В допълнение към предходния пост искам да попитам как стоят нещата при практикуването на мобилно пчеларство? В моя случай сменям съседни землища, които обаче попадат в различни общини,че дори и области.
Преглед за печат
В допълнение към предходния пост искам да попитам как стоят нещата при практикуването на мобилно пчеларство? В моя случай сменям съседни землища, които обаче попадат в различни общини,че дори и области.
Трябва да се вземе пътен лист от личния ти ветеринарен лекар. Наскоро го правих и се оказа, че има ЕДИННА СИСТЕМА, в която всички местения се регистрират, и пътния лист се издава от самата система след въвеждане в компютъра на данните за пчелина, броя на семействата, номерата на камиона и други данни, включая и дали семействата са проверени за американски гнилец.
Може да се издаде и ръчен (не компютърен) пътен лист, но в него пак се вписват всичките тези данни, и копие от тях остават при ветеринаря и се отчитат където трябва. Въобще всичко е много строго и не трябва да се заобикаля с лека ръка.
Здравейте колеги,
Може ли да ми кажете, има ли изискване за размера на табелата на пчелина ?
Според сега действащата нормативна уредба няма точно и ясно дефинирани параметри.
Закон за пчеларството, чл. 8, ал. 5 - от там те препраща към Наредба 10 от 1 април 2015год. и в нея за разлика от предишната наредба(27 от 2 юли 2002г.) която се отнасяше за номерацията на пчелните кошери, няма нищо конкретно за табелата нито размер, нито какво точно трябва да съдържа.
http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135468444
http://www.ciela.net/svobodna-zona-d...nite-semeystva
Аз използвам формат А4(на "ландскейп" - обърнат странично) и изписвам:
1. Номер на пчелина
2. Име, презиме и фамилия(или фирма юридическо лице)
3. Адрес(на собственика или по регистрация на юридическото лице)
4. Телефонен номер
Ламинирам табелката и това е.
Благодаря за изчерпателния отговор. :)
А някой има ли представа каква е цената на транспортният лист?Моят ветеринар ми взе 64 лв за транспорт между двата ми пчелина.А напролет го имам отново това упражнение и ми се видяха доста тези пари.Говорим за 23 броя.
Имаш в предвид "пътен лист" или както му е официалното наименование ВМС(ветеринарно медицинско свидетелство) - 4,50лв. фиксирана цена + добавка на който участъков каквото му "роди" глават. На мен моят ми взима по левче на семейство, все едно колкото им дават за профилактичните прегледи(пролете и есенен).
Здравейте, бихте ли ми дали актуална връзка към новия закон за пчеларството от 2015 г?! Благодаря!
Ето ти го изтеглен от Ciela-та: Прикачен файл 5999
Благодаря !!!!:yo:
Няма такова нещо. Единствено което се изписва на таберата е номера на пчелина. Колега чети внимателно от закона за пчеларството Чл. 8. (5) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) Постоянните пчелини задължително са с ограда. В срока по ал. 2 собственикът поставя на оградата табелка с регистрационен номер на пчелина съгласно наредба на министъра на земеделието и храните.
Не давайте подвеждащи информации, ако не сте запознати.
има ли някъде записана някаква нормативна уредба колко кошера на какво място може да се сложат виждам има писано 5 кв м на кошер но къде в законите е написано това ?
Здравейте, начинаеща съм и моля да ме извините ако се повтарям, но бихте ли ми казали стъпка по стъпка как да регистрирам пчелина. Закупихме 15 кошера и мястото, където ще са е собствено в община Раковски. Прочетах, че трябва да е заградено, но не разбрах дали е цялото или само където са кошерите и ако искаме да закупим още, какво се случва? Благодаря ви предварително
В по горните постове е отговора. Но питай ветеринара където ще е пчелина трябва да имаш договор с него или някой друг ветеринар, той ще ти каже за местното ОДБХ там ще пуснеш молба и ще се назначи комисия за одобрение на обекта. Като ти се открие обект с пътен лист купуваш пчелите и ги докарваш законно в твоя обект (като им кажеш че си ги закупил вече подлежиш на акт)
Заграждаш само този участък от имота, в който искаш да ти е пчелина. Аз имам големи имоти, в които е заградена само една малка част за пчелин. Имам и обратната ситуация - един пчелин загражда участък от 3 съседни малки имоти.
Правилото е следното - заграждаш точно толкова, колкото ти трябва за да си разположиш кошерите, като предвидиш място и за всички бъдещи разширения в следващите години.
Само да допълня в молбата за регистрация има 2 графи едната е за наличен бр.пчелни семейства а другата е за капацитет на обекта тук трябва да внимаваш ако напишеш 15 колкото имаш в момента след това като ги увеличиш трябва да повтаряш процедурата наново Затова пиши толкова колкото мислиш че ще ги увеличаваш стига да имаш достатъчно имот мисля че максималната графа е над 100 тоест това е в твой интерес като пари таксата е няколко лева разликата не е много.
Ти или четеш избирателно или през ред...?!?
Много ясно съм посочил, че според последните изменения на закона и новата наредба емного не ясно какво трябва да съдържа табелата(само един гол номер е прекалено малко и неясно). И като допълнение съм посочил какво АЗ ПИША НА МОЯТА СИ ТАБЕЛА, без да ангажирам когото и да било да си пише каквото си иска...
Остарелия закон за пчеларството, противоречи на закона за защита на личните данни.
А да попитам, като отида в общината какав документ трябва да изискам, какво трябва да пише, мога ли някъде да вида примерен?
Телефонния номер и други лични данни ги пишеш в заявлението пред ОДБХ.
Срещу това заявление се издава регистрационен номер.
Казано по друг начин: Ако нямам телефон по някаква причина, то това не е причина, да не ми бъде регитриран пчелина
Там трябва да знаят, какъв документ да ти издадат за пред ОДБХ.
Ако не знаят, отиваш в ОДБХ и подаваш заявление за регистрация, по техен формуляр.
Необходимите документи са скица на имота и документ за собственост. Ако имота не е твой - договор за наем.
Аз подписах договор за безвъзмездно ползване със собственика на имота, без нотариална заверка.
От ОДБХ нареждат на общинската ВМС да направят проверка и да издадат становище.
Последните ти издават и номер на пчелина. Но затова трябва най напред да минеш през тях и след това в ОДБХ.
След като ти издадат номер на пчелина, можеш да идеш в кметството и да те запишат в техния регистър.
Тези неща са написани и в предишни постове.
Ако имаш други въпроси питай!
Успех!
Такаааа , да се изс... и аз и да питам като малоумник след около месец ще имам 7 кошера (трябва ли да ги регистрирам ) , Нотариален акт ( ако не е мое договор за ползване ) , после общината , ОБДХ и после ВМС такъв ли е редът ? Това за заграждането нещо не ми стана ясно двора не се ли явява като заграждение ? . Ако има нещо за допълване благодаря предварително .
Регистрацията помага за регистрация като земеделски производител или по наредба 26.
Никакви проблеми ако ни ги регистрираш.
Щом двора ти е заграден, нямаш проблеми при евентуална регистрация.
Ей това чукане чаках ;) .Първо искам да съм изряден , второ регистрацията спомага за проекти (така ли да разбирам) , а и нищо не каза за последователността която описах дали е правилна . Благодаря предварително.
Като искаш да си изряден, отивай и ги регистрирай! Не се уфлянквай!
Аз също изписвам телефон за връзка на табелата. Идеята ми е при необходимост да има бърз начин всеки който пожелае да се свържи с мен. Това не дай боже може да е пожарникар повикан да гаси съседен имот или гора. Съсед ми е звънял миналата година, че пчелина се наводнява. Причината се оказа спукан основен водопровод на ВИК който минава по границата на имота, но водата избила вътре.
"Бандит" - по-горе в темата има линк към закона(за пчеларството), прочети го, само няколко страници е... Точно в закона е разписано, че ако имаш пчелни семейства, в еди си какъв срок трябва да отидеш да ги регистрираш в кметството и при докторите(ОДБХ), има си и предвидени глоби, ако не ги регистрираш.
Но, колегата е прав, че никакви(финансови) последици ако не ги регистрираш, поне аз до сега не съм чул за подобен случай, да има някой глобен, то и всъщност не съм сигурен дали самите институции са наясно кой точно трябва да прилага тия санкци...
Аз също считам, че слагането на телефон на табелата е изключително важно, защото и на мене ми се е случвало хора да ми звънят за един или друг проблем с някой от пчелините (за наводнение, за паднало дърво, за открадната оградна мрежа и т.н.). Ето как изглежда една моя табела:
Прикачен файл 6099
За подобни случаи е хубаво да се сложи, но това е по преценка на пчеларя.
От ОДБХ не го искат вече.
Намерих си много хубаво място за втори пчелин /под наем/ до голям липов масив -около 3 декара но се оказа че в нотариалният акт са собственици 2 ма човека които са починали преди 2 год.Сега са наследници общо 7 човека но 3ма са извън България.Аз искам да ползвам 1 декар от нивата.Възможно ли е да сключа договора за наем примерно с 4ма от наследниците които са в България за техният дял ат нивата?Защото иначе с тези които са в чужбина става много сложно и нещата ще се проточат много а искам да регистрирам пчелина до месец.Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно нека сподели.
Твоя случай, направо си е като от "класическите" за "белите петна с много наследници"(при тях арендаторите издирват един от многото собственици, купуват му дерла, и сключат дългосрочен договор със своите си фирми, регистрират си ги в общинските служби по земеделие и са си ОК), предполагам че все още това "работи". Толкоав много, интересни и кумични случаи има, че то си е материал напраов за роман....
Така че и при теб ако сключиш договор само с един от наследниците би трябвало да си ОК, но всичко зависи от местната ОДБХ.
Ако си поемеш риска да сключиш договор само с 4 от 7 души и след години липсващите трима да ви съдят за пропуснати ползи :). По принцип тези, които са в чужбина трябва да направят пълномощни, в консулството на държавата, в която са, на някой които да се разпише от тяхно име. Ако имате принципна договорка, ти можеш да започнеш да си градиш пчелина, докато това се случи.
Споделете, ще имам ли някаква полза, ако си регистрирам пчелина? Кошерите са в собствения ми двор, заграден надеждно. Аз съм съботно-неделен пчелар. Не участвам в пчеларски програми, защото ценя времето си и нямам излишно време за губене.
Проблеми няма да имам -хората са ми много близки а и нивата е пустееща от десетилетия.Въпросът е че искам да сключа договора с наследниците на единия от собствениците в нотариалният акт и така да ползвам техният дял от нивата.
То ако всички имоти с много наследници бяха бели петна........картата на България щеше да бъде 50% БЯЛА. До ммм.1979, първо провери в общинската служба по земеделие дали въпросния имот има тежест (аренден договор, нотариално заверен). После, имот от 3 и по-малко декара е НЕДЕЛИМ и остава във съсобственост на всички наследници. Каквото и да означава това и както и да го тълкуват службите и институциите. В последните години се заведоха ХИЛЯДИ дела за делба на наследство и земята се раздроби на много парчета и собственици, и мисля че този казус със съсобственоста още не е разрешен от ЛОБИТО на земеделците. Ако мислиш да ползваш имота дългосрочно (с години) най-добре изкупи дяловете на наследниците, които откриеш. А за другите които не откриеш превеждаш по сметка на общината рента в размер на средната рента за годината. това при положение, че искаш да ползваш дългосрочно (след години и постройка може да ти се прииска). Ако мислиш, че няма да е дългосрочно събираш наследниците на 1дка от имота (казваш, че искаш да ползваш само 1 дка) и правиш с тях аренден (нотариално заверен) договор за минимум 6 години и си правиш регистрация на пчелин.
Договорът за наем може ли да бъде подпечатан от кмета на селото вместо при нотариус и ще бъде ли признат в ОДБХ при подаване на документите за регистрация на пчелина.Знам че има така регистрирани пчелини без нотариална заверка.
Много ясно, че не всеки имот с много наследници е бяло петно, става въпрос че дори и един от наследниците може да се "разпореди" с имота, да сключи договор аредна или наем. Разбира се че другите имат право на своя дял от наема/рентата. Наистина най-добре е да го купи ако може, друго си е да си е твое...
Бързаш да регистрираш втори пчелин.....най-вероятно заради програма. Има много тънкости и неща които не всички служители ще ти кажат. После като се получи разминаване в проекта, се връщат пари в троен размер. И аз исках да регистрирам набързо втори пчелин.......но за сега пасувам. повече не подсказвам.
Не не съм привърженик на програмите.Просто искам всичко да е както трябва-законно.
Здравейте колеги,
а някой има ли представа колко би била наложената глоба, в случай че не съм си регистрирал пчелина?
Закон за пчеларството, стр.11, чл.37, (1)
http://www.mzh.government.bg/odz-ple...stvo.sflb.ashx
50 до 100лв.
Друг е въпроса, че никой не те гони, да те глобява.
zapstojan, много благодаря за информацията.
Но за съжаление има недоброжелателни съседи, които с удоволствие биха навредили.
Това със съседите е проблем че ако подадат жалба ветеринарите са длъжни да направят предписание и после акт. Акта може да е по няколко члена и да мине 500лв. обикновено е така и обърни внимание на чл.15 за отстоянията.
Обърни и внимание на закона за отстояния от съседи и ограда и насоченост на прелките (желателно е да не е към тези съседи)
Също така има и за бр. кошери към общината ако мястото е в регулация(във всяка община е различен бр. при нас е 25бр.)
Малко помощ.
Изчетох закона и не видях какво е ограничението за бройката на кошери в един имот.
Мястото ми е 750кв.м. и се чудя в заявлението до кмета колко боря да напиша. До 100 бр. добре ли е?
Ограничението е според квадратурата и местоположението. Аз, когато регистрирах моя пчелин на квадратура от 850 кв.м. в ОДБХ ми дадоха принципно разрешително за до 100 кошера капацитет, но при регистрацията в общината, след като общинския лекар мина на място ми постави допълнително ограничение - до 41 кошера в имота. Това ограничение го пише в удостоверението за регистрация на животновъден обект издадено от общината. Така, че ти пиши 100, а ако имат възражения ще ти наложат ограничение.
Това къде го прочете?
Никъде не го пише. При нас ОДБХ изискват минимум 5кв.м. за едно пчелно семейство. Може би са някакви тяхни си вътрешни правила или тълкувания...?!?
Благодаря на всички за отговорите!
Написах до 100 кошера, но не можах да подам документите защото трябва скица, а ще е готова във вторник.
Здравейте,колеги!Може ли да се кандидатства за отдаване под наем на общинско пасище или ливада за ползване на пчелин?
Тогава началника на поземлената комисия в общината ми каза, че към момента закона не разрешава. Не съм му искал да цитира кой е закона и аз не съм се интересувал за това.
Да,макар да няма логика изчетох на бързо законите за общинска собственост, закона за пчеларство и закона за горите и резултата е че и аз имам разрешение за постоянен пчелин в общински горски имот
https://usl.sofia.bg/ePortal/pages/e...lication.xhtml
Тук колегите от Софийска област могат да направят регистрация на семействата си!
Здравейте,тъй като смятам да се занимавам с биологично пчеларство, съм намерил подходящ имот, намиращ се в горски масив. Въпросът ми е, какви са стъпките и къде първо трябва да отида, за да пристъпя към регистрация и узаконяване на пчелина?
1. Копие на документ, удостоверяващ правото на ползване на имота.
2. Сверка на документ за самоличност.
3. КОпие на заверен ветеринарен дневник и договор с ветеринар.
4. Копие от платена такса по чл.14 ал.2
5. Служебна бележка от кмета на населеното място (направо в общината става по лесно) по местонахождение на пчелина, че е регистриран в кметството
6. Проверка за маркировка и снемане на GPS координати
Иначе, отиваш в областната дирекция на БАБХ, там са учтиви и любезни, дават ти каквото ти е необходимо ходиш 5-6 пъти излишно и си готов (поне така стана при мен де).
А за биологичното незнам sorry.
Първо се свързваш със сертифицираща фирма, изпращаш координатите на пчелина и ако не те отрежат, както мен те ще ти кажат как продължават нещата.
Здравейте,
Нов съм във форума и изчетох цялата тема относно регистрацията на пчелин. Моят казус е следният:
Дядо ми има около 20 семейства но тъй като човека е на възраст иска вече да приключва с гледането им. Семействата не са регистрирани никъде, понеже сме последна къща на село и покрай нас няма абсолютно никой в радиус от 500 метра а и самият парцел е с големина 10 декара. Искам аз да почна да ги гледам като за начало а кой знае може и след време да ги увелича. Проблема е че съм на 250км от въпросният имот и единственият ми шанс е да ги разположа на горска територия и там да ми е пчелина. Та ходих до горското да питам как стои въпроса с отдаването под наем на терен за направата на пчелин. От там ми дадоха една бланка на която е записано какви са условията за отдаването на територията. Това което ме учудва е че за да ти дадат територия трябва да имаш регистриран пчелин. А от това което прочетох в темата за да имаш регистриран пчелин трябва да имаш или нотариален акт на имота ако е твои или договор за наем на имота ако не е твои, за да можеш да направиш регистрацията на пчелина.
Та в моя случай се получава - ако искаш земя от горския фонд докажи че имаш регистриран пчелин, ама за да регистрирам пчелин трябва да представя договора за наем на земята. Кое е първо яйцето или кокошката :D. Някой сблъсквал ли си е с казус като моя?
Не е, чак толкова сложен твоят казус. Първо отиваш в ОДБХ или при участъковият ветеринарен лекар и от там ти дават номер съответстващ на пощенският код на населеното място на чиято територия(землище) ще си разполагаш пчелите, един вид ти го "резервират" този номер, и като отидеш в горското да си попълваш документите го пишеш този номер. Друг важен документ ти е едно заявление, което трябва да намериш, точно кой горски отговаря за даденият участък от гората където искаш да си настаниш пчелите, и съответно трябва да ти подпише заявлението и да нанесе информацията за парцела - отдел, подотдел.... И, тава при условие, че гората е държавна собственност, ако и общинска - то процедурата е по-различна.
По-скоро проблем ще ти ъздаде самото заселване на пчелина, защото когато регистрираш пчелин на общински или държавнен терен - то трябва отнякъде да ги транспортираш с пътен лист, т.е.т. трябва да прехвърлиш съществуващи в системата на БАБХ кошери(пчелни семейства) от един пчелин(животновъден обект) в друг. Докато ако го регистрираш на твое си място би могъл да ги впишеш само с декларация, без ветериварно медицинско свидетелство(пътен лист).
Та, такава беше процедурата до преди година, възможно е и нещо ново да са измислили, знае ли човек, а и не трябва да се забравя че във всяка институция в различните области някоя неща по различен начин ги тълкуват и прилагат...
Благодаря за информацията.
А относно това че в различните области си тълкуват нещата по различен начин е вярно, защото човекът с когото разговарях в горското ми обясни че също така трябвало да бъда регистриран като земеделски производител и също така член на някоя пчеларска организация.
Друго изискване е че трябва да докажа че съм собственик на поне 10 пчелни семейства за да ми дадат въпросната територия.
Първо си намери подходящо място в гората после отиваш в горското и искаш разрешение за времено настаняване на пчелните ти семейства.С това разрешение отиваш в обдх и подаваш заявление за животновъден обект, през това време ограждаш пчелина и си местиш кошерите.Слет като ти издадът документа за животновъден обект можеш да се регистрираш като земеделски производител.И по нататък може да поискаш право на учредяване ако искаш де.
А не може ли това временно настаняване в гората да си остане за постоянно като представиш необходимия набор от документи.
От БАБХ биха ли ми отказали регистрация на пчелина ако на разстояние от 300 метра има разположен друг пчелин с около 100 семейства може би.
Аз в една друга тема питах за пчелин в горски фонд. Оттогава, вече една година се моля на горските да ми дадат нещо по-различно от едногодишно право на ползване на мястото, ама ядец.Да, казва началника, разрешено е от закона, ама не е задължително. И ми резолюира заявленията с "не". Чудя се мога ли да направя нещо легално, по процедура някаква за обжалване, да речем.
По твоя въпрос намерих нещо полезно от тази година, прочети го и виж дали може да ти помогне по някакъв начин:
Прикачен файл 7987
Посочих единствения законен начин, защо си помисли нещо друго - незнам, вероятно защото имаш по-други разбирания за законността. Та по същество, наистина текста за 10 годишното учредяване право на ползване за пчелин е пожелателен, а не - задължителен. Което ще рече, че ножа и хляба са в този който одобрява или не, искането на пчеларя.
Аз горе-долу така съм постъпил, платих и на геодезисти за заснемане по координати и скица, но отговора не е, че ми липсва някакъв документ и да го представя, а просто резолюция "не". Потвърждава се убеждението ми, че у нас законите се пишат нарочно с някои пожелателни текстове с точно определена цел.
Имай в предвид, че отказа трябва да е мотивиран. Т.е. давам "не" защото...не мисля, че държавен орган може да даде отказ, без да посочи мотивите си.
Причините, поради които не ескалираш въпроса са ми ясни, но все пак...защо не отнесеш искането си до общинския съвет, или кмета, или ДГС София, т.е. до по горна инстанция. По принцип няма причина за отказ, когато документите ти са изрядни, а колкото до пожелателната част - да пожелателна е, но все пак ти в документацията си пишеш 10 г., не 1г. и ти се отказва без мотив.
Мисля да почакам до изборите, да видя с кого ще преговарям пак, че тези постове в горското са доста проветриви, а при нас особено много.
Аз като си избрах място отидох горското да попитам първо, възможно ли е да получа точно това място. Отговора беше НЕ, защото този участък се водел разсаден или нещо подобно и ми казаха да си избера 2-3 места и да отида с техните координати.
Оказа се, че другите които избрах всички стават, но ми дадоха право на ползване за 6год. на избраното от мен, защото щяло да има сеч в района след 6 години и не знаеха все още кои участъци ще са напълно изсечени и кои частично.
Абе я като ти дават вземай.Не се знае до 6 години какво ще стане.Може догодина да им дойде друга на главата.Те самите не знаят дами и каква сеч ще има.
Опитай в Изпълнителна агенция по горите или виж дали няма общински терени наоколо. Вариант са си и частни гори, там договор трябва да сключиш с фирмата, която ги управлява, ако не се лъжа, освен със собственика (собствениците не могат да си управляват горите от едно известно време).