24V соларна система. Ама ти го направи с каквото напрежение ти е удобно, пък аз ще си сложа DC-DC преобразувател. В eBay ги има в изобилие по 1-2 долара парчето.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trks...at=0&_from=R40
24V соларна система. Ама ти го направи с каквото напрежение ти е удобно, пък аз ще си сложа DC-DC преобразувател. В eBay ги има в изобилие по 1-2 долара парчето.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_trks...at=0&_from=R40
В такъв случай ще ти трябва външен акумулатор с по-голям капацитет. Вътрешната Li-Ion батерия е 4Аh, но с нея може да изкара най-много 48часа ако няма слънце. А и с капацитета им знаеш как е. Ще махна трафа и батерията и половината кутия ти остава празна. Ще можеш да монтираш направо контролер за управление на АБ. По начало така съм го предвидил при захранване от соларен панел. Утре ще пратя снимки.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
"Това е моята гледна точка"
Не ви знам каква охранителна техника предлагате,...но мисля,че това е най доброто,което се намира в природата.Лошото е че трябват поне 50 пчел.сем. да работят за поддръжката на алармата http://vbox7.com/play:9bab2f53b9![]()
От този артикул нямаме поради трудната подръжка и голямата енергоемкост.![]()
Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
А и зимно време спи .
Изграждане на периметрова охрана на пчелини.
Ролята на периметровата охрана е да защити не обект, а територия. Чрез нея се осъществява наблюдение за навлизане в някакво оградено пространство от неоторизирани лица, с презумпцията, че те могат да извършат кражба или вандалски действия спрямо намиращите се на територията обекти. Тя има изпреварващо действие да извести собственика или охраната за възможни предстоящи действия срещу обекта. Известни са основно три начина на охрана на периметри:
- инфрачервени бариери;
- СВЧ бариери;
- положен под земята или по оградата трибологичен кабел.
Всеки от тези методи има свои предимства и недостатъци и при прилагането им се търси компромис между надежност (минимум лъжливи сработвания и пропускане на нарушения) и цена. В основата на този компромис е ценността и важността на обекта. По-горе те са подредени по нарастваща цена и ниво на надежност.
Най-евтина е системата с инфрачервени лъчи и най-скъпа - с трибологичен кабел.
В конкретния случай за пчелини обект на посегателство са кошерите и постройките с инвентар, а територия е самия пчелин с неговите граници, ограда и вход. Самия пчелин, като обект на охрана има няколко важни особености, които го отличават от тривиалните такива:
- разпръснатост на обектите (кошерите) на голяма площ;
- слаба (а понякога и липсваща) ограда;
- разположение в полето или в горите, понякога на значително отстояние от населени места;
- смяна на местоположението на пчелина в зависимост от пашата и сезона;
- честа липса на електрозахранване и интернет комуникация;
- лесно проследяване на навиците на пчеларя за посещения и работа в пчелина.
От тези особености произтичат и изискванията към периметровата охрана:
1.Лесен монтаж и демонтаж;
2.Ниско потребление на енергия и възможност за работа на батерии или акумулатор;
3.Възможност за скрито полагане, независимо от наличието на ограда или липсата на такава;
4.Възможност за известяване по GSM, като най-широко разпространен метод на комуникация и покритие на над 95% от територията на страната;
5.Ниска цена и възможност за лесно интегриране в общата система за охрана на обекта.
Изграждане на периметрова охрана на пчелини.
За да задоволи тези изисквания фирма ТСК-1 създаде периметрова охрана специално за пчелини, съвместима със системата BeeG 13. Тя е подходяща както за стационарни, так и за преместваеми пчелини, тъй като е проста и евтина, лесно се разгръща, преконфигурира и събира. Работи на принципите на шлейфове, разположени и скрити в треви, храсти, между дървета и други подходящи места. Към системата майка може да се свързва както по кабел (предлагаме за целта ВКШ - полеви свързочен кабел, издържащ на тежки атмосферни условия) така и безжично чрез датчиците MD1-RF (същите като за кошерите, но с друг код).
Състав на охраната
1. Дървени колчета с квадратно сечение 3х3см и дължина 40-50см.
2. Контактни елементи от стомана с цинково покритие.
3. Телени скоби от пружинна тел, поцинковани.
4. Опорни елементи - кукички от поцинкована тел с резба за завиване в колчетата.
5. Стоманена тел с диаметър 0.15мм или 0.4мм (за зателване на рамки).
6. Пирони 60х3.2мм
С така изброените елементи се изгражда един или повече шлейфове, като телта се завръзва за телените скоби, а те се скачват с контактните елементи. Контактните елементи и опорните елементи се прикрепват към забитите в земята колчета през 3-5 метра. на две-три колчета с опорни елементи се поставя по едно с контактен елемент. Разположението на колчетата се избира така, че те да са скрити в тревата или храстите и да образуват начупена линия, както в хоризонтална, така и във вертикална равнина. Този метод се прилага при изграждане на противопехотни минни полета. Телта не е необходимо да бъде опъната като струна, но не бива да е и толкова хлабава, че да опира земята. Краищата на шлейфа се свързват или към комуникационния кабел и чрез него към базовата станция или към един датчик MD1-RF, специално модифициран за тази цел. Датчика се поставя в найлоново пликче, здраво завързано да не влиза вода и се маскира в тревата или заравя в земята, като отвън остава само антената. Така изградената система се маскира, за да е максимално невидима за окото. Системата работи на принципа на прекъсване на шлейфа, а това се получава, когато движещ се човек закачи телта и или я скъса или изключи някой от контактните елементи.
Скоро ще публикувам и снимки на елементите на системата и примерни схеми на разполагане.
Такава система ме кефи. Не случайно си закупих десетина килограма много тънка хромникелова тел, която преди около месец някой рекламираше във форума. Просто си знаех, че тази тел е идеална за периметрова охрана, полага се бързо и лесно, и работи безпогрешно.
Предимствата на този тип охрана са очевидни - щом се задействува, значи някой (човек или животно) наистина е скъсал телта. Тоест имаме 100% надеждност.
Недостатък на този тип системи е, че ако телта не се прикрие, тя може да бъде видяна, и просто прескочена. А ако човека е специалист, може лесно да окъси с друга дебела тел сектор от няколко колчета, и после спокойно да вкара в пчелина дори и транспортно средство.
Като цяло тази система е една от най-добрите по отношение на съотношението ВИСОКА НАДЕЖДНОСТ за НИСКА ЦЕНА.
Вчера говорих с един познат ел.техник.Че той ми каза,измислил за пчелина на баща му някаква сисема.Около целия пчелин минава кабел(нещо като електронен пастир),и може на който кошер пожелае някакъв датчик да сложи.При повдигане на кошера се задейства сирена,получаваш есемес по тел., че има нарушение ,и по кабела почва да минава висок ток,който задържа крадеца вътре.И всичко това се захранва от една батерия която се сменя на 6 месеца.
Нищо не разбирам от ток,казвам само това което ми казаха.
Да Росимире аз съм Румен от SCALE RC MODELS FORUMДобре заварили и в този форум , моя и този имат доста общо и в двата става дума за летящи неща
)))
![]()
Аз сега загрявам, че ти пишеш за себе си какво ще направиш. Аз се зачудих как действително би могло да се опази един пчелин далеч от населено място , инвестициите, които ти влагаш са големи и не всеки може да го направи. Да не говорим че ако аз плесна един соларен панел насред ливадата ще мине някой да му тегли един камък е така за кеф.
Живо ме интересува пчеларството , но съм нов в тази област и тепърва ще задавам надявам се адекватни въпроси в адекватните теми![]()
Поздрави
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))