време спи .
Добре де, гледам китайците предлагат на добри цени - алармена система с дайл ъп към GSM апарат и сирена + инфраред излъчвател и приемник във водоустойчиви "пури" с дължина един метър. Това не е ли по доброто решение ?
Изграждане на периметрова охрана на пчелини.
Ролята на периметровата охрана е да защити не обект, а територия. Чрез нея се осъществява наблюдение за навлизане в някакво оградено пространство от неоторизирани лица, с презумпцията, че те могат да извършат кражба или вандалски действия спрямо намиращите се на територията обекти. Тя има изпреварващо действие да извести собственика или охраната за възможни предстоящи действия срещу обекта. Известни са основно три начина на охрана на периметри:
- инфрачервени бариери;
- СВЧ бариери;
- положен под земята или по оградата трибологичен кабел.
Всеки от тези методи има свои предимства и недостатъци и при прилагането им се търси компромис между надежност (минимум лъжливи сработвания и пропускане на нарушения) и цена. В основата на този компромис е ценността и важността на обекта. По-горе те са подредени по нарастваща цена и ниво на надежност.
Най-евтина е системата с инфрачервени лъчи и най-скъпа - с трибологичен кабел.
В конкретния случай за пчелини обект на посегателство са кошерите и постройките с инвентар, а територия е самия пчелин с неговите граници, ограда и вход. Самия пчелин, като обект на охрана има няколко важни особености, които го отличават от тривиалните такива:
- разпръснатост на обектите (кошерите) на голяма площ;
- слаба (а понякога и липсваща) ограда;
- разположение в полето или в горите, понякога на значително отстояние от населени места;
- смяна на местоположението на пчелина в зависимост от пашата и сезона;
- честа липса на електрозахранване и интернет комуникация;
- лесно проследяване на навиците на пчеларя за посещения и работа в пчелина.
От тези особености произтичат и изискванията към периметровата охрана:
1.Лесен монтаж и демонтаж;
2.Ниско потребление на енергия и възможност за работа на батерии или акумулатор;
3.Възможност за скрито полагане, независимо от наличието на ограда или липсата на такава;
4.Възможност за известяване по GSM, като най-широко разпространен метод на комуникация и покритие на над 95% от територията на страната;
5.Ниска цена и възможност за лесно интегриране в общата система за охрана на обекта.
Изграждане на периметрова охрана на пчелини.
За да задоволи тези изисквания фирма ТСК-1 създаде периметрова охрана специално за пчелини, съвместима със системата BeeG 13. Тя е подходяща както за стационарни, так и за преместваеми пчелини, тъй като е проста и евтина, лесно се разгръща, преконфигурира и събира. Работи на принципите на шлейфове, разположени и скрити в треви, храсти, между дървета и други подходящи места. Към системата майка може да се свързва както по кабел (предлагаме за целта ВКШ - полеви свързочен кабел, издържащ на тежки атмосферни условия) така и безжично чрез датчиците MD1-RF (същите като за кошерите, но с друг код).
Състав на охраната
1. Дървени колчета с квадратно сечение 3х3см и дължина 40-50см.
2. Контактни елементи от стомана с цинково покритие.
3. Телени скоби от пружинна тел, поцинковани.
4. Опорни елементи - кукички от поцинкована тел с резба за завиване в колчетата.
5. Стоманена тел с диаметър 0.15мм или 0.4мм (за зателване на рамки).
6. Пирони 60х3.2мм
С така изброените елементи се изгражда един или повече шлейфове, като телта се завръзва за телените скоби, а те се скачват с контактните елементи. Контактните елементи и опорните елементи се прикрепват към забитите в земята колчета през 3-5 метра. на две-три колчета с опорни елементи се поставя по едно с контактен елемент. Разположението на колчетата се избира така, че те да са скрити в тревата или храстите и да образуват начупена линия, както в хоризонтална, така и във вертикална равнина. Този метод се прилага при изграждане на противопехотни минни полета. Телта не е необходимо да бъде опъната като струна, но не бива да е и толкова хлабава, че да опира земята. Краищата на шлейфа се свързват или към комуникационния кабел и чрез него към базовата станция или към един датчик MD1-RF, специално модифициран за тази цел. Датчика се поставя в найлоново пликче, здраво завързано да не влиза вода и се маскира в тревата или заравя в земята, като отвън остава само антената. Така изградената система се маскира, за да е максимално невидима за окото. Системата работи на принципа на прекъсване на шлейфа, а това се получава, когато движещ се човек закачи телта и или я скъса или изключи някой от контактните елементи.
Скоро ще публикувам и снимки на елементите на системата и примерни схеми на разполагане.
Такава система ме кефи. Не случайно си закупих десетина килограма много тънка хромникелова тел, която преди около месец някой рекламираше във форума. Просто си знаех, че тази тел е идеална за периметрова охрана, полага се бързо и лесно, и работи безпогрешно.
Предимствата на този тип охрана са очевидни - щом се задействува, значи някой (човек или животно) наистина е скъсал телта. Тоест имаме 100% надеждност.
Недостатък на този тип системи е, че ако телта не се прикрие, тя може да бъде видяна, и просто прескочена. А ако човека е специалист, може лесно да окъси с друга дебела тел сектор от няколко колчета, и после спокойно да вкара в пчелина дори и транспортно средство.
Като цяло тази система е една от най-добрите по отношение на съотношението ВИСОКА НАДЕЖДНОСТ за НИСКА ЦЕНА.
Да, интересно ако кошерите ти са на 3-4 километра от населено място как би се захранвала една такава система ?
Писал съм по-назад в същата тема - захранването ще е със соларни панели. Във всеки един пчелин съм предвидил слагането на един военен фургон за инвентар, и на покрива му ще има няколко соларни панела. Два яки AGM или MVR акумулатори, соларно зарядно, автономен инвертор и готово - тока на пчелина вече е факт. Около 20 фургона вече са купени и стоят в двете ми бази - в Габрово и в Ловеч. Почистени са, боядисани са и в момента се правят инсталациите им. Хубави MVR акумулатори вече има 2 палета в склада в Габрово. Всеки един акумулатор е със 150 Ah капацитет и ще слагам на фургон (пчелин) по 2 броя, за да получа 24V захранване, а с инвертор - и 220V. Нека да пекне слънцето и да поизсъхне малко калта от черните пътища, и веднага след това с камиони със собствен кран започвам да разкарвам фургони по пчелините.
ПС: Ти да не си Fokke от форума МОДЕЛИСТИКА? Ако е така, вече се познаваме задочно....... Ами добре дошъл и в този форум.
Да Росимире аз съм Румен от SCALE RC MODELS FORUM :) Добре заварили и в този форум , моя и този имат доста общо и в двата става дума за летящи неща :)))):)
Аз сега загрявам, че ти пишеш за себе си какво ще направиш. Аз се зачудих как действително би могло да се опази един пчелин далеч от населено място , инвестициите, които ти влагаш са големи и не всеки може да го направи. Да не говорим че ако аз плесна един соларен панел насред ливадата ще мине някой да му тегли един камък е така за кеф.
Живо ме интересува пчеларството , но съм нов в тази област и тепърва ще задавам надявам се адекватни въпроси в адекватните теми :)
Поздрави
Освен начина, за който вече писа Матеев има и евтин начин за начинаещи - с автомобилен акумулатор. Системата BeeG 13 е икономична от към консумацията и с един акумулатор примерно от 62Ah може да изкара и месец работа без зареждане (зависи от околната температура). Освен това тя има и вграден акумулатор от 7Ah, с който може да работи 5 дни - време, достатъчно да се занесе, зареди и върне големия акумулатор. Системата контролира състоянието на акумулатора и във всеки момент с SMS команда може да се разбере какво е то. Предвидена е и защита от прекалено голям саморазряд. Ако напрежението падне до 10.8V тя изпраща предупредителен SMS и се самоизключва.
А какво става когато крадците си носят зглушаващо устройство(струват 300-400 лв)?
Има ли някаква защита срещу това?Трябва да се помисли!
Този въпрос е коментиран многократно. По принцип всяка комуникация може да бъде заглушена от подготвен човек, въоръжен със съответната техника, но тя не струва 300-400лв, а на порядък повече. Много е важно също така с каква предварителна информация разполага крадеца - за разположението на охранителната централа и датчиците, за използвания метод на комуникация - кабел, GSM, предавател, Интернет по ЛАН или Wi-Fi. За това основните мерки са организационни, а не технически. Основните са скритост на системата и колкото е възможно по-малко информация за наличието и метода на функциониране. В нашата система има памет на събитията - ако за някакъв момент комуникацията се загуби, в момента в който тя се възстанови системата изпраща съобщение.
Аз обаче също задавам въпрос, на който до сега не съм получил смислен и логичен отговор:
Какъв е профила на крадеца на кошери и пчели? Е ли е тази дейност толкова доходоносна, че да оправдава кражбите да се извършват от подготвени екипи, съоръжени със скъпа техника и предварително сериозно разузнаване и планиране?
това стига ли ?
За това оръжие трудно се намира джепане! Само АК47 с подцевен гранатомет признавам и ТТ за лична защита.:laughing:
Вчера говорих с един познат ел.техник.Че той ми каза,измислил за пчелина на баща му някаква сисема.Около целия пчелин минава кабел(нещо като електронен пастир),и може на който кошер пожелае някакъв датчик да сложи.При повдигане на кошера се задейства сирена,получаваш есемес по тел., че има нарушение ,и по кабела почва да минава висок ток,който задържа крадеца вътре.И всичко това се захранва от една батерия която се сменя на 6 месеца.
