Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 221

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Мерките трябва да ги вземем всички заедно. Няма начин да си мълчим и да се получат нещата. Да ревем във форума не е решение. След няколко дни самолетите ще си идат от района. Пострадалите ще останат сами в борбата си. Няма да постигнат нищо. Останали те кажат " не ме интересува, да се оправят".
    Никога не съм вярвал че пловдивчани ще се дадът така лесно. Явно много съм ви надценявал.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Мерките трябва да ги вземем всички заедно. Няма начин да си мълчим и да се получат нещата. Да ревем във форума не е решение. След няколко дни самолетите ще си идат от района. Пострадалите ще останат сами в борбата си. Няма да постигнат нищо. Останали те кажат " не ме интересува, да се оправят".
    Никога не съм вярвал че пловдивчани ще се дадът така лесно. Явно много съм ви надценявал.
    Моите уважения за адекватната и разумна позиция, която заемаш в тази трудна ситуация. А тя е наистина такава - имаме рядко срещана и сложна ситуация. Ще продължа разсъжденията от предишния си пост, тъй като вече и се вижда края и е време за изводи.
    Защо ситуацията е уникална?
    1. Пръскането не е редовното - с пестицити, хербециди и др., то е предизвикано от една опасна зараза, която е в състояние да унищожи огромно количество едър рогат добитък и да нанесе непоправими щети на българското животновъдство
    2. Всички мероприятия, свързани с ограничаване на тази зараза и минимизиране на загубите са инициирани, организирани и провеждани от държавата, а не от частни лица - арендаторите. Те са с национален обхват и зад организацията им стои не отделно лице, а цялата държавна машина - МЗХ, областни и общински ръководства, летателна техника и персонал, РВД и още куп други, за които ние даже и не знаем.
    3. Пръсканията се извършват на големи територии в едни силно променливи и почти непредсказуеми метеорологични условия - дъждове, силни ветрове и гръмотевични бури. Това прави предварителните графици почи неизпълними, налага чести промени, понякога от днес за днес. Същевременно е впрегнат огромен ресурс от хора и техника, както и големи райони с възможни щети.
    Какви изводи могат да се направят от цялата кампания?
    1. Държавата като цяло не е достатъчно добре подготвена за такива едромащабни действия - няма предварителни планове за действие, няма оперативен щаб с 24-часово дежурство, които да събира и разпространява адекватно данни за непрекъснато променящата се обстановка. Информацията, която се подава към пчеларите е непълна и закъсняла.
    2. Самите пчелари нямат единна и добре организирана система за бързото разпространение на тази информация и предварителна нагласа за действие съобразно обстановката. Да не говорим за технически решения, позволяващи дистанционно затваряне и отваряне на прелки или други възможни защитни действия.
    3. Нормативната уредба (наредба 15, Закона за защита на пчелите, Закона за защита на растенията и др.) не третира достатъчно действията и отговорностите на всички при подобна ситуация.
    Какво трябва (според мен) да се направи?
    1. Сега, след приключване на офанзивата без бавене, докато нещата са още пресни да се проведе разширена среща между пчелари, МЗХ, БАБХ, пилоти и представители на РВД за анализ и набелязване на мерки за минимизиране на загубите на пчеларите. Няма да е продуктивно да се търсят виновници и да се искат наказания, още по-малко да се стига до съдебни дела. Но задължително трябва да се постави въпроса за парични компенсации - на пострадалите да се изплатят суми за възстановяване на пчелните семейства!!! Както държавата дава пари на краварите за всяка умъртвена крава, така трябва да заплати и за всяки унищожен кошер. Само така може да се говори за някакво справедливо и равнопоставено третиране на пострадалите!
    2. Трябва отново, с оглед на сегашните събития да се анализира и да се предложат адекватни промени в нормативната уредба. Това не бива да се проточва във времето, за да може тези промени да са в сила за следващия сезон.
    3. Пчеларските организации, независимо от тяхната многобройност и разединеност трябва да намерят начин за бърза и оперативна връзка по между си за разпространяване на информация, касаеща всички пчелари. Очевидно е, че държавата в лицето на БАБХ няма скоро да създаде автоматизираната система за регистрация и оповестяване.

В тази тема има няколко много интересни и ползотворни идеи, но върху тях ще пиша в друг пост, когато отново прочета цялата тема.
    Този пост е редактиран от tsc1; 20.06.2016 в 06:07.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Пръскането днес е приключило в 9,00. Случайно или не не са пръскали един блок с цъфнал слънчоглед. Стига ли са до него и са обръщали, но дали така им е било по координати зададено или са го направили заради цъфтежа само можем да гадаем.

Верни са нещата в горния пост, но спешната среща след приключване ще изглежда мноооооого смешно в нашите очи. Подир дъжд качулка. Ще направя и аз изводи, но нека да си тръгнат самолетите.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    .........
    Верни са нещата в горния пост, но спешната среща след приключване ще изглежда мноооооого смешно в нашите очи. Подир дъжд качулка. Ще направя и аз изводи, но нека да си тръгнат самолетите.
    Желязото се кове, докато е горещо! И мерки трябва да се вземат, за да не се превърне следващия дъжд в унищожителен порой.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Така е, прав си и бих участвал в такава среща, но в очите на обикновения пчелар ще е голям смях.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Както държавата дава пари на краварите за всяка умъртвена крава, така трябва да заплати и за всяки унищожен кошер. Само така може да се говори за някакво справедливо и равнопоставено третиране на пострадалите!
    Само, че нещата тук стоят по друг начин. В случая няма загинали кошери. Достигат до крайност, но се стараят да се съвземат. Няма как при проверка да се докаже. А това е най удобния начин за властимащите да се изплъзнат. Както и ще стане. Загубите са огромни по мащаб, но никой няма да получи и лев за тия отравяния. Пийте по една студена вода и се молете всичко да приключи.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Само, че нещата тук стоят по друг начин. В случая няма загинали кошери. Достигат до крайност, но се стараят да се съвземат. Няма как при проверка да се докаже. А това е най удобния начин за властимащите да се изплъзнат. Както и ще стане. Загубите са огромни по мащаб, но никой няма да получи и лев за тия отравяния. Пийте по една студена вода и се молете всичко да приключи.
    "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се."
    Остап Бендер
    За тия с примиренческата позиция - кладенци със студена вода дал Бог.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се."
    Остап Бендер
    За тия с примиренческата позиция - кладенци със студена вода дал Бог.
    Това, че си се нагълтал с фрази като сврака с топли л...а не значи, че нещата ще се оправят с НАСЪСКВАНЕ на пчеларите. Пак казвам: няма с какво да докажеш, че си пострадал от пръсканията. Няма как да ти зачетат загубите, макар и колосални. То е лесно да стоиш от страни на огъня, да хвърляш барут в него и да се радваш на искрите. В един друг пост бях краен, сега съм бил пък с примиренческа позиция. На теб май не може да ти се угоди.

П.П. Що не си гледаш старинките и пенсийката, ами си тръгнал да се разправяш с пчеларските ни несгоди?

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    П.П. Що не си гледаш старинките и пенсийката, ами си тръгнал да се разправяш с пчеларските ни несгоди?
    Стааарост - нерадост!

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Това, че си се нагълтал с фрази като сврака с топли л...а не значи, че нещата ще се оправят с НАСЪСКВАНЕ на пчеларите. Пак казвам: няма с какво да докажеш, че си пострадал от пръсканията. Няма как да ти зачетат загубите, макар и колосални. То е лесно да стоиш от страни на огъня, да хвърляш барут в него и да се радваш на искрите. В един друг пост бях краен, сега съм бил пък с примиренческа позиция. На теб май не може да ти се угоди.

Цитат Първоначално публикувано от kuline Виж публикацията
    Стааарост - нерадост!

Вероятно от Ваша гледна точка сте прави, но е въпрос на начин на мислене и на характер.
    А за Вас имам специален поздрав:

Пускайте си го всяка вечер след третата ракия, действа успокояващо.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •