Лефти важно е да прецениш кои паши ще гониш спрямо силата на семействата. кажи какви са ти пашите и какви цели ще гониш през годината.
Преглед за печат
Лефти важно е да прецениш кои паши ще гониш спрямо силата на семействата. кажи какви са ти пашите и какви цели ще гониш през годината.
Ето ги и моите горни летви - 16х20мм. Времето ще покаже дали има смисъл заигравката със скосяването.
Отляво се вижда един изстрадал райдър за плочки с диамантен диск и вана с вода, който бях купил преди 10-12 години за ремонт на банята. И понеже ремонтът отдавна мина, циркулярчето се ползва за разни дребни и неотговорни дървении като тези. Повече ще има в отделна тема.
Много са си отговорни,екстра са станали
Ето какво направих тиа дни,остават дъната и капаците
Мисля че по време на паша майката трябва да е на два корпуса,третия да играе ролята на медена шапка.Преди паша(при мен е горско-ливадна) три корпуса и преди пашата най горния(предполагам майката да е там)отива най отдолу,решетката над втория,а корпуса с най много мед трети,след 2-3дни четвърти.Дори ще пробвам без решетка-в третия и четвъртия по 8 рамки.
Още малко по темата от сборник по пчеларство издаден преди десетина години. Все още се намира тук-там.
Иначе авторът на конкретния материал е Младен Котларски.
Бих качил цялата глава, но сканирана е около 35МВ и не знам дали ще стане....
Няма да се вади мед от пити в които е имало пило защото те ще са в 1,2 и 3 корпус,първите два са под решетката а третия след поставянето и ще е с мед за тях и след последното пръскане и отива най отдолу .Пчелите качват меда от него на нагоре а той остава като дълбоко дъно между мрежата на дъното и горните 2 корпуса за зимуване.
ПП това е теорията ми,времето и навременните деиствия ще покажат дали ще работи.
ако след акацията нямаш липа или нещо друго в следващите 30 дни е добре хр да е над втори к-с, но ако имаш при последната ротация така или иначе плодника се държи на 3 к-са и отгоре хр.
Ето и линка за сваляне - http://dox.bg/files/dw?a=af6f48a233
Съжалявам колега,че толкова късно пиша.Пашата при нас в гр.Тетевен е късна(основно ливадна и малко липа),акациев мед много рядко се добива поради валежи.
с толкова късна паша и аз съм на мнение за два корпуса (подкрепям мнението на бате мишо), но ако ще правиш отводки е добре да ги засилиш и след пашата да действаш.
Благодаря за книжката Бате Мишо !!!! За всички практични мнения по темата Фарар - шише сливова !!!!
Колеги,а ако искам да правя ранни отводки да започнали от по-рано да ги подхранвам.Евентуално за края на юни и началото на юли да са готови основните семейства за гл.паша?
Една силна отводка с 3-4 рамки пило и много млади пчели се нуждае от 63 дена, за да стане пълноценно семейство. Следователно трябва да я направиш на 1-ви май, а доколкото знам тогава все още няма оплодени майки. Следователно ако наистина искаш семейство, готово за 1-ви юли, трябва да го направиш на 1-ви май със стара майка. Може и на 15-ти май с нова майка, но тогава към началото на пашата то все още няма да е достигнало до 100% от силата си, и ще използва част от меда на пашата за собствени нужди.
Ако обаче едно пролетно семейство някъде към 25-ти април го разделиш на 2 части с по 5 ДБ пити, към 1-ви юли ще имаш 2 пълноценни семейства медовици. Дотогава обаче трябва да ги храниш изобилно и без прекъсване. Тази стратегия е подходяща само за пчелари, които имат една единствена силна паша - слънчогледа или пък рапица, разделяне на две и след това слънчоглед.
До колкото разбирам искаш основните семейства да са ти силни за главната паша,а не отводките от тях?НО така както описа района и юли може да имаш остатъчна паша ,основната ще е преминала.Не знам колко кошера имаш в момента и колко отводки си запланувал да си направиш .Аз бих ги засилил пролета с сироп и около 20 май(зависи от времето може и 10тина дни по късно)една трета от семействата ги разделям на три или четри зависи от силата им,останалите две трети за медовици.Отвотките с подхранване до есента ще се развият добре и следващата пролет стартираш с пълноценни семейства.По този начин няма да объркаш и медовиците
Аз правя така: след рапицата правя отводки на маточник от най силните семейства като противороева мярка, корпуса го качвам над покривната табла с прелката назад с вътрешна хранилка и найлон за покривна табла. след оплождането на майката го завъртам в нормална позиция (напред) има малко лутане на пчели но е за кратко. отводките ги развивам така до началото на слънчогледа след което ги отделям на отделно дъно и по този начин подсилвам основното семейство с летящата пчела. след акацията повтарям по същия начин и с средните семейства които до това време вече са се развили достатъчно. понеже при мен липата и ливадата е слаба се получава добре за слънчогледа и доволно количество отводки.
Днес си взех книгата "Продуктивно пчеларство" на Фарар. Котларски я праща по куриер или ако сте в София може да си я вземете лично на място. Намира са на пресечката на Мария Луиза и св. Кирил и Методий. Цената е 15 лева. Той лично ме посъветва да не търся книгата на Матич, въпреки, че е издадена от него. Твърди, че Матич си е един обикновен преписвач на Фарар. А, щях да забравя. Ето и телефона на магазина: 02/ 98 98 744 :)02/ 98 98 74402/ 98 98 744
Асене не знам да ли ще останеш доволен от това издание със стари фотографии и скучна статистика пък и съветите на Радоев са по добри. Аз притежавам тази книга от 3 години, но така си стои в библиотеката ми на рафта пчеларство.Настолна ми остава Календарния справочник , но оригиналното издание.
Ами аз съм се ориентирал към кошери Фарар. Така, че все ще ми свърши някаква работа. А справочника ми е на нощното шкафче :) Четох и 1 към 1 за пчелите, 151 въпроса......., и още няколко. И това при положение, че нямам нито един кошер. Надявам се тази година да започна след толкова четене.
чети чети скоро и практиката ще дойде
Момчета,нека дружно да пожелаем на Асен Йосифов успех в новото поприще.Добре дошъл в гилдията на пчеларите.Ще ти помагаме кой с каквото може и знае.Успех,приятелю.....:)
И аз в първия момент(преди месец) помислих,че някой пише от моя профил.
Има малко слънчоглед, малко рапица. Има производители на билки, широколистни и иглолистни гори. Намира се на около 650м надморска височина, в полупланински район с горска растителност. Нямам намерение да се занимавам със стоково производство. Чисто любителски с няколко кошера. За сега съм се спрял на Фарар поради факта, че е много гъвкаво. Кеф ти да ги гледаш като многокорпусни, кеф ти като ДБ, че даже Дадан Блат и половина в определен период от годината :) А и трябва да мисля за кръста. Лошото, е че едва ли ще намеря пчелари около себе си, които да ми помагат в началото с тази система. Така, че Танаси да си инсталира Вайбъра и да се въоръжава с нерви.
Цецо, мерси за пожеланията. И да не забравиш, че си ме поканил на твоя пчелин да видя туй онуй :)
Аха... ако запалиш BBQ- то и до софийско ще дойдем, па може и студена бира да донесем.
Я кажете сега с какъв диаметър трябва да е прелката. Пък аз ще ви споделя после какво ми каза Младен Котларски. За уточнение да кажа, че Фарар твърди, че трябва да е 25мм.
Иначе барбекюто мога да го паля за има няма 2 минути.
25 мм,нали е Фарар
не е задължително моите са 20мм на повечето, малка част са на 25мм честно казано не виждам никаква разлика. въпросът е какво ще ползваш за затваряне на прелката. М/д съм виждал и на 32мм.
НЕ ,че е проблем ами Фарар твърди така ! Аз дупча с26мм. . Просто такава ми припадна .
Котларски каза 22мм :) Но според мен няма значение. Между 20 и 30 все става. А може ли някой да ми каже, защо не се слагат прилетни дъсчици на корпусите. Няма ли да им е по-лесни на пчелите.
Здравейте,
По въпроса за прилетните дъсчици: Мое мнение, връщайки се от паша "натоварени и летели кой знае колко" кацат "тежко" на прелката. За мен това е допълнително удобство за любимците ни.
Поздрави, Г. Георгиев
Въпроса ми е сериозен между другото. Може би няма прилетни дъсчици за да е по-лесно да се защитава кошера от нападение. Не знам. За това питам.
Не работи, защото е активен само за две седмици.
Качвам го още веднъж - http://dox.bg/files/dw?a=b7e0966b4d
Колеги и аз съм се засилил към Фарара и изчетох темата. Вярно е бедничка, но и полезна донякъде. А сега и аз да информирам малко. Има Фарари и с прилетни дъски, такива си поръчах, дано дойдат навреме. Не правя реклама давам линка само за сведение.
http://beehivesbg.com/gallery.html
Към Зуница.
Вчера ме посъветва да не ползвам дъно като на Матич. Сега се сещам, че в книжката която имам (на Котларски) не е описано какво дъно използва, а само технологията му на работа с 2 майки. Някаква насока от къде мога да почерпя повече информация за методите му на работа и оборудването му. Иначе аз мисля да си ползвам моите дъна. Стандартни плитки дъна които са с 1/4 мрежа по цялата ширина зад прелката. А също мисля да работя с едномайчини, поне за сега.
В книжката му е нарисувано обикновено дъно.Такова и направих и се наложи за зимата да слагам друго с мрежести отвори.Сега имам по две дъна на кошер.Помисли си за някаква наставка за хранилка , питка,разделяне на корпуси и промяна посоката на горния вход.Това, ако решиш да пробваш двумайчино или нещо различно.Имам 4 см. наставки с отвори, но са нисички.Един корпус се дели на четири такива .Та по икономико-технологични съображения излязоха такива.
Аз също не ползвам технологията на Матич , защото нямам неговите паши.При една планинско ливадна Матич е неприложим.Поне аз не можах да докарам нещата до неговите.Четири корпуса са ми напълно достатъчни.А тая година както върви и три ще стигнат.
Не съм търсил нещо специално за методите на Матич. Стига ми това , че пашата е различна по време, продължителност и количество.Каквито и технологии да измислим ние хората пашата е определящата.
Имам 7 см наставки. Правих ги когато прехвърлях от ДБ, имам и Сн.Д, а Гената ми е обещал да ми обрамчи ханемановите и ще имат вход над решетката. Като оборудване имам всичко необходимо, остава само да наглася технологията.
А ако под капака има достатъчно разстояние наставката не отпада ли? Мойте почти ги подготвих и заради хранилките капаците са 14см. отпред и 11см отзад, 3см захапва корпуса и около 8 остават в най ниската част, мисля каквато и да е хранилка (ще пробвам и с милерова)да става?И още един въпрос към Зуница,ханемановата решетка задължителна ли е за медосбора?
Наставката има универсално приложение.Заедно с едно платно между корпусите и заместваш Сн.Д. Въртейки я на 180 градуса можеш да обръщаш входа на горното семейство.Удобно нещо е.С дълбок капак само с хранилката се справяш.
Х.решетка е супер улеснение.Отначало я ползвах.Така се случи, че при по-слаба паша на някои кошери не поставих Х.решетка.Тези с решетката в по-голямата си част не се качиха в горния корпус.Тези без решетка се отчетоха с по малко медец.След тоя случай решетките ги поглеждам и не ги слагам.Когато вадя пити с пило от първи до четвърти корпус и ги пререждам в първите два винаги се упреквам , че не съм сложил решетката.Нещата са двойнствени.Опитай и с двата начина и си избери по-удобния за твоя случай.За мене решетката е удобство , което при слаба паша пречи.
Зуница, ХР-ките обрамчени ли са ти или не?
И моите са такива и за това сега Гената ще ми ги обрамчи. Така лягат плътно над рамките и се губи по-голямата част от повърхността им, което доста затруднява пчелите. При обрамчените нещата са доста по-различни, не зависимо че разстоянието между питите се увеличава.
Да не почнат да пускат далачета и да лепнат корпусите един за друг с арматура от Х.Р.?
Ще чакам твоя опит.
Живот и здраве, лятото ще разбера.
Благодаря ,че раздвижихте темата . Виждам Юрий е на същата вълна . Моите ХР са ето този тип :
http://s6.postimg.org/443j9hn01/Picture_009.jpg
От горната летва на долния корпус е 5 мм. до ХР ,до долната летва на горния корпус е 3мм. . Въпроса ми е какво да бъде това това разстояние във вертикал. Също мислех за обрамчване ,но забих като ХР и блокирах заради размерите .:tres:
Сега има ХР които се поставят директно върху рамките, те няма ли да са по практични и удобни?
И аз с такова впечатление останах от прочетеното в нета и също си направих рамки на ханемановите и тази година ще ги пробвам. След като сложа решетката върху корпуса се получава 6мм. разстояние до рамките на долния корпус и 6мм. разстояние до питите на горния корпус.
Ник,решетката има ли прелка?
