Прикачен файл 7192
Прикачен файл 7193
Преглед за печат
В навечерието на откриването на ловния сезон,едно предложение и от мен.Съответно не синхронизирано с автора на темата;)Прикачен файл 7236
Прикачен файл 8544
550 мм.
Ся да нагласиш и едно ергенско ножче и кат закука кукувицата по Гергьовден си готов да фащаш гората:)
Чифтета сигур имаш...
По Велик ден ако ми направиш една добрина и ми направиш един нож за дране вечно ,ще те споменавам и благославям.
Браво майсторе.
Ще покажеш ли още Слънчо?
А може ли да се поръча нож за разпечатване на ЛР медови рамки?....искам така - леко да ги отнемам на един път основно с ножа...и вече, ако има леки отклонения, да ги обирам с вилицата.
Илиев тия ножове са уникати. Въпреки че не са хич евтини, смятам че Слънчо направо ги подарява за тия цени. Аз съм купувал за подарък и адресата остана много доволен. Аз също и смятам да си купя и за мен. Ако искаш такъв за разпечатване значи си баровец. На мен ми трябва за универсално ползване. Най- вече за риболов и пикници.
Никакъв баровец не съм, гледам да си улесня работата по ваденето на меда, че съм сам, и няма кой да ми помага....затова искам да поръчам такъв нож, с който да разпечатвам "грубо" рамките, ЛР и магазинни ДБл, ако стане поръчката до ваденето на липовия мед, ще е добре, ако няма възможност - когато стане.
Наистина уникални ножове. Браво на майстора.
Ножовете наистина са хубави!
Но освен марката стомана, която разбрах е 4Х13, то ме интересува, как и колко са термообработени?
Бих казал евалла, ако ми се направи демонстрация, като тези прекрасни ножове се ударят яко в един винкел, и след удара не са нащърбени!
Тогава ги признавам за майсторски.:laughing: Иначе са едни хубави парчета ламарина, направени като ножове!
След такава демонстрация и аз бих си купил поне един!
Ха, ха... ти би ли си ударил колата за да разбереш дали са и качествени ламарините или аербеците? Та на въпроса. Ножовете се закаляват в зависимост от стоманата и се има предвид каква работа ще вършат. Ако искаш да режеш винкел то тогава ще ти трябва друг вид нож, поставен на някакъв вид машина. Мога да ти направя нож който да ти устои на експеримента, но .....а бе що се правиш на шантав? До скоро се правеше на голям умник, а сега ми се държиш като...както и да е. Както казах в зависимост от марката стмана ще търсиш диапазон някъде 52 - 62 точки. Режещата част зависи още от първичния и от вторичния скос на заточване и ред други подробност.
Не се правя на умник!
Просто разбирам доста от метали! Това 52-62 точки?? Е твърдост по Роквел. При тази стомана трябва да е между 58-62 единици!
Мога да ти дам и целия технологичен процес, при изработката на тази стомана, който би трябвало да се спазва, за да е добър ножа!
Не си мисли, че само ти си правил ножове. И ние простосмъртните някога, някъде също сме правили! Ако термообработката не е хубава, то един нож е просто парче лъскава ламарина и язък ти за труда да го шлайфаш и полираш!
Благодаря! Разсмя ме! Ще е хубав остатъка от деня.:bigsmile:
Само да те светна. Освен едно висше имам и три специализации в областта на металознанието, металографията, изследването и изпитването на метали и сплави, както и на вакуумната термообработка. А през ръцете ми са минали всички познати на времето марки, както и всякакъв вид термообработки на обикновени, легирани, инструментални и всякакъв вид стомани! И съм изчел няколко вагона книги и то не само на български!
Хубав ден!
Да се намеся и аз,преди десетина години бяхме на сбор в едно село и моят син тогава 18 годишен се похвали с един нож които купил от някакъв циганин .Домакинът у когото бяхме на гости му го поиска и за да му покаже,че не струва нищо, извади една стара лозарска ножка с дървена дръжка и започна да го дяла все едно,че е дървен,от хубавия наглед цигански нож започнаха да излизат стружки. С това не искам да кажа,че ножовете на соларис не са качествени.
"Различния",само не знам по коя линия си различен(дано да не е сексуална),да вземеш да покажеш някой самурайски меч собствено производство,или да не спамиш темата на колегата.:(
Прикачен файл 8717
170 и 250 мм.
Ейй, бучекчията, само лятото ли ти идва музата? Предполагам знаеш, че касапино време е зимъска. Та тогава обявите са по-подходящи, но ти, вероятно следиш таргет групата на платежоспособните :)
Не намирам смисъл да те хваля - правил съм го вече, но ти нямаш нужда от това, а и съм ти клиент.
Няма лято, няма зима. Когато имам време. А дали някой ще си купи или не, това пък най - малко ме тревожи. Начесвам си крастата като ги правя, а след това ги продавам за да не ги трупам на куп. Никой не следя. Ако някой си хареса нещо просто пише в темата - разбираме се и до там.
Прикачен файл 9026...........
Уникална изработка както винаги. Браво.
Винаги съм се чудил какви са правилата за заточване на един нож. Би ли споделил твоят опит- ъгли, сечения, пропорции и т.н.
Слънчо колко сантиметра е острието?
12см........
Не робувам кой знае на какви правила. Правилата спират свободата да твориш. Да правиш това което ти идва отвътре. Предимно се ръководя от парчето стомана. Иначе другите неща са отвътре на кухнята и по принцип се премълчават, а аз не искам да те лъжа като ти нахвърлям техники които ги има в нета, само за да ти отговоря.
Тоз,НЕзаточения сант откъм дръжката,брои ли се?
Абе аз, ако го ръгна някъде- всичко ша влезе. Заточено, незаточено. Обаче на мен ми трябва за рибарски нож, така че....кандисвам. А и освен това вече съм си купувал нож от тези, така че качеството ме удовлетворява напълно!
Не. Не е правил. Само е ползвал мои. Ха, ха..... Раковски. Ножовете ги правя поради тази причина, че се занимавам с дърворезби, картини, ковано желязо и др., за да си чеша крастата. :bigsmile: Ножовете не ги продавах, но в един момент започнаха да ме "затрупват". Ха, ха... добре развито хоби. :bigsmile:
Ха-ха-ха.Имах предвид,времето в зората на демокрацията.Демек от преди близо 30г.Тогава си купих 4 ножа от въпросния мъж и още карам със тях,а имат още мноооого "хляб" във тях..Та не знам защо,но от как пусна темата,приех,че "страната на чудесата" се намира в Карловско.Въпросния мъж беше от Сопот или около.
Познавам един художник-ножар от Сопот/лека му пръст/. Това беше майстор. Ако си чул нещо за Сопотската задруга? Е, те това са майсторите. Имат ножове и приклади на пушки които цени са космични. Този от Раковски е бил някой аматьор. След като е опрял до битака. Но пък какво чудно има? И нашия мед е къде-къде по екологичен и БИО, а го продаваме с цени като за битака в Раковски.
Нека не забравяме,че времената тогава бяха по-сиромашки от сега и не е имало опашка за тез атрибути.Та защо да не врътнат нещо по лесничко,че да имат оборотни.Ако не ме лъже паметта,човека спомена нещо за "сопотска стомана"....
Иначе меда на пазара е 8лв-10лв
Прикачен файл 9044
Прикачен файл 9045
330 мм.
Прикачен файл 9333..........
Тия дни си мислех, да не би да си изоставил това хоби.
Мачете може ли да се направи по поръчка? Да сече яко, но да е красиво като за подарък?
Мачетето вероятно си има тънкости - колко да е тежко, къде да му е центъра на тежестта, дръжката да е удобна, лесно да се носи. Чувал съм, че има леки и тежки модели. Предполагам, може да бъдат спазени общоизвестните тънкости. А след като почне да сече, красотата може да остане поне в дръжката. Друго си е да подариш на някого нещо, което е уникално и няма втора идентична бройка. Особено ако този някой си има достатъчно пари и може да си купи /и вече си е купил/ повечето неща, за които може да се сети човек.
Тези неща които казваш са така и те вече се донапасват, ако познаваш майстор, ако ли не, купуваш от където намериш и каквото предлагат. Красотата е в началото, но започне ли да се използва се губи до някъде, но не чак до толкова. Уникалността при ръчната изработка си остава винаги, колкото и да се стараеш да са еднакви. Имам три ножа - братя. Двата са подарък, единия е в нас. Е, не са еднакви.
Парите? Парите, кой колкото даде.:bigsmile: Шегувам се. Определя се някаква цена в зависимост от сложността и материалите.
Ще си харесам някакъв модел из нет-а и тогава ще пиша на ЛС. Повода е по средата на юни.
Има ли нещо ново, което става за рибарски нож? И ще ми направиш ли промоция калъф и лого на острието? Все пак ще ставам постоянен клиент.
Прикачен файл 9453...........
Прикачен файл 9541420 мм.
Задобряваш! Май си подобрил изработката на гравирането?
Прикачен файл 10668
Прикачен файл 10669
487 мм.
Последното произведение на майстора.
Продаден.
Прикачен файл 12013
Китайска ножка, струваща 7-8лв. по битаците. Качеството напълно отговаря на цената:bigsmile: Въпроса е, че ми пасва идеално, като форма и размер.
Говоря за нож в същата форма. Нямам претенции за екстри(гравюри и т.н.). Също не държа на металната част от чирените и на отвора в острието.
Работя само големи. Такива.... правех когато бях малък. Шегувам се. :bigsmile: Занимавам се само с луксозни. Е, някои направо си ги ползват здраво, но как съм казал....всеки си....жената, как си знае. Та, няма да свърша работа. Иначе познавам майстори именно на такива, но още по-сложно става, че трябва да им се моля. Качеството може да не ме задоволи, а няма да има как да им правя забележки. И те така подробности....
А аз си мислех за сатър:laughing:
Направо ударих на камък не,ами на два камъка:laughing:
Харесах си един сатър на пазара,към 2кг от неръждавейка, ама нямах толкоз кеш,а майстора нямаше посттерминал:bigsmile:
Съгласен съм с теб. ;) Иска ми се да не му отказвам на колегата, но трябва да се работи. Направата на един нож си е доста работа и отнемане на време. Колкото е по-голяма заигравката по него, толкова повече внимание изисква. Колегата Кразз каза, че не държи на много от елементите, но ако ще правя аз нещо, ще трябва да се изработи добре. Ако е за каквото и да е, той вече си е купил такова. А и мързел ме е налегнал, а знаеш, че по-старите майстори се вадят от летаргия...трудно.;) Дипломат!?:bigsmile:
В момента си разбивам банята, че тръбите се запушиха от 93година са уж подцинковани ма пак изкараха 30години, че тия сегашните я изкарат 5-6 я не.Проблема е че ще трябва да сменям и плочките , че са едни бели мънинки демоде а пода са едни такива суросинкяви все едно ларвите на монголски щурци са ги акали та трябва се сменят а аз не мога нещо с геометрията ич ме няма брата може ама не иска молих му се кажи колко пари или колко работочасове трябва да върна няма да се пазаря но човека неще и то не че аз имам претенции стига да не се спъвам в тях няма проблем стига да не се занимавам с пишман майстори но мастера брато неще и знаеш ли що. Що е перфекционист слага мастар 2 метра на банята и къде и да сложиш лист хартия като го затиснеш с мастара ако го дръпнеш се къса, лятото му помагах да отлее плоча около 30ина квадрата така бе изчислил тъбата на канализацията, че височината дойде до моколо милиметъра.Всичко добре ама за перфекционистите има един малък проблем няма производителност е стига да не правят яйцата на Фаберже.
Дипломат си си мое си мнение :yo:
Налбатина може и да е ковач но ковача може и да не е налбатин
А, подкови да искаш. И аз ще ти направя, без да съм майстор... Една подкова на пазара струва 6-7лв. Хубавият нож тръгва от 150лв. и стига до четерицифрена сума.
Голям съм будала,... виж какви работи взех да обяснявам точно на тебе:bigsmile:.
Р.Р.
Видях късно, какво си дописал. Да, правех си подковите, подковавам и коне. Ама да сравнявам налбантина с майстора-ножар, е все едно да сравнявам ММА с художествената гимнастика.
Ти с тия ножове вампири ли ще дереш та си толкоз придирчив
П.П.Онзи ден гледах за каматаб на Рамзес или не знам си кой фараон де била кована от метеорит и тия се чудаха как едно време са можели да изковат такова чудо а аз си казах те пирамидите са построили та една кама от никел няма да изковат
Преди време работих в една кланница в Испания там имаше едни ножове по 5-6евро на външен вид много смотани с пластмасови дръжки но много режеха като попитах разбрах, че там имало няква толедска стомана де била много качествена и едно време правели мечове но така и не разбрах тия ножове с такава стомана ли са но арабите си коват мечовете от ресори на японски коли
Често гледам ,,Изковани в огъня,, там също се ползват ресори чат пат
Такуба – Мечът на “Рицарите” от Сахела
От Южен Алжир до Северна Нигерия и от Мали до Чад, емблематичното оръжие на Западна Африка е такубата.
https://icollectswords.com/%D1%82%D0...5%D0%BB%D0%B0/
,,Остриетата се правят основно от ресори на пикапи, заради здравината и еластичността им. ,,
П.П.Имам две висшета незавършени но съм завършил кабеларката.В изковани в огъня са поставяли задача и изковаване на ромфея тракийско оръжие използвано срещу бойни слонове. Бая требва да си откачен да излезеш срещу боен слон
Еи ся разбрах защо има такова търсене на японски коли от арабите.
Пружините на тойотите са направени от самурайски мечове..??
Тези стомани за които говорите са добри от към жилавост, но ако ще трябва да се направи нещо което да остане красиво и след време, то трябва да е неръждаемо. От тази стомана също може да се получи красота, но временно. Това са стомани тип 80. Ако искате нещо режещо, добре е да се използва ХВГ, 65Г, У8, 10, 12 А и други. Цяла наука.;)
https://knivesbg.com/index.php/inmenu-29/22--3/36-ud
Полека-лека, може и да се получи нещо:
Прикачен файл 12018
Дончев, саде отвори работа на Неволята:bigsmile::cool:.
Прикачен файл 12019
Не се продава:bigsmile::bigsmile:blush;.
Нямам достатъчно познания, за различните стомани и закаляването им. Това го направих от лист ножовка...
Направо ме е срам да покажа моите ножове. Правя ги от циркуляри за метал.
Доволно...
Прикачен файл 12025
Прикачен файл 12026