Нищо не разбирам от ток,казвам само това което ми казаха.
Ето и някои снимки на елементите на периметровата охрана:
Контактен елемент
1.Прикачен файл 1607 2. Прикачен файл 1608 3. Прикачен файл 1606 4. Прикачен файл 1605
1,2 Тяло - сборка
3. Основа
4. Пружинен контакт
Струва ми се, че добре оборудваните охранителни системи рязко ще сменят профила на крадците. Вече няма да идват екзотичните крадци на кошери, а ще идват най-масовите айдуци, дето ги има в изобилие, да си вземат акумулатор за колата, соларен панел за вилата, кабел за бакър или gsm модем на принципа грабваш и бягаш. За вандалите е още по-лесно - строшения соларен панел не жили като ядосани пчели. А и какво голямо изкушение е да се провери набързо съдържанието на лъскав фургон, оставен насред пущинака.
Нали знаеш, че оградите са най-добрата охранителна система за ДОБРИТЕ ХОРА.
Охранителните системи са добра превенция за ДРЕБНИТЕ КРАДЦИ, които ги е страх да не бъдат разкрити.
Срещу ПСИХОПАТИТЕ и ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ обаче няма никаква защита. Дори и да сложш жива охрана и картечни гнезда по ъглите на пчелина, това пак няма да спре някой психопат или професионалист.
Та във връзка с това стратегията за охрана на пчелина се изразява в следното:
1. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЧАСТ - ограда и катинар, за да се каже на ДОБРИТЕ ХОРА, че това е частна собственост. В 90% от случаите това е достатъчно.
2. ПОЖЕЛАТЕЛНА ЧАСТ - огранителна система и/или видеонаблюдение, за да се каже на КРАДЦИТЕ-КОКОШКАРИ че този обект съвсем не е безобиден за тях, и поради тази причина по-добре да не го закачат. Тука е много важно охранителната система и камерите да са ВИДИМИ от крадеца, за да го респектират. Наличието на табели, че имота се охранява с електроника, също помага. Цялата роля на охранителните системи се изчерпва с тяхното ПРЕВАНТИВНО И ПСИХОЛОГИЧЕСКО ВЪЗДЕЙСТВИЕ върху кандидат-крадеца, а не с постфактум действието "крадеца бил записан на DVR-a".
Според мене тези две нива на ПРЕВЕНЦИЯ са напълно достатъчни за един пчелин. Третото ниво - борба с професионалистите и психопатите е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Те не могат да бъдат спрени. Единственото, което ни остава, е да се опитаме са спомогнем за тяхното разкриване. Тука обаче стратегията вече е друга. Тука вече трябва да се прилагат СКРИТИ КАМЕРИ, а алармата трябва да е ТИХА (не да пиши, а тихомълком да изпрати SMS на собственика и/или охранителната фирма).
Третото ниво не пречи на първите две. Оградете си имота, накачулете го с камери (може и фалшиви), сложете разни антени и мигащи светодиодчета (много са важни), сложете табели "Обекта се охранява с електронна техника", и с това сте готови за добрите хора, за циганите и за другите пишман-крадци. След това сложете няколко ИСТИНСКИ СКРИТИ КАМЕРИ, и това вече ще е истинската реална защита срещу хора, непопадащи в първите две категории.
Да, това е положението и това е правилната стратегия!
И към казаното от Матеев ще добавя кои са елементите на една електронна охранителна система:
1. Сигнализация (елементи и датчици за откриване на агресивни действия - опит за кражба или вандализъм)
2. Известяване на собственика и хората, които трябва да вземат мерки
3. Въздействия върху нарушителите за осуетяване или прекратяване или поне затрудняване на действията им.
Знам че сега ще извадите от 1000 кладенеца вода какво може да направи крадеца, как ще заглуши радиопредаванията или как ще прескочи периметровата охрана или пък как ще дезактивира един или друг тип охранителна система. Искам да ви кажа, че всичко това няма абсолютно никакво значение. Има само два варината, и те са следните:
1. УСПЯВАМЕ ДА УПЛАШИМ КРАДЕЦА с оградата, камерите, антените, табелите, светодиодите и всичко друго, което сме го поставили с цел именно ДА БЪДЕ ВИДЯНО ОТ КРАДЕЦА. Ако това е така - супер. Инвестицията по охраната си е струвала. Според мене в тази категория ще попаднат 99% от случаите, но ние никога няма да разберем колко са били те, защото няма да знаем кога е имало опит за проникване.
