Варна, наистина прекаляваш.
Ти искаш да съсипеш сектора или да помогнеш?
Въпроса е риторичен, моля те не ми отговаряй.
Преглед за печат
Варна, наистина прекаляваш.
Ти искаш да съсипеш сектора или да помогнеш?
Въпроса е риторичен, моля те не ми отговаряй.
Не отговарям, кога то става дума за чуждо, лесно се решава, когато става дама за лично, решавасе в ползата на лично. Тук е расколничество при пчелари. Никой не иска да мръдне от това което има в ползата на общо. Свикнали да подават документи в последен момент, за да прекарат това което им трябва. На моите очи пчелари от варна подписали документ който е според мен е пълен абсурд. Но всички положили подписи под него.По този начин искат да направят и закон. Приетие на закона може да бъде отложено ако има кой да заяви че закона не е готов и да поиска дополнително време за неговото. Но във форума това не се решава. Трябва да се смени руководство на браншови организации, трябва да се даде реална оценка на сектора пчеларство, трябва да се обстрахират лидери от мисъл че могат да " закопаят сектора" що то като гледам и слушам - виждам че колкото и да сте умни остава само на хартия, тук във форума, не съм видял или чул някой от вас да направи някакво действие. Сабиратесь на митинги за да плюете и до там. Бонев вчера свърши сбирка в София, с какво приключи тя? Напиши какво става с програма пчеларска, какво ни чака.
Наредбите се пишат от чиновници в министерствата и вероятността да я видиш преди да е приета и публикувана е минимална. А такава карта ще е живата връзка между системите, включително и известяването за пръсканията. Но както го направите, така и ще работи.
Георгий, твоя пчелин в населено ли място?
Споко с емоциите, сектора не може да бъде съсипан толкоз лесно, колкото и да ни убеждават в това. Имам представа как се приема закон и как се променя закон, това което се прави в момента е несериозно. Не съм юрист и за съжаление не можах да обсъдя идеите си с юристи, затова ги давам в суров вид, без граматическа и юридическа обработка. Всякаква баластра трябва да се махне, фумагилини и ала бала създават работа на адвокатите.
Първо.
Пчеларската организация в Бг трябва да е само ЕДНА, закована със Закон. Имаме един Синод и едно Мюфтийство, стига демокрация и плурализъм в пчеларството, стига плямпане по вестници и форуми. Нямам сантимент към никой вожд, нито към кандидатите за такива, не е важно котката бяла ли е или черна.. В Преходните и Заключителните разпоредби на закона трябва да е фиксиран срока за регистрацията на Организацията, юристите да го казват.
Второ.
В Пчеларската Организация членуват всички пчелари притежаващи повече от 4 пчелни семейства. Всеки кандидат -член
полага изпит пред комисия, излъчена от Общото събрание на местната организация.
Трето.
В 60дневен срок след изтичане срока по Първи параграф, в населените места където няма пчеларска организация, кметът конфискува всички пчелини с повече от 4 пч. семейства, разположени в регулацията, в полза на общината. При неизпълнение Кметът носи наказателна отговорност. Юристите да казват по кой член от НК.
Четвърто.
Максималния брой на семействата в пчелините, разположени в населени места и в техните землища се определя от Общинския съвет по предложение на Кмета и след съгласуване с местните пчеларски организации.
Пето.
Пчелини, в които смъртността в 2 последователни години е по-висока от 30 % и причините за това не попадат в Приложение №... към Закона, се конфискуват от Местната пчеларска организация.
Благодаря на Борислав че ни каза как е в Америка, отдавна ми се иска и тук да взаимстваме нещо полезно от тях.
Засега това от мен. И една препоръка към някои от прежде изказалите се. Големите момчета като почнат да подсмърчат стават смешни. Ако някой тръгва да работи в ползу роду, да си оставя емоциите в къщи, да спре да обвинява другите, да спре да се цупи, червата му да се влачат, да казва че му се влачи пояса. Отвсякъде ни говорят колко сме тъпи и мързеливи, колко сме скапан материал и т.н., само че някои хора правят кинти от тия приказки. Все си мисля че у Форума няма такива хора, затова не приемам изказвания лъхащи на негативизъм и на нихилизъм. Фактът, че сме останали в България и се занимаваме с нещо, сам по себе си е достоен за уважение, така че дайте първо ние да си имаме уважението пък после да си говорим що не ни бръснат за джанка.
Това е меко казано несериозно. Такова едно предложение е в противоречие с конституцията и европеските закони. Това можеше да мине преди 30-тина години но сега е пълен абсурд.
"Varna" може и да не пиеш вече, но след 23ч. определено ти се проявяват някакви остатъчни ефекти....
До Георгий Корчев, името ми Вячеслав, живея във Варна, ще те помоля да не ме советваш какво да правя, и остави за себеси остатъчни ефекти. Не се познаваме лично, и мисля че не ти е трябва това, културно те моля пиши това което смяташ за провилно а мен остави да пиша това което аз смятам за правилно. Бъдеще покаже кой бил прав а кой крив. Аз дълго време не постил в форума и мога пак да го направя, мисля че в края на месяца ще ви бъде полезно да проследите собътия които ще има във Варна. Тогава ще се върнем към постове в форума.
Господин Бонев моля да ми дадете возможност за телефонна връзка с Вас и моля напишите в каква организация членувате Ви. Благодаря предварително.
Точно така, г-н Бонев, сигурен бях, че така ще ми отговориш. В такъв случай "плямпането по вестници и форуми" продължава. Може би до второ пришествие.
Да накараме пчелари да регистрират пчелини като животновъден обект и от там да започнем.
В Гърция и други държави, не пчелина, а пчеларя се регистрира. Всеки негов кошер от там нататък независимо в кой пчелин се намира носи този единен уникален номер. Пчелините дори не се ограждат (освен ел. ограда, против мечки). Това дето ние ходим да заграждаме гората ... и аз съм се смял на себе си. Хубаво, лошо, не съм аз човека който да отсъждам.
За конфискуването на болни пчелини.... Ми хайде да поискаме всеки пчелин в който бъде открита зараза, да бъде конфискуван или изгарян ( както е било преди 20-ина години при ам.гнилец). Щото и тези за които се грижи пчелар и те могат да бъдат източник на зараза. Дори и здравите семейства могат да зарязават други семейства и последиците да са фатални. Всеки се страхува някой да не му зарази пчелите ( като има пчелар вблизост до теб и те е страх - местиш пчелите си на достатъчно отстояние, в БГ поне не може да се оплачете че няма достатъчно свободно място), обаче и не се замисля че болестите може да са вече там и да идват и от него, другите пчелари също може да се страхуват от неговите пчели.
Трябва някъде да се тегли чертата и добре да се преценят границите които не трябва да се преминават, иначе цяла България трябва да гори в пламъци, до там са изпуснати юздите. Когато всички били за бесене, никой не увислвал на въжето. Без вароатоза е много по-лесно да си пчелар, но когато я имаш, просто се научаваш да живееш с нея.
Вячеслав, извини ме, ако не си разбрал шегата ми. Не съм искал да те обидя!
Иначе съм сагласен, че трябва да има само един Пчеларски съюз. Както лекарския, учителския и т.н.
Съгласен съм и със задължителната регистрация над опр. брой кошери, като бонус за това да е освобождаването от данък.
Имам предложение да се разширят доводите към глава 4-та, която засяга производството на пчелни майки и рояци. Като допълнителен довод може да се изтъкне следното:
В момента в България Майкопроизводителната асоциация произвежда и контролира не повече от 10% от всички майки и отводки. И това е защото има субсидии, иначе и толкова нямаше да има. Следователно нейния пазарен дял е нищожен и нейното влияние е никакво. Въпреки че тя вече 11 години има изключителни монополни права, тя не успя да оправдае ролята, за която беше създадена. Генофонда в България е с тяхната пчела само в 10% от случаите. На практика пчеларството в България се движи от останалите 90% от пчелари и пчели, които за съжаление са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА. Ежегодно се произвеждат над 90% майки и отводки, които са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА. Българското пчеларство съществува не благодарение на майкопроизводителната асоциация, а ВЪПРЕКИ нея и ВЪПРЕКИ законите, създали ИЗКУСТВЕН и НЕЗАКОНЕН МОНОПОЛ.
Ако този монопол бъде свален така, както е и навсякъде в Европа, тогава ще се появят нови истински и качествени майкопроизводители и производители на отводки, които ще се конкурират помежду си, а това от своя страна ще доведе до по-евтини и по-качествени майки и отводки и до по-големи добиви на мед и пчелни продукти. Нека държавата да остави пазара сам да реши коя е най-добрата майка или отводка и да не се меси в пазарните взаимоотношения между пчеларите. Контрола на държавата трябва да се сведе само до ограничаването на заразите чрез ветеринарни сертификати, издавани на местно ниво, и нищо повече.
Може също така да се добави в доводите, че Майкопроизводителната асоциация злоупотребява с монополното положение, като създава непреодолими пречки пред кандидатите за нови майкопроизводители и освен това бави процедурата не с месеци, а с години. Меси се в самия процес на производство, като по този начин задушава всяка една иновация или авангардна инициатива. Еднолично си е измислила правила за достъп (членство), правила на поведение, правила за разположение на кошерите, правила за работа с тях и една камара други тоталитарни вътрешни изисквания, налагани от позицията на монополното си положение. Има наложени такси, размера на които е измислен с почесване зад врата. Има незаконното изискване един пчелар ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА УЧАСТВУВА С ВСИЧКИТЕ СИ ПЧЕЛИНИ и да плаща такса за всеки един кошер в тях, дори и майкопроизводството да се извършва само в един единствен от тях, в който се намират само 5% от кошерите на този пчелар.
Ако законодателя със закон създаде изкуствен монопол, то тогава той е длъжен да регламентира неговата дейност до най-малките подробности, за да не се злоупотребява с монополното положение. В случая обаче това не е така - законодателя е създал един никому ненужен монопол в разрез с европейското законодателство и след това го е оставил необезпокояван да си развява байрака. По този начин освен всичко друго законодателя е принудил над 90% от пчеларството и пчеларите в България да работят незаконно, ползвайки незаконни, но по-добри майки, и правейки си сами майки и отводки без да имат правото да си ги продават един на друг.
Предлагам БЕЗУСЛОВНО да бъдат отменени всички членове в закона, третиращи монополното положение на една единствена пчела и/или една единствена асоциация на територията на България. Ако тази асоциация наистина селекционира и произвежда добри майки, то тогава пазара сам ще го оцени това. Нека обаче да дадем шанс и на други селекционери и породи пчели (както Български, така и Европейски) да имат достъп до територията на България и да създадем предпоставки за честна конкурентна борба.
И последно, но много важно, което държа да се включи в доводите, нищо че ще станат много дълги:
Защо Българския законодател е решил в България да има една единствена порода пчели? Нима това не е расова дискриминация? Дайте тогава да направим закон в горите да расте единствен вид дървета, в реките да плува един единствен вид риба, в небето да лети един единствен вид птици, във всеки един клон на животновъдството да има една единствена порода телета, прасета, овце, свине, охлюви и т.н. Дайте тогава в България да живее една единствена раса хора и всички други малцинства да бъдат обявени извън закона.
Каквито и контрадоводи да изтъкнат лобистите на майкопроизводителната асоциация, същите доводи могат да бъдат приложени и за горите, рибите, птиците, животновъдството и т.н. Тоест тези доводи ще са напълно невалидни просто защото са напълно безсмислени и необосновани. Единствената цел на такива лобисти е личното облагодетелствуване от получаване на монополно положение, и ако това в миналото е можело да се случи, да не забравяме че днес България вече е част от Евросъюза и всички негови директиви имат приоритет над националното законодателство.
И моята препоръка към Бонев, ако поиска разбира се да се вслуша:
Цел номер едно е СВАЛЯНЕТО НА МОНОПОЛА НА ПЧЕЛАТА и на АСОЦИАЦИЯТА, която я селекционира и развъжда !!!
Всичко останало са второстепенни цели и по време на срещите трябва да опиташ да не се губи прекалено много време в тяхното обсъждане. С всяко твое вземане на думата се опитвай да насочваш разговора към СВАЛЯНЕ НА МОНОПОЛА, като довода ти ще е, че това е първичното и че всички останали текстове на закона са следствие на това. Безсмислено е да се обсъжда който и да било друг член, тъй като неговата съдба ще зависи от това ОСНОВНО РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯТА - ДА ИМА ИЛИ ДА НЯМА МОНОПОЛ (на асоциация и на пчела).
Ако на първото заседание въпреки всичко се вземе решение монопола да остане, за второто трябва да направим много по-мощна атака с протести, участие на медиите, омбдусмана, констутиционния съд, комисията за защита на конкуренцията, адвокати, изявени европейски пчелари и селекционери и т.н и т.н. Засега си мисля, че няма да се наложи, защото доводите ни са много силни, но знае ли човек....... Вече трудно може да ме учуди поредната простотия, сътворена от поредните властимащи.
Скутелатор, благодаря за много ценна информация относно регистрация на пчеларя. По този начин държава знае брой граждане които занимаватсе с отглеждане на пчели.
Българска пчела която монополизирана в България действително има положителни качества и пригодена за наши климатични и географски условия, но тя трябва самостоятелно да заеме пазарна ниша а не по принуждение от страна на " Доцента" и Ганчо Ганев. Мога да ви кажа че Г-н Ганев е сериозен действащ пчелар който знае и умее да работи с пчела. Може би той е единствен руководител на организация който разбира от пчеларство на 100%. И за това при правилно подадена информация към пчелари може да постигне същия ефект без задължително принуждаване. Тогава и авторитета му и желание на пчелари да работят с Българска пчела ще застане на друга основа. Трябва да се махне чатъл.
Прието Георгий!!!
На практика пчеларството в България се движи от останалите 90% от пчелари и пчели, които за съжаление са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА. Ежегодно се произвеждат над 90% майки и отводки, които са поставени ИЗВЪН ЗАКОНА
Незнанието на много пчеларите че вносът от ЕС не може да бъде ограничен, ги кара да си търсят други пътища , а именно нерегламентиран внос, носещ със себе си много по-големи опарсности за разпространение на зарази. Доцента постоянно повтаря че тези които си внасят майки в "джобчето" си и тези които продават отводки и семейства нелегално на вътрешния пазар, те са разпространителите на зарази. Ако намеренията им са почтенни, всичко това трябва да се контролира.
Доводът че със забрана за внос се предотвратява навлизането на болести е пълно ала-бала. Хавай са островна държава, въпреки това нито вароатозата нито малкия кошерен бръмбър бяха успети да бъдат спряни. Австралия, която също е островна (континент) държава, въпреки стогите си мерки за вереринарен контрол също не си позволява да забрани вноса на пчели. За внос на майки се издава разрешителен режим, след вноса, майките се прехвърлят в друга клетка, а клетката с която са пристигнали и пчелите придружителки изследват се за болести, майките престояват известен период под карантина в нуклеуси, които също се изследват и наблюдават за наличие на болести. След преминаване на карантинния период (който не е никак малък), от тях могат да се пренасят ларви ( за маточници), след което нуклеусите със всичко в тях се унищожава.
В Австралия навсяко пристанище и входен порт има пчелни семейства за мониторинг ( ако влезе зараза да може да бъде диагностицирана бързо). Въпреки всички вземани мерки и там малкия кошерен бръмбър успя да се настани. Въпреки мерките, през 2007 г е открит рояк от Apis Cerana (Java strain), и до намирането му разпространението на пчелите е било много по-голямо отколкото са очаквали. Отнема повече от две години всеки един рояк да бъде локализиран и унищожен ( пчелите са разпространители на екзотични пчелни болести и паразити ) и много много дсетки милиони австралийски долари.....
Та питам аз, без всички тези допълнителни мерки за превенция на навлизането на нови болести, а при положение че ние не сме заобиколени изцяло от необятни водни площи ще ни е нужно да се потрудим повече, как бихме успяли да попречим на нещо да мине през страната ни? "Затваряме" границата и толкоз, болести вече няма да минават. Завираме си главата в пясъка. Проблема решен.
Ако пък главната цел за ограничаването на вноса е за да може да се запазва чистотата на местните пчели, да може да се селектират и т.н. както много пъти съм го казвал, селекционната дейност няма никако отношение към това съседа ти какви пчели отглежда ( те така или иначе не влизат в родословието на твоите пчели).
"Приложение №... към Закона" се изготвя от такива като тебе и още двама-трима от Форума
Дори и това да беше така, няма да съм аз този който ще го прилага и тълкува както си иска. Няма как да има правосъдие когато други определят кое е добро и зло по тяхно си усмотрение. Всичко ще се превърне в лов на вещици, щото някой си те бил набедил. А и аз не мога да се сетя за пчичина нечии пчели да бъдат конфискувани, дори и те доказано да разпространяват болести (първо трябва да се докаже че са екзотични за територията на нашата страна. например CCD по официални данни не е регистрирано в страната ни )
Ами пак потънахме в блатото на приказките. За да е ефективен един закон, трябва да е кратък, ясен и конкретен. "Законът за изтребление на разбойничеството" при Стамболов е съдържал 14 члена, "Законът за изтребление на разбойниците " при Стамболийски - 15 члена. Никъде в тях не се говори за хуманизъм и евроценности , но за няколко месеца са докарали нужния ефект. На нас и 15 члена са ни предостатъчно, оттам нататък почват лакърдии, тълкувания, врънкане по поредния шмекер отворил вратичка в някой член, призиви за протести с обещание че Nския депутат-редняк ще ни изслуша... Абе нали половината проблеми за които си чешем езиците тука въобще няма и да си представяме че могат да съществуват ако има една Организация ?!? Ми аз като знам че aleksandar borislavov има топки и може да седне на масата пред Министъра, ми нали за него ще гласувам ? И оттам нататък-край!-докато му изтече мандата, 3 или 4 години, после според зависи! И после какви преработватели, какви майкопроизводители, какви пет лева бе ??? Ми нали като ми дойде местния aleksandar borislavov и ми каже : jordanov, купуваш майки от там! , аз му отговарям "Тъй вярно!". И като ми каже местния aleksasndar borislavov: jordanov, знаем че имаш евтин и качествен мед, вдругиден товарим контейнер с такива и такива цифри, ако ти излиза сметката - карай!, аз кво правя ако ми излиза сметката?? Отговарям "Слушам!" и спускам задачите по хоризонтала и вертикала. Дотогава никой не може да ми казва как да си давам меда, без значение 100кила или 10 тона. И като знам че съм изпълнил всичко което е решила Организацията, ще съм спокоен, че ако дойде стогодишната вода и ми отнесе кошерите, всеки член на Организацията ще ми отдели по един кошер да си продължа занятието, а не да ходя да се моля на застрахователи и всякакви смукатели... Така се прави ред и държава и тогава няма да се чудим, че в Сърбия било така, пък в Турция било онака...
Я който иска довечера да си налее едно малко и да прочете разказа на Чудомир, май точно така се казваше-"Организация":)
В проекта, който предлагат от МЗХ най-голямо внимание е отделено на това, коя да бъде национално представена организация. Ето какво предлагат:
При провеждане на държавната политика в областта на пчеларството министърът на земеделието и храните се подпомага признати за национално представителни организации.
(2) В представителната организация членуват пчелари, преработватели и търговци на пчелни продукти, производители на пчеларски инвентар и лекарствени средства, научни работници и други физически и юридичеси лица, свързани с пчеларството.
(3) Член на една представителна организация не може да членува едновременно в друга такава.
Процедура по признаване от министъра като представителна
Чл. 6 . За да бъде признатата за представителна, организацията трябва да отговаря на следните изисквания:
1. да има съдебна регистрация като сдружение за извършване на обществено полезна дейност по Закона за юридическите лица с нестопанска цел;
2. да бъде вписано в Централния регистър при министерството на правосъдието;
3. да има клонове във всички области и в пече от 50 на сто от общините в страната;
Чл.7 (1). Организацията, която кандидатства за представителна, подава до министъра на земеделието и храните заявление към което прилага следните документи;
1. съдебно решение за първоначална регистрация;
2. удостоверение за актуално състояние издадено от съда по регистрацията;
3. удостоверение от Централния регистър при министерството на правосъдието;
4. актуален устав и решение за приемането му.
5. списък на членовете на организацията, който съдържа трите имена, ЕГН, постоянен адрес на физическите лица, както и наименование и адрес по седалище на управление на юридическите лица.
6. списък на клоновете с посочени адреси, телефони за контакт и имена на представителите на организацията на съответната територия
(2). Списъците по т.5 и т.6 се подписват от лицата, които представляват организацията.
(3) документите по ал.1 се подават до министъра на земеделието и храните чрез дирекция……
(4) когато се установят несъответствия или непълноти в представената документация министъра на земеделието и храните или оправомощено от него лице уведомява писмено заявителя и дава указания за отстраняването им в 14 дневен срок.
Чл.8 (1) Организацията която отговаря на изискванията на чл.6 и чл.7, ал.1 се признава за представителна със заповед на министъра на земеделието и храните
(2) Заповедта се издава в срок ……от постъпването на документите по чл.7, ал.1
(3) Заповедта задължително съдържа наименование на организацията, данни за съдебната регистрация, седалище, клонове и представители
(4) Отказът на министъра на земеделието и храните да признае за представителна организация се мотивира и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.
(5) Признатата със заповед на министъра на земеделието и храните представителна организация се вписва в регистър воден, поддържан и съхраняван ……
Чл. 9. Когато за представителни са признати две или повече организации дейността по чл. …….. се извършва съвместно.
Чл.10 (1) Министъра на земеделието и храните може да извършва проверки за наличиета на изискванията за представителност на вече призната със заповед организация и вписана в регистъра по чл.8, ал.5
(2) Проверките се извършват по документи от длъжностни лица опхравомощени със заповед на министъра на земеделието и храните
(3) При извършване на проверка представителната организация е длъжна да предостави на съответните длъжностни лица актуални докуметнти по чл.7, ал.1 в 14 дневен срок от поискването им.
(4) Министъра на земеделието и храните може да отнеме представителността когато:
1. се установи че организацията не отговаря на условията за представителност;
2. се установи че организацията е представила документ с невярно съдържание
3. организацията призната за представителна не представи при поискване в срока по ал.3 актуалните документи за състоянието си.
(5) в случаите по ал.4 министъра на земеделието и храните отнема представителността на организацията с мотивирана заповед, която подлежи на обжалване пред пред Върховния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.
По-интересното в случая е, че такава организация в момента няма и както е видно в скоро време едва ли ще има. Тогава каво правим?
Току що разбрах, че вече всички от работната група с получили предложението, което изпратих. Интересно е, че от всички представители на организации само извън представителната група изпраща предложения. А това вече е повод за притеснение
Jordanov, радвам се че живееш в друга България.
Интересно е, че от всички представители на организации само извън представителната група изпраща предложения.
Магарето за какво го канели на свадба.... Вие ще свършите черната работа, а те само с няколко реценции получават готов законопроект.:laughing:
Мислих, с какво мога да бъда полезен... мога да стоя покрай Бонев, когато прави предложения. Да разчита на морална ... и физическа подкрепа ,ако се наложи! - това сериозно.
Или съвсем набързо да организираме един "Орден на пчеларите над 100 кила'" (разбирайте 100 кила мръвка, не 100 кила добив мед от кошер) - това за разведряване на атмосферата.
Хора вървим някакси на криво, собирам в едно късо изречение написано до сега.
1. Отмяна за забрана за внос на майки от ЕС.
2. Лецензиране за свободна продажба на отводки от регистрирани пчелари при спазване на всички законови процедури.
3. Премахване на монопол в сектор майко производство и допускане към вътрешен пазар други породи макйки и тяхните производители като български така и от ЕС.
За пчеларски союзи: като препоръки, ограничаване на срокове на ръководство на една организация до ..?.. години с последващо задължително преизбиране. Преизбиране става в присъствие на (пиша суров текст и за това моля за прошка)странични наблюдатели които не е от тази организация (чакам предложения от каде да ги вземем)..
Пояснения, пиша за браншови организации които имаме и в които учавстват пчеларски союзи, вътре в пчеларски союзи пчелари с устава сами регламентират избиране на председател.
Искам с тези снимки покажа до каде съм стигнал в моя регион. Тук има и вопроси които ние повдигнали и ще ги решаваме на местно ниво. Мисля че и с закона можем да успеем да се справим. Само моля за помощ и поддръжка и най основно информация.
Мисля че трябва да започнем да действаме по местата във всеки регион. Кога то две граничащи области уеднаквят правила на действия и пчелари започнат да търсят отговорности от институции те ще започнат да работят. Да искам да добавя че и група пчелари ще присъства на този собрание с пълни права в качеството си на инициатори на среща. Респект за областен управител на Варна. Човек не говори, слуша, конкретизира, действа без да го отлага.
Не, Колега Скутелатор, аз съм от хората които отлично знаят къде се намират. Именно затова още при първото ми включване по темата казах, че всичко това е несериозно. Отлично знам, че както три години слушаме за Ганчо и чичо Манчо, така ще слушаме до края на света. Просто някои колеги искаха да бъдем активни и реших и аз барабар Петко при мъжете. Благодаря за вниманието и желая успех в коментарите. С това предполагам, че приключвам участието си в темата.
Не, Колега Скутелатор, аз съм от хората които отлично знаят къде се намират.
Това което имах предвид не е опит за обида, а по-скоро похвала. Малко хора могат да живеят в тази държава и да останат непокварени.
Хора стига, г-н Бонев, как мога да ви помогна в работна група, има ли возможност да ми пратите на меил имена на тези които учавстват в нея? Garaj2000@mail.ru
Сега чуйте, не е време за караница, няколко човека от работна група ще се направят парите от пчеларска програма, за популяризация на мед искат да похарчат 400 хиляди лева което не е допустимо при това че программа намалена с 2.5 милиона лева. Това е чист грабеж. Не е време да правят пари на гърба на пчелари. Да исчакат няколко години докато не се стабилизира сектор.
Хора стига, г-н Бонев, как мога да ви помогна в работна група, има ли возможност да ми пратите на меил имена на тези които учавстват в нея? Garaj2000@mail.ru
И аз мога да се включа в работната група - ако ме поканите, защото съм много добър в това.
Работната група доколкото знам е, на нещо като квотен принцип, но мисля, че не е проблем някой от делегираните участници да те въведе и да те представи като съветник, приятел или както е протокола. Тук е на линия г-н Бонев, затова на лични се допитайте до него. Мисля, че нямате много време и едномесечно забавяне и протакане ще обезмисли толкова нерви и надежди- затова включвайте се и действайте!
Работната група се назначава със заповед на министъра. Във феиса г-жа челебиева на доста места е публикувала заповедта. Общо взето е много трудно да се допуснат други освен председателите на организации. Това че аз и още двама пчелари попаднахме там е благодарение на наш колега, мого близък до Светла Бъчварова. Включването ни е по нейно настояване и не беше пострешнато с овации от статуквото. Това, което можем да направим, за сега сме го направили. Внесохме предложенията и им създадохме главоболия. От тук нататък ще трябва да помислим как да защитим тези предложения, защото статуквото няма да се предаде така без бой. Може би подписка или добре организиран протест.
Нашия форум има честа да има представител в работната група, този представител се допита към всички нас за предложения. За какъв дявол ви е да ставате участници в тая група след като има човек готов да защити вашите мнения и желания. Нещо ми намирисва.
Нека се обединим и подкрепим Бонев с неговото (нашето) предложение за промяна в закона. Винаги ще има още какво да се желае повече, но мисля че ако това предложение мине, това ще бъде космическа стъпка напред за нас.
В работна група с Бонев учавствува и Варненски Янко Янков, какво ще защити Бонев? Имате ли списъка на работната група? Аз го намерил. Това може да стане когато в група има горе долу равенство а не един срещу всички.
Малко и на кратко
Много баби , келево дете...
Тогава вземи всичко в своите ръце" Спартак" и действай. А аз ще си стоя на пчелина при пчелички с голямото удоволствие. А на пролет ще мислим в какво да направим отводки.
