Да закрият НПП ! А парите да раздадът на регистрираните пчелари и всеки сам да решава кога и какво да си купи.
Преглед за печат
Да закрият НПП ! А парите да раздадът на регистрираните пчелари и всеки сам да решава кога и какво да си купи.
По досега действащите изисквания и някакви си вътрешни разпоредби и указания на ДФЗ, то есенните третирания се извършват през втората половина на месец август, и трябва да са приключили преди отчитането, т.е.т. преди края на август, това е и причината много пчелари да се отказват от кандидатстване за есенно третиран, а също така и ако някой реши да третира преди 10-13 август, то трябва да представи някакво писмо от ветеринарният лекар, че нивата му на опаразитеност са доста високи и затова му се препоръчва по-ранно третиране...
И, значи какво излиза, че по НПП за 2017год ще имаме право само на едно третиране - пролетното, а селдващите ще са с последователност - есен/пролет, а не както беще досега пролет/есен....?!?
Що се мъчите с тази програма ? Аз не съм кандидатствал от 2011 г. и няма да кандидатствам. Бойкотирайте я, тази програма вече е обида за пчеларите с тези безумни правила. Третирам с мравчена и оксалова киселина, както много други колеги. Защо НПП не субсидира МК и ОК ? Тях може да си ги купиш и 3 месеца напред, с дълъг срок на годност.
Без да искам да се намесвам в обсъжданията ви по същество на пчеларската програма, но не е ли сега момента в нея да се заложат кратки и ясни дефиниции на трите вида пчелари:
1. Хоби пчелар - с до 20 кошера, отглеждани за собствени нужди в свободното време и без търсене на търговска реализация на продукцията.
2. Професионален пчелар - с от 20 до 200(250) кошера, отглеждани като предмет на малък семеен бизнес с помощта на семейството и без наемни работници на постоянен трудов договор. Той по задължение е регистриран като ЗП с всички произтичащи от това права и задължения.
3. Промишлен пчелар - с над 250 кошера, регистриран като фирма с основен предмет на дейност добиване и преработка на пчелни продукти. Фирмата според обема на дейност може да е регистрирана и по ДДС. Ползва наемни работници на постоянен трудов договор.
Така най-после ще се внесе някакъв ред и яснота кой какъв е и за какво се бори.
Добре обаждате и недоволствате а някой запознат ли е кога ще стартира процедура и точна дата .
Незнам какъв мед вадиш и за какво го ползваш , но винаги продаваш и на дребно , а клиентът ти не си прави анализ на закупения от теб мед. Тази година има голяма кампания срещу българския мед и българския пчелар от страна на медиите , а този анализ ще ти помогне да покажеш на купувача , че не си измамник и продукта ти е на ниво.
Водно съдържание е 8 лв.
Изкупвачите НЕ признават чужди проби, с предния пост визирам заядливец решил да си купи няколко бурканчета примерно.
Подадох днес заявката за плащане.Колегите които не са подавали да не забравят че срока е до 31.08..
Трябва да отпаднат точките за едновременно кандидатстване за кошери и отводки. Основния ми довод за това е, КОГАТО ДАДЕН ПЧЕЛАР НЕ Е ОДОБРЕН ПО ЕДНОТО НАПРАВЛЕНИЕ И ИСКА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ДРУГОТО -ТОВА НЕ СТАВА, ПОРАДИ ФАКТА ЧЕ Е ПОЛУЧИЛ ДОПЪЛНИТЕЛНО ТОЧКИ КАНДИДАТСТВАЙКИ ПО ДВЕТЕ НАПРАВЛЕНИЯ ЕДНОВРЕМЕННО. Някои пчелари кандидатстваха за 1 - 2 отводки за да могат да вземат повече точки заради кошерите, а пък отводкаджиите не искат да им продават по 1 - 2 отводки. С една дума ЦИРК.
ПП Не приемайте големите букви като крещене във форума, а като заостряне на вниманието.
Другото което искам да вземете под внимание - производител на отводки който откаже да сключи договор за бройки с които пчеларя е кандидатствал ( например 1 - 2 отводки) да му се налага санкция. Но това няма как да стане просто ще се вкара в параграф 22. Но нещо може да се умува в тази насока.
Аз имам и друго предложение.Който купи отводки да има предимство за закупуване на кошери същата бройка.
Именно, точки да се дават само когато броя на отводките за които се кандидатства е равен или по-голям от броя на кошерите за които се кандидатства, това с цел да се стимулира увеличаването на броя на пчелните семейства, защото то има и направление от НПП за подмяна на съществуващите(негодни, остарели) кошери. Аз не съм чул някой да кандидатства за 1-2-5 броя кошери по НПП.
Аз кандидатствах за 50 отводки и 16 кошера .За отводки бях удобрен за кошери не.Не закупих отводките защото 16 нямаше къде да ги сложа.Както писа исках 34 да подновя само.миналата година купух 50 отводки и бях удобрен за 25 кошера.Според мен трябва който купи кошери и отводки да закупи.Ако подновява да има друг критерий.
Няма проблем по програмите да се закупи дори и 1 майка или отводка, но пчеларя трябва да си заплати разходите за гяволъка, които аз ги оценявам приблизително на 50 лева или дори на 100 лева за организирането на една сделка по НПП.
Поискай ми 1 майка и за ще ти я продам за 20 лв. + 100 лв. административни разходи, които включват:
1. Труд и главоболия около сключването на договора
2. Труд и главоболия около издаването на необходимите за експедицията документи
3. Труд и главоболия около претенциите на ДФЗ, за който пак производителя опира пешкира
4. Труд и главоболия около неизрядни клиенти - не рабрали, не чули, загубили документ, изпратили превод от името на друго лице, сбъркали ЕГН-то си или адреса си и т.н., като така един и същи договор го сключваме по 3-4 пъти, а счетоводството сторнира фактури, пише кредитни известия и т.н.
5. Телефонни разговори до безкрай, докато измъкнеш от устата на клиента 20-те необходими информации, които се вписват в договора, транспортния билет, сертификата за произход и т.н.
6. Извънаредни и вредни, защото клиентите звънят по всяко време на денонощието във всеки един ден от седмицата
7. Транспортни разходи - база-ветеринарен лекар или база-Еконт, при това по няколко пъти на една единствена сделка (само по това перо на мене ми се навъртат по 50 лв. на сделка)
8. Рисков фонд за покриване на щетите от тарикатлъка на неизрядни или некоректни клиенти. Тука само мога да напиша цяла епопея.
9. Компютър, лазерен принтер, касети с тонер, хартия и т.н.
Сигурно има и още, и всичкото това е свързано с огромната държавна бюрокрация около официалните сделки по НПП. Няма лошо, съобразяваме се с нея, но всичкото това струва пари, при това много пари за всяка една сделка, независимо дали тя е за 1 майка или за 50 отводки.
Всичките тези разходи и главоболия са поносими, ако сделките на клиентите са едри (над 1000 лв. едната), но когато започнат да ми ги цвъкат сделки по 20, 50 или 100 лв., от които аз ще бъда на загуба поне по 50-100 лв. - е тая няка как да стане, ако ще да пропишите небесата и да се жалвате на Господ-Бог.
Та във връзка с този постинг искам да ви информирам, че догодина цените за клиенти по НПП ще са различни от цените за останалите клиенти. Нещо повече - колкото е по-ниска бройката на заявените майки и отводки, толкова по-висока ще е тяхната цена.
Варианти за кошери и отводки различни, мнения на пчеларите различни. Мога да кандидатствам за отводки - по голямата бройка + 1 - 2 кошера. За отводките имам празни кошери. Резултат печеля предимство. Евентуални бенефициенти - кандидати по мерки 6.1 или 6.3 които са поели ангажимент да увеличат пчелните семейства в стопанството бързо и за кратък период. Другия вариант обратния да вземем кошерите пък отводките са наше производство - Максимум кошери + 1-2 отводки и печелим предимство. Основно това е схемата. И затова тези точки трябва да отпаднат когато се кандидатства било за кошери било за отводки. Също така да отпадне и критерий за точки след представен документ за изкаран курс или тем подобни. Има пчелари които без документ за обучение са професионалисти, а има и такива които с документ не са. Свидетелство за преминат курс на обучение в нашите условия щом си плащаш (или ти плащат за проведени обучения) няма никакъв проблем. Добавяме един лист към досието и вземаме точки. В много от случаите истинския пчелар е друг.
Да се надявам че съм ви дал материал за размисъл.
НПП за дърводелци майкопроизводители ,производители на отвотки и аптеки !!! Средствата от НПП трябва да се разпределя между всички пчелари колкото и малко да е !Само така ще спрат измамите. Обществена тайна е ,че се вадят само фактури а дейност на практика почти не се извършва делят се едни пари и това е!!!!! До кога ще се правим ,че не знаем неща който ги знаят и малките деца!Станахме като полицаите цяло село знае кой са крадците само полицията не.
Амииии бъркАш са :) по мярка Г - кошери, отводки и майки ДФЗ - РА, отдел РТИ извършва проверка на направените инвестиции и тогава РА изплаща финансовата помощ на кандидата.
Знаем за проверките но също така знаем и за ИЗМАМИТЕ : )
Заради тая бюрокращина бях току що в разплащателната да пиша обяснение.За 200лв се почувствах най големия мошеник в тая държава.Мислех послепис да напиша,но се отказах разубеди ме един колега.
За това писах .
И аз да си кажа болката. Кандидатствах за 30бр кошери и 30бр. отводки. Одобриха ме за отводките, но не и за кошери. Та заборчнях с едни 3000лв да си купя кошери и да има къде да настаня отводките. Пълна простотия. Та в тази връзка кандидатствах и за лекарства, които така и не успях да купя. Лекарствата се опитах да ги купя с кредит от ДФЗ, но те ме отказаха. В някоя от темите бях писал за неволите ми с кредитирането.
Пример 1. Поръчаш 100 майки купуваш реални 50 а парите за останалите 50 делите. При кошерите плащаш ДДС и 10% от стойността получаваш фактурата и набора от съпъстващи документи. и т.н.
С риск да попитам някоя глупост, но откакто съм започнала да се занимавам с пчели, всички по-възрастни хора около мен ми разказват как навремето са се раздавали някакви килограми захар пролетно и есенно време "при бай Тошо" на пчеларите. Та, ако това е било така и е било добро за бранша, защо сега не се субсидира закупуването на захар? Явно това е основното разходно перо, говорейки за вече създадени пчелини, налична дървения, ... Така или иначе дългогодишните пчелари сами си правят майки, отводки, повечето от тях са оборудвани дърводелци,... За какво им е на тях тази НПП, освен за лекарствата? И ако приемем, че точно те са гръбнака на този бизнес?! И какво пречи държавната помощ да се насочи директно към най-болното им място? Признавам, че не съм изчела програмата, но тук доста я дискутирате, явно захарта никога не е била в полезрението на "загрижените" за пчеларството хора в министерствата. Толкова е логично, че явно някъде изпускам нещо базово като информация?!
Да, тогава наистина се раздаваше захар. Отделно даваха захар и на килограм изкупен мед (1 кг мед - 1 кг захар + заплащане на меда фиксирана цена вече съм позабравл но май беше 2.50 лв. или 3 лв.
Като държавна политика го има в Норвегия където е закон (официално го има като член в Закона за пчеларството) къде за есенното подхранване пчеларя се задължава да подхрани с 15 кг захар. Тези 15 кг захар се заплащат от държавата на 100 %.
Да, наистина по пчеларската програма се продават САМО ДОКУМЕНТИ, и това е неоспорим факт за другата развъдна асоциация (НРАП). Не го правят всички нейни членове, а само тези от тях, които са БОГОПОМАЗАНИ (разбирай - помазани от доцента - пардон професора). Имената им ги знаете ...... те са публична тайна.
В нашата асоциация (БПРА) аз лично съм се постарал това да не се случва. Всички членове изрично са предупредени, че дори и съмнения за продажбата на документи може да бъде основание те да бъдат изхвърлени от асоциацията. Нещо повече - за защита на документите, издавани от БПРА (от мене), аз съм въвел нещо невиждано до момента в Българското бюрократично пространство. Всеки един официален документ (като напр. Сертификат за произход или Становище за расова принадлежност) има залепена на него УНИКАЛНА ЛЕПЕНКА с RFID чип на нея, като номера, записан на този чип, гарантирано е уникален в рамките на целия свят. Този номер не може да бъде променен, защото е Read Only. Не може и да се купи чип със същия номер, защото производителите на чипове гарантират, че всеки един номер се произвежда един единствен път и НИКОГА НЕ СЕ ПОВТАРЯ. С две думи - издаваните от БПРА официални документи СА УНИКАЛНИ и НЕ ПОДЛЕЖАТ НА ФАЛШИФИКАЦИЯ под каквато и да било форма.
Който тази година е купувал отводки или майки по програмите, ги е виждал тези документи, и бас ловя, че дори и за секунда не му е минавала през главата мисълта да направи някаква фалшификация. Това е просто НЕВЪЗМОЖНО. Вижте сами:
Прикачен файл 7314
Ето откъде могат да се купят RFID лепенки за документи, ако разбира се можете да си позволите количества от 10 000 бройки, но уникалноста на номерата е стриктно спазвана. Няма два еднакви чипа (лепенки) на този свят и никога няма да има:
http://www.zotei.com/RFID_label/HF_s...FID_label.html
Бюджета за 2017-2019 е 36 млн. евро или е увеличен с 3 млн. евро в сравнение с периода 2014-2016 година.
Понеже все сме на едно с Румъния та тя има увеличение с 7,2 % или с над 1,4 млн. евро като за 2017-2019 бюджета им е 21 млн. евро...
а въз основа на прочетеното като информация ще си спестя по нататъшен коментар....
Докато не се изгради манталитета всеки производител в отделен бранш да участва в организация на производители пък макар и на ниво населено място няма управия винаги ще мрънкаме и ще хленчим. Нека погледнем Франция - лидера в кооперирането в ЕС
Несмятате ли,че щом е увеличен бюджета за НПП 2017г, 2019г трябва да имат достъп и пчелари с поне до 200 пчелни семейства За закупуване на платформи,центрофуги,отпеч атващи машини .....
Ние може да смятаме, но от ДФЗ отхвърлиха предложение за 125бр. а какво остава за 200. И предложения се дават възможно най-рано, а не подир дъжд качулка.
Гледам банковата ми сметка нараснала почнали са да превеждат парите за третиране.
не е луд тоя дето яде баница луд е тоя дето само гледа и не си иска
Каквато и идея да се даде все някой ще измисли далаверата. Страшно племе сме. То и за това при нашия котел в ада няма дявол.
Утре сме в София на заседание на Работната група по управление на НПП 2017-2019 за обсъждане и гласуване на бюджета по отделните подмерки за прием 2017 г. Също така ще се обсъждат и гласуват пределните цени за 1 кошер, 1 отводка, 1 майка, различните лекарства против вароатоза и всичко останало, както си му е реда.
Ако имате някакви предложения или финансови обосновки за някоя пределна цена - сега му е времето да ги напишете.
Базовия бюджет, който вече сте го виждали, и който е изпратен за нотификация в ЕС, беше 5 300 000 лева. Евросъюза го е редуцирал до 4 758 590 лв. Това прави редукция от порядъка на 10%.
След като всички подмерки се преизчислят пропорционално с редукцията, се получават приблизително следните проектобюджети за всяка една подмярка:
1. Мярка А (Техническо оборудване) - около 360 000 лв.
2. Мярка Б (Вароатоза) - около 1 800 000 лв.
3. Мярка В (Прикачен инвентар за подвижно пчеларство) - около 90 000 лв.
4. Мярка Г (Лабораторни изследвания) - около 45 000 лв.
5. Мярка Д (Кошери) - около 900 000 лв.
6. Мярка Д (Отводки) - около 980 000 лв.
7. Мярка Д (Майки) - около 400 000 лв,
8. Мярка Е (Научни изследвания) - около 180 000 лв.
Ако имате друго виждане по въпроса - пишете, но не ми хвърляйте цифри с почесване зад врата, а пишете и обосновка защо предлагате съответната промяна. По принцип обсъждането и приемането на бюджета ще бъде една ВОЙНА НА ДОВОДИ (разумни или не) и всяка една заинтересована страна ще дърпа чергата към себе си (в това число и служителите от МЗХ и ДФЗ). :) :) :) Аз също ви давам шанса да дръпнете чергата към себе си от позицията на заинтересовани пчелари, но не знам накъде трябва да се дърпа. :)
А сега ще ви дам и една допълнителна информация, която е много неприятна - през последните 3 години (2014, 2015 и 2016 г.) процента на усвоените пари по НПП е респективно 75%, 82% и 81%. Това означава, че средногодишно пчеларите губят по 800-900 хиляди лева по причина, че някои от тях са сключили договор, и после не са го изпълнили.
Тъпото е, че по повечето от мерките има голям първичен интерес, като подадените заявления са за 2, 3 или дори за 5 пъти по-голям бюджет, но след сключване на договорите част от пчеларите се отказват да ги изпълнят, НО НЕ СЕ ОБАЖДАТ В ДФЗ, ЗА ДА ОСВОБОДЯТ БЮДЖЕТ ЗА ДРУГИ ТЕХНИ ЧАКАЩИ КОЛЕГИ.
Средногодишно всеки 1 от 4 пчелари го играе този курвенски номер (да прецака други свои чакащи колеги) и това е равносилно на хвърляне на боклука средно по 1 милион лева на година пчеларски пари. Не знам дали има друг такъв сектор в страната като пчеларския, при който прецакването на колегите да се е превърнало едва ли не в правило номер 1.