1. НЕ УСПЯВАМЕ ДА УПЛАШИМ КРАДЕЦА и той прониква в пчелина и нанася някакви щети. При тази ситуация е най-добре нашата скрита електроника да се опита да събере колкото се може повече аудио и видео информация, за да помогнем на бъдещото следствие. В тази връзка например аз бих сложил скрита камера не само в пчелина, а и на подстъпите на пчелина. Това може да е дори на 100 или 500 метра от пчелина от двете страни на пътя, който се явява подход към пчелина. Ако успеем да снимаме транспортното средство и номерата му, значи сме си свършили работата на 100%. А ако успеем и по някакъв начин да го маркираме, още по-добре. С някаква пръчка да надерем боята ми или да взривим спрей с някава боя, която да го оцвъка и т.н. - варианти хиляди, ако човек започне да мисли в тази насока. Естествено всички тези капани ще се активират само ако алармата в пчелина вече се е била задействувала.
По филмите все гледам че когато човек се опита да избяга от някой паркинг без да си е платил, колата му остава по джанти.Цитат:
А ако успеем и по някакъв начин да го маркираме, още по-добре. С някаква пръчка да надерем боята ми или да взривим спрей с някава боя, която да го оцвъка и т.н. - варианти хиляди, ако човек започне да мисли в тази насока.
Хем майтап, хем не.......
Понякога наистина е по-лесно да се охраняват подстъпите към пчелина, а не самия пчелин. Зависи от конкретната ситуация. Аз наистина имам такива пчелини, при които единствения подстъп е някакво тясно горско пътче с широчина 2 метра. Защо тогава да се хабя да слагам сложни и скъпи охрани по самия пчелин, когато много по-лесно е за същите пари да осея това пътче с камери, капани и всякакви други неприятни изненадки. Фантазията ми е развинтена и мога лесно да изгенерирам поне 100 идеи в стил "Сам в къщи".
Една истинска история от 70-ти или 80-те години на миналият век:
Дядо ми, лека му пръст си бил занесал кошерите в някаква липова гора на паша, и забелязъл че изчезнали няколко кошера. До мястото се стигало по черен горски път. Подготвил си дъски с набити пирони и заел позиция някъде в подстъпите към пчелина привечер. Понякое време през нощта минала една кола към пчелина. Тутак си заровил дъските с пироните на горе, замаскирал ги, и черта към селото. Върнал се заедно с милиционера, а крадеца ги чакал със спукани гуми и няколко кошера в багажника. На сутринта отишли у крадеца на обиск и дядо ми разбира се че си разпознал кошерите, но най-големият куриоз е че под капаците имал вестници(предполагам Работническо дело), на които с почерка на пощаджита пишело името на дядо ми(абонамент). Предполагам от тогава му датираше навика да пише датата и името си на рамките.
Дъските със пирони са добро решение, но лично аз не бих искал някой случайно минаващ са си пукне гумите на колата, а само крадеца. Ако предупреждението за камери не го спре и наистина се опита да открадне кошери, то при повдигането на кошер да се задейства безщумна аларма активираща капаните по обратния път. Какъвто и да е крадеца, със сигурност ще оцапа гащите ако 2 или 4 от гумите му останат по джанти (предполага се че резервната гума е една). И както горските пътища имат коловози, транспортното средство ще остане като патка в калчище. Единия от вариантите е крадците да се опитат да си върнат кошерите по местата, носейки ги на ръка по 100-ина метра, и да се опитат да се направят на невинни жертви на "умопомрачения" пчелар поставил капани навсякъде. Или пък да чакат от засада с калашници, да побягнат оставяйки транспортното средство в полза на пчеларя, или да чакат като клъфтани петели пристигането на охраната, приели съдбата си че няма измъкване. Вариантите не са много .... но да се окажеш в подобна ситуация е такова наказание че има по-възпитаващ ефект дори и от затвора. А после ще трябва да им леят и куршум
А пък ако е през нощта, и чуят силен вълчи вой от 100-ватова тонколона ...... или пък ръмжене на мечка ......
Може и димка със сълзотворен газ - от казармата знам, че после човек половин час кашля, киха, бърше сълзи и точи сополи.....
Преди кажи-речи половин век - какви ти камери...?!? А пък дъските са били заровени непосредствено след преминаването на подозрителното превозно средство, и са престояли заровени не особенно дълго(има-няма час) и са си свършили идеално работата.
Димката има опасност да навреди и на пчелите, а може и само да ги настърви и ефекта да е двоен - обгазен и нажилен разбойник...
Димката ще увреди здравето на човека невинно разхождал се из пчелина ви през нощта.Искал да види кошери, но през деня го е страх от пчелите.Та тоя невинен човечец е жестоко пострадал от ваши умишлени и преднамерено увреждащи здравето му действия.Как ще се защитите от такава теза на невинния човечец?
Матеев, до къде стигна с разработването на информационната система. Успя ли да създадеш това за което писа преди 2 години? Пчеларите освен духало и памкоповдигач, ползват ли и смарт устройства в работата?