колегите от БЯЛА русенско получилиха писма, че ще се пръска при тях
Преглед за печат
колегите от БЯЛА русенско получилиха писма, че ще се пръска при тях
По последнa информaция, утре ще пръскaт в селaтa: Трилистник, Мaноле и Белозем, в общ. Мaрицa, обл. Пловдив.
Не знам луд ли е шапкаря или не, но аз вече наистина ще полудея. Егати, за да спасят 5 умрели от глад крави ми оставиха кошерите с по една шепа пчели. Е па тия ще ги стрелям, ако ми паднат без да ми мигне окото. Скапана държава от всякъде. Боклуци неграмотни.
Безумна работа...
До сега с никое друго занимание не съм се вбесявал така както сега.
Кои е този мързеливец дето не му се занимава един гравик да напише по населени места кога точно се пръска и да се представи.
То е ясно, че ще има щети, но когато са тотални е най-неприятно.
Стоиш и чакаш просто да се случи...
Спазват ли поне часовете за пръскане? То е ясно, че ако въобще се разбере на кого кога ще му напръскат кошерите, ще е в последния момент.
Че какъв е проблема, че продават на едро. Те ще трябват много.
Шегуваме се тук, но на някои вече им се плаче. Нищо чудно и на други да им се доплачи.
Галине, стягай се тези дни ще минават през Средец. Следя ги по всякакви канали и дано успея да предупредя колегите от района.
Днес бяха от Узунджово до Харманли.
Току що получих летателните планове за вчера и днес. Малко подир дъжд качулка ама...
Различните цветове предполагам са плановете на различните самолети.
Както се вижда третират течението на Марица.
Ясно се вижда че днес вече работят 5 самолета и тази информация е потвърдена от още две места. Днес ще свършат с Марица и от утре явно ще тръгнат на север от Димитровград или ще се пръснат по обявените други точки. Така или иначе от утре Старозагорска област ще е под прицел.
В момента летят над Трилистник. Самолета е минал ДВА ПЪТИ над селото като е летял доста високо и е бил със ПУСНАТИ ДЮЗИ. Колегите са заснели клипове и е много възможно да ги видим и по ТВ.
ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ В РАЙОНА СА БЕСНИ. Самолетите не са се съобразили и с вдигнатите бели флагове. Всички се молят да ги спаси умерения вятър в обратна посока.
Тези планове са изпратени вчера в края на работното време от БАБХ на МЗХ и на отговорни лица от засегнатите региони. Тъй като обаче държавните служители стриктно спазват кодекса на труда и не работят в извънработно време, то всички са научили за тези планове чак днес сутринта. Същото важи и за МЗХ - мейла съм го получил в 08:21 сутринта.
Какво се получава на практика - мудната и незаинтересована държавна администрация обрича на загиване хиляди кошери, защото служителите не са свикнали да работят дори и 1 час след работното време. И това в условия на бедствена ситуация, когато се нанасят щети на пчеларите за стотици хиляди левове. В резултат на това ни изпращат плановете за пръскане тогава, когато вече е късно да се направи каквото и да било. Това не е просто МЪРЗЕЛ и НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ - това е ПОДИГРАВКА С ПЧЕЛАРИТЕ. Поне да не ги бяха изпращали тези планове със задна дата, а сега това си е чиста проба ИЗДЕВАТЕЛСТВО.
Не знам как спят спокойно тези мурдарски държавни служители, след като знаят, че благодарение на техния кеф да си се приберат в къщи навреме, са предизвикали фалита на десетки пчелари.
Вижте часовете на изпращане, препращане и най-накрая на получаване, което вече е след дъжд - качулка:
Прикачен файл 6907
Има ли някой възможност от колегите да даде координати на някой който може да даде планове за пръскане по райони, а не по общини. В община Струмяни, обл.Благоевград има около 20 села, а са дали график че ще пръскат от 11 до 19 юни в общини Сандански, Струмяни, Кресна,Симитли и Благоевград, като това не върши никаква работа. Не можеш да ги затваряш всеки ден от цялата седмица. Правих опити да говоря в ветеринарните доктори-казват : -затваряй ги че ще пръскат! Питам в общината и там само са чули че ще пръскат! Ако някой има връзка с познати работещи към водачите на хелипоптери, пак ще е от полза да дадад инфо. Поне на тях им задават някакъв маршрут на пръскане. Ако Матеев или някой друг от колегите имат позиции да опитат да накарат някой "запознат държавен ОРГАН" за качат инфо за планове за пръскатето по села/в съответната община/, а не по общини иначе само ще си псуваме и обираме негативите! Прав беше и един друг колега който каза, че "убиват" комарите с правата лопата. По безумна "операция" на бях чувал....досега...
Нов мейл, получен днес в 11:09 часа:
Уважаеми колеги,
Уважаеми пчелари,
Графиците за пръсканията се правят от страна на изпълнителя на мероприятието и се съгласуват с централно управление на БАБХ (в качеството им на възложител), които уведомяват по съответния ред!
Аз Ви препращам получената от БАБХ информация, за да сте информирани и Вие.
Малко обяснение по предходното съобщение което Ви изпратих:
Картата от 15 .06. показва третираните вече площи, извършено на 15 юни – вчера.
На картата от 16 юни е показана траекторията на петте летателни машини, които ще извършат пръсканията.
Графика за пръсканията, който получих от БАБХ Ви препратих на 13 юни (можете да го видите в прикачения файл)!
При получаване на допълнителна информация ще Ви я препращам!
С уважение,
Сийка Пеева
Към мейла са прикачени двата файла с картата на вчерашните и днешните пръскания, както и плана, който вече е публикуван в тази тема. За всеки случай го публикувам още веднъж:
От 11.06.2016 – 19.06.2016
На юг от Благоевград землищата; Общини: Симитли, Кресна; Струмяни; Петрич
От 14.06.2016 – 20.06.2016
СС Летище Войсил
Общини: Пловдив, Марица, Раковски, Родопи, Садово, Куклен
От 14.06.2016 – 21.06.2016
СС Летище Горски извор
Общини: Хасково, Гълъбово, Димитровград, Свиленград, Първомай, Садово, Симеоновград, Харманли, Любимец, Раднево, Опан, Димитриево, Чирпан, Ст. Загора, Братя Даскалови
Прикачен файл 6909
Прикачен файл 6908
Новия мейл който Матеев публикува е резултат от разговора ми с г-жа Вазелова (директор отдел животновъдство в министерството) по телефона днес. От мен тя научи че БАБХ се оправдават, с министерството, че не дава информация, а всъщност информацията трябва да идва от БАБХ. До колкото разбирам случая ще достигне до министърката. Заради това недоразумение в мейла се описва добре, че госпожа Пеева препраща информация която идва от БАБХ.
Очаквам графиците за утре и като (ако) ги получа веднага ще ги кача.
Ето ви и видео от днес което показва как се извършва пръскането. Нарушени са всички възможни правила. Вижда се много добре и поставения бял флаг, а е имало и един който се развява ръчно и въпреки това дюзите не са били затворени. Колегите над които се случи това ме увериха, че ще направят всичко възможно прокуратурата да се занимае лично с този пилот.
https://youtu.be/se_6UV0g288
Благодаря на всеки дал информация.
Безумно е ръководни личности да нямат информация.
Директора на БАБХ Стара Загора към момента няма подробен график, информация лично от него.
Разни други висши и не толкова служители в различни институции които трябва поне да са чули и те да не знаят.
Не ми се мисли, че умишлено не казват.
Държавна тайна се оказа това публично действие.
В момента се извършва престъпление от всякъде заради мързел или нехайство.
Заради малко старание и неспазване на законите много хора губят хиляди левове.
Със сигурност има поне един които може да информира своевременно, но това не се случва.
Остава и летателните планове да ги правят сутринта на летището върху коляно с цигара в едната ръка. Което няма как да се случва.
Каква ли не съм я мислел:
Дори да ги преместя, но на каква база да прецениш къде няма да пръскат месец напред като няма информация.
Склонен съм да ги затварям всяка вечер до обяд, ама като мине един път да опраши по никое време и пак си изгорял. Защото и това не се спазва.
Вече мисля да пратя по едно циганче да дежури на летищата и докладва пък аз ще се направя нещо да не пръска ако не е оповестено.
Водим война с държавата в която плащаме данъци…
Получихме плановете за утре след малко ще съм на компа и ще ги кача
Благодарности на Матеев за усилията, които полага за да уведоми колегите....Но, както се вижда от прикачения файл, към мейла-за 20 "планирани" общини са изпратили план на машините за пръскане в 3-4 от тях...А за другите!!! Нека ако някой има инфо за община Сандански и Струмяни да пише. Не мога да повярвам че се извършва това умишлено унищожаване на пчелините!!! А и на никой ли не му пука от властимащите, че това пръскане е напълно неефективно срещу комарите...е да де, срещу пчелите е друга работа!!!
План за пръскане за утре 17.06 от летище Горски извор. Различните цветове са различните самолети.
Да, и аз го получих. Ето го мейла от 14:44 часа:
Уважаеми колеги,
Уважаеми пчелари,
Препращам информация от БАБХ с карта на зоните, които ще се пръскат утре – 17 юни!
С уважение,
Сийка Пеева
Прикачен файл 6911
Колеги дайте инфо за област Благоевград, звънях на тел. за регионалната дирекция на агенцията по храните.Естествено никой не отговаря. Ако можете на насочите към кой да се обърнем, пак ще е от полза.
Браво
Вече има положително развитие.
Но похвалата не е за чиновниците на които това им е работата и не я вършат навреме или въобще.
Този резултат е плод на усилията на хора на които не им е задължение това!
Сега незнам дали се сещат, че утре трябва да оповестят леетателните планове за събота, неделя и понеделник. Защото както е напекло и те почиват ще се мъчат на някои плаж. И колко му е в понеделкик следобед да се похвалят къде са пръскали. Което и без тях ще сме го разбрали.
Току що разговарях отново с министерството и им напомних, че идват почивни дни. Дано се организират някак че като гледам точно тогава ще са наред Стара Загора, Братя Даскалови и Чирпан.
Като гледам пръскат над реките и където е имало заболели крави. Можем да очакваме да пръскат течението на Съзлийка. Заболели животни на юг от Стара Загора имаше в Бяло Поле и Воденичарово. Имаше и в Дълбоки. За Чирпан и Братя даскалови не се сещам къде ми казаха че има заболели животни.
Тези мейли за предупреждение да се затварят кошерите са само хвърляне на прах в очите на колегите пчелари. Затваряш ги днес и само си мъчиш пчелите, а действието на препарата е 28 дни. А утре? Внесения прашец от тези дни допълнително удължава срока. Гледат ни в очите и ни лъжат. Нямало график, нямало план. Всичко се извършва с желязна дисциплина - точно и ясно. Не знаели били. Те ли не знаят?
Действието не е 28 дни. Това е карантинен срок. Обозначава периода на ПЪЛЕН разпад. Тоест след 28 дни ако някое животно е къпано с циперметрин няма да има никаква следа от препарата. Иначе препарата спира да действа много по рано, още при първите разпади на съединението, в случая с циперметрина приложен с пръскане този срок е максимум 30-40 мин.
Да, да. Напълно съм съгласен. Само дето резултатите не са съвсем такива. Без значение дали е действие или карантина. Важното е, че вече втори месец откакто са започнали да измират пчелите и края все още не се вижда. Месец и половина си бях в отпуск и виждам тази картина. Прекратих отпуската си и вече не ходя на пчелина. Не ми се гледа повече това, колкото и да съм корав. На края на месеца ще ида и ако има някакъв живот - добре, ако ли не - майната му. След тези :plane: от миналата седмица мисля, че ще намеря ПЪЛЕН разпад. drinks;Да живее държавата и всички нейни кадърни управници.
Мнооого е гадно. Писах вече за подозренията ми за отравянето посредством прашеца който е третиран с отрова. Подозирам че и сега така ще стане. 30-40 мин ще се мре от първото действие на препарата, а после ще има изчезване (дезореантиране) на пчели от последействието на полуразпаднатата отрова внесена с прашеца. Дано да не е така, но да не бъдем прекалени оптимисти, НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ ЩЕ ИМА. ПРЕДСТОИ МНООООГО ТЕЖКА ЗИМА.
Не са ми основно занимание пчелите и съм поел ангажименти които нетрябва да отменям.
Ама като гледам, че до петък вечер няма да ме опрашат. Както нямат мед и са леки като ги затворя малко ми трябва да препаля ивекото. Голяма галимация ще си отворя, но само да съм сигурен, че в община Мъглиж и Гурково - Твърдица няма да се пръска, сменяме жителството.
Сега търся сигурна информация и хващам гората.
Скоро четох че пръскането с отрови мори не само летящите пчели ами внесен с прашеца не само мори и нелетящите а ми и при преработката на прашеца не може да става добре ферментацията в перга (много по важна от прашеца 7:1 това са аминикиселините които се натрупват в корема и главата и от тях зависи продължителността на живота и имунитета на пчелите като свърши умират природата го е изчислила спрямо летателните часа на пчелата).
Тезата с недобрата перга обяснява защо пчелите 1-2-3 години се развиват добре например в рапицата ама после фокуса не става получава се слаби семейства който не могат току така да се оправят.
Дали е вярно не знам само споделям а и не помня дали ставаше въпрос за инсектициди, хербециди или пестициди.
До колко може да се вярва на тези летателни планове? За утре 17ти е дадено да се пръска само в едно село в община Димитровград .а днес всички в община Димитровград ни уведомяват,че утре ще пръскат по всички села в общината ....:(
Обявено е,че пръскат от две-три летища през тези дни а си правят труда да дават информация само за едно и то в последствие.
До сега само за един ден са дали и то почти в последния момент.
Явно е много сложно това високо квалифицирано деиствие.
Едвам смогват горките.
Дават си малко зор само за там където се натиска най-много. Другите щом не се оплакват на високо ниво значи са спокойни за бъдещето, което е сигурно.
Добре сте си вие на юг, предупреждават ви и даже летателни планове ви спускат. При нас на север (по точно на северозапад) мълвата се предаваше между колеги от уста на уста и цирка беше по голям. 4 дена затварях и отварях от 6 до 10 часа над 150 кошера, но така и не видях самолет да прелита наблизо въпреки че съм в 10 км зона до Дунав......чак после се усетих че 4000 кв км не се третират така лесно за 4 дни по 4 часа на ден, но поне си раздвижих райберите на кошерите :bigsmile:
Най лошото е в тия пръскания е пчелите да не попаднат облака,100% смъртност.24 часа му е силата на препарата ако е тоя който писа колега вчера.
Само се чудя защо ще спасяваме кравите като масово се вкарва мляко от полша и сега от скоро германски кашкавал който се преработва в наши мандри и става с етикет бг
Тук има колеги от Русе и се чудя що не пишат нищо по темата.Намерили са цаката да не се пръска при тях,но нека обяснят какво трябва да се направи.В обласна дерекция май се пуска нещо.
Утре ще затварям :(
Цялата операция ще протече така:
Ще пусна пръскачки, които да пръскат на облак и ще се моля да има достатъчно налягане.
Вече съм го правил един път и имаше ефект. НО ако продължават да летят, тогава слагам мрежа на прелките и махам капаците(на таванките имам вентилация).
Ако просто ги затворя, на 100% съм сигурен, че за 1 час ще умрат. Семействата са много силни и няма начин да издържат. Предполагам, че с мъглата от вода, температурата на въздуха ще падне до 15-20 градуса максимум.
Има една местност около Русе - "Лесопарк Липник" (Текето) и само там ще се пръска след като прецъфтят липите. Останалите места по Дунав ги опръскаха без да има подробна информация и пчеларите тук бяха в пълно неведение. Тези дни ще видя какво се е случило с моите пчели.
Тази вечер им слагам по една мрежа за прополис и с мрежестото дъно дано изкарат ареста.
Пък за после каквото им е писано...
Днес и мен ме поръсиха. Без уведомление естествено. Добре че колегата като разбрал маршрута на полетите ми звънна, но вече беше късно.Коато стигнах до пчелина самолетите вече бяха във въздуха. Пчелите отдавна летяха за прашец. Обикновено маршрутите ги обявяват в 6-6:30 непосредствено преди излитането и то само за зони където е необходимо разрешение, а по това време пчелите вече се връщат от първите си полети.Затворих и отпред стана страшно.Вдигнах по тревога сутринта колегите на които имах номерата , но след дъжд качулка. Колегата питал пилота дали са предупредени пчеларите, а отговора бил че всички знаят???? Знаят ама друг път. Никой не беше предупреден.
Гимнастика правим, гимнастикаааааа и то художествена.
Тренираме за олимпиадата, но дали ще се класираме…
Май пак късметът ни няма да сработи.
Колеги получих плановете за пръсканията от летище горски извор за 18.06 и 19.06
Този им начин на действие ме навежда на мисълта, че са изпуснали контрола над ситуацията и сега действат без да се съобразяват с каквото и да било. Но в крайна сметка ще стане, че хем пчелите и много други видове ще избият, а и кравите ще изтребят в даден момент. Ще смачкат два сектора от раз плюс екологичното равновесие.
Летателни планове, ала-бала...
Да се надяваме, че са верни и се спазват.
Сега престигам в с.Средец и още не съм си видял кошерите и един с перка на гърба ме посрещна. Прелитя по-близо до Ястребово посока изток- запад. Далеч ми беше и не видях дали пръска, ама ще разберем дали е, да се надяваме, че просто се разхожда.
Добре, че ми е добре психикара иначе щях да натъпча едно бренике в чешмата и да премеря една сврака прелитаики между мен и него. Пък да му мисли свраката... Коражлии са като знам колко луд народ има по тези земи.
Упрека ми не е насочен към никои от форума, пчелар и най-малко към теб лично. Дори съм отправял и скромни похвали. Извинявам ти се! Но и си го изтъкувал неправелно. В момента на всички ни е напрегнато и нервно.
Знам какво е да се бориш с държавата и чиновници изпитвал съм го лично и продължавам да го изпитвам.
Аз също съм личност която не търпи държавни тъпотии и ако не се занимавах основно с друго щях да съм деен по темата, но за съжаление калкулатора показва днес за какво ще си използвам денонощието. Имам приятел които е близък с директора на БАБХ Стара Загора още първия ден го чухме и разбрах, че не го мисли много и няма да мога да отделя време за дълга офанзива която правиш ти. Отговора му беше, че още няма точни планове и бля, бля политически изрази. Звънял съм и другъде но не ми се разправя.
Проблемът е че чиновник не си върши навреме работата и просто я няма информацията.
Иначе и в министерството мога да се обадя и на Живко кмета и на военните от противовъздушна, но проблемът е че само ще си приказваме общи приказки защото това което търся го няма. Да не забравяме че освен познати всички тези също са чиновници. Прави се в последния момент.
Поздравления на всеки направил нещо по въпроса и помогнал дори и с малко.
Ще се радвам като приключи одисеята независимо с какъв край да почерпя, дори и да се включа във финансовите разходи.
Не сме врагове, че да се нападаме. В момента врага ни е общ.
Току що ходих на пчелина на обход.Бради на прелката огромни.Ако дойде някой и ми каже как да ги затворя и не ги изморя от задушаване ще му стисна ръката
в момента са на 2 магазина но това за таблата е идея и то много добра.
Снощи ме предупредиха, че днес и утре, ще продължат пръскането около мен. В момента пръскачката ръси около селото, но като гледам няма да успее да напръскани и утре пак ще трябва да моря пчелите в тая жега.
И при мен е същата работа тая сутрин във 04,00 бради големи не можах да ги прибера и не ги затворих
Летателните планове стават все по безумни. Два дни не можеха да покрият една тънка ивица върху Обрутище. Преди това два дни едвам свършиха долното течение на Марица. Сега ако забелязахте за утре какви огромни площи дават, а вече имам и за понеделник и пак такива огромни площи дават. Ето плана за понеделник 20.06.
И при мен вече трети ден пръскат. Вчера даже бяха два самолета. Колегите като получат информация ми звънят, но това е общо взето малко преди излитане на самолета. Добре че поне за втория и третия ден ме предупредиха от кметството. Проблема е,че пръскат всичко наред, а в момента има доста състояща растителност включително и слънчоглед. Ще видим в следващите дни какви ще са щетите.
Току що разговарях с колега в обявен район за пръскане за днес. Самолетите са там. Имало и един хеликоптер. Пръскало се наред. Неговите думи бяха "движат се като комбайн". Така че може да се вярва на плановете които ми дават. Следете информацията и взимайте мерки.
Не знам какви мерки ще вземете, но картинката е ужасяваща не в момента когато пръскат, защото не виждате последствията веднага, а след това, когато детелината която сте изкосили гладко оживее от пълзящи пчели.
Мерките трябва да ги вземем всички заедно. Няма начин да си мълчим и да се получат нещата. Да ревем във форума не е решение. След няколко дни самолетите ще си идат от района. Пострадалите ще останат сами в борбата си. Няма да постигнат нищо. Останали те кажат " не ме интересува, да се оправят".
Никога не съм вярвал че пловдивчани ще се дадът така лесно. Явно много съм ви надценявал.
Моите уважения за адекватната и разумна позиция, която заемаш в тази трудна ситуация. А тя е наистина такава - имаме рядко срещана и сложна ситуация. Ще продължа разсъжденията от предишния си пост, тъй като вече и се вижда края и е време за изводи.
Защо ситуацията е уникална?
1. Пръскането не е редовното - с пестицити, хербециди и др., то е предизвикано от една опасна зараза, която е в състояние да унищожи огромно количество едър рогат добитък и да нанесе непоправими щети на българското животновъдство
2. Всички мероприятия, свързани с ограничаване на тази зараза и минимизиране на загубите са инициирани, организирани и провеждани от държавата, а не от частни лица - арендаторите. Те са с национален обхват и зад организацията им стои не отделно лице, а цялата държавна машина - МЗХ, областни и общински ръководства, летателна техника и персонал, РВД и още куп други, за които ние даже и не знаем.
3. Пръсканията се извършват на големи територии в едни силно променливи и почти непредсказуеми метеорологични условия - дъждове, силни ветрове и гръмотевични бури. Това прави предварителните графици почи неизпълними, налага чести промени, понякога от днес за днес. Същевременно е впрегнат огромен ресурс от хора и техника, както и големи райони с възможни щети.
Какви изводи могат да се направят от цялата кампания?
1. Държавата като цяло не е достатъчно добре подготвена за такива едромащабни действия - няма предварителни планове за действие, няма оперативен щаб с 24-часово дежурство, които да събира и разпространява адекватно данни за непрекъснато променящата се обстановка. Информацията, която се подава към пчеларите е непълна и закъсняла.
2. Самите пчелари нямат единна и добре организирана система за бързото разпространение на тази информация и предварителна нагласа за действие съобразно обстановката. Да не говорим за технически решения, позволяващи дистанционно затваряне и отваряне на прелки или други възможни защитни действия.
3. Нормативната уредба (наредба 15, Закона за защита на пчелите, Закона за защита на растенията и др.) не третира достатъчно действията и отговорностите на всички при подобна ситуация.
Какво трябва (според мен) да се направи?
1. Сега, след приключване на офанзивата без бавене, докато нещата са още пресни да се проведе разширена среща между пчелари, МЗХ, БАБХ, пилоти и представители на РВД за анализ и набелязване на мерки за минимизиране на загубите на пчеларите. Няма да е продуктивно да се търсят виновници и да се искат наказания, още по-малко да се стига до съдебни дела. Но задължително трябва да се постави въпроса за парични компенсации - на пострадалите да се изплатят суми за възстановяване на пчелните семейства!!! Както държавата дава пари на краварите за всяка умъртвена крава, така трябва да заплати и за всяки унищожен кошер. Само така може да се говори за някакво справедливо и равнопоставено третиране на пострадалите!
2. Трябва отново, с оглед на сегашните събития да се анализира и да се предложат адекватни промени в нормативната уредба. Това не бива да се проточва във времето, за да може тези промени да са в сила за следващия сезон.
3. Пчеларските организации, независимо от тяхната многобройност и разединеност трябва да намерят начин за бърза и оперативна връзка по между си за разпространяване на информация, касаеща всички пчелари. Очевидно е, че държавата в лицето на БАБХ няма скоро да създаде автоматизираната система за регистрация и оповестяване.
В тази тема има няколко много интересни и ползотворни идеи, но върху тях ще пиша в друг пост, когато отново прочета цялата тема.
Пръскането днес е приключило в 9,00. Случайно или не не са пръскали един блок с цъфнал слънчоглед. Стига ли са до него и са обръщали, но дали така им е било по координати зададено или са го направили заради цъфтежа само можем да гадаем.
Верни са нещата в горния пост, но спешната среща след приключване ще изглежда мноооооого смешно в нашите очи. Подир дъжд качулка. Ще направя и аз изводи, но нека да си тръгнат самолетите.
Така е, прав си и бих участвал в такава среща, но в очите на обикновения пчелар ще е голям смях.
Защо смяташ че сме се предали. Всички сме потърпевши. ОБДХ са изолирани от процеса и дори и те не получават коректна информация. Институциите действат хаотично и със сигурност отговорните лица не са си направили труда да прочетат законите. За съжаление няма как да спрем пръскането. Но не мислим да оставим нещата така.
Еми не казвате нищо. Не търсите подкрепа. Имам познати в района не казват да се предприема нещо. Въобще не очаквах, че ще допуснете такова безумно пръскане. Мислех че ще неутрализирате безумието в зародиш.
До мен достигна информация, че дори председателя ви е спрял да отговаря на повиквания по телефона преди първото пръскане.
Истински се надявам да не оставите нещата така. Определено не се заяждам. Провокирам ви нарочно дано не се сърдите.
И при мен беше така вчера. Бради от пчели пред прелката. Температура около 36 градуса.
Махнах им чекмеджетата под мрежестото дъно. И ги засенчих, така, че слънчев лъч да не ги види след 14 часа.
Слаби са кошерите, против прегряване, които ползвам.
И им дадох няколко пити да градят.
Само не ме питайте колко мокър бях след прегледа, пчелите бяха агресивни.
Не е така. Ако сме могли да направим нещо,сме го направили. Вие успяхте ли да спрете пръскането? Не. И ние се пробвахме и резултата е същия. За съжаление както Матеев писа нищо не зависи от нас. Единственото което ни остава е да се опитваме да намираме информация и да предупреждаваме. Колкото до председателя,разбере ли къде ще се пръска звъни на ред. Ако на някой не е вдигнал си е било чиста случайност.
Само, че нещата тук стоят по друг начин. В случая няма загинали кошери. Достигат до крайност, но се стараят да се съвземат. Няма как при проверка да се докаже. А това е най удобния начин за властимащите да се изплъзнат. Както и ще стане. Загубите са огромни по мащаб, но никой няма да получи и лев за тия отравяния. Пийте по една студена вода и се молете всичко да приключи.
Това, че си се нагълтал с фрази като сврака с топли л...а не значи, че нещата ще се оправят с НАСЪСКВАНЕ на пчеларите. Пак казвам: няма с какво да докажеш, че си пострадал от пръсканията. Няма как да ти зачетат загубите, макар и колосални. То е лесно да стоиш от страни на огъня, да хвърляш барут в него и да се радваш на искрите. В един друг пост бях краен, сега съм бил пък с примиренческа позиция. На теб май не може да ти се угоди.
П.П. Що не си гледаш старинките и пенсийката, ами си тръгнал да се разправяш с пчеларските ни несгоди?
Вероятно от Ваша гледна точка сте прави, но е въпрос на начин на мислене и на характер.
А за Вас имам специален поздрав:
https://www.youtube.com/watch?v=Ai5u53L3Rcg
Пускайте си го всяка вечер след третата ракия, действа успокояващо.
Който, както се уреди :laughing:
https://www.youtube.com/watch?v=dF8qPEbBxoo
Лили Иванова ти я отстъпвам! Никога не се е дореждала до плейлистите ми. А иначе с последното съм съгласен. Давайте идеи какво трябва да направят именно пчеларите за решаване на проблема с пръсканията. Защото темата е твърде бедна от към предложения и идеи.
PS Е какво да кажа - всяко поколение с вкусовете си! Няма лоша музика. Мацките от клипа са добри, но твърдостта на рока ми идва малко в повече. Не си падам по "металургията".
А Васко ти го пуснах заради текста, заслушай се. Ти си интелигентен човек и се надявам да ме разбереш.
Хайдеееее, е....е м....а и на тази тема. Дамянов идвай си на работното място и действай. А нали знаеш - хонорара в моята сметка. ;)
Може пък това да му хареса. Само да не ми иска превод :)
https://www.youtube.com/watch?v=HVxt-Qr8ml0
Днес един хеликоптер летеше не по пплан. Мина си баш през село в 8:10 на 300-400 метра от кошерите ми в посока запад-изток, но не видях да пръска. А по план пръскат отдругата страна на съседното село посока юг-север.
Моята комбинация за спасение днес беше. Мрежесто дъно, плодник, два магазина (до сега си бяха така), празен плодников корпус какъвто набарам, мрежа за прополис, капак.Още вечерта им махна капаците, сутрента ги затворих и сложих капака повдигнат на 3-4см. До обяд си бяха относително спокойни. Следобед им прекратих отпуската и ги пратих да се тровят. Предимството на мрежата за прополис освем за проветрение събра всичката пчела която е нощувала навън. Нуклеусите добре, че не са препълнени, с мрежесто дъно температурата до хранилката достигна 40 градуса.
Имам заселен един стар 10 рамков Дадан с падащо дъно с кръгъл отвор на един магазин. В името на науката и помощ на колеги го жертвах и го затворих и него като си е без екстри. Еми много издушена пчела, три сантимерта на дъното. Изчистих дъното и не съм го отварял. Жив е, но ближе рани и не се знае дали ще се оправи. Не се сетих да го накича с термометри.
Извода е КОЛЕГИ ТАКИВА КОШЕРИ ПО ДОБРЕ ДА СЕ ТРОВЯТ ОТ ПРЪСКАНЕТО ОТ КОЛКОТО ДА СИ ГИ УБИВАМЕ САМИ. Загубите в случая нама да са само изтровена летяща пчела, но и вътрешно кошерна и прегрято пило.
Съдестично постъпих, но мога да си го позволя ако това помогне на някои.
Утре пак ще пръскат до мен и пак ще има гимнастики.
Бонев, мислите ли по въпроса за лолективен иск, за щета и пропуснати ползи?
Има доказателства че самолетите е летяха многократно с пуснати пръскачки над населени места и над пчелини. Има доказателства за разпръскване на цъфнали растения. Експертиза би казала недвусмислено че щети във пчелините няма начин да няма, а как ще се оценят вече е друг въпрос.
Общо взето трудна работа и беше далеч по-добре ако ги бяхме спрели за момент и принудили да спазят закона. До там ние не можахме да се преборим както и никой друг. Тук мигновено се събрахме двайсетина човека и направихме някакви напъни, но тези които знаеха, че се събираме и за какво бяха поне двойно. Журналистите питаха няма ли протести в други градове и по този национален въпрос не се ли подготва национален протест и ме досрамя да им отговоря.
Ако хипотезата на Рости, че препарата има голямо последействие и се внася в кошерите с пчелния прашец и нектара, а после продължава да трови пчелите е вярна, то доказателствата са все още в кошерите. Никой ли не даде събрани по надлежния ред проби от умрелите пчели в лабораториите??? Пръскания ще има още тази седмица и не е късно.
Получих плана за утре 21.06.
Предупреждение имаше тук, във фейса ги пуска съпругата ми и на сайта на пчеларски център южен който ползваме и като сайт на организацията. Всички тези предупреждения бяха на добра воля от мен и не бяха официални, както трябва да стане по закон. Служителите в БАБХ си починаха в неделя и предполагам се поразходиха из плажовете, а сега хората са със загуби за десетки хиляди левове.
Поредно доказателство, че да се чете форума е много полезно;) и че фейса понякога може да се ползва и за полезни неща.
Съжалявам за загубите на колегите.
Тези до 21-ви няма да насмогнат да приключат. Аз ли ги изтървах или в Стара Загора още не са пръскали. Тук в базата имам няколко броя за проба и вниманието ми е насочено към другите.
Няма съобщение за гр.Ст. Загора. Ставаше дума за общини и определено не за цели общини, а за някакви части. Утре или е последно или има още един и да се махат че .....
Днес по новините съобщиха, че има нови огнища - в Ямболско и Ловешко.
Ето схемата за пръскане за утре
Надявам се утре да е последното пръскане и да се разкарат от района вече. Ако това се случи утре ще обобщавам и опитам да извадя някакви изводи на глас.
Rosty благодаря ти за информацията която пускаш , няколко дни карах приятели да проверяват във форума да знаем дали ще пръскат около нас ! На мен ми е интересно кой носи отговорност ако се напръска пчелина и аз не съм уведомен от длъжностно лице , кмета на населеното място ли е задължен , ветеринарния лекар на пчелина или някоя друга институция ? От май до сега не съм уведомен за нито едно пръскане , около мен , сигурно сме най-био и еко района в света . Веднъж видях да пръскат около мен и се наложи сам да се оправям , но колко пъти не съм видял ... И пак да попитам някой знае ли кой носи отговорност ако не съм уведомен за пръскане в района на пчелина ? От приятел разбрах , че са кръжали самолетите миналата седмица около тецовете и към 9;30 са спрели .