А някой задавал ли си е въпроса защо се отказват след вече сключен договор? Може би само и само да правят курвенски номера на колегите си? Ще похарчат една трета от това за да подготвят документи, ще си потрошат колите от разкарване да си набавят необходимите документи от абсурдни по - абскурдни именно, че искат да правят курвенски номера.
Каквато и да е причината за отказването, пчеларите трябва да отидат и да информират ДФЗ. Няма никакво оправдание, че не са го направили това, и така са изхвърлили на боклука хиляди левове.
Ще ти дам пример с мене и с двама мои клиента. Сключили договор, без да имат финансово обезпечение, за да го изпълнят, но не си мръдват пръста да отидат и да поискат кредит от ДФЗ. Сещат се чак в средата на юли, че нямат пари, и чак тогава тръгват да събират документи за договор за кредит. Ама не знаят, че тази процедура трае минимум 1 месец, а в част от случаите - 2 или дори 3 месеца.
Та въпросът ми е "къде спаха тези хора от март до юли", че не си опекоха питката навреме?
Според мене основната причина за неусвоените субсидии е ПАСИВНОСТТА и НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТТА на част от пчеларите. Как може едни пчелари да си опичат питката още през март-април, а други да не си мърдат пръста до юли, и после вълната им пречела, когато се опитат за 10 дена да направят това, което се прави за 2 или 3 месеца.
И аз знам отговора и ти също трябва да го знаеш. Някои документи са готови и чакат на нечие бюро преди още да са обявили дадена мярка, а други тичат дори и повече от горе посочените месеци и на хората им писва и затова казват майната му и на парите и на всичко. Зарязвайки всичко по този начин си правят своево рода - отмъщение за пропиляното време, нерви и средства. Разпределение трябва да става по друг начин, но докато се стигне до моето мнение ще мине много време, ако изобщо дойде това време.
Може би една от причините е надценяване на възможностите си и прекалената амбция да се налапат с програмите, след което се оказва че са се заели с прекалено голям залък. Не всички могат да изпълнят изискавнията по програмите. Неразбираемо е защо след като разберат че няма да се справят не се окажат навреме за да се освободи ресурса за други колеги.
Не са виновни само пчеларите. В ДФЗ работят и много ЧИНОВНИЦИ на ясла - стоят за да вземат едни пари назначени от една или друга политическа сила. На всички ни е ясно,че пчеларството не е като останалият сектор животновъдство, сезонът може да започне през Февруари, Март или Април и приключва Септември, Октомври или Ноември. Програмата за следващата година стартира в края на настоящата година и обхваща целият пчеларски сезон. Ние трябва да предвидим с колко семейства ще излезем от зимата Съответно колко ще възстановяваме, за колко ще са ни нужни нови майки с колко ще увеличаваме и съответно колко кошера ще купим. Според мен това е грешка и приемът трябва да е разделен на два етапа.
Един пример : Имаш 100 семейства есента, но на пролет са иззимили 80,а ти си заявил лекарства за 100 в ДФЗ никой не ти казва, че преди да подпишеш договор можеш да пуснеш анекс с който да коригираш бройката и ти подписваш за 100. Едни грешни пари отидоха не по направление. След това обява, че се продават тези лекарства и едни хора скачат срещу всички програмисти, а грешката е в некомпетентността на служителите. Друг е въпроса, че да ти разгледат анекса минават още десетина дни.
Тази година сезонът започна по рано, а договори започнаха да се подписват през Април. Третирането за акар закъсня, защото не можеш да закупиш лекарствата преди подписване на договор /датата на фактурата трбява да е след датата на подписване на договора/.
В средата на Април квотите за отводки бяха на 99% изпълнени, а имаше хора които бяха резерви и ако подпишеш договор / като резерва/ си длъжен да го изпълниш ако ти се обадят, че вече не си в резервите. Това може да стане през Май или Юни и тогава от къде ще вземеш отводки? Какви? и на каква цена?
Част от дърводелците приемат поръчки няколко месеца 4 и нагоре за изпълнение на поръчката. Ако Април подпиша договор и дам поръчка за Юли, Август или Септември няма да ми се върже изпълнението.
ДФЗ не е на ясно със сектора като цяло и от там идват тези големи разминавания.
Много ясно е защо всички се отказват от това което са заявили.:bigsmile:Всички знаете,а само си чешем езиците.Ако не обявиш всичко няма точки а това значи,че за хубавите неща не можеш да се вредиш освен за лекарства.Ще дам пример с мен пак.Одобрихаме за 50 отводки и 50 майки без кошери.За кошерите бях резерва 600 и нещо.Е кажете ми как да ги взема тия отводки като нямам кошери?
Решението на този проблем е много лесно, и даже в ДФЗ са го измислили и го прилагат по 4.1 в момента - в договора ти се залага 5% или 10% неустойка за неизпълнена инвестиция и тогава никой няма и да си помисля да го играе "курвенски номера" към останалите колеги, или най-малкото ще си плаща за дяволъка...
От къде пари за кошери,а по-пчеларската излизат без пари ако знаеш как да го направиш;).Моето предложение че за кошери трябва да участва човек който поне 3 години не е прекратявал дейността си.Имам и други предложения,но нека колегите кажат и те.
То си имам и х...,но защо трябва да е така.:bigsmile:
Начисляват му ги върху симата на неизпълнената инвестиция(би могло да има някакъв срок да се откаже своевременно, или да се промени преди подписване на договора). А, ако нищо не е взел и съответно няма от къде да си ги приспаднат, то те си му висят като задължение към ДФЗ и ще излиза като нередовен, съответно докато не се издължи неможе да участва по никакви мерки, или ще си ги удържат от други субсидии, а ако няма от къде то длъжниците нали си ги изпращат към НАП, нали те се събирачите на държавните вземания...
И тук вече настъпва момента да ги даря на СНАХАТА:bigsmile:
На мен поне веднъж ми се щеше да видят практиката на други страни по НПП и да вземат добрия пример.... Румъния, Испания, Словения, Словакия, Полша, Италия....
Предлагам сумите на Мярка А и Мярка Д (кошери) да се разменят т.е. Мярка А техн. оборудване да стане - 900 000 лв. а Кошери -360 000 лв. - И понеже знам какво ще ми се каже - вече 9 години е приоритет... и предпочитам да не довършвам какво точно миля че БАН-а не ми мърда
Не знам дали е възможно но за мярка А да се увеличи размерът на помощта от 50 % поне на 70-80 % и да не е до 2 500 лв. на година. Както и се чудя кои гении е направил списъка за оборудване... единственото ножа за разпечатване (а се чудя как не са се сетили да напишат или вилица) е не повече от 10-20 лв. а ел.ножа е до 145 лв. а уж сме в 21 век и ще се развиваме с ножове и вилици... всичко останало съвсем спокойно мое да надхвърли тези 2 500 лв. в зависимост какво точно купуваш. А защо само по 1 бройка? Ами ако ми трябват 3 или 4 мутатора с различен капацитет (дори и еднакъв да е ) интересно защо няма разпечатваща машина.... А ако центрофугата ми е 125 рамкова? ....
От една страна мисля, че е обосновано да се увеличи лимита за отводка, тъй като реално се купува на 120 лв.
Същото е и за кошер - изработен качествено в пълен комплект с включени рамки вече стига 140 лв.
От друга страна, не е ясно какъв е ефектът от Мярка Е (Научни изследвания) и дали си заслужава да се отделят 180 000 лв. за нея.
Ножа за разпечатване е техническа грешка на жените-пчеларки. Ако някого трябва да псувате или е..ете, то това са те. През цялото време на обсъжданията вместо него в програмата стоеше РАЗПЕЧАТВАЩА МАШИНА, и в последния момент с едно писмо те са го променили на НОЖ ЗА РАЗПЕЧАТВАНЕ (текста пак е променен от жена в МЗХ). Тази техническа грешка минава незабелязана от всички останали членове на работната група, защото предполагам както на тях, така и на мене, вече ни беше писнало да четем десетки различни версии на един документ от 30-40 листа и да гледаме да не би случайно някой да е променил някоя думичка.
Та програмата така и си замина за нотификация в Евросъюза с тази техническа грешка (а има и още 2-3 други) и сега искаме или не - ще сърбаме надробената от жените попара. За догодина от МЗХ са ни обещали при новата нотификация към Евросъюза да поправим тези грешки, но дали това ще се случи наистина - ами тепърва предстои да видим. Няма среща, на която да не напомняме на МЗХ за тази простотия пак и пак и пак, така че вече предполагам им е излязла на пъпа и нощем се стряскат на тема ножове за разпечатване.
Това съм ви го обяснявал и друг път, така че много ви моля да не ми го напомняте повече. Самите вие проспахте последната версия на програмата и никой от вас не го забеляза този нож за разпечатване, така че насраните гащи не са само мои и на жените-пчеларки, а и на всички вас ...... :) :) :)
По Мярка Е парите не са били усвоявани през последните 3 години, и са били преразпределяни към кошери и отводки.
Същото важи и за парите по Мярка А (рекламата на меда) - през последните 2 години по нея не са били раздавани пари, въпреки че ги е имало. Пак са били преразпределяни към други, по-популярни мерки. Тази година пък по мярка А въобще няма предвидени пари за промоции, а вместо тях има пари за пчеларско оборудване.
Така че дисциплината по пилеенето на пари за ненужни дейности вече я има в МЗХ..... :) :) :)
Тази година по Мярка Е има пари, защото нямаше как да я оставим напълно празна, но съдбата на тези пари пак вероятно ще е да бъдат преразпределени към по-популярни мерки. Това ще се случи след Нова Година, когато се изясни какви договори са сключени и по кои мерки има завишен интерес и чакащи хора поради недостатъчен бюджет.
Ха, ха...преди години исках да работя в чужбина и исках да водя и жена ми. В разговора с представителя той ми каза: - жените са само за в леглото. И някои други неща свързани пак с жените. Човека излезе много прав. Доказвам си го за кой ли път. Ето и сега.:bigsmile:
Аз също мисля така, но за да защитим една по-висока цена трябва да подготвим КАЛКУЛАЦИЯ, доказваща по-високите разходи за производство. И ако за отводките мога да направя такава, то за кошерите съм пълен лаик. Така че ако искате по висока пределна цена на кошерите, нека някой дърводелец от форума да ми предостави подробна калкулация, за да я дам на МЗХ и да се боря за нейното признаване.
Мярка В подвижно пчеларство. Само прикачен инвентар ли може да се вземе? Може ли например да се кандидатства за бус оборудван с центрофуга на 12в за вадене на меда извън стационара? Или само бус, без центрофуга.
Не може и няма да може.
Матеев, съвсем конкретно помоли за мнения по точно ясни въпроси.
Не, не може да се закупуват превозни средства. За тях трябва да се кандидатства по програмите за развитие на селските региони.
По пчеларските програми се закупува само евтино оборудване с цена до 5000 лв. (интензитет на помощта е 2500 лв.). Просто няма достатъчно пари за по-едри неща. Освен това тази мярка с прикачния инвентар през тази година ще е тестова и по нея ще има сравнително малък бюджет.
Г-н Матеев.Аз,че съм прост тракторист,но съм гледал тоя филм.За какво ще се дава тая под точка ако няма да се усвои.Все пак някой умна глава/лоби/ се е сетил за подвижните пчелари.Той и други работи се е сетил,но още не са излезли на яве.Аз не случайно писах преди за таксиметровия пчелар.;)
Например добричката фирма БМД има разработени няколко вида ремаркета за пчели и има капацитета и възможностите но за съжаление по НПП е невъзможно да се закупят дори и най-малките които са за 8-10 кошера... Остават някой гаражни производители където цените са около 1200-2000 лв. но там вече е въпрос на късмет 1. да има фирма и 2. какво ще получиш срещу парите си....
Хем си прав, хем не си - всичко зависи от позицията на коя логика разсъждава дадения пчелар. Има две логики на разсъждение относно парите по пчеларските програми:
1. Нормална логика
Аз така или иначе вече съм в този бизнес. Така или иначе трябва да си купя това или онова оборудване, защото ми е необходимо за бизнеса или за неговото бъдещо развитие. И ще го купя със или без помощта от ДФЗ. Ако обаче ДФЗ помогне, това ще облегчи финансите ми и ще спомогне за по-бързото реализиране на плановете ми.
2. Сбъркана логика
Абе там раздават едни пари. Трябва да ги "усвоим" на всяка цена - нищо че ще закупим неща, които не ни трябват, и които не знаем какво да ги правим. Разбира се, че ще направим някаква далавера, посредством която ще превърнем закупените боклуци в чисти пари за ядене, пиене, жени, коли и прочее удоволствия. Само трябва да измислим вярната схема, но в това ние сме много добри.
Примери за сбъркана логика има много. Например закупуване на нещо по програмите и после продаване на половин цена. Набълбукване с отводки без да има собствени пари за закупуване на кошери. Купуване на майки, които после не знае какво да ги прави, и ги продава на безценица. И въобще купуване на неща, които не му трябват, но нали е далавера .......
Та именно хората, склонни да правят далавери, са главните виновници за неусвояването на бюджета. Сключват договор с ДФЗ, и после осъзнават, че нещо схемата с далаверата не е чак толкова розова, колкото са си я мислили преди. И просто се отказват. Голяма работа - една от далаверите се провали, но със следващата ще успея.
http://dfz.bg/assets/11288/NAREDBA_15_ot_31102016.pdf ето ви и наредбата.
За бус има мярка 4.1 и то при доказване на необходимост от инвестицията. Има случаи за отрязан разход за закупуване на пикап свързан с модернизиране на пчеларска ферма.
Много ми е интересно какъв е тоя прикачен инвентар, който ще е нов с възможност за регистрация в КАТ и да е с максимална цена 2500лв?И ако все пак се намери някой производител, който да е склонен да направи нещо до тази цена то ще е за около 10-12 кошера.Аз да речем имам 100 семейства, искам да ги кача всичките на подвижно и трябва да си купя 8 ремаркенца ли или едно и да товаря и разтоварвам на ръка???Може и аз нещо да не съм разбрал, ама май има нещо сбъркано speechless;
Може и 50 000 да струва, но на глава пчелар за трите години не може да получиш повече от 2500лв.
Ясни ли са цените на кошери , отводки и майки по НПП за 2017 г. и процента с който ще ни подпомагат ?
Вече са ясни, но ще пиша по-подробно утре, че тази вечер съм утрепан и ми е много чоглаво.
Накратко:
Пределните цени на майките остават 22 лв. с ДДС.
Пределните цени на отводките стават 109 лв. с ДДС.
Пределните цени на лекарствата са приблизително -20% от цените, които предлагат вносителите.
Пределните цени на изследванията на меда са по ценоразписа на БАБХ - там нямаше как да се намалят, защото държавата си пази хляба.
Пределните цени на кошерите са следните:
- ЛР 3 корпуса - 117 лв. с ДДС
- ЛР 2 корпуса - 97 лв. с ДДС
- ДБ с 2 магазина - 112 лв. с ДДС
- ДБ с 1 магазин - 94 лв. с ДДС
- Фарар с 4 корпуса - 112 лв. с ДДС
Кошерите вече са без рамки и без покривни табли.
Навсякъде има натискане надолу - тоест ПРЕДЕЛНИТЕ ЦЕНИ СА ПО-НИСКИ ОТ ПАЗАРНИТЕ ЦЕНИ. За който не знае - пределни са тези цени, по които ДФЗ плаща. Иначе никой не ви пречи да закупувате на по-високите пазарни цени, но разликата си остава за ваша сметка.
Има и случай - моя, за доброволно отказване от подобна инвестиция - пикап, след като получих отговор от заместник-министър Васил Грудев, че подобна инвестиция е недопустима. Стигнах до такава кореспонденция с питане за това до министерството, защото от ДФЗ не се намери човек, който да ми отговори допустима ли е инветицията, а всяка консултантска фирма, с която установих контакт ме уверяваше, че няма как да не стане и си искаше хонорара за изготвяне на документите. Та така се получи - не платих на никоя, преди да се уверя, че инвестицията ще бъде призната.
За първи път се прави и такава дискриминация, ДО 100 КОШЕРА! НИМА ТИЯ С 200 СЕМЕЙСТВА НЯМАТ НУЖДА ОТ ИНВЕНТАР,КАТО АВТОМАТИЗИРАНА ЦЕНТРОФУГА ИЛИ РАЗПЕЧАТВАЩА МАШИНА? Ще каже някой- участвайте по 4.1 прием. Да, но там проектите са платени, а ние нямаме средства и за пчеларство почти никой не се класира.
Ще има тематична под програма 4.1.2., която ще е с по нисък праг за да се отделят по–дребните земеделци от арендаторите, но кога ще се случи не знам дали е ясно.При положение, че може да има предсрочни избори може и да не се случи.
Този въпрос беше поставен на обсъждане преди ниъификация и когато се изработваха тези правила. Тогава ди колкото си спомням единствен имах против това играничение от 100 броя. Сега вече е много късно да бъде премахнато или променено. Сърдете се на себе си.
Прочетох наредбата и разбрах, че за МЗХ съществуват само готови препарати за акар, това изпарители за МК и ОК са непознато нещо. Можеха да бъдат включени в списъка за допустими за подпомагане технически средства. Няма да участвам и тази година, успех на кандидатите.