Някой ако може пак да постне книгата, че линка е отново не активен,
предварително благодаря
Готово - http://dox.bg/files/dw?a=90fa04a57e
Да я прочетеш и да споделиш, че само с едно мнение си заникъде ;)
Здравейте! Според мен интересен и полезен материал по темата:
http://www.agro-consultant.net/zhivo...helarstvo.html
Дайте пак тая пуста книга, че все я изпускам.
Може ли пак да пуснете книгата
Колеги , един колега търси да си закупи три бр. кошери . Да са от район София . Ако някои продава звънете му на тел.0889749369 мерси
Качвам отново линкове за книгата и моля модерторът да качи файловете във форума, за да бъдат достъпни за сваляне.
http://dox.bg/files/dw?a=22d1de96e6
http://dox.bg/files/dw?a=5bfe3a8a5b
http://dox.bg/files/dw?a=bbc8cf0782
http://dox.bg/files/dw?a=8bc4972dee
Можеше и сам да ги качиш ..... :)
Ето я книгата: Прикачен файл 4920
А ето ги и трите картинки:
Прикачен файл 4923
Прикачен файл 4922
Прикачен файл 4921
Матеев, благодаря за намесата!
Наистина можеше аз да ги кача, но преди време опитвах с pdf-a и нещо не ми се получаваше, и затова реших да го хвърля на админа. Всъщност исках да създам работа на Дамянов, не на тебе ;)
Колеги,здравейте.През юни направи отводка на Фараров корпус,сега вече е на 2 корпуса горе-долу върви нормално.Да ротирам ли сега?
Имаш два варианта.Първия е да не ги закачаш,като подхранваш със сироп всяка седмица по малко.Втория е да завъртиш корпусите,така пчелите ще започнат да принасят меда в горния корпус,а това ще накара майката да увеличи снасянето на пило,но това ще доведе до по-голям разход на меда в кошера.Затова ще се наложи в края на септември/за моя район/да направиш ударно подхранване с инвертиран сироп за допълване на запасите в кошера.
Когато гледах Фарари, в този случай слагах между двата, празен корпус с изградени пити и храних; сироп, тесто.
Хамалогията по въртенето на корпусите, накрая на сезона ако не си въртял корпусите-плодник, долния в повечето случаи е празен. Обичам да знам кое плодник, кое магазин.
Благодаря, разбрах те. В интерес на истината, аз точно на това се надявам. Така директно ще махам по 1 корпус със стари пити. Времето ще покаже, дали ще се случат така нещата.
Колеги някой може ли да качи книгата на Фарар отново...благодаря
Отглеждане на пчели в северните щати.
https://drive.google.com/file/d/0BzLPyIeeATTZcTF3WGs5MVBQcG8/view?usp=sharing
Фарар има още няколко книги, ако ги намеря ще ги пусна и тях.
п.п. Още една - двумайчини семейства.
https://drive.google.com/file/d/0BzL...ew?usp=sharing
п.п. Има ли опция да се качват файлове във форума, защото не го намирам?
Темата е стара, но мен ме интересува... За прехвърляне от ДБ във фарар мисля пролетта да поставя плодниковите пити на ДБ в два магазинни корпуса за фарара, отгоре ХР, а най отгоре върху ХР магазин с празни изградени пити и майката от ДБ-вия кошер. Дали по този начин ще принудя пчелите да се качат при майката като едновременно с това да започнат да пренасят мед от плодниковите пити и до няколко дни майката да започне снасяне и отглеждане на пило в горния корпус. Моля за компетентно мнение по въпроса.
Рапица в дунавската равнина /северозападна България/
Този е единият от начините.На моите ДБ сложих магазин ,и когато майката започна да осеменява, го свалих върху дъното и поставих ХР.На корпусите с ДБ рамки можеш да придадеш маточници,да ги разбиеш на отводки или каквото решиш.Можеш да изчакаш пилото в тях да се излюпи, и когато станат летящи пчели да отнемеш празните рамки.
Преблизително 20 дена преди цъфтежа сваляш само майката в празен магазин най-отдолу,ХР,корпуса с ДБ рамките с пилото.Трябва да може да се излюпи пилото и да напълнят ДБ рамки с мед.Но все пак трябва да си прециниш ти,никой не знае колко са ти силни семействата.
Точно по тоя начин както си го описал няма да стане .Защото майката горе няма да остане а ще се пробва и ще отиде долу при пилото и младата пчела долу а пчела пило не изостава че да се качи горе при майката . Valiapetrova ти е казала правилния и лесен начин за прехвърляне
Качих отново книгата !"Кошери и технологии "! :
http://dox.bg/files/dw?a=d79c2e227d