Като пчелари ние изцяло зависими от цената на пчелни продукти. Наше развитие в пчеларство зависи в голяма степень от финансиране по европейски и национални програми. Когато режат и без това никакъв бюджет институции сознателно убиват сектор за здравето на който крищат постоянно от високите трибуни. Двете неща не се свързват в едно. От една страна европа говори за опазване и увеличаване на сектора а на практика убива същия сектор в държава надарена от господ с уникална растителност и прекрасно географско и климатично расположение. На тяхното място трябва да насочат своето внимание към пчеларските възможности в България. Тук се произвеждат едини от най качествени пчелни продукти. При правилно отношение и финансиране на сектора Европа може да получи въсококачествени пчелни продукти. Някаде нещо куца в информация която ни дават по вестници и телевизия.
Ха та като стана дума за национални програми във вторник преди заседанието по закона ще има и заседание по програмата. За съжаление та не съм включен, но има човек, който да защити пчеларите, но пак само един. Ще се реже с касапския нож. 2,1 милиона са надписали на пролет умните глави, като пишеха програмата. Изришно бях описал в предложението което им пратих в сичко в % от общото финансиране, защото знаех, че парите ще бъдат намалени. Те също го знаеха, но въпрек и всичко нашариха някаква си там програма .
Учуден ли си? Имаш ли данни за хора учавствували в трите три годишни програми които повече нямат право да кандидатстват за отводки и кошери?
Варна, на мен лично не ми трябва и един лев субсидия и затова си стоя при пчелите.Запомни ! От Европа нищо добро не очаквай.Приятел, фондовете с пари в Европа не са за обикновените хора...
Препрочети постовете на Йрданов, с думи прости - право в " десятката" е набарал истината, ама се намериха " Хора" дето не им се нрави голата истина...
Хайде , остани си с здраве Варна и помни , че не всичко е пари.
Работата на работната група започна. Днешното заседание премина в едночасови безсмислени скандали основно по чл1. ал1. Мина се по спорове кой да представлява пчеларите пред министерството, като тезата, която първоначално поставиха от МЗХ и категорично се отстояваше от Стефанов и доцента беше организацията да е само една.Михайлов се опита да се аргументира, че трябва организациите да са повече, но Стефанов се беше запънал като магаре на лед. В крайна сметка поисках думата (въпреки, че докато говорех Стефанов продължаваше да намила как пчеларите трябва да бъдат вкарани само в една организация)и с аргумент, че пчеларя по този начин се лишава от правото на избор влязъх в кратък спор с доцента. Явно съм представил убедителни аргументи, защото след кратък размисъл по казаното от менн, доцента и представителите на МЗХ приеха моята теза. Така пчеларството ще се представлява от национално представени организации,, които са покрили критериите за представителност. За тях ни оставиха да помислим малко до следващия път. Не бе прието предложението тези организации да са чисто пчеларски. Въпреки, че и Михайлов и аз се опитахме да защитим тази теза останхме сами.Михайлов дори се опита да аргументира защо дори и майко производителите не трябва да са в нашия бранш, с което си навлече гнева на доцента. На следващата среща ще се опитам отново да поставя този въпрос, тъй като така или иначе пак ще трябва да преминем през него. Относно регистрацията самото МЗХ предложиха облекчената процедура т.е регистрираш се само в БАБХ и от там всико да става по служебен път. Идеята за регистър и електронна индетификация се хареса, дори от БАБХ ме увериха, че вече има изграден такъв и ме помолиха да доразвия идеята за да се включи в поправките към наредбите към закона. За чиповете ме увериха, че те ще са предмет на поправка в наредба 27 и също го имали в предвид, защото не съм първия, който поставя този въпрос. Попитах дали все пак, като не е част от закона тези чипове ще имат правна стойност и ме увериха, че ще имат такава. Следващата седмица разискванията ще продължават, като най-тежките и проблемни текстове ще се обсъждат тогава. И понеже доцента нещо се изпъна, че то ние няма какво повече да обсъждаме то друго не трябва да се променя, От МЗХ го контритаха, че не тук е мясото да защитав лични интереси и щом има предложения ще трябва да бъдат обсъдени. Въпреки, че като знам как са навързани едва ли са посрещнали с възторг това, което предлагаме и ще се опитат да шунтират тези преложения. Проведох предварителни разговори с двамата представители на общините относно исканите от МЗХ промени в отстоянията на пчелините и то за късмет единия от тях се оказа пчелар и ветеринарен лекар. Коментирахме на дълго и на широко исканията на МЗХ за промени и стигнахме до единодушното решение да предложим да се запази сегашното положение, а това е важно, защото Мариета Нейкова постави за размисъл въпроса дали не трябва да се помисли за някакви ограничения за пчелините в регулация, защото имало много оплаквания.
Браво. До тук три победи.
От написаното разбирам, че има чуваемост и истински дебати. Това е много важно, защото тези срещи можеше да минават чисто проформа.
Твоето предложение раздадено ли е като цял текст на другите участници?
Имаш ли информация от срещата по програмите от кои пари са рязали?
И регистъра и електронната идентификация за да влязат в наредбата в детайли, в закона трябва да има някакъв отправен текст, па макар и с едно изречение. Иначе ще Ви изпързалят!!! Обяснете им на тези хора, че текста в ЗАКОН има доказателствена сила в съда. Наредбите са много лесно атакуеми от добър адвокат. Доказва ти, че наредбата се разминава със закона и съда кляка, тъй като закона е определящ.Цитат:
Идеята за регистър и електронна индетификация се хареса, дори от БАБХ ме увериха, че вече има изграден такъв и ме помолиха да доразвия идеята за да се включи в поправките към наредбите към закона. За чиповете ме увериха, че те ще са предмет на поправка в наредба 27 и също го имали в предвид, защото не съм първия, който поставя този въпрос. Попитах дали все пак, като не е част от закона тези чипове ще имат правна стойност и ме увериха, че ще имат такава.
Да не си казваме после, след година-две: "Е оти ги ручахме жабетата?"
Разбрах притесненията. Ще го има в предвид като се гласува текста. Относно програмата резнато е от всякаде по малко. Пределните цени на кошери и отводки са намалени. Мярка А е отрязана с 2/3, парите за лекарства са намалени от 2800000 на2500000. Отрязани са и научнитепроекти.
Абе аз нещо не мога да се ориентирам в терминологията. Оттатък преговорите между двама бизнесмени ни се представят като борба на всички пчелари срещу държавата. Тука - узаконяването на многото вождове в пчеларството - като победа. Някакви хора по върховете не могат да се гледат и дайте всичките да съществуват, по закон. Е да де, за тях е победа, за редовия пчелар - право на избор, вероятно за кого да говори по форумите през следващите години. Интересна работа.
Надали ще искаш Ганчо за председател на единния пчеларски съюз (щото точно това ще стане - или той или някоя негова подлога). Монархията е хубаво нещо, стига владетел да ти е Луи XIV, а не Луи XVI.
Лично ти, едва ли би искал някой ден тези хора да дойдат в дома ти и да започнат да изгарят кошерите ти. Тогава единствено ще можеш да кажеш на себе си "внимавай какво си пожелаваш, щото може и да се сбъдне"
Ааа, сега стоплих каква е заверата, благодаря ! Значи законът се прави така, че да не може Ганчо с подлогите да кара влака. Благодаря, благодаря ! Не съм знаел, че онези хора са се канели да влизат вкъщи и да ми горят кошерите. Значи вече по закон ще има и добри хора, които ще ни пазят от лошите хора. Благодаря и честита ни победа !
:bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Понеже явно имаш някаква идея, предложи начин по който да няма как "камикадзе" да се окаже на чело на локомотива. Ако предложиш как да се реши този проблем , на мен вече ще ми е все едно за броя на хората управляващи влака - нека бъде твоята.
В края на последния пост на Бонев се казва:
Мариета Нейкова постави за размисъл въпроса дали не трябва да се помисли за някакви ограничения за пчелините в регулация, защото имало много оплаквания
Не исках да разлайвам кучетата по този въпрос, но смятам, че той е от изключителна важност, поради факта че над 90% от пчелините са в населените места. След като се поставя въпроса за размишления от госпожа Нейкова то този въпрос ще се подложи на обсъждания. Според мен не трябва да се допускат никакви утежнения повече от това което предвижда закона и в момента. Доводите за това са много и ще се опитам да ги формулирам съвсем на кратко.
1. Възможностите за охрана в населените места са много за разлика от възможностите в полето или гората. Предвид невижданите размери на кражбите на пч.кошери и пч. семейства да си оставиш кошерите и инвентара които достигат стойност десетки хиляди лева без охрана е безумно.
2. В момента имаме проблеми с пръсканията и отравянията, но те се пораждат най-вече от пръсканията в цъфтеж. Ако пчелина е в полето в непосредствено съседство с блоковете ще имаме проблеми с абсолютно всички третирания край въпросния пчелин. Представете си как трактора с пръскачките си пръска пшеницата и минава на два метра от оградата ....... Да не говорим за самолета за който е абсурд да спре и пусне дюзите така че да си свърши работата ама да прескочи пчелина.
3. Достъпа до районите извън населените места понякога, особено на пролет когато имаме най-много работа е изключително затруднен и дори невъзможен ако не разполагаме със специални превозни средства.
4.Ако гледаме на въпроса не само от "собствената си камбанарийка" е ясно че едни такива рестрикции ще доведат до масово отказване на хората да се занимават с пчеларство което им е и без това допълнително занимание.
5. Разходите по изграждането на един нов пчелин и преместване на семействата са няколко хиляди лева което със сегашните цени на пчелните продукти ще бъде разход който могат да си позволят малцина.
6. Ако се обърнем към примера на развитите държави ще видим че:
Кошери се настаняват по общинските сгради в Австрия http://bnt.bg/bg/news/view/81247/
Кошери се настаняват върху сградата на парламента във Франция http://pchelite.eu/%D0%BB%D1%8E%D0%B...D%D0%B5%D1%82/
Кошери се настаняват и по сградите в Ню Йорк и т.н.
В заключение искам да кажа, че ако се съгласим с мерки за извеждане на пчелините от населените места си правим харакири и застрелваме от упор сектора пчеларство в България.
Това от една страна е така, но от друга страна един пчелар е защитен в облеклото си когато рови из кошерите и дразни пчелите, а само на 10 метра зад оградата може да има незащитени хора, и дори деца, които могат да бъдат нападнати от пчелите. Аз лично имах случай с едно дете, което пчелите го нажилиха в близост до моята ограда. Детето пищеше, махаше с ръце и бягаше, като с това предизвикваше още повече пчели да го нападат. Както и да е - случая се размина и няма да ви казвам какво ми е коствало това, но след това аз доброволно си взех решение да преместя всички кошери. Нещо повече - сам си реших повече никога да не слагам кошери в пчелин, в който най-близката къща е на по-малко от 100 метра. Това мое решение засегна 2 готовоизградени пчелини с вложени в тях хиляди левове за стойки, огради и т.н., които просто ги изоставих.
Не съм против тоталното изхвърляне на кошерите извън населените места. Това е прекалено грубо. Мисля си обаче, че трябва да има ограничения за бройката на кошерите, както и увеличени отстояния от сгради, в които живеят или работят хора и малки деца. Трябва според мене да има и предупредителни табели по пътя например на 50 метра от двете страни на имота с пчелина.
Помислете си за децата - едно малко дете може да бъде убито само от 50 ужилвания, а то много лесно може да ги предизвика с пищенето, бягането и махането с ръце. Дори и да приемем, че пчеларския закон защитава пчеларите в населените места, вие самите бихте ли поели на собствената си съвест смъртта на едно дете, причинена от вашите пчели? Как ще живеете с тази мисъл след това?
Имам въпрос към Бонев - не ми стана ясно в твоето предложение към МЗХ има ли точки, в които да искаш да бъде свален майкопроизводствения монопол или не? Това според мене е най-важното и се учудвам, че на срещите се обсъжда нещо друго. Ако сега пропуснем шанса си, после ще бъде много по-трудно.
Кошери се настаняват по общинските сгради в Австрия
Кошери се настаняват върху сградата на парламента във Франция
Кошери се настаняват и по сградите в Ню Йорк и т.н.
Да де, но никъде не е упоменато че не става въпрос за "пчели убийци", които са забранени за настаняване в близост до населени места.
Никой не може да ти забрани да си гледаш куче за домашен любимец, но това не означава че всички в блока трябва да бъдат целите в белези от ухапвания и да живеят в страх. Има си някакви предпазни (законови) норми това да не бъде допускано - нашийник, наморник (когато се налагат), както и някои породи кучета ( за боеве) забранени за отглеждане в някои страни.
Забравих, ако пчелина бъде разглеждан като животновъден обект, няма как, наистина трябва да бъде преместен извън населено място.
В такъв случай да забранят отглеждането на повече от една крава, овца, коза, прасе, или три кокошки, патки и т.н. Покрай тях се въдят мухи и други твари, които също са опасни (зарази, алергии...) за миризмите да не говорим.
От друга страна, доста от българските села са така обезлюдени.....Особено тези, които са отдалечени от градовете.Понякога през два-три имота никой не живее.
Точно това имах предвид. По закон не може да отглеждаш добитък и други такива животинки в населените места. За България гратисния период изтече 2012 г. Преди тази дата беше достатъчно съседа ти да се оплаче (че му мирише или нещо подобно) за да дойдат и да ти разкатаят фамилията.
Интерсно, въпреки закона, нещата продължават да си вървят по самотек (явно на ветеринарните служби не им се занимава), другото още по-интересно нещо е че българското общество очевидно е също солидарно със закононарушителите, понеже го позволява и не подава сигнали при извършването на нарушения. Дори и когато при извършването му, той пряко търпи единствено негативни последици (миризмата....).
В развитите страни съзнанието е друго - ако те видят ( пенсионерите и без това си нямат друга работа освен по цял ден да дебнат съседите с бинокъл от прозореца) да извършваш нещо нередно - биваш моментално обаден на полицията, дори и ако въпросната "бабка" редовно си извършва абсолютно същото "престъпление".
Има и точно там съм се концентрирал основно. Сега си подготвям защитата,че ми се наложи да изчета доста нормативни документи на ЕС.Ще трябва да бъда достатъчно убедителен защото ще ми се наложи да се боря и то само с аргументи защо монопола трябва да отпадне.
На първото заседание стигнахме до там докъдето съм описал. Току що прочетох, че за следващото заседание трябва да имаме готови предложения относно настаняването на пчелнте семейства и критериите за представителност на една организация.
За момента е язно че текста:
(4) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) Когато общината и държавата продават земи -– частна общинска/държавна собственост, които са ползвани за пчелини над 20 години и върху които и в момента се отглеждат над 10 пчелни семейства, собственикът на пчелина има право да закупи при равни други условия ползваните от него земеделски земи или горски територии в размер не по-малко от 3 декара - за ниви, 2 декара - за ливади, и 1 декар - за овощни градини и гори.
ще отпадне, защото по регламент това се тълкува като държавна помощ и ЕК ще наложи санкции.
Мисля че е по-добре да предложим засега другото да не се пипа като текстове, защото при всички положения ще е в наш ущърб. какво мислите по този въпрос?
Относно критериите Така както е поставен от МЗХ няма да има организация, която да ги покрие, та дори и всички да се обединят в една такава.
Пчели трябва да има във селото със сигурност!
Занимаваме се и със зеленчукопроизводство за опрашването на 2 декара краставици и 2 декара оранжерии домати също трябват пчели да опрашват иначе дърво.Не зная дали на някой му се е налагало да опрашва домати с Доматин , но на един наш колега зеленчукопроизводител му се налага всяка година и не мога да ви опиша какъв му е хала да опръсква всеки цвят на домата за 8000 растения.Като дойде на село първо влезе в оранжерията на комшията да огледа сорта домати който зася тази година , и когато видя пчели по цветовете на доматите се обърна и каза , ех късметлии сте вие ....
Освен това си имаме и доста овошки в градините които се радват на щедрото внимание на пчелите , а след това ние се радваме на богатия добив на кайсии , череши, сини сливи, круши, ябълки и т.н.
Така , че и в селото трябват пчели.
(7)Браншовите организации да могат да участват по европейски и национални програми само тогава когато на общо събрание на организацията проекта бъде подкрепен от 50% отчленовете на същата...Мисля ,че така всеки пчелар ще има интерес да членува в дадена организация и реално да зависи от него на къде ще върви .Явно малко съм закъснял с предложението но съм нов във форума и още несъм му свикнал 100%
Колеги , кой от депутатите напъва министерството да изкараме пчелините от населените места?
Пчелините и кошерите са две РАЗЛИЧНИ неща. Щом пчелинът е животновъден обект, то според европейските изисквания така или иначе няма място там. Освен това който иска да вади формира основния си доход от произвоство на мед, градската/селската среда не е най-доброто място за това. Който не ми вярва нека закара 2 -10 кошера в най-близката гора до населеното място, в което са пчелите му и нека сам направи разликата.
Никой не казва че растенията в селата трябва да останат без пчели, но това не означава да тероризираш съседите и те нищо да не могат да направят за това. ( няма да бъде прецедент в БГ). В гората е също толкова опасно да ти открадат кошерите, колкото и да ти ги отровят отмъстителни съседи на село. Вярвай ми има хора с по 100-200-500 кошера в задния си двор, съвсем различно е от това да имаш 2 кошера пред верандата (за естетика).
Аз пътувам по 130 км в едната посока до пчелите (което само в България се смята за налудничево), какъв е проблема за българския пчелар разтоянието което пътува да е 2-5 км?
И тъй като смятам че реформата в Българското пчеларство няма да се случи за една нощ ( да се изкарат пчелините извън населените места е не в ущърб на пчеларите, а в тяхна полза, въпреки че те едва ли са на същото мнение), предлагам компромисен вариант - АКО е възможно пчелините да бъдат оставяни в населените места, когато живеещите наоколо са напълно съгласни с това.
Не че като се забрани, властите ще тръгнат да изпълняват стриктно закона ( мен ако питате, никой няма да си мръдне пръста и всичко ще си остане на книга -поредния неработещ закон), но човек трябва да има вратичка която да ти позволява законно сам да си чукаш главата. Просто ей така, заради принципа- защо трябва нарочно всички да се превръщат неволно във закононарушители за пореден път, от поредния "фиктивен" закон.
Този сезон в Добричко откраднатите кошери са стотици.Ако ги изнесем в гората Господ да ни е на помощ....Ами придвижването по черните(горски) пътища, или сега ще кажеш да си купя високо проходима кола като на земеделците.
Виж, или по закон (животновъдните обекти) трябва да са извън населените места (което е различно от това някой да те накара да си закараш пчелите в гората) , или страната (т.е. ти) ще трябва да плащаш глоби. Тук не става въпрос дали ти харесва или не. Има си причина свинефермите да не се намират в непосредствена близост до клиентите където се пласира продукцията, напр. в центъра на София. (КАКТО НА ТЕБ ТИ СЕ СТРУВА НЕРЕДНО ДА СЪЩЕСВТУВА СВИНЕВЪДЕН КОМПЛЕКС В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, ТАКА И ЗАПАДНИЯ МАНТАЛИТЕТ/НОРМИ НЕ МОЖЕ ДА ПРИЕМЕ ЖИВОТНОВЪДНИТЕ ОБЕКТИ ВЪТРЕ В НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА)
Въпросът е как хем да бъдат изпълнени европейските изисквания, хем законно щом искаш (при положение че е безопасно) да си ти стоят кошерите кадето са.
Не може да искаш Слънцето да ти бъде загасено, щото рано сутрин ти блести и ти пречи да спиш. Глупаво е. Всики проблем може да се реши и без да се наврежда на останалите.
Относто горските пътища, щом не ти харесва да караш джипка, ми винаги може да закараш машини които да ти асфалтират горския път.
Шегата на страна, аз също нямам високопроходима кола (не че имам нужда от такава). Ако се замислиш, реално и пчеларите във всички останали страни по света го имат този проблем със горските пътища, както и със кражбите ( макар и не навсякъде със същия интензитет, както тук), въпреки това пчеларството си съществува.
Ако си мислиш че аз съм врагът, щото мисля различно, просто си представи къде бихме стигнали с твоите представи за бъдещето.
Искам да споделя следното по темата.
Отдавна излезе закон който гласи , че животновъдните ферми трябва да са отдалечени от населените места само , че най големия птицекомбинат на Балканите е точно под носът ми.Тоя ти ми чорбаджи има открити септични ями извън пределите на фермата си които не са обозначени и нямат абсолютно никакви заграждения - съвсем лесно някой може да цопне в тях.Мухите които въди са истинска напаст за селото, и в същото време в момента пръскат пилешките акита бакита по полето и като лъхне вятъра цял Добрич мирише на хубаво, а селото си мирише така нон стоп.Имаше жалби и още какво ли не - сами можете да се досетите какъв бе резултата.
Така законите пак ще са за нас малките , а тея бонаци ще си правят каквото си искат.
Защо си мислят , че пчелите като са изнесени някъде из горите не представляват заплаха за хората?
Горите из мое село се славят със страхотни места за туризъм - пролетно и лятно време няма гора в която да няма хора тръгнали на пикник да берът минзухари , кокичета , синчец.Ако пчелите са в Горите какво ще се случи с тези хора.
Много от парцелите са взети от ЧЗП и ЗП в реални граници - какво ще стане с тези работещи хора на полето в близост до гората където ще са нашите пчелини?
Нещо не ми се вързва това с изнасянето, или по точно ако следваме логиката с колегите трябва да си ликвидираме кошерите.
Ако ще се мисли за най лошото то тогава не трябва изобщо да гледаме пчели.
И най накрая евала на този Европейски съюз - така хубаво ни изхлузи панталоните и ни се намести отздт , че сега можем само да стискаме зъби и да се съобразяваме със всичко.
Поздрави.
Дони, ако ми пречи слънцето.... от вечерта си пускам щорите. Враг е онзи хубостник от парламента дето напъва за точно тази промяна, ЗАЩО ЛИ? ЗАЩОТО Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВНОСИТЕЛ НА КИТАЙСКИ МЕД В България! Познавам колеги по на 90 и повече години който си отглеждат пчели съвсем успешно.А обясни му на човечеца за евро законите.Просто не виждам къде ще ги дяна ако го приемат!
Сигурен съм че много от над 90-годишните нямат твоя късмет да имат щори. С това не се е свършил света я.
Както и да е, означава ли че като някои цигани не плащат ток, трябва да го направят безплатен? - И аз така мисля, но ако тръгнем в тази посока, скоро всички ще останем на тъмно.
И на мен ми се иска да се изнеса в гората, но да има ясни правила каде да се настаня и никой да неми закача пчелина и все пак кошерите нямат(за сега) кранче и все някаде трабва да си извъртиш, съхраниш и разфасоваш меда; някаде все пак трябва да стоят центрофугата, разпечатващата машина, хомогенизатора, восъкотопилката тенекета, варелите, корпусите, стая за отдих и почивка, тоалетни, място за пушачи все пак Европа е тва. Значи не говорим за тия с по 10-тина кошера те да си настаняват кадет си щат . Аз за сега съм в края на селото и от двете страни на двора има по 2 изоставени двора заприличали на гора отсреща същата работа, а зад мен са вече пасищата. И все пак немога да спра пчелите да ходят на поставите на селската чешма, където ходят и офцете на местните овчари. За моя радост за сега несъм имал упреци нищо, че повечето жители в района са доста зависливи. Все пак небих си настанил кошерите в гъсто населен район, но според мен в селата не е проблем имайки впредвид, че те с всеки ден се обезлюдяват да дава господ здраве на хората ама и мойта баба- пазач удари 80 та неми се мисли какво ще е след 10 години. Сега за Англия ще разкажа какво съм видял щото в Украйна са на същото дередже като нас. Та докато си режех салатите по английските полета покрай тия студентски бригади и като любител на природата на обедната почивка навлезнах в горичката край полето и хоп изненада 20-тина МК на 2 корпуса по 2 на палет разхвърляни все едно са ги исипали та приближих да видя има ли пчели - преливаха и това на 30 метра от нас 20 маймуни с ножове, употени, но по нищо не съм подозирал че може да има пчели и никои от нас не е пострадал. На друго поле пък бяха на поляната до къмпинг за каравани. Та според мен нетрябва да се гледа толкова на дали мястото е населено или не, а каква е гъстотата на населението.
Изваждането на кошерите от населените места би било огромен катаклизъм за Българското пчеларство.Вероятно част от пчеларите,които се занимават професионално биха намерили някакво решение,но не и хора с малки и средни пчелини.
На срещи с пчелари ,някой бе споменал за статистика според която смъртните случай от ужилвания от пчели в България са по малко през годините отколкото загиналите от нападения на кучета.
Ако ще се въвеждат някакви ограничения,може би те трябва да бъдат за отстояния от оградата на съседа,(което поне според мен в момента не може да се каже голямо) или жилищни сгради ,а не за цялостно изкарване на пчелините от регулация.
Подкрепям това мнение - истината е в компромиса и "златното сечение". Глупаво е да се опиташ да махнеш пчелините с по 10-20 кошера от малките села, където те са и занимание и добавка към мизерната пенсия на старите хора. Още по-глупаво е да издигаш идеята, че местото на пчелина е едва ли не на покрива на "Шератон" или до оградата на детската градина, защото това било "екологично". Просто трябват ясни критерии за количества и отстояния.
Малко изчисления, за да прецените каква е опасността от пчелите:
Ако приемем, че в един кошер има около 30 000 летящи пчели, то тогава в пчелин от 50 кошера има 1.5 милиона летящи пчели. Нека да приемем, че тези пчели са разпределени равномерно в зависимост от разстоянието. Тоест нека да приемем, че на 2 пъти по-голямо разстояние летят два пъти по-малко пчели. Има логика в това разсъждение, защото пчелите предпочитат близките разстояния, и колкото е по-голямо едно разстояние, толкова по-малко пчели ще си направят труда да го прелетят. Знам че тука ще извадите от 1000 кладенеца вода, но все пак трябва да приемем нещо, за да можем да изчислим друго нещо.
И така - деля зоната от 0 до 3 километра на 10 равни зони от по 300 метра. Във всяка една зона едновременно присъствуват по 150 000 пчели (1.5 млн. / 10 зони). Най-първата зона от 300 метра я деля още веднъж на 10 подзони и във всяка една от тях едновременно ще присъствуват по 15 000 пчели. При това положение се получава следната таблица на плътност на пчелите на квадратен метър:
30 метрова зона - 53 броя на кв.м.
60 метрова зона - 13 броя на кв.м.
90 метрова зона - 6 броя на кв.м.
120 метрова зона - 3 броя на кв.м.
150 метрова зона - 2 броя на кв.м.
180 метрова зона - 1 брой на кв.м.
От тази таблица можем да си направим извода, че за да има НОРМАЛНО и БЕЗОПАСНО присъствие на пчели в района на една жилищна сграда или детска градина, най-близкия пчелин трябва да е на поне 200 метра !!! По-близко е опасно !!! Съществуващите разпоредби за 10 метра от оградата са направо смешни. Ами че то на такова разстояние има плътност от 477 пчели на квадратен метър !!!
За да сведем опасността от ужилване на едно дете до само 3 ужилвания, трябва да гарантираме, че то е отдалечено от пчелина на поне 120 метра !!! Ако искаме ужилването да е само едно, то метрите трябва да са 200 !!!
ПС: Нищо лично. Числата по-горе не съм ги измислил аз. Просто сметките ги извадиха такива, каквито са. Самият аз като ги гледам, се ужасявам, и от сега нататък за себе си ще приема числото 200 метра за отстояние, а не 100, както го правех до момента.
Напълно съм съгласен с тези изчисления! И за сигурност бих добавил към тия 200м още 100. А на мераклията да ги слага в съседство с детската градина бих му намазал бузките и ръчичките с мармалад, като на току що закусило дете и бих го вързал за един час за оградата на градината!
За да се поуспокоите и двамата, обърнете сметките в куб. м. После разделете на 2 или на 3 и готово.
Съмнявам се че по горните изчисления са верни. Тази година поставих 60 кошера буквално до огромен слънчогледов блок, дори и при най усиления цъфтеж на слънчогледа и при възможно най благоприятно време на квадратен метър съм виждал я има , я няма по 3-4 пчели. Подобна висока концентрация на пчели съм виждал само при цъфтежа на овошките и то когато дърветата са единични бройки, тогава те се превръщат в жужащи елхи.
Eстесттвено,че е така,притежателите на по 50 и повече пчелни кошера са виждали колко пчели има непосредствено до оградата и на 10, и 20 и т.н метри ,колко ужилвания има самия пчелар когато сред кошерите,но не ги отваря и се занимава с др.работа по пчелина.При мене в съседство от години се заформя нещо като борса за винено грозде където пчелите са десетки на щайга (последно време предлагат и мелене на гроздето) Все щеше да съм разбрал ако имаше поне 1 нажилен...колеги та ние сме пчелари... това е несериозно защото се надявам никой все още да не отглежда африканизирани пчели,нашите раси не НАПАДАТ и на 10тина м от кошера...
Отделно, всеки тук е попреглеждал клипчета с пчелини в булонския лес,парижката опера и др.под...Но не бих се учудил на нищо...,имам познат затвориха му хлебарничката заради някакви изисквания,който никъде другаде не са толкова строги,той е свестен мъж , беше работил в Испания и в ъв Франция и не си го измисля това.
Нека не се коментират нещата с изчисления ,за това си има Статистика,има и пчелари които от опит знаят колко проблеми са имали с жилене, а и всякакви пакости причинени от пчели,кози,прасета ,свободни коне,бездомни кучета....
Законодателят не е изчислявал точно така разстоянията, защото ако към вашите пчели прибавим и на останалите от селото ще се получи по 100000 на кв.м. Примерно има села с пчелни кошери по 1500 и нагоре. Разстоянието е така избрано (2 м. висок ПЛЪТЕН зид), че в посоката на летене пчелите като се вдигнат те не се снишават и се предполага, че ще надскочат съседа. Освен това пчелите не ходят навсякъде. Само разузнавачките щъкат в близост, а основния пакет пчели лети по пашите. При силно нектароотделяне пчелите не жилят толкова защото не възприемат животното (дори и човека) като конкурент. Жилянията стават по дворовете когато има изпотен човек (честа практика) или да мирише неприятно, а и на парфюми (цигари, алкохол, дезодорант, одеколон, бензин - затова циганите са предпочитани от пчелите..ха-ха) особено в близост до кошер. Предстои подписването с ЕС на регламент, че от 2014 г. пчелите да се изнасят извън населените места. Но нито едно наше правителство няма да подпише такова споразумение, защото на запад вече знаят, че от България идва хубав мед и изнасянето на семействата е свързано с кражби. Но не е изключено някой като Меглена Кунева да се изсере на метено.
Основната причина животновъдните обекти да са извън населените места е отпадният продукт от животните които се отглеждат там, свързано най вече с миризмата и изхвърлянето им. При пчелите този проблем не съществува напротив, това са най чистите същества който не понасят даже и миризмата на мръсно. Основната причина е способността на пчелите да жилят, преведено на техен език да се защитават подчертавам когато са заплашени и застрашени по някакъв начин, но не и безцелно и съвсем хаотично които им се изпречи. Пчелинът ми се намира в края на селото, като отстоянието до най близко обитаемата къща е почти 100 м. Никога не съм имал оплаквания от съседи. Вложил съм в сграден фонд пет цифрена сума и не съм само аз. Познавам пчелари който преместиха пчелините от гората в селото поради една единствена причина КРАЖБА. Хубаво да си помислят законотворците а не само да се водим по директивите на Европейският съюз. Всичко се сравнява и стремежа у нас е да се уеднакви с западните стандарти но не и когато става на въпрос за заплати ,субсидии, изкупни цени и т.н. и т.н.
Няма лошо пчелините да са извън населени места - по принцип така е редно наистина, ала това няма как да стане без съдействие от общините, най- малкото, аз къде да го изнеса този пчелин, като земята наоколо е частна собственост.
А бе винаги може да се намери място, но тези разходи кой ще ги покрие, предпазване от кражби и куп още други неща?
Да.Място без ток и вода,и складови помещения! Няма как да се покрият тези разходи.Не може някой цял живот да е влагал от и без това недостатъчните пари ,за създаване на някаква база и в един момент да го върнат на нулата.В крайна сметка трябва да има някакъв толеранс към пчеларите,както повечето хора имат към животните на село,които отделят миризми,или разнасят болести.Може да се случи комшията да го ужили пчела веднъж на няколко години,и какво,заради това аз и семейството ми трябва да стоим гладни ли ?
Реформата в пчеларството така както се очертава ще бъде дъълга...:(.
Мнозинството от пчеларите все още живеят с разбиранията че всеки пчелин трябва да има ограда, задължително барака (за празните пчелни кошери) и други , помещение за центрофугата (друг инвентар не е нужен), палатка за отдих и от тоя род. ..... А, и че всички кошери трябва да са на едно място.
Има много неща за които разбиранията на пчеларя трябва да се променят за да разбере правилно цялостната картина. За съжаление някои хора се опитват като вземат отделни части от лека кола и ги монтират на волска каруца да направят автомобил. Ми много ясно че няма да подейства, дори обратното.
За мен оптималния брой пчелни семейства на едно място е под 30 бр. В някои страни, например Скандинавските и Нова Зеландия, се е наложил в практиката пчелин от 10-12 кошера. Предстваете си фирма/ферма от 4 000 кошера, пръснати на различни локации по 12 кошера?
Ако няма ограда направо си подарил кошерите. :bigsmile:
Не, че тя ще спре кой знае крадците ама поне ще ги затрудни. ;)
ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО
Обн. ДВ. бр.57 от 24 Юни 2003г., изм. ДВ. бр.87 от 1 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.26 от 6 Април 2010г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г.
Чл. 8
(5) Постоянните пчелини задължително са с ограда. В срока по ал. 2 собственикът поставя на оградата табелка с името си (наименование на фирмата), адрес (седалище), ЕГН (БУЛСТАТ), брой на пчелните семейства и регистрационен номер на пчелина.
Това с ЕГН-то аз не го пиша на табелите, то просто противоречи на "Закона за защита на личните данни", а докторити(БАБХ) препоръчват мобилен тел. номер.
Утре предстои втората среща на работната група по изработване на проекта за нов закон. Ще се взимат решения по въпроса с настаняването на пчелните семейства. Тук заформихме добра дискусия и ако мога да обобщя трябва да кажа, че се изказаха мнения подкрепящи изнасянето на пчелините извън населените места, но мненията против са в десетки пъти повече. Всъщност ЗА, са Матеев, Би Варна, и донякъде Скутелатор. За никой не е тайна че това са и хората (Матеев и Би Варна), които разполагат с голям финансов ресурс и имат сериозни намерения в развиване на пчеларството като добър бизнес. В тоя ред на мисли една такава промяна в закона не само, че не би им "накривила шапката", но и чудесно би разчистила конкуренцията, така че позицията им е разбираема. За съжаление през изтеклата седмица не разбрахме мнението на Бонев по въпроса, което всъщност е най-важното, защото утре той ще защитава неговото мнение по въпроса и ние само можем да се надяваме то да съвпада с нашето. Въпреки няколкото ми опита на ЛС да контактувам с Бонев по този въпрос и в последствие повдигнатия въпрос тук за мен неговото мнение по въпроса продължава да бъде загадка.
Господин Бонев моля ви да вземете отношение по въпроса. Вашето присъствие в тази комисия е голяма отговорност, а познавайки част от другите участници, е и единствената ни надежда. Разбираемо е да има недоволни и от нас, от вашите мнения и позиции по някои въпроси, но ви моля в този случай да защитите мнението на мнозинството дори и то да противоречи на вашето виждане по въпроса.
А може би това е въпрос на разумен компромис за различните типове населени места. Да се пипат пчелините с по десетина двайсет кошера в малките села с предимно стари хора е безумие. Да ги има в близост до детски градини, училища и детски площадки също не е разумно. Трябва да има някакво степенуване на отстоянията в зависимост от типа и големината на населеното място. За големите градове например мястото им е в предградията и вилните зони.
Спокойно хора - каквото и да реши въпросната комисия да запише в закона по този въпрос, ще останат поне още два шанса за протест по време на гласуването на първо четене в парламента, след това на второ четене, а и, да дори три - може и при оня льолю президента да подскачаме за вето върху определени текстове(но тука трябва сериозно лоби - като на зърно производителите), нас едва ли някой би ни обърнал внимание освен ако не сме радикални и крайни.
Но дори и да изритат пчелите от селата(населените места) - както почти всяко нещо в скъпата ни държава едва ли ще се спазва. Аз лично съм против тоталната забрана за настаняване на пчелите в населените места, но смятам че трябва да има някакви ограничения - примерно до 20 или 50 пчелни семейства в двор. И в сегашният закон си има ограничения за отстояние от училища и детски градини и болнични заведения. Дали въпросните 100 метра са достотъчни или не, и дали някой го контролира - силно се съмнявам. Случвало ми се е да отида при кметици за уверение(разрешение), че са ми записали местонахождението и капацитета на пчелина ми(с цел ако има предстоящи пръскания да ме уведомяват) - те горките от мене научават че съществува такова животно - "Закон за пчеарството", че така де аз си пиша въпросният документ в два екземпляра един за мен и един за тях, а от тях само подпис, печат и изходящ номер. От друга страна служитеите в БАБХ едва ли пък следят къде точно има училища, детски градини или болници като регистрират пчелините.
И какво правят пчеларите с по стотина кошера накрая на селата,където на никого не пречат.Вдигат си сградите и оборудването и отиват в гората ? Много ясно че тоя дето има 20 -50 кошера ,ще каже,че ограничението трябва да бъде за пчелини над 50 кошера,ама не и за него,или пък тия дето пчелините им така или иначе са извън населените места,и трябва да си чешат езиците и да дават големи акъли за неща които не ги засягат пряко! Не ни стигат останалите проблеми,че сега трябва да си създаваме(ние самите) още по големи,а може би и най големия проблем.По добре да не се стига до някакви решения за изнасяне на пчелни семейства от населените места,защото това е последната капка,и тоя път няма да излязат по 30-40 души на протест,а много повече,и нищо чудно да се стигне и до крайности.
О, да това е важно и наистина е така. За сега ние си се спавяме с тоя проблем като подържаме контакти с кметиците на съседните села, да ни уведомяват ако ще се пръска там. Но вече друг е въпросът дали арендаторите ги уведомяват тях.
Колега не ме разбирай погрешно и да палиш бързо. Аз казах, че не съм против в селата да имаш кошери. Но над определена пройка си е бизнес. И съответно като всеки бизнес трябва да се планира, правят се инвестиции и т.н.т. По горе някой беше споменал че имало някакви изисквания от ЕС за изнасянето на животновъдните обекти извън населените места - аз не бях чувал за подобно изискване на ЕС до сега, въпреки че много наши си недомислизи и откровенни глупости ги оправдават с ЕС(спомняте ли си малко преди да влезем в СЕ като всички се юрнахме да сменяме рег. номера на автомобилите - тогава управляващите се оправдаваха: изискване на ЕС - а и до днес се срещат в държави като Полша, Гърция и Унгария коли със старите им регистрации, че сега като нямат граници даже и по цяла Европа щъкат със соц возилата със стари номера). Голям хаир от тоя ЕС до сега редовият български гражданин не е видял. Но ако все пак има ограничения каквито и да било неможе от днес за утре да кажат - махайте кошерите над еди се колко от населените места. Трябва да има преходен период с ясни правила и регулации, въобще необходима необходима е държавна политика за сектора. Например другите животновъдни ферми имаха досто дълаг период(няколко години) да се изнесат от населените места. Като става въпрос за вложения в нещо какво а кажат ресторантьорите - една камара пари наляха в помещения вентилации и хоп от днес за утре няма да се пуши на закрито(това аз с двете ръце го подкрепям). Проблемът на държавата ни като цяло е че няма дългосрочна политика с ясни правила в нито един сектор. Подобно е и положението със ВЕИ-тата(зелената енергия) сключили дългосрочни договои, посли им бутат цните - пълен хаос като навсякъде в държавата ни.
И пак казвам - аз не съм против да има пчели в населените места, въпреки че моите на 99,50% са извън населени места. Това което искам са ясни и дългосрочни правила, регулации и държавна подкрепа за сектора. А проблемите са толкова много че романи може да изпишем тука.
Та дори и да се приемат някакви ограничевия за бройката в населените места - няма да го спазваш и готово. Още повече че след като не пречиш на никого - никой няма да се оплаче от теб.
Колко просто звучи.Ще има закон,няма да го спазваш и готово.Айде стига глупости !Звучи нелепо.
Не е нужно да пречиш на някого ,за да ти завиди и да гледа да ти навреди!
По тази точка акъли дават хора,чиито пчели са извън населени места,и предлагат какви ограничения да има там където техните пчелини не са разположени.Думите ти колега iskren само потвърждават това.
Бизнес е малко силна дума за хора които гледат да свържат двата края и на които пчелартсвото е основен поминък.Не включвам в тази графа хора с по 500-1000 кошера.
Има доста пчелари,които не кандидатсват по пчеларски програми,и не ги интересуват субсидий,ми дай всички те да почнат да дават акъли на управляващите,че няма нужда от пчеларски програми и от субсидий(понеже те самите не ползват такива).
Зле говори за хора(пчелари),които с нелепите си предложения незасягащи тях самите , могат да навредят на свои колеги.
Ако само малко по-внимателно прочитеш всичко по темата, може и да ти стане ясно че не аз давам предложение кошерите да се изнесът извън населенитеэместа!!! Това което аз предлагам е ако наистина има такова изискване от ЕС(единственият източник от когото прочетох подобна информация бе пост на колега от форума) е как то да бъде въведено поетапно и със съответният гратисен период, а не както почти всичко случващо се в милата ни държавица от днес за утре. Надявам се че главата ти ще го проумее че аз ни най-малко не желай да се конфронтирам по какъвто и да е начин нито с колеги пчелари били то дребни с по няколко кошер, нито едри с по няколко хиляди, нито с земеделци от други браншове. Това от което най-малко имаме нужда сега е конфронтация в бранша. Интересите в пчеларството и около него са толкова разнородни, че винаги каквото и да се приеме или промени ще има недоволни.
Това което аз искам са дългосрочни правила по които да работим, а не от днес за утре да се променят нещата.
Искрене, това с правилата май не виждам как ще стане. Това е един от няколкото основни проблема в страната ни и ми се вижда нерешим. Сменя се правителство, сменя се парламент и всичко старо е ненужно, започваме в нова посока. Преди години се бях амбицирал да правя фотоволтаици. Тогава все още не бяха "модни". Естествено трябваше да мина през банков заем. Като си направих сметката колко време ще го плащам, а нямам никаква гаранция как ще се развиват нещата и дали в годините няма да се променят условията всяка година и се отказах. Това спира много инвестиции у нас, несигурността.
Хората (всички освен пчеларите) трябва да бъдат защитени по някакъв начин така че ужилванията от пчели да бъдат сведени до минимум ( нека напомня че само пчеларите обичат пчелите, всички други ги е страх от тях и често дори не ги различават от осите). Удоволствието/поминъка за едни не трябва да бъде терор за други ( ха кажете ми че няма такива случаи)
Всичко останало..... са подробности. Дали по-горния преблем ще бъде решен кардинално ( според мен регистрацията на пчелина като животновъден обект е недомислица) или със адекватни мерки за безопасност, табели от рода на "внимание!!! зло куче! ".... трябва да се мисли най-вече за околните. По-лесно е да си преместиш пчелина, отколкото жилището.
Към днешна дата бих казал че си направил "добра инвестиция" като не си се хванал на това хоро с ВЕИ-тата, щото доста хора познавам, които бай се забатачиха с тея фотоволтаици. Даже преди няколко месеца имаше случай в едно градче от областта на кмета му натрошили с камъни соларният парк от около декар.
А колкото до това дали ще има яснота и правила по които да работим и планираме в дългосрна перспектива - то никой неможе да ни спре да мечтаем... ...пък и ако започнем да се борим организирано, то може и да постигнем нещо.
Скутелатор ти да не отглеждаш африкаски пчели, че имаш такива зловещи впечатления от пчелите. Дори няколко десетки поста назад подхвърли нещо от сорта, че на операта и парламента във Франция хората били поставили нормални пчели, а нашите едва ли не били пчели убйци. Предполагам, че пчелина ти не е в населено място и ти само си представяш апокалиптични картини как пчелите жилят всичко живо около пчелина. Ако не пишехме в пчеларски форум и не знаех, че си на ти с пчеларството от последния ти пост можех да заключа, че си нямаш идея от пчели. Аз имам два пчелина в населени места и имам едно ужилване на комшия за няколко години. Всичките ми комшии вече с удоволствие комуникират с мен и са много доволни като си погледнат продукцията в стопанските дворове, дори имам молба да оставям по някой кошер като излизам на подвижно, че да има кой да опрашва. От десетина дни ти си постоянно в опозиция, отвори и си погледни последните постове които представляват само "контра" на предишни. На моменти имам чувството и, живееш много далеч от България и не комуникираш с никой тук. Какви са тея предложения за пчелини без ограда в полето или гората. Идеше ми още тогава да те попитам ТИ ЛУД ЛИ СИ? После приказки за разполагане на кошери в пчелини по 12-15бр. Ехоооооооооо........Колко животновъдни обекта трабва да открия със сто кошера и колко договора с ветиринаря и колко договора и лева ще ми струва охраната и колко гориво ще изразходвам да обикалям и каква кола трябва да си взема, че да мъкна всичкия необходим инвентар или на всяко пчелинче ще имам къщичка? И КАКЪВ ЩЕ МИ Е КЕЛИПИРА ОТ ТОВА УПРАЖНЕНИЕ, че трябва да извървя дългия път в развитието си както се беше изразил и да почна да пчеларствам по този начин? Извини ме но ще си остана прост и няма да пчеларствам така. В тоя ред на мисли, защо не виждам никакво предложение в завършен вид във твоите постове от последните десетина дни, или ние простите вече дадохме всички необходими предложения и за твоята умна главица не остана място за изява. Така и така съм почнал да ти кажа и за опрашването. Можеш да си четеш информация и да гледаш филми на каквито си езици искаш, но имаш много здраве от мен, че опрашването от нашите пчели е толкова малко че едва ли не може и без него. Съжалявам, че нямам снимки на овощната градина в съседство с пчелина да ти покажа как се чупят клоните от плод, а преди това съседа казва, че е имал нормален добив но от както съм до него е направо ....... Правели сме и експеримент с мой познат арендатор в голям с два големи блока слънчоглед и кошери само в единия край. Познай къде добива се различаваше коренно? Новите модерни комбайни ти го смятат и показват на момента.
Сутринта призовах Бонев да изкаже мнение по въпроса дискутиран активно последната седмица. Виждам, че влизал във форума и е писал във форума, но по тая тема пак запазва мълчание. Призовавам го пак. Бонев ще защитиш ли българските пчелари, като отстояваш позиция за запазване на възможността да отглеждаме пчелите си в населени места?