Мерси за отговорите и все пак останаха доста неизвестни по запитаното от мен! Е все пак едно ми се изясни, че ако чакам 16-я ден "роевия" кошер /както каза Соларис, мога да се обадя...но за да ми продаде някое семейство / Проблема при мен е, че не мога ежедневно да гледам и контролирам кошерите и при целта да ги стесня за да се роят, няма да знам нито кога ще заложат точно маточниците, а след като ги установя /период от 5-7 дни, при положение че е целенасочено/, пак идва въпроса кога да посетя отново кошера, за да го разделя на рамки в оплодни сандъчета /да не говорим, че искам да придам и част от маточниците на втори кошер/, без да сгафя цялата работа. Ако кажете чети, не е като до не съм чел....но от изчетеното съм останал с впечетление, че ако избързам за да ги разделя на отделни рамки и придам на другия кошер маточниците /около 10-11 ден/ ме е "страх" да не "измръзнат" маточниците. По спомен мисля, че Скутелатор беше, изказал подобно мнение. От друга страна Матеев, имаше идея да транспортира и продава маточници с куриери в този им период от развитието /10-11 ден...аз поне не разбрах какво стана с "експеримента"...а Соларис съветва "да изчакаме" 16-я ден /деня на люпенето по някои книги/, за да видим какво ще стане !!! Та от всичко изписано, съм убеден че нито ще знам, в кой точно ден ще са заложили маточниците, нито кога да ги разделя /след запечатването им-това ще го изчисля, ако ги хвана незапечатани/, без голям риск да разкажа играта и на двата кошера!!!