Причината е, че отводките са направени с малко млади пчели и маточниците са простудени.
Преглед за печат
Причината е, че отводките са направени с малко млади пчели и маточниците са простудени.
По-добре е първо да четеш и после да работиш отколкото, първо да работиш и после да четеш как да оправиш "работата".sweating;
Д-р Станчо Георгиев "Производство на пчелно млечице и пчелни майки".Само със 6лв. вложени в обучение ще спечелиш доста качествени майки.hi; http://www.helikon.bg/author/Д-р%20С...иев_14480/
Здравейте,
Новобранец съм в пчеларството и се сблъсках със следния проблем: купих си в началото на този месец 5 отводки. Днес отворих съндъците с и учудване установих, че в два от тях са заложени маточници, а пред единия корпус видях 10-15 пчели, които се бяха скупчели върху нещо и след подпушване, когато пчелите се разбягаха, забелязах лежаща майката на кошера. Може ли някой да ми каже на какво може да се дължи това? Благодаря ви предварително :)
Споделете как да избегна изграждането на далаци върху маточниците.
Пробвах с восачна лента на горната летва но пчелите изобщо не я посещават.
Само някои от семействата имат склонност да изграждат далаци върху маточниците, и то само по време на силна паша. По принцип регионите със силна паша са проблемни за майкопроизводителите.
Иначе решението да не се изграждат далаци върху маточниците е смяна на семейството - отглеждач.
Благодаря за отговора :)
Притеснява ме това, че в единия кошер ситуацията е както при класическа самосмяна, а в другия незнан все още какво е :$ . Първия си има старата майка, която продължава да сняся яйца и има два маточника, но втория има 7-8 маточника, които не са запечатани и няма кой да снася през пириода , до който ще се оплоди новата майка, което най- много ме притеснява, защото отводката е все още слаба на 6 рамки. Не е ли по- добре да си купя за втория кошер ноеа майка или те ще успеят да се справят сами?
И един въпрос още имам, надявам се някой да ми обясни. Как е възможно пчелите да си правят само смяна пти положение, че от човека, от който си купих отводките каза, че са млади майките. Благодаряза вниманието!
Няма нищо чудно в това. На повечето майкопроизводители майките също са млади, но при голям процент от тях, приемните семейства ги подменят. Причините за това могат да бъдат различни, но най-общо казано такива майки са НЕКАЧЕСТВЕНИ и пчелите това много добре го разбират;)
Има майкопроизводители, които по презумпция продават некачествени майки, защото са под закрилата на майкопроизводствения монопол. Те гледат количеството, а не качеството. Оплождат ги в малки студени оплодни сандъчета, в резултат на което част от яйчните тръбички на майката остават недоразвити. Това ограничава нейния максимален капацитет на снасяне и най-интересното е, че пчелите го усещат този факт и предизвикват самосмяна, независимо от това че майката е млада.
В общия случай говорим за ПРОСТУДЕНА МАЙКА в някой момент от нейното развитие. В технологията на майкопроизводителите има поне няколко момента от време, през които те могат да простудят майките - било поради незнание или поради криворазбрана икономия на време или пари.
Днес попаднах на една интересна статия за това как се придават маточници на семействата така, щото пчелите работнички дори и да искат, да не могат да убият майката. Идеята е много проста и поне за мене е новост, за която досега не знаех.
Накратко - когато се придаде чужд маточник на семейство или отводка, понякога пчелите не искат да го приемат. Процента на неприетите маточници може да достигне до 20% или дори до 30%. Пчелите прогризват маточника отстрани (никога отдолу) и убиват неизлюпената майка. Автора на статията практикува завиване на маточниците отстрани със станиол. Според него това спасява маточника от прогризване. Отдолу маточника не е защитен, но според статията долната страна на маточника е просмукана от феромоните на неизлюпената майка, и те се явяват като защитна стена. Това пречи на пчелите да прогризат долната страна, и по този начин на практика се гарантира едва ли не 100%-ово приемане на маточника и спокойно излюпване на майката.
Ако в кошера има други маточници, вече не е необходимо те да се унищожават. Новоизлюпената майка сама ще се погрижи за това. Ако всичко това е вярно, то тогава наистина вече имаме инструмент за повишаване на процента на приетите маточници, и освен това си спестяваме доста пчеларски труд (търсене и унищожаване на маточници). Просто трябва да завием едно станиолче, да придадем маточника и това е всичко.
На снимката автора завива станиолчета още преди да нареди маточниците в преносната кутия, която кутия освен всичко друго има подгряване и терморегулатор, което позволява маточниците да се транспотрират на далеко без никаква опасност за майките в тях. Става въпрос за маточници в последния ден от тяхното развитие.
http://hopesayglebefarm.blogspot.bg/...n-transit.html
За работа в един пчелин няма нужда от такава транспортна кутия, но при майкопроизводителите тя е много важна, а не съм сигурен дали въобще използват нещо подобно. При майкопроизводителите обикновенно отглеждачите са в един пчелин, а оплодните сандъчета и бащините семейства са в друг пчели, който го наричат ИЗОЛИРАН ОПЛОДЕН ПУНКТ. Та преноса на маточници до този оплоден пункт изисква точно такава специализирана кутия с терморегулатор и захранване от запалката на колата.
Завиването със станиол определено също е полезно, и ако го знаех по-рано, сигурно щях да имам доста по-висок процент на приемане на маточниците.
За следващата година съм планирал създаването на огромно количество маточници - буквално по 500 или дори по 800 на ден. Целта е да не ги икономисвам. Когато правя отводки, профилактично ще слагам маточник и на основното семейство, защото тази година загубих част от основните си семейства по причина неволно пренасяне на майката в някоя от отводките. Случва се в 2-3% от случаите, но боли когато осакатиш силно семейство, оставяйки го без майка.
Преди време бях чел за подобна техника, но човека използваше анкерпласт. И по спомен лепеше маточниците в отглеждачите в случай, че някоя майка се излюпи по-рано да не унищожи другите.
Акакво ще кажете за това- http://pchelar.com/node/834 !?
Това схващане съществува и според мен е грешно. Маточниците биват унищожени от пчелите. Пчелите дори унищожават едни маточници и оставят други. Определено извършват подбор. Когато излезе майка унищожават всички останали маточници. Ако това всичкото е истина/вярно то правилото на 4-ти/5-ти ден е безмислено.
Маточника се приема на 100 % и майката се излюпва, но дали ще я приемат при наличието на заложени собствени маточници дори на един ден няма никаква гаранция всичко зависи от самата майка особено ако говорим за силно семейство . Винаги когато пчелите искат да унищожат маточник го прегризват от страни затова обвиването има ефект.
Да попитам Радо , при обвиването на маточника с хартиено тиксо не се ли случва да прегризат тиксото,при станиола няма как да се случи,но пък е по твърд ,предполагам и по неудобен за работа.
Супер идея ! Ще бъде изпробвана следващия сезон . Малките и елементарни неща ,са гениалните !!!!!
В моята практика не помня случай ,да сложа зрял маточник в семейство без майка или отводка и да бъде унищожен.Наличните свищеви маточници биват унищожени от по-рано излюпената майка /от придадения маточник/ .Не помня къде съм го чел ,но пчелите не унищожават маточници ,освен може би при прекратяване на роене.
Използването на пластмасови клетки или решетки не е за препоръчване. Проблемът при тях е, че пчелите не успяват добре да затоплят маточника, защото са отдалечени от него на няколко милиметра. Крайният резултат е некачествени майки, ако са се излюпили в централната част на кошера (все пак там е по-топло от издигащия се топъл въздух) и умрели майки от периферните маточници. Виждал съм такива умрели майки, затворени в пластмасова клетка, но не съм се замислял защо се е случило това. Сега вече знам.
Това със станиола според мене е най-добро. Алуминия е добър топлопроводник и не влошава температурния режим на майките. В същото време е много по-труден за прогризване от хартиено тиксо например. Самото хартиено тиксо или анкерпласт (ако някой го използва) се явяват лоши проводници на топлина, и влошават температурния режим. Алуминиевия станиол ми изглежда възможно най-доброто решение и догодина наистина ще го пробвам и евентуално ще започна да го използвам масово.
При излюпването си майката излиза заедно с феромоните си. Нещо повече - върха на маточника излъчва феромони още преди излюпването на майката. Та тези феромони би трябвало да спасят майката от убиване. Най-малкото силно ще се вдигне вероятноста за приемане на майката.
Ако клетката се слага предпоследния ден преди излюпване на майката,а не веднага след запечатването на маточника не виждам проблем.Маточника може да простине, когато е сложен в отводката и пчелите са малко и разпръснати,може и да не е поставен на подходящото място .......
Някои пчелари се изкушват да ги слагат по-рано. Причините са две:
1. Опасяват се да не са прехвърлили личинка на 2 дена, която ще се излюпи по-рано и ще прогризе останалите маточници.
2. При силна паша пчелите започват да градят далаци върху маточниците, и така убиват майките.
И при двата случая човек се изкушава да сложи клетката по-рано, но така си вкарва автогол. Знам го това, защото аз също съм я допускал тази грешка.
Чудя се дали майките действително умират при изграждане на далаци върху маточниците.Веднъж колега ми каза,че когато изградят далак върху маточниците просто ги почиства с макетно ножче от далака преди предаване, и майките пак си се излюпват нормално.Аз самият имах такъв случай на градеж върху маточниците,но така и не се реших да пробвам съвета на колегата.
Да умират ,даже и за броени часове ги прегризват и изчистват,и това е на 11 ден след пренасянето на 5-7 часови ларви.Или казано ден преди излюпването.
Тези клетки са създадени не за да защитават маточника от прогризване, а за да може майката да се роди в тях и да и се попречи да отиде и да разруши другите маточници. Именно поради тази причина клетките винаги се продават с капачета отдолу.
Ползата от тези клетки е в последните 1-2 дена преди излюпването. Тогава много майкопроизводители ги прехвърлят в инкубатор, в който поддържат постоянна температура и влажност. Майките се излюпват в този инкубатор, след което се маркират и чак тогава се придават на нуклеуси или оплодни сандъчета. Знам че ще кажете, че тази технология не е най-правилната поради редица всеизвестни причини, но това всъщност е единствената технология, КОЯТО ГАРАНТИРА РАСОВАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.
Иначе ако маточника или новооплодената майка се придаде в нуклеуса, каква ще е гаранцията, че в този нуклеус не е попаднала чужда майка или че не е имало свищева майка или че случайно при направата на отводката не е прехвърлена миналогодишната майка от основното семейство. Всички тези ситуации се случват в някакъв процент от случаите, и единствения начин след 10 дена да се разбере дали в нуклеуса все още се намира точно нашата майка (или друга такава, но от тазгодишната партида), е майката да се роди в контролирани условия (инкубатор) и веднага след това да се маркира.
В първото изречение има противоречие ,но както и да е лично мен ме интересува как ще се реши проблема с надграждането на маточниците по време на силна паша ,като едно от решенията е майкопроизводния пчелин да бъде в местност с бедна паша или без главна паша.
Местност без главна паша е невъзможно да се намери! Дори и пчелите да се отглеждат в беден на вегетация район, то селекцията (т.е. адаптацията на пчелите към този район) която ще последва ще върне ситуацията с надграждането в първоначалното им положение ( тъй като при беден район има два варианта - или ще успяват да се развиват нормално само тези семейства, които могат да компенсират недостатъка на района, или ще са нужни огромни количества сироп за да могат семействата да се поддържат във функционално състояние. Второто, обаче е икономически неизгодно, тъй като себестойността на произвежданите маточници скача до небесата)
Противоположният на този вариант е да се използват пчели, които имат слабо восъкоотделяне и градеж на пити. Или пък алтернативно, пчели които не се справят така добре със събирането на нектар (примерно някои линии италианки създадени специално за производство на пило и пчелно млечице) и са прекалено пристрастени към кофите със сироп.
Естествено, има и други варианти - предоставяне на достатъчно количество основи и голи рамки за градеж, използване на безмайчини семейства за инкубатори/отглеждачи, "клетки за коса" със оставени отвори отдолу, маточна рамка със ХР от драта края.......
Бихте ли ми отговорили как да се ориентирам, маточниците от роево състояние или от самосмяна на колко дни са и кога ще е най-добре да ги придам/възможно най-рано/ без опасност да ги повредя. Тъй като имам малко семейства, а искам да ги увелича "ударно", смятам да докарам до роево състояние единият от кошерите след акацията и като видя, че са заложили маточници да ги разделя в сандъчета на по една пита за оплождане на майките, но при положение че има да речем 20 добри маточника, като оставя майката със старите пчели на една пита, мога да отделя не повече от девет пити/при десетак ДБ/, а искам да използвам и другите маточници и съм готов да разделя на пити и втори кошер. Питам защото ще мога да наблюдавам кошера през 5-7 дни най-малко и незнам кога да отделя тези маточници, които ще придавам на втория кошер!
Внимавай много защото докараш ли ги до роене ще има майчила на различна възраст. Ще залагат почти постоянно. Аз съм го правил така, ама маааалко преди да започнат да осеменяват майчилата ги деля. Получават се полуроеви-полусвищеви майки. Но пък са на почти еднаква възраст. За мен възрастта не беше важна. Най-добре ми се е получавало в акацията да не слагам магазин на кошера дето съм набелязал да прави майчила. И както е силен.....залага светкавично.
Майкъл Буш
" Математика за пчелари"
Понякога ще ви се наложи да предположите най-добрия и най-лошия вариянт. Например имате отворен маточник с личинка в него на възраст 4 до 8дни от яйце. Запечатания маточник е между 8 и 16 дни. Макар че опитното око може да прецени по цвета дали клони повече към 8 - тъкмо запечатан, мек, бял восък или повече към 16-кафяв и доста изтънен в края, почти като тънка хартия. Мек светъл маточник е между 8 и 12 дни. Тъмен и изтънен маточник между 13 и 16 дни. Майката ще се излюпи на 16 ден-вероятно на 15 ден ако температурите са високи. Нормално майката ще пронесе на 28 ден.
4
Ако е естествено роене ще намеря голям брои млади майки, който се канят да хванат гората като вторичен рои. В случая който ми предлагаш-една майка и много проядени маточници. Не казах че вярвам на Майкъл Буш. Цитирах го за да бъда полезен на Иво. Как да разпознае зрелия маточник.
Е, това което чета сега е картинката. С Майкъл Буш не съм искал да кажа нещо лошо. Разбрах, че ми показваш от къде си го видял материала, но не всеки път имената които се реят са кой знае какви величия в занаята. Не трябва всичко да се взема за чиста истина, всеки си пише каквото му дойде и си мисли, че неговото е вярно. Я си представи василевса да напише някой труд за пчелите - като се има предвид, че и бъкел не знае за тях. :bigsmile:
Само на английски ли я има? Какво да правим ние с гайдите?
Колега, благодаря! Жив и здрав!
Когато пчелите са в роево, маточницие не се л-пят на 16 тя ден, около тях се струпват пцели и ги даржат,чакат момента. Когато отворим кошра пазачките се плашат, изоставят ги и майките, хукват/затова роевите са жизнени и бързи/
Мерси за отговорите и все пак останаха доста неизвестни по запитаното от мен! Е все пак едно ми се изясни, че ако чакам 16-я ден "роевия" кошер /както каза Соларис, мога да се обадя...но за да ми продаде някое семейство :)/ Проблема при мен е, че не мога ежедневно да гледам и контролирам кошерите и при целта да ги стесня за да се роят, няма да знам нито кога ще заложат точно маточниците, а след като ги установя /период от 5-7 дни, при положение че е целенасочено/, пак идва въпроса кога да посетя отново кошера, за да го разделя на рамки в оплодни сандъчета /да не говорим, че искам да придам и част от маточниците на втори кошер/, без да сгафя цялата работа. Ако кажете чети, не е като до не съм чел....но от изчетеното съм останал с впечетление, че ако избързам за да ги разделя на отделни рамки и придам на другия кошер маточниците /около 10-11 ден/ ме е "страх" да не "измръзнат" маточниците. По спомен мисля, че Скутелатор беше, изказал подобно мнение. От друга страна Матеев, имаше идея да транспортира и продава маточници с куриери в този им период от развитието /10-11 ден...аз поне не разбрах какво стана с "експеримента"...а Соларис съветва "да изчакаме" 16-я ден /деня на люпенето по някои книги/, за да видим какво ще стане :) !!! Та от всичко изписано, съм убеден че нито ще знам, в кой точно ден ще са заложили маточниците, нито кога да ги разделя /след запечатването им-това ще го изчисля, ако ги хвана незапечатани/, без голям риск да разкажа играта и на двата кошера!!!
Иво, от получените отговори е редно да заключиш, че начина по който искаш да подходиш, няма да стане. Промени някои неща в заданието на задачката или направо смени целия подход. Търси из форума инфо колко пълноценни отводки можеш да дръпнеш от едно семейство и каква е точно технологията. Има ги нещата описани, дерзай.
Няма да измръзнат. Ти да не правиш отводки през зимата? Отводките се правят и с някакво количество пчели. Тези пчели ще гарантират и затоплянето на маточника. А и трябва да се направят и по специални условия за отводката. Затопляне, максимално стесняване на първо време, обгръщане с найлон, както казва Матеев и ред други неща. И последното нещо което искам да кажа в случая е, че който няма такова време, което да го отдели за дадена работа, то следва, че не трябва да я върши тази работа. И проблема се решава.
Още един път благодаря за отговорите, и въпреки всичко ще ги пробвам на "по рамка", естествено с максимално затопляне, максимално хранене и т.н....пък ще видим какво, ще излезе...може би няма да рискувам и двата кошера, а само единия...а иначе за времето, с което разполагаме и с това което ни допада да се занимаваме...ще се стараем да се компенсира с...друго!!! Дето се вика, като се "пенсионира" Линдзи Вон, дори и да кара само в събота и неделя, съм готов да се обзаложа, че поне няколко години, пак ще дава първо време при едно състезание, с да речем нашите активни състезателки, трениращи всеки ден ;) /незнам от къде ми изскочи тоя пример/...тъй де, аз ще се опитам да си произведа "живи", "работещи" майки, а не да ставам конкуренция на Скутелатор или Матеев!!! :)
Миналата година бях чел някъде че по маточниците може да се разбере дали кошера е в роево състояние или ще си сменя майката някои може ли да ми помогне.
Здравейте,
Има го писано някъде, ама не се сещам. По спомен, когато сем. се готви за роене, залага много маточници, когато е за самосмяна са два три.
Поздрави, Г. Георгиев
Да благодаря и аз имах такъв спомен но да попитам.
Цитат на Гърдев не знам дали е вярно:
Гърдев: -когато годината е ройлива, това означава,че ще е медоносна; -пчелите усещат няколко месеца напред каква ще е годината; -всяко унищожаване на заложени маточници не предотвратява роенето /залагат нови/. Ако втори път унищожиш маточници, майката снася и рояка излита.
Имам една загадка :laughing:
Преди 2 дни сложих една ДБ рамка с основа.
Вчера сложих 2 рамки с основи.
Днес намирам 3 изградени рамки ПЪЛНИ от-до с яйца и личинки, а на всяка рамка в центъра захранен маточник.
Почесвам се зад врата и тръгвам да търся майката. Намирам я на една от рамките, а пчелите я гонят и дърпат. Почесвам се отново и тръгвам да търся втора майка, но такава няма.
В загадката се търси:
Самосмяна ли ще правим?
Тази майка по колко яйца снася на ден?
Защо се държат агресивно към майката?
И аз преди 2 седмици се "чесах".Чудех се само една майка ли има в кошера при толкова яйца.И аз открих майката......След седмица,отворих да взема пило за отводка и......имаше поне 30-40 захранени свищеви маточници и такива по краищата на летвите,като роевите.Майка не открих.Направих отводки...Сигурен съм,че не съм затрил майката,но ми направи впечатление многото яйца,което може би е връзката с гибелта на майката.
Дамянич, колко струва тоя маточник? Сигурно е доста скъп.
Дамянич много актуално ! Преди десет дена ЛР 8 в първи корпус маточник изграден на 1/3 гравиран и аз радост, та радост ! След 5 дни пак си е така ! Днес във втория на една централна пак самосменен и само един запечатан ! Питата е новоизградена и е на едно излюпено пило ! Най интересното е ,че на 3 см. до маточника има отвор, все едно ,че преди дни съм взел от там маточник, ама не съм ! Иначе майката е от зелените и в двата корпуса има пило на 9 рамки ! Разликата е в това,че моята не я гонят а я черпят с амброзия !:bigsmile:
...
Дори да не са 9000, а 6000 пак са много. Ще ги снимам след няколко дни, вече запечатани(надявам се).
При мен е само по един на пита. Изглежда, че майката е наснесла върху основата, а пчелите са я изградили и са си харесали по едно яйце за маточник. Не съм затрил майката, все пак я намерих. Явно причината е друга, а маточниците са нещо между свищеви и самосмяна. Не искам да ги отварям няколко дни.
Да, на мен ще ми струва няколко разходки специално за този кошер. :bigsmile:
Те само да ги запечатат...аз ще се погрижа за останалото :laughing:
Изобщо не е отглеждано пило в моите. Направо на основа кълве :laughing:
Явно нещо не и харесват, ще видим дали няма да я убият. Ако изкарам маточници и майката оцелее, ще пусна тото. Природата ми го дава наготово, аз защо да се дърпам. Маточник в центъра на пилото - ГОТОВА ОТВОДКА :)
Както ми трябват маточници, много ще им се зарадвам :)
Майка отгледана от яйце...как да я наречеш свищева?!?!
Най- ми хареса това, което рече за природата. Тя ни дава рояци, а ние мед та мед! А маточници не знаех, че ти трябват.
Дамяне, тук изкара голямото срекме. 9 000 яйца на ден ако снася трябва паметник да и направиш и всичките майкопройзводители от теб майки да закупуват, да си подобрят гена на технните, какви са тия майки с по 1 500 яйца на ден дето продават.
Тази задача тест за интелигентност на пчелари ли е? Отговорът на задачата е един от следните три:
1. Сбъркал си кошера
2. Сбъркал си рамките
3. Сбъркал си в броенето на дните
Какво не е наред в условието на задачата?
Намираш рамки с яйца и ЛИЧИНКИ. Това автоматично означава, че тези рамки са минимум на 5 дена - 1 ден градеж, 3.5 дена яйце, и 12-24 часа докато личинката порастне до толкова, че да можеш да я виждаш. Ако говорим и за захранен маточник - добави още 1 ден (личинката да порастне малко и маточника да се запълни до средата с пчелно млечице).
Та според мене отговора на задачата е, че не можеш да броиш до 5 (става въпрос за дните). Иначе бърз градеж и аз съм наблюдавал, но в отглеждачите - за 1 денонощие изграждат 2 пити на 100% пити.
Та ако имаш много добра майка, която снася по около 3000 яйца на ден, и много силен кошер с много пчели, които градят светкавично, това което си го наблюдавал е възможно да се случи за 6 дена. И ако се послъже малко за дните (намалят се на 5) и за питите (не са на 100% с пило, а на 60-70%) и ето че задачата придобива реалистичен вид.
Намалянето на дните от 6 на 3 обаче вече не е пчеларска, а рибарска задача. :)
От 2 дни "обтелвам" с влакно, няма как да съм сбъркал рамките и дните. http://i.imgur.com/SDVYHpC.jpg
Освен ако не съм изобретил машина на времето и съм нарушил пространствено-времевия континуум.
Както казах: "СЕДЯ И СЕ ЧЕША ЗАД ВРАТА" Вярно, че ме беше напекло слънцето, ама не чак толкова :bigsmile:.
https://www.youtube.com/watch?v=is-OopEtSyA
Ако днес е същата работа, може да им продам малко материал :bigsmile: Рових за втора майка, но не намерих.
Трябват ми и то много :)
Дамяне, дай отзиви след някой ден как е това обтелване. Мене не ми е толкова интерсно какво става в центрофугата, а как ги градят? Аз съм забелязал, че където телта не е влязла в основата по не я градят. Даже там остава понякога неизградено. Така както е дали няма да се прояви този ефект? Без проверка е трудно да се каже отнапред. Ти лепиш ли ги ги с трансформатор както са така?
Мога да ти кажа веднага. Идеално ги изграждат, но за центрофугата имам съмнения. Килийките по влакното са равни с останалите.
Предполагам, че влакното ще се разпъне с времето, но дотам още не съм стигнал. Не знам дали телта държи по-добре, защото разликата в разширяването и свиването е по-голяма. Ще видим...
Виждал съм напълно изградени стари рамки, които са изгризани по телта. Други ги изтъняват до основата и се получава една черта по телта с ширина около 2см. Ако са хоризонтално обтелени, тези пити се късат и падат върху съседните. Имам и случай с домино, една се къса и повлича още 4.
И аз преди много време (първата година) направих глупоста да пробвам необтелени рамки или рамки с опростено обтелване. Резултата беше плачевен, но го рабрах с голямо закъснение. Като цяло изхвърлих повече от 2000 изградени и свлечени пити. Колкото до центрофугата - вътре те се късат на големи парчета, които летят и късат съседните, добре обтелени рамки.
Гледайки на клипа твоето смешно Х-образно обтелване мога със 100%-ова сигурност да прогнозирам какво ще се случи:
1. Горния край на питата ще се свлече още в кошера
2. Питата ще се разкъса в центрофугата
3. Поне 3 години след това ще се чистиш от такива пити и ще псуваш мига, в който ти е хрумнала тази "гениална" идея
Аз сега забелязах, че ползваш влакно. Каква дебелина? А защо реши с влакно? Заради цената ли? Телта не се ли нанизва по лесно? Не се заяждам. Преди да ти "открадна" патента гледам да те "изсмуча" докрай :) Аз ако го направя ще е с тел и от едната страна 2 хоризонтални, от другата по диагоналите. Голяма идея ми даде. Аз слагам една хоризонтална тел на армираните основи (ЛР) (за да стоят прави и да не се гънат докато ги изградят). После тя не играе почти. Освен да пробвам с влакно и без ток. Така няма да се нарушава целоста на основата. Отивам да направя една веднага!
Най-важна е горната хоризонтална тел, която трябва да е на 2 сантиметра под летвата. Тази тел предпазва от естествено свличане вътре в кошера. Ако я няма, често се получава такова свличане, в резултат на което пчелите правят венец от търтееви килийки.
Хрумна ми една идея, и сега ще я реализирам. Ще отворя една тема, наречена ПЧЕЛНИ ПИТИ. В нея ще публикуваме снимки на изградени пити и ще ги обсъждаме - обтелване, свличане, пило, нектар, мед и т.н. По принцип един пчелар би трябвало да може поне 5 минути да разказва какво се е случило с една пита, гледайки само в нея. Това ще е много полезно за начинаещите, пък и за всички останали.
Вече съм подготвил снимки на свлечени пити, и ще ги пусна в тази новата тема.
Извинявайте за дописването. С конеца ми се вижда добра идея (ако е и памучен). С кордата не знам какво ще стане в парогенератора след време. Моя е с прегрята пара (висока температура) и от топлината кой знае какви отрови ще влязат и от влакното (само предполагам това) във восъка.
И аз едно време спорих с целия форум, когато ми казваше да не правя намислената от мене глупост (без обтелване - само със защипване в горния край). ....... :)
Е поживяхме и видяхме, като се молехме всичко да е наред. bow; bow; bow;
Да, ама не ...... :whoo: :whoo: :whoo:
И после си блъсках главата в стената ..... :tres: :tres: :tres:
Раззминах се само с 2000 изхвърлени рамки, но ми коства 2 години, докато ги изчистя всичките. И до ден днешен сигурно някъде в някой плодник все още има такива рамки, изкривени и свлечени ......
Въпрос имам ,даже два :наскоро (преди две седмици ) разделих 2 кошера на *2 ,като оставих старите майки в два,а другите два си излюпиха млади майки .И вчера проверявам старите майки .И двете не ги видях ,в единия пило няма само едни дребни маточници ,много ,до 20 ги броих после спрях ,но това което ме озадачи е че на прашецовата рамка имаше два огромни маточника ,за първи път виждам маточници там ... пило нямаше на рамката само тези два маточника .. Какво ще рече това ? На другата майка .пило тук там ,на почти всичките 6 рамки ,но едно такова голямо ,,странно пило ,верно е че носят мед ,слънчогледа цъфти ,но това тук там ме озадачи ,така ли не е снесла поне едно петно 10*10 см некъде ,та искам съвет кво да правя и с маточниците и с другия с "тук там странното пило"
Както вчера писа Матеев, необходимо е пчеларя да се запознае с фазите на развитие на пчелата майка, работничка и търтея, за да може сам да си отговаря на подобни въпроси.
Голямото пило е търтеево. Търтеите се излюпват на 28 ден, а пчелите на 21 ден. Ти като разделя семействата имаше ли маточници? Ако е нямало то те са си изградили. Как установи, че са се излюпили майки. Ако са си градили сами маточници, то времето за снясяне на майката е 27-28 дена от снасянето на яйцето и т.н. Има случаи когато градят подобие на маточник върху търтеево пило, но то е само подобие и пчелар с твоя опит може да го помисли за маточник.
Прочети това http://to-bee.blogspot.bg/2011/04/blog-post_03.html
Многото маточници са спасителни т.е. заложени на по-възрастна ларва. От тях биха се излюпили майки, но по-дребни, а качествата им ...
Има и още хипотези, но...
Както се казва трябва око да види, само на едни твои обяснения, отговорът не може да е еднозначен.
А ако смачкам маточниците и предам млади оплодени майки ?
По принцип би се получило но.... Пак има "НО". Казваш, че в едното семейство пилото на 6 рамки разхвърляно и "едно такова голямо"
Ако е търтовка то http://pchelari.com/forum/showthread...B2%D0%BA%D0%B0
Оплодените майки са най-доброто лекарство за всички видове ремонти на повредени семейства, но трябва да имаш предвид факта, че невинаги те се приемат от семействата. Има си някакъв процент на неприети майки, и във форума непрекъснато обсъждаме как да го намалим този процент.
В общия случай за да се повиши процента на приети майки се използват следните допълнителни методи, като ти можеш да пробваш един или повече от тях, но никога няма да достигнеш 100%-ово приемане:
1. Почистват се всички маточници на приемното семейство.
2. Приемното семейство не трябва да има младо пило (яйца и ларви)
3. Приемното семейство не трябва да има друга майка.
4. Приемното семейство се нахранва обилно веднага след придаването. Когато има много храна (паша), агресията към чужди майки намалява.
5. Махат се пчелите от кутийката на майката и тя се оставя самотна. Тука предположението е, че агресията на пчелите в семейството е към чуждите пчели, а не към майката. Това е предположение и не е доказано, но някои пчелари го практикуват.
6. Пчелите в семейството се упояват посредством 8-10 капки диетилов етер, и майката директно се пуска от кутийката. Също недоказано твърдение, но някои пчелари го практикуват и твърдят, че са постигнали почти 100%-ово приемане. Аз в момента го експериментирам този метод и скоро ще имам резултати за писане във форума - добри или лоши.
7. Семейство на границата на оцеляването приема нова майка с висока вероятност (слабо семейство, слаба отводка, семейство без яйца и ларви по питите).
8. Чети форума - има и много други методи.
Въпреки всичко изписано, някои семейства като се заинатят, не искат и не не искат да приемат чужда майка. Давал съм по 3 пъти и все я убиват или арестуват (обграждат я и не и дават да снася).
Здравейте,имам една отводка която е вече на 10 рамки,майката снася супер два пъти развалях маточници днеска особено имаше само два долу в ъгъла на питата превъзходни големи с идеална форма.Кажете ми какво да направя имам свободни нови кошери събота пак ще съм на пчелина.
Не искам да оставя маточниците да се излюпят защото отводката е със магазин вече и градят даже основите но не харесват майката и това е.
Направи си сборна отводка с въпросната майка.
Дано да не е късно аз махнах маточниците ако заложат пак ще направя по-силна отводка на 6 рамки с тази майка където не я харесват,ще я преместя във нов кошер.
Кога успя да махнеш маточниците? такива маточници не са изтървават.
Мдам. Фазите на развитие на пчелното семейство. Остарява майката, пчелите залагат да си я сменят. Излюпва се младата майка, за известно време работят и двете (не във всички семейства е така) и после старата изчезва и дава път на младоста......
П.П. Дори и да не е стара майката, щом пчелите искат упорито да я сменят, значи семейството е чувствително към самосмяна. Пък има едни такива.....режеш им крилата, режеш им краката.......и не щат да я сменят и тва е.
Валентин майката не е стара отводката е тазгодишна закупена май месец на 4 рамки,от 10 отводки само тази прави маточници и всичките са вече със магазини.
42дена станаха от закупуването на отводките хранех ги два пъти седмично със сироп и първите 4 отводки са със магазини от събота при прегледа вчера са започнали да ги градят вече рамките даже при старите рамки носят яко мед от слънчогледа.Вчера сложих и на останалите 6 магазините.Слънчогледа при мене е в изобилие,старите котури се представят идеално 3бр са липата пусна почти пълен магазин ще го запечатат със слънчогледа сложих им втори магазин.
Каква е гаранцията ,че не е стара с нова маркировка за 2016г