Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 277

Тема: Маточници

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Използването на пластмасови клетки или решетки не е за препоръчване. Проблемът при тях е, че пчелите не успяват добре да затоплят маточника, защото са отдалечени от него на няколко милиметра. Крайният резултат е некачествени майки, ако са се излюпили в централната част на кошера (все пак там е по-топло от издигащия се топъл въздух) и умрели майки от периферните маточници. Виждал съм такива умрели майки, затворени в пластмасова клетка, но не съм се замислял защо се е случило това. Сега вече знам.
    Ако клетката се слага предпоследния ден преди излюпване на майката,а не веднага след запечатването на маточника не виждам проблем.Маточника може да простине, когато е сложен в отводката и пчелите са малко и разпръснати,може и да не е поставен на подходящото място .......

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Ако клетката се слага предпоследния ден преди излюпване на майката,а не веднага след запечатването на маточника не виждам проблем.Маточника може да простине, когато е сложен в отводката и пчелите са малко и разпръснати,може и да не е поставен на подходящото място .......
    Някои пчелари се изкушват да ги слагат по-рано. Причините са две:
    1. Опасяват се да не са прехвърлили личинка на 2 дена, която ще се излюпи по-рано и ще прогризе останалите маточници.
    2. При силна паша пчелите започват да градят далаци върху маточниците, и така убиват майките.

И при двата случая човек се изкушава да сложи клетката по-рано, но така си вкарва автогол. Знам го това, защото аз също съм я допускал тази грешка.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Някои пчелари се изкушват да ги слагат по-рано. Причините са две:
    2. При силна паша пчелите започват да градят далаци върху маточниците, и така убиват майките.
    При тази причина нямаш друг избор ако искаш да имаш маточници,майки на точно определена дата.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    Чудя се дали майките действително умират при изграждане на далаци върху маточниците.Веднъж колега ми каза,че когато изградят далак върху маточниците просто ги почиства с макетно ножче от далака преди предаване, и майките пак си се излюпват нормално.Аз самият имах такъв случай на градеж върху маточниците,но така и не се реших да пробвам съвета на колегата.

Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от krasimir00 Виж публикацията
    Чудя се дали майките действително умират при изграждане на далаци върху маточниците.Веднъж колега ми каза,че когато изградят далак върху маточниците просто ги почиства с макетно ножче от далака преди предаване, и майките пак си се излюпват нормално.Аз самият имах такъв случай на градеж върху маточниците,но така и не се реших да пробвам съвета на колегата.
    Ако са здрави майките и не са заразени, няма да умрат.

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Да умират ,даже и за броени часове ги прегризват и изчистват,и това е на 11 ден след пренасянето на 5-7 часови ларви.Или казано ден преди излюпването.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Почетен Автор
    Регистриран
    03.05.2011
    Пчеларски район
    Царево
    Цитат Първоначално публикувано от Лалов Виж публикацията
    Да умират ,даже и за броени часове ги прегризват и изчистват,и това е на 11 ден след пренасянето на 5-7 часови ларви.Или казано ден преди излюпването.
    Да добавя,че 36 часа преди това няма и помен от надграждане.
    Знам доста неща,но и доста ПОВЕЧЕ искам да науча!!!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •