Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 16 от 40 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 151 до 160 от общо 393
    VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Към Зуница.
    Вчера ме посъветва да не ползвам дъно като на Матич. Сега се сещам, че в книжката която имам (на Котларски) не е описано какво дъно използва, а само технологията му на работа с 2 майки. Някаква насока от къде мога да почерпя повече информация за методите му на работа и оборудването му. Иначе аз мисля да си ползвам моите дъна. Стандартни плитки дъна които са с 1/4 мрежа по цялата ширина зад прелката. А също мисля да работя с едномайчини, поне за сега.
    В книжката му е нарисувано обикновено дъно.Такова и направих и се наложи за зимата да слагам друго с мрежести отвори.Сега имам по две дъна на кошер.Помисли си за някаква наставка за хранилка , питка,разделяне на корпуси и промяна посоката на горния вход.Това, ако решиш да пробваш двумайчино или нещо различно.Имам 4 см. наставки с отвори, но са нисички.Един корпус се дели на четири такива .Та по икономико-технологични съображения излязоха такива.
    Аз също не ползвам технологията на Матич , защото нямам неговите паши.При една планинско ливадна Матич е неприложим.Поне аз не можах да докарам нещата до неговите.Четири корпуса са ми напълно достатъчни.А тая година както върви и три ще стигнат.
    Не съм търсил нещо специално за методите на Матич. Стига ми това , че пашата е различна по време, продължителност и количество.Каквито и технологии да измислим ние хората пашата е определящата.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Имам 7 см наставки. Правих ги когато прехвърлях от ДБ, имам и Сн.Д, а Гената ми е обещал да ми обрамчи ханемановите и ще имат вход над решетката. Като оборудване имам всичко необходимо, остава само да наглася технологията.

Заслужил Автор
    Регистриран
    25.06.2013
    Пчеларски район
    Брезник
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Помисли си за някаква наставка за хранилка , питка,разделяне на корпуси и промяна посоката на горния вход.Това, ако решиш да пробваш двумайчино или нещо различно.Имам 4 см. наставки с отвори, но са нисички.Един корпус се дели на четири такива .Та по икономико-технологични съображения излязоха такива.
    А ако под капака има достатъчно разстояние наставката не отпада ли? Мойте почти ги подготвих и заради хранилките капаците са 14см. отпред и 11см отзад, 3см захапва корпуса и около 8 остават в най ниската част, мисля каквато и да е хранилка (ще пробвам и с милерова)да става?И още един въпрос към Зуница,ханемановата решетка задължителна ли е за медосбора?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от vlado 9 Виж публикацията
    А ако под капака има достатъчно разстояние наставката не отпада ли? Мойте почти ги подготвих и заради хранилките капаците са 14см. отпред и 11см отзад, 3см захапва корпуса и около 8 остават в най ниската част, мисля каквато и да е хранилка (ще пробвам и с милерова)да става?И още един въпрос към Зуница,ханемановата решетка задължителна ли е за медосбора?
    Наставката има универсално приложение.Заедно с едно платно между корпусите и заместваш Сн.Д. Въртейки я на 180 градуса можеш да обръщаш входа на горното семейство.Удобно нещо е.С дълбок капак само с хранилката се справяш.
    Х.решетка е супер улеснение.Отначало я ползвах.Така се случи, че при по-слаба паша на някои кошери не поставих Х.решетка.Тези с решетката в по-голямата си част не се качиха в горния корпус.Тези без решетка се отчетоха с по малко медец.След тоя случай решетките ги поглеждам и не ги слагам.Когато вадя пити с пило от първи до четвърти корпус и ги пререждам в първите два винаги се упреквам , че не съм сложил решетката.Нещата са двойнствени.Опитай и с двата начина и си избери по-удобния за твоя случай.За мене решетката е удобство , което при слаба паша пречи.

Зуница, ХР-ките обрамчени ли са ти или не?

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Зуница, ХР-ките обрамчени ли са ти или не?
    Не.От тези с метални пръчки са.

И моите са такива и за това сега Гената ще ми ги обрамчи. Така лягат плътно над рамките и се губи по-голямата част от повърхността им, което доста затруднява пчелите. При обрамчените нещата са доста по-различни, не зависимо че разстоянието между питите се увеличава.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Да не почнат да пускат далачета и да лепнат корпусите един за друг с арматура от Х.Р.?
    Ще чакам твоя опит.

Живот и здраве, лятото ще разбера.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.06.2014
    Пчеларски район
    гр Aприлци
    Благодаря ,че раздвижихте темата . Виждам Юрий е на същата вълна . Моите ХР са ето този тип :

http://s6.postimg.org/443j9hn01/Picture_009.jpg

От горната летва на долния корпус е 5 мм. до ХР ,до долната летва на горния корпус е 3мм. . Въпроса ми е какво да бъде това това разстояние във вертикал. Също мислех за обрамчване ,но забих като ХР и блокирах заради размерите .

Страница 16 от 40 ПърваПърва ... 6141516171